Stiri pe scurt 28 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 28 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 28 iunie. In anul 1919, a fost încheiat Tratatul de pace de la Versailles, între Puterile Aliate şi Germania. Delegaţia română, prezentă la Conferinţa de Pace, formată din I.I.C. Brătianu şi Constantin Coandă, a semnat Tratatul de pace cu Germania. Printre semnificatiile istorice ale zilei de 28 iunie se numara si nasterea lui Henric al VIII-lea, rege al Angliei (1491) si cedarea Basarabiei Uniunii Sovietice de catre Romania (1940).

Peste 149.000 de de absolvenţi ai clasei a VIII-a au participat la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale 2016. Sase candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1. Pentru susţinerea probelor au fost desemnate 4.809 centre de examen. Lucrările candidaţilor vor fi evaluate în centre zonale din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%).

Lira s-a apreciat cu 0,4% în raport cu dolarul, în urma unor indicatori care arată că pierderile din primele două zile după referendumul pentru Brexit au fost excesive. Creşterea vine după ce ratingul Marii Britanii a fost retrogradat de S&P şi de Fitch. Euro s-a apreciat cu 0,44% în raport cu dolarul, ajungând la 1,1074 dolari/euro. Yenul s-a apreciat cu 0,1%, după ce a crescut cu 4% în ultimele două sesiuni. Indicele Bloomberg pentru dolar a scăzut cu 0,4%, după ce în ultimele două zile a crescut cu 2,7%. Lira sterlină şi indicele Stoxx Europe 600 au reuşit să îşi revină după ce au scăzut cu până la 11% în ultimele două sesiuni de tranzacţionare.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat, prezent fiind la sediul CSM, că după analiza documentelor ridicate din spitale, urmează să se clarifice „la cât s-a ridicat prejudiciul”, în dosarul Hexi Pharma. Totodată acesta a mai spus că „este în curs de analiză situaţia spitalelor” şi că analiza va spune „care produse au fost diluate, în ce măsură care au avut eficacitate şi, prin urmare, care spitale se vor constitui părţi civile”.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a anunţat, că a contestat decizia Senatului de luni potrivit căreia grupul parlamentar al UNPR a fost dizolvat în urma demisiilor a nouă senatori. El a precizat că grupul UNPR din Senat a fost constituit în urma fuziunii dintre UNPR şi PPDD, iar, în prezent, grupul are în componenţă 10 senatori. Vochiţoiu a încercat să citească textul contestaţiei, dar a fost oprit de preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, care i-a atras atenţia că Senatul se află în procedură legislativă.

Compania aeriană Wizz Air a tăiat 25% din tarifele biletelor de avion pe toate rutele operate, promoţia fiind valabilă doar astazi pentru membrii Wizz Discount Club. De la începutul anului, transportatorul a lansat mai multe campanii promoţionale pentru a atrage pasageri. Compania a continuat să-şi dezvolte constant reţeaua de rute cu tarife reduse pentru pasagerii din România. Până la sfârşitul anului, Wizz Air va creşte flota la 20 de aeronave incluzând şi alocarea unei aeronave Airbus A321 cu 230 de locuri.

O persoană a decedat şi alte patru au fost rănite, între care doi copii, în urma unui accident care a avut loc pe Drumul Naţional 1, în zona localităţii Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu, traficul fiind blocat. In accidentul rutier de pe DN 1 au fost implicate trei autoturisme, fiind cinci victime, dintre care una a decedat. Soferul autoturismului nu a adaptat viteza la condiţiile rutiere.

Legea insolvenţei persoanelor fizice ar putea intra în vigoare mai devreme decât este prevăzut în prezent, la 30 septembrie în loc de 31 decembrie 2016, modificarea fiind făcută luni de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Propunerea Comisiei Juridice urmează să fie trimisă plenului Camerei Deputaţilor la votul final. Legea insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.

Licenţa acordată unui operator economic care s-a angajat prin contract să gestioneze ambalaje devenite deşeuri pe teritoriul naţional se anulează de la 1 ianuarie al anului următor celui în care s-a făcut constatarea abaterii pentru al doilea an consecutiv, prevede o OUG care va fi emisă de Guvern. Operatorii economici sunt responsabili să asigure gestionarea ambalajelor devenite deşeuri pe teritoriul naţional.

Potrivit normelor europene, deşeurile trebuie valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie a minimum 60% din greutatea deşeurilor de ambalaje, sau reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje, cu realizarea valorilor minime pentru reciclarea fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaje,

Cântăreaţa şi liderul spiritual din Tibet s-au întâlnit la o conferinţă din Indianapolis, să vorbească despre compasiune şi metode de meditaţie. Lady Gaga a făcut o selecţie de întrebări de pe reţelele de socializare, iar Dalai Lama a oferit răspunsuri despre cum pot oamenii depăşi vicisitudinile. Lady Gaga practică meditaţia.

Producătorul german de maşini de lux Audi ar putea să îşi mute centrul de producţie pentru motoarele electrice în Ungaria. Anunţul guvernului a venit în urma negocierilor purtate cu şeful Audi Ungaria, Peter Kossler. Varga a notat că planul este în concordanţă cu proiectul „e-mobility” al guvernului maghiar. Ministrul a adăugat că momentan încă se negociază detaliile. Audi Ungaria, care are sediul în Gyor, produce aproximativ două milioane de motoare anual. Firma are aproximativ 12.000 de angajaţi, iar lista partenerilor comerciali include aproximativ 100 de firme maghiare.

România se află în faţa unei oportunităţi de a atrage investitorii străini, după ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat Steven van Groningen. Şeful Raiffeisen face referire la legea dării în plată care a intrat în vigoare la finalul lunii mai si care a creat o serie de nemulţumiri în rândul bancherilor.

Nicuşor Costantinescu a declarat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că „pedofilii şi criminalii sunt trataţi în libertate” iar el e anchetat pentru abuz în serviciu care este „necostituţional”. Referitor la condamnarea pe care a primit-o, Nicuşor Constantinescu a spus că este vorba despre o „condamnare politică”. Curtea de Apel Constanţa a admis pe 20 mai cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţea, Nicuşor Constantinescu, pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia începe de la data punerii în executare a mandantului de arestare preventivă, Curtea de Apel Constanţa dispunând emiterea de îndată a acestuia. Procurorii spun că Nicuşor Constantinescu s-ar fi sustras de la obligaţiile prevăzute prin măsura controlului judiciar, respectiv obligaţia de a se prezenta la instanţă la termenele prevăzute, după ce, în ultima perioadă, preşedintele CJ Constanţa s-a internat de mai multe ori în diverse unităţi sanitare chiar în preajma termenelor de judecată.

Pompierii militari au găsit, corpurile a doi tineri din judeţul Botoşani care s-au înecat duminică în jurul orei 14, în râul Suceava, pe raza localităţii Liteni, după ce căutările au fost îngreunate de debitul crescut al râului. Cei doi tineri, originari din judeţul Botoşani, au venit, duminică, în vizită la nişte prieteni din satul Rotunda din oraşul sucevean Liteni, iar cu toţii au decis să meargă să facă o baie în apa Sucevei, în zona unei foste balastiere din Liteni. Râul Suceava avea un debit crescut, iar zona respectivă este cunoscută cu gropi adânci şi curenţi turbionari puternici, astfel încât cei doi au dispărut sub apă, fără ca cei prezenţi la faţa locului să îi poată ajuta în vreun fel.

Mai multe străzi, curţi şi subsoluri din Timişoara au fost inundate, din cauza unei ploi care s-a abătut peste municipiu, pompierii fiind solicitaţi să intervină în mai multe cazuri pentru evacuarea apei. Pompierii au intervenit pe nouă străzi din Timişoara pentru evacuarea apei din curţi şi din subsoluri, dar şi sub pasajul rutier din Calea Şagului, acolo unde apa a intrat în maşinile parcate în zonă.

Au fost înregistrate inundaţii pe străzile: Gheorghe Cotosman, Gavriil Musicescu, Ioan Slavici, Johann Schwicker, Moţilor, Moise Doboşanu, Grigore Alexandrescu, William Shakespeare, Johnny Weissmuller. Pompierii au intevenit cu întreg dispozitivul pentru evacuarea apei. Inundaţii au fost înregistrate şi în judeţul Timiş, în localitatea Liebling, acolo unde zece curţi au fost afectate de ape.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat, că spaţiile destinate depozitării gunoaielor vor fi transformate în parcări. O altă problemă discutată în cadrul întâlnirii a fost cea legată de programul maşinilor de salubritate, care, potrivit edilului, ar trebui modificat, după ce locuitorii Capitalei s-au plâns că traficul este îngreunat la orele de vârf şi liniştea este tulburată pe timpul nopţii.

Primul apel la 112 în cazul morţii patronului Hexi Pharma a fost făcut de pe telefonul şoferiţei Gabriela Pelin, MEDIAFAX intrând în posesia înregistrarii care arată că femeia şi un poliţist care trecea prin zonă au fost primii care au aflat că victima accidentului este Dan Condrea. Dan Condrea a murit la data de 22 mai după ce maşina pe care o conducea a ieşit de pe carosabil şi a lovit mai mulţi copaci, în Ilfov, pe drumul ce leagă localităţile Buftea şi Corbeanca. Imediat după impact, lângă maşina patronului Hexi Pharma a ajuns Gabriela Pelin, o femeie care trece cu autoturismul prin zonă, şi un biciclist. La puţin timp, un al treila martor a fost un poliţist din localitatea Periş, care trece prin zonă cu maşina de serviciu.

Un băiat în vârstă de 14 ani a fost găsit, înecat în Lacul Morii din Capitală, sora acestuia, în vârstă de 16 ani, fiind şi ea scosă din apă în stare de inconştienţă şi transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu. Salvatorii din cadrul SMURD Bucureşti au fost sesizaţi luni, în jurul orei 19.00, prin numărul de urgenţă 112, cu privire la faptul că trupul unui copil se află în Lacul Morii, posibil înecat, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov.

Urmare a apelului, paramedicii SMURD ajunşi la faţa locului au reuşit să scoată din apă o tânără de 16 ani, pe care, după efectuarea manevrelor de resuscitare, au transportat-o la Spitalul Grigore Alexandrescu. După ce fata a fost transportată la spital, echipele de salvatori s-au retras din zona Lacului Morii, dar au revenit în câteva minute, în urma unui nou apel la 112. Scafandrii s-au întors şi au scos din apă un băiat de 14 ani. Acesta nu a fost resuscitat şi a fost declarat decedat de medicul SMURD. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă.

Actorul italian Bud Spencer, celebru pentru rolul personajului Piedone, a decedat, la vârsta de 86 de ani. Bud Spencer, născut pe 31 octombrie 1929 în oraşul italian Napoli, a decedat într-un spital din Roma. Carlo Pedersoli s-a născut în Santa Lucia, o zonă cunoscută a oraşului Napoli. În perioada 1947-1949, a lucrat la Consulatul italian din Recife (Brazilia). În anul 1967, a luat pseudonimul Bud Spencer. A fost primul italian care a reuşit să înoate pe distanţa de 100 de metri în stil liber în mai puţin de un minut, atingând această performanţă în 1950. Bud Spencer a avut primul rol în cinematografie în anul 1950, în producţia „Quel fantasma di mio marito”.

Spencer l-a cunoscut pe viitorul său partener de producţii cinematografice, Terence Hill, la filmările pentru „Hannibal”, în 1959. Au colaborat la peste 20 de producţii, inclusiv la „Ace High” (1968), „Boot Hill” (1969), „Blackie the Pirate” (1971), „All the Way, Boys” (1972), „Crime Busters” (1976), „Miami Supercops” (1985) şi „Troublemakers” (1994). Alte filme în care a jucat Bud Spencer sunt „The Five Man Army” (1969), „The Fifth Day of Peace” (1969), „It Can Be Done Amigo” (1972), precum şi seria „Piedone” („Flatfoot”, 1973, 1975, 1978, 1979), care l-a făcut celebru la nivel mondial. Bud Spencer s-a căsătorit cu Maria Amato în anul 1960 şi a avut trei copii, Giuseppe, Christine şi Diamante.

La Teatrul Metropolis din Bucureşti a fost „Paganini” la pătrat. Două reprezentaţii ale piesei regizorului scoţian, 29 de actori, un actor de la Hollywood. Nimeni altul decât Chris Noth. Pentru fanii săi, Mr.Big din „Sex and the City”. Un tip fără pretenţii,glumeţ,simpatic,american. Noth a fost invitat în România de prietenul său, regizorul scoţian Mick Davis, care a montat piesa „Paganini”, în stagiunea 2014-2015, la Teatrul Metropolis. Actorul american are o relaţie de prietenie îndelungată cu Davis, de peste 20 de ani, dar cei doi lucrează şi la mai multe proiecte comune de producţie.

Cântăreaţa Andreea Bălan promovează concursul online denumit „‪#‎MACarena” al brandului Farmec prin care se doreşte popularizarea produselor din noua gamă Gerovital Plant, „Flori de Mac”, şi care acordă primelor 100 de participante un produs din gamă. „#MACarena este o extensie a campaniei noastre de comunicare pentru Gerovital Plant cu ulei organic din Flori de Mac. De peste 120 de ani, Farmec este alături de femeile din România, punându-le în valoare frumuseţea autentică atât de apreciată la nivel global. Iar prin concursul #MACarena dorim să încurajăm româncele să se simtă bine în pielea lor, să se considere frumoase şi să ne arate că buna dispoziţie şi dansul fac parte din secretul frumuseţii lor.

O cămaşă îmbibată cu sângele cântăreţului trupei The Beatles, John Lennon, a fost vândută, pe 25 iunie, la o licitaţie pentru 40,819 de dolari,fiind vorba de cămaşa purtată de portarul clădirii Dakota din New York care a încercat să-l ajute pe Lennon în seara în care acesta a fost împuşcat. Cămaşa se afla în proprietatea lui Hastings, dar a acesta hotărât recent să o scoată la licitaţie. În timp ce se credea că obiectul vestimentar va ajunge în jurul sumei de 9.216 dolari, licitaţia ţinând loc sâmbătă, 25 iunie, acesta a fost vândut în cele din urmă pentru uriaşa sumă de 40,819 de dolari.

Zece pacienţi cu vârsta înaintată, care sufereau de diferite forme de declin cognitiv, şi-au transformat viaţa după ce au primit un tratament personalizat. Pacienţii care au trebuit să îşi părăsească locul de muncă, din cauza condiţiei lor, au reuşit să-şi reia activitatea, iar cei ce întâmpinau dificultăţi la locul de muncă au reuşit să îşi îmbunătăţească performanţele’’.

Deşi numărul participanţilor la studiu este mic, rezultatele sunt semnificative luând în considerare faptul că toţi subiecţii purtau în ADN gena APOE4, genă responsabilă pentru provocarea a 65% din cazurile de Alzheimer. Cinci dintre pacienţi purtau două forme ale genei, fapt ce creştea riscul apariţiei bolii. În prezent, doctorii nu evaluează pacienţii pentru prezenţa genei APOE4 deoarece consideră că nu ar fi de ajutor pentru pacienţii care au deja boala, din moment ce nu există un tratament. Cercetătorul Dale Bredesen a afirmat că ,,ne îndreptăm către o nouă eră’’, perioadă în care evaluarea timpurie pentru APOE4 ar putea fi crucială pentru prevenirea bolii Alzheimer.

Votul public al Marii Britanii de părăsire a UE a creat valuri de îngrijorare printre politicieni, dar şi printre cercetătorii din Marea Britanie şi din jurul Europei, doarece va afecta finanţarea cercetărilor ştiinţifice şi statutul cercetătorilor britanici în comunitatea ştiinţifică din Europa. Vor trece aproape doi ani până când Marea Britanie va decide termenii de ,,divorţ’’ de cele 28 de state membre din blocul economic şi politic. În acest timp, ţara va trebui să înţeleagă ce înseamnă această separare pentru politica ştiinţifică globală.

O echipă internaţională de cercetători a folosit simulări numerice avansate pentru a studia istoria găurilor negre care au declanşat apariţia primelor unde gravitaţionale detectate până acum. Rezultatele oamenilor de ştiinţă, publicate în prestigioasa revistă Nature, arată faptul că structurile identificate au fost iniţial stele masive (cu mase de 40 – 100 de ori mai mari decât cea a Soarelui), ce s-au format în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani după declanşarea Big Bang-ului.

Stelele apar numai în momentul în care temperatura norilor de hidrogen existenţi în Univers este suficient de scăzută încât să se poată forma condens, iar aceştia să prăbuşească în interior. Carbonul şi hidrogenul au un rol foarte important în procesul de scădere a temperaturii gazelor din care sunt formaţi norii, motiv pentru care stelele care nu au în compoziţie astfel de elemente chimice sunt mai mari şi mai masive faţă de cele întâlnite în mod obişnuit. Structurile observate de echipa internaţională de cercetători aveau în compoziţie carbon şi hidrogen în proporţie mai mică de 10%. Specialiştii spun că stelele studiate de ei s-au format în primele perioade de existenţă a Universului, când elementele chimice menţionate se găseau foarte rar în interiorul gazului interstelar.

Statele Unite reclamă acţiunile de hărţuire şi intimidare care vizează membrii personalului diplomatic american din Moscova. Oficialul american a făcut această afirmaţie în contextul publicării în cotidianul The Washington Post a unor informaţii privind acţiunile serviciilor de securitate şi spionaj ruse care vizează membrii personalului diplomatic american, dar şi familiile acestora. La rândul lor, autorităţile de la Moscova acuză Statele Unite de hărţuirea personalului diplomatic rus şi au explicat că măsurile reciproce au fost luate în replică la acţiunile similare americane.

Statele Unite se aşteaptă ca Marea Britanie şi Uniunea Europeană să stabilească un calendar „ordonat” al tranziţiei, după decizia alegătorilor britanici de ieşire din UE. Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut. Cetăţenii britanici au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar Londra amână depunerea unei solicitări formale de părăsire a Blocului comunitar, în speranţa negocierii unor condiţii avantajoase.

David Cameron a asigurat fanii Eurovision că Marea Britanie va participa în continuare la concursul muzical european, chiar dacă în urma referendumului s-a votat ieşirea UK din Uniunea Europeană. Calitatea de membru al Uniunii Europene nu are nicio legătură cu participarea la concursul muzical Eurovision, ci cu apartenenţa la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union/ EBU).

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea avea un impact profund asupra climatului de securitate european şi global, probabil va eroda consensul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi va complica eforturile la nivel european de combatere a terorismului. Pe termen lung, ca urmare a referendumului, forţele armate britanice ar putea să fie slăbite, fie prin destrămarea Regatului Unit, fie prin reducerea cheltuielilor militare din cauza problemelor economice. Recent, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a finalizat o nouă strategie de securitate, care presupune că Blocul Comunitar va coopera cu NATO, însă include şi planuri care să permită Uniunii Europene să-şi dezvolte propria autonomie strategică.

Regimului sancţiunilor UE împotriva Rusiei este un alt subiect care ar putea fi afectat de ieşirea Marii Britanii. Deşi sancţiunile împotriva Rusiei urmează să fie extinse pe o perioadă de şase luni, unele state, inclusiv Italia, Spania şi Grecia, s-a pronunţat în favoarea modificării acestora. Marea Britanie a fost principalul susţinător al cancelarului german Angela Merkel în ceea ce priveşte un regim dur al sancţiunilor economice, alături de Polonia şi statele baltice.

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE va începe astăzi la Bruxelles unde liderii europeni vor discuta despre consecintele votului pentru Brexit. La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor uniunii, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii David Cameron care nu vrea să grăbească o ieşire din UE înainte de a încerca să obţină cea mai bună relaţie la nivel economic cu UE. Preşedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunţat că a interzis comisarilor europeni orice fel de negociere cu reprezentanţii Marii Britanii fără notificare prealabilă.

Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut. Lira s-a apreciat marţi cu 0,4% în raport cu dolarul, în urma unor indicatori care arată că pierderile din primele două zile după referendumul pentru Brexit au fost excesive.Uniunea Europeană nu poate trece peste referendumul din Marea Britanie „ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, atrage atenţia ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, subliniind că nemulţumirea cetăţenilor europeni este cauzată de faptul că nu înţeleg total ce se întâmplă la nivelul UE.

Ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că M.Britanie nu trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a părăsi Uniunea Europeană decât la momentul oportun, dând asigurări că economia ţării este pregătită să înfrunte turbulenţele provocate de noua decizie.El a adăugat că economia britanică este „pregătită să înfrunte ceea ce rezervă viitorul”, în contextul în care există îngrijorări la nivelul pieţelelor financiare cu privire la consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

SPORT

Devenit subiect pentru casele de pariuri care au stabilit cote pe evenimentul ”transferul lui Varela la PAOK”, transferul lui Fernando Varela de la vicecampioana României la echipa greacă se apropie şi de definiţia unei telenovele. Aşa cum ProSport a informat în exclusivitate în urmă cu mai bine de două săptămâni, grecii au înaintat o ofertă concretă de 500.000 de euro pe adresa Stelei pentru fotbalistul din Insulele Capului Verde, una pe care Gigi Becali a respins-o imediat. Potrivit finanţatorului, grecii ar fi crescut oferta până la 1 milion de euro, însă totul a rămas în aer din cauza faptului că Becali i-a informat, tot în scris, pe cei de la PAOK că suma finală deloc negociabilă este de 2 milioane de euro.

Simona Halep ia în calcul să renunţe la participarea la Jocurile Olimpice din această vară. Sportiva din Constanţa a declarat după meciul cu Anna Schmiedlova din primul tur de la Wimbledon că este îngrijorată de virusul Zika şi se gândeşte serios să nu se prezinte la competiţia din Brazilia. Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfăşura în perioada 5-21 august. Simona Halep se află în cursă cu Cristina Neagu pentru a se stabili cine va fi portdrapelul României la Jocurile Olimpice.

Umorul englezesc loveşte din nou, chiar şi într-o situaţie deloc roz pentru fotbalul din Albion. Echipa lui Roy Hodgson a fost eliminată ruşinos de Islanda, 2-1, în optimile EURO 2016, iar înfrângerea istorică a provocat un val de critici în presa britanică şi în social media. Totuşi, suporterii au găsit o modalitate de a face haz de necaz. În zilele în care 3,8 milioane de britanici au semnat deja o petiţie pentru repetarea votului privind Brexit, o altă petiţie face furori, iar fanii englezi nu au pretenţii deloc mari, ci vor „doar” rejucarea meciului cu Islanda, în speranţa că Rooney şi colegii săi nu vor repeta prestaţia dezastruoasă care a dus la o eliminare istorică.

Cele două campioane ale României, CSM Bucureşti (feminin) şi Dinamo (masculin) îşi vor afla vineri (1 iulie, Golstrup, Danemarca) adversarele din grupele Ligii Campionilor – ediţia 2016-2017. Federaţia Europeană a anunţat săptămâna trecută echipele care au fost admise direct în această fază a competiţiei, iar la începutul acestei săptămâni a publicat şi urnele valorice.

CSM Bucureşti îşi va începe aventura în viitorul sezon din urna a doua valorică, la fel ca şi în ediţia 2015-2016, când a şi câştigat Liga Campionilor. Chiar dacă este deţinătoarea en-titre a trofeului, echipa lui Jakob Vestergaard nu a putut trece peste Buducnost, Gyor, Vardar Skopje şi Larvik, echipe care au cumulat un punctaj superior în ultimele 3 sezoane. CSMB se va afla în aceeaşi urnă cu Esbjerg (Danemarca), Astrakhanocka (Rusia) şi Thuringer (Germania).

La masculin, Dinamo Bucureşti se va afla în a 5-a linie valorică în Grupele C şi D, ultima care a prins direct faza grupelor. Faţă de ediţia precedentă, când România a fost reprezentată de Minaur, între cele 12 formaţii care vor evolua în respectivele grupe au apărut şi două reprezentante ale Franţei, Nantes şi Montpellier, plus eventual Gorenje (Slovenia).

Vasile Miriuţă a reuşit primul transfer la CFR Cluj. Fundaşul dreapta Andrei Peteleu, în vârstă de 23 de ani, a semnat cu gruparea din Gruia. Peteleu a venit din postura de jucător liber de contract, ultimul club la care a evoluat fiind Petrolul. Peteleu a început fotbalul la Gloria Bistriţa, a trecut apoi pe la ASA Târgu-Mureş şi Săgeata Năvădori înainte de a veni la gruparea din Ploieşti. Fundaşul a reprezentat unul dintre motivele de disensiune dintre Mircea Rednic şi Ionuţ Negoiţă în sezonul trecut. Fostul antrenor a vrut să-l aducă pe Peteleu în „Ştefan cel Mare”, însă mutarea nu s-a mai realizat din pricina faptului că Negoiţă nu a găsit fonduri pentru transfer a lăsat de înţeles Rednic.

Federaţia Română de Fotbal este în căutarea unui selecţioner, iar Florin Prunea este de părere că noul antrenor al echipei naţionale va fi unul care va nu cere un salariu mare. Antrenorii buni nu vor să lucreze alături de actualul staff administrativ al FRF este de părere preşedintele celor de la Iaşi. Florin Prunea spune că dacă decizia în cazul dezafilierii Craiovei se va menţine şi va fi pusă în aplicare, iar Adrian Mititelu va trebui să primească 220 de milioane de euro din partea FRF şi LPF fotbalul românesc va fi „şters” de pe harta Europei.

Ioan Palko trece prin momente delicate şi are nevoie de 30.000 de euro pentru o operaţie. FR de Handbal a aprobat o sumă importantă pentru antrenorul care a influenţat Baia Mare, Satu Mare şi Bistrita. Ioan Palko (69 ani), unul dintre antrenorii importanţi ai handbalului românesc în ultimii 20-30 de ani, trece prin momente dificile. Tehnicianul suferă de anevrism pelvian, având artera femurală mărită de 10 ori. Ioan Palko are nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală la o clinică din Capitală, operaţie care costă 30.000 de euro.

Antrenorul nu deţine această sumă, astfel că soţia şi fiul său încearcă să strângă aceşti bani din donaţii. Campania a fost demarată de colegii din mass-media bistriţeană, preluată apoi şi în mass-media din Satu Mare. Problema de sănătate a antrenorului Ioan Palko a fost ridicată şi în şedinţa Consiliului de Administraţie al FRH de la Piteşti. În primă fază s-a propus ca tehnicianul să fie ajutat de FRH cu 1.000 de euro. Gheorghe Tadici a intervenit şi a propus dublarea, chiar triplarea sumei, astfel că într-un final membrii CA au aprobat suma de 3.000 de euro pentru Ioan Palko.

Faptul că echipa alcătuită din Adrian Cruciat, Artemon Apostu-Efremov şi Adrian Gavrilă a contribuit la obţinerea succeselor Irinei Begu deja nu mai reprezintă un secret. Când au început să lucreze cu Irina, ea se situa în jurul locului 70 WTA, iar acum a acces pe locul 27 WTA. Apoi, sunt cunoscute rezultatele obţinute de această echipă cu jucătoare precum Alexandru Cadanţu, cu care a ajuns până pe locul 66 WTA sau cu Elena Bogdan. Unul dintre visele acestei echipe de antrenori este să revigoreze şi tenisul românsec masculin, care, în ultimii ani, nu a prea excelat în rezultate. Astfel, ei l-au descoperit pe Daniel Cozma, un tânăr de mare perspectivă, pe care au început să-l pregătească pentru marea performanţă.

În palmaresul lui Daniel, se află, printre altele, un titlu de campion naţional de dublu la 12 ani, unul de vicecampion naţional, câştigat la vârsta de 16 ani şi titlul ITF G4 Abu Dhabi Country Club. Cea mai buna clasare ITF juniori a lui Daniel, care este un mare fan Novak Djokovici, a fost locul 171, în mai 2016, el jucând doar 10 turnee în ultimul an.
Daniel Cozma concurează zilele acestea alături de sportivi din Argentina, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Elveţia, Irlanda, Siria, Belgia, Olanda şi, bineînţeles, România la cel mai puternic turneu internaţional ITF. Este vorba de ediţia a treia a Vitality Open, dotat cu premii în valoare de 10.000 $, care se dispută în cursul acestei săptămâni la moderna bază Tenis Club din Curtea de Argeş.

Islanda a oferit cea mai mare surpriză a acestei ediţii a Campionatului European şi unul dintre cele mai neaşteapte rezultate din istoria EURO. Islandezii au reuşit ceea ce înainte de meci părea imposibil şi anume eliminarea Angliei. Imediat după partidă, selecţionerul Hodgson şi-a anunţat demisia de la naţională. The Sun scrie că Gareth Southgate, selecţionerul de la Under 21, este favorit să-i ia locul. Gary Lineker, recunoscut pentru aciditatea opiniilor sale, a postat pe Twitter un mesaj ironic la adresa naţionalei Angliei. „Cea mai grea înfrângere din istorie! Anglia a fost învinsă de o ţară care are mai mulţi vulcani decât fotbalişti profesionişti! Bine jucat Islanda!”

Fostul jucător al echipei FC Barcelona, Dani Alves, a afirmat la conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial la Juventus Torino că îşi propune să câştige Liga Campionilor alături de noua sa formaţie. Cunoscut pentru că îşi schimbă adesea numărul de pe tricou, după ce la FC Barcelona a avut şi 2, şi 22, şi 6, ultimele două după ce au fost purtate de Eric Abidal, respectiv Xavi, Dani Alves a ales tricoul cu numărul 23 la Juventus. Dani Alves, în vârstă de 33 de ani, a ajuns la FC Barcelona în 2008, de FC Sevilla, şi a devenit unul dintre cei mai titraţi jucători din istoria Barcelonei. Sud-americanul şi-a trecut în palmares 23 de trofee cu Barcelona, printre care trei Ligi ale Campionilor, în 2009, 2011 şi 2015.

Anglia s-a făcut de râs la încă un turneu final. Selecţionata pregătită de veteranul Roy Hodgson a fost eliminată în faţa optimilor de finală de micuţa selecţionată a Islandei. Nordicii au reuşit un meci fantastic, au revenit de la 0-1 şi au reuşit să câştige cu 2-1, producând una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului European. Potrivit relatărilor presei britanice, la conferinţa de presă de după joc selecţionerul Roy Hodgson şi-a anunţat demisia de la echipa naţională, totul în lumina parcursului foarte slab de la EURO.

Hodgson va pleca împreună cu secunzii săi Ray Lewington şi Gary Neville. În vârstă de 68 de ani, Hodgson a fost numit principalul responsabil pentru prestaţiile modeste ale Angliei şi rămâne ţinta reproşurilor şi ironiilor nu doar pentru meciul cu Islanda, ci şi pentru cel din startul EURO, atunci când microbiştii consideră că Hodgson l-a compromis pe Kane. Golgheterul lui Tottenham, unul dintre cei mai în formă oameni de gol ai Angliei, a fost responsabil în mod ciudat pentru executarea cornerelor, deşi locul său ar fi trebuit să fie în careu.

Simona Halep (5 WTA) a trecut fără emoţii de Anna Schmiedlova (Slovacia, 40 WTA), scor 6-4, 6-1, şi s-a calificat în turul doi la Wimbledon. Simona Halep va întâlni în turul secund o adversară pe care ar trebui să o învingă fără probleme: Francesca Schiavone, locul 111 WTA! Italianca în vârstă de 36 de ani a produs surpriza în manşa inaugurală, trecând de Anastasija Sevastova (Letonia, 66 WTA), cu scorul de 7-6(7), 6-4. Simona a mai jucat contra Francescăi o singură dată până acum, la Marrakech 2013, românca pierzând meciul din „optimi” cu 6-3, 6-2. Diferenţa de valoare dintre Halep şi Schiavone este acum una evidentă, anii trecând peste campioana de la Roland Garros 2010. Eu sunt Alex Tăcină şi vă doresc o seară frumoasă în continuare!

Irina Begu (27 WTA) a dezamăgit în primul tur de la Wimbledon 2016, pierzând incredibil contra nemţoaicei Carina Witthoeft (109 WTA), scor 1-6, 4-6. Irina Begu e prima favorită care pleacă acasă, după un meci extrem de slab, scor 1-6, 4-6 cu Carina Witthoeft. Begu a comis nu mai puţin de 30 de greşeli neforţate şi a reuşit doar 6 lovituri direct câştigătoare, iar cu o astfel de statistică nu poţi emite pretenţii la calificarea în turul secund de la Wimbledon. Carina nu îi mai luase niciun set Irinei în precedentele două meciuri directe din WTA, însă duelul de la Wimbledon a fost controlat în mare parte de nemţoaică. Irina, a 25-a favorită a turneului, nu a rezistat în schimburile lungi şi a servit fără vlagă, astfel că românca e eliminată după o oră şi 3 minute de joc.

Patricia Ţig e eliminată şi ea în două seturi, scor 6-4, 6-4 pentru Sara Errani! La primul meci al carierei jucat pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, Patricia a rezistat o oră şi 31 de minute, cu 28 de minute mai mult decât Irina Begu. Seturile pierdute de Ţig au fost parcă trase la Indigo: românca le-a început pe ambele cu break, Errani întorcând scorul de fiecare dată. Experienţa italiencei a fost decisivă, aceasta închizând cele două acte cu sânge rece. Serviciul eficient a ajutat-o pe Sarra, care i-a lăsat doar două break-uri Patriciei, românca cedându-şi serviciul de prea multe ori: 4 break-uri a reuşit Errani.

UEFA a răspuns afirmativ solicitării oficialilor din Copou şi a acordat un răgaz de 12 zile clubului CSMS pentru a monta cele 11.000 de scaune noi. Astfel, dacă scaunele vor fi montate în cel mult 12 zile, meciul de pe 14 iulie dintre CSMS şi Hajduk Split se poate disputa în Copou. UEFA a trimis o adresă clubului ieşean prin care solicita desemnarea unui alt stadion decât cel din Copou pentru găzduirea meciului de pe 14 iulie, pe motiv că înălţimea scaunelor nu este cea prevăzută în regulamente.

Fostul internaţional argentinian Diego Maradona susţine că fotbalistul echipei FC Barcelona, Lionel Messi, trebuie să revină asupra deciziei de a se retrage de la echipa naţională, decizie pe care a luat-o după finala pierdută de Argentina la Copa America, în faţa reprezentativei din Chile. Lionel Messi, în vârstă de 29 de ani, şi-a anunţat retragerea de la echipa naţională imediat după ce Argentina a pierdut finala de la Copa America, după loviturile de departajare, în faţa reprezentativei din Chile. La penalty-uri, Messi a executat primul pentru Argentina şi a ratat, după ce şi Vidal ratase prima execuţie pentru Chile. Biglia a mai ratat pentru argentinieni, în timp ce Mascherano şi Aguero au transformat. Pentru Chile au marcat Castillo, Aranguiz, Beausejour şi Silva.

Spania a fost eliminată în optimile Euro 2016, după ce a fost învinsă de Italia, scor 0-2, la capătul a 90 de minute dominate clar de echipa lui Conte. Cu o defensivă impenetrabilă, italienii au fost mai proaspeţi, iar portarul De Gea şi-a salvat echipa în multe rânduri, fiind cel mai bun jucător al Spaniei în această partidă. Câştigătoarea ultimelor două Campionate Europene părăseşte astfel prematur competiţia, în timp ce Italia se pregăteşte de meciul din sferturi cu Germania. Acesta pare să fie apusul Erei tiki-taka, după aproape un deceniu în care Spania şi Barcelona au dominat fotbalul mondial cu acest stil.

PROGNOZA METEO
28 Iunie 2016

În zonele montane, precum și în Moldova, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Maramureșului vor fi perioade cu instabilitae atmosfericã accentuatã. Pe arii extinse se vor semnala averse torențiale, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și cãderi de grindinã. Cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp, cu precãdere în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În restul țãrii cerul va fi variabil, iar ploile pe spații mici. În cursul nopții aria fenomenelor de instabilitate atmosfericã se va restânge treptat cãtre partea de est și sud-est a teritoriului. Valorile termice vor marca o scãdere în toatã țara, iar în vest, nord-vest și centru vor caracteriza o vreme rãcoroasã; temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 29 de grade, iar cele minime între 13 și 22 de grade.

Bucuresti

Vremea va deveni în general instabilã și se va rãcori simțitor. Îndeosebi dupã orele amiezii, temporar înnorãrile se vor accentua și se vor semnala averse torențiale, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Cantitãțile de apã vor fi însemnate și vor fi posibile cãderi de grindinã. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimã va fi de 17…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *