Somewhere over the Rainbow – Oscar 1940

Somwhere over the Rainbow – Oscar 1940

Somwhere over the Rainbow – Oscar 1940

Somewhere over the rainbow – Oscar 1940 la radio Click Romania

Cântecul premiat drept Cel mai bun cântec original în 1940, Somewhere over the Rainbow – Oscar 1940, a fost interpretat de Judy Garland.

Despre Judy Garland

Născută Frances Ethel Gumm, Judy Garland (1922-1969) a fost o actriță, cântăreață și dansatoare americană. Cu o carieră de 45 de ani, ea a obținut succese internaționale ca actriță, atât în ​​roluri muzicale, cât și dramatice, ca artist de înregistrare cât și pe scene de concert. Renumită pentru versatilitatea sa, a primit un premiu al Academiei pentru tinerii interpreți, un Glob de Aur și un Premiu Tony Special.
Garland a fost prima femeie care a câștigat premiul Grammy pentru Albumul anului, pe care l-a câștigat pentru înregistrarea sa live din 1961, intitulată Judy la Carnegie Hall.
Încă din copilărie, Judy Garland a început să cânte în vodeviluri, împreună cu cele două surori mai mari. În adolescență a semnat un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer și a apărut în mai mult de două duzini de filme pentru MGM. Garland a fost frecvent parteneră pe ecran cu Mickey Rooney și cu Gene Kelly și a colaborat în mod regulat cu regizorul și al doilea ei soț, Vincente Minnelli.
Două dintre cele mai apreciate roluri ale lui Garland au venit mai târziu. A primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea sa în ”A Star Is Born” (1954) și o nominalizare pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa în ”Judgment at Nuremberg” (1961). De asemenea, a lansat opt ​​albume de studio și și-a găzduit propriul serial de televiziune nominalizat la Emmy, ”The Judy Garland Show” (1963–1964).
La 39 de ani, Garland a devenit cea mai tânără și prima femeie care a primit premiul Cecil B. DeMille pentru realizările de-a lungul vieții în industria cinematografică.

Despre Somewhere over the Rainbow

Cântecul este o baladă compusă de Harold Arlen, cu versuri de Yip Harburg. A fost scris pentru filmul ”The Wizard of Oz” din 1939 și a fost cântat de Judy Garland, în rolul principal Dorothy Gale. Melodia nu numai că câștigat premiul Oscar dar a și devenit piesa emblematică  a artistei.

Chiar la începutul filmului, Dorothy nu reușește să-i facă pe mătușa Em și pe unchiul Henry să-i asculte povestea despre un incident neplăcut care i-a implicat pe câinele ei, Toto, și pe Miss Gulch.

Mătușa Em îi spune „găsește-ți un loc în care să nu ai probleme”, ceea ce o determină să meargă singură, vorbind cu  Toto. „Un loc unde nu există probleme. Crezi că există un astfel de loc, Toto? Trebuie să existe. Nu este un loc în care să ajungi cu o barcă sau un tren. Este departe, departe. În spatele lunii, dincolo de ploaie … „, moment în care începe să cânte faimosul cântec.

Privește înregistrarea și ascultă Somewhere over the Rainbow.

Versuri ”Somewhere over the rainbow”

Dincolo de curcubeu

Undeva dincolo de curcubeu, acolo sus de tot
E un loc de care am auzit odată într-un cântec de leagăn.
Undeva dincolo de curcubeu, cerul este albastru
Şi visele pe care îndrăzneşti să le visezi chiar se îndeplinesc.

Îmi voi pune o dorinţă într-o zi şi mă voi trezi acolo unde norii vor fi lăsaţi în urma mea
Unde necazurile se topesc precum picăturile de lămâie deasupra şemineului
Acolo e unde mă vei găsi

Undeva dincolo de curcubeu, păsărele albastre zboară
Păsările zboară dincolo de curcubeu
De ce, oh, de ce nu pot şi eu?
Dacă păsărelele albastre pot zbura dincolo de curcubeu
De ce, oh, de ce nu pot şi eu?

Ascultă la Radio Click Romania și privește scena din filmul ”Vrajitorul din Oz” în care Dorothy cântă ”Somewhere over the Rainbow”.

Dacă te pasionează cântecele de Oscar, citește despre și ascultă Lady Gaga și Bradley Cooper – Shallow.

Scrie-ți părerile pe pagina noastră de facebook sau pe pagina de chat romanesc pt. mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.