Sunetul muzicii – filmul anului 1966

0
Sunetul muzicii - filmul anului 1966

Sunetul muzicii - filmul anului 1966

Sunetul muzicii – filmul anului 1966, un film de neuitat

Intenționam să încep noua rubrică muzicală ”Cântece de Oscar” cu prezentarea primului cântec care a primit premiul Oscar. Un eveniment trist m-a făcut să amân acest articol. Acum două zile, pe data de 5 februarie 2021, a murit Christopher Plummer, la vârsta de 91 de ani. A fost neuitatul interpret al căpitanului von Trapp din Sunetul muzicii – filmul anului 1966.

Despre Christopher Plummer

Deși total nemuzical (nu cânta nici sub duș), Christopher Plummer a devenit celebru pentru rolul din filmul ”Sunetul muzicii”. El a  considerat căpitanul von Trapp ca personaj ”lipsit de umor și unidimensional”. A fost convins cu mare greutate să mimeze cântatul, vocea fiind a interpetului Bill Lee. Iată, însă, că tocmai acest rol l-a făcut cunoscut și admirat în lumea întreagă.

Cariera lui Christopher Plummer a fost oarecum neobișnuită. După ”Sunetul muzicii” a jucat în mai multe filme, dar mai ales în piese de teatru care i-au adus două premii Tony. Cariera sa cinematografică cunoaște un reviriment în anii 1990, după care obține două nominalizări și un premiu Oscar, alte premii și distincții.

Despre Sunetul muzicii – filmul anului 1966

Film american din 1965, musicalul ”Sunetul muzicii” a fost regizat de Robert Wise. A fost inspirat de musicalul omonim de pe Broadway, compus de Richard Rodgers pe versurile lui Oscar Hammerstein II. La rândul său, acesta s-a bazat chiar pe romanul eroinei principale – Maria Augusta von Trapp – scris în 1949 și intitulat ”The story of family singers”.

Căpitanul von Trapp (Christopher Plummer), văduv, dorește să angajeze o guvernantă pentru cei șapte copii ai săi. Stareța mănăstirii din regiune o trimite pe Maria (Julie Andrews). Tânăra aspiră să devină călugăriță. Stareța are îndoieli și o trimite în lumea laică spre a o testa. Au loc multe întâmplări vesele și triste, ce prilejuiesc splendide momente muzicale. În cele din urmă, Maria devine soția căpitanului von Trapp și mama vitregă, dar iubită, a celor șapte copii.

Filmul ”Sunetul Muzicii” a câștigat în anul 1966 5 premii Oscar, din 10 nominalizări. Premiul cel mai valoros a fost pentru Cel mai bun film. A urmat premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră, acordat pentru muzica adaptată lui Irwin Kostal. Celelalte au fost pentru: Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj sonor. Filmul a mai adus și alte premii: Globul de aur pentru cel mai bun film și Juliei Andrews pentru cea mai bună actriță și altele.

Iată secvența cântecului ”Edelweiss” interpretat de căpitanul von Trapp și copiii săi în fața a doi oaspeți. La scenă asistă, încântată, Maria.

Ascultă la Radio Click Romania muzica din Sunetul muzicii – filmul anului 1966 și privește secvența cântecului ”Edelweiss”.

Dacă îți plac cântecele de dragoste, citește despre și ascultă Adele – Hello la Radio Click Romania.

Scrie-ți părerile pe pagina noastră de facebook sau pe pagina de chat romanesc pt. mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *