Muzica latino – gen muzical definit lingvistic

Muzica latino – gen muzical definit lingvistic. Selena

Muzica latino – gen muzical definit lingvistic. Selena

Muzica latino – gen muzical iubit în lumea întreagă

La Radio Click Romania poți asculta muzica latino, un gen muzical peren

Despre muzica latino – gen muzical definit lingvistic

Industria muzicală clasifică muzica interpretată în limbile spaniolă sau portugheză drept muzică latino, fie ea din Cuba, Puerto Rico, Mexic, Spania sau Portugalia, ori a imigrantilor latini din SUA.

În anul 1975, la premiile Grammy a apărut o nouă categorie, Cea mai bună înregistrare latino. După 8 ani, premiile s-au diversificat. Au apărut noile categorii ”Cea mai bună interpretare” – latino pop, – mexicana/mexican-americana  și – latino tropicală.

Billboard a adoptat aceste trei categorii pentru muzica latino, adăugând în anii 2000 a patra categorie, muzica urbană latino, cu hip-hop-ul latino și reggaeton.

Primul muzician care a adus faimă muzicii latino, în anii 1940-1950,  a fost compozitorul cubanez Perez Prado, autorul faimosului ”Mambo nr. 5”.

În anii 1960 au repurtat un mare succes stilurile boss-nova și boogaloo. Tot acum s-a lansat faimosul chitarist Carlos Santana.

În anii 1970, în muzica latino a dominat salsa. Spre sfârșitul acestui deceniu s-a lansat cel mai bine vândut artist latino de sex masculin din toate timpurile, Julio Iglesias. El a fost recunoscut ca atare de Guinness World Records.

În anii 1980 muzica salsa a evoluat spre salsa romantica, cucerind inimile alături de balada latină.

În anii 1990, muzica pop latină a fost dusă pe culmile succesului de Ricky Martin, Shakira și regele popului latino, Enrique Iglesias, fiul lui Julio Iglesias. Tot acum stilul Tejano a fost dus pe culmi de Selena, iar merengue a rivalizat cu salsa.

Din anii 2000 domeniul muzicii latine a fost dominat de stilurile reggaeton, urbano, bachata.

Am ales să exemplific acest gen atât de bogat în stiluri cu o melodia ”Como la flor” a interpretei Selena.

Despre Selena

Supranumită « Regina muzicii tejano », Selena a fost o cântăreață, muziciană, compozitoare și textieră de origine mexicano-americană. Era o mare iubitoare de flori și cântecul ei emblematic a devenit ”Como la flor”.

Născută în anul 1971, a început să cânte de la 12 ani. A repurtat mari succese în țările vorbitoare de spaniolă, apoi în toată America de Nord. Din nefericire, la 23 de ani a fost asasinată de președinta fan-clubului ei.

Cere ca preferință ori ca dedicație melodii din genul latino la Radio Click Romania.

Scrie-ți părerea despre acest gen de muzică pe pagina noastră de facebook sau pe pagina de chat romanesc pt. mobil.

Dacă te interesează genurile muzicale, citește și despre Muzica jazz.

2 thoughts on “Muzica latino – gen muzical definit lingvistic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *