Muzica rock (3)

Muzica rock (3) - John Lennon - Imagine

Muzica rock, scurt serial

Muzica rock are o istorie lungă și interesantă. Urmărește episodul Muzica rock (3) și cere la Radio Click Romania cele mai cunoscute piese rock.

Anii 1960. Renașterea britanică

În Marea Britanie rock’n’roll este continuat și dus pe noi culmi. Apar primii urmași ai lui Elvis Presley, Cliff Richard și The Shadows, apoi și alții.

Trupele britanice care urmează se îndepărtează de modelul american, creând muzica rock originală. Rolling Stones au fost vârful de lance al aceste muzici. In acest timp The Beatles pun accent pe melodie și armonii vocale și dau naștere muzicii pop.

În anii 1960 negrii abandonează treptat rock-ul pentru a se orienta spre genuri muzicale care corespund mai mult realității lor sociale. Rockerii negri sunt tot mai rari, una dintre excepții fiind Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitariști rock din lume.

Rock și pop

Termenul „pop” desemnează un subgen care a apărut în anii 1950-1960. Rock’n’roll evoluează pentru a fi subdivizat în două ramuri principale: rock, mai fidel rădăcinilor blues din care provine, și pop , care pune mai mult accent pe melodii și armonii vocale. Pop își cunoaște maturitatea odată cu apariția Beatles, iar ”Yesterday” este una din pietrele de temelie.

Contracultura

Rock’n’roll-ul a exprimat întotdeauna energia tinerilor prea înghesuiți în cămașa de forță morală a bătrânilor. Totuși, textele de până în anii 1960 au fost adesea limitate la teme festive, posibil încărcate cu conotații sexuale. Cu Bob Dylan, versurile devin atât mai poetice, cât și mai angajate. Îmbinând poezia suprarealistă cu angajamentul mișcării populare (Woody Guthrie apoi Joan Baez , Pete Seeger), el devine cronicarul generației sale, abordând fără teamă teme politice și sociale. Impactul său va fi decisiv pe ambele maluri ale Atlanticului. În S.U.A., cântecele de protest exprimă respingerea războiului rece sau a angajamentului militar din Vietnam. În Marea Britanie, John Lennon oferă texte mai personale și mai căutate.

Rock-ul devine atât o mișcare artistică , care capătă legitimitate intelectuală, cât și un curent de „contra-cultură”. Această tendință a atins apogeul odată cu festivalurile majore de la sfârșitul anilor 1960: în Woodstock sau pe Insula Wight. Sute de mii de tineri se adună pentru a împărtăși atât pasiunea pentru muzică, dar și o viziune asupra lumii ruptă de standardele impuse de societate.

Privește și ascultă viziunea lui John Lennon, în ”Imagine”. O poți cere ca preferință sau dedicație la Radio Click Romania.

Imagine – John Lennon – Versuri în limba română

Imaginează-ți

Imaginează-ţi că nu există nici un rai
E uşor dacă încerci.
Nici un iad sub noi
Deasupra noastră doar cer.
Imaginează-ţi toţi oamenii
Trăind pentru ziua de azi.

Imaginează-ţi că nu există ţări
Nu e greu de făcut.
Nimic pentru care să ucizi sau să mori,
O singură religie,
Imaginează-ţi toţi oamenii
Trăind viaţa în pace.

Tu
Probabil îți spui că sunt un visător
Dar nu sunt singurul.
Într-o zi ni te vei alătura
Şi lumea va fi ca ‘un întreg’.

Imaginează-ţi nici o stăpânire.
Mă întreb dacă poţi.
Nu e nevoie de lăcomie sau foame.
Frăţia noastră de oameni
Imaginează-ţi toţi oamenii
Împărţind întreaga lume.

Tu
Probabil îți spui că sunt un visător
Dar nu sunt singurul
Într-o zi ni te vei alătura
Şi lumea va fi ca ‘un întreg’.

Şi lumea va trăi precum ‘un întreg’.

Dacă nu ai citit încă serialul despre muzica rock, poți începe cu Muzica Rock (1).

Ne interesează părerile tale despre muzica promovată pe acest site și le așteptăm pe pagina noastră de facebook sau twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *