Hip hop – gen muzical și mai mult decât atât

Hip hop – gen muzical. Talib Kweli

Hip hop – gen muzical. Talib Kweli

Hip hop –  gen muzical, dar și mișcare culturală

Află despre multiplele semnificații ale hip hop – gen muzical, dar și mișcare culturală și ascultă la Radio Click Romania cele mai remarcabile cântece din acest gen.

Despre Hip hop

Hip hop (denumit în general rap) a apărut în New York în anii 1970. Denumirea îi este atribuită lui Keith Cowboy, un rapper ce cânta cu Grandmaster Flash & The Furious Five. El a creat acest termen în timp ce râdea de un prieten care se înrolase în armată. A cântat cuvintele „hip/hop/hip/hop” într-un fel în care imita cadența ritmică a soldaților ce mărșăluiesc. Afrika Bambaataa este primul care a folosit termenul ca descriere a subculturii de care aparține muzica hip hop.

Hip hopul înglobează astăzi un întreg stil de viață, încorporând diverse elemente de etnie, tehnologie, artă și cultură urbană. Sunt patru elemente fundamentale în hip hop: Dans (Breakdance și altele), Artă (Graffiti), Muzică și Poezie (MCing și poezie de inspirație urbană).

Rapping-ul s-a dezvoltat datorită faptului că MC-ii vorbeau în timpul muzicii pentru a-și promova DJ-ul, alte petreceri, sau despre alți MC. Ulterior, unii MC au vorbit despre problemele din zona lor sau problemele pe care le are întreaga comunitate.

În anii 1980, hip hop a oferit bandelor posibilitatea de a se confrunta altfel decât prin violență, și anume prin breakdance, rapping, turntable mixing sau graffiti. În anii 1990 însă, odată cu amploarea genului de rap comercial și gangsta, esența non-violentă a hip hop-ului a dispărut. Mulți rapperi se lăudau cu droguri, arme, violență și crime.

O mențiune specială pentru rapperul alb Eminem, cu mare succes după 2000, numit de revista Rolling Stones ”Regele muzicii Hip hop”.

Astăzi, artiști/formații ca Talib Kweli, Mos Def, Dilated Peoples, Dead Prez, Blackalicious, Jurassic 5 pun bază pe activism contrar mesajelor de violență, bogăție materială și misoginism.

Despre ”Get By”

Cântecul hip hop ”Get By”, compus de Talib Kweli și Kanye West, conținând și versurile lui Nina Simone, este interpretat de Talib Kweli. A fost lansat în 2003, cu albumul ”Quality”.

Cântecul se concentrează pe lupta pentru existență a oamenilor cu venituri mici dintr-o gamă largă de medii culturale și rasiale care trăiesc în New York și în jurul său. Tot în 2003 a fost lansat videoclipul ”Get By”.  Părți din videoclip au fost filmate în Chinatown și Times Square . Producătorul piesei, Kanye West, este prezent în videoclip alături de Kweli.

Scrie-ți părerea despre acest gen de muzică pe pagina noastră de facebook sau pe pagina de chat romanesc pt. mobil.

Dacă te interesează genurile muzicale, citește și despre Muzica Reggae.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.