Zdob si Zdub – Colindul leului

Asculta online, Zdob si Zdub - Colindul leului, single nou, Z

Asculta online Zdob si Zdub – Colindul leului, single nou

Zdob si Zdub a lansat videoclipul noului single „Colindul Leului”. Piesa este o capodopera din patrimoniul folclorului romanesc, ce l-a inspirat pe Mihai Gincu să creeze o melodie meditativa, presarata cu elemente muzicale africane.

De unde și cum a apărut Leul în folclorul balcanic rămâne a fi o enigmă pentru etnologi și istoricieni. Dar se spune că toți oamenii se trag din Mama-Africa. O fi ajungând Leul în Balcani ori ba, acest animal puternic rămâne un simbol forte în cultura noastră. ”Colindul Leului” este un rit muzical de inițiere a tinerilor băieți în viața matură. Junele a învins Leul. Junele a învins frica. Prometeul balcanic a îmblânzit focul. Junele a devenit bărbat.

”Mereu am fost pasionat de muzica etnică a altor popoare, în special cea africană. Îmi place să împletesc stilurile muzicale, să mă joc cu ele, ca şi cum ar fi un puzzle. Melodia Colindul Leului este menită să inducă ascultătorul elevat în transă meditativă. E o muzică atmosferică, dacă vreți, chiar psihedelică”, a declarat Mihai Gîncu.

Zdob si Zdub – Colindul leului

”Să nu ne plângem că suntem săraci ca națiune. Bogăția e chiar sub picioare”

Impresionat, la rândul său, de comorile folclorului nostru, Roman Iagupov ne îndeamnă să nu uităm de valoarea culturii și a tradițiilor :  ”Nu obosesc să repet că folclorul nostru autentic e o comoară nestemată, care mă va inspira mereu! Am fost uimit și amuzat de fantezia strămoșilor de pe aceste meleaguri, care au inventat fraza “Scoală, Leu, măi câine rău!”. E imposibil să nu te inspiri din aceste vorbe folclorice! Să nu ne plângem că suntem săraci ca națiune. Bogăția e chiar sub picioare: muzica, cultura, tradițiile, înțelepciunea predecesorilor noștri.

În timpul filmărilor am comunicat “telepatic” cu Junele Kakilambe. El nu știe engleza, eu nu cunosc franceza. Dar ne-am ințeles fără cuvinte. O echipă de 10 oameni, toți pe aceeași undă, într-o atmosferă plină de misticism. În scurtele pauze am ascultat basme și legende maliene, povestite de Kakilambe, care m-a făcut să călătoresc imaginar pe continentul african. Aparent diferiți, totuși atât de apropiați și similari. Suntem cu toți din Malidova. Mulţumesc familiei Bejenaru din Văleni (Boonika și Boonelul) pentru ospitalitate și pentru adăpost în timpul filmărilor”, a completat Roman Iagupov.

Trupa Zdob și Zdub aduce mulțumiri colegilor de breaslă – formația Tamala din Mali, pentru conservarea și promovarea muzicii tradiționale africane, care a inspirat și continuă să inspire întregul mapamond. ”Vă multumim, frați malieni, pentru acestă colaborare excepțională și de-a dreptul mistică. Nu vom uita energia voastră pozitivă, inimile deschise și răbdarea de care ați dat dovadă în timpul filmărilor. Mersi Kakilambe Kourouma, Mamadjwaz Kone, Dauda Cisse, Mohamed Kante, Ousmane Coulibaly. Trăiască prietenia și muzica. One Love, Jah Rastafari!”

Zdob si Zdub – Colindul leului

Versuri 

Pe sub vita vinului
Junelui bun, junelui
Voinicul calu-si podcovea
Cu potcoave de argint..②

Cu potcoave de argint
Sa n-atinga de pamant
Sulita si-o zugravea
Mama sa din grai graia

Ce ti-e tie, fiul mamei
Ori ai pus gand de-nsurat
Ori gand rau de catanit
Ori gand rau de catanit..②

Ba eu, mama, nu mi-am pus
Nici gand bun de insurat
Nici gand rau de catanit
Ci in lupta sa ma lupt..②

Colo-n varful muntelui
De laturea drumului
Sub un mar mare-nflorit
Sade leul adormit

Scoala, leu, ma’ caine rau
In lupta sa ne luptam
Si-n sabii sa ne taiem
Si-n sabii sa ne taiem

Ba in lupta ca-i mai dreapta
Si de Dumnezeu lasata
Se luptara, se luptara
Zi de vara, pana seara

Colo-n varful muntelui
De laturea drumului
Sub un mar mare-nflorit
Sade leul adormit..②

Cand era pe la apus
Voinicul pe leu l-a rapus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *