Stiri pe scurt 9 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 9 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 martie. In anul 1859, s-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti, din iulie 1917 (m. 1938).

Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte. Conform tradiţiei creştine, sfinţii martiri au fost 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi. Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici – femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie. În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Începutul primăverii, marcat de ziua Măcinicilor este evidenţiat şi de alte numeroase obiceiuri, credinţe şi practici magice: credinţa că în noaptea de Măcinici se deschid mormintele şi Porţile Raiului, aşteptarea spiritelor morţilor cu focuri aprinse şi mese întinse; obiceiul aprinderi focurilor rituale sacrificiale, de purificare a spaţiului şi de sprijinire a Soarelui într-un moment de cumpănă, când ziua devine egală cu noaptea; purificarea oamenilor, vitelor şi construcţiilor prin afumarea lor cu tămâie, cârpe aprinse şi apă sfinţită; protecţia magică a casei şi anexelor gospodăreşti prin presărarea cenuşii de la focurile aprinse la Măcinici; efectuarea unor observaţii şi previziuni meteorologice; aflarea norocului; „retezarea stupilor” şi scoaterea lor de la iernat; tăierea primelor corzi de viţă de vie şi altele.

Condamnaţii cu suspendare sunt monitorizaţi de cei 377 de consilieri de probaţiune din România. Aceleaşi persoane se ocupă şi de rapoartele de eliberare condiţionată. Sistemul nu este însă total funcţional: un consilier are în lucru, în medie, chiar şi 300 de dosare. Sistemul prin care consilierii intervin în procesul penal, pentru promovarea alternativelor la detenţie, are însă deficienţe. Investiţiile în resursa umană, salariile şi mediul în care îşi muncesc angajaţii sunt principalele probleme cu care se confruntă acest sistem.

Nemulţumirile au fost exprimate şi la bilanţul instituţiei, pe 22 februarie, când zeci de consilieri au protestat, cerând: repoziţionarea consilierilor de probaţiune în sistemul de justiţie; acordarea drepturilor suimilare cu ale celorlalte categorii de personal din sistemul de justiţie; angajarea urgentă de personal şi suplimentarea posturilor în sistemul de probaţiune; asigurarea pazei sediilor, a bunurilor şi a personalului de probaţiune de către Jandarmeria Română, potrivit legii; asigurarea unor condiţii decente de muncă şi a resurselor materiale necesare.

Un accident în lanţ în care au fost implicate şapte maşini a avut loc în Capitală, după ce un taximetrist nu ar fi acordat prioritate unei ambulanţe care transporta un pacient, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, trei persoane fiind rănite uşor. În urma impactului, ambulanţa a ricoşat în alte cinci maşini. Pacientul aflat în ambulanţă a fost preluat de un alt echipaj, în timp ce asistenta şi şoferul care a provocat accidentul au fost transportaţi la Spitalul Floreasca. La faţa locului se fac cercetări. Şoferului care a provocat accidentul i se poate reţine permisul de conducere şi aplica o amendă contravenţională. În funcţie de ce va constata medicul legist, acesta riscă deschiderea unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

România crede într-o Uniune Europeană „puternică, unită, solidară”, la a cărei consolidare să participe toate celelalte 27 de state membre. Şeful statului a spus că, cel mai probabil, primele concluzii pe marginea acestui subiect vor fi discutate la Consiliul European din decembrie 2017. Tot atunci, ar urma să se stabilească şi acţiunile din perioada următoare, până în 2019, cân se doreşte finalizarea procesului de reconfigurare al UE. Totodată, şeful statului a declarat că obiectivul ce va fi stabilit va fi unul pe termen lung şi nu trebuie să fie dezvoltate programe exclusiviste.

Fostul acţionar al echipei Dinamo Bucureşti, omul de afaceri Vasile Turcu, a murit, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde fusese internat săptămâna trecută în urma unei tentative de sucid. Vasile Turcu, în vârstă de 62 de ani, a ajuns pe 1 martie la Spitalul de Urgenţă Floreasca în stare gravă, după o tentativă de sinucidere ce a avut loc în locuinţa sa din Bucureşti. Reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei au declarat că Vasile Turcu a lăsat un bilet de adio, însă nu se cunoaşte conţinutul acestuia.

Circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone va fi restricţionată, în judeţul Buzău, pe DN10 Buzău – Braşov, unde terasamentul drumului a cedat pe o porţiune de 30 de metri. În zonă este instituită şi restricţie de viteză de 10 kilometri pe oră. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, DN1 Săcele – Braşov.

Preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a declarat că referendumul pe tema definirii căsătoriei în Constituţie ca uniune între bărbat şi femeie ar putea fi organizat la sfârşitul lunii mai, iar o propunere în acest sens va fi făcută partidelor politice. Preşedintele Coaliţiei pentru Familie a participat la conferinţa “Definirea căsătoriei şi a familiei în Constituţia României”, care a avut sloganul “Un referendum pentru România”. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului, Universitatea de Vest din Timişoara şi Coaliţia pentru Familie.

Printre cei care au susţinut discursuri s-a numărat şi Adina Portaru, avocat al Alliance Defending Freedom, cu sediul în Bruxelles, una dintre cele mai importante organizaţii care apără libertatea religioasă în lume. În timpul conferinţei a izbucnit şi un scandal provocat de mai mulţi tineri care nu sunt de acord cu organizarea referendumului. Aceştia i-au acuzat pe cei care au susţinut discursuri că spun “minciuni”. De asemenea, un bărbat aflat în sală a sărit la bătaie, nemulţumit că tinerii au întrerupt discursurile şi i-a numit “cancerul societăţii”.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, aflată în concediu fără plată după ce a fost plasată de către DNA sub control judiciar pentru trafic de influenţă. Horvath Anna a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că va continua să lupte în justiţie pentru a-şi găsi dreptatea. Aceasta îşi va continua activitatea ca şi consilier local din partea UDMR în Consiliul Local Cluj-Napoca. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu este niciun raţionament ca, după cinci luni, Horvath Anna să nu fie lăsată să se întoarcă la locul de muncă şi să îşi continue activitatea ca viceprimar.

Potrivit unui clasament realizat de U.S. News & World Report, Suedia este ţara în care femeile trăiesc cel mai bine. Organizaţia media a realizat un sondaj pe un eşantion de 9.000 de femei, ca parte a studiului mai larg prin care sunt stabilite anual cele mai bune ţări din lume pentru o viaţă liniştită. Pentru realizarea acestui top, cele mai importante criterii au fost respectarea drepturilor omului, egalitatea de gen, câştiguri echitabile, siguranţa şi emanciparea. La cealaltă extremă s-au situat Tunisia şi Bolivia, statele care au obţinut cel mai mic scor la aceste capitole.

La finele acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională. Astfel, va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate de la persoanele condamnate cărora justiţia le impută un prejudiciu. Până acum, această misiune a fost îndeplinită de ANAF care a obţinut din valorificarea bunurilor confiscate aproximativ 21 de milioane de lei. Din 27 martie, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională şi va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate cu valoare individuală de peste 15.000 euro.

Compania de asigurări Metropolitan Life a lansat LifeBOT, primul BOT dotat cu inteligenţă artificială din industria financiară locală, care se comportă ca un partener de discuţie uman, însoţeşte utilizatorul oriunde, înţelege când acesta doreşte să afle informaţii noi şi este înzestrat cu umor. Modulul este accesibil de pe desktop sau smartphone conectate la internet. LifeBOT este menit să faciliteze accesul utilizatorilor la informaţii financiare, fără a mai fi nevoiţi să navigheze pe motoarele de căutare, arată un comunicat al companiei. LifeBOT-ul este singurul modul de acest tip deţinut de o companie de asigurări de viaţă din România. Acesta este disponibil sub forma unui chatbox receptiv, cu o interfaţă prietenoasă, ce salută personalizat utilizatorii atunci când sunt conectaţi prin intermediul Facebook.

Conţinutul pe care utilizatorii îl vor avea dispoziţie pe platfroma LifeBOT va fi tot mai vast, dezvoltat constant în urma interacţiunii cu modulul de inteligenţă artificială, care va fi un partener de dialog complex. LifeBOT are o memorie ce va fi actualizată în permanenţă, conţinutul fiind îmbogăţit de către o echipă de editori, pentru a creşte performanţele acestuia. Totodată, în funcţie de modul în care se comportă utilizatorii, în funcţie de interesele lor punctuale, BOT-ul va primi şi actualizări de tehnologie şi uzabilitate, după analiza constantă a echipei care l-a creat. Conţinutul existent, din zona financiară, este exhaustiv şi este prezentat într-un mod care ţine cont de interacţiunea cu utilizatorii, de timpul pe care aceştia îl au la dispoziţie, dar şi de telefon şi chiar de conexiunea la internet.

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a avut loc, în judeţul Vrancea. Cutremurul cu magnitudinea 3.5 pe scara Richter s-a produs la ora 3.50 în judeţul Vrancea, la adâncimea de 140.5 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (40km), Covasna (50km), Odobeşti (54km), Buzău (57km) şi Slănic-Moldova (57km). Marţi, un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc tot în judeţul Vrancea, iar pe 26 februarie, un seism cu magnitudinea 3,5 a avut loc tot în judeţul Vrancea.

Numărul anual de paturi din reţeaua de spitale publice şi private din România pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în perioada 2017-2019 va fi menţinut la nivelul actual, respectiv 119579 paturi. Potrivit unui comunicat de presă, numărul total de paturi la nivel naţional include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cronice, din sanatorii şi preventorii. Nu sunt incluse aici paturile aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, precum şi paturile din penitenciarele spital.

În luna ianuarie 2017 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 2.136 tone (+3,0%) faţă de luna precedentă. Dintre principalele produse lactate, creşteri ale producţiei în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, au avut loc la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 2.920 tone (+19,8%), lapte de consum cu 814 tone (+3,2%) şi brânzeturi cu 175 tone (+2,9%). În luna ianuarie 2017 comparativ cu luna precedentă producţia a scăzut la smântână de consum cu 1.223 tone (-18,6%) şi la unt cu 223 tone (-17,6%). Cantitatea de lapte brut importat a crescut, în luna ianuarie 2017 faţă de luna decembrie 2016, cu 639 tone (+4,6%).

Anul trecut, nemţii de la Porsche au deschis la Cluj un centru de dezvoltare software. După ce şi-a atins obiectivele pe anul precedent, celebra companie vrea să tripleze numărul de angajaţi. Pentru a fi eligibili, posibilii candidaţi trebuie să fi absolvit o facultate de inginerie auto sau software şi să aibă experienţă în domeniu. În plus, aceştia ar trebui să vorbească fluent engleză şi, de preferat, germană.

Organizaţiile interesate să dezvolte proiecte jurnalistice pot să aplice în cea de a treia rundă de finanţare a Digital News Initiative Innovation Fund (DNI), programul prin care Google finanţează industria media europeană cu 150 milioane de euro, timp de trei ani. Innovation Fund se adresează publicaţiilor, jucătorilor exclusiv online, start-up-urilor, parteneriatelor sau indivizilor din Uniunea Europeană sau ţările EFTA (European Free Trade Association). Prin DNI, Google vrea să atragă proiecte care să reflecte un nou model de jurnalism digital, să sprijine dezvoltarea de noi modele de business sau să schimbe modul în care utilizatorii consumă ştiri în mediul digital.

Proiectele pot să fie foarte experimentale, însă trebuie să aibă obiective foarte precise şi un conţinut digital semnificativ. Nu este obligatoriu să utilizeze produse şi servicii Google. Proiectele de succes trebuie să fie inovative şi să aibă un impact pozitiv asupra jurnalismului digital original şi viitorului acestui domeniu. În cele două runde precendente, 252 de proiecte de jurnalism digital din 27 de ţări au primit finanţare în valoare de 51 de milioane de euro. Până în prezent, din România au primit finanţare cinci proiecte, în valoare totală de aproape un milion de euro. În cea de a treia rundă a Digital News Initiative Innovation Fund, participanţii sunt încurajaţi să exploreze noi arii de monetizare, pentru a găsi noi surse de finanţare a industriei media şi jurnalismului.

Poliţiştii din Maramureş şi procurorii DIICOT au făcut, trei percheziţii la persoane bănuite de trafic de droguri de risc, descoperind o cultură indoor de canabis. In urma percheziţiilor a fost ridicată, în vederea continuării cercetărilor, o cultură indoor de canabis recoltată, muguri de canabis, peste 80 de grame de canabis, 275 de grame de mercur, o instalaţie de iluminat, un cântar electronic şi telefoane mobile. Persoanele vizate sunt trei băimăreni, în vârstă de 20, 25 şi 39 de ani, care fuseseră prinşi în trafic, înfebruarie, de către poliţiştii de frontieră, având în autoturism două recipiente în care se găsea o substanţă care părea a fi canabis şi un cântar electronic. Cei trei băimăreni au fost duşi la audieri.

Fondurile speculative de investiţii au început să adopte noi metode pentru identificarea oamenilor talentaţi ultraspecializaţi în informatică şi finanţe, scrie cotidianul britanic Financial Times, observând că sunt organizate concursuri pentru recrutare mai ales în afara universităţilor de elită. Concursuri de programare informatică, centre universitare de cercetare şi promisiuni de salarii foarte mari, acestea sunt doar câteva dintre tacticile utilizate de fondurile speculative în încercarea de câştigare a competiţiei pentru atragerea de talente în domeniul tehnologic.

Pentru identificarea acestor talente, grupurile de investiţii apelează la competiţii de programare şi la concursuri libere de algoritmică, în scopul depistării unor specialişti în afara clasicelor universităţi de elită. Two Sigma, unul dintre cele mai mari fonduri speculative, organizează un concurs pe Kaggle, o platformă online populară în rândul pasionaţilor de algoritmică, concurenţii având la dispoziţie trei luni pentru generarea unui cod de algoritm comercial pe baza unei cantităţi enorme de date financiare oferite de un fond speculativ american. Câştigătorul va încasa 100.000 de dolari.

Trei persoane au fost rănite, pe DN13, în judeţul Braşov, după ce un autoturism s-a ciocnit cu o autocisternă care transporta ciment, toate cele trei victime fiind conştiente. Accidentul s-a petrecut între localităţile Rotbav şi Măieruş, după ce un autoturism s-a ciocnit cu o autocisternă care transporta ciment. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili cine se face vinovat de producera accidentului.

Poliţiştii de frontieră arădeni au prins doi adolescenţi din Irak, solicitanţi de azil în România, în timp ce încercau să iasă din ţară mergând pe jos, pe câmp, spre Ungaria. Pentru că cei doi nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost reţinuţi la aproximativ 100 de metri de linia de frontieră şi conduşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu. Potrivit Poliţiei de Frontieră, cei doi sunt din Irak, solicitanţi de azil în România şi au 17 ani. Tinerii au declarat că au încercat să iasă din ţară pentru a ajunge stat din Spaţiul Schengen. Adolescenţii sunt acum urmăriţi penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

O sută de poliţişti fac, 38 de percheziţii la sediile unor firme din Bucureşti, Ilfov, Constanţa şi Călăraşi, ai căror reprezentanţi sunt bănuiţi de evaziune fiscală. Valoarea prejudiciului depăşeşte 5 milioane de euro. Percheziţiile vizează reprezentanţii unor societăţi comerciale, care şi-au desfăşurat activitatea în domeniul agricol, al construcţiilor şi comerţului şi care ar fi evidenţiat cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale ori alte operaţiuni fictive. În fapt, în contabilitatea acestor societăţi ar fi fost înregistrate facturi emise de „societăţi-fantomă”, precum şi documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale firmelor fantomă. Un număr de 47 de persoane urmează să fie audiate.

Contribuabilii neţi la bugetul UE vor refuza să continue să plătească fonduri în afara cazului în care beneficiarii din centrul Europei vor prelua cota alocată de refugiaţi, a avertizat Austria. Christian Kern, cancelarul Austriei, a declarat că va ridica în cadrul summitului UE problema diminuării fondurilor unor state precum Ungaria şi Polonia. Parlamentul ungar a aprobat marţi un pachet de măsuri prin care legislaţia privind acordarea dreptului de azil este înăsprită, iar imigranţii ar urma să fie reţinuţi în zone de tranzit amplasate de-a lungul frontierei sudice. El a declarat că unele ţări se aşteaptă la solidaritate în privinţa dezvoltării economice, intereselor de securitate şi sacţiunilor împotriva Rusiei dar refuză cooperarea în privinţa altor probleme.

Un bărbat de naţionalitate pakistaneză a fost trimis în judecată pentru că ar fi efectuat acţiuni de spionaj în favoarea Iranului împotriva unor instituţii israeliene şi evreieşti din Germania şi din alte state europene. Syed Mustufa H.,în vârstă de 31 de ani, a apărut în faţa judecătorilor de la un tribunal din Berlin, şi riscă până la cinci ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat. Incuplatul a sosit în Germania în anul 2012, şi este acuzat că ar fi adunat informaţii despre fostul preşedinte al Societăţii Germano-israeliene, un profesor de la o universitate din Paris şi mai multe alte persoane din state europene. Procurorii suţin că pakistanezul ar fi oferit aceste informaţii unei persoane din cadrul agenţiei iraniene de informaţii. Bărbatul ar fi primit cel puţin 2.500 de euro pentru activităţile de spionaj.

Fostul guvernator al statului american Utah şi candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2012, Jon Huntsman, a acceptat oferta preşedintelui Donald Trump de a servi drept ambasador în Rusia. Dacă va fi confirmat în funcţie, Huntsman va fi ambasador pentru a treia oară. Anterior, acesta a ocupat funcţia de ambasador al Statelor Unite în Singapore şi China. El a fost ambasador în China în timpul Administraţiei Obama. Selectarea lui Huntsman are loc la două săptămâni după ce a fost menţionat prima oară drept concurent pentru acest post diplomatic. Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei a spus că Huntsman a fost ales deoarece este „un tip inteligent”, „dur” şi înţelege ce vrea Trump.

Peste 8.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele, magazinele şi birourile lor din oraşul german Duesseldorf după descoperirea unei bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial. Bomba de 250 de kg a fost găsită, în timpul unor lucrări de construcţie, în nordul oraşului german. Un perimetru de securitate cu o rază de un kilometru a fost instituit în jurul dispozitivului exploziv, mai multe drumuri au fost blocate, inclusiv două autostrăzi, au declarat autorităţile oraşului. Un hotel ce găzduia 250 de persoane a fost de asemenea evacuat. Se aşteaptă ca bomba să fie dezamorsată în cursul zilei de astazi. La peste 70 de ani de la sfârşitul celui De Al Doilea Război Mondial se găsesc în continuare bombe neexplodate pe teritoriul Germaniei. Autorităţile estimează că aproximativ 3.000 de bombe au rămas neexplodate numai în oraşul Berlin.

Guvernul sirian şi grupările de opoziţie sunt invitate la Geneva, pe data de 23 martie, pentru a relua negocierile de pace sub egida ONU. Staffan de Mistura a anunţat această dată după ce a prezentat Consiliului de Securitate rezultatul ultimelor discuţii dificile despre pacea din Siria, care s-au încheiat vineri în Elveţia fără a se ajunge la un acord privind încheierea războiului în care au murit peste 310.000 de oameni în şase ani.

Bilanţul victimelor din urma atacului care a avut loc la spitalul militar din Kabul a ajuns la 49 de morţi şi zeci de răniţi. Salim Rassouli, directorul spitalelor din Kabul, a spus că 49 de persoane au fost ucise în atacul comis miercuri asupra spitalului militar Sardar Mohammad Khan şi că cel puţin 63 de persoane au fost rănite. Nu se ştie numărul exact al celor răniţi, iar un oficial din cadrul securităţii a spus, la rândul său, că peste 90 de persoane au fost rănite. Bilanşul victimelor anunţat anterior era de 30 de morţi şi 50 de răniţi. Indivizi înarmaţi, inclusiv unul îmbrăcat în medic, au atacat, miercuri, un spital militar situat în apropiere de ambasada Statelor Unite din capitala afgană Kabul.

Scoţia ar putea organiza un referendum privind independenţa în toamna anului 2018, cu câteva luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Sturgeon a spus că toamna anului 2018 ar fi „o perioadă rezonabilă” pentru ca Scoţia să organizeze un alt referendum privind independenţa, odată ce va exista un contur al unui acord privind ieşirea Marii Britanii din UE. Ea a adăugat că nu a fost luată deocamdată nicio decizie cu privire la data unui eventual referendum. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană.

Câteva sute de puşcaşi marini ai Statelor Unite au fost desfăşuraţi în Siria pentru pregătirea operaţiunii de luptă împotriva reţelei SI şi evacuarea reţelei teroriste din cartierele generale ale oraşului sirian Raqqa. Desfăşurarea este una temporară, dar reprezintă un semn că actuala Administraţie de la Casa Albă ar oferi Pentagonului o flexibilitate mai mare deciziilor de rutină în privinţa luptei împotriva SI. Comandanţii Armatei au susţinut, cât timp s-au aflat sub conducerea Administraţiei Barack Obama, că necesită să li se ofere mai multă libertate pentru a lua decizii cotidiene în privinţa luptei împotriva SI. Puşcaşii marini ce vor fi trimişi în Siria vor poziţiona mortiere pentru a fi pregătiţi să susţină forţele siriene, a declarat un oficial american, ce nu era autorizat să discute public desfăşurarea soldaţilor din infanteria marină.

China a raportat, în mod neaşteptat, în februarie, primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani în condiţiile în care importurile au crescut mai mult decât era aşteptat, creşterea fiind generată de mărfuri precum minereu de fier, cupru, ţiţei brut şi cărbune. Importurile Chinei au crescut cu 38,1% faţă de anul anterior, cea mai mare creştere din februarie 2012, potrivit datelor publicate miercuri, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,3%. Astfel, deficitul a ajuns la 9,15 miliarde de dolari pentru luna februarie, potrivit autorităţilor din China. Majoritatea analiştilor consideră că deficitul este generat de diferenţele cauzate de sărbătorile de Anului Nou, preiodă în care mai multe afaceri s-au închis pentru cel puţin o săptămână, iar producţia fabricilor şi a operaţiunile portuare au fost afectate.

NATO şi Statele Unite au criticat planurile autorităţilor din Kosovo în ceea ce priveşte crearea unui armate naţionale, după ce Parlamentul de la Priştina a semnalat miercuri că ar putea trece peste opoziţia minorităţii sârbe. Guvernul kosovar a ordonat crearea unei armate naţionale încă de acum trei ani, însă deputaţii sârbi au declarat că vor bloca adoptarea schimbărilor constituţionale necesare pentru punerea în aplicare a acestor planuri. NATO, care are aproximativ 4.500 de militari staţionaţi în Kosovo, a declarat că potenţialele efecte ale acestor planuri sunt îngrijorătoare.

Doi funcţionari malaysieni din cadrul ONU au primit, permisiunea de a părăsi Coreea de Nord. Cei doi malaysieni care activează în cadrul Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite au ajuns deja la Beijing. Alţi nouă cetăţeni malaysieni se află la ambasada Malaysiei la Phenian şi nu pot părăsi ţara. Malaysia a început negocierile cu statul nord-coreean pentru ca acesta din urmă să ridice interdicţia de călăorie în cazul celor nouă şi să le permită să se întoarcă în ţara de origine.

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte peste 12.000 sunt sinistrate în Madagascar după ce ciclonul Enawo a traversat ţara. BNGC a anunţat, de asemenea, că 7 persoane au fost rănite şi 10.288 au fost strămutate, în special în Antananarivo, unde au avut loc evacuări din cauza ploilor. Alerta a fost ridicată, rafalele de vânt având acum o viteză mai mică (65 de kilometri pe oră) în comparaţie cu cele care au avut loc marţi în nordul ţării (290 de kilometri pe oră). Potrivit organizaţiei Crucea Roşie, acesta este cel mai puternic ciclon care a lovit Madagascarul din 2012.

Starea economiei Franţei nu este atât de gravă pe cât i se reproşează preşedintelui Francois Hollande, unul dintre cei mai nepopulari lideri din istoria recentă, comentează Financial Times, notând că situaţia socio-economică se aseamănă cu cea din Germania, Statele Unite şi Marea Britanie. Viitorul preşedinte al Franţei va prelua o economie care a crescut lent, dar constant de la criza financiară din 2008. În pofida creşterii economice modeste, performanţele slabe ale Franţei sunt asemănătoare cu cele ale Germaniei, Marii Britanii şi Statelor Unite. Totuşi, spre sfârşitul mandatului lui Francois Hollande, lucrurile au început să se redreseze. În 2016, creşterea economică a fost de 1,1%, cel mai rapid ritm al mandatului, deşi a fost sub media de la nivelul Uniunii Europene (1,8%).

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, a găzduit un dejun oficial cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, scrie Daily Mail, acesta fiind primul său eveniment de acest fel. În cadrul evenimentului, Melania Trump a purtat o rochie neagră semnată de Ralph Lauren, şi nu roşie, aşa cum poartă de obicei femeile din SUA de 8 martie, în semn de solidaritate. Ulterior, atât preşedintele Trump cât şi vicepreşedintele Pence şi-au făcut apariţia pentru scurt timp. Într-un discurs care a abordat o notă serioasă, Prima Doamnă a vorbit despre condiţiile femeilor din întreaga lume. Printre invitaţii Melaniei Trump s-au numărat Ivanka Trump, soţia vicepreşedintele Mike Pence, Karen, consiliera preşedintelui Kellyanne Conway, dar şi secretarul educaţiei Betsy DeVos.

SPORT

Barcelona a oferit, unul dintre momentele care va rămâne în istoria fotbalului! Catalanii au revenit fabulos în dubla manşă cu PSG din optimile de finală ale Ligii Campionilor şi au scris un capitol unic în istoria „sportului rege”. După 0-4 în tur şi un gol primit de la Cavani la 3-0 în retur, elevii lui Luis Enrique au continuat să spere într-o revenire imposibilă, iar miracolul s-a produs în al cincilea minut de prelungire, când rezerva Sergi Roberto a dat lovitura după o pasă a lui Neymar. Marcatorul golului de 3-0, din penalty, Leo Messi a oferit o imagine antologică imediat după finalul partidei, când s-a bucurat alături de fani pentru succesul în care nimeni nu mai credea.

Proiectul CSA Steaua prinde uşor-uşor contur, în Liga 4 sau 5, iar după ce antrenorul-coordonator al echipei, Marius Lăcătuş, a anunţat că antrenorii din jurul echipei au început deja să urmărească jucători din ligile superioare, acum „Fiara” a anunţat că Ion Ion este în pole position pentru a fi principal la echipă. Fostul jucător al Stelei şi al Rapidului, acum în vârstă de 63 de ani, a declarat în exclusivitate la ProSport Live că încă nu este principalul lui CSA Steaua, dar că totul urmează să se oficializez în cel mai scurt timp. Aşa cum arată datele problemei în acest moment, discuţiile sunt destul de avansate între cele două părţi, iar Ion Ion s-a interesat şi de secunzii care-l vor înconjura şi care îl vor ajuta în noul proiect.

Echipa naţională de fotbal a României se află pe locul 39 în clasamentul mondial FIFA/Coca-Cola, în urcare cu o poziţie faţă de luna februarie. România are 703 puncte şi a urcat o poziţie în clasamentul FIFA, de pe 40 pe 39. În fruntea clasamentului mondial întocmit de FIFA se află Argentina şi-a păstrat locul în fruntea ierarhiei (1644 de puncte), urmată de de Brazilia (1534 de puncte) şi de Germania (1443 de puncte). Urmează Chile (1389 de puncte) şi Belgia (1379 de puncte).

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat decizia de a-i decora cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pe Emeric Ienei, antrenorul care a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1986 şi pe comentatorul Cristian Ţopescu. Ca jucător, Emeric Ienei a cucerit trei titluri de campion al României cu Steaua (1959-60, 1960-61, 1967-68) şi patru Cupe ale României (1962, 1966, 1967, 1969). În cariera de antrenor, cea mai notabilă performanţă a lui Emeric Ienei se leagă de câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986, după o finală cu FC Barcelona. Mai mult, Emeric Ienei are cinci titluri de campion al României cu Steaua (1975–76, 1977–78, 1984–85, 1985–86, 1993–94) şi trei Cupe ale României (1975–76, 1984–85, 1998–99). În semn de recunoştiinţă, Klaus Iohannis l-a decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, distincţie primită şi comentatorul Cristian Ţopescu.

Naţionala feminină de handbal tineret a României a intrat în linie dreaptă cupregătirile pentru turneul decisiv de calificare (17-19 martie) la Campionatul European din acest an, iar tricolorele se află în cantonament la Complexul Olimpicde la Izvorani. România face parte din grupa 2 de calificare la CE 2017 sub 19 ani alături de Lituania, Islanda şi Spania (ţara gazdă). Primele două echipe din cele şase grupe ale preliminariilor obţin biletele pentru turneul final din Slovenia (27 iulie-6 august). Danemarca şi Rusia, finalistele ediţiei precedente, sunt deja calificate din oficiu la Campionatul European. Naţionala pregătită de Ion Crăciun (principal), Cristian Preda (secund) şi Ilidko Barbu (antrenor cu portarii) va avea o sarcină dificilă la Carballo. Turneul de calificare reprezintă chiar debutul oficial al celebrului Jorge Dueñas la cârma naţionalei de tineret a Spaniei. Cu el la timonă (2007-2016), senioarele au obţinut medalii la Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice.

Nasser Al-Khelaifi, preşedintele clubului Paris Saint Germain, a declarat la finalul înfrângerii, scor 1-6, cu FC Barcelona, că echipa lui Unai Emery nu are nicio scuză pentru ratarea calificării, însă consideră că arbitrul turc Deniz Aytekin nu a acordat două lovituri de la 11 metri pentru PSG. Paris Saint Germain a pierdut calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, însă francezii consideră că au fost defavorizaţi de centralul turc Deniz Aytekin. Al doilea penalti solicitat de echipa antrenată de Unai Emery, cu cinci minute înainte de final, putea schimba soarta calificării. Angel Di Maria a cerut lovitură de la 11 metri la o intrare a lui Mascherano, însă arbitrul turc a decis că jocul poate continua.

Victoria din deplasare cu FC Voluntari nu este importantă doar pentru moralul echipei din Copou, fiind prima din acest an, ci şi în economia luptei din play-out. Cele trei puncte obţinute în “Groapă” au redus practic un ecart de patru puncte faţă de FC Voluntari, ambele formaţii intrând în partea a doua a campionatului pe picior de egalitate. Victoria de luni a adus Iaşiului două noi puncte în clasamentul cu care se pleacă în play-out, astfel că ieşenii pot emite pretenţii la locul 7 ocupat de Gaz Metan Mediaş. Preşedintele lui CSM Poli, Florin Prunea, atrage atenţia că lupta va fi foarte dură în acest “nou campionat”, unde orice victorie este extrem de importantă pentru fiecare echipă.

Barcelona a făcut ca imposibilul să devină posibil. După ce a pierdut, 0-4, la Paris, toată lumea fotbalului era sceptică în privinţa unei reveniri a catalanilor. Noroc le-a surâs în cele din urmă catalanilor, care au reuşit să învingă pe teren propriu, cu 6-1, şi să acceadă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Forcingul blaugrana a fost furibund, iar minutul 3 a adus prima reuşită, semnată de Suarez. Presiunea a continuat, iar Kurzawa, cu un autogol, Messi, Neymar, cu o „dublă”, şi Sergi Roberto au reuşit să producă miracolul pe Camp Nou.

„Dacă ei au marcat patru goluri, noi putem înscrie şase”, aşa îşi făcea curaj Luis Enrique înaintea meciului, la conferinţa de presă. Spusele antrenorului catalan au devenit realitate şi visul la o revenire istorică, care nu s-a mai întâmplat niciodată în Liga Campionilor, a fost întregit. În urmă rămâne doar bucuria Barcelonei, modul în care a fost scrisă istoria şi spectacolul pe care ni-l oferă sportul rege când e practica de fotbalişti de geniu.

Omul care va rămâne cu siguranţă în istoria fotbalului şi a Barcelonei, Sergi Roberto, a declarat că în niciun moment nu a abandonat visul unei calificări în faţa lui PSG, în Liga Campionilor, după ce francezii au câştigat cu 4-0, în prima manşă. Spaniolii au câştigat, în cele din urmă cu 6-1, iar ceea ce părea imposibil a fost demontat de elevii lui Luis Enrique. Catalanii au urcat rapid scorul la 3-0, dar golul lui Cavani părea că ar fi soluţionat calculele calificării lui PSG, în sferturile Ligii Campionilor. Totuşi, Barcelona a demonstrat încă o dată puterea de care dă dovadă pe Camp Nou, iar la ultima fază Sergi Roberto a marcat golul prin care a devenit erou în inimile fanilor blaugrana. La finalul meciului, fotbaliştii lui PSG păreau hipnotizaţi şi nu înţelegeau ceea ce li se întâmplă, în timp ce în tabăra adversă a început petrecerea unei calificări cum de mult nu s-a mai văzut în fotbal.

Gică Popescu, fostul căpitan al Barcelonei, a asistat din tribune la meciul şi totodată performanţa istorică reuşită de Barcelona pe Camp Nou. „Baciul” a vorbit la cald după ce catalanii au reuşit să învingă PSG cu 6-1, deşi în tur pierduseră, 0-4, şi să se califice în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. „A demonstrat ce înseamnă să fii echipă mare” sau „A fost incredibil!”, sunt câteva dintre superlativele folosite de Popescu după meci.

Înaintea partidei retur, presa din Spania a scris că brazilianul Neymar a făcut un pariu cu colegii săi, promiţându-le acestora ca va înscrie de cel puţin două ori. Acest lucru s-a întâmplat şi Barcelona a reuşit să se califice în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, la capătul unui meci de povestit nepoţilor. Luis Suarez, în minutul 3, Layvin Kurzawa, în minutul 20 cu un autogol, Leo Messi, în minutul 50, din penalty, Neymar de două ori, în minutele 87 şi 90+1, şi Sergi Roberto, în minutul 90+5 au înscris pentru catalani, în timp ce pentru PSG a marcat Edinson Cavani, în minutul 62.

Monica Niculescu (45 WTA) a câştigat, scor 4-6, 6-3, 6-1, meciul disputat cu compatrioata Sorana Cîrstea, locul 66 în clasamentul mondial, în primul tur al turneului de la Indian Wells (SUA), dotat cu premii totale în valoare de 6,993,450 de dolari. Partida dintre cele două românce a durat o oră şi 51 de minute. Meciul a debutat cu două greşeli la serviciu, câte una de fiecare jucătoare, iar echilibrul s-a păstrat până în game-ul şase, când Sorana Cîrstea a reuşit să se distanţeze, la 4-2, însă Monica Niculescu a revenit imediat, cu rebeak, şi a egalat la patru. S-a ajuns la 5-4, cu Monica la serviciu pentru a restabili egalitatea, dar jucătoarea de pe locul 45 în lume şi-a pierdut serviciul şi setul i-a revenit Soranei, 6-4, după 47 de minute.

Actul secund a început cu o nouă greşeală la serviciu, de partea Soranei, iar de atunci jocul a curs echilibrat, fără break-uri, iar setul s-a încheiat în 38 de minute, scor 6-3. Monica Niculescu a reuşit să câştige pe serviciul Soranei, în ultimul game. Decisivul i-a aparţinut în totalitate Monicăi Niculescu, care s-a impus, scor 6-1, după doar 26 de minute. Trei break-uri a reuşit Niculescu în setul decisiv. Monica o va întâlni în turul următor pe Timea Bacsinszky (Elveţia, 16 WTA). Pentru accederea în turul următor, românca va încasa un cec în valoare de 13,690 de dolari şi 10 puncte în clasamentul WTA.

PROGNOZA METEO
9 Martie 2017

Vremea se va menține caldã pentru aceastã perioadã, deși valorile termice vor marca o scãdere fațã de ziua precedentã, în cea mai mare parte a țãrii. Cerul va fi temporar noros. Va ploua, în prima parte a intervalului, în regiunile vestice, nord-vestice și izolat în cele sudice și centrale, iar noaptea pe arii relativ extinse în nord-vest, centru, sud-est și pe arii restrânse în rest. Ploile vor fi și sub formã de aversã. La munte, mai ales la altitudini mari, se vor semnala și precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri ziua, în Muntenia și Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 18 grade, iar cele minime se vor situa între 0 și 7 grade. Dimineața și noaptea, izolat, se va semnala ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține caldã pentru aceastã datã, deși temperatura aerului va marca o scãdere fațã de ziua precedentã. Cerul va avea înnorãri, mai accentuate seara și noaptea, când trecãtor va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimã va fi de 5…6 grade. Dimineața vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *