Stiri pe scurt 14 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 14 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 14 ianuarie. In anul 1557, apare, la Braşov, „Octoihul” în limba slavonă, prima carte tipărită de Diaconul Coresi, care va desfăşura, până la 1583, o bogată activitate de tipărire de cărţi în limba română.

Alina Bica susţine că este rezervată cu privire la rezultatele anchetei în cazul lui Florian Coldea şi spune, într-o declaraţie că vede totul ca “o perdea de fum”, pentru a scoate SRI din scandal, afirmând că îl vede pe Coldea implicat în filajul său la Paris. Aceasta susţine că în situaţia de faţă Laura Codruţa Kovesi ar trebui „să beneficieze de tratamentele” de care au avut parte şi alţi magistraţi asupra cărora au planat suspiciuni. Serviciul Român de Informaţii a anunţat că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii. Sebastian Ghiţă a difuzat, pe postul România TV, şapte înregistrări în care face declaraţii despre Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, susţinând că avea o relaţie de prietenie cu aceştia.

Alimentarea cu apă rece a fost întreruptă, în majoritatea cartierelor Sectorului 1 din cauza unei defecţiuni la inelul principal al reţelei, intervenită în zona străzii Jiului. Avaria a fost depistată în noaptea de la conducta magistrală de alimentare cu apă din zona Bucureştii Noi, echipele din teren descoperind că este vorba despre o „avarie majoră” la artera transport apă potabilă. Reprezentanţii instituţiei susţin că este posibil ca la reluarea furnizării să apară turbiditatea apei (apă murdară), precum şi o reducere a presiunii de alimentare la etajele superioare.

Numele lui Florian Coldea nu mai apare pe site-ul Serviciului Român la Informaţii, după ce generalul a fost suspendat joi din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI pe parcursul cercetărilor demarate de SRI în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă. La secţiunea Conducere, unde apărea până la suspendare şi numele lui Florian Coldea, sunt trecuţi Eduard Hellvig, directorul SRI, şi cei trei adjuncţi, Cristian Bizadea, George-Viorel Voinescu şi Adrian Ciocîrlan.

Hotărârea de Guvern, prin care se pot reduce sau anula exporturile de energie şi se poate limita furnizarea de energie pentru zona industrială, a fost publicată în Monitorul Oficial. Hotărârea vine ca urmare a notificării făcută în cursul săptămânii de Transelectrica către ministerele Energiei, Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional. Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză, urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică. Totodată, ar putea fi oprite sau reduse temporar exporturile.

Evoluţia cadrului fiscal este una dintre provocările anului 2017, 37% din managerii intervievaţi în sondajul de opinie realizat de KeysFin au menţionat posibile măsuri fiscale, în timp ce anul trecut aceasta era principala provocare economică, considerată de 57% din oamenii de afaceri. Peste 60% din managerii incluşi în studiul KeysFin consideră că temperarea creşterii consumului este principala provocare pentru 2017, în timp ce 43% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială, 37% au menţionat posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potenţială creştere a inflaţiei. Investitorii au mai precizat, printre altele, evoluţia principalelor valute şi blocajul financiar persistent.

Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel ANAF a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) şi a decis renunţarea la acesta. Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informaţii organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 şi 099 şi că, pe de altă parte, ANAF deţine deja sau poate obţine prin schimbul de date cu alte instituţii o serie de alte informaţii care pot fi utilizate în evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice.

Călin Dobra a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, fiind votat de 24 din cei 36 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa ordinară, funcţia fiind vacantă după ce Sorin Grindeanu a devenit premier. Călin Dobra a fost singurul consilier judeţean care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al CJ Timiş. Acesta a fost votat de 24 din cei 36 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa ordinară a CJ Timiş. Călin Dobra a fost ales ca deputat în urma alegerilor din 11 decembrie 2016, ocupând prima poziţie pe lista PSD Timiş. Dobra şi-a dat demisia din Parlamentul României în data de 4 ianuarie şi s-a întors în funcţia de consilier judeţean. Din această poziţie, Dobra a putut candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş.

Nina-Carmen Crişu este noul prefect din Giurgiu, în Prahova funcţia fiind ocupată de Ioana Mădălina Lupea. Noii prefecţi depun jurământul. Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, a fost prezentă la ceremonia de învestire a prefectului judeţului Prahova, la Ploieşti, declarând că în instituţie trebuie să fie angajaţi bine pregătiţi profesioal şi asta trebuie să simtă şi cetăţenii. După ceremonia de învestire a prefectului, ministrul a mers la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă unde a ţinut să le mulţumească angajaţilor dând mâna cu fiecare. Mădălinea Lupea, noul prefect al judeţului Prahova, este fost procuror şi de 2 ani şi jumătate este subprefect.

Traficul rutier şi cel pietonal sunt restricţionate, în centrul Capitalei, pentru ca pompierii să îndepărteze ţurţurii de pe clădirea Universităţii Bucureşti. Pompierii din Capitală şi judeţul Ilfov se confruntă cu un număr mare de solicitări pentru intervenţii de îndepărtare a ţuţurilor de pe clădiri, în ultimele două zile fiind făcute peste 100 astfel de apeluri, majoritatea în Bucureşti, fapt care afectează gestionarea situaţiilor reale de urgenţă. Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, anunţa că niciuna din cele 12 autoscări din dotarea instituţie nu pot fi folosite în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, fiind în teren pentru îndepărtarea ţurţurilor.

Finalizarea primului tronson al pârtiei de schi din Masivul Rarău, proiect care trebuia să fie deja realizat încă din 2012, necesită fonduri totale în valoare de opt milioane de lei, sumă care urmează să fie alocată de Ministerul Turismului. Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat, că pentru finalizarea primului tronson al pârtiei, în lungime de trei kilometri, Guvernul trebuie să aloce opt milioane de lei, cel de-al doilea tronson, de 1,4 kilometri, urmând să fie realizat după soluţionarea problemelor legate de aria protejată în care se află zona. Negură a menţionat că valoarea lucrărilor realizate până în prezent a fost de 14 milioane de euro, din care în ultimul trimestru al anului trecut au fost alocate 3,3 milioane de euro.

Proiectul pârtiei de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizat la sfârşitul anului 2012. Lucrările au fost sistate din lipsa finanţării, după ce a fost realizat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la jumătatea anului 2012. În septembrie 2016 lucrările au fost reluate, fiind asigurată din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism o finanţare de patru milioane de euro, iar gradul de execuţie este acum de 95 la sută. Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri şi se va încheia la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă.

Fabrica de cablaje auto a Leoni Writing Systems, cea mai mare companie din Bistriţa-Năsăud, a realizat un record de producţie în mai puţin de un an de la inaugurare, reuşind să livreze 200.000 de cablaje pentru noul model E-Klasse de la Mercedes Benz. În primăvara lui 2016 compania a deschis a doua fabrică în municipiul Bistriţa, cu o suprafaţă de 16.500 metri de pătraţi şi cu 2.000 de angajaţi. Noile spaţii de producţie au presupus o investiţie de 20 milioane de euro, fabrică fiind construită după ce compania Leoni a semnat un contract cu compania Mercedes Benz valabil până anul 2024, pentru furnizarea de cablaje auto. Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud şi a deschis prima fabrică în urmă cu 14 ani. În prezent firma are peste7.000 de angajaţi, obiectul de activitate fiind producţia de cablaje auto pentru companii din domeniul auto, precum Mercedes Benz, BMW şi Rolls-Royce.

Divorţul actorilor Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat vineri, după mai multe luni în care Heard l-a acuzat pe actor de violenţă domestică, Depp acuzând-o pe aceasta, în replică, de şantaj financiar. Documentele depuse la Los Angeles County Superior Court atestă o împărţire a bunurilor maritale şi un acordat semnat de Depp, în vârstă de 53 de ani, de a achita suma deja anunţată de 7 milioane de dolari, pe care Amber Heard, în vârstă de 30 de ani, a declarat că o va dona organizaţiilor de caritate.Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a ajuns pe prima pagină a tabloidelor.

Actriţa, care l-a întâlnit pe Johhny pe platourile de filmare pentru „The Rum Diary”, în 2011, şi pentru care Depp ar fi părăsit-o pe Vanessa Paradis, a depus actele de divorţ în luna mai. Pe de altă parte, Johnny ar fi lovit-o pe Amber cu un iPhone. În instanţă s-a stabilit ca Heard să primească jur de 6,8 milioane de dolari – restul din suma de 7 milioane de dolari asupra căreia fostul cuplu a convenit iniţial, minus banii pe care Depp deja a declarat că-i va dona direct către organizaţii de caritate alese de Heard: American Civil Liberties Union şi Spitalul de Copii din Los Angeles.

Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat pe Autostrada Soarelui din cauza ceţii, vizibilitatea fiind pe alocuri sub 100 de metri. Poliţiştii de la rutieră le recomandă şoferilor care circulă pe A2, sâmbătă dimineaţă, să reducă viteză, să mărească distanţa în mers şi folosească luminile de ceaţă. In ţară, nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vremii nefavorabile sau a vreunui eveniment rutier. În judeţul Olt este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă mai mare de 7,5 tone pe DN64 Găneasa – Râmnicu Vâlcea, între kilometrii 34+000 şi 40+915 metri, din cauza unor degradări apărute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrişoara (comuna Găneasa). Traficul greu se desfăşoară deviat, pe următoarea rută ocolitoare: DN65 Găneasa –Salcia, DJ677 Salcia –Pleşoiu (DN64).

Pe DN13C, pe sectorul Vânători (judeţul Mureş) – Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita), este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeţ avariat de o viitură. Tot din cauza unui pod avariat de o viitură, în judeţul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) este restricţionat pe DN17A, pe tronsonul Vatra Moldoviţei – Ciumârna (între kilometrii 23 şi 27). Restricţii pentru traficul greu există şi în judeţul Vrancea, pe drumurile naţionale secundare DN2M (Andreiaşu de Jos – 7,5 tone) şi DN2N (Chiojnedeni – Vintileasca – 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecărilor de teren.

Iulian Rădulescu junior, fiul autointitulatului împărat al romilor Iulian I, va fi încoronat împărat, înainte de plecarea cortegiului funerar de acasă către cimitir, decizia fiind luată de consiliul imperial. Iulian Rădulescu al II-lea este stabilit în America din 1984, unde, are afaceri în transporturi. Reprezentanţii comunităţii au spus că Iulian Rădulescu – fiul a venit în ţară înainte de sărbători pentru a fi alături de tatăl său, care era grav bolnav, iar după ce acesta a murit şi s-a întrunit consiliul imperial de coroană, Iulian al II-lea ar fi promis că se va întoarce definitiv în ţară, împreună cu familia, pentru a-şi duce la îndeplinire obligaţiile ce îi revin în noua calitate, de împărat al romilor.

Slujba de înmormântare va fi oficiată de regele autointitulat al romilor din România, Dorin Cioabă, care este şi pastor penticostal şi care a venit şi vineri seara să se roage la capul defunctului. Împăratul autointitulat al romilor din România Iulian Rădulescu, a murit, acasă, în Sibiu, anunţul fiind făcut de regele autointitulat al romilor, Dorin Cioabă. Surse medicale au confirmat că Iulian Rădulescu a fost internat şi, la cererea familiei, a fost externat în urmă cu câteva zile. Autointitulatul împărat al romilor avea 79 de ani, s-a autoproclamat „împărat al romilor de pretutindeni” cu numele Iulian I şi s-a încoronat la 9 august 1993.

Madonna va participa la marşul femeilor desfăşurat la Washington, la o zi după inaugurarea lui Donald Trump drept preşedinte al Statelor Unite ale Americii, ceremonia de învestire fiind programată pe 20 ianuarie. De asemenea, Amy Schumer şi Scarlett Johansson vor lua parte la marş. Actriţa din „Betty cea urâtă” America de Ferrera, care a sprijinit-o pe candidata democrată Hillary Clinton în cursa prezidenţială, va ajuta la organizarea protestului. Alte actrite care şi-au anunţat participarea la marş sunt Amy Schumer, Scarlett Johansson, Frances McDormand şi Zendaya.

Trei bărbaţi au fost răniţi, fiind transportaţi la spital, după ce maşina în care se aflau s-a lovit de un stâlp de pe linia de tramvai, pe şoseaua Giurgiului din Capitală, anunţă Brigada Rutieră. În autoturism erau patru pasageri. Cei trei bărbaţi, cu vârste între 24 şi 28 de ani, se deplasau cu un autoturism marca BMW pe şoseaua Giurgiului spre strada Luica. Cea de-a patra persoană aflată în maşină a refuzat transportul la spital. Şoferul, un tânăr de 24 de ani ce avea permisul din luna aprilie, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.

O echipă de IT-şti din Cluj-Napoca a lansat o aplicaţie care permite trimiterea unei comenzi de pe telefonul mobil direct la bar, astfel încât clientul nu mai aşteaptă chelnerul, aceasta fiind introdusă şi în două restaurante de top din New York. Echipa a dezvoltat aplicaţia Fastorder după ce proprietarul unei cafenele din Alba Iulia a realizat cât de grea este gestionarea unui număr mare de comenzi în perioadele aglomerate, când creştea timpul de aşteptare al chelnerului. Aplicaţia permite şi împărţirea notei de plată în cazul în care la masă sunt mai mulţi consumatori, în condiţiile în care se ştie clar ce a consumat fiecare.

În prezent, aplicaţia are peste 10.000 de utilizatori în România şi poate fi accesată în 80 de localuri – restaurante şi baruri – din mai multe oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Craiova, Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Timişara, Alba Iulia, iar recent a fost introdusă şi în două restaurante celebre din New York – ”Fresco by Scotto”, unde au luat masa, printre alţii, Donald Trump, Bill Clinton sau John Lennon, şi ”Cipriani”. De asemenea, aplicaţia se pretează şi pentru hoteluri, unde clientul poate comanda room-service din cameră direct la bucătărie, sau pentru terasele de la mare.

Preşedintele Iohannis va fi reprezentat de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat la manifestările de la Iaşi, Focşani şi Bucureşti dedicate zilei de 24 ianuarie, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, Iohannis urmând să se afle în acea perioadă la Strasbourg. Cu prilejul deplasării, preşedintele va avea întrevederi cu secretarul general al Consiliului Europei, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu preşedintele Consiliului de la Veneţia şi cu preşedintele CEDO. De asemenea, şeful statului va participa, alături de secretarul general al Consiliului Europei şi preşedintele Republicii Cipru, la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Apoi, Klaus Iohannis va avea întâlniri cu angajaţii români de la Consiliul Europei şi cu reprezentanţii comunităţii românilor din zona Alsaciei.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost efectuate 8.601 intervenţii medicale de către SMURD şi serviciile de ambulanţă, dintre care 200 pentru gravide, 157 pentru persoane dializate şi 95 pentru persoane fără adăpost. În judeţul Constanţa, din cauza vântului care a spulberat zăpada pe carosabil, spre şapte localităţi (sat Coroana/com. Albeşti, sat Vâlcele/oraş Negru Vodă, sat Cuiugiuc/com. Lipniţa, sat Viile/com. Ion Corvin, sat Măgura/com. Cerchezu, sat Potârnichea/com. Topraisar şi sat Biruinţa/com. Topraisar), drumurile au fost impracticabile. În prezent nu mai sunt drumuri blocate, după ce în cursul nopţii s-a reuşit deblocarea ultimului drum către satul Coroana.

42 de copii, care se aflau într-un autocar rămas înzăpezit pe drumul spre staţiunea Semenic, au fost transportaţi în siguranţă la cabana unde urmau să fie cazaţi, operaţiunea fiind una dificilă din cauza condiţiilor de pe traseu. Autocarul în care se aflau copiii a rămas blocat în drumul spre staţiunea Semenic, reprezentanţii Jandarmeriei Montane fiind cei care au găsit maşina care nu mai putea înainta. Ajutaţi de angajaţii Salvamont din Crivaia, jandarmii au reuşit să ducă pasagerii autocarului în staţiunea Semenic unde aveau rezervată cazarea. Misiunea a fost anevoioasă, transmit reprezentaţii Jandarmeriei Române, deoarece drumul este închis între Pasul Prislop şi staţiunea Semenic. Opt copii au fost transportaţi de către Jandarmii Montani cu autovehiculul din dotare deoarece aceştia nu erau echipaţi corespunzător.

Ministerul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut precizări pe pagina sa de Facebook referitoare la cei care beneficiază de majorări de venituri, menţionând numărul de persoane beneficiare din fiecare categorie. Totodată, ministrul a făcut şi o serie de precizări privind numărul de beneficiari ai Ordonanţelor de Urgenţă aprobate de Guvern în ultimele şedinţe.

Numărul de pensionari cărora le-a crescut pensia de la 400 la 520 lei, de la 1 Februarie, este 1.022.168. Numărul de salariaţi care beneficiază de creşterea salariului minim la 1450 lei, de la 1 Februarie, este 1.269.259 salariaţi. Numărul de pensionari care beneficiază de eliminarea plăţii CASS este 2.252.562. Numărul de pensionari care beneficiază de eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2000 lei este 1.227.018. Numărul beneficiarilor stimulentului de reinserţie pentru persoanele care se întorc la muncă, şi care creşte de la 500 la 650 lei, este estimat la 62 000, în 2017.

Numărul studenţilor care beneficiază de transport gratuit pe CFR, de la 1 Februarie, este 452.609. Numărul de studenţi care beneficiază de creşterea alocării la 201 lei/student este de 46.416. Vestea bună de la Ministerul de Finanţe este că toate măsurile prevăzute în programul de guvernare PSD vor fi finanţate, iar la negocierile cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, de ieri, nu s-a pus problema problema ca vreuna dintre aceste categorii sociale să nu beneficieze de creşterile aprobate de guvern. Promisiunile din campanie vor fi respectate.

Taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar nu va mai fi valabilă începând cu 1 februarie, când intră în vigoare Legea nr.1/2017, prevederea fiind valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Poliţiştii susţin că de la 1 februarie cei interesaţi trebuie să depună personal o cerere-tip, cu datele complete de stare civilă, motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar, aceasta fiind însoţită de un act de identitate, fără să mai fie necesară achitarea taxei şi prezentarea dovezii.

În perioada 6-12 ianuarie au fost depistate 159 de persoane care erau dispărute sau pe numele cărora existau mandate emise de instanţele de judecată. Dintre acestea, 107 figurau ca fiind dispărute, 57 fiind minori. Copiii au fost încredinţaţi familiilor sau internaţi în centre pentru minori. De asemenea, au fost depistate 52 de persoane urmărite în temeiul legii. Poliţiştii dau exemplu un bărbat de 40 de ani din Bucureşti care se sustrăgea executării unei pedepse de şase ani pentru infracţiuni la regimul stupefiantelor. Acesta a fost găsit în Sectorul 2 al Capitalei şi încarcerat la Rahova.

Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, a denunţat în cadrul unei înregistrări audio acţiunile întreprinse de SI ce ”depăşesc limitele extremismului”, în măsura în care ambele grupări teroriste concurează pentru influenţă teritorială şi a susţinătorilor din jurul lumii. Ayman al-Zawahiri, care i-a urmat lui Osama bin Laden la conducerea grupării teroriste Al-Qaida, a criticat Stat Islamic pentru uciderea şi defăimarea islamiştilor. În cadrul unei înregistrări audio, acesta a catalogat membrii grupării rivale ca fiind avizi de autoritate. Liderul extremist afirmă de asemenea că SI ”întrebuinţează în mod greşit entuziasmul tinerilor” susţinători. Mesajul său a fost înregistrat în lima arabă, fiind apoi distribuit pe canalele de transmisie Al-Qaida, de unde a fost preluat de către reţelele de socializare.

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a declarat că în cazul în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar decide transferul ambasadei statului american din Tel Aviv în Ierusalim, acest lucru ar afecta procesul de pace din Israel. Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a anunţat că îl va nominaliza pe avocatul David Friedman pentru funcţia de ambasador al SUA în Israel, alegând un reprezentat care susţine coloniile israeliene şi alte politici care nu sunt sprijinite de statul american în regiune. Donald Trump, precum predecesorii săi, a promis de asemenea că va muta ambasada americană în Ierusalim, un act politic care ar înfuria palestinienii ce doresc ca estul Ierusalimul să fie sub suveranitatea lor teritorială. Această mişcare ar distanţa, de asemenea, SUA de majoritatea statelor, inclusiv de aliaţii acestora din vestul Europei şi de lumea arabă.

Guvernul britanic ia în considerare o reglementare prin care companiile să plătească anual 1.000 de lire (1.150 de euro, după ultimele cotaţii valutare) pentru fiecare lucrător calificat al Uniunii Europene, după Brexit. Măsura, anunţată de secretarul de stat pentru imigraţie Robert Goodwill în declaraţiile făcute în Camera Lorzilor, a provocat o reacţie explozivă a mediului de afaceri britanic, comparabilă cu anunţarea cererii listelor cu toţi imigranţii care lucrează în cadrul companiilor, măsură care a trebuit să fie eliminată rapid. Conform lui Goodwill, aşa-numita „taxă pentru abilităţile imigranţilor” (inmigration skills levy), pentru a penaliza recrutarea lucrătorilor din alte state europene, are un scop triplu: de reducere a numărului de imigranţi din Regatul Unit, pentru a oferi un tratament preferenţial lucrătorilor britanici, şi de finanţare a cursurilor profesionale pentru trei milioane de tineri până în 2020.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a sugerat în cadrul unui interviu că ar putea ridica sancţiunile impuse Rusiei de către SUA, în cazul în care Moscova va susţine obiectivele noii Administraţii de la Casa Albă. Trump a adăugat de asemenea că nu susţine un acord pe termen lung în privinţa unui stat unitar chinez. Declaraţiile sale sunt două semne că acesta s-ar folosi de orice influenţă disponibilă pentru a reconsolida relaţiile SUA cu doi dintre cei mai mari rivali strategi ai săi. În cadrul unui interviu luat de către jurnaliştii de la Wall Street Journal, Trump a afirmat că va menţine intacte sancţiunile impuse Rusiei de către Administraţia Obama ”cel puţin pentru o perioadă de timp”. Acesta a adăugat de asemenea că nu ar susţine acordul pe termen lung al SUA cu China, în privinţa nerecunoaşterii independenţei Taiwanului, până ce nu ar remarca ceea ce el consideră a fi un progres din partea Beijingului, din punct de vedere al etalonului monetar şi al practicilor comerciale.

SPORT

Situaţia lui Bojan Golubovic la FCSB părea să intre în istoria Ligii 1. Laurenţiu Reghecampf a anunţat public, la finalul lui 2016, faptul că bosniacul a cerut patronului rezilierea contractului cu vicecampioana, nemulţumit fiind de prestaţia pe care a avut-o în meciul cu Astra, de la Giurgiu, atunci când a şi ratat o ocazie uriaşă. Totuşi, de la acel moment şi până în ziua de azi, la mijlocul lunii ianuarie, despărţirea lui Golubovic de echipă nu s-a oficializat, iar sursele ProSport indică faptul că jucătorul nu şi-a dorit în niciun moment să plece, ci a fost forţat.

Simona Halep are onoarea de a deschide ediţia din 2017 a turneului de Grand Slam de la Australian Open. Halep îşi începe aventura la Australian Open pe arena centrală „Rod Laver”, duelându-se cu Shelby Rogers în primul meci al zilei, programat de la ora 02:00, în noaptea de duminică spre luni. Partida va putea fi urmărită în direct la Eurosport şi în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro. Simona a mai jucat împotriva americancei o singură dată, tot în cadrul unui Grand Slam – la US Open 2015, iar constănţeanca s-a impus fără probleme, cu 6-2, 6-3. Pe acelaşi teren istoric, după meciul româncei, îşi vor mai face apariţia vedete precum Venus Williams, Andy Murray, Angelique Kerber şi Roger Federer.

Cristian Bivolaru, preşedintele clubului Viitorul Constanţa, nu se bucură de întreruperea campionatului, chiar dacă formaţia antrenată de Gheorghe Hagi este pe primul loc în clasament, după 21 de etape disputate, cu 42 de puncte. Oficialul grupării dobrogene spune că nu numai Răzvan Marin, Romario Benzar şi Bogdan Tîru au oferte de transfer, iar scouterii au început să se intereseze intens şi de fundaşul Dragoş Nedelcu (19 ani). Preşedintele de la Viitorul crede că foştii internaţionali ar merita să ajungă fără probleme în funcţii de conducere, chiar şi în fruntea Federaţiei Române de Fotbal.

CFR – Steaua va fi derby-ul primei etape din 2017 şi derby-ul a fost dus şi pe piaţa transferurilor în această iarnă. Clujenii s-au înţeles cu Bumba, care mai aşteaptă cartea verde provizorie de la FIFA, după ce a făcut apel contra celor de la Hapoel Tel Aviv, care nu i-au achitat salariul în ultimele 4 luni. Mijlocaşul de 23 de ani va pleca în cantonamentul din Cipru, alături de CFR. Clujenii speră ca acolo să ajungă şi Deac, care încearcă să-şi rezilieze contractul cu Aktobe. Joi a ajuns la un acord verbal cu kazacii, dar lucrurile s-au complicat ulterior.

Cândva o mare promisiune pentru Steaua, Marius Bâtfoi (26 ani) are şansa în 2017 să îşi relanseze cariera. Atacantul a fost luat la ASA Târgu Mureş de Ilie Stan, după 6 ani petrecuţi în liga secundă. Bâtfoi a mai jucat în Liga 1 în 2010, pentru fosta campioană Unirea Urziceni, atunci când Steaua împrumuta la ialomiţeni mai mulţi jucători. Marius Bâtfoi a fost primul jucător adus la ASA Târgu Mureş de noul tehnician, Ilie Stan. Atacantul a venit de la CS Baloteşti, din liga secundă şi revine în Liga 1 după 6 ani. Vede ASA ca pe o şansă de afirmare şi spune că nu s-a gândit deloc la bani sau pericolul de a fi neplătit.

Alexandru Bourceanu a ajuns la un acord cu ruşii de la Arsenal Tula. Mijlocaşul în vârstă de 31 de ani a semnat vineri seara un contract cu formaţia aflată pe penultimul loc în clasamentul primei ligi din Rusia. Potrivit site-ului oficial al celor de la Arsenal Tula, românul a semnat un contract valabil pe un sezon şi jumătate cu opţiune de prelungire pentru încă un sezon. Bourceanu şi-a încheiat în această iarnă contractul cu Steaua şi s-a dus în Rusia din postura de jucător liber de contract. Bourceanu şi-a început cariera la Dunărea Galaţi, a trecut apoi pe la Oţelul şi Poli Timişoara. În 2011 a fost achiziţionat de Steaua, iar în 2014 a plecat la Trabzon. Din pricina unor accidentări, Bourceanu nu a confirmat la formaţia turcă şi a fost împrumutat înapoi la Steaua, club care l-a achiziţionat definitiv în 2016. Bourceanu a câştigat şapte trofee cu echipa roş-albastră.

În ziua a 3-a a Campionatului Mondial de handbal masculin din Franţa au apărut şi primele surprize. Cel mai neaşteptat rezultat a fost la partida Chile – Belarus (32-28). Sud-americanii au stat mai tot timpul aproape de adversara României în preliminariile Campionatului European din 2018, iar în ultimele 10-12 minute au făcut un meci extraordinar. De la 21-24, trupa lui Mateo Garralda, fostul antrenor al Ştiinţei Bacău, a întors scorul şi a câştigat cu 32-28. Rodrigo Salinas, jucător la Steaua în sezonul 2014-2015, a marcat nu mai puţin de 8 goluri.

Un alte rezultat venit contrar calculelor hârtiei a fost la Qatar – Egipt 20-22. Vicecampionii mondiali nu mai sunt echipa de acum 2 ani. Spaniolul Rivera a venit la Mondialul din Franţa cu mai puţini ”naturalizaţi”, astfel că forţa echipei a scăzut vizibil. Dintre jucătorii care au dus greul în 2015 au supravieţuit Saric şi Capote.

Suedia, Franţa, Danemarca şi Suedia au câştigat fără probleme partidele care le-au susţinut în compania unor adversari inferiori. Meciul zilei a fost Germania – Ungaria (27-23), în care Uwe Gensheimer a înscris nu mai puţin de 13 goluri, iar Silvio Heinevetter a făcut o primă repriză fantastică, având un procentaj de 50%. Jocul a avut foarte mult suspans. Germania s-a desprins în prima repriză la 16-9 (min. 29), dar Ungaria a revenit în partea secundă şi a stat la un gol în spatele adversarei vreme de 16 minute. Pe final, campionii europeni au avut însă nervii mai tari şi au obţinut două puncte importante.

FC Voluntari a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, programul meciurilor amicale pe care le va juca în cadrul cantonamentului din Italia. Printre viitoarele adversare ale formaţiei din Liga 1 se numără şi Chievo Verona, echipă aflată pe locul 11 în clasamentul din Serie A. FC Voluntari se află într-un cantonament de două săptămâni în Italia, la Brescia. În această perioadă, echipa ilfoveană va disputa partide de pregătire împotriva formaţiilor Brescia (Serie B), Lumezzane (Serie C), Chievo (Serie A) şi Mantova (Serie C). Antrenorul Florin Marin are la dispoziţie următorul lot de jucători: Bornescu, Balauru, Petrariu, Filipov, Leasă, Maftei, Coman, Spahija, Balaur, Achim, Acsinte, Cazan, Marinescu, Lazăr, Căpăţînă, Tăbăcariu, Popadiuc, V. Mihai, A. Ionescu, Ivanovici, Cernat, Curelea, Bălan, Novac, Ispir, Deac, Voduţ.

CSM Bucureşti este mare favorită pentru a câştiga Liga Naţională de handbal feminin în sezonul 2016-2107, după ce rivala din sezoanele trecute, HCM Baia Mare, s-a retras din campionat. CSU Danubius Galaţi a fost penalizată cu un punct, după ce a folosit o jucătoare în stare de suspendare în prima etapă cu CSM Bucureşti. Locurile 11-12 vor participa la un turneu de baraj.

Gabi Matei este foarte aproape de un transfer la o echipă din prima ligă din Polonia. Bogdan Apostu, impresarul fundaşului dreapta în vârstă de 26 de ani, a declarat că tratativele sunt extrem de avansate şi este de aşteptat ca la începutul săptămânii următoare să se concretizeze mutarea. Gabi Matei şi-a început cariera la Internaţional Curtea de Argeş, a jucat apoi un sezon la Pandurii, iar în perioada 2011-2015 a fost în lotul Stelei. Din pricina vieţii extrasportive, dar şi a accidentărilor, Matei a jucat doar 12 meciuri pentru Steaua, în ultimul an fiind împrumutat la FC Braşov. A trecut apoi pe la Academica Clinceni, iar în ultima perioadă a jucat la ASA Târgu-Mureş.

Atacantul Vlad Morar, în vârstă de 23 de ani, s-a alăturat, sâmbătă, lotului echipei Viitorul în cantonamentul din Cipru, de la Ayia Napa. Fostul jucător de la ASA Târgu Mureş a declarat că a ales să semneze cu liderul Ligii 1 datorită filozofiei clubului condus de Gheorghe Hagi. În acest sezon din Liga 1, Morar a marcat patru goluri şi a oferit două pase decisive pentru ASA Târgu Mureş, în 13 partide jucate. Originar din Crişeni, Morar are în total 50 de meciuri disputate în Liga 1, pentru Universitatea Cluj, Petrolul Ploieşti şi ASA Târgu Mureş, precum şi 13 goluri marcate şi patru pase decisive în primul eşalon. De-a lungul carierei, atacantul sălăjean a mai evoluat la Rapid Bucureşti, iar înainte să ajungă la formaţia din Giuleşti s-a aflat sub contract cu echipa israeliană Beitar Ierusalim, în perioada iulie-septembrie 2015.

Ana Bogdan (125 WTA) este a 6-a reprezentantă a României care va lua startul la Australian Open 2017 (16-29 ianuarie), jucătoarea din Sinaia triumfând în ultimul tur al calificărilor. Bogdan a învins-o pe Kai-Lin Zhang (136 WTA) din China, cu scorul de 7-6(3), 2-6, 6-2. Ana Bogdan va juca pentru a doua oară pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, după ce a mai făcut-o la US Open 2016, sportiva de 24 de ani reuşind să treacă de toate cele trei tururi ale Australian Open. Ana le-a învins pe rând pe Arantxa Rus (Olanda, 177 WTA) – 3-6, 6-1, 6-4, Ellen Perez (Australia, 634 WTA) – 6-2, 7-6(7) şi Kai-Lin Zhang (China, 136 WTA), cu 7-6(3), 2-6, 6-2.

În ultimul meci, Bogdan a avut viaţă grea timp de două seturi: în actul inaugural, ea a revenit superb de la 3-5, iar în manşa secundă a scăzut ritmul şi i-a permis adversarei să egaleze. Decisivul a fost controlat însă de Ana, românca favorită numărul 11 impunându-se după două ore şi 14 minute de joc în faţa chinezoaicei cap de serie numărul 19. Bogdan va debuta pe tabloul principal într-un meci cu Elena Vesnina (Rusia), a 14-a favorită a competiţiei! Alături de ea vor mai lua startul şi Simona Halep – contra lui Shelby Rogers, Irina Begu – meci cu Yaroslava Shvedova, Monica Niculescu – o întâlneşte pe Anna Blinkova, Sorana Cîrstea – duel cu Irina Kromacheva, şi Patricia Ţig – o înfruntă pe Monica Puig.

Monica Niculescu a ratat şansa de a deveni prima jucătoare de tenis din România care îşi trece în palmares un trofeu în 2017. Românca a fost învinsă de belgianca Elise Mertens în finala turneului de la Hobart. Românca s-a calificat în finala turneului de la Hobart (Australia, premii totale de 226.750 dolari), după ce adversara pe care urma să o întâlnească în semifinale, ucraineanca Lesia Tsurenko, s-a retras din competiţie. Elise Mertens, în vârstă de 21 de ani şi locul 127 în clasamentul WTA, a venit din calificări. Pentru Niculescu, aceasta a fost a opta finală de simplu a carierei, ea câştigând până acum 3 titluri.

Gaziantep din Turcia şi Zamalek din Egipt nu au fost singurele echipe care s-au interesat de serviciile lui Marius Şumudică în această iarnă. Şi israelienii de la Maccabi Tel-Aviv îl ţintiseră pe antrenorul campioanei. Bogdan Apostu, fost jucător la Oţelul, UTA sau Pandurii şi actualmente impresar, a dezvăluit că Şumudică s-a aflat pe lista celor de la Maccabi pentru o scurtă perioadă. Iniţial s-a vorbit despre interesul israelienilor pentru Cosmin Contra, însă Apostu a infirmat această variantă. În schimb, Contra a fost la un pas de a deveni selecţioner: federaţia din Thailanda l-a dorit.

La doar 19 ani Aleksander ”Sascha” Zverev Jr. este unul dintre cele mai mari talente ale tenisului mondial masculin. Actual număr 24 mondial este cel mai tânăr jucător care a intrat în Top 20 ATP de la Novak Djokovic în 2006. În luna octombrie, Zverev ajungea pe locul 20 în lume. Singurul titlu de până acum este cel de la Sankt Petersburg disputat în septembrie 2016, turneu care face parte din seria ATP 250. Zverev Jr. este dreptaci, iar lovitura sa preferată este backhand-ul cu două mâini.

Aleksander Zverev s-a născut în Germania la Hamburg din părinţi ruşi. La numai 5 ani el se apuca de tenis. Tatăl său Aleksander Sr. (care îi este şi antrenor) şi mama sa Irina sunt foşti jucători de tenis. În 1991 aceştia emigrau în Germania. Fratele său Mischa Zverev (29 de ani) este şi el jucător profesionist şi se află pe locul 50 în clasamentul ATP. Hobby-urile lui Sascha sunt golful şi baschetul. Ca junior Zverev a fost numărul 1 mondial între octombrie 2013 şi iunie 2014. A câştigat trofeul de la Australian Open în 2014, iar palmaresul său ca junior este de 96 victorii şi 35 de înfrângeri. În ceea ce priveşte palmaresul ca senior, acesta înregistrează 62 de victorii şi 48 de înfrângeri, dar şi succese asupra câtorva nume mari din Top 10.

PROGNOZA METEO
14 Ianuarie 2017

Valorile termice vor fi apropiate de cele normale la aceastã datã în cea mai mare parte a țãrii. Temperaturile maximele se vor încadra între -1 și 7 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -15 și -3 grade, mai ridicate în Dobrogea, pânã în jurul valorii de 1 grad, pe litoral. În regiunile intracarpatice cerul va fi mai mult noros și vor fi precipitații, în general slabe cantitativ. Ziua acestea se vor semnala pe arii relativ extinse și vor fi predominant sub formã de ninsoare și lapovițã, iar noaptea, va ninge local. În celelalte regiuni înnorãrile vor fi temporare și mai ales în prima parte a zilei vor fi precipitații mixte. Pe arii restrânse se va produce polei. La munte vor predomina ninsorile și cu precãdere în prima parte a intervalului vântul va avea intensificãri, viscolind trecãtor ninsoarea și spulberând zãpada. În celelalte regiuni, intensificãrile de vânt vor fi sporadice și la cote mai reduse. În zonele joase de relief, în cursul nopții, pe arii restrânse se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimã va fi de -6…-5 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã. Cerul va avea unele înnorãri dimineața când vor mai fi condiții de ploaie și depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *