Stiri pe scurt 30 Noiembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 30 Noiembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  30 Noiembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 noiembrie. In anul 1994, la reuniunea NATO, miniştrii de Externe ai celor 16 ţări membre ale Alianţei au anunţat oficial decizia NATO de a accepta ca ţările est-europene să poată deveni membre ale acestui organism.

Părintele Galeriu a mărturisit, cu ani în urmă, o poveste mai puţin cunoscută despre viaţa şi lucrarea Sfântului Apostol Andrei. „Toate ţările din jurul nostru – Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria – au primit botezul creştin prin poruncă de sus, prin decizii ale conducătorilor lor, pe câtă vreme noi, românii, am primit creştinismul de jos în sus: adică am devenit, deodată, români şi creştini. Întâi, trebuie spus că am primit prima mărturie de la Sfântul Apostol Andrei, ucenic al Mântuitorului, care a predicat în Scythia Minor, în Dobrogea şi, după unii, a trecut chiar şi Dunărea, încoace…“

Mii de pelerini s-au strâns, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe cel care este considerat creştinătorul şi protectorul românilor, la festivităţi fiind prezenţi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Sute de credincioşi din judeţul Constanţa, dar şi din judeţele limitrofe au poposit încă de marţi seară la mănăstirea ridicată în vecinătatea peşterii din judeţul Constanţa în care a sălăşluit Sfântul Apostol Andrei. Chiar dacă a fost foarte frig, noaptea a trecut fără incidente, oamenii rugându-se pentru sănătatea lor şi a celor dragi. De asemenea, credincioşii au putut cinsti moaştele Sfântului Apostol Pavel aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.

Parade militare spectaculoase vor fi organizate, de Ziua Naţională, în majoritatea oraşelor din ţară, iar autorităţile au pregătit concerte, mese populare cu fasole cu cârnaţi şi focuri de artificii. Cu aceeaşi ocazie, în mai multe oraşe autorităţile vor aprinde iluminatul festiv de sărbători. O paradă spectaculoasă cu circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, va fi organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia, localnicii şi turiştii având la dispoziţie 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar printre manifestări apare şi un show pirotehnic 3D.

Primăria Iaşi a pregătit, de 1 Decembrie, un concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, în timp ce la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale vor participa cinci sute de miliari ai MAPN şi MAI, precum şi 50 de vehicule aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne. În total, peste 300 de soldaţi şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Penitenciarul Timişoara şi Poliţia Locală Timişoara vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.30, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe Bulevardul Revoluţiei.

Peste 300 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, vor participa joi, la Cluj-Napoca, la o paradă organizată în Piaţa Avram Iancu cu ocazia Zilei Naţionale a României. Reprezentanţii Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au declarat că ceremonia include şi o slujbă religioasă şi depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Primăria Arad a organizat mai multe expoziţii şi comunicări ştiinţifice.Aradul este considerat leagănul Marii Uniri, pentru că aici s-au întocmit documentele şi s-au luat deciziile premergătoare evenimentului care şi-a pus amprenta asupra istoriei României.

Concertele de Ziua Naţională a României ţin la Arad două zile, iar pe scena din faţa Palatului Adminsitrativ vor urca, printre alţii, Smiley, Andra şi cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din toate regiunile româneşti, printre care Ramona Viţa sau Sava Negrean Brudaşcu. Conform Primăriei Municipiului Arad, miercuri de la ora 19.00 vor cânta Fantazia, The Rechord s, Smiley şi Andra. De Ziua Naţională, va avea loc un concert de muzică populară care va dura circa şase ore. Cu începere de la ora 17, pe scenă vor urca ansambluri şi solişti din judeţul Arad, printre care Grupul vocal „Sânzâienele“ al Şcolii Populare de Artă Arad, Orchestra Centrului Municipal de Cultură Arad, Adrian Gancea, Daniela Dudaş, Ansamblul folcloric „Maria Graţiana“ din Olari, Liliana Bîtea, Radu Vand, Ansamblul folcloric „Tradiţii arădene”, dar şi Valentina şi Florin Novac, Paula Paşca, Ansamblul folcloric „Zărandul“ al Palatului Copiilor Arad şi Orchestra „Rapsozii Zarandului“, condusă de către maestrul Petrică Paşca şi soliştii Malvina Nagy şi Cornelia Căprariu Roman.

La Sibiu, manifestările de Ziua Naţională încep la ora 9, la Consiliul Judeţean, unde va avea loc o şedinţă solemnă, în cadrul căreia medicul Coriolan Brad, în vârstă de 92 de ai, ultimul veteran de război din Gura Râului, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, acesta fiind deja cetăţean de onoare al localităţii sale. Şedinţa solemnă va începe cu intonarea imnului naţional al României de tinerii solişti de muzică populară Ovidiu Homorodean şi Cristian Fodor, momentul fiind urmat de slujba Te Deum-ului oficiată de IPS Laurenţiu Streza, alături de consilierii judeţeni care sunt şi preoţi, Simion Săsăujan şi Mihai Sămărghiţan.

La Craiova, de Ziua Naţionala, va avea loc doar un ceremonial militar-religios, iar seara este programată aprinderea iluminatului de sărbători. Tot pe 1 Decembrie începe cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional “Adrian Păunescu”. Respectând tradiţia, organizatorii şi partenerii lor aduc la rampă, pentru al patrulea an consecutiv, reprezentanţi de seamă ai muzicii, poeziei, vieţii culturale şi academice din România şi de peste hotare. Deschiderea festivalului are loc la ora 14, iar de la ora 18, în Centrul Istoric al Craiovei este programat spectacolul Remember Cenaclul Flacăra.Vor concerta, între alţii, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Magda Puşkaş, Emeric Imre, Cristian Buică, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Generaţia Folk, Andrei Păunescu şi trupa Totuşi…

La Bistriţa, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la primele ore ale diminineţii. Ceremonia organizată la nivelul garnizoanei Bistriţa debutează la ora 09.00, în centrul oraşului, cu o ceremonie militară, religioasă şi depunerea unei coroane de flori la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală după care va avea loc defilarea personalului şi tehnicii din cadrul unităţilor Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Balan”, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa – Năsăud, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa – Năsăud, Poliţiei Locale Bistriţa, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa – Năsăud, Crucii Roşii – filiala Bistriţa – Năsăud, Colegiilor Naţionale din Bistriţa şi a Cercetaşilor României – filiala Bistriţa – Năsăud.Autorităţile locale au pregătit pentru a marca Ziua de 1 Decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, un spectacol folcloric, începând cu ora 17.00.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare dosarul electronic de sănătate, precizând că „accesul la datele personale medicale ale pacienţilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustiv”. Avocatul Poporului susţine că prevederile unor articole din legea privind reforma în sănătate sunt neconstituţionale întrucât „permit restrângerea exerciţiului dreptului la viaţă intimă, familială şi privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege adoptată de către Parlament, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare sau de către Guvern, ca legiuitor delegat”.

Ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a dispus efectuarea unui control care vizează organizarea şi funcţionarea Inspectoratului General de Aviaţie. Verificările vizează activităţi de management al instituţiei, inclusiv cheltuirea unor fonduri. Controlul a fost demarat luni, 28 noiembrie, şi vizează activităţi administrative ale Inspectoratului General de Aviaţie.

Grupul parlamentar al PSD va vota pentru urmărirea penală a fostului şef al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a declarat, la alba Iulia, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Întrebat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, despre cazul Eugen Bejinariu, Iordache a spus că deputaţii vor mai face ”o încercare săptămâna viitoare”. Potrivit lui Florin Iordache, PSD, prin secretarul general Marin Neacşu, a cerut lui Eugen Bejinariu să-şi dea demisia din Parlament.

Decizia comisiei de specialişti care analizează teza de doctorat a procurorului şef al DNA a fost amânată pentru săptămâna viitoare, raportul experţilor urmând să fie transmis Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care îl aprobă sau îl respinge. O decizie ar fi trebuit să fie luată până la sfârşitul lunii noiembrie. La data de 17 noiembrie, Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara anunţa că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii spuneau că aceasta este parţial fondată.

Gabriela Popa face dializă din anul 2000 şi figurează pe o listă de aşteptare pentru transplant de 14 ani. Femeia a fost programată pentru intervenţie, cumnata sa fiind donator. Când a ajuns la spitalul din Cluj i s-a spus că nu este compatibilă cu donatorul, deşi primise acceptul de la Bucureşti, iar intervenţia nu a mai avut loc. Revoltat, edilul comunei Şuletea a trimis mai multe sesizări la Guvern, dar şi la Ministerul Sănătăţii. El este intrigat şi de faptul că aceasta a fost invitată să vorbească la Congresul Transplantaţilor din Cluj, deşi nu a primit niciodată acceptul pentru transplant.

Edilul a precizat că femeia a fost chemată imediat la Cluj, unde i s-au mai recoltat o serie de analize. Însă, din nou nu s-a mai întâmplat nimic. Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Cluj, Dan Luscalov, care este şi medic specialist în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, a declarat, presei, legat de cazul Gabrielei Popa, că aceasta figurează din 2003 pe lista de aşteptare pentru un transplant renal de la donator în moarte cerebrală şi nu apare ca fiind transplantată.

Un tren de navetişti care se deplasa de la Mangalia către Constanţa a luat foc în mers, marţi seară, în urma incendiului conductorul suferind arsuri uşoare la mâini. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, trenul, un automotor în care se aflau patru pasageri, mecanicul şi conductorul, se deplasa dinspre Mangalia către Constanţa, iar în dreptul staţiunii Neptun s-a aprins în mers. Cele şase persoane au coborât singure din tren, iar la faţa locului s-au deplasat trei autospeciale cu apă şi spumă ale pompierilor din Mangalia. Nimeni nu a fost rănit grav, numai conductorul a suferit arsuri uşoare pe mâini şi pe faţă după ce a încercat să stingă singur flăcările. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

În zilele de 30 noiembrie 2016 -Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi 1 Decembrie 2016 -Ziua Naţională a României, liniile de transport public vor funcţiona conform programelor de circulaţie corespunzătoare unei zile de duminică. Metroul va circula după programul normal, respectiv în intervalul orar 5:00-23:00. La Registrul Auto Român (RAR), ziua de 2 decembrie va fi recuperată de angajaţi prin prelungirea ulterioară a programului de lucru.

Astfel, în zilele de luni 12, marţi 13 şi miercuri 14 decembrie 2016, Registrul Auto Român va avea program prelungit cu două ore, adică pană la 18.30. Decizia compensează ziua declarată de guvern ca fiind nelucrătoare, respectiv vineri, 2 decembrie. Totodată, în perioada 30.11 – 05.12.2016 va fi asigurat serviciul de permanenţă la nivelul fiecarei Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi al fiecărui Institut Naţional de Referinţă (INR).

Platforma Monitorul preţurilor a avut circa 1,9 milioane de vizitatori unici în ziua în care a fost lansată, iar în a doua zi 360.000 de vizitatori. După un an, proiectul ar putea fi extins la nivelul întregii ţări, urmând să fie incluse mai multe produse. Ciprian Iosep a precizat că, fiind un proiect pilot, făcut pro bono, a avut unele probleme în ceea ce priveşte afişarea hărţilor din dreptul magazinelor. La acest proiect au participat voluntar Asociaţia GS1, compania de cercetare Nielsen, precum şi principalii retaileri. Două companii, Mega Image şi Selgros, deşi participă la proiect, nu îşi fac publice preţurile pe această platformă. Lanţul Cora a refuzat să participe, în timp ce Auchan a anunţat că are o problemă de colectare a datelor.

Guvernul a modernizat sistemul informatic de repartizare a medicilor rezidenţi din România, astfel încât aceştia pot alege să fie repartizaţi în orice spital din ţară, în funcţie de locurile disponibile sau de posturile libere. Până în prezent, rezidenţii susţineau concursul într-unul din cele şase centre universitare cu profil medicină şi puteau opta doar pentru locurile şi posturile disponibile în centrul de concurs şi centrul arondat acestuia.

Circulaţia este îngreunată la ieşire din Bucureşti, pe A1 şi DN1, dar şi în zona staţiunilor montane. La vama Nădlac, la ieşirea din ţară, valorile de trafic sunt ridicate. Poliţiştii acţionează cu 400 de radare pentru sancţionarea şoferilor care circulă cu viteză. Sute de mii de români au plecat în mini-vacanţa de Ziua Naţională a României, astfel încât valorile de trafic sunt în continuă creştere. Pentru a monitoriza traficul şi a preveni producerea accidentelor rutiere, mii de poliţişti au fost mobilizaţi şi sute de radare au fost dispuse pe principalele drumuri din ţară.

Pe DN 1, în zona Comarnic, maşinile circulă în coloană spre Braşov, între kilometri 101 şi 107, la fel şi în dreptul localităţii Buşteni, între kilometri 129 şi 131. Pe Drumul Naţional 2, între Bucureşti şi Urziceni se înregistrează, de asemenea, aglomeraţie pe sensul de ieşire din Capitală. Totodată, la ieşirea de pe autostrada Bucureşti-Piteşti şi intrarea pe DN7, spre Râmnicu Vâlcea, se circulă în coloană, iar în judeţul Arad, în zona vămii Nădlac, la ieşirea din ţară, valorile de trafic sunt în creştere. Poliţia recomandă şoferilor să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la condiţii meteo şi rutiere, să respecte regulile de circulaţie, să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri şi să dea dovadă de prudenţă şi politeţe în trafic.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în Gatlingburg, în urma incendiilor de pădure care au loc în Tennesse, peste 250 de case au fost distruse de flăcări, iar peste 14.000 de persoane au fost evacuate. Situaţie dramatică în Tennesse, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor. Peste 2000 de persoane îşi caută acum adăpost. Trei persoane care au suferit arsuri severe în urma incendiilor au decedat. Flăcările au fost stinse, însă acum se face bilanţul victimelor şi a ravagiilor lăsate în urmă de tragedie.

Cel puţin şase mineri sunt daţi dispăruţi, în timp ce alţi doi au decedat, după ce un cutremur a lovit mina Rudna, din oraşul polonez Polkowice. Un cutremur cu magnitudinea de 4.4 pe scara Richter a zguduit oraşul polonez Polkowice, la ora la ora locală 21:09, conform U.S. Geological Survey. Deşi a fost un cutremur superficial, doar 10 kilometri adancime, acesta s-a resimţit puternic în mina Rudna. Dintre nouă persoane evacuate, una şi-a pierdut viaţa. Echipele ajunse la faţa locului au mai descoperit cadavrul unui alt muncitor în mină. Trei mineri, care au fost răniţi mai grav, se află acum în spital, starea lor fiind stabilă.

Preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, implicată într-un scandal de corupţie, a cerut Parlamentului să găsească un mijloc prin care ea să poate demisiona din funcţie şi să aleagă data pentru plecarea ei de la putere, însă opoziţia susţine că aceasta vrea să evite procedura de destituire. Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere. În ultimele săptămâni din ce în ce mai multe persoane au făcut apel la demisia sa.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, a respins oferta lui Park, catalogând această iniţiativă drept o stratagemă de a evita procedura de destituire, a anunţat agenţia Yonhap. Park Kwang-on, un membru al Partidului Democrat, a spus că se pare că ea încearcă să întârzie procedurile. Sâmbătă, sute de mii de sud-coreeni s-au adunat pentru cel de-al cincilea weekend consecutiv pentru a cere demisia lui Park. Organizatorii au spus că la protest au participat în total 1,5 milioane de persoane, în timp ce poliţia a estimat un număr de 260.000 de manifestanţi.

Donald Trump, preşedintele-ales al SUA, susţine că persoanele care incendiază steagul naţional american ar trebui să ”sufere consecinţele” acestui act, sugerând drept pedeapsă pierderea cetăţeniei sau arestarea pentru un an de zile. În anul 1989, Curtea Supremă din SUA a decis că Primul Amendament protejează dreptul libertăţii de exprimare, astfel incendierea drapelului american nu este interzisă de lege. În 2005, rivala lui Trump, democrata Hillary Clinton, a sponsorizat un proiect de lege care ar fi transformat incendierea drapelului american într-un act penal, putând permite închiderea acuzatului pentru un an sau amendarea acestuia cu aproape 95.000 de euro.

Şaptezeci şi una de persoane au murit în urma prăbuşirii de marţi a avionului care transporta membrii echipei braziliene de fotbal Chapecoense, iar şase au supravieţuit, au anunţat autorităţile columbiene, care au reviziut bilanţul în scădere. Bilanţurile anterioare anunţau 76 şi apoi 75 de morţi, dar patru persoane aflate pe lista pasagerilor nu au mai urcat la bordul avionului.

Douăsprezece persoane, inclusiv 11 adolescente, au murit într-un incendiu izbucnit într-un cămin de fete din oraşul Adana, situat în sudul Turciei. Cel puţin alte 22 de fetele au fost rănite, potrivit lui Omer Celik, ministrul turc pentru Afaceri Europene şi reprezentantul provinciei Adana în Parlament. Printre decedaţi, se numără şi o femeie care lucra în internat.

Mii de fani îndoliaţi ai echipei de fotbal braziliene au umplut stadionul unde juca echipa de fotbal Chapecoense, Arena Condá, cântând imnul echipei şi scandând numele fotbaliştilor care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului din Columbia. Mai multe ţări au adus şi ele un tribut persoanelor decedate în accidentul aviatic din Columbia, iluminând obiectivele turistice importante în culorile echipei de fotbal Chapecoense.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit cu Mitt Romney, posibil viitor secretar de stat, la restaurantul Jean Georges din New York, unde mai târziu, la masă, li s-a alăturat preşedintele Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus. ntrebat de CNN dacă Mitt Romney va fi următorul secretar de stat, Donald Trump a răspuns: „Ei bine, vom vedea ce se va întâmpla”. La rândul său, Romney a vorbit despre cină cu jurnaliştii prezenţi în restaurant, declarând că a avut o „după-amiază minunată”. În ciuda trecutului lor, Trump şi Romney nu au arătat nici un fel de animozitate în timp ce luau masa împreună.

Preţul maşinilor noi importate din UE ar putea creşte cu 1.500 de lire sterline dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică, avertizează reprezentanţii Societatăţii Producătorilor şi Comercianţilor de Motoare (The Society of Motor Manufacturers and Traders – SMMT). Marea Britanie ar putea plăti 4,5 miliarde de lire pe an în materie de tarife de import şi export, dacă ţara nu reuşeşte să îşi asigure accesul pe piaţa unică după ieşirea din Uniunea Europeană (UE), susţin reprezentanţii Societăţii Producătorilor şi Comercianţilor de Motoare. Reprezentanţii SMMT spun că tarifele de 10% impuse de Uniunea Europeană maşinilor ar genera costuri de 2,7 miliarde de lire la produse de import, în timp ce costurile în domeniul exporturilor s-ar ridica la 1,8 miliarde de lire.

Discuţiile între cele patru părţi privind încheierea conflictului separatist din estul Ucrainei s-au încheiat marţi fără progrese, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, declarând că „vorbele goale” nu vor fi suficiente pentru a dobândi pacea pe termen lung. Miniştrii de Externe ai Germaniei, Franţei, Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit în capitala Belarusului pentru a discuta metode de implementare a acordului de la Minsk de încetare a focului în regiunea ucraineană Donbas. Steinmeier a spus că atât Ucraina cât şi Rusia şi-au consolidat poziţiile şi că nu a existat niciun acord politic privind organizarea de alegeri locale în Donbas, aşa cum au cerut Rusia şi separatiştii susţinuţi de Kremlin.

Scutul antirachetă de la Deveselu este o facilitate strict defensivă, care nu are nicio legătură cu Rusia, dar România trebuie să se gândească la consolidarea protecţiei antiaeriene a facilităţii de la Deveselu, pentru că sunt semnale care dau de gândit. Ministrul Apărării a declarat că perspectiva modificării scutului antirachetă într-un sistem ofensiv nu poate fi luată în considerare sub nicio formă şi a vorbit despre măsurile aeriene şi navale ale NATO de la Marea Neagră, brigada multinaţională NATO de la Craiova, dar şi despre înzestrarea Armatei Române.

Lideri regionali şi zeci de mii de cubanezi s-au adunat în Piaţa Revoluţiei de la Havana pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului lider Fidel Castro, în locul unde acesta a susţinut discursuri aprinse în faţa mulţimii după ce a preluat puterea. Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a salutat progresele în materie de educaţie şi sănătate înregistrate de Cuba sub conducerea lui Castro. Castro va rămâne în istorie ca „un mare luptător pentru ideea că cei săraci au dreptul de a trăi cu demnitate”, a spus Zuma în cadrul discursului.

Banca Naţională a României (BNR) a emis o aprobre prealabilă privind fuziunea Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank, permiţând demararea formalităţilor finale de înregistrare a noii bănci şi începerea operaţiunilor necesare pentru integrarea efectivă. În perioada următoare vor fi demarate acţiunile necesare integrării celor două bănci şi pregătirii pentru a deveni o singură bancă. Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii (FEI), Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW (DEG) şi Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BSTDB).

SPORT

Marile rivale Dinamo şi Steaua se întâlnesc miercuri de la ora 20:30 în duelul direct cu numărul 166. Militarii sunt superiori în meciurile directe în toate competiţiile, având 57 de victorii faţă de cele 55 ale lui Dinamo, însă bilanţul întâlnirilor din Liga 1 le este favorabil „cîinilor”, gazdele de astăzi acumulând 46 de succese, cu cinci mai mult decât adversarii lor. Cifrele all-time şi cele mai interesante recorduri din El Clásico de România au fost reunite în graficul de mai sus realizat de casa de pariuri sportive online Betano.com. Este greu de crezut că astăzi vom vedea un meci cu 10 goluri, atât cât este recordul stabilit în anul 1990 într-un meci de Cupă, dar toată lumea aşteaptă o întâlnire demnă de renumele său.

Cu câteva ore înaintea marelui derby dintre Dinamo şi Steaua, meci ce se va desfăşura pe Arena Naţională cu începere de la ora 20:30, Gigi Becali a dezvăluit primul „unsprezece” pe care Reghecampf îl va trimie în teren. Finanţatorul Stelei a precizat că nu are nici cea mai mică emoţie în perspectiva duelului cu Dinamo. Bourceanu este „surpriza” lui Reghe pentru Andone, acesta fiind preferat în locul lui Pintilii.

Dumitru Dragomir susţine că Ionuţ Negoiţă ar trebui să cedeze în disputa cu Nicolae Badea şi să-i achite datoria fostului acţionar din „Ştefan cel Mare” pentru a putea fi intra în drepturi la Dinamo. Nicolae Badea îi cere lui Negoiţă să renunţe la folosirea actualei embleme a clubului, a site-ului www.fcdinamo.ro, dar şi a instalaţiei de nocturnă de la Săftica. Ionuţ Negoiţă a fost notificat în cursul zilei marţi, 22 noiembrie, că trebuie să renunţe la folosirea actualei sigle a clubului, a site-ului oficial www.fcdinamo.ro, dar şi a instalaţiei de nocturnă din baza sportivă de la Săftica.

Simona Halep, locul patru în clasamentul mondial, a primit 21% din voturile fanilor şi s-a clasat pe locul doi în concursul pentru lovitura anului, premiul fiind câştigat de poloneza Agnieszka Radwanska. Simona a ajuns în finala competiţiei la capătul căreia se va decide jucătoarea care a reuşit cea mai frumoasă execuţie din tenisul feminin în 2016. Halep a intrat în Top 4 cu un punct câştigat în turul doi de la Montreal, contra australiencei Daria Gavrilova. Meciul s-a încheiat cu victoria Simonei, scor 6-2, 6-3, iar raliul care a avut-o pe constănţeancă în prim-plan a fost fabulos: Halep s-a apărat incredibil, apoi a închis punctul cu un forehand devastator.

După voturile acordate de fani, Simona Halep a obţinut locul doi în acest concurs. Titlul pentru lovitura anului a fost câştigat de Agnieszka Radwanska, care a primit 62% din voturi pentru raliul câştigat la turneul de la Indian Wells, din martie, în meciul cu românca Monica Niculescu. Ultima treaptă a podiumului a fost obţinută de sportiva belgiană Kirsten Flipkens, pentru punctul câştigat în turneul de la Seul. Flipkens a primit 10% dintre voturi, în timp de Caroline Wozniacki a avut 7% pentru lovitura reuşită la Auckland.

Naţionala de handbal din Muntenegru va participa la a patra ediţie consecutivă de Campionat European, însă de această dată, selecţionerul Dragan Adzic va miza pe o formaţie tânără, din care vor lipsi Katarina Bulatovic sau Marija Jovanovic. In 2010, la Campionatul Europeand din Danemarca şi Suedia, naţionala Muntenegrului a terminat pe locul 6, doi ani mai târziu în Serbia, a cucerit medalia de aur, în timp ce, în 2014, în Croaţia şi Ungaria, naţionala lui Dragan Adzic a încheiat în afara podiumului, pe locul 4.

Pentru prima în ultimii şase ani, Muntenegru nu se află printre favoritele la cucerirea unei medalii la turneul final din Suedia, iar motivul îl reprezintă faptul că Dragan Adzic va aduce o echipă fără prea multe staruri. Selecţionerul are ca obiectiv construirea unei echipe competitive pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. De asemenea, Adzic a declarat că Muntenegru va evolua fără presiune în Suedia. Doar patru handbaliste din echipa care va participa la Campionatul European din Suedia, Milena Raicevic (fostă Knezevic), Majda Mehmedovic, Suzana Lazovic and Marina Rajcic (fostă Vukcevic) au făcut parte şi din lotul prezent la Jocurile Olimpice de la Rio, din vara acestui an, unde Muntenegru a avut o prestaţie dezamăgitoare, pierzând toate cele cinci partide.

În cartea sa, „Reversul medaliei”, Andreea Răducan vorbeşte despre sportul de mare performanţă, despre o sportivă care a găsit resursele necesare pentru a merge mai departe după nedreptatea de la Sydney.Î n urma neglijenţei petrecute la JO cariera şi inclusiv viaţa fostei campioane olimpice din 2000 au fost afectate. Andreea Răducan a explicat motivul pentru care a pus pe hărtie cele întâmplate la Jocurile Olimpice din 2000. Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au scris în prefaţa cărţii, unde vorbesc şi ei despre scandalul de dopaj. Bitang spune că a fost convinsă cu greu să scrie despre momentul respectiv, pentru că nu îi face plăcere şă-şi amintească despre acea întâmplare. Ea a dedicat volumul „Reversul medaliei” tatălui său, Gheorghe Răducan, decedat în 2006.

Tabloul optimilor de finală de la Campionatul Regatului Unit, turneu cu premii de 1 milion de euro, e complet! Ultimele meciuri din şaisprezecimi s-au disputat marţi seară, astfel că miercuri vor avea loc primele dueluri pentru sferturi, capetele de afiş fiind favoriţii Ronnie O’Sullivan şi Mark Selby. Astăzi sunt programate primele patru partide din cadrul optimilor de finală ale Campionatului Regatului Unit, competiţie transmisă în direct de Eurosport. Ronnie O’Sullivan şi Mark Selby vor intra la masa din Barbican Center, având doi adversari accesibili: Matthew Stevens (Ţara Galilor), respectiv Anda Zhang (China). Absent de marcă va fi chinezul Ding Junhui, cel care a suferit o înfrângere şoc în şaisprezecimi: 2-6 cu Jamie Jones din Scoţia. Jucătorii care vor câştiga miercuri îşi vor afla abia joi adversarii din faza următoare.

În cele 7 meciuri ale etapei cu numărul 16 a Ligii I s-au aflat pe teren 36 de fotbalişti Under 21. Dintre aceştia, 23 au fost titulari, iar 14 au bifat toate minutele, iar mijlocaşul lui Dinamo, Dorin Rotariu, a marcat golul 40 reuşit de un jucător sub 21 de ani în Liga I. În această etapă s-au înregistrat şi un debut, Vlad Danale, un atacant de 18 ani de la CSM Poli Iaşi, a prins primele sale minute în meciul cu CSU Craiova. Numărul fotbaliştilor Under 21 care au debutat în acest sezon al Ligii I a ajuns la 34. 95 de fotbalişti Under 21 au fost utilizaţi până acum în Liga I, în cele 13 etape care s-au disputat, iar 34 de jucători U21 au debutat în acest sezon al Ligii I.

Din cele 15 goluri ale rundei, trei au fost marcate de jucători născuţi începând cu 1 ianuarie 1994. Răzvan Marin de la Viitorul, Cristian Ciobanu de la Chiajna şi Dorin Rotariu de la Dinamo sunt cei trei care şi-au trecut numele pe lista marcatorilor. Reuşita lui Ciobanu este prima a lui în Liga 1, golul venind după 6 meciuri pe prima scenă fotbalului românesc. De asemenea, Dorin Rotariu a înscris cu Voluntari cel de-al 40-lea gol marcat în acest sezon de un jucător U21 crescut la nivel naţional. A fost cea de-a şasea reuşită a dinamovistului în acest sezon, reuşită cu care Rotariu a devenit lider în clasamentul golgeterilor U21 cu 6 goluri, cu unu în plus faţă de Andrei Ivan de la CSU Craiova.

FIFPro a dat publicităţii rezultatele unui studiu global referitor la condiţiile de muncă în fotbalul profesionist. Ţinta acestui studiu este de a mediatiza realităţile cu care se confruntă jucătorii, în special cei care nu fac parte din elită. S-a primit feedback de la 14.000 de sportivi din 54 de ţări şi 87 de ligi din Europa, America şi Africa. Aceştia au răspuns la 23 de întrebări despre: salarii, contracte, transferuri, antrenament, meciuri aranjate, siguranţa jobului, sănătate, bunăstare şi educaţie.

„Cormoranii” au ajuns în semifinalele Cupei Ligii după o noapte în care jucătorul de doar 17 ani Ben Woodburn a devenit cel mai tânăr marcator pentru clubul de pe Anfield. Tânărul a marcat în minutul 81, dublând avantajul lui Liverpool şi consolidând victoria echipei sale contra celor de la Leeds. La 17 ani şi 45 de zile, Woodburn a fost cu 98 de zile mai tânăr decât Michael Owen cel care reuşise să puncteze pentru prima dată în 1997. Un oficial al echipei a declarat că „Ştim cu toţii cât de tânăr este Woodburn,dar nu arată asta la antrenamente”, iar antrenorul echipei Jürgen Klopp a spus despre elevul său că: „Este o poveste frumoasă şi băieţii sunt foarte bucuroşi pentru el, toată lumea zâmbeşte în vestiar”.

ASA Târgu Mureş a câştigat, marţi, scor 2-1, meciul disputat în deplasare cu Concordia Chiajna, în etapa a 18-a din Liga 1, iar antrenorul Dan Alexa a declarat, la final, că este o victorie importantă, în condiţiile în care mureşenii au fost lipsiţi de aportul a şase jucători importanţi. În urma acestui rezultat, ASA rămâne pe locul 13 în clasament, cu şase puncte, în timp ce Concordia Chiajna se află pe locul 12, cu 16 puncte. Alexa susţine că speră să obţină cât mai multe puncte în continuare, în ciuda faptului că ASA Târgu Mureş va mai pierde trei puncte în această săptămână, din cauza unei depunctări impuse datorită problemelor financiare.

Astăzi e o zi plină în Liga 1. Primul meci al zilei este confruntarea dintre CS U Craiova şi ACS Poli Timişoar. Oltenii sunt obligaţi de victoria celor de la Viitorul să câştige confruntarea cu bănăţenii. Elevii lui Hagi au câştigat contra celor de la Iaşi şi au trecut provizoriu pe locul secund. Craiova poate reveni pe poziţia a doua în eventualitatea în care se va impune. Înaintea meciului cu ACS Poli Timişoara, Gigi Mulţescu a luat decizia de a-l exclude din lot pe Nicuşor Bancu.

ACS Poli Timişoara este ultima în clasament, cu patru puncte, dar trebuie ţinut cont de faptul că echipa lui Ionuţ Popa a început campionatul de la -14 puncte. În ultimele două runde, bănăţenii au înregistrat o remiză cu Pandurii şi au învins cu 2-0 pe Astra. Prima dintre cele patru victorii obţinute de Timişoara în această ediţie a Ligii 1 a fost chiar la meciul tur cu Craiova. Timişorenii au câştigat cu 3-2 la finele unei partide în care s-au acordat trei lovituri de la 11 metri.

PROGNOZA METEO
30 Noiembrie 2016

Vremea se va menține mai rece decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii noiembrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade în depresiuni și 4 grade în Oltenia, iar cele minime între -9 și -2 grade, cu cele mai scãzute valori în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorãri îndeosebi noaptea, când în zona montanã, dar local și în regiunile vestice, nordice și centrale va ninge în general slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în special în zona înaltã de munte, unde va spulbera sau va viscoli zãpada. În sudul și sud-estul teritoriului, spre dimineațã, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține mai rece decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii noiembrie. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimã va fi de -7…-5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri îndeosebi în a doua parte a nopții, când vor fi condiții de ceațã. Vântul va sufla slab și moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *