Stiri pe scurt 9 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 9 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9 Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 iunie. In anul 1919, au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Polonia. 1923 – România a semnat un Protocol de adeziune la Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, semnate la Barcelona, la data de 20 aprilie 1920, cu rezerva ca principiile Convenţiei să nu contravină statutul internaţional al Dunării, elaborat pe baza art. 349 al Tratatului de la Versailles din 28 iunie 1919.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, Înălţarea Domnului, cunoscută şi ca Ispasul sau Paştele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroşi ouă şi se salută cu ”Hristos a înviat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România,este Ziua Eroilor. Printre marile sărbători ale creştinătăţii ortodoxe, Înălţarea cuprinde toate dovezile simbolice ale exemplarităţii lui Iisus Hristos. Înălţarea este celebrată la 40 de zile după Paşti. În timpul celor patruzeci de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi prin acele semne care i-au încredinţat că el este Mântuitorul înviat.

De aceea, pentru credincioşi saluturile în această zi cu formulele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”, au o şi mai mare putere de convingere. La finalul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi s-a înălţat la cer sub privirile lor, de pe Muntele Măslinilor. În Ghidul Sărbătorilor al Irinei Nicolau (Humanitas, 1998) se spune despre credinţele populare, precum Paştele Cailor ca fiind serbat tot astăzi. Un motiv? Caii erau gălăgioşi la Naşterea lui Iisus, nu ca boii, şi atunci Maica Domnului ”i-a blestemat” să fie sătui, măcar o dată pe an şi atunci a fost de Ispas, de Înălţare. Alt motiv, ţine de expresia te plătesc la Paştele Cailor, adică, datoriile de peste an se dau de Înălţare.

Astăzi, este bine a face azimă caldă, a te bucura de ea cu o ceapă şi o ţâră de rachiu, a culege flori de alun, leac pentru dragoste şi a pune leauştean pela geamuri care te fereşte de boală. Înălţarea mai este cunoscută ca Ispas sau Ziua Eroilor. Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit cele întâmplate. După 1920, sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor. Este moment de pomenire, iar clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) ridică, documente de la spitalele din toată ţara, privind contractele încheiate cu Hexi Pharma. În dosarul de la Parchetul General este cercetată în arest la domiciliu Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, fiind acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Mihai Leva, şef de producţie la Hexi Pharma, este cercetat sub control judiciar şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, în formă continuată. În paralel, procurorii DNA cercetează activităţi de corupţie legate de Hexi Pharma, în cauză fiind cercetată soţia lui Dan Condrea şi fratele acestei dar şi directorul general al firmei, Flori Dinu.

Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru organizarea unor acţiuni de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, în contextul scandalului legat de infecţiile nosocomiale, activităţi ce au avut loc pe 06 şi 07 mai. Asociaţia a transmis şi un comunicat de presă în care anunţă că amenzile vor fi contestate în instanţă.

Şefa Secţiei de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Constanţa, Raluca Irinel Parepa, şi un medic primar sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului după ce au dispus internarea lui Nicuşor Constantinescu, pentru ca acesta să execute arestul în condiţii mai blânde. Anchetatorii susţin că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, deşi era obligatorie internarea sa într-una din unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Internarea a fost făcută cu scopul de a-l ajuta pe acesta să se sustragă de la executarea arestului preventiv dispus în cazul său.

Procurorii DIICOT din Timişoara fac joi 30 de percheziţii într-un dosar de furt calificat, mai multe persoane fiind suspectate că au furat utilaje agricole din ţări membre UE, pe care ulterior le-au vândut în România. 17 persoane sunt suspectate de procurorii DIICOT din Timişoara de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, tăinuire şi favorizarea infractorului, 30 de percheziţii fiind în desfăşurare. Prejudiciul este estimat la peste un milion de euro. În acest dosar procurorii români colaborează cu autorităţile judiciare din Franţa.

Procurorii DNA fac percheziţii la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trerstioreanu”, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, prejudiciul fiind estimat la 2,6 milioane de euro. Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”, a fost adus cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce s-au făcut percheziţii la biroul acestuia. Acesta urmând să fie audiat în dosarul în care procurorii fac percheziţii la patru spitale din Capitală.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Marele Premiu Gregor von Rezzori al Festival degli Scrittori din Florenţa, ceremonia de decernare a prestigiosului premiu literar acordat pentru cea mai bună carte de ficţiune străină tradusă în limba italiană. Festivitatea de decernare a Premiului Gregor von Rezzori a avut loc in Salone dei Cinquecento din Palazzo Vecchio. Cum toţi cei cinci finalişti erau socotiţi învingători in felul lor nu mai rămânea decât stabilirea marelui câştigător.

Juriul prezidat de Ernesto Ferrero a păstrat pana in ultimul moment secretul: nimeni nu a ştiut dinainte învingătorul. Nici jurnaliştii, nici apropiaţii, nici nominalizaţii. Argumentul pentru alegerea lui Mircea Cartarescu a concentrat multe cuvinte mari, mult entuziasm, multe nuanţe. In italiana sint publicate noua titluri ale autorului, dar cel care a primit premiul este volumul al doilea al trilogiei „Orbitor”. Ultima parte, „Aripa dreapta”, va intra zilele următoare in librarii.

Oficialii Hexi Pharma au transmis documente contabile care arată că firma-clonă, Hexi Farma, nu a mai livrat nimic din anul 2009, iar atunci, după cum reiese din actele respective, produse s-au livrat doar la Spitalul din Miercurea Ciuc. Potrivit unei hotărâri judecătoreşti, activitatea firmei Hexi Farma a încetat în anul 2009: „Admite cererea de înregistrare aşa cum a fost formulată şi dispune înregistrarea registrul comerţului a menţiunilor cu privire la: suspendarea temporară a activităţii societăţii pe o perioada de trei ani începând cu data de 1.06.2009 până la data de 31.05.2012”. De asemenea, datele de la Registrul Comerţului arată că în 2014 Hexi Farma nu a avut angajaţi, profit sau pierdere şi nici înregistrări de plăţi de impozite sau taxe.

Firma a livrat şi ea dezinfectanţi către spitale în valoare de 400.000 de euro. Există spitale care au semnat contracte şi cu Hexi Pharma şi cu Hexi Farma. Ministerul Sănătăţii şi SEAP, gestionarii licitaţiilor publice, au prezentat contractele de dezinfectanţi, dar fără să cunoască existenţa companiei-surogat Hexi Farma. Şi mai grav este însă că nici DNA nu a a avut habar de ingineria făcută de Condrea.

Aproximativ 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteală în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale de la Bucureşti, realizat în programul Excel. În sectorul 1, unde candidatul USB Clotilde Armand a contestat fără succes alegerile, după ce a pierdut în faţa candidatului PSD cu câteva procente, peste 10.000 de buletine de vot pentru primarul de sector ies lipsă, din calculele făcute la secţiile de votare din sectorul 1, aşa cum apar ele pe site-ul Biroului Electoral Central.

Neconcordanţele apar la secţii de votare din toate sectoarele şi nu doar în cazul buletinelor de vot pentru primar de sector, ci şi pentru Primarul General, Consiliul Local sau Consiliul General al Capitalei. Cu alte cuvinte, în multe cazuri, numărul voturilor valabil exprimate, adunat cu cel al voturilor anulate şi cu cel al buletinelor de vot nefolosite nu corespunde cu numărul buletinelor de vot primite la secţiile respective de votare.

La 5 dintre cele 6 secţii de vot unde discrepanţele sunt foarte mari în sectorul 1, candidata USB Clotilde Armand a pierdut în faţa candidatului PSD Dan Tudorache. Cea mai mare discrepanţă din Bucureşti se regăseşte în sectorul 4, la o secţie de vot unde nu ies la socoteală, în total, aproape 23.000 de buletine de vot. În timp ce un membru al BEC a declarat pentru Gândul că ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor în tabel, sunt câteva sute de secţii de votare din Bucureşti ale căror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc, în tabelul publicat de BEC.

În încercarea de a aduce cât mai mult conţinut video pe platforma sa, Facebook a încheiat un parteneriat cu Blizzard Entertainment, celebrul studio de jocuri din spatele jocurilor WarCraft, StarCraft şi Diablo, prin care Blizzard poate integra funcţionalitatea Facebook Live în jocurile sale. Astfel, titluri precum World of WarCraft, StarCraft II, Diablo III, Overwatch, Heroes of the Storm şi Hearthstone vor putea fi transmise live prin intermediul Facebook direct pe profilul personal. Odată cu integrarea funcţiei Go Live în jocuri, Blizzard a anunţat că va facilita şi autentificarea cu contul de Facebook în jocuri şi pe contul de Battle.net. Această funcţionalitate va fi disponibilă doar în variantele pentru PC-uri ale jocurilor Blizzard, nu şi în cele lansate pe consolele Xbox sau PlayStation.

Procurorii anticorupţie din Craiova l-au trimis în judecată pe Laurenţiu Ciobotărică, fost director general al SC Complexul Energetic Oltenia, şi alte două persoane cu funcţii de conducere în cadrul complexului, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu, cauza urmând să fie judecată de Tribunalul Gorj. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcţiei Juridice şi Guvernanţă Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora, susţin procurorii.

Monumente de neînţeles. În faţa Primăriei Balş-Olt au fost puse 15 statui de 800 euro bucata, jumătate cu spatele la stradă. Administraţia locală din oraşul Balş, judeţul Olt, a luat decizia în urmă cu doi ani de a amplasa în faţa sediului primăriei, un grup statuar de 15 statui. Jumătate dintre ele acum stau cu spatele la stradă. Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Ultimul videoclip „De dorul tău” al manelistului Vali Vijelie a fost filmat în Sala Enescu a Conservatorului. „În stil San Remo”. Disputa publică se rezumă la o întrebare: are voie Vali Vijelie în Universitatea de Muzică? Actorii disputei îşi pun în scenă propriile prejudecăţi. Din punct de legal, toate formalităţile sunt îndeplinite. Birocratic, înregistrarea „De dorul tău” este acoperită. Cerere depusă şi aprobată de conducere. Banii (sală plus instrumentişti) au fost plătiţi sau în curs de plată. Cântecul nu este rasist sau discriminatoriu. Au fost folosite resursele proprii ale aşezământului de educaţie, studenţii şi instrumentele acestora.

Şi, totuşi, de unde disputa? Are voie maneaua în conservator? Răspunsul este simplu: „Da!”. Are voie Vali Vijelie să închirieze sala Enescu şi să se desfăşoare? Răspunsul este acelaşi: „Da!”. Formal nu există nicio contradicţie între Conservator-Vijelie-manea. Maneaua este o formă muzicală chiar studiată la Conservator. Nu ar putea fi altfel. Face parte din istoria muzicii tradiţionale româneşti.

Un membru al Guvernului israelian a semnalat intenţia de a ocupa mai mult de jumătate din Cisiordania şi de a evacua locuitorii palestinieni din aceste zone, sugerând că ideea unui stat „Palestina” trebuie uitată. Ministrul israelian al Agriculturii, Uri Ariel, a făcut aceste declaraţii în timp ce s-a deplasat împreună cu premierul Benjamin Netanyahu în Rusia. Cisiordania este împărţită în trei zone. Zona C reprezintă peste 60% din Cisiordania şi este deja în totalitate sub control administrativ şi militar israelian, fără însă a fi anexată.

Israelul a anunţat, suspendarea permiselor de intrare de care 83.000 de palestinieni beneficiau cu ocazia Ramandanului, la o zi de la atentatul comis într-o zonă comercială din oraşul Tel Aviv. Iudeea şi Samaria este termenul folosit de Guvernul israelian pentru pentru Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat. Doi terorişti palestinieni au deschis focul, în zona comercială Sarona, situată în centrul oraşului Tel Aviv.

Cel puţin 22 de persoane au murit şi alte 70 au fost rănite, în două atentate cu maşini-capcană în apropiere de Bagdad, capitala irakiană, unul care a vizat un centru comercial din estul capitalei şi altul îndreptat asupra unui punct militar de verificare la nord de Bagdad. Atacurile vin pe fondul ofensivei forţelor irakiene din Falluja, de unde încearcă să alunge militanţii reţelei Stat Islamic, baza lor aflată la vest de Bagdad. O maşină-capcană a explodat într-o zonă comercială din Baghdad al-Jadeeda, un cartier din estul capitalei, atac în urma căruia au murit 15 persoane şi au fost rănite circa 50. Tot o maşină-capcană a vizat şi un punct militar de control din Taji, la nord de Bagdad, fiind ucişi şapte militari şi peste 20 răniţi.

Ambasadorul Chinei la Tokyo a fost convocat la Ministerul japonez de Externe, după ce o navă chineză s-a apropiat de un arhipelag disputat de cele două state în Marea Chinei de Est. Akitaka Saiki, vice-ministrul japonez de Externe l-a covocat pe Ambasadorul chinez la Tokyo, pentru a „exprima profunda îngrijoarare” în legătura cu acest caz. Deşi ambele revendică insulele, până la această dată, cele două state au evitat să trimită nave de război în zonă, pentru a nu inflama tensiunile. Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Beijing a anunţat că va analiza informaţiile referitoare la acest incident, adăugând că marina sa are tot dreptul să navigheze în apele teritoriale chineze.

Valeri Kuzmin a fost numit în poziţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, textul decretului semnat de preşedintele Vladimir Putin a fost publicat pe portalul electronic oficial pentru informaţii juridice. Kuzmin îl va înlocui în România pe Oleg Malginov. Valeri Kuzmin este născut la 24 iunie 1953 la Moscova. În 1975 a absolvit renumitul Institut de Relaţii Internaţionale din Moscova, după care, în 1998 a urmat cursuri diplomatice superioare. Este doctor în ştiinţe istorice (PHD).

Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte zece au fost rănite într-un atac terorist comis miercuri seară într-o zonă comercială din oraşul israelian Tel Aviv. Doi terorişti palestinieni au deschis focul, în zona comercială Sarona, situată în centrul oraşului Tel Aviv. Trei persoane au fost ucise, iar alte zece au fost rănite în atacul terorist. Patru dintre răniţi sunt în stare critică. Cei doi autori ai atacului au fost împuşcaţi mortal de serviciile de securitate israeliene. Atentatul, comis într-o zonă cu terase şi restaurante, nu a fost încă revendicat, dar cel mai probabil este opera mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie sunt pe cale să scadă pentru prima oară din 2012, în condiţiile în care incertitudinea dinaintea votului pentru Brexit şi o nouă taxă pe proprietăţi au lovit puternic piaţa imobiliară. Preţurile locuinţelor din Londra deja începuseră să scadă, însă la nivel general în cadrul Marii Britanii se observă o uşoară tendinţă de creştere. Totuşi, tot mai mulţi analişti estimează că preţurile vor scădea în condiţiile în care votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, de pe 23 iunie, se apropie rapid. Cererea pentru locuinţe a scăzut în cel mai rapid ritm din 2008. Numărul de locuinţe vândute a scăzut pentru a doua lună consecutiv, iar pe termen lung se estimează că închirierile vor creşte cu 4,7% anual,
pentru următorii cinci ani.

Euro-scepticismul din cadrul UE începe să crească puternic, sugerând că sentimentul anti-UE se extinde mult mai departe de spaţiul traditional al Marii Britanii. Pe măsură ce Marea Britanie se pregăteşte pentru un referendum care va decide dacă rămâne sau nu în clubul ţărilor din Uniunea Europeană, în care a intrat în 1973, un studiu realizat pe mai bine de 10.000 de persoane din UE arată că votanţi din Italia până în Polonia şi Grecia şi-au pierdut încrederea în UE. În Franţa, una din cele şase ţări fondatoare, oamenii au început să fie mai euro-sceptici şi mai puţin favorabil ideii de Uniune Europeană, cu sondaje chiar sub cele din Marea Britanie, în condiţiile în care criza datoriilor din zona euro şi influxul de refugiaţi a început să îşi spună cuvântul.

Circa 10.000 de imigranţi au murit sau sunt daţi dispăruţi pe Marea Mediterană de la începutul anului 2014, dintre care 2.800 în prima jumătate a anului în curs. Circa 3.500 de persoane au murit sau sunt date dispărute în Marea Mediterană în 2014, când numărul refugiaţiilor sirieni care se îndreptau spre Europa a început să crească. Anul trecut, s-au înregistrat 3.771 de decese, la care se adaugă alte 2.800 în prima jumătate a anului în curs (ianuarie-iunie 2016), în încercarea de a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. Circa 330 de persoane ar fi decedat într-unul dintre cele mai grave naufragii pe Mediterană, cel de săptămâna trecută din apropierea insulei elene Creta – la bordul unei bărci de 25 de metri s-ar fi aflat cel puţin 700 de imigranţi.

Funcţionarii publici din Singapore nu vor mai avea dreptul, începând din mai 2017, să acceseze Internetul de pe computerele de serviciu, din raţiuni de securitate. Decizia vizează toţi funcţionarii publici, inclusiv membrii Guvernului din Singapore. Cetăţenii au reacţionat şocaţi la această decizie, care va fi aplicată din mai 2017. Există voci care sugerează că măsura se va aplica şi în cazul profesorilor, chiar dacă aceştia nu lucrează cu informaţii sensibile.

Cel puţin cinciprezece pasageri ai unui autocar care circula de-a lungul litoralului statului Sao Paulo, din Brazilia, au murit în cursul nopţii, după ce vehiculul a căzut într-o râpă. Ceilalţi 31 de pasageri, majoritatea studenţi, sunt răniţi. Şoferul a pierdut controlul vehiculului, care s-a izbit de o bordură pe sensul opus, la 120 de kilometri distanţă de oraşul Sao Paulo. Autocarul s-a răsturnat în urma impactului şi a căzut într-o râpă. În Brazilia mor anual aproximativ 43.000 de persoane în accidente rutiere.

SPORT

Adi Matei este şi el de părere că Anghel Iordănescu a luat o decizie bună atunci când a ales să renunţe la Andrei Ivan, când a conturat lotul pentru EURO 2016. Fostul jucător al Stelei şi Rapidului spune că Ivan încă mai are de tras. Andrei Ivan şi tatăl său s-au declarat foarte nemulţumiţi de faptul că Anghel Iordănescu nu l-a inclus în lotul final pentru EURO 2016. Cel mai vehement a fost tatăl jucătorului, care a declarat că ne vom face de râs cu jucătorii selecţionaţi de Iordănescu. Adi Matei merge însă pe mâna lui Anghel Iordănescu. Fost fundaş la Rapid, Dinamo şi Steaua, Matei spune că Ivan a arătat prea puţine lucruri în campionatul care s-a încheiat:

După o viaţă în care a reprezentat România în circuitul profesionist de tenis, Cătălin Gârd (34 de ani) a schimbat tricolorul cu steagul SUA. Fostul număr 224 ATP (loc atins în anul 2008) a disputat deja mai multe competiţii ITF în calitate de jucător al SUA. Catalin Gârd, aflat pe poziţia 1120 în lume, a jucat încă din anul 1999 în turneele din ITF, circuit în care a participat cu precădere. La un moment dat, Gârd era văzut drept o mare speranţă de către specialiştii ITF, aceştia dedicându-i un amplu articol laudativ în anul 2007. În respectivul sezon, Cătălin câştigase nu mai puţin de 6 titluri ITF la simplu şi reuşea victorii importante, în faţa lui Pablo Cuevas (Uruguay, locul 25 ATP în prezent) sau Marcel Granollers (Spania, locul 45 ATP în prezent).

În total, Gârd deţine 11 trofee ITF la simplu, dar are rezultate notabile şi la dublu, probă în care se poate lăuda cu 20 de titluri. Sportivul din Galaţi a strâns 150.000 de dolari din tenis, iar acum speră să-şi mărească visteria jucând pentru SUA. Probabil că decizia acestuia are o strânsă legătură cu faptul că a Gârd a aboslvit Universitatea din Mississippi în America. Cătălin a absentat din tenis în marea parte a sezonului 2015, însă în acest an a revenit la ritmul normal, ajungând şi într-o semifinala de turneu ITF în Portugalia (6-7 – retragere cu Joao Domingues).

Fostul jucător al CFR-ului, Tony da Silva, îi face lobby atacantului brazilian, dar îi sfătuieşte pe stelişti să îi acorde răbdare, dacă vor să-l transfere. Presa lusitană dă ca sigur transferul lui brazilianului Nathan Junior, la Steaua. Cotidianul “O Jogo” a anunţat deja că Tondela l-a pierdut pe atacant, care va juca la campioana României, afirmând că acesta a declinat ofertele de le Boavista şi Estoril. Fostul jucător al CFR-ului, portughezul Tony da Silva, spune că Nathan Junior ar fi atacantul perfect pentru Steaua.

Familia lui Anghel Iordănescu a plecat în Franţa, pentru a susţine România la EURO 2016. Membrii familiei selecţionerului susţin că se simt pregătiţi, inclusiv la nivel spiritual. Anghel Iordănescu va avea partea de susţinerea familiei, la probabil ultimul turneu final din carieră. Valeria Iordănescu, soţia selecţionerului, spune că a urmat toţi paşii pentru ca România să debuteze la EURO cu un rezultat bun. Valeria Iordănescu a plecat înspre Franţa cu trei dintre cei patru copii ai săi: Alexandru, Andrei şi Maria. Aceştia au declarat în glumă că îi vor împrospăta şi colecţia de iconiţe a tatălui lor.

Fotbalistului echipei Manchester United, Marcus Rashford încă nu-i vine să creadă că a ajuns la Campionatul European din Franţa, la mai puţin de patru luni după ce şi-a făcut debutul la echipa sa de club. În vârstă de 18 ani, Rashford a marcat de opt ori în cele 18 apariţii în tricoul lui United, iar în mai şi-a făcut debutul pentru prima reprezentativă a Angliei. Rashford nu a jucat în ultimul amical al Angliei înaintea debutului la Euro. În meciul cu Portugalia, antrenorul Roy Hodgson l-a preferat pe Wayne Rooney în spatele celor doi atacanţi, Harry Kane şi Jamie Vardy . Anglia va debuta la Euro sâmbătă, la Marseille, împotriva Rusiei, iar pe 16 iunie va juca împotriva Ţării Galilor. Ultimul meci, pe 20 iunie va fi împotriva Slovaciei.

Conform topului realizat în fiecare an de către revista Forbes, fotbalistul echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo câştigă în prezent mai mulţi bani decât oricare alt sportiv al planetei. Topul realizat în fiecare an de una dintre cele mai importante publicaţii economice din lume, revista Forbes, a fost condus în ultimul deceniu şi jumătate de către doi sportivi care nu au legătură cu fotbalul: Floyd Mayweather şi Tiger Woods. Dar, cum Mayweather s-a retras din lumea box-ului iar Tiger Woods este accidentat de o ceva vreme, din 2016, portughezul a urcat pe primul loc în acest top. În ultimul an, căpitanul naţionalei Portugaliei a câştigat 88 de milioane de dolari din salariu şi bonusuri. În vârstă de 31 de ani, portughezul este doar al doilea sportiv de echipă ce ajunge în fruntea acestui top, după americanul Michael Jordan.

Bacary Sagna a reuşit să-i supere pe francezi, după ce a declarat că iubeşte România. Fundaşul lui Manchester City a fost în 2014 într-o vacanţă pe litoralul românesc şi a rămas atunci impresionat. Pentru Bacary Sagna, România nu este chiar o necunoscută. În primul rând, fundaşul de 33 de ani şi-a făcut foarte bine temele şi a identificat punctele tari şi sensibile din naţionala antrenată de Anghel Iordănescu. Sagna spune că cel mai mult se teme de contraatacurile României. Internaţionalul francez a fost în 2014 într-o vacanţă în staţiunea Mamaia şi a rămas cu o impresie foarte bună.

Sagna a declarat atunci că a fost mai distractiv chiar şi decât Ibiza. Însă cea mai interesantă declaraţie a fost făcută după ce un ziarist român l-a întrebat dacă ar reveni în România. Afirmaţiile măgulitoare făcute de Sagna au produs deranj în presa franceză: ”Mi-a plăcut foarte mult această vacanţă şi, da, m-aş întoarce în această ţară frumoasă. Am o relaţie specială cu România. Eu am români care lucrează pentru mine. Este un popor pe care-l iubesc mult”, a mai spus Sagna.

Pregătirea pentru EURO a intrat pe ultima sută de metri şi, cu cinci zile înaintea startului competiţiei, România a devenit prima reprezentativă care ajunge în Franţa. În momentul în care a aterizat pe aeroport, delegaţia naţionalei a fost preluată de forţe impresionante de ordine, care s-au asigurat că Iordănescu şi compania nu întâmpină nicio problemă. A fost un moment dezamăgitor pentru fanii veniţi să-i aştepte pe tricolori, iar măsurile de securitate sunt la fel de stricte şi în jurul castelului în care sunt cazaţi fotbaliştii lui Iordănescu.

Jurnaliştii de la L’Equipe au stat de vorbă cu 24 de specialişti cărora le-au pus patru întrebări: ”Cine este favorită la trofeu?”, ”Până unde va ajunge naţionala voastră?”, ”Până unde va ajunge Franţa?” şi ”Cine va fi vedeta de la EURO?” Printre specialiştii întrebaţi a fost şi Gică Popescu, cel care nu crede că România nu poate trece de grupe. Fostul mare internaţional român o vede pe Franţa favorită la câştigarea trofeului, iar pe Pogba, jucătorul turneului.

Portugalia a făcut spectacol cu Estonia, în ultimul amical înainte de startul EURO 2016. Lusitanii s-au impus cu 7-0, într-un meci în care Cristiano Ronaldo a marcat de două ori. Portugalia a susţinut ultimul test înainte de debutul la EURO 2016. Jucătorii lui Fernando Santos au întâlnit Estonia, căreia i-a administrat o înfrângere demoralizantă. Portugalia s-a impus cu 7-0 şi pleacă la EURO cu moralul ridicat. A fost primul meci pe care Cristiano Ronaldo l-a jucat în această vară alături de naţionala ţării sale.

Starul portughez a avut o vacanţă prelungită, din cauza unei accidentări suferite în finalul sezonului, dar şi pentru a se odihni după un an foarte epuizant la echipa sa de club. Ronaldo a arătat o formă bună şi a reuşit să înscrie de două ori în 10 minute. Jucătorul lui Real Madrid a deschis scorul în minutul 36 şi Quaresma a dublat avantajul după numai trei minute. Chiar înainte de pauză, Ronaldo a făcut 3-0, însă a fost înlocuit la începutul reprizei a doua, pentru a fi menajat. Celelalte goluri au fost înscrise de Pereira (55), Mets (autogol 61), Quaresma (77) şi Eder (80).

Un fotbalist iranian a fost suspendat pentru şase luni de către Comisia de Etică a Federaţiei Iraniene de Fotbal pentru că a purtat o pereche de pantaloni pe care era imprimată poza personajului de desene animate SpongeBob. Suspendarea portarului Sosha Makani, a venit după ce un suporter al echipei sale de club, Persepolis şi-a făcut o poză cu fotbalistul şi a postat-o pe internet. Iar pentru că îmbrăcămintea fotbaliştilor poate fi un motiv de suspendare conform regulamentelor federaţiei din iran, oficialii forului de fotbal de la Teheran s-au sesizat imediat.

Antrenorul care a câştigat Cupa României este tot mai greu de ţinut pentru CFR Cluj. Portughezul are mai multe variante pe masă şi încă nu a dat un răspuns clar, în privinţa viitorului său. Antonio Conceicao este responsabil de revenirea CFR-ului, într-un sezon ce era considerat eşuat, după prima parte. De la venirea portughezului, în decembrie anul trecut, clujenii au pierdut doar 5 partide din 23 jucate în toate competiţiile şi au câştigat Cupa Românieie. Asta l-a făcut pe Conceicao să devină interesant pentru mai multe cluburi din străinătate. Echipe din Ucraina şi Qatar l-au contactat pe antrenorul CFR-ului, dar o ofertă care l-ar putea interesa vine şi din ţara sa natală, de la Uniao da Madeira. Clubul lusitan a retrogradat din prima ligă, dar ar putea profita de problemele financiare ale altor echipe şi ar putea fi păstrat în Liga I din Portugalia.

Gigi Becali are propria ”tactică” pentru meciul cu Franţa. În opinia patronului Stelei, doar Dumnezeu ne poate ajuta să scoatem un rezultat bun. România întâlneşte Franţa în meciul de deschidere, o dispută ce pare la prima vedere mult prea dezechilibrată. Avem totuşi ceva speranţe, mai ales că francezii vor avea multă presiune pe umeri. Gigi Becali are însă altă tactică. În stilul care îl caracterizează, patronul Stelei pune totul pe seama divinităţii.

Theodore Theodoridis, preşedintele interimar al UEFA a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat, faptul că FIFA a trimis o scrisoare către forul continental în care înştiinţează că Michel Platini poate asista la meciurile de Euro 2016. Michel Platini a fost suspendat din funcţia de preşedinte al UEFA, împreună cu Sepp Blatter, fostul şef al FIFA, pe o durată de şase ani din toate activităţile legate de fotbal, pe 21 decembrie, de către Comisia de Etică a FIFA pentru plata a 1,8 milioane euro făcută de elveţian în 2011 către Platini, pentru servicii de consultanţă între 1999 şi 2002.

Maria Şarapova este cea mai cunoscută sportivă prinsă cu Meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinşi în 2016 cu această substanţă. Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central. Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat, faptul că Maria Şarapova, fost lider al clasamentului WTA, a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, la începutul anului, la turneul de la Australian Open.

Ministrul tineretului şi sportului, Elisabeta Lipă, a obţinut astăzi o mare victorie în beneficiul sportivilor români. La iniţiativa MTS, Guvernul a deblocat premierile pentru rezultatele obţinute la Campionatele Naţionale. Deşi exista cadrul legal pentru ca aceste recompense să fie oferite (prin HG 1447/2007), Guvernul Boc le-a blocat în 2012, printr-o Ordonanţă de Urgenţă menţinută ulterior de toate cabinetele. Elisabeta Lipă şi-a argumentat perfect iniţiativa, iar Guvernul Cioloş a adoptat modificarea Ordonanţei 57/2015, cel mai recent act normativ care menţinea blocarea premierilor la nivel naţional.

PROGNOZA METEO
9 Iunie 2016

Temperatura aerului va marca o creștere ușoarã, astfel cã valorile diurne se vor apropia de cele normale pentru aceastã datã, în timp ce dimineața și noaptea va fi o vreme rãcoroasã în cea mai mare parte a țãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse și descãrcãri electrice, mai ales dupã-amiaza, local în zonele montane și submontane și pe arii restrânse în regiunile nordice. Vor fi condiții de grindinã, iar punctiform cantitãțile de apã pot depãși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 27 de grade, iar cele minime între 8 și 16 grade, ușor mai scãzute în depresiuni.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã, iar temperaturile diurne vor marca o creștere ușoarã, apropiindu-se de normalul termic pentru prima decadã de iunie, în timp ce dimineața și noaptea va fi încã rãcoare. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimã va fi de 10…12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *