Stiri pe scurt 9 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 9 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 septembrie. La 9 septembrie 1976 a încetat din viaţă Mao Zedong, preşedinte al Chinei în perioada 1949-1959. În 1966 a iniţiat aşa zisa „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cultul personalităţii (n. 26 decembrie 1893).

În ajunul începutului noului an şcolar, 4.221 de clădiri care funcţionează în uzul unităţilor de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), deşi au nevoie de acestea pentru a funcţiona în condiţii sanitare adecvate şi de siguranţă. De asemenea, tot la nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii, însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori, cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educaţiei mai arată că, în România, funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune despre controversata OUG privind doctoratele că aduce în discuţie credibilitatea universităţilor româneşti, care trebuie să-şi asume răspunderea, altfel autonomia lor este grav ştirbită, iar scoaterea din ecuaţie a CNATDCU nu este o soluţie. În ceea ce priveşte ultimul amendament adus de deputaţii din Comisia de Învăţământ Ordonanţei de Urgenţă (OUG 4/2016), care prevede că doctoratele aflate în lucru la CNATDCU ar trebui evaluate „în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, ministrul Educaţiei spune că ghilimelele nu s-au inventat după ce şi-au susţinut tezele de doctorat Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, amendamentul fiind unul vag.

Centrul pentru chirurgie cardiacă şi neurochirurgie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a fost inaugurat. Centrul va avea 85 paturi dispuse pe patru specialităţi, respectiv cardiologie, neurologie, chirurgie cardiacă şi neurochirurgie cu săli de operaţii şi departamente de ATI aferente. În aceste secţii, vor lucra aproximativ 150 de medici, asistente şi infirmiere. Echipele medicale pentru aceste secţii au fost instruite în Israel la Spitalul Wolfson din Holon Tel Aviv. Constructia Centrului a fost finanţată de la Primăria Sectorului 1 şi Ministerul Sănătăţii.

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost audiat la sediul DNA, acesta declarând la ieşire că i s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost dispusă urmărirea sa penală sub acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI. Petre Tobă a fost pus oficial sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului în dosarul de corupţie la DIPI. Procurorii îi vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile lui Petre Tobă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a fostului ministru de Interne pentru favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.

Un seism cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter a avut loc în Buzău. Cutremurul a avut loc la ora 07.03 în judeţul Buzău şi a avut o magnitudine de 3,2 pe scara Richter. Un alt seism a avut loc tot în judeţul Buzău la ora locală 00.33, dar a avut o magnitudine de 2,9 pe scara Richter. Joi seară, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Seismul a avut loc la ora 20.03, în zona seismică Vrancea, fiind localizat la latitudinea de 45.6435 şi longitudinea de 26.5138. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 138,5 kilometri.

Social-democraţii acuză Partidul România Unită (PRU) că ”ţinteşte baza politică a TSD şi a PSD” printr-o campanie adresată celor din baza de date a susţinătorilor lui Victor Ponta de la alegerile prezidenţiale din 2014. El s-a arătat convins că ”un partid într-o creştere fulminantă, precum PRU, dispune de suficiente mijloace pentru a-şi construi singur o bază de date pe care să o folosească pentru campaniile sale de comunicare”. Preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, a făcut un apel la omologii săi de la PSD şi ALDE pentru a se alătura demersului de demitere a Guvernului Cioloş pe care formaţiunea sa intenţionează să-l demareze săptămâna viitoare, acuzându-i totodată că ”mimează opoziţia”.

Ministerul Finanţelor Publice va pune în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care va prevede modificări ale Codului Fiscal, noile măsuri simplificând procedurile fiscale cu scopul favorizării desfăşurării activităţii economice. Liviu Iolu a mai spus că ordonanţa de urgenţă prevede măsuri de simplificare a procedurilor fiscale pentru firme, care vin în completarea măsurilor de simplificare pentru cetăţeni.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, contestaţia depusă de procurorii DIICOT la decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care cei trei români din dosarul „Sky News” erau plasaţi sub control judiciar, astfel că aceştia rămân în arest preventiv până pe 10 octombrie 2016. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea menţinută ulterior şi de instanţa supremă.

Ei sunt acuzaţi de complicitate la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”, infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. În această cauză, DIICOT a trimis în Marea Britanie solicitarea privind audierea celor trei jurnalişti de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, în dosarul ce vizează reportajul cu traficul de arme realizat în România, cei trei jurnalişti fiind puşi sub urmărire penală pentru comunicare de informaţii false.

Cercetătorii care desfăşoară activităţi în zona cercetării aplicative şi a dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu luna august, de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute din activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate în România. Beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: ocupă un post care face parte dintr-un compartiment de cercetare-dezvoltare, evidenţiat în organigrama angajatorului, desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, anunţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, într-un comunicat.

Angajatul trebuie să mai demonstreze că a absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi deţine o diplomă de licenţă, sau echivalentă, conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar cheltuielile cu salariile şi asimilate salariilor sunt prevăzute în bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică. Pentru a se încadra în actul normativ respectiv, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate şi activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

Alexandru Cosma, un fotograf din România, a împărtăşit cu internauţii din întreaga lume pasiunea sa pentru Vama Veche, postând pe site-ul boredpanda.com mai multe instantanee realizate la malul mării.. Articolul semnat de român a strâns peste 17,000 de vizualizări şi 5,800 de like-uri. Acesta descrie staţiunea: „Un loc din România, numit Vama Veche, unde oamenii vin din toate colţurile lumii să se exprime liber şi să se distreze”. După scurta introducere, fotograful se descrie la fel de succint: „Numele meu este Cosma Alexandru, iar prin acest proiect am vrut să-mi supun la test pasiunea şi să le spun tuturor că sunt fotograf”.

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a catalogat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca fiind „abuzivă” interdicţia dispusă în cazul lui Victor Ponta de a nu discuta în public despre acuzaţiile din dosar şi a precizat că şi Tony Blair ar trebui pus sub acuzare. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie iau în dezbatere, contestaţia fostului premier Victor Ponta la măsura controlului judiciar dispusă în noul dosar, avocatul acestuia precizând că vor cere ridicarea tuturor restricţiilor. Avocatul lui Victor Ponta a precizat că va cere instanţei supreme ridicarea tuturor restricţiilor dispuse în cazul fostului premier.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie iau în dezbatere, contestaţia fostului premier Victor Ponta la măsura controlului judiciar dispusă în noul dosar, avocatul acestuia precizând că vor cere ridicarea tuturor restricţiilor. Avocatul lui Victor Ponta a precizat că va cere instanţei supreme ridicarea tuturor restricţiilor dispuse în cazul fostului premier. Procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile pe Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Doi dintre operatorii mari telecom de pe piaţa din România, Vodafone şi Telekom, au anunţat data de la care primesc precomenzi pentru smartphone-urile din seria iPhone 7 de la Apple. Ambele companii vor primi precomenzi pentru terminale începând de vineri, 16 septembrie, iar livrările se vor face începând cu 23 septembrie. Sunt şi magazine online care aduc mai repede, pe canale neoficiale, iPhone 7 în România, însă, în contextul problemelor recente pe care le-a avut Samsung cu Note7, ar fi mai bine să achiziţionaţi smartphone-urile Apple pe un canal oficial, pentru a nu avea dificultăţi în cazul în care telefoanele au probleme din fabrică.

iPhone 7 şi iPhone 7 Plus dispun de un nou procesor, numit Apple A10 Fusion, despre care compania susţine că este cu 40% mai rapid decât modelul A9 de pe seria iPhone 6s. Smartphone-urile oferă acum rezistenţă la apă, camere mai performante şi o autonomie a bateriei puţin mai bună. Din păcate, terminalele vin fără jack audio de 3,5 mm.

Producătorul auto german Volkswagen a încheiat un acord preliminar cu compania Anhui Jianghuai Automobile din China privitor la posibilitatea fabricării de autovehicule electrice printr-un nou joint-venture. Cele două părţi ar putea semna un acord oficial în decurs de cinci luni. China a devenit anul trecut, devansând SUA, cel mai mare producător de autovehicule electrice din lume datorită unei serii de stimulente guvernamentale menite să promoveze trecerea de la propulsive pe benzină la motoare electrice în cadrul eforturilor ţării de a reduce gradul ridicat de poluare.Vânzările de maşini electrice au crescut de peste patru ori anul trecut, avansul rapid continuând în acest an. JAC ocupă locul nouă în clasamentul producătorilor auto din China în funcţie de vânzări.

Directorul CNADNR, Cătălin Humor, a declarat, pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie, că tronsonul Cunţa-Sălişte, care a fost demolat şi este reconstruit, va fi redat circulaţiei rutiere, până la sfârşitul lunii septembrie. Humor s-a declarat mulţumit de ritmul în care se desfăşoară lucrările, precizând că, potrivit planului, se aplică 50 de centimetri de asfalt, la fiecare 24 de ore. Directorul Companiei de Autostrăzi a mai declarat că procedura privind achiziţionarea unor servicii de expertizare a tronsonului de 22 de kilometri va fi, cel mai probabil, anulată, adăugând că o expertiză se va face, „mai devreme sau mai târziu“.

CNADNR a mai indentificat, pe Autrostrada Sibiu-Orăştie, alte trei zone cu probleme, despre care Cătălin Humor a declarat că sunt minore şi că vor fi, de asemenea, refăcute. Lotul trei al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, inaugurat în noiembrie 2014, a fost închis traficului rutier, din septembrie 2015, între Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, reprezentanţii CNADNR spunând că problemele au apărut din cauza ”execuţiei necorespunzatoare a lucrărilor”.

Cei mai mulţi români care au ales să-şi petreacă zilele de concediu în străinătate au optat pentru sejururi în Grecia, în insule precum Creta, Zakynthos, Santorini, Corfu, sau în Tenerife. Destinaţiile preferate pentru city break au rămas marile oraşe europene, printre care se numără Paris, Barcelona şi Veneţia. Media de preţ pentru un city break în vara aceasta a fost de 250 de euro de persoană, cu 3 nopţi de cazare şi transport cu avionul incluse. Cel mai ieftin city break achiziţionat prin intermediul Vola.ro a fost de 109 euro, cu 2 nopţi de cazare în Roma şi transport cu avionul.

Printre cele mai scumpe pachete de vacanţă cumpărate au fost un city break de 3.740 de euro, la Viena, pentru un grup de 7 persoane, care a inclus 5 nopţi de cazare, transport cu avionul şi excursii opţionale, şi o vacanţă de 14 zile, în Tokyo, la un hotel de 5 stele şi bilet de avion business class, al cărei preţ a fost de 10.000 de euro pentru o familie.

În medie, turiştii români şi-au rezervat vacanţa cu aproximativ o lună şi jumătate înainte, în cazul sejururilor, şi cu 2 luni şi jumătate înainte, în cazul city break-urilor. Cu toate acestea, mulţi turişti au făcut rezervările chiar şi cu 3 săptămâni înainte de data plecării. Mai exact, 20% dintre rezervările de city break şi 24% dintre rezervările de vacanţe au fost realizate cu maxim 21 de zile înainte. Aproape 7% dintre rezervări au fost făcute în ultima săptămână, chiar înainte de plecarea în vacanţă, majoritatea fiind turişti care au profitat de ofertele last minute, ce au adus reduceri de până la 60% în cazul destinaţiilor din Grecia.

Cei mai mari producători de petrol aşteaptă o relaxare minoră în criza preţului petrolului. 14 din 15 traderi principali de petrol se aşteaptă ca petrolul să rămână între 40 şi 60 de dolari barilul în următoarele 12 luni. Preţul petrolului a rămas în această ţintă în ultimele cinci luni. Companiile producătoare de petrol şi gaze au tăiat peste 350.000 de job-uri de la începutul scăderii preţurilor din 2014, iar exportatorii au pierdut sute de miliarde de dolari în investiţii. În timp ce petrolul a urcat de la minimul din ultimii 12 ani, atins la începutul lui 2016, supraproducţia din SUA ţine preţurile la jumătatea nivelelor de acum doi ani.

Hillary Clinton, candidata democrată la alegerile prezidenţiale americane, este de părere că eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic, este o prioritate şi insistă că Trump nu are un plan concret pentru a învinge jihadiştii. Clinton şi contracandidatul ei republican, Donald Trump, au participat miercuri la un forum pe teme de politică externă. Când a fost întrebat la forum despre strategia lui de a opri răspândirea terorismului la nivel mondial, „răspunsul lui Trump a fost simplu: le va lua petrolul,” a afirmat Clinton.

Preşedintele american Barack Obama a declarat despre Donald Trump că este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte şi are „idei pur şi simplu trăznite”, după ce candidatul republican l-a criticat pentru politica externă din timpul mandatului. Preşedintele american Barack Obama a mai declarat că Trump a demonstrat că nu are competenţele necesare să fie un lider, iar alegătorii americani au putut să observe acest lucru de fiecare data când acesta a vorbit.

Cancelarul german Angela Merkel a respins ideea că o centralizare sporită a Uniunii Europene ar fi răspunsul adecvat după ce Marea Britanie a decis separarea de Blocul Comunitar. Cancelarul german este de părere că o soluţie mai eficientă ar fi să delege mai multe sarcini către organizaţiile subsidiare. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că reuniunea de la Bratislava se va concentra asupra viitorului Uniunii Europene şi nu asupra ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Ministerul Afacerilor Extene a anunţat că a luat notă cu „profundă îngrijorare” de anunţul făcut de Coreea de Nord privind efectuarea unui nou test nuclear, spunând că este o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune şi la nivel global. De asemenea, MAE precizează că România va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile privind dosarul nuclear nord-coreean şi implicaţiile sale în calitate de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei privind interzicerea totală a testelor nucleare.

Coreea de Nord a efectuat cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până acum, au declarat autorităţile de la Seul după ce seismografele au înregistrat un cutremur de suprafaţă având epicentrul în apropierea instalaţiei nucelare a Phenianului. Agenţiile meteorologice din Statele Unite, Europa şi China au înregistrat cutremurul la ora României 3:30 în dimineaţa zilei de vineri. Institutul american de Geofizica şi agenţiile europene au anunţat că acest cutremur a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Poliţia franceză a arestat trei femei sub suspiciunea că ar avea legătură cu cazul maşinii încărcate cu mai multe canistre cu gaz şi care a fost descoperită în apropiere de catedrala Notre-Dame, ministrul francez de Interne afirmând că acestea plănuiau un atentat. Una dintre cele trei femei a fost rănită după ce a înjunghiat un ofiţer de poliţie în timpul operaţiunii de arestare, a declarat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. O sursă familiară cu investigaţia a precizat că atacatoarea era fiica în vârstă de 19 ani a proprietarului maşinii. Cele trei au fost arestate în orăşelul Boussy-Saint-Antoine, la aproximativ 30 de kilometri de Paris şi până în acum, poliţia a reţinut şapte persoane în acest caz.

Echipele de intervenţie au salvat 33 de persoane rămase blocate peste noapte în cabinele telefericului din masivul francez Mont Blanc. Defecţiunea care a dus la blocarea telefericului s-a produs în seara zilei de joi, însă compania care administrează instalaţia nu a oferit detalii privind cauzele incidentului, comunicând doar că încurcarea cablurilor este posibilă în cazul unei opriri bruşte a sistemului sau în condiţii de vânt puternic.

Peste 110 persoane au rămas iniţial blocate la o altitudine de peste 3.000 de metri, însă 65 de persoane au fost salvate cu elicopterul în cursul serii, înainte ca noaptea şi condiţiile meteorologice să ducă la întreruperea operaţiunii de salvare. Alte zeci de persoane au fost evacuate de către salvatori folosind frânghii. Acest teleferic face legătura între masivul Aiguille du Midi (3.842 de metri) şi muntele Pointe Helbronner (3.462 de metri).

Cel puţin două persoane au decedat şi alte câteva sunt rănite după ce un tren a deraiat în apropiere de staţia O Porrino din provincia spaniolă Galicia. Potrivit noului bilanţ al accidentului feroviar din Spania, cel puţin trei persoane au decedat, inclusiv conductorul trenului, iar zeci sunt rănite, au anunţat autorităţile. Primarul oraşului O Porrino a confirmat că aproximativ 50 de persoane sunt tratate pentru răni suferite în urma accidentului, dintre care câteva se află în stare gravă. In momentul accidentului, la bordul trenului se aflau aproximativ 60 de oameni.

Trei vagoane ale trenului au deraiat, imaginile de la scena accidentului arătând că partea din faţă a garniturii de tren s-a ciocnit de un stâlp de electricitate. Trenul aparţinea companiei portugheze de stat Comboios, care operează în cooperare cu operatorul feroviar spaniol Renfe. Adif, compania care se ocupă cu administrarea reţelei de cale ferată din Spania, a anunţat că a deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili cauzele accidentului.

Amancio Ortega, misteriosul fondator spaniol al Zara, l-a surclasat pe Bill Gates, devenind astfel cel mai bogat om din lume. Acţiunile companiei de retail din Spania Inditex au crescut cu 2,5%, ceea ce a făcut ca averea lui Ortega să ajungă la 79,5 mld. dolari, potrivit aceleiaşi surse. Averea lui Bill Gates este în prezent de 78,5 mld. dolari. În ciuda averii imense deţinute de Amancio Ortega, mulţi oameni nici măcar nu au auzit de el. Miliardarul spaniol în vârstă de 80 de ani este o persoană discretă şi oferă, în general, puţine interviuri presei. Ortega a fondat gigantul fashion Zara în 1975, alături de soţia sa de la acea vreme. Astăzi, compania sa de retail, Inditex SA, deţine în portofoliul său brandurile Zara, Massimo Dutti şi Pull&Bear, având peste 6,600 de unităţi în întreaga lume.

Guvernul de la Stockholm a reiterat că Suedia nu intenţionează să adere la NATO, în pofida cererilor opoziţie în acest sens şi în contextul tensiunilor sporite cu Rusia în zona Mării Baltice. Ca parte a unui acord între principalele partide din Suedia, guvernul a comandat un raport care să evalueze securitatea ţării. Raportul urmează să fie publicat în cursul zilei, însă guvernul a indicat că Suedia nu va renunţa la neutralitate, implicit respingând posibilitatea aderării la NATO. Raportul indică că aderarea ar creşte predictibilitatea în cazul unei crize în zona Mării Baltice şi aşadar ar îmbunătăţi posibilităţile lumii occidentale de a evita un conflict.

SPORT

Jucătorii transferaţi de Steaua înainte de închiderea ferestrei de transferuri, Edi Stăncioiu, Wilfried Moke, Antonio Jakolis şi Dennis Man, au debutat în tricoul roş-albastru în partida cu FC Botoşani din Cupa Ligii, câştigată de vicecampioană cu scorul de 2-0. Laurenţiu Reghecampf s-a declarat mulţumit de prestaţia noilor jucători, însă a lăsat să se înţeleagă că aceştia vor primi deocamdata şanse doar în competiţiile pe care Steaua nu pune foarte mult accent: Cupa României şi Cupa Ligii, nefiind încă pregătiţi să fie titulari.

Andreea Arsine a participat la proba la marş la Jocurile Olimpice de la Rio din acestă vară şi a încheiat cursa de 20 km pe locul 41 din 75 de participante. Sportivii români au rămas cu un gust amar după acestă ediţie a Jocurilor Olimpice din Brazilia din pricina dezinteresului arătat de autorităţile române. Delegaţia care a participat la cea mai importantă întrecere sportivă din lume nu a fost chemată la Palatul Cotroceni, iar Arsine spune că ar fi mai bine ca acest lucru să nici nu se întâmple. Andreea ar prefera ca oficialii de cel mai înalt nivel ai României să ajute sportul prin legi care să contribuie la dezvoltarea acestui segment social decât să cheme sportivii la ceremonii de premiere.

Problema palmaresului, liantul între micuţele grupări apărute după falimentul clubului lui Moraru şi identitatea istoricului Rapid, se îndreaptă cu paşi repezi tot către tribunal. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, grupare intrată în faliment pe 13 iunie, a menţionat pentru ProSport că pretendenţii la marca Rapid, inclusiv palmaresul şi sigla, vor fi valorificate împreună cu toate celelalte bunuri ale clubului.

Colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, s-a întâlnit cu un reprezentant al suporterilor şi al unor afacerişti din organizaţia Rotary Club pentru a discuta despre posibilitatea ca aceştia să francizeze marca Steaua şi să ia locul clubului lui Becali în competiţii. Aceasta este prima discuţie concretă între Armată şi grupul care e interesat de preluarea mărcii Steaua, cele două părţi urmând să se întâlnească pentru a analiza proiectul în detaliu în următoarele săptămâni.

„Nu e suficient să spui că Klopp a fost nedrept. A fost de rahat (en. „A piece of shit”)”, e declaraţia făcută de impresarul Mino Raiola după transferul lui Mario Balotelli de la Liverpool la Nice, iar presa din Anglia aştepta o replică pe măsură pentru agentul italian de origine olandeză. Jurgen Klopp nu le-a dat însă satisfacţie celor care aşteptau declanşarea unui scandal în toată regula, iar tehnicianul lui Liverpool a avut o reacţie plină de clasă în conferinţa de presă premergătoare partidei pe care „cormoranii” o vor disputa în compania campioanei Leicester în acest weekend. Întrebat „cât de deranjat a fost de cuvintele lui Raiola”, Klopp s-a mulţumit să spună că nu e deloc interesat de această latură a fotbalului şi că agentul e liber să spună ce vrea.

Victor Hănescu apreciază că tenisul românesc are un potenţial foarte mare, dar pentru asta trebuie organizate tabere speciale de pregătire şi determinate marile companii să fie alături de sportul alb. „După succesul înregistrat cu tabăra „Train Like a Pro”, fostul număr 26 ATP spune că va lansa în curând Academia de tenis „Victor Hănescu”. Victor Hănescu precizează însă că pentru dezvoltarea tenisului şi a sportului în România trebuie şi o implicare mai susţinută a companiilor.

Andreea Arsine, mărşăluitoare română, campioană naţională la proba de 10 km şi 20 kom marş a participat la Jocurile Olimpice de la Rio şi a rămas cu un gust amar după experienţa din Brazilia. Nu din punct de vedere al performanţelor sportive, ci din pricina modului în care sportivii români au fost trataţi de COSR. Cea mai mare problemă a fost cea a echipamentului: „Şi femeile de servici din complexul olimpic erau mai bine îmbrăcate decât noi!”

„Am avut echipamentul de antrenament şi ne-a fost frică să-l ducem la spălat pentru că nu mai aveam cu ce să ne îmbrăcăm. Nu i-am simţit pe cei de la COSR aproape de sportivi. Am fost singuri acolo, fiecare de capul lui. Cred că unii au confundat aceste Jocuri Olimpice cu o plimbare la Rio. Mă aşteptam să avem oameni cu greutate lângă noi, care să ne susţină. Nu a fost o atmosferă bună. Am rămas profund uimită de echipamentul celor de la Rio care îngrijeau complexul. Noi nu puteam să facem schimb de echipament nici măcar cu cei care făceau curat în complex. Femeile de servici aveau un echipament frumos, n-am îndrăznit să fac schimb nici măcar cu ele, nu aveam ce să ofer. Şi cei din Turcia au avut echipament Kappa, dar nu se putea compara, era echipament de calitate”, a declarat Andreea Arsine

Clubul FC Viitorul a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că fotbalistul Romario Benzar, în vârstă de 24 de ani, şi-a prelungit cu încă două sezoane contractul cu formaţia patronată şi antrenată de Gheorghe Hagi. Astfel, fundaşul dreapta originar din Timişoara va rămâne jucătorul Viitorului până pe 30 iunie 2018. Sosit la Academia Hagi încă de pe vremea junioratului, Benzar a făcut, încet, paşi spre echipa mare a constănţenilor. În prezent, apărătorul lateral este unul dintre jucătorii de bază şi căpitanul echipei de la Ovidiu. Din 2010 de când se află la Viitorul, Romario Benzar a strâns 176 de meciuri, nouă goluri şi 19 pase decisive.

În prezent, fotbalistul constănţenilor este cotat la 1,25 milioane de euro de către site-ul de specialitate Transfermarkt.de. Benzar a debutat la echipa naţională a României, fiind convocat de către Christoph Daum, în primul meci din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, cu Muntenegru. Partida s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar acesta a fost unul dintre cei mai lăudaţi „tricolori”.

Mircea Lucescu, antrenorul lui Zenit, a vorbit cu jurnaliştii ruşi în cantonamentul formaţiei din Sankt-Petersburg înaintea partidei de campionat cu Arsenal Tula. Lucescu a avertizat că meciul cu Arsenal Tula va fi unul greu pentru gruparea sa dat fiind faptul că mulţi dintre jucători revin de la echipele naţionale, iar reacomodarea poate fi una dificilă. Antrenorul român a precizat şi că Zenit traversează o perioadă de reorganizare în aceste momente. Arsenal Tula – Zenit Sankt-Petersburg, meci contând pentru etapa a şasea a primei ligi ruse, se va desfăşura duminică, ora 19:00. Înaintea confruntării, echipa lui Lucescu se află pe locul 4 în clasament, cu 9 puncte, în timp ce Arsenal Tula ocupă poziţia a 11-a.

Jucătoarea germană de tenis Angelique Kerber a devenit, după victoria împotriva Carolinei Wozniacki cumulată cu înfrângerea Serenei Williams, liderul clasamentului mondial WTA, şi a declarat că acesta a fost visul său din totdeauna. Kerber, în vârstă de 28 de ani, a învins-o în semifinalele turneului de Mare Şlem de la US Open pe daneza Caroline Wozniacki (74 WTA) în două seturi, scor 6-4, 6-3, şi a obţinut calificarea în a treia finală de Mare Şlem din acest an. Prin prezenţa sa în ultimul act, sportiva din Germania a detronat-o pe Serena Williams, cea care a fost învinsă de Karolina Pliskova, după 186 de săptămâni în care aceasta a ocupat prima poziţie WTA.

Serena Williams a fost eliminată în semifinalele US Open, sportiva din Statele Unite ale Americii fiind învinsă de Karolona Pliskova. La conferinţa de presă ulterioară meciului, Williams a fost enervată de întrebările jurnaliştilor care au întrebat-o dacă s-a simţit obosită după confruntarea cu Simona Halep din sferturi. După ce a trecut de Simona Halep în sferturi, Serena Williams a fost învinsă surprinzător de Pliskova, sportivă care nu reuşise până acum să ajungă nici măcar în optimi la un turneu de Grand Slam. În urma acestei înfrângeri, Serena Williams părăseşte prima poziţie a clasamentului mondial feminin după 186 de săptămâni consecutive în care a fost lider. Locul său este luat de Angelique Kerber. Pliskova urcă pe poziţia a şasea a clasamentului WTA, cea mai bună clasare din cariera sportivei din Cehia.

Conducătorii clubului FC Botoşani au decis să taie salariile cu 25% deoarece situaţia financiară a clubului este una dificilă. Cornel Şfaiţer, preşedintele clubului botoşănean, susţine că s-a luat această decizie pentru a nu se ajunge în insolvenţă sau faliment. Oficialul botoşănean susţine că anul acesta s-a ajuns la cheltuieli de aproape patru milioane de euro, sumă care nu poate fi asigurată. Jucătorii şi antrenorii vor primi luni salariul pe luna august şi mai rămâne de achitat o primă pentru un rezultat de egalitate.

România are deja o medalie la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Clujeanul Alex Bologa, care va împlini 21 de ani în luna noiembrie, a cucerit medalia de bronz în concursul de judo, la categoria 60 de kilograme, după ce l-a învins prin ippon în meciul decisiv pe uruguaianul Henry Borges. Alexandru Bologa este nevăzător şi practică judoul de şase ani, fiind antrenat de Geanina Andreica şi Tamas Gergely. Alex Bologa s-a pregătit pentru Jocurile Paralimpice alături de lotul olimpic feminin, la Poiana Braşov. Nu a cerut niciun moment condiţii speciale. S-a antrenat cot la cot cu ceilalţi sportivi şi în acelaşi timp cu aceştia. Până la sală a venit de fiecare dată ţinându-se de unul dintre colegi.

Alex a văzut până pe la vârsta de şase ani, după care vederea i-a slăbit până când nu a mai zărit mai nimic. Nu s-a ascuns în spatele handicapului de vedere şi poate fi considerat un model. Practică judoul de şase ani şi este în acest moment student la două facultăţi. La Rio, Alex Bologa a început concursul de la 60 de kilograme cu două victorii, care l-au propulsat până în semifinale. El a trecut pe rând de sud-coreeanul Lee Minjae şi de algerianul Mouloud Noura. În meciul pentru intrarea în finală, românul a fost învins prin ippon (procedeu de luxare a cotului) de japonezul Makoto Hirose. Alex a mai avut şi şansa bronzului, pe care nu a ratat-o. În concursul de judo pentru nevăzători, arbitrul îi ghidează pe cei doi combatanţi spre centrul saltelei. Lupta începe după ce sportivii îşi iau prizele pe chimonoul advers.

Alcorcon, formaţie antrenată de Cosmin Contra şi la care evoluează Răzvan Ochiroşii a câştigat, scor 1-0, meciul disputat cu Getafe, echipă la care este împrumutat Paul Anton, fostul căpitan de la Dinamo, şi s-a calificat în turul trei al Cupei Spaniei. Singurul gol al meciului a fost marcat de Ivan Alejo, în minutul 18, din doi metri, după o pasă perfectă venită din partea dreaptă, de la Alvaro. La formaţia gazdă, Răzvan Ochiroşii a fost titular , dar a fost schimbat de către antrenorul Cosmin Contra cu 20 de minute înainte de finalul partidei.. La oaspeţi, Paul Anton, fostul căpitan al lui Dinamo, a fost doar rezervă neutilizată.

Corona Braşov este prima echipă din handbalul feminin care intră în acest sezon în cupele europene. Echipa pregătită de Mariana Tîrcă va susţine vineri şi sâmbătă, ora 18:00, dubla manşă cu HZRK Grude (Bosnia), contând pentru turul 1 preliminar al Cupei EHF. Ambele partide se vor desfăşura la Braşov. Pentru Corona sunt şi primele jocuri oficiale în noul sezon, după aproximativ patru luni şi jumătate. Ultimul meci oficial în Liga Naţională a fost disputat la sfârşitul lunii aprilie!

Antrenoarea a revenit pe banca tehnică la Corona Braşov după o pauză de trei ani şi, la fel ca în alte mandate, unul din obiectivele personale este promovarea jucătoarelor tinere. Mariana Tîrcă le-a promovat încă de la vârste fragede pe Oana Manea, Adina Meiroşu, Ada Nechita (la începutul anilor 2000 la Oltchim), Cristina Neagu la numai 17 ani la Rulmentul, Denisa Dedu şi Andreea Pricopi la 16 ani la Corona. Acum, jucătoarele care sunt pregătite pentru a confirma la cel mai înalt nivel sunt chiar fiica antrenoarei, Sorina Tîrcă, dar şi Daciana Hosu, Daria Bucur, Ana Maria Berbece, Cristina Creţu, Ana Maria Berbece şi Ana Maria Lopătaru.

Intr-un debut de sezon plin de surprize în Liga Zimbrilor, Dinamo şi HC Odorhei sunt singurele echipe cu pretenţii care au reuşit să evite ”capcane” şi au adunat maximum de puncte. Gruparea din Ştefan cel Mare a suferit 30 de minute la Turda cu Potaissa şi a dat senzaţia că ar putea pierde primul meci al sezonului. Campioana României a prins o primă repriză slabă şi a fost condusă în câteva rânduri la şase goluri (7-1, 17-11). La pauză, Potaissa a intrat la cabine cu 19-14 şi cu speranţa că va da marea lovitură după ce în prima etapă a învins cu 45-28 la HC Vaslui. Dar Dinamo a fost în repriza a doua o altă echipă, una de Champions League, şi s-a impus în această perioadă a jocului cu 22-12. La final, Dinamo a obţinut cele trei puncte, iar cu 36-31 a trecut pe primul loc în Liga Zimbrilor.

PROGNOZA METEO
9 Septembrie 2016

Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sudul extrem şi în sud-vest, iar după-amiaza şi la munte, zone unde izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab si moderat, cu uşoare intensificări în sudul Banatului şi în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade in sudul litoralului si 33 de grade în Lunca Dunării. Dimineaţa şi noaptea în zonele depresionare vor fi condiţii de ceaţă.

Bucuresti

Regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că maxima va fi de 31…32 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab si moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *