Stiri pe scurt 9 Mai 2016

loading...

Stiri pe scur 9 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai. În 1895, s-a născut Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat. În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: „Poemele luminii”, „Meşterul Manole”, „Cruciada copiilor”, „Avram Iancu”, „Trilogia cunoaşterii”, Trilogia culturii”, „Trilogia valorilor”(d. 6 mai 1961).

România sarbatoreste, Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei Coaliţiei ONU în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, prin ceremonii de depuneri de coroane de flori care vor avea loc în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt se află unităţi militare. În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. În Bucureşti, ceremonia va avea loc, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”), în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniţi, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit. Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul din Afganistan şi internat la un centru medical din Germania, se află în stare stabilă şi nu are niciun organ vital rănit.

In toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari români care şi-au pierdut viaţa în Afganistan. MApN a transmis, primele constatări în cazul morţii celor doi militari români în Afganistan şi rănirea celui de-al treilea, confimând informaţiile misiunii NATO că românii au fost ucişi de afgani îmbrăcaţi în uniforma forţelor de securitate afgane, în timp ce îi instruiau pe poliţiştii afgani.

Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale. Achimaş-Cadariu a luat decizia de a pleca de la ministerul Sănătăţii, pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanţilor din spitale.

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri au mers,la Spitalul Floreasca şi la sediul Ambulanţei Puls pentru noi ridicări de documente, în dosarul în care se investighează moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Potrivit acestora, vor fi ridicate probe şi de la alte locaţii din Capitală. Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au mai ridicat documente, zilele trecute, de la sediul ambulanţei private şi de la clubul Dinamo. În cazul morţii lui Patrick Ekeng se fac cercetări pentru acuzaţia de ucidere din culpă.

Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul „Rompetrol II”, punând sechestre de trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Surse judiciare au declarat că KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar, reprezentanţii societăţilor fiind citaţi la sediul DIICOT pentru audieri marţi, 10 aprilie.

Trei cutremure, cu magnitudini de 2,6, 2,8 şi 3,4 pe scara Richter s-au produs, într-un interval de patru ore, în judeţele Braşov şi Vrancea. Primul cutremur a avut loc în judeţul Vrancea, la ora locală 01:37, a avut magnitudinea de 3,4 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 162 de kilometri. Cel de-al doilea seism a avut loc tot în zona Vrancea, la ora locală 03:56, a avut o magnitudine de 2,8 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 144 de kilometri. Al treilea cutremur a avut loc în judeţul Buzău, la ora locală 05:42, a avut o magnitudine de 2,6 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 135 de kilometri.

Scenaristul/ producătorul de filme Josh Boone, care a regizat în 2014 „The Fault in Our Stars”, ecranizează romanele lui Anne Rice „Interview with The Vampire” şi „The Vampire Lestat” într-un nou film intitulat „Cronicile vampirilor”, în care actorul Jared Leto va juca rolul vampirului Lestat. Rolul lui Lestat, vampirul însetat de sânge, a devenit celebru în filmul original din 1994 prin interpretarea lui Tom Cruise, care a jucat alături de Brad Pitt, Kirsten Dunst şi Christian Slater în peliculă. În prezent, Boone a confirmat că acest rol va fi interpretat de Jared Leto într-o postare pe Twitter.

PNL sector 3 anunţă că îl va acţiona în judecată pe primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, pentru că îşi face campanie din bani publici, promovându-se sub imaginea si sloganul Primăriei – ”I love Sector 3”. PNL arată că atât în perioada de precampanie electorală, cât şi în campania electorală oficială care a început pe 6 mai, primarul PSD Robert Negoiţă participă la evenimente ale Primăriei ca şi când acestea ar fi evenimente electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Cioloş au felicitat, echipa CSM Bucureşti pentru câştigarea trofeului Ligii Campionilor. Cioloş a subliniat că cei de la Operă ar trebui să le ia pe handbalistele de la CSM Bucureşti drept exemplu. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe sportivii români.

Victoria Beckham, fosta componentă a formaţiei Spice Girls, a declarat că producătorii obişnuiau să-i taie microfonul în timpul concertelor, astfel încât să se audă doar celelalte fete din trupă. Zvonurile conform cărora Victoria, fosta componentă a formaţiei Spice Girls, nu poate să cânte, au urmărit-o pe aceasta de când a intrat în trupă. Dintotdeaua a fost acuzată, şi pentru cele câteva versuri solo pe care le avea în melodii, că nu le-ar fi cântat live în timpul spectacolelor, o acuzaţie gravă în era în care playback-ul era considerat ruşinos, deşi foarte întâlnit.

Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare la BVB, după ce procurorii DIICOT au pus sechestre de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice. Pe 7 aprilie, China Energy Company Limited a semnat acordul de preluare a 51% din acţiunile KMG International, acţionarul principal al Rompetrol Rafinare, cucerind astfel o poziţie extrem de importantă în sectorul energetic, o piaţă de 30 de miliarde de euro anual în România.

Piaţa de încălţăminte a înregistrat în acest an un trend uşor ascendent, regăsit şi în cazul segmentului de preţuri mici din zona de fashion, în timp ce pe segmentul mediu vânzările de haine stagnează. Potrivit ultimelor date statistice existente, piaţa de îmbrăcăminte este de circa 2 mld. euro, iar cea de încălţăminte de aproape 1 mld. euro. Păturan spune că în opinia lui nu mai este loc pentru noi jucători pe piaţa de încălţăminte, însă aceştia vor continua să vină şi rezultatul pe termen mediu va fi presiunea mai mare pe profituri.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, că instituţia avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali. Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România, achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut sâmbătă patru percheziţii, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia. Totodată, au fost ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi a municipiul Bucureşti.

Violoncelistul Dan Cavassi şi pianistul Viniciu Moroianu vor susţine un recital cameral în Sala Mare a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de referinţă ale repertoriului cameral semnate de Robert Schumann, Johannes Brahms şi Claude Debussy. Doi muzicieni români cu cariere impresionante, Dan Cavassi (violoncel) şi Viniciu Moroianu (pian), îşi unesc forţele artistice într-un recital comun cu un program ambiţios, care va avea loc miercuri la Sala Mare a Ateneului Român. Programul va cuprinde Sonata în re minor, de Claude Debussy, Piese-fantezie, op. 73, de Robert Schumann şi Sonata nr. 2, în fa major, op. 99, de Johannes Brahms.

Actorul Russell Crowe („Gladiator”,”A Beautiful Mind”) a confirmat că va juca în remake-ul filmului „The Mummy”, alături de Tom Cruise şi se va înscrie în „Universul Monştrilor” (Monsters Universe) a companiei Universal Pictures, interpretându-l pe Dr. Jekyll, spunând ca filmul va fi înfricoşător. Spre deosebire de trilogia „The Mummy” în care a jucat Brendan Fraser, acest film va fi cu siguranţă unul horror.”The Mummy” face parte din seria remake-urilor de filme clasice cu monştrii, proiect al studiourilor Universal care încearcă să creeze un „Univers al Monştrilor” care să rivalizeze cu universul supereroilor Marvel şi DC Comics (ale studiourilor competitorilor Disney şi Warner Bros).

Îndepărtarea ovarelor, procedură denumită în medicină ovarectomie, ar putea conduce la creşterea riscului de dezvoltare a cancerului colorectal. În unele situaţii, cum ar fi aceea în care pacienta suferă de cancer, îndepărtarea ovarelor nu poate fi evitată. Totuşi, tot mai multe femei au apelat la histerectomie ca metodă de prevenire a instalării cancerului ovarian. Studiul, publicat în Revista Britanică de Chirurgie, citat de The New York Times, a urmărit evoluţia a 195.973 de femei din Suedia care au apelat la intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor, fie din pricina cancerului, fie pentru a evita apariţia acestei boli în perioada 1965 – 2011.

Oamenii de ştiinţă au arătat, de asemenea, că rata apariţiei cancerului colorectal a fost mai mică în cazul femeilor tinere şi foarte ridicat în primii patru ani după operaţia de ovarectomie. Îndepărtarea ovarelor atrage după sine şi alte riscuri, din pricina scăderii nivelului hormonului androgen. Astfel, această procedură este asociată şi osteporozei sau scăderii apetitului sexual. Medicii recomandă ca operaţiile de îndepărtare a ovarelor să se facă doar atunci când la nivelul lor sunt identificate formaţiuni anormale. Acest tip de intervenţie chirurgicală nu ar mai trebui făcut dacă nu există un risc clar de apariţie a cancerului ovarian.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a decis să indisponibilizeze, din proprie iniţiativă, toate produsele dezinfectante avute de la firma Hexi Pharma până se lămureşte situaţia acestora şi face comenzi pentru produse similare de la alţi furnizori. Rîmbu a spus că această decizie a fost luată pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical şi auxiliar din spital. Managerul SJU Suceava a subliniat că spitalul nu are probleme privind testele de sanitaţie. Spitalul Judeţean Suceava nu se află pe lista publicată vineri de Ministerul Sănătăţii cu unităţile sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate prin intermediul
DSP-urilor din ţară.

Instalaţia antirachetă din România, integrată zilele trecute în sistemul antibalistic al NATO, are mai degrabă un rol simbolic, întrucât nu ar putea contracara un atac masiv al Rusiei. Elementele antirachetă din România au devenit operaţionale în decembrie 2015, dar au fost integrate zilele trecute în sistemul antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice. Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul şi Coreea de Nord.

Un corespondent al postului britanic BBC a fost arestat şi urmează să fie expulzat din Coreea de Nord, după ce reportajele sale au deranjat conducerea de la Phenian. Acesta a fost interogat timp de oficialii nord-coreeni şi forţat să semneze un comunicat. Echipa BBC însoţea o delegaţie de laureaţi ai premiului Nobel care se afla într-o călătorie de cercetare.

Incendiul de vegetaţie din provincia canadiană Alberta este în continuare scăpat de sub control, un expert spunând că stingerea focului ar putea dura câteva luni. Incendiul, care a condus la evacuarea oraşului Fort McMurray, a acoperit peste 200.000 de hectare până la miezul nopţii trecute, dublându-şi dimensiunea într-o singură zi. Temperaturile ridicate şi rafalele puternice de vânt asigură condiţii pentru ca focul din regiunea Alberta, bogată în nisipuri petroliere, să se extindă.

Parlamentul grec a adoptat un nou pachet de măsuri de austeritate, în încercarea de a debloca o noua tranşă din programul de susţinere financiară. Noul pachet de reforme, care prevede creşteri de taxe şi scăderea cheltuielilor cu pensiile, ar urma să aducă un surplus de 3,5% la buget, fapt ce ar ajuta Grecia să revină pe piaţa internaţionala cu emisiuni de obligaţiuni. Votul a fost un test pentru coeziunea coaliţiei de guvernare, care a reuşit să strângă 153 de voturi în favoarea nepopularului pachet de măsuri de austeritate.

Pe data de 9 mai Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, prilej cu care la Moscova are loc o defilare impresionantă. Cea mai mare paradă de Ziua Victoriei are loc la Moscova, în Piaţa Roşie, unde forţele militare defilează prin faţa spectatorilor şia a oficialilor ruşi. La paradă sunt prezenţi şi veteranii decoraţi pentru activităţile întreprinse în armata rusă. Ziua Victoriei marchează capitularea Germaniei în faţa Uniunii Sovietice în 1945. În această zi, considerată sărbătoare naţională în Rusia, instituţiile statului şi şcolile sunt închise.

SPORT

CSM Bucureşti a intrat, în istoria handbalului românesc. La prima participare în final four-ul Ligii Campionilor, conduse magistral de pe banca tehnică de Kim Rasmussen şi cu o Isabelle Gullden într-o formă excepţională, bucureştencele au reuşit ceea ce părea imposibil. La capătul a 60 de minute de luptă, două reprize de prelungiri dramatice şi un final epic la loviturile de la şapte metri, CSM a ridicat deasupra capului cel mai important trofeu pentru o echipă de club. Trofeul Ligii Campionilor. Iar bucuria a fost pe măsură. Fotograful prezent la Budapesta a surprins momentele memorabile pentru Oanea Manea şi compania, cele în care au primit trofeul Ligii. Unul mare, atât la propriu, cât şi la figurat.

Câştigătoare ale Ligii Campionilor, fetele de la CSM Bucureşti, care sosesc azi în ţară, vor prezenta trofeul românilor trofeul diseară de la ora 17:15 la sala Rapid din Bucureşti înaintea partidei din semifinalele Ligii Naţionale Masculine, CSM Bucureşti – Potaisa Turda. CSM Bucureşti a învins, scor 29-26, după prelungiri şi executarea aruncărilor de la şapte metri, pe ETO Gyor, în finala turneului Final Four de la Budapesta şi a câştigat trofeul Ligii Campionilor, chiar în sezonul de debut. Suedeza Isabelle Gullden a primit titlul de golgheteră a competiţiei.

CSM Bucureşti nu a lăsat niciun trofeu în Budapesta. Echipa a câştigat în premieră Liga Campionilor, dar a punctat şi la capitolul premii individuale. Isabelle Gullden a primit trofeul cuvenit golgheterului competiţiei, după ce a înscris 108 goluri (15 în finala cu Gyor), iar Jelena Grubisic a fost răsplătită cu titlul de MVP al turneului Final 4, după două jocuri în care a apărat incredibil şi a adunat peste 30 de intervenţii. Isabelle Gullden a rezolvat primul ”caz”, titlul de golgheter după 12 minute ale finalei cu Gyor. Avea nevoie de 4 goluri pentru a egala situaţia înregistrată în dreptul lui Ilina. La final s-a oprit la 15 goluri, astfel că trofeul a fost câştigat detaşat. Iar bucuria, cu dublă măsură.

CSM Bucureşti a reuşit o performanţă uriaşă: la prima participare în Liga Campionilor a câştigat trofeul. Bogdan Vasiliu, preşedintele clubului, spune că spre deosebire de Oltchim, CSM a stat mai bine la capitolul „mentalitate”. Vasiliu speră să nu se repete episodul de la fotbal când Steaua a câştigat Liga Campionilor, dar de atunci au trecut 30 de ani fără să mai reuşească o asemenea performanţă. De asemenea, oficialul CSM-ului a dezvăluit şi ce bonus au primit fetele pentru acest succes: 300.000 de euro.

Iulia Curea a vorbit la câteva minute după succesul istoric şi a declarat că suportul fanilor români a contat enorm în meciul cu Gyor. „Încă nu realizez, e magnific tot ce s-a întâmplat, încă nu-mi vine să cred. Pot spune că doar spiritul de luptă ne-a făcut mai norocoase decât ele. Echipa a contat. Sincer vorbind, nici nu cred că am auzit suporterii maghiari. Doar pe românii noştri. Şi pentru ei am câştigat acest trofeu”, a spus Curea.

Oana Manea, a fost extrem de fericită după finala Ligii Campionilor, câştigată după o finală cu Gyor, la Budapesta, iar handbalista consideră că este o performanţă deosebită să cucereşti acest trofeu la sezonul de debut în cea mai importantă competiţie intercluburi. „Înainte de meci simţeam că nu pot să respir, dar am trecut peste. Să aduci cupa la Bucureşti este ceva extraordinar. Alţii s-au chinuit ani de zile, iar noi într-un singur an am reuşit. Aşteptăm să vină cât mai multă lume, toată România cred că este bucuroasă pentru ce s-a întâmplat, nu ştiu dacă a fost vreodată trofeul Ligii în România. Nu mă gândeam că putem câştiga. Alte echipe s-au chinuit, noi din primul an am reuşit. Este ceva extraordinar! Am format o echipă, n-am mai fost valori individuale, iar acest lucru s-a văzut”, a declarat Oana.

Sârbul Novak Djokovic a câştigat duminică seară finala turneului Masters de la Madrid, învingându-l pe Andy Murray (Marea Britanie) în ultimul act, scor 6-2, 3-6, 6-3! Victoria lui Nole a generat mai multă adrenalină pentru spectatorii de la „Caja Magica”, după ce finala fetelor disputată sâmbătă seară nu lăsase loc de dramatism: Simona Halep – Dominika Cibulkova 6-2, 6-4. După ce a impresionat în sezonul de hard, Novak Djokovic demonstreză că nu are rival nici pe zgură. Sârbul a trecut de campionul en-titre Murray, în finala de la Madrid, câştigând al 29-lea titlu de Masters al carierei, record absolut în istoria tenisului.

Antrenorul român, Constantin Gâlcă, a declarat că Philippe Montanier, francezul favorit să o preia pe Espanyol Barcelona, trebuie să aducă îmbunătăţiri jocului formaţiei catalane. Gâlcă a declarat că în cazul în care va rămâne la Espanyol va schimba foarte multe lucruri. Espanyol Barcelona, echipa antrenată de românul Constantin Gâlcă, a pierdut la scor meciul cu FC Barcelona, scor 0-5, însă a reuşit să se salveze de la retrogradare cu o etapă înainte de finalulul sezonului în Spania.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane a luat decizia de a micşosara suspendarea lui Michel Platini. Fostul preşedinte al UEFA fusese suspendat iniţial 8 ani din fotbal, dar pedeapsa i-a fost redusă la şase ani după ce FIFA a făcut apel la decizie în februarie. Acum, TAS a redus sancţiunea la doar patru ani. Avocaţii lui Platini au declarat pentru postul german Deutsche Welle că fostul preşedinte al UEFA nu se mai gândeşte să revină în funcţie, în ciuda faptului că suspendarea i-a fost redusă.

Medici de la Institutul Naţional de Medicină Legală(INML) au efectuat, autopsia pe trupul fotbalistului Patrick Ekeng. Surse apropiate anchetei au declarat că rezultatele obţinute la autopsie nu sunt relevante pentru a se stabili cauza exactă a morţii fotbalistului. Aceleaşi surse spun că nu au fost puse concluzii scrise şi că urmează ca, în regim de urgenţă, să fie făcute alte teste, printre care şi examen toxicologic.

Fotbalistul ar fi avut inima foate mărită, ceea ce indică o problemă cardiacă. Cu toate acestea, autopsia în cazul lui Ekeng nu este relevantă. La autopsie a asistat şi un medic venit din Camerun, la cererea familiei. Câteva dintre rudele fotbalistului au fost prezente, la sediul INML, printre ele şi fratele fotbalistului, urmând ca marţi să ajungă în ţară şi soţia. Sursele citate au declarat că până la acest moment nu a fost elaborat un document oficial din parta INML pentru că familia nu a adus, încă, un paşaport al lui Patrick Ekeng.

Noul clasament WTA oferit publicităţii luni arată senzaţional pentru noi! Odată cu revenirea Soranei Cîrstea în Top 100, graţie sfertului de finală atins la Madrid (6-4, 3-6, 3-6 cu Dominika Cibulkova), România se poate mândri cu 5 reprezentante poziţionate în elita tenisului mondial. Simona Halep este vedeta săptămânii, jucătoarea în vârstă de 24 de ani urcând două locuri, de pe 7 WTA, până pe 5 WTA. Halep a acumulat 4.650 de puncte după titlul câştigat la Madrid (6-2, 6-4 în finală cu Cibulkova), devansându-le astfel pe Viktoria Azarenka (Belarus, 6 WTA), fost număr 5 WTA săptămâna trecută, şi Petra Kvitova (Cehia), jucătoare ce a picat de pe 6 WTA, pe 9 WTA.

Pentru Monica Niculescu şi Irina Begu, noul clasament nu aduce vreo schimbare majoră. Monica a căzut trei locuri şi se află acum pe 34 WTA, după ce săptămâna trecută a fost învinsă în primul tur la Madrid (7-5, 6-1 pentru Louisa Chirico). În ciuda unei performanţe excepţionale atinse la turneul patronat de Ion Ţiriac, sferturi de finală (3-6, 6-0, 1-6 cu Halep), Begu pică un loc în ierarhia WTA, ocupând poziţia 35 începând de luni. Asta pentru că Irina nu a primit puncte în plus, apărându-şi sfertul de finală din 2015 (5-7, 3-6 cu Petra Kvitova).

Forma slabă a Alexandrei Dulgheru a adus-o pe bucureşteancă pe 98 WTA, după ce săptămâna trecută ocupa locul 96 WTA. Nu este un loc mulţumitor pentru Alexandra, care a început sezonul pe 69 WTA. După un an şi jumătate, Sorana Cîrstea reintră în Top 100 WTA! Sori, care a început anul pe 244 WTA reuşeşte o ascensiune fulminantă, urcând în această săptămână pe 99 WTA. Cîrstea face un salt spectaculos de 28 de locuri după sfertul de la Madrid ce i-a adus un plus de 215 puncte WTA. Patricia Ţig este cealaltă juătoare din România care face ravagii în clasamentul mondial după turneul Premier Mandatory disputat săptămâna trecută. Tot sferturi a făcut şi „Pati” la Madrid (3-6, 4-6 cu Stosur), aşa că Ţig bate la porţile Top 100 WTA, venind de pe locul 134, până pe locul 101 mondial.

Înaintea ultimei etape din Eredivisie, Ajax şi PSV aveau acelaşi număr de puncte, 81, însă Ajax avea golaveraj mai bun şi avantaj în întâlnirile directe cu formaţia din Eindhoven. Ajax a terminat la egalitate, 1-1 în deplasare cu De Graafschap, iar PSV s-a impus pe terenul echipe Zwolle, scor 3-1. PSV Eindhoven a cucerit al 23-lea titlu de campioană a Olandei după ce a învins duminică, în deplasare, formaţia De Graafschap, scor 3-1. Echipa antrenată de Phillip Cocu a profitat de pasul greşit făcut de Ajax Amsterdam pe terenul formaţiei FC Zwolle, scor 1-1.

Steaua lui Becali a pierdut campionatul, în dauna Astrei, dar cel puţin pentru unul dintre fotbaliştii lui Reghecampf, lupta nu s-a terminat. Florin Niţă va încheia cel mai bun an din carieră şi speră ca munca lui să fie încununată cu o participare la Campionatul European. Dar va fi foarte greu să reuşească. Anghel Iordănescu va trebui să anunţe până la sfârşitul acestei luni lotul cu care va merge în Franţa. Unul dintre secunzii “Generalului”, Daniel Isăilă, spunea că acest anunţ va fi făcut cât de curând, pentru a da posibilitatea celorlalţi fotbalişti care nu vor fi păstraţi, să poată pleca în concedii.

Luptele româneşti vor ataca Jocurile Olimpice de la Rio cu cinci sportivi. Ultimul intrat în familia olimpică este ”liberistul” naturalizat Albert Saritov (30 de ani). Medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 2011 pentru Rusia, Saritov, sportiv de origine cecenă, a primit luna trecută cetăţenia română, astfel că a putut participa pentru ţara noastră la turneul mondial de calificare de la Istanbul. Saritov a avut o evoluţie perfectă în cadrul categoriei 97 kg, lupte libere, şi a câştigat turneul (primii doi la fiecare categorie s-au calificat la JO). În finală, Saritov a trecut de mongolul Khuderbulga Dorjkhand.

Cei cinci luptători calificaţi la JO: Alin Alexuc (98 kg, greco-romane), Ion Panait (66 kg, greco-romane), Ivan Guidea (57 kg, libere), Albert Sartitov (97 kg, libere) şi Alina Vuc (48 kg, lupte libere feminin). Dintre ceilalţi sportivi români prezenţi la turneul de calificare de la Istanbul, la o victorie de calificare a fost George Bucur (65 kg, libere), care a pierdut în semifinale în faţa canadianului Haislan Antonio Veranes Garcia (scor 2-2).

PROGNOZA METEO
9 Mai 2016

Vremea se va menține în general instabilã. Vor fi înnorãri și ploi, mai ales averse însoțite de descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, local în zonele de deal și de munte, precum și în regiunile nord-vestice, sudice și centrale, iar izolat, mai ales dupã-amiaza și în restul teritoriului. Vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 grade în dealurile Moldovei și 22 de grade în Banat, iar cele minime se vor situa, în general, între 4 și 12 grade.

Bucuresti

Vremea va fi instabilã. Cerul va avea înnorãri, mai accentuate în prima parte a zilei, când temporar va ploua. Condiții pentru averse slabe vor fi și spre searã, dar cu o probabilitate mai redusã. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 17…18 de grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 10 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *