Muzica Jazz

Muzica Jazz, scurtă istorie a jazz-ului, jazz la Radio Click România, despre jazz, despre muzica jazz, tipuri de jazz, stiluri de jazz,

Muzica Jazz – scurtă istorie a jazz-ului la Radio Click România

Citește despre Muzica Jazz pe acest site de muzică românească. Îți propun o scurtă istorie a jazz-ului la Radio Click România.

Despre muzica jazz

Cuvântul în sine provine din limba engleză și denumește un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în New Orleans, Statele Unite ale Americii. Jazzul își are rădăcinile în melodiile populației de culoare, urmașă a sclavilor de origine africană. Când ascultăm acest gen de muzică, ne dăm ușor seama că deține influențe și tonalități de blues și ragtime, amestecate cu alte ritmuri muzicale.

Ce este jazz-ul?

Pare o întrebare simplă, însă cu un răspuns dificil. Louis Armstrong, unul dintre cei mai renumiti cântăreți de muzică jazz, a explicat-o cel mai bine. El a spus că „Dacă trebuie să întrebi ce este jazz-ul, nu vei ști niciodată”. Deși New Orleans este considerat locul de naștere al jazz-ului, s-a răspândit ușor în mai multe state americane. A navigat parcă de-a lungul fluviului Mississippi până la St. Louis și Chicago, unde a și devenit faimos. Încet, încet, popularitatea acestui gen muzical a crescut și s-a răspândit în alte centre culturale ale Americii. Au apărut mai multe trupe de jazz, în orașe precum Chicago, Kansas City sau New York. Popularitatea acestui gen a crescut atât de mult, încât concertele se susțineau cu casa plină.

De-a lungul timpului, mai mulți artiști și-au pus amprenta asupra acestui stil, astfel că în prezent este o formă de artă extrem de dezvoltată. Un gen care continuă să evolueze și să se extindă în multe direcții.

Tipuri de jazz

Diferite stiluri de jazz au apărut în funcție de cluburile în care se cânta. Cluburile mici nu își permiteau să plătească prea mulți muzicieni așa că s-au consacrat formule restrânse, de obicei trio (pian, contrabas, tobe), quartet (pian, contrabas, tobe, saxofon/trompetă). În schimb în cluburile mari își puteau permite orchestre mari (big-band) având în componență de la 25 până la 50 de membri. În general cluburile care își puteau permite un big-band erau cluburile de dans, probabil de aceea specific big-band-urilor este genul Swing (legănat) – cu un ritm mai alert și Sweet (dulceag) – ceva mai lent, mai lasciv, bun pentru ”vrăjeală”.

Alte stiluri de jazz

Work Song este optim și ritmic rapid, deoarece a fost folosit pentru a face ziua de lucru să treacă mai repede. Acesta se repetă și nu este considerat a fi o formă modernă, ci, este mai degrabă asociat cu muzica afro-americană. Ritmul său îl face cel mai popular stil de jazz.

New Orleans Jazz a apărut la începutul anilor 1890 și a marcat cântece utilizate în spectacolele trupelor. Unul dintre cei mai importanți lideri ai acestui stil este William Basie, cunoscut pentru trupa sa, Count Basie Orchestra.

Chicago Style a început la sfârșitul anului 1917. Orașul cu același nume, cunoscut drept una dintre primele locații de jazz din SUA, a atras mulți muzicieni din statele sudice, deoarece prohibiția obliga oamenii să se deplaseze spre nord în căutare de noi locuri de muncă și spații unde pot practica această categorie de compoziție. În acea perioadă, pianul a fost adăugat pe fundalul jazz-ului, creând un sunet complet nou. Iată, spre exemplificare, o superbă melodie din filmul ”Chicago”, interpretată (voce și dans) de Catherine Zeta-Jones.

Bebop Și al doilea război mondial a influențat schimbarea, aducând Bebop. Acest stil fuzionează ritmul rapid cu schimbarea tiparelor ritmice și scoate un sunet mai moale, mai ușor. De regulă, e mai folosit în solo-uri.

Dacă dorești să-ți spui părerea despre jazz, te aștept pe pagina noastră de facebook sau să citești despre alte genuri muzicale.

Citeste si despre Toulouse Lautrec & Victor Rebengiuc – Revin in 5 minute

2 thoughts on “Muzica Jazz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *