Stiri pe scurt 9 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 9 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 9 iulie. In anul 1520, au fost fixate hotarele dintre Ţara Românească şi Transilvania, „de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)”, prima delimitare cunoscută între cele două teritorii româneşti.

Cadrele didactice ar putea ieşi la pensie cu 3 ani mai devreme, la cerere, prevede un proiect de lege, deoarece există dascăli care „nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare”. Iniţiatorii, printre care senatorii PSD Marian Pop, Ecaterina Andronescu şi Mihai Fifor, susţin că propunerea este întemeiată deoarece echilibrează balanţa. Condiţia prevăzută în propunere este vechimea în învăţământ, 25 de ani pentru femei, respectiv 30 de ani pentru bărbaţi. Senatul este cameră decizională.

Vicepremierul Costin Borc a declarat, într-o emisiune TV, că nu-şi doreşte să fie prim-ministru, dar nu exclude o asemenea variantă dacă i s-ar propune, afirmând că onoarea de a ţi se oferi funcţia de premier e extraordinară. Vicepremierul Costin Borc a declarat că este posibil ca, după alegerile parlamentare din toamnă, să fie format un guvern de uniune naţională, care ar putea fi condus de actualul prim-ministru, Dacian Cioloş, ceea ce ar da României mai multă stabilitate şi putere în negocierile din Uniunea Europeană. Întrebat dacă ar fi bine ca Dacian Cioloş să rămână în funcţie şi după alegerile parlamentare, Costin Bors a răspuns: ”Da, eu personal cred!”.

Se circulă îngreunat pe Autostrada Soarelui după ce, au avut loc trei accidente în care au fost implicate în total 21 de maşini, o persoană fiind rănită uşor. Este vorba despre un autoturism care a ieşit de pe Autostrada Soarelui pe Şoseaua de Centură a Capitalei fără a acorda prioritate, lovind astfel o maşină care circula regulamentar. Din primele informaţii reiese că o persoană a fost rănită grav iar o alta a suferit răni uşoare, la faţa locului intervenind echipaje SMURD care au transportat victimele la spital. În cazul celui de al treilea accident produs la kilometrul 106, este posibil ca o persoană să fie uşor şi urmează ca medicii să decidă dacă va fi sau nu transportată la spital, astfel că în zona respectivă poliţiştii efectuează măsurători în cazul în care acest accident va fi înregistrat cu victimă. În cazul celorlalte accidente nu au fost victime.

România se află pe locul 55 din 189 în clasamentul global privind uşurinţa cu care o companie îşi poate plăti taxele, în condiţiile în care o firmă medie are de făcut 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de mai puţin de zece plăţi. România ocupă locul 45 la uşurinţa de a demara o afacere şi poziţia 64 la înregistrarea proprietăţii, dar stă mult mai prost obţinerea autorizaţiei de construcţie (105) şi conectarea la reţeaua electrică (133). De asemenea, ţara noastră se află pe locul 7 la obţinerea unui credit, 57 din punct de vedere al protecţiei investitorilor, 55 usurinţa de a plăti taxele, 34 la aplicarea contractelor şi 46 la intrarea în procedura de insolvenţă. În document se precizează că România se află pe primul loc între 189 de state la comerţ exterior, din punct de vedere al taxelor vamale şi al timpului petrecut la frontieră.

În prezent, costul birocratic pentru cetăţeni este de 3 miliarde de euro. Studiile identifică o povară administrativă pentru mediul de afaceri de aproximativ 3 miliarde de euro, reprezentând peste 2% din PIB. Pe zona de debirocratizare, printre măsurile propuse se numără dezvoltarea serviciilor de guvernare electronică şi consolidarea unui ghişeu unic online pentru relaţia dintre persoanele fizice şi juridice cu instituţiile statului, crearea unei infrastructuri de tip cloud pentru administraţia publică, interconectarea bazelor de date ale instituţiilor publice, reducerea costurilor impuse oamenilor de afaceri şi IMM-urilor prin taxe administrative, precum cele pentru obţinerea unei autorizaţii.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din alte nouă state din Europa Centrală şi de Est au avut o întâlnire, în Capitală, în cadrul căreia s-a discutat despre importanţa colaborării pe tema accesului la medicamente şi despre dispariţia de pe piaţa farmaceutică a mai multor produse. Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în perioada următoare, grupurile de lucru din 12 state europene vor lucra la un acord pentru a putea cumpăra împreună mai multe medicamente, obţinând astfel un preţ mai mic. Omologul său bulgar, Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord îşi vor putea impune punctul de vedere pe piaţa farmaceutică. În luna septembrie, în Varşovia, va avea loc o altă întâlnire a miniştrilor Sănătăţii din cele 12 state.

Vânzările de pachete turistice pe litoralul românesc prezintă în prima parte a sezonului o creştere de aproximativ 50 la sută comparativ cu anul trecut, cele mai căutate hoteluri fiind cele de trei şi patru stele. Preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării (ALDD), Corina Martin, şi preşedintele Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, au prezentat, concluziile primei jumătăţi a sezonului estival, declarând că, din informaţiile transmise de către tour operatori, vânzările pe litoralul românesc prezintă o creştere de aproximativ 50 la sută faţă de anul trecut. Potrivit acestora, este pentru prima oară în ultimii ani când o staţiune din sudul litoralului urcă pe locul al doilea, după Mamaia, în topul preferinţelor de vacanţă pe litoral, devansând Eforie.

Cărtureştii au pregătit o selecţie de produse cu discount de până la 30%, perfecte pentru a fi luate în bagajul de vacanţă. Printre vrafuri şi umbreluţe, Mediafax a ales trei cărţi şi trei albume, cât să se potrivească la fix cu scoica ta culeasă de pe plajă, ochelarii de soare,cu marea şi meduzele. Cărţi de citit pe plajă sau la munte, pentru cei mari, dar şi pentru cei mici, ghiduri şi hărţi, muzică pentru a face timpul din avion să treacă mai repede, jocuri şi jucării pentru a ţine prichindeii ocupaţi, şi fel de fel de accesorii amuzante pentru a vă colora vara, zic librarii de la Cărtureşti.

Basistul trupei hard rock AC/DC a decis să se retragă din industria muzicală şi nu va mai lua parte nici la sesiunile de înregistrări alături de membrii trupei, după ce ia sfârşit turneul programat în acest an ‘Rock Or Bust World Tour’, deoarece trupa a devenit un ”animal schimbat” de-a lungul anilor, din cauza pierderii foştilor membri ai trupei: Malcolm Young, Phil Rudd şi Brian Johnson. În timp ce trupa nu a făcut nicio declaraţie despre retragerea basistului, au împărtăşit totuşi un filmuleţ cu Williams, în care acesta vorbeşte despre perioada pe care a petrecut-o în formaţie.

În 2014, co-fondatorul AC/DC Malcolm s-a retras din activitate, din cauza faptului că suferă de demenţă severă, iar toboşarul Phil Rudd – care a fost înlocuit de Chris Slade, a fost condamnat la opt luni de arest la domiciliu, în 2015, pentru că a ameninţat o persoană cu moartea. Ghinionul a lovit trupa australiană de hard rock şi în acest an când, acum câteva luni, fostul vocalist Brian Johnson a trebuit să renunţe la actualul turneu, din cauza riscului de a-şi pierde auzul. Cântăreţul britanic, în vârstă de 68 de ani, a fost înlocuit de solistul trupei Guns N’ Roses, Axl Rose, care îi va ţine locul în restul turneului. Cliff s-a alăturat grupului AC/DC la mijlocul anului 1977, iar primul album înregistrat alături de rockeri a fost ‘Powerage’, în 1978.

Mihai Gâdea a anunțat, la Sinteza zilei, lansarea petiției online ”Românii îi cer premierului britanic drepturi garantate, respect și demnitate”, ca demers național și internațional pentru protejarea românilor din Marea Britanie care trăiesc, muncesc, plătesc taxe şi contribuie prin puterile lor la bunăstarea economică a Regatului Unit. Mihai Gâdea a arătat, că violențele și atacurile rasiste au escaladat în Marea Britanie, la adresa imigranților români, după rezultatul referendumului istoric prin care britanicii au votat ieșirea din Uniunea Europeană.

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale au depistat, pe autostrada A1, în zona km. 86, un bărbat care conducea cu viteza de 181 km/h. Soferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.125 de lei. De asemenea, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile. Poliţiştii acţionează şi în acest weekend cu aparate radar mobile şi de tip pistol, pentru salvarea de vieţi şi prevenirea accidentelor rutiere. Traficul este supravegheat şi din aer, cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Șoferii din București solicită oficial închiderea circulației pe Splaiul Unirii chiar de luna viitoare, dacă nu se montează de urgență parapeți de siguranță pe secțiunea cuprinsă între Șoseaua Vitan-Bârzești și Centura Capitalei. O zonă în care au plonjat în apă numeroase mașini cu consecințe dramatice. Șoferii reuniți în Asociația România Fără Gropi au făcut deja prima solicitare pentru închiderea circulației.

Un gest nevinovat tradus strâmb de un individ despre care se spune că face parte din clanul lui Ștoacă l-au transformat pe Alexandru Huidu (27 de ani) în victima unor interlopi. Bătut până la inconștiență, fratele realizatorului tv, Șerban Huidu, trăiește acum în teroare pentru că primește permanent amenințări cu moartea de cel care ar vrea să-l ucidă pentru că, vezi Doamne!, ar fi îndrăznit să se uite la iubita lui. Începutul acestei povești cu pistoale, bătăi crunte și amenințări cu moartea s-a scris în urmă cu vreo șapte luni. Atunci, Alexandru a avut neșansa ca, la o petrecere la care se afla alături de iubita lui, gestul său cavaleresc de a ajuta o tânără aflată într-un ușor impas să fie interpretat ca fiind o ofensă adusă prietenului acesteia.

Dani Mocanu a murit intr-un accident rutier chiar in masina sa. Unul dintre cei mai controversați cântăreți de manele din ultima vreme a ajuns, la propriu, în cosciug. Iar lucrul acesta a provocat un adevărat șoc în cercul său de prieteni, cu atât mai mult cu cât actuala lui iubită a fost cea care a văzut prima imaginile de coșmar. ”Dani Mocanu a murit”, a fost vestea pe care a primit-o Lenna, presupusa iubită a manelistului, chiar de la mama acestuia. Momentul cu pricina, unul desoebit de șocant, cu atât mai mult cu cât a fost singura informație pe care a primit-o, a fost urmat și de o serie de imagini doveditoare, lucru care a făcut-o pe blondină să înceapă să plângă.

O femeie în vârstă de 36 de ani, asistentă medicală în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vaslui, a murit, într-un accident de circulaţie petrecut pe DN 15D, pe raza comunei Ştefan cel Mare. Femeia, care se afla la volan, ar fi încercat să evite un câine de pe partea carosabilă, a pierdut controlul volanului, iar autoturismul s-a răsturnat, atât ea cât şi doi pasageri din maşină fiind proiectaţi în exterior. Reprezentanţii SMURD care s-au deplasat la faţa locului au resuscitat femeia aproximativ o oră, dar aceasta suferise mai multe leziuni incompatibile cu viaţa.

Epava de la Costineşti este de aproape cinci decenii simbolul staţiunii, însă aceasta a fost distrusă în ultimii ani, iar acum s-a rupt în două. Din cauza furtunilor, dar şi a hoţilor de fier vechi, epava de la Costinesti, simbolul staţiunii de la malul marii, s-a dezintegrat. Hoţii au furat în ultimii ani bucăţi întregi din vasul care a eşuat în 1968, iar în prezent vasul este aproape distrus. Carena navei s-a rupt pe întreaga înălţime şi structura metalică s-a rupt în două.

In urma cu trei luni, lumea mondena era zguduita de o veste teribila! Fiica marelui compozitor Marius Teicu, care sufera de o boala de sange avea nevoie urgent de transfuzii. Pe adresa ei de socializare, tanara a cerut ajutorul celor care aveau grupa A2 (RH pozitiv) si a asteptat o minune. Oamenii au fost receptivi si, imediat, au donat sange pentru fata lui Marius Teicu, iar rezultatele s-au vazut. Patricia si-a revenit si, o vreme, s-a simtit mai bine din punct de vedere medical. Drept dovada, tatal ei a declarat, atunci, in exclusivitate, ca situatia s-a ameliorat si fiica lui este in afara oricarui pericol.

Din pacate, o luna mai tarziu, Patricia Teicu a revenit la Spitalul Fundeni, la Sectia de Transplant Medular, in stare grava. Tanara de 39 de ani, mama a doi copii, a avut iarasi nevoie de sange, de data aceasta in cantitate mai mare. Astfel ca, tatal ei a apelat la ajutorul persoanelor din lumea artistica pentru o noua donare de sange. Mai mult, compozitorul a facut si o campanie publica, desi el este recunoscut ca fiind, in general, un tip retras, caruia nu ii place sa se expuna.Toti s-au mobilizat si, in prima faza, pacienta a primit sange pentru a putea trece peste momentele critice. Insa, acesta nu este suficient, iar vestile rele au inceput deja sa apara. Surse din preajma Patriciei sustin ca grupa ei A2(Rh pozitiv) nu mai este deloc „pe stoc”.

Bărbatul suspectat că a lansat un atac armat asupra polițiștilor la Dallas, ucigând cinci dintre ei și rănind alți șapte și doi civili, a fost identificat de media americane ca fiind Micah Johnson. Acesta avea 25 de ani și trăia la Mesquite, suburbie a orașului Dallas și era un fost soldat al armatei SUA. Potrivit anchetatorilor. Lunetistul care a produs cel mai sângeros atentat asupra polițiștilor de la cele din 2001 a acționat singur. După zeci de ore de audiat martori și suspecți, oamenii legii au ajuns la concluzia că Micah Johnson a pus la cale planul cu mult timp înainte și că a acționat singur, deși inițial, fusesera reținuți și alți 3 suspecți.

Poliția din Dallas a anunțat că în locuința cestuia au fost găsite materiale folosite la construirea bombelor artizanale, arme, muniție, dar și un jurnal cu tactici de luptă, însă acesta nu avea nici o legătură cu vreo rețea teroristă. După ce a fost înconjurat de polițiști într-un garaj, acesta a continuat să tragă asupra oamenilor legii, însă, în cele din urmă, el a fost ucis după ce poliția a detonat o bomba lângă atacator, cu ajutorul unui robot folosit de geniști, de obicei, pentru dezamorsarea bombelor. Înainte să moară acesta a strigat că a vrut să omoară polițiștii albi, fiind supărat pe evenimentele din ultima săptămână, când doi bărbați de culoare au fost împușcați mortal de către oamenii legii din Louisiana și Minnesota.

O nouă ”hartă” a Uniunii Europene, fără Marea Britanie, a devenit virală pe internet pentru modul scandalos în care a fost ea reprezentată. David Icke, un scriitor britanic cunoscut pentru teoriile sale conspiraționiste în legătură cu ”cine conduce de fapt lumea”, a postat pe Internet o hartă a Europei care pare să arate ca un musulman care se roagă. Drept răspuns, David Icke a fost imediat catalogat drept islamofob, mai ales având în vedere că a ignorat total țările scandinave în harta sa și…pentru a da bine, a inclus Turcia, care nici măcar nu face parte din Uniunea Eurpeană.

Şapte membri ai unei grupări intitulate „Scara Rulantă”, care au furat peste un milion de euro din buzunarele germanilor aflaţi la cumpărături în supermarket-uri, au fost prinşi, în mai multe ţări europene, cu ajutorul Poliţiei Române. Prin cooperarea Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale cu autorităţi judiciare din Europa, prin intermediul EUROPOL, s-a reuşit prinderea tuturor celor şapte membri ai grupării. La nivel european, a fost declanşată o acţiune ENFAST, cu scopul de a localiza şi aresta persoanele respective, acţiune la care au participat echipele FAST (serviciile de urmăriri) din Germania, România, Italia, Franţa, Spania, Austria şi Portugalia.

Cetăţenii UE care vin in Marea Britanie după ce ţara va părăsi Uniunea Europeană vor trebui să obţină permise de muncă dacă doresc să rămână, a declarat Andrea Leadsom, una dintre cele două candidate în cursa pentru a-l înlocui pe David Cameron ca prim-ministru. Marea Britanie, dupa ce va parasi Uniunea Europeană, va avea din nou controlul imigraţiei. Persoanele care vin în vacanţă sau călătoresc în interes de afaceri sau pentru a colabora în domeniul ştiinţei vor putea să facă acest lucru, dar dreptul de şedere şi dreptul de a lucra in Marea Britanie, vor depinde de permisele de muncă.

Un videoclip ce a devenit viral îl înfăţişează pe şeful Comisiei Europene într-o stare euforică, în timp ce îi pălmuieşte pe câţiva lideri europeni prezenţi la summitul european de anul trecut. u toate că imaginile sunt filmate în 2015, în cadrul summitului european de atunci, comportamentul neortodox al lui Juncker a intrat din nou în atenţia publicului larg după ce un colaj cu toate momentele jenante a fost dat publicităţii. Prezent în faţa camerelor de filmat alături de Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European şi Laimdota Straujuma, primul ministru al Letoniei, ţara gazdă a summitului din 2015, Jean-Claude Juncker a făcut câteva gesturi mai mult decât prieteneşti ce păreau a fi desprinse din cadrul diplomatic cerut de eveniment. Astfel, Preşedintele Comisiei Europene îi pămuieşte pe mai mulţi lideri politici, în timp ce pe alţii îi sărută pe obraz ori pe frunte, ori le cere să facă plecăciuni.

Majoritatea cetăţenilor din Germania, Franţa, Suedia şi Finlanda nu cred că Uniunea Europeană trebuie să ofere Marii Britanii condiţii avantajoase în negocierile privind viitoarea relaţie cu Blocul comunitar. Germanii şi francezii se opun vehement ajutării Marii Britanii: 53% dintre respondenţii din ambele ţări cred că Londra nu ar trebui să aştepte condiţii avantajoase; 27% sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii. Majoritatea cetăţenilor din Germania şi Franţa, cele mai influente ţări din UE, ar susţine accesul Marii Britanii pe piaţa comunitară doar dacă Londra va permite în continuare libertatea de circulaţie şi angajarea cetăţenilor UE pe teritoriul britanic. Dintre cele cinci state în care a fost efectuat sondajul de opinie, doar cetăţenii din Danemerca sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii.

Doi membri ai unei organizaţii teroriste islamiste au fost arestaţi în Republica Moldova, fiind iniţiată procedura de expulzare. Cei doi islamişti suspectaţi de activităţi teroriste au fost arestaţi, după ce au fost depistaţi într-o clădire părăsită din localitatea Ialoveni, situată în apropiere de Chişinău. Autorităţile moldovene nu au precizat din ce reţea teroristă internaţională fac parte cei doi islamişti. Unul dintre islamişti are 30 de ani, celălalt, 40. Cei doi au legături cu organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu. Au fost confiscate materiale de propagandă islamistă. Cei doi suspecţi de terorism vor fi expulzaţi din Republica Moldova.

Coreea de Nord întreprins un nou test balistic, însă se pare că a fost un eşec, racheta lansată de un submarin explodând la scurt timp după decolare. Lansarea rachetei a fost un succes, însă aceasta ar fi explodat ulterior în timpul zborului, la o înălţime de aproximativ 10 kilometri. Coreea de Sud a condamnat dur acestă acţiune, criticând „comportamentul agresiv” al regimului de la Phenian. Lansarea de rachete este o „încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU,” a comentat prim-ministrul japonez Shinzo Abe. Autorităţile americane au anunţat că au monitorizat şi evaluat situaţia, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii săi regionali. Autorităţile de la Washington şi cele de la Seul şi-au anunţat, decizia de a instala un sistem american de apărare antirachetă pe teritoriul Coreei de Sud.

Alianţa Nord-Atlantică nu vrea confruntarea militară, ci dialogul constructiv cu Moscova, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că, în pofida măsurilor de disuasiune luate de NATO, Rusia nu trebuie izolată. Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, vineri, planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, confirmând că Alianţa va prelua controlul asupra elementelor antirachetă din Europa.

Decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est nu constituie risc militar real pentru Rusia, dar aceste măsuri pot fi considerate „agresiuni” şi vor avea impact negativ asupra situaţiei de securitate la nivel mondial, afirmă oficiali ruşi, avertizând că Rusia va reacţiona. La rândul său, Frants Klinţevici, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a catalogat deciziile NATO drept „agresiuni”. Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a avertizat înaintea summitului NATO că deciziile Alianţei vor fi urmate de măsuri simetrice din partea Moscovei.

SPORT

Portugalia – Franţa, finala EURO 2016, se joacă duminică de la ora 22:00. Franţa intră în finală căutând al treila titlul european, Portugalia l-ar câştiga pe primul. Francezii au un lot mai valoros, dar Portugalia deţine cel mai scump jucător. Toate datele sunt în infograficul de mai sus. Golgheterul Franţei şi al EURO 2016 este înainte de finală francezul Antoine Griezmann, cu şase reuşite, atâtea câte au adunaţi împreună cei mai buni marcatori ai Portugaliei, Ronaldo şi Nano (câte trei goluri fiecare). 20 dintre cele 24 de partide directe dintre Portugalia şi Franţa s-au încheiat cu cel puţin un gol marcat de „cocoşii galici”.

Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a anunţat, prin vocea secretarului general Theodore Theodoridis, în cadrul unei conferinţe de presă, că fostul jucător legendar al Barcelonei şi al naţionalei Spaniei, Xavi Hernandez, va fi cel care va înmâna trofeul câştigătoarei Euro 2016. În vârstă de 36 de ani, Xavi a fost titular în naţionala Spaniei la ultimele două turnee finale de la Campionatul European, cucerite de Spania. A ales să plece de la Barcelona la sfârşitul sezonului 2014/2015, după 24 de ani petrecuţi la clubul de pe Camp Nou. În ultimul sezon la Barcelona a câştigat trei trofee: titlul de campion, Cupa Regelui Spaniei şi trofeul Ligii Campionilor.

Antrenorii Tomas Ryde şi Costică Buceschi s-au decis asupra lotului care va face deplasarea la Jocurile Olimpice de la Rio, turneu programat în perioada 5-21 august. Din cele 19 handbaliste avute la dispoziţie în această perioadă, selecţionerii au fost nevoiţi să renunţe la trei fete: Aneta Udriştoiu (CSM Ploieşti), Gabriela Tiron (Dunărea Brăila) şi Crina Pintea (Thuringer). Federaţia Română de Handbal a decis să plece la Rio cu 16 jucătoare, pe lângă cele 14 care vor fi înscrise pe foaia oficială plus rezerva stabilită de la bun început fiind luată încă o handbalistă în caz de necesitate maximă.

Cu excepţia Adei Nechita, care va deveni mamă, România se va baza la Rio pe toate jucătoarele importante care au dus greul la echipa naţională în ultimul ciclu olimpic, în care s-a obţinut şi o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2015. Am putea spune că antrenorii vor alinia la Rio un prim ”7” pe care îl visează fiecare fiecare fan de handbal, o primă formulă de echipă pe care nu o poate contesta nimeni. Interesant este faptul că în naţională se regăsesc cinci handbaliste care au mai evoluat cel puţin la o ediţie a Jocurilor Olimpice, chiar dacă România nu a mai fost prezentă la întrecerea supremă din 2008. Aurelia Brădeanu devine prima handbalistă din ţară care va fi prezentă la a treia competiţie olimpică, după cele din 2000 şi 2008.

România va prezenta la Rio o echipă experimentată, cu o medie de vârstă de 29,42 ani (lotul de 14). Antrenorii au deplasat însă şi câteva jucătoare tinere, din noul val, care vor asigura, probabil, scheletul primei reprezentive în viitorul ciclu olimpic, în tentativa de a ajunge la Tokyo 2020, precum Buceschi, Perianu, Tănăsie, Dedu, Zamfirescu, plus Neagu, Chiper şi Vizitiu care mai pot prinde lejer încă o ediţie olimpică. La Jocurile Olimpice de la Rio, România va evolua într-o grupă cu ultimele două campioane mondiale, Brazilia şi Norvegia, cu Spania, Muntenegru (naţionale care au fost pe podium în 2012) şi Angola. Delegaţia va pleca spre Brazilia pe 1 august (ora 07.05, cursă cu escală în Amsterdam)

Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Ion Ţiriac susţine ca sportiva clasată pe locul 5 WTA a luat o decizie în acest sens şi nu se va prezenta la competiţia ce se va desfăşura în Brazilia. Ţiriac a comentat decizia COSR de a o desemna pe Ponor portdrapelul României la JO 2016 şi a spus că Halep nu are motive să fie supărată că nu a fost aleasă din moment ce nu va face parte din delegaţia României.

Alexandru Tudorie (20 de ani) e surpriza plăcută a Stelei în cantonamentul din Olanda. Atacantul adus de Mirel Rădoi de la Oţelul Galaţi a marcat de trei ori în ultimele două meciuri (1-0 cu NEC Nijmegen şi 3-0 cu Charleroi), iar evoluţiile bune l-ar putea face pe Gigi Becali să renunţe la gândul de a mai transfera un alt atacant. Imediat după încheierea sezonului trecut, Gigi Becali a anunţat că are nevoie de doi atacanţi cu care să atace grupele Ligii Campionilor, după ce s-a despărţit de Marica, Bawab şi Tade. Patronul Stelei l-a adus pe Bojan Golubovic, de la CSMS Iaşi, dar nu l-a luat în calcul pe Alexandru Tudorie, vârful de ani pe care Steaua l-a trimis, în returul stagiunii trecute, la FC Voluntari pentru a acumula meciuri în picioare.

Francesca Jones (15 ani) este o jucătoare specială pentru că uimeşte lumea tenisului prin încrâncenarea cu care luptă pentru visul ei. Deşi s-a născut cu numai patru degete la fiecare mână şi 7 degete la ambele picioare, britanica răzbate într-un un sport în care dexteritatea face diferenţa, demonstrând că nimic nu este imposibil dacă ai voinţă. Francesca s-a înscris în turneul junioarelor de la Wimbledon, pentru prima oară în carieră, învingând-o pe columbianca Emiliana Arango în turul I, cu scorul de 4-6, 7-6(6), 6-3.

Jones a luptat formidabil pentru victorie, aşa cum a făcut-o şi în meciul care a urmat, pierdut însă în faţa unei jucătoare cu clasament WTA, Kayla Day (SUA, locul 442 mondial), scor 4-6, 7-5, 6-1. „Minunea blondă” a tenisului britanic i-a fascinat pe spectatorii care i-au văzut jocul, emoţionându-i şi mai tare pe cei care i-au citit povestea. Jones suferă de sindromul EEC şi a fost supusă unor operaţii regulate pentru a-şi putea continua cariera de tenismenă.

Jose Mourinho este la un pas de a realiza transferul cu numărul 4 la Manchester United. După ce i-a adus pe Bailly, Mkhitaryan şi Ibrahimovic, „Diavolii” au ajuns la un acord şi pentru achiziţia lui Paul Pogba. United s-a înţeles cu jucătorul şi cu agentul acestuia şi mai rămâne şi ca Juventus să accepte suma de transfer. Astfel, Pogba va avea un salariu anual de 13,5 milioane de euro, sumă pe care francezul a acceptat-o. Oferta pentru Juventus este 120 de milioane de euro, iar în cursul săptămânii următoare oficialii lui Manchester vor merge la Torino pentru a discuta cu italienii. La această sumă se mai adaugă alte 25 de milioane de euro, comisionul pentru agentul jucătorului.

Formaţia Pandurii Târgu Jiu a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul mijlocaşului nigerian Christian Obodo (32 de ani), din postura de jucător liber de contract. Christian Obodo a semnat un contract valabil pe următorul sezon cu Pandurii Târgu Jiu şi va începe săptămâna viitoare pregătirea la Târgu Jiu sub comanda antrenorului Petre Grigoraş. Ultima oară la Concordia Chiajna, Obodo devine astfel al patrulea transfer făcut de Pandurii în această vară, după Armiche Ortega Medina, Claudiu Voiculeţ şi Ovidiu Herea, toţi liberi de contract. Mijlocaşul central cu 21 de selecţii la reprezentativa Nigeriei a jucat 10 sezoane în Serie A, campionat în care a adunat 196 de meciuri şi 9 goluri, la echipe precum Perugia, Fiorentina, Udinese şi Lecce.

Cadu s-a pregătit în această vară alături de Rapid şi chiar a jucat într-un meci amical pentru giuleşteni, dar situaţia complicată a clubului din Bucureşti l-a făcut să aleagă ASA-ul. Cadu a precizat că a avut o discuţie preliminară şi cu fostul său club, dar în cele din urmă CFR Cluj nu s-a mai arătat interesată de serviciile sale. Ricardo Cadu a jucat la CFR Cluj în intervalul 2006-2014, perioadă în care a evoluat în 202 meciuri şi a marcat 27 de goluri. Cadu a câştigat opt trofee cu echipa ardeleană: trei titluri de campion, trei Cupe şi două Supercupe ale României.

Gigi Becali a dezvăluit că belgienii de la Anderlecht au făcut o ofertă de 3,2 milioane de euro pentru Alex Chipciu, dar că a cerut patru milioane pentru a renunţa la mijlocaşul ofensiv. Mai mult, patronul Stelei a spus că e gata să-l dea pe Varela în Qatar şi să-l înlocuiască pe căpitan cu Ante Puljic, fostul fotbalist de la Dinamo. Perioada de dinaintea preliminariilor Ligii Campionilor e destul de încărcată pentru Gigi Becali.

Nicuşor Stanciu şi Alex Chipciu au oferte tentante, dar finanţatorul Stelei a spus, până acum, că nu vrea să renunţe la vreun jucător important înainte de preliminarii. Totuşi, sunt şanse ca Alex Chipciu să plece de la Steaua, belgienii oferind deja 3,2 milioane de euro, patronul Stelei spunând că e gata să-i dea drumul mijlocaşului adus de la Braşov dacă belgienii sunt de acord să plătească patru milioane de euro. Patronul Stelei continuă să susţină că un club din Qatar e interesat de Varela şi spune că va obţine două milioane de euro în schimbul căpitanului. Dacă mutarea se va face, Varela ar urma să fie înlocuit la Steaua de Ante Puljic, fotbalistul lui Gent care nu s-a înţeles cu Dinamo pentru prelungirea împrumutului în Ştefan cel Mare.

Fostul international german Oliver Bierhoff suţine că Jurgen Klinsmann (51 de ani), actualul selecţioner al naţionalei Statelor Unite ale Americii, negociază cu federaţia engleză pentru a prelua reprezentativa Angliei. Reprezentativa Angliei a rămas fără selecţioner după ce Roy Hodgson, în vârstă de 68 de ani, şi-a dat demisia la finalul Campionatului European din Franţa, competiţie în care selecţionata engleză a fost eliminată în optimile de finală de către Islanda, scor 1-2. Jurgen Klinsmann a mai pregătit selecţionata Germaniei, în perioada 2004-2006, Bayern Munchen, în perioada 2008-2009, iar din 2011 se află la conducerea naţionalei Statelor Unite ale Americii. Cea mai bună performanţă a germanului, din postura de antrenor, este locul 3 obţinut alături de Germania la Campionatul Mondial din 2006.

Cluburile din Premier League au cheltuit aproximativ 300 de milioane de lire sterline în prima săptămână a perioadei de transferuri, iar analiştii britanici estimează că, la finalul celor 9 săptămâni de mercato, tranzacţiile vor ajunge la 1 miliard de lire de sterline. Prin comparaţie, în perioada de transferuri din vara anului 2015, echipele din Anglia au cheltuit 870 de milioane de lire sterline. Până acum, Manchester United a investit cel mai mult: 56 de milioane de lire sterline. Odată cu venirea lui Jose Mourinho pe banca tehnică, pe Old Trafford au mai ajuns jucătorii Eric Bailly, de la Villareal, pentru 26 de milioane de lire sterline, şi Henrikh Mkhitaryan, de la Borussia Dortmund, în schimbul sumei de 30 de milioane de lire sterline. United l-a mai adus şi pe suedezul Zlatan Ibrahimovic, venit însă liber de contract după ce şi-a încheiat contractul cu Paris Saint-Germain.

Fotbalistul german Mario Goetze, în vârstă de 24 de ani, legitimat la clubul Bayern Munchen, i-a informat pe oficialii echipei că nu doreşte să mai continue la formaţia de pe Allianz Arena şi sezonul viitor, deoarece doreşte să joace constant. Deşi iniţial anunţase că vrea să rămână la Bayern după ce Carlo Ancelotti l-a înlocuit pe Josep Guardiola, se pare că fostul mijlocaş de la Borussia Dortmund şi-a schimbat, între timp, gândurile. Jurnaliştii nemţi susţin că Goetze şi-a informat deja colegii de la Bayern Munchen aflaţi cu naţionala Germaniei la Campionatul European din Franţa.

Goetze ar avea două variante de echipă la care ar putea merge. Prima este Borussia Dortmund, în ciuda faptului că jurnaliştii nemţi susţin că este puţin probabil ca acest lucru să întâmple, iar a doua variantă ar fi Tottenham. Clubul englez a avut deja discuţii cu reprezentanţii lui Goetze, iar datorită faptului că vor juca în Liga Campionilor sezonul viitor, şansele ca Gotze să ajungă pe White Hart Lane sunt destul de mari. Bayern Munchen intenţionează să nu-l includă pe Mario Goetze în lotul pentru sezonul următor de UEFA Champions League, motivul fiind reprezentat de salariul de 12 milioane de euro al fotbalistului, astfel că prin această excludere din lot se dorea forţarea plecării mijlocaşului de la Bayern.

ISIS a decapitat cinci bărbaţi în această, patru dintre aceştia fiind fotbalişti la Al-Shabab. Execuţiile au avut loc în regiunea Raqqa, iar victimile au fost acuzate că sunt spioni pentru gruparea kurdă YPG. Cei patru fotbalişti, care erau foarte cunoscuţi în Siria, au fost acuzaţi şi de faptul că activitatea lor sportivă contravine legilor islamice. Execuţiile s-au petrecut în faţa unui public format din copii. ISIS a interzis activităţile sportive, inclusiv fotbalul, atunci când a preluat controlul regiunii Raqqa în urmă cu doi ani. Anul trecut, militanţii ISIS au executat 13 tineri pentru că au urmărit un meci de fotbal din Cupa Asiei.

Fostul internaţional italian Marco Materazzi, ajuns la 42 de ani, regretă incidentul avut cu Zinedine Zidane, în finala Cupei Mondiale din 2006, şi susţine că, în injuriile adresate fracenzului, a menţionat-o pe sora acestuia. Marco Materazzi le-a mărturisit francezilor de la L’Equipe că întîmplarea petrecută în urmă cu 10 ani i-a schimbat viaţa pentru totdeauna. Zinedine Zidane l-a lovit cu capul în piept pe Marco Materazzi, în prelungirile finalei dintre Italia şi Franţa, scor 1-1 (5-3 după loviturile de departajare), de la Campionatul Mondial din 2006, incident în urma căruia francezul a fost eliminat. Materazzi susţine însă că, adesea, este felicitat de italieni pentru ceea ce i-a făcut francezului.

Bernard Mensah (21 de ani) a oferit scene aproape şocante la primu lantrenament sub comanda lui Diego Simeone la Atletico Madrid. Mijlocaşul ghanez a fost surprins de camerele de luat vederi în timp ce vomita, chiar pe teren, din cauza efortului prea mare depus. Atletico Madrid e recunoscută drept o echipă al cărei principal avantaj e capacitatea de a alerga mai mult decât adversarul. Un antrenor riguros prin definiţie, Diego Simeone cere maximum de la fotbaliştii săi la fiecare antrenament, iar unul dintre ei a cedat.

Cumpărat vara trecută din Portugalia, de la Vitoria Guimaraes, Bernard Mensah a fost împrumutat sezonul trecut la Getafe şi nu a luat contact cu şedinţele de pregătire conduse de antrenorul argentinian. Înaintea noului sezon, Mensah a fost rechemat la Atletico şi a simţit pe propria piele duritatea antrenamentelor de la finalista Ligii Campionilor din sezonul 2015/2016. Corpul tânărului jucător a cedat, iar imaginile surprinse de camerele video arată cât de greu este să faci faţă la acest nivel.

Preşedintele executiv al echipei CSMS Iaşi, Florin Prunea, a declarat vineri seară că a primit răspunsul de la UEFA în ceea ce priveşte disputarea meciului cu Hajduk Split pe stadionul din Iaşi, iar acesta a fost unul pozitiv. CSMS Iaşi a terminat pe locul şapte ultima ediţie a Ligii 1, reuşind să se califice în preliminariile Europa League în dauna celor de la ASA Târgu Mureş, club intrat în insolvenţă. Pentru a reuşi să ridice nivelul arenei din Iaşi la standarde europene, oficialii de la CSMS Iaşi au montat 11.000 de scaune noi.

Mamadou Sakho, fundaşul echipei engleze FC Liverpool care a picat un test antidoping, fiind testat pozitiv după meciul cu Manchester United din Europa League, disputat în luna martie, nu va fi suspendat, conform unui comunicat emis de Comisia de Etică şi Disciplină din cadrul UEFA. Fundaşul francez a fost suspendat provizoriu de către forul european, pentru 30 de zile, după ce oficialii lui Liverpool anunţau la sfârşitul lunii aprilie, într-un comunicat, că Sakho a încălcat regulile antidopingului. Acesta a fost depistat pozitiv cu substanţe interzise din pastilele pentru slăbit, un caz asemănător cu sibutramina folosită de Adrian Mutu în 2010.

Afaceristul Wang Jianlin, patronul grupului chinez Wanda şi omul cu cea mai mare avere din Asia, doreşte să dea naştere unei noi competiţii de top în Europa, care să rivalizeze cu UEFA Champions League. Investitorii chinezi caută susţinere în Anglia, Spania, Italia, Franţa şi Germania, oferind în schimb o competiţie cu mai multe echipe şi venituri mai mari din drepturi de difuzare. În acest moment, cluburile din Anglia, Germania şi Spania au garantate câte patru locuri în Liga Campionilor, luând în calcul şi tururile preliminare, iar Franţa, Italia şi Portugalia au câte trei locuri. Investitorii chinezi de la Wanda le garantează celor cinci mari campionate participarea cu cel puţin şase echipe în competiţia ce ar urma să fie înfiinţată.

Jucătorul britanic de tenis Andy Murray (29 de ani), cap de serie numărul doi la Wimbledon, l-a învins, pe Tomas Berdych, al 10-lea favorit, scor 6-3, 6-3, 6-3, şi s-a calificat în finala competiţiei unde îl va întâlni, duminică, pe canadianul Milos Raonic. Confruntarea dintre Andy Murray şi Milos Raonic a durat fix două ore. Murray s-a aflat în permanenţă la conducere, după ce a reuşit break-ul la chiar primul serviciu al adversarului şi a câştigat primul set cu 6-3. Cu acelaşi scor s-au încheiat şi celelalte două acte ale meciului, tot în favoarea lui Murray, astfel că britanicul s-a calificat pentru a treia oară în finala turneului de la All England Club şi va avea şansa să îşi adjudece trofeul pentru a doua oară în carieră.

Bucureşteanul Cristian Iorga s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial de MMA care se desfăşoară în Las Vegas. În sferturile categoriei 70,3 kg, Iorga l-a învins la puncte pe norvegianul Geir Kåre Cemsoylu Nyland, iar in semifinale va da piept cu sud-africanul Pieter Roedulf Roets. În momentul de faţă, Cristian Iorga are 10 victorii şi o singură înfrângere ca luptător amator de mma. În competiţia fetelor, la categoria 52,2 kg, Raluca Dinescu a învins-o în primul tur, prin tko, pe japoneza Rika Hamada şi va lupta la noapte contra campioanei europene en-titre, bulgăroaica Aleksandra Toncheva. Ceilalţi doi sportivi români înscrişi în competiţie, Marius Cantoneru şi Paul Butacu, au fost eliminaţi.

PROGNOZA METEO
9 Iulie 2016

În nordul, nord-estul și centrul teritoriului, precum și în toatã zona montanã vremea va fi în general instabilã; cerul va avea înnorãri temporare, mai accentuate în cursul dupã-amiezii, când pe arii relativ extinse vor fi averse și descãrcãri electrice, condiții care vor pondera valorile termice diurne. În restul teritoriului, vremea va fi cãlduroasã, mai ales în zonele de câmpie; cerul va fi variabil, iar fenomene asociate instabilitãții atmosferice se vor semnala seara și la începutul nopții local în regiunile sud-estice. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, dar de scurtã duratã și în restul zonelor asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 22…23 de grade în Maramureș și nordul Moldovei și 34 de grade în sudul Olteniei; minimele termice se vor situa între 9…10 grade în depresiuni și 19 grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va deveni cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre searã, când vor fi condiții pentru ploi de scurtã duratã. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar minima va fi de 17…18 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *