Stiri pe scurt 12 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 12 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  12  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 12 septembrie. In anul 1897, s-a născut Irène Joliot-Curie, fiica celebrilor Pierre şi Marie Curie, fizician şi chimist, distinsă, împreună cu soţul ei, Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 1935; a fost membru de onoare străin al Academiei Române (m. 17 martie 1956).

Peste 450 de elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dintre care 120 de boboci, au fost participat, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, care a cuprins momente emoţionante şi solemne, defilări pe muzică de fanfară şi acordare de distincţii. Ceremonia a debutat cu introducerea drapelului de luptă al colegiului în formaţie, respectiv cu intonarea imnului naţional şi s-a încheiat cu o grandioasă defilare, pe acorduri de muzică de fanfară, la care au participat toţi elevii, dar şi cadre militare, în aplauzele părinţilor, o parte dintre ei cu ochii deja înlăcrimaţi.

Primul discurs a fost susţinut de comandantul Colegiului Militar din Alba Iulia, colonelul Marcel Domşa, care a spus ”cu mândrie” că, în anul şcolar precedent, toţi cei 98 de elevi au fost declaraţi ”reuşiţi”, 97,95% dintre ei fiind admişi, apoi, în instituţii militare. Ceremonia a continuat cu oficierea unui serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. În mesajul său, ÎPS Irineu a transmis elevilor să ”valorifice timpul”, să se ”bucure de tinereţe”, dar să ”înmulţească talanţii” şi să fie harnici şi evlavioşi. Elevii de clasa a IX-a au fost harnici. Deşi abia intraţi pe uşile colegiului, ei au cântat, la unison cu colegii lor mai mari, imnul colegiului, ”Mihai Viteazul, erou între eroi”.

Trei milioane de elevi din toată ţara se întorc la şcoală în condiţiile în care Ministerul Educaţiei a anunţat, într-un răspuns, că peste 4.200 de şcoli din România nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). De asemenea, tot la nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii, însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori, cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educaţiei mai arată că, în România, funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de şcoli ar avea probleme cu avizele ISU.

Transportatorii protestează din nou, pe şoselele de centura din ţară, autovehiculele de marfa circulând cu viteză redusă în semn de nemulţumire faţă de creşterea tarifelor RCA. Patronatele din transporturile rutiere, UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM, au cerut Guvernului să intervină prin Ordonanţă de Urgenţă şi să îngheţe tarifele RCA în urmãtoarea şedinţã de Guvern la valorile medii din raportul Milliman. Transportatorii au anunţat că nu vor renunţa la protestul de amploare anunţat în toată ţara pe data de 15 septembrie.

Carmen Iohannis a participat la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, unde este dirigintă la clasa a XI-a, prima doamnă spunând să îşi doreşte de la noul an şcolar să predomine rezultatele bune. Carmen Iohannis a participat la festivitatea de deschidere, alături de directorul Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, iar după festivitate s-a îmbrăţişat cu elevii din clasa a XI-a, unde este dirigintă, transmiţându-le să se bucure de acest an şcolar.

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis elevilor, la deschiderea anului şcolar, să nu caute ”titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii” şi să nu se ia după cei care demonstrează vremelnic că se poate răzbi în viaţă şi fără studiu şi fără şcoală. El a participat la deschiderea anului şcolar la Liceul Carol I din Feteşti. Premierul Cioloş i-a îndemnat pe elevi să aibă încredere în profesori, să dialogheze cu aceştia, să pună întrebări şi să nu le fie teamă să greşească din când în când. De asemenea, el a vorbit şi despre adoptarea statutului elevilor.

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului şcolar de la C.N. „Mihai Eminescu” din Capitală, le-a cerut autorităţilor să ia măsuri astfel încât să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară, precizând că „educaţia este calea spre succes, nu corupţia, nepotismul sau câştigul facil”. Şeful statului a precizat că elevii trebuie să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ, de aceea autorităţile trebuie să ia toate măsurile pentru autorizarea şcolilor.

Părinţii fostului viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, dar şi fosta soţie a acestuia au fost citaţi, la sediul DNA, în condiţiile în care Olteanu are interdicţie de a vorbi cu părinţii săi. Instanţa supremă a decis, în cadrul arestului la domiciliu dispus în cazul fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, ca acesta să nu ia legătura cu părinţii săi. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

Regizorul filmului „#selfie69“ , alături de câţiva dintre actori, au fost prezenţi, la Cinema One din Braşov, unde s-au întâlnit cu publicul şi au asistat împreună la spectacolul de avanpremieră a mult-aşteptatei comedii româneşti. Sala cinematografului One din Mall Coresi a fost arhiplină, spectatorii fiind în mare parte tineri, care au avut ocazia să vadă în premieră cea de-a doua parte a poveştii cu cel mai mare succes românesc de box-office în 2014. Filmul a fost deja selecţionat şi a rulat, săptămâna trecută, la Festivalul de Film de la Montreal din Quebec.

Două persoane au decedat, iar o a treia a ajuns în spital în urma unui accident de circulaţie violent produs, pe Drumul Naţional 17, în judeţul Bistriţa-Năsăud, între localităţile Şintereag şi Beclean. Reprezentanţii IPJ Bistriţa Năsăud au declarat, că şoferul unui autoturism s-a izbit de un TIR încărcat cu lemne, care circula în faţa sa. În urma impactului, pasagerul din dreapa faţă şi un alt pasager, aflat pe bancheta din spate a autoturismului, au decedat pe loc, pentru scoaterea victimelor din maşină fiind nevoie de intervenţia pompierilor de la descarcerare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu se pune problema ca în Bucureşti să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece şi că „e o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic”. Distrigaz a anunţat vineri că va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen, în urma înţelegerii la care au ajuns cele două companii, privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere, conform titlului executoriu.

Distrigaz va ridica poprirea cu condiţia respectării de către Elcen a obligaţiilor asumate în protocolul semnat de cele două societăţi, arată un comunicat al Ministerului Energiei. În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi la începutul acestei săptămâni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă a oraşului Bucureşti. Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, la Alba Iulia, că mai mulţi miniştri se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu administraţia Capitalei şi cu conducerile RADET şi ELCEN pentru ”a veni cu nişte soluţii negociate”.

Salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania, în schimb raportul între preţul alimentelor este mult mai mic. Acum, salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria. Puterea de cumpărare scăzută face ca aproape o treime din cheltuielile unei gospodării din România să fie reprezentate de alimente şi băuturile nonalcoolice. După această pondere România se situează pe primul loc în Europa. Prin comparaţie, o gospodărie din Marea Britanie alocă mai puţin de 9% din venituri pe alimente, iar una din Norvegia 12%.

Ponderea mare a alimentelor în totalul cheltuielilor unei gospodării din România vine tocmai în contextul în care preţul unor produse precum carne, lactate, fructe sau băuturi răcoritoare este asemănător cu cel din ţările vestice, însă acolo salariile sunt şi de cinci-şase ori mai mari decât cele din România. În situaţia în care o mare parte din venituri merg pe mâncare, alături de utilităţi şi transport, sumele rămase pentru răsfăţ precum vacanţe sau pentru educaţie şi sănătate sunt foarte mici. Pentru o analiză comparabilă, ZF a luat în calcul şi TVA la produse alimentare, care este de 9% în România încă din iunie 2015 după ce anterior se afla la 24%. În Germania TVA la alimente este chiar mai mică, respectiv de 7%, în timp ce pe alte pieţe diferă în funcţie de categoria de produse analizate.

Samsung Electronics a pierdut 22 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în ultimele două şedinţe, în condiţiile în care investitorii au simţit o lovitură puternică din partea eşecului smartphone-ului Note 7. Acţiunile Samsung au scăzut cu 11% de vineri, cel mai mare declin de două zile din 2008, după ce autorităţile de reglementare din SUA au avertizat utilizatorii în legătură cu smartphone-urile Note 7, susţinând că sunt probleme serioase la încărcare. Autorităţile aviatice au interzis pasagerilor să folosească aparatul în timpul zborului.

Samsung a cheltuit bugete uriaşe pe marketing în ultimii ani, în condiţiile în care sperau să obţină un avans în piaţă faţă de concurentul Apple, motiv pentru care au şi lansat cel mai recent dispozitiv înainte de noul iPhone. Tot avantajul a dispărut acum. Samsung a anunţat pe 2 septembrie că retrage de la vânzare telefoanele Note 7, după ce peste 35 de smartphone-uri au explodat sau au luat foc. Telefoanele Note 7 vor fi disponibile cu noi baterii pe 19 septembrie.

O fetiţă în vârstă de trei a murit după ce a fost lovită de un autocamion, accidentul având loc pe Şoseaua de Centură a Capitalei, în apropierea intersecţiei cu calea ferată de la Domneşti. Accidentul a avut loc la trecerea de cale ferată de la Domneşti, judeţul Ilfov. Fetiţa era însoţită de bunicul său, care a fost rănit grav şi urmează să fie transportat la cea mai apropiată unitate sanitară. La faţa locului au fost trimise un echipa SMURD şi un echipaj de descarcerare. Poliţiştii fac cercetări ca să afle exact cum s-a produs accidentul.

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti (Bulevardul Unirii nr. 22), va avea loc primul festival de ştiinţă & science fiction: Sci+Fi FEST 2016, organizat de Revista Ştiinţă & Tehnică împreună cu numeroşi parteneri. Sub egida „ştiinţă şi imaginaţie”, Festivalul Sci+Fi FEST îşi propune să aducă în faţa publicului larg oameni de ştiinţă, cercetători, inventatori, profesori universitari, alături de scriitori science fiction, critici şi promotori ai SF-ului românesc.

Festivalul va cuprinde numeroase atracţii pentru publicul larg: lansări de carte ştiinţifică şi SF, paneluri, mini-conferinţe, workshop-uri, expoziţii de artă SF şi fantasy, concursuri de cosplay, expoziţii de roboţi şi drone, tehnologii eco şi maşini cu propulsie alternativă, maraton de filme SF, concerte de muzică clasică şi electronică, zone de realitate virtuală şi augmentată, demonstraţii, experimente ştiinţifice interactive cu publicul şi multe altele. Festivalul îşi deschide porţile pentru marele public vineri, 30 septembrie, la ora 17:00, cu sărbătoarea europeană a cercetătorilor Researchers Night („Noaptea Cercetătorilor”), urmată de un concert de muzică electronică.

Filmul „The Woman Who Left”, rezigat de filipinezul Lav Diaz, a câştigat Leul de Aur, la cea de-a 73 ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. Juriul celei de-a 73 ediţii a Festivalului de la Veneţia, prezidat de regizorul Sam Mendes şi compus din Laurie Anderson, Gemma Arterton, Giancarlo De Cataldo, Nina Hoss, Chiara Mastroianni, Joshua Oppenheimer, Lorenzo Vigas şi Zhao Wei a ales laureaţii Festivalului de Film de la Veneţia.

O echipă de cercetători ruşi a descoperit dovezi care indică prezenţa unor compuşi moleculari ,,exotici” în nucleele planetelor gazoase ale Sistemului Solar. Printre substanţele chimice care ar putea exista în nucleele lui Neptun, Uranus şi al Europei (unul dintre sateliţii lui Jupiter) se numără acidul carbonic (H2CO3) şi metanul (2CH4:2H2). Pentru a identifica compuşii chimici, experţii ruşi au folosit un algoritm cunoscut sub numele de ,,Universal Structure Predictor: Evolutionary Xtallography” sau ,,USPEX”. Algoritmul poate prezice modul în care compuşii chimici şi cristalele se formează în diferite condiţii de presiune, iar cercetătorii au hotărât să îl testeze folosind sistemele carbon-hidrogen-oxigen, care stau la baza formării materiei organice şi, drept urmare, sunt comune pe planete precum cele studiate de fizicienii ruşi.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, la presiuni extrem de mari, cele trei elemente (carbonul, hidrogenul şi oxigenul) formează compuşi chimici foarte rari. De exemplu, la o presiune de 4 gigapascali (aproximativ 40,8 tone pe centimetru pătrat), metanul şi hidrogenul molecular formează ceea ce chimiştii americani numesc ,,cocrystals”. La o presiune de 95 de gigapascali, acidul carbonic devine stabil, ceea ce este cu adevărat impresionant, deoarece acest compus chimic este, în mod normal, extrem de instabil. Pe parcursul cercetărilor pe care le-au desfăşurat, experţii ruşi au analizat diferite moduri în care sistemele carbon-hidrogen-oxigen se comportă la presiuni de până la 400 de gigapascali. Astfel, specialiştii au putut descoperi aproximativ 125.000 de structuri chimice distincte, ce îi vor ajuta mai apoi să înţeleagă comportamentul compuşilor rari la nivelul nucleului planetei noastre.

Greta Zimmer Friedman, asistenta medicală ce se sărută cu un marinar în celebra fotografie a lui Alfred Eisenstaedt, a murit de pneumonie în Richmond, Virginia, la vârsta de 92 de ani. Sărutul pasional dintre un marinar şi o infirmieră în vârstă de 21 de ani a fost surprins într-o fotografie alb-negru devenită celebră ce a fost realizată de Alfred Eisenstaedt pe 14 august 1945, la New York. Imaginea e asociată cu încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Deşi fotografia îi surprinde într-o tandră îmbrăţişare, cei doi nu se cunoşteau. Pretinsul Mendosa, care aparent, a rămas în istorie drept adevăratul marinar din fotografie, era în acel moment la o întâlnire cu viitoare sa soţie, care poate fi văzută, cu zâmpetul pe buze, în seria de fotografii.

Cenuşa lui David Bowie ar fi fost împrăştiată în timpul festivalului Burning Man din deşertul Nevada, dedicat comuniunii dintre oameni, artei şi libertăţii de exprimare, unde participanţii vin să petreacă fără inhibiţii. Unul dintre finii lui David Bowie a primit permisiune de la Iman, văduva starului pop, să ia o porţiune din cenuşa lui Bowie şi să o împrăştie în cele patru zări la festivalul Burning Man. Mulţi dintre participanţii la acest festival, unde aparent se consumă droguri şi se petrec orgii şi ritualuri păgâne, îi onorează pe cei iubiţi, care s-au stins, în deşertul din Nevada.

Sursele au declarat pentru E! Entertainment că „finul lui Bowie a avut multe discuţii cu muzicianul despre festival şi muzicianului i-a plăcut ideea şi mesajul din spatele acestei întâlniri în mijlocul deşertului”. Bowie ar fi fost comemorat de aproximativ 70 de persoane la The Temple of Black Rock City, de comunitatea întregită în Black Rock Desert pentru Burning Man. Templul a fost construit pentru ca oamenii să aducă prinos celor iubiţi şi dispăruţi. După acest praznic inedit, templul este de fiecare dată ars din temelii.

Actorii Adela Popescu şi Radu Vâlcan l-au botezat pe fiul lor Alexandru, exact în ziua în care micuţul a împlinit trei luni, petrecerea de botez fiind una restrânsă, la aceasta participând apropiaţii cuplului, precum Dana Rogoz, Ada Condeescu, Răzvan Fodor şi alte celebrităţi. Slujba de botez a fost plină de emoţii pentru toţi cei prezenţi, dar mai ales pentru părinţii lui Alexandru care, deşi şi-au propus să nu plângă, nu au reuşit să se abţină. Petrecerea de botez a fost una restrânsă la care au luat parte membrii familiei şi cei mai buni prieteni. Dintre persoanele publice, la botezul micuţului Alexandru au participat Dana Rogoz, Ada Condeescu, Răzvan Fodor şi soţia lui, Irina, Cove şi soţia lui.

Restaurantul plin de baloane multicolore, de zâmbetele, veselia şi dragostea celor dragi, bufetul suedez delicios pregătit de Chef Foa, episodul de live cooking şi tortul de ciocolată, cu căpşune şi macarons adus pe acorduri de „Mulţi ani trăiască” au făcut din seară de duminică una de neuitat pentru cei prezenţi. Fiecare invitat a plecat acasă cu amintirea unei seri calde, cu prieteni buni, dar şi cu o plantă colorată în ghiveci pe care să o îngrijească şi care să le amintească de un Alexandru mic care va ajunge mare.

Gheorghe Trif, unul dintre cei trei moţi salvatori, şi soţia sa, Daniela, au fost naşi,la botezul fiicei doctorului Radu Zamfir, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, petrecut în ianuarie 2014. Potrivit sursei citate, după scufundarea în apă, conform tradiţiei, naşa Daniela a îmbrăcat fetiţa într-un costum tradiţional moţesc, adus din Munţii Apuseni. La eveniment au participat şi doctorii Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu, răniţi şi ei în accidentul aviatic.

Cel puţin 133 de persoane au murit, iar aproape 400 sunt în continuare dispărute în urma inundaţiilor care au afectat în special provincia nord-coreeană Hamgyong de Nord. Peste 44.000 de oameni care locuiau în zonă au fost evacuaţi, după ce râul Tumangan a ieşit din matcă, în urma ploilor abundente din intervalul 29 august-2 septembrie. Zeci de mii de case şi instalaţii civile au fost distruse, iar infrastructura de transport a fost grav afectată. Autorităţile nord-coreene au anunţat că au luat măsuri de urgenţă pentru a oferi asistenţă locuitorilor din zonele inundate.

Organizaţiile umanitare internaţionale participă la eforturile de intervenţie în caz de dezastre naturale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Mişcarea internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie distribuie ajutoare sinistraţilor. Un raport al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) indică faptul că peste 35.000 de locuinţe au fost avariate, dintre care două treimi distruse complet, iar 107.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza inundaţiilor. Defrişările pe scară largă făcute în această ţară sunt o cauză majoră pentru efectele grave ale dezastrelor naturale în Coreea de Nord.

Autorităţile au indicat că numărul persoanelor rănite în urma atacului se ridică la 48, dintre care două în stare gravă, însă nu au fost înregistrate decese. Explozia a avut loc în centrul oraşului Van, între clădirea administraţiei provinciei Van şi sediul AKP, formaţiunea politică de guvernământ. Parlamentarul AKP Burhan Kayaturk a declarat pentru postul CNN Turk că nu au fost înregistrate decese în urma exploziei. Acesta a mai adăugat că sediul era bine păzit şi deflagraţia nu a provocat pagube materiale prea mari. Se suspectează că explozia ar fi fost produsă de un vehicul-capcană detonat de militanţii kurzi, însă autorităţile nu au dată încă publicităţii informaţii privind acest atac.

Candidatul democrat la preşedinţie, Hillary Clinton, a fost nevoită să-şi anuleze turneul electoral de două zile în California, fiind diagnosticată cu pneumonie. Clinton era programată să plece în California unde ar fi urmat să participe la mai multe evenimente de campanie şi să ţină un discurs pe tema economiei. Hillary Clinton a părăsit ceremonia de comemorare a victimelor de la 11 septembrie întrucât i s-a făcut rău din cauza căldurii, potrivit echipei sale de campanie.

Medicul Amesh Adalja, un expert în boli infecţioase la Centrul UPMC pentru Sănătate din Pittsburgh, a declarat că recuperarea după pneumonie, a opta cea mai frecventă cauză de deces în Statele Unite, poate fi variabilă şi pentru cei mai mulţi pacienţi durează o săptămână până încep să se simtă mai bine. Medicul a mai adăugat că adulţii cu o vârstă de peste 65 de ani au un risc sporit de a contacta această boală.

Coreea de Nord este pregătită să efectueze un nou test nuclear, care ar putea avea loc în orice moment, a comunicat Ministerul Apărării de la Seul, la doar trei zile după ce Phenianul a efectuat al cincilea test nuclear. Toate cele cinci teste nucleare efectuate până acum de autorităţile nord-coreene s-au desfăşurat la baza de la Punggye-ri, aflată în nord-estul ţării. Daniel Russel, asistentul Secretarului american de Stat, a declarat vineri că SUA fac front comun cu Japonia, China, Rusia şi Coreea de Sud în sensul punerii de presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să pună capăt testelor nucleare.

Premierul Manuel Valls a declarat că „în fiecare zi” serviciile de securitate franceze zădărnicesc atacuri teroriste, dezmembrează reţele şi identifică suspecţi de terorism, însă a avertizat că vor mai exista noi atentate. Valls a declarat că aproximativ 15.000 de persoane sunt monitorizate, fiind suspectate că ar fi fost radicalizate. Anterior, autorităţile au spus aproximativ 10.000 de persoane au fost identificate ca prezentând un risc ridicat. Franţa se află în continuare sub stare de urgenţă, care a fost instituită după atacurile teroriste de la Paris, din noiembrie 2015, şi a fost prelungită în urma atentatului de la Nisa, comis de Ziua Naţională a Franţei, pe 14 iulie. Ambele atentate au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

SPORT

Gică Hagi vrea să-şi vândă „creaţia”, clubul de fotbal Viitorul. Cristian Bivolaru, preşedintele formaţiei patronate de Gică Hagi, a dezvăluit că „Regele” este dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni la şapte ani după ce a început această afacere. Gică Hagi îşi doreşte să rămână acţionar minoritar şi să se ocupe exclusiv de partea tehnică a echipei. Hagi şi-ar dori să-şi cedeze acţiunile unui investitor român, dar dacă nu va fi posibil va lua în calcul şi posibilitatea cedării echipei către un străin. Încă de anul trecut, în piaţa de afaceri din România se vorbea despre acest subiect. Informaţiile erau că Gică Hagi dorea să vândă anul trecut un pachet minoritar de acţiuni în schimbul căruia cerea aproximativ 9 milioane de euro.

Astra a început extrem de slab actuala ediţie de campionat, deţinătoarea titlului fiind pe locul 11 în clasament, la o diferenţă de 12 puncte de liderul Steaua. În aceste condiţii, giurgiuvenii caută să-şi întărească lotul, iar Petre Buduru a dezvăluit că Dani Coman poartă negocieri avansate. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Astrei a declarat că „astralii” sunt în discuţii avansate cu un jucător pe nume Romario. Întrebat explicit dacă este vorba cumva despre jucătorul lui Hagi de la Viitorul, Petre Buduru a confirmat în mod indirect.

Anul trecut, pe vremea asta, Astra avea 16 puncte după primele 7 etape din Liga 1 şi îşi pregătea cursa lungă spre primul titlu din istorie. Fix 12 luni mai târziu, actuala campioană a României are doar 5 puncte din 7 etape şi arată o formă de echipă candidată la retrogradare. Singura consolare pentru băieţii lui Marius Şumudică este că din etapa viitoare antrenorul lor parior se va întoarce pe banca tehnică. Până atunci, FCSB – Steaua s-a instalat comod în poziţia de lider după o victorie cu 1-0 care nu pune în evidenţă controlul asupra jocului exercitat în majoritatea timpului de echipa lui Reghecampf.

Gnohere a fost, în ultime clipe ale perioadei de mercato, un subiect de dispută între Steaua şi Dinamo. Steliştii au încercat să dea o lovitură puternică eternei rivale şi să-l transfere pe unul dintre cei mai importanţi jucători ai celor din „Ştefan cel Mare”. Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, chiar a declarat că atacantul în vârstă de 28 de ani ar fi semnat un contract cu Steaua, înţelegere ce ar fi să fie înregistrată oficială din momentul în care fotbalistul devenea liber de contract. Ionel Dănciulescu, managerul sportiv al lui Dinamo, infirmă această ipoteză şi precizează că Gnohere este foarte aproape de a semna prelungirea cu Dinamo, jucătorul urmând a intra din iarnă în ultimele şase luni de contract.

Arbitrul german Tobias Welz va oficia la centru meciul Osmanlispor – Steaua Bucureşti, din prima rundă a grupelor Europa League, în timp ce suedezul Andreas Ekberg va arbitra partida dintre Astra Giurgiu şi Austria Viena. La meciul Osmanlispor – Steaua, programat joi, de la 22:05, la Ankara, Tobias Welz va fi ajutat la cele două margini de Jan Seidel şi Rafael Foltyn, precum şi de adiţionalii Robert Hartmann şi Marco Fritz, toţi din Germania. Al patrulea oficial va fi un alt neamţ, Stefan Lupp.

Astra va juca primul meci din grupele Europa League tot joi, însă de la 20:00, pe Arena Naţională, împotriva echipei Austria Viena. Brigada de arbitri este una din Suedia, cu Andreas Ekberg la centru. Ekberg îi va avea alături pe tuşierii Fredrik Nilsson şi Mehmet Culum, iar ca adiţionali pe Bojan Pandzic şi Kristoffer Karlsson. Al patrulea arbitru va fi Stefan Hallberg.

Nicolae Stanciu a debutat pentru Anderlecht în meciul câştigat de formaţia lui Weiler cu 3-2 în faţa celor de la Charleroi. Mijlocaşul român a avut două ocazii de gol şi a produs o eliminare înainte de a fi schimbat în minutul 86. Celălalt român de la Anderlecht, Alexandru Chipciu, a avut un rol mult mai important: a oferit două pase de gol, contribuind decisiv la victoria formaţiei sale. Presa belgiană a fost mulţumită de modul în care s-a descurcat Stanciu la prima sa apariţie pentru Anderlecht şi îi prevede românului un viitor strălucit în fotbalul european.

Petre Buduru, preşedintele Consiliului de Administraţie al Astrei, a comentat partida pierdută de echipa sa cu Steaua, scor 0-1, punând tunurile pe arbitrul Marius Avram. Oficialul grupăriii giurgiuvene este de părere că centralul a avut o „manieră şmecheră” de arbitraj şi că s-a lăsat influenţat de reacţiile oamenilor de pe banca Stelei. Buduru a precizat şi că vânzările lui Boldrin şi De Amorim către Steaua au fost mutări forţate de situaţia financiară a clubului, nu a fost o dorinţă a conducerii de a-şi ceda doi dintre cei mai buni jucători către o rivală la titlu.

Fotbalistul senegalez Pape Souare, legitimat la clubul britanic Crystal Palace, a fost rănit într-un accident de maşină ce a avut loc duminică după-amiază, pe o autostradă din Anglia, în apropierea aeroportului Heathrow. Fundaşul stânga în vârstă de 26 de ani a fost transportat la un spital din Londra cu elicopterul, dar leziunile suferite la coapsă şi la maxilar nu îi periclitează viaţa. Conform relatărilor jurnaliştilor englezi, celălalt şofer a scăpat doar cu răni uşoare şi nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cele 33 de echipe care s-au calificat din turul II al Cupei României, ediţia 2016/2017, şi-au aflat săptămâna trecută adversarii din runda următoare a competiţiei naţionale. În turul III, FRF a introdus, pe lângă cele 33 de echipe, alte trei cluburi care sezonul trecut au evoluat în Liga 2 sau 3. Foresta Suceava, Unirea Tărlungeni şi CS Afumaţi, alte trei divizionare secunde, intră în această fază, după ce în urmă cu două săptămâni Metalul Reşiţa era eliminată. Meciurile din acest tur sunt programate să se desfăşoare pe durata a doua zile, marţi, 13 septembrie, şi miercuri, 14 septembrie, de la ora 16:30, într-o singură manşă, eliminatorie.

OGC Nice a câştigat meciul disputat duminică împotriva echipei Olympique Marseille, scor 3-2, în etapa a patra din Ligue 1, iar Mario Balotelli a avut parte de un debut cu două goluri la formaţia de pe Coasta de Azur. Atacantul italian a marcat la doar şapte minute de la startul partidei, pentru 1-0, dintr-o lovitură de la 11 metri executată, pe jos, în dreapta portarului. Au urmat două goluri înscrise de Marseille, prin Florian Thauvin şi Bafetimbi Gomis, al doilea tot din penalty.

Steaua a câştigat partida cu Astra, scor 1-0, la finalul unui meci extrem de tensionat. Nu puţine au fost vocile care au afirmat că arbitrajul lui Marius Avram a alimentat starea de nervozitate a jucătorilor, situaţie ce a culminat cu eliminarea lui Junior Morais din minutul 90 şi generarea unui conflict între cele două tabere la marginea terenului. Geraldo Alves, fost jucător la Steaua, în prezent fundaşul central al celor de la Astra, a dezvăluit la finalul confruntării că Marius Avram nu a avut o conduită ireproşabilă pe parcursul meciului.

Elveţianul Stanislas Wawrinka a mărturisit, după ce a cucerit titlul la US Open, că nu şi-a propus vreodată să câştige turnee de Mare Şlem, ci doar să evolueze cât poate de bine. Wawrinka s-a impus în faţa lui Djokovic după un meci de patru seturi, scor 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3, victorie în urma căreia a fost lăudat de adversarul său. Stanislas Wawrinka a câştigat toate finalele disputate în carieră la turneele de Mare Şlem, în 2014 la Australian Open, în 2015 la Roland Garros şi anul acesta la US Open. În vârstă de 31 de ani, Wawrinka a devenit astfel cel mai în vârstă campion la Flushing Meadows de la Ken Rosewell, care a câştigat titlul în 1970, la vârsta de 35 de ani.

Preşedintele executiv al echipei CSM Poli Iaşi, Florin Prunea, a răbufnit la sfârşitul meciului cu FC Botoşani, pierdut pe teren propriu, scor 0-1, şi şi-a criticat dur jucătorii în primul rând pentru atitudinea avută în teren. Oficialul ieşean a admis că echipa sa a jucat penibil şi a tras un semnal de alarmă în perspectiva următoarelor partide. Oficialul formaţiei ieşene a mai precizat că speră ca problemele să se rezolve cât mai repede.

Silviu Lung jr, portarul echipei Astra Giurgiu, a tras un semnal de alarmă după eşecul, scor 0-1, cu Steaua, din etapa a şaptea a Ligii I, considerând că prezenţa antrenorului Marius Şumudică pe banca tehnică va schimba imediat situaţia la campioana României. Portarul echipei Astra Giurgiu a dezvăluit că, până în acest moment, meciurile din cupele europene au fost mai importante, însă situaţia se va schimba, după ce formaţia antrenată de Marius Şumudică a ajuns pe locul 11 în Liga I, cu 5 puncte după primele şapte etape. Astra Giurgiu va întâlni joi, pe teren propriu, pe Austria Viena, în primul meci din grupele Europa League.

Antrenorul echipei CSM Poli Iaşi, Nicolo Napoli, a declarat duminică seară, la finalul partidei pierdute pe teren propriu, scor 0-1 (0-1), , în faţa formaţiei FC Botoşani, că elevii săi au făcut un meci slab şi că îşi asumă înfrângerea.Tehnicianul formaţiei ieşene a mai precizat că speră ca elevii săi să-şi revină cât mai repede şi să câştige: „Trebuie să ne revenim cât mai repede după această înfrângere deoarece urmează un meci extrem de dificil fără Dinamo. Vor lipsi Mihalache şi Voicu. Cred că Voicu putea să evite luarea cartonaşului roşu. Trebuie să schimbăm în primul rând atitudinea. Vreau mai multă determinare din partea jucătorilor mei“, a spus Napoli.

SCM Craiova a debutat în forţă în noul sezon al Ligii Naţionale de handbal feminin, reuşind să se impună cu 33-25 pe terenul echipei Măgura Cisnădie, schimbată substanţial în această vară. Cristina Zamfir a demonstrat şi la noua sa formaţie că este una din cele mai valoroase handbaliste din Liga Naţională de cetăţenie română. Pe Cristina Zamfir o ştiam foarte bine ce poate încă din perioada Corona Braşov. Surpriza plăcută a echipei antrenate de Bogdan Burcea a fost însă Ana Maria Apipie, un coordonator de joc de 24 de ani, care a adus multă consistenţă în atac. Handbalista a început meciul pe bancă, dar imediat cum a intrat în teren şi-a făcut simţită prezenţa, iar partida a terminat-o la fel ca şi interul stânga, cu 8 goluri.

Echipa Craiovei cu trei portari buni la dispoziţie, Nichita, Dumanska şi Stanciu, dar şi cu o linie de atac formată din Ardean, Zamfir, Apipie, Trifunovic, Nikolic şi Landre nu a arătat deloc rău în prima etapă. Sigur, Bogdan Burcea mai are de lucrat la omogenizarea unui prim ”7”, dar SCM Craiova tinde să se transforme în principala adversară a CSM Bucureşti în noul sezon al Ligii Naţionale de handbal feminin. Că tot se căuta o adversară pentru deţinătoarea Ligii Campionilor şi în România, după dispariţia echipei HCM Baia Mare. Sigur, încă nu am văzut la lucru în campionat echipa Corona Braşov, dar din ce s-a întâmplat în prima rundă, ca imagine în primul rând, SCM Craiova a câştigat bătălia de la distanţă cu Dunărea Brăila şi CSM Roman, alte echipe pretendente la locul 2 în acest sezon.

Politeţea de faţată între Valentino Rossi şi Jorge Lorenzo, colegi la Yamaha Movistar, a fost lăsată deoparte azi cu prilejul cursei MotoGP de la Misano. Italianul a terminat pe locul doi cursa de casă, una câştigată de Dani Pedrosa, dar a reuşit să vină în faţa coechipierului său şi rivalului din lupta pentru titlu. Totuşi, Lorenzo a fost nemulţumit de felul în care Rossi a făcut manevra decisivă de depăşire şi a ţinut să sublinieze acest lucru în cadrul conferinţei de presă de la final.

PROGNOZA METEO
12 Septembrie 2016

Vremea se va menține deosebit de caldã pentru aceastã datã în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate și pe arii restrânse averse și descãrcãri electrice în sud-vestul țãrii, iar dupã-amiaza și seara și în zonele montane, cu precãdere în Carpații Occidentali și vestul celor Meridionali. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile doar cu totul izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 32 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 și 18 grade, ușor mai ridicate pe litoral. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Cerul va fi variabil, mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 30…31 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *