Stiri pe scurt 9 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 9 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 ianuarie. In anul 2009, Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat. Antal Istvan a fost jucător, antrenor şi preşedinte al SC Miercurea Ciuc. A făcut parte din generaţia de aur a hocheiului românesc, participând la numeroase competiţii , cea mai prestigioasă fiind Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 de la Lake Placid, dar şi la mai multe ediţii ale CM. (n. 18 septembrie 1958).

Patru unităţi şcolare din judeţul Cluj sunt închise atât din cauza frigului, cât şi a unor defecţiuni apărute la sistemele de încălzire ale acestora, în timp ce în judeţul Hunedoara cinci şcoli au activitatea suspendată. De asemenea, luni şi marţi, vor fi închise parţial, din pricina unor defecţiuni apărute la sistemele de încălzire, alte două unităţi de învăţământ: Grădiniţa Jucu de Mijloc şi Şcoala din Luna (fiind afectat parterul clădirii, unde învaţă elevii din nivelul preşcolar, respectiv clasele de la nivelul pregătitoare până la clasa a III-a)”.

În judeţul Hunedoara, cinci şcoli au activitatea suspendată, luni şi marţi, din cauza temperaturilor scăzute şi de “specificul fiecărei unităţi şcolare”, celelalte şcoli desfăşurând programul normal. Având în vedere faptul că judeţul Hunedoara nu se află sub cod de viscol sau ninsori şi nu sunt drumuri închise, s-a luat hotărârea suspendării cursurilor în doar cinci unităţi de învăţământ. În cele cinci şcoli sunt înscrişi aproape 2.500 de elevi. Marie Ştefănie, inspectorul şcolar general al IŞJ Hunedoara, a declarat că decizia a fost luată în urma solicitării conducerilor şcolilor.

Temperaturile din timpul nopţii de duminică spre luni reprezintă un record înregistrat pentru zona de munte din judeţul Sibiu, respectiv staţia de la Bâlea Lac, unde telecabina nu funcţionează din cauza gerului. Meteorologul Ilie Mojic de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu a declarat, că din 1961 până în prezent nu s-a înregistrat o temperatură mai scăzută decât cea din timpul nopţii de duminică spre luni, de minus 25 de grade Celsius. La rândul său, Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al firmei care administrează Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, a declarat, că oamenii nu s-au speriat de temperaturile extreme şi sunt rezervări pentru camerele de gheaţă, chiar dacă, la ora transmiterii acestei ştiri, telecabina nu funcţionează.

Capitala va intra sub cod portocaliu de ger, a anunţat Gabriela Băncilă, meteorolog al Administraţiei Naţionale de Meteorologie la comandamentul de iarnă de la Primăria Capitalei. ANM a emis o atenţionare cod portocaliu de ger, valabilă luni şi marţi, pentru 36 de judeţe din ţară. Meteorologii avertizează că, în intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. Totodată, ANM a emis şi o atenţionare cod galben de ger pentru cinci judeţe din vestul ţării, respectiv Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş Severin. Aici, vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

Autostrada A2 (Bucureşti – Constanţa), precum şi Autostrada A4 (Constanţa – Ovidiu) au fost redeschise. Pe aceste drumuri, operaţiunile de deszăpezire au fost finalizate, iar tratamentele cu materiale antiderapante la partea carosabilă au fost administrate. Traficul se desfăşoară controlat, în coloană sub supravegherea Poliţiei Rutiere. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează participanţii la trafic că a fost deschisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 22C, Cernavodă – Basarabi, km 0+000 – km42+400 şi DN 3, Basarabi – Constanţa, km 244+000 – km261+200.

Peste 3.000 de persoane au avut nevoie de intervenţia serviciului de ambulanţă în ultimele zile, mai mult de jumătate din apelurile înregistrate fiind urgenţe de cod roşu şi galben, 88 de persoane au solicitat ambulanţa pentru fracturi şi luxaţii. A fost înregistrat şi un caz pentru care ambulanţa a trebuit să intervină de trei ori, deoarece o persoană nu a dorit să fie dusă în adăposturile puse la dispoziţie de Primărie şi a fost transportată, în cele din urmă, la Spitalul Colţea din Capitală. SABIF anunţă că în această perioadă s-a lucrat în medie, pe zi, cu 53 de echipaje de urgenţă şi 20 de echipaje de consultaţii şi maşini de transport. Nu s-au acordat concedii de odihnă şi nici nu s-au făcut recuperări, iar echipajele au fost aduse în regim de gardă, lucru care va fi făcut şi în următoarea perioadă pentru a putea face faţă solicitărilor.

Preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat că Dragnea „pretutindenarul” încearcă să invoce „greaua moştenire”, pentru a motiva introducerea cotei progresive şi altor taxe, afirmând că „tăvălucul” a pornit cu salariile mari, dar urmează firmele, proprietăţile, chiar şi „aerul”. Traian Băsescu susţine că odată instalat la guvernare PSD constată că «nu prea există resurse» pentru a-şi implementa programul de guvernare.

40 de trenuri au fost anulate, din cauza ninsorilor şi a viscolului, din cele 1.300 de trenuri ale CFR Călători care circulă zilnic în România. Totodată, circulaţia este adaptată condiţiilor nefavorabile cu temperaturi extrem de scăzute pe raza a patru regionale: Bucureşti, Craiova, Galaţi, Constanţa. Unele curse pot înregistra întârzieri la destinaţie, determinate de necesitatea ataşării locomotivelor diesel pe anumite intervale de staţii din jumătatea de sud a ţării, de reducerea vitezei de circulaţie sau de intervenţia cu pluguri, dar se intervine constant cu utilaje şi echipaje feroviare.

Fostul premier Dacian Cioloş a reacţionat la anunţul lui Liviu Dragnea, potrivit căruia ar fi găsit o „gaură de 10 miliarde” în buget, afirmând că PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă. El susţine că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat şi aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut.

Deţinuţii şi jandarmii vor fi implicaţi în acţiunile de deszăpezire care se vor desfăşura în următoarea perioadă în Capitală, având în vedere că firmele de salubritate au asigurat deszăpezirea în proporţie de doar circa 40% până în prezent. Edilul Capitalei a anunţat că, în perioada următoare, deszăpezirea trotuarelor şi a străzilor secundare va fi asigurată de deţinuţi şi jandarmi, pentru care urmează să se apeleze la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul de Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Gabriela Firea a mai spus că soluţia este una de criză, urmând ca de anul viitor operatorii de salubritate să îşi asume exigenţele impuse şi să asigure deszăpezirea şi în zonele secundare.

Peste 200 de câini adăpostiţi în Centrul de gestionare al câinilor fără stăpân Cluj-Napoca riscă să se îmbolnăvească din cauza gerului, în condiţiile în care sistemul de încălzire este stricat de dinainte de Crăciun. Asociaţiile de protecţie a animalelor au făcut apel la locuitori să adopte patrupedele până la ieşirea din iarnă. Reprezentantul Centrului de gestionare a câinilor fără stăpân Cluj-Napoca, Cristian Pop, a declarat, că soluţia de rezolvare a problemei ar consta în înlocuirea unor piese care trebuie aduse din import. Potrivit acestuia, centrul are două zone de adăpostire a câinilor, una pentru animalele adulte, cu regim normal, unde se înregistrează problemele la sistemul de încălzire, şi una pentru puii foarte mici, pentru câinii proaspăt operaţi sau pentru câinii bolnavi, unde căldura funcţionează pe sistem de centrale murale.

Turiştii care sosesc în Capitala României apreciază Bucureştiul ca fiind o destinaţie sigură, dar şi reconfortantă, vizitând cu plăcere Casa Poporului, Centrul vechi, Parcul Herăstrău şi Muzeul Satului, a declarat Gülen Hashmi, directorul general al hotelului Tempo, în cadrul unui briefing de presă. Majoritatea clienţilor hotelului Tempo din Bucureşti sunt români (31%), italieni (13%), israelieni (7%), germani (5%) şi turci (4%). Media de înnoptări a fost de 2 nopţi per turist în 2015, respectiv de 2,3 nopţi per turist în 2016. Gradul de ocupare a crescut de la 67% în 2015, la 73% în 2016.

Hotelul Tempo din Bucureşti a fost deschis în 2004, fiind rezultatul unei investiţii de aproximativ 1,3 milioane de euro. Compania care deţine Tempo – Izmir Turizm Insaat ve Ticaret AS, cu capital turcesc – deţine, de asemenea, o clădire de birouri de 6.600 de metri pătraţi în Otopeni, în valoare de 1,8 milioane de euro. Compania construieşte, în prezent, un outlet pentru shopping la Snagov, cu o suprafaţă de 14.500 mp – investiţie de 4 milioane de euro. De asemenea, compania turcească a investit în 134 de apartamente rezidenţiale aflate în patru blocuri de apartamente din Otopeni, cu un cost total de 3,2 milioane de euro, precum şi în 20 de vile din aceeaşi zonă, în valoare de 1 milion de euro.

Hotelului Tempo din Bucureşti i-a fost decernat, pe 21 decembrie 2016, la Oxford, Marea Britanie, în cadrul Galei Premiilor Internaţionale Socrates, distincţia „Best Enterprise”. Premiile Socrates reprezintă o tradiţie din anul 2000 şi apreciază cei mai performanţi oameni de afaceri şi antreprenori, oameni politici, oameni de stat şi personalităţi implicate în domeniul educaţiei. Aceste premii se acordă pentru şase categorii: management guvernamental, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, artă şi cultură, economie şi afaceri, respectiv medicină şi farmacie.

Mai puţin de o treime din firmele care folosesc internetul se promovează pe reţele sociale, doar 12 din 100 de firme româneşti cu peste 10 angajaţi şi-au făcut publicitate prin intermediul internetului în 2016, fiind pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Mai puţin de jumătate din întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România (42%) au o pagină de Internet. Potrivit statisticilor europene citate de agenţia Perceptum, Malta şi Irlanda au cele mai multe firme care se promovează pe mediile sociale, respectiv 71% şi 66%. La nivel european, 77% din IMM-uri deţin o pagină web, 45% folosesc reţelele sociale pentru promovare şi doar 25% îşi fac reclamă pe internet.

Un bărbat a murit, în urma unei explozii produse la o fabrică de confecţii din oraşul Strehaia, judeţul Mehedinţi. Explozia s-a produs la centrala termică a fabricii de confecţii din Strehaia. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale cu apă şi spumă şi nouă pompieri militari din cadrul staţiei de pompieri Strehaia. Explozia nu a fost urmată de incendiu şi nu a afectat structura de rezistenţă a fabricii sau a vecinătăţilor. Echipele de intervenţie urmează să determine cauzele producerii exploziei.

Deşi Donald Trump nu a participat la ceremonia Globurilor de Aur, ce a avut loc în Los Angeles, acesta a fost invocat de diferiţi actori, mai precis, ca ţinta unor glume cu substrat politic, în special într-un discurs susţinut de actriţa Meryl Streep. Meryl Streep l-a menţionat pe Trump în discursul său susţinut în timpul ceremoniei Globurilor de Aur exprimând că a fost teribil de dezamăgită de momentul în care Trump l-a ironizat pe un reporter cu handicap. Peşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a reacţionat după discursul de decernare de la Globurile de Aur al lui Streep, numind-o „partizana lui Hillary”. Streep, care a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, l-a criticat pe noul preşedinte american în faţa tuturor starurilor de la Hollywood.

Lungmetrajul „Moonlight”, regizat de Barry Jenkins, a fost desemnat cel mai bun film-dramă, în timp ce musicalul „La La Land”, în regia lui Damiel Chazelle, a fost numit cel mai bun film-comedie, la cea de-a 74-a gală a premiilor Globulrile de Aur, care a avut loc la Los Angeles. Ediţia din acest an a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), a fost prezentată de celebrul actor şi prezentator american Jimmy Fallon, care a fost ajutot de de cele trei fiice ale lui Sylvester Stallone, pe nume Sistine, Sophia şi Scarlet, desemnate anterior Miss Globurile de Aur 2017. Evenimentul s-a desfăşurat pe 8 ianuarie, la Hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills, Los Angeles.

La ediţia din 2017, premiul Globul de Aur pentru întreaga carieră a fost decernat actriţei Meryl Streep. Actriţa Viola Davis, care a câştigat trofeul duminică seară pentru „cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, după interpretarea din filmul „Fences”, a rostit un „laudatio” emoţionant în care a evocat-o pe Meryl Streep de-a lungul impresionantei sale cariere. Actriţa Meryl Streep a fost ovaţionată de audienţa de celebrităţi care au participat la gala Premiilor Globurile de Aur în Los Angeles.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat concurs de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Termenul scurt, 10 zile, pentru a alege proiectele şi a le implementa, a dus la revoltă civică şi flash-mob virtual. Aparent, o licitaţie deschisă adresată oricui doreşte să se exprime artistic privind Ziua Eminescu, 15 ianuarie 2017. Suma pusă în joc: 200.000 lei ”pentru sprijinirea derulării proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, în anul 2017”. După câteva ore de la această mobilizare civică, contul de email al ministerului dădea erori semnificative în receptarea mesajelor.

Disproporţia se observă nu doar între termemii organizării-implementării concursului de idei, dar şi în tratamentul anti-identitate naţională destinat lui Eminescu însuşi. Primul pas al ministerului patriotic denumit al Identităţii Naţionale eşuează într-o acţiune care are caracteristici pline de spiritul lui Caragiale: heirupism, mişto, dedicaţie. Eminescu, nici în 2016, nu scapă de superficialitate, dezinteres, iz de conspiraţie, umbre pe care le denunţa în operele sale poetice.

Poliţia franceză a arestat 15 persoane în legătură cu agresarea şi jefuirea vedetei de televziune Kim Kardashian la Paris în luna octombrie 2016. Informaţiile indică că persoanele au fost arestate în urma probelor ADN prelevate de la scena infracţiunii. RTL a mai comunicat că autorii jafului, dintre care unii deghizaţi în ofiţeri de poliţie, au părăsit locul faptei pe picioare sau folosind biciclete. Vedeta americană de televiziune Kim Kardashian a fost ameninţată cu arma în luna octombrie 2016 într-un hotel din Paris de către indivizi deghizaţi în poliţişti, fiind jefuită de bijuterii în valoare de aproximativ 9 milioane de euro.

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, se află în New York unde este aşteptat să se întâlnească cu ginerele preşedintelui ales al SUA, Jared Kushner, precum şi cu viitorul şef de strategie de la Washington, Steve Bannon. Întâlnirea marchează primul contact formal de la alegerile din noiembrie 2016 dintre ministrul de Externe al Marii Britanii şi echipa de tranziţie a lui Donald Trump. Johnson, unul dintre liderii campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, va discuta cel mai probabil statutul ”relaţiei speciale” dintre cele două state după punerea în funcţie a lui Donald Trump şi după părăsirea Blocului comunitar de către ţara britanică.

Un bărbat înarmat a fost arestat de poliţia din Northumbria după ce a luat patru persoane ostatice într-o casă de pariuri din Grange Road, Jarrow, din nord-estul Marii Britanii. Poliţia a ajuns la faţa locului, în urma unei sesizări făcute în privinţa unui bărbat care avea în posesia sa o armă de foc. Patru persoane au fost luate ostatice în interiorul casei de pariuri. În urma negocierilor cu poliţia, trei persoane au fost iniţial eiberate, cea de-a patra fiind şi ea în afara oricărui pericol la finalul negocierilor. Conform martorilor aflaţi în afara casei de pariuri, chiar înaintea încheierii acţiunilor de negociere s-au auzit o serie de împuşcături. Nicio o persoană nu a fost însă rănită în timpul luării ostaticilor. O anchetă a poliţiei este în curs.

Cel puţin cinci poliţişti au fost ucişi iar trei alte persoane, inclusiv trei civili, au fost rănite în urma unui atac care a avut loc luni la un punct de control din oraşul al-Arish, din nordul peninsulei Sinai. Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de securitate egiptene au fost vizate de numeroase atacuri ale militanţilor islamişti după ce armata l-a alungat de la putere pe preşedintele egiptean Mohamed Mursi în 2013, iar mii de oameni au protestat faţă de această decizie. Cele mai multe atacuri au loc în peninsula Sinai din nordul Egiptului unde activează filiala egipteană a reţelei Stat Islamic, Provincia Sinai, atacuri în care au murit sute de poliţişti şi militari.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu neagă că entităţi din Rusia s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA. Potrivit lui Priebus, Donald Trump a acceptat concluziile raportului serviciilor secrete americane cu privire la ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane, potrivit Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.

Bashar al-Assad, preşedintele sirian, a declarat că Guvernul de la Damasc este pregătit de negocieri ”în toate privinţele” în cadrul propunerilor tratativelor de pace din Kazakhstan, care vor alea loc în capitala Astana. Acesta a adăugat însă că nu este încă clar cine va reprezenta opoziţia şi nu a fost stabilit un termen al întrevederii. Assad a afirmat că armistiţiul intermediat de Turcia şi Rusia, cel mai puternic aliat al său, a fost încălcat înaintea discuţiilor, Armata având rolul de a recaptura o zonă din apropierea Damascului, unde insurgenţii controlează principala sursă de apă a oraşului.

Poliţia israeliană a anunţat că a arestat nouă persoane despre care se crede că ar avea legătură cu autorul atacului cu camion de la Ierusalim, soldat cu patru morţi şi 17 răniţi. Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a Poliţiei, a declarat că cinci din membrii familiei atacatorului se află printre cei arestaţi. Toţi cei arestaţi sunt din cartierul Jabel Mukaber, unde locuia şi autorul atacului. Cei decedaţi sunt trei femei şi un bărbat de aproximativ 20 de ani, care lucrau în cadrul armatei. Teroristul a fost împuşcat mortal de către personalul de securitate la locul atacului. Teroristul, identificat ca fiind Fadi al-Qanbar, provine din cartierul Jabel Mukaber din Ierusalim.

Insistenţa Germaniei asupra auterităţii în zona euro a lăsat Europa mai divizată ca niciodată, iar dezmembrarea UE nu mai este de neconceput. Gabriel, ai cărui Partid Social Democraţi (SPD) este partener al conservatorilor cancelarului Angela Merkel în cadrul coaliţiei de guvernare, a declarat că eforturile susţinute ale ţărilor precum Franţa şi Italia de a reduce deficitul fiscal a adus riscuri politice. Sigmar Gabriel, care în prezent ocupă şi funcţia de Ministru al economiei în Germania, ar putea candida împotriva Angelei Merkel în scrutinul federal din septembrie.

Theresa May, premierul bitanic, a declarat că va stabili strategia pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în săptămânile ce urmează. În primul interviu oferit de Theresa May în anul 2017, aceasta a ignorat solicitările oamenilor de afaceri, membrilor Parlamentului şi liderilor opoziţiei de a oferi mai multe detalii în privinţa strategiei pentru Brexit, prezentând doar promisiunea că va obţine cel mai bun acord posibil. Aceasta a reiterat faptul că ceea ce este o problemă decisivă a ambelor părţi implicate în negocierile pentru Brexit, şi anume dacă reducerea imigraţiei în Marea Britanie va avea prioritate în faţa accesului la piaţa unică a Blocului comunitar, nu este ”o alegere duală” şi a declarat că statul britanic nu va păstra ”fărâme” ale comunităţii europene.

SPORT

Gigi Becali se vede nevoit să schimbele numele echipei. Finanţatorul trupei roş-albastre a declarat că va pune în aplicare decizia Curţii de Apel, hotărâre ce îl obligă să nu mai folosească numele „Steaua”. Becali a ascultat de sfatul lui Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, astfel că trupa condusă de Reghecampf se va numi „Star Bucureşti”.

Dinamo l-a pierdut pe Gnohere, însă conform declaraţiilor venite din „Ştefan cel Mare” echipa nu va suferi în atac ca urmare a acestei plecări. În consecinţă, dinamoviştii caută întăriri pentru compartimentul defensiv. Adrian Mutu a luat legătura cu un fost coleg de la Ajaccio pe care doreşte să-l aducă la Dinamo. Claude Pierre Marie Dielna este un fundaş francez în vârstă de 29 de ani care este legitimat la Sheffield Wednesday, dar în 2016 a fost împrumutat la Slovan Bratislava unde a jucat doar 4 partide. Dielna şi Mutu au fost coechipieri la Ajaccio în sezonul 2013-2014. Francezul a mai jucat în carieră la Lorient, Istres, Olympiacos şi Sedan. Dinamo va pleca în cantonamentul din Marbella (15-29 ianuarie) unde va susţine patru partide amicale cu Videoton, Tianjin Teda, FC Zurich şi Eintracht Braunschweig.

Portarul italian al lui CSMS Poli Iaşi, Alessandro Caparco, a fost desemnat de site-ul “Il numero 1 IL portiere” goal-keeper-ul cu cea mai dificilă paradă a anului 2016. Caparco a uimit lumea fotbalului prin intervenţiile sale din meciul cu CFR Cluj, disputat în Copou în primăvara anului trecut. În partida disputată pe 5 martie, contând pentru prima etapă din play-out, ardelenii s-au impus cu scorul de 2-0, dar în centrul atenţiei a fost portarul ieşenilor, Caparco. Acesta a intervenit incredibil de pe linia porţii, de trei ori în aceeaşi fază, mai întâi la şutul lui Juan Carlos, apoi la “capul” aceluiaşi jucător, după care a scos şutul lui Dani Coelho.

Alibec, Gnohere şi Junior Morais, care va veni din vară, sunt achiziţiile reuşite de Gigi Becali din această iarnă. Reghecampf îl va pierde însă pe Adi Popa. Finanţatorul echipei roş-albastre a declarat că a discutat cu mijlocaşul în vârstă de 28 de ani şi că acesta este hotărât să plece la finalul sezonului când îi va expira contractul. Adi Popa a venit la Steaua în august 2012, transferat fiind de la Concordia Chiajna. A jucat 210 meciuri şi a marcat 25 de goluri pentru roş-albaştri. 7 trofee a câştigat Adi Popa alături de Steaua.

Croaţia, Danemarca, Spania, I. Feroe, Franţa, Germania, Ungaria, Islanda, Macedonia, Norvegia, Rusia şi Slovenia sunt cele două 12 naţiuni din Europa care s-au calificat la Campionatul Mondial de handbal tineret din Algeria, programat în a doua jumătate a unii iulie a acestui an. Între naţiunile enumerate suprinde prezenţa Insulelor Feroe, care au furnizat, probabil, cea mai mare supriză din ultimii ani în handbalul masculin. Grupul de Insule cu nici 50.000 de locuitori s-a calificat la un turneu final acolo unde România nu are loc, reuşind să termine pe primul loc într-o grupă cu Elveţia, Finlanda şi Israel.

Insulele Feroe au profitat de faptul că au găzduit turneul de calificare pe teren propriu şi au avut o grupă în care au putut să se bată, dar acest lucru nu le scade cu nimic din meritele de a evolua în premieră la un Campionat Mondial. Opţiunea de a evolua la turneul final au luat-o încă după primul meci, după ce au învins Elveţia cu 28-24. Progresul feroezilor a fost spectaculos în condiţiile în care în urmă cu câteva luni, în calificările pentru Campionatul European U20, aceeaşi echipă pierdea în faţa Elveţiei cu 12-23! Insulele Feroe au câştigat apoi partidele cu Israel (31-25) şi Finlanda (29-28) şi au făcut pasul către Campionatul Mondial cu maximum de puncte.

Fostul internaţional Ionel Ganea a lansat acuzaţii dure la adresa selecţionerului Christoph Daum şi a staff-ului său tehnic, considerând că trebuie luate măsuri imediate pentru ca naţionala să se poată califica la următoarele turnee finale de Campionat Mondial sau European. FC Steaua Bucureşti l-a transferat pe atacantul francez Harlem Gnohere, de la Dinamo, pentru care a plătit 250.000 de euro. Fotbalistul de 28 de ani a semnat un contract valabil pe trei sezoane şi jumătate cu vicecampioana, însă fostul internaţional Ionel Ganea consideră că formaţia antrenată de Ioan Andone nu va resimţi pierderea atacantului. Mai mult, Ganea a spus că Dinamo ar trebui să se concentreze pe transferul unor jucători în compartimentul defensiv.

Cupa Franţei a oferit o surpriză plăcută încă din primele faze ale competiţiei. Aflată la ediţia centenară, oficialii francezi au permis accesul şi echipelor profesioniste sau de amatori, astfel că în fazele eliminatorii a apărut şi AS Exclesior, o o formaţie din insula La Reunion (teritoriu francez), de lângă Madagascar. Povestea celor de la AS Excelsior, în Cupa Franţei, a fost scrisă ieri, după ce Lille a eliminat, pe teren propriu, micuţa echipă din insula La Reunion, scor 4-1. Totuşi, efortul celor de la Excelsior este cel care a impresionat suflarea fotbalistică, după ce clubul a fost nevoit să călătorească timp de 36 de ore cu avionul şi aproape 20.000 de kilometri, dus-întors, doar pentru 90 de minute pe stadionul “Pierre-Mauroy”.

Jucătoarea americană Sloane Stephens (52 WTA), fostă ocupantă a locului 11 mondial, a declarat forfait pentru turneul de Grand Slam de la Australian Open (16-29 ianuarie). Sloane nu va putea juca din cauza unei accidentări la picior, astfel că grupul vedetelor care lipsesc de la primul Grand Slam al anului se lărgeşte. Stephens a făcut un anunţ trist în această săptămână, retrăgându-se atât din turneul de la Sydney, cât şi de la Australian Open. Problemele de la picior ale americancei erau mai vechi, sportiva în vârstă de 23 de ani nemaidisputând niciun meci din august 2016. Sloane nu s-a putut recupera la timp pentru Australian Open, turneul de Grand Slam la care a obţinut cea mai importantă performanţă a carierei. Stephens a ajuns până în semifinalele ediţiei din 2013, atunci când a fost eliminată de cea care avea să devină campioană la Melbourne, Viktoria Azarenka, scor 6-1, 6-4.

În afară de rusoaica Maria Şarapova – suspendată, şi de bielorusa Viktoria Azarenka – cea care tocmai a dat naştere unui băieţel, mai multe jucătoare cu nume vor rata Australian Open din diverse motive. Lista absenţelor de marcă este completată de Petra Kvitova (Cehia) – a fost atacată şi rănită la mâna stângă de un hoţ, Madison Keys (SUA) – are probleme la încheietura mâinii stângi, Ana Ivanovic (Serbia) – s-a retras din activitate, şi Sabine Lisicki (Germania) – accidentată la umăr. O altă jucătoare din Top 100 care va absenta de la Melbourne din cauza problemelor fizice este Catherine Bellis (SUA).

Mesut Ozil, mijlocaşul german al echipei Arsenal, a confirmat că este pregătit să semneze prelungirea contractului, singura condiţie a sa fiind ca managerul Arsene Wenger să continue pe Emirates şi după finalul acestui sezon. Contractul lui Arsene Wenger cu Arsenal va expira la sfârşitul acestui sezon, în timp ce Ozil şi colegul său Alexis Sanchez mai au câte 18 luni de contract cu gruparea de pe Emirates. Mesut Ozil a fost transferat la clubul din nordul Londrei în 2013, dar a fost criticat de fostele glorii ale lui Arsenal, inclusiv de Thierry Henry, care a spus că internaţionalul german „ţine clubul ostatic” cu pretenţiile sale financiare. Arsenal ocupă locul cinci în Premier League, cu 41 de puncte acumulate după 20 de runde, la opt puncte în spatele liderului Chelsea.

CSU Craiova va întâlni gruparea elveţiană St. Gallen, pe 14 ianuarie, în stagiul de pregătire din Malta, iar patru zile mai târziu va juca împotriva localnicilor de la FC Hibernians, iar pe 25 ianuarie va disputa ultimul meci de verificare contra austriecilor de la RZ Pellets WAC. Două titluri de campioană are St. Gallen în cei 137 de ani de istorie. Ultimul, cel din 2000, cu Jerry Gane în teren. Fostul jucător şi antrenor al Universităţii Craiova a avut o perioadă extrem de prolifică sub culorile grupării elveţiene, cu 52 de goluri marcate în 117 apariţii. FC St. Gallen ocupă locul şase în Superliga din Elveţia, informează site-ul oficial al clubului Universitatea Craiova.

Sergey Ustiugov (Rusia) a câştigat ediţia din acest an a celebrei întreceri de schi fond ”Tour de Ski”, desfăşurată în trei ţări, Elveţia, Germania şi Italia, pe parcursul a şapte etape. Sportivul rus a reuşit să devină primul sportiv care câştigă cinci etape într-o ediţie, la final reuşind să-l învingă pe norvegianul Sundby cu 1 minut şi 2 secunde. Dario Cologna (Elveţia) a ocupat locul 3 la general, fiind înregistrat cu o întârziere de 1 minut şi 19 secunde.

În ultima probă disputată la Val di Fiemme (Italia) – 9 km stilul liber, pursuit – francezul Maurice Manificat a fost înregistrat cu cel mai bun timp: 29 de minute şi 20 de secunde. Paul Pepene a avut o prestaţie remarcabilă, reuşind să înregistreze al 17-lea timp, cu 30 de minute şi 33 de secunde, fiind clasat imediat după Ustiugov, care a schiat cu aproape 6 secunde mai bine. La ”general”, sportivul de la Dinamo a ocupat locul 33 în ”Tour de Ski”. Paul Pepene şi-a îmbunătăţit practic rezultatul de anul trecut, când a ocupat locul 35 la final.

Starul echipei Los Angeles Clippers, Chris Paul, a devenit duminică al 10-lea cel mai bun pasator din NBA, atingând borna de 8,000 assist-uri. Jucătorul de 31 de ani a reuşit 18 assist-uri împotriva celor de la Miami Heat (98-86), reuşind să atingă un total de 8.012 pase, „elimnnându-l” astfel din Top 10 pe Rod Strickland care are 7987 de assist-uri. Conducătorul de joc a declarat pentru televiziunea americană Fox News că: “ Nu ştiam lucrul asta. Cool. Cred că înseamnă că deja joc de ceva timp”.

Oficialii de la Australian Open au mărit premiile în bani, acestea ajungând la un maxim istoric de 50 milioane de dolari, în creştere cu 14% faţă de 2016. Competiţia începe pe 16 ianuarie şi va fi transmisă în direct în România de canalele Eurosport. Câştigătorii de la masculin şi feminin vor primi fiecare câte 3,7milioane de dolari australieni, în timp ce pierzătorul din prima rundă va primi 50.000 $. Craig Tiley, Australian Open Tournament Director CEO, a spus că organizatorii au dorit să se asigure că vor fi recompensaţi jucătorii de la ambele capete ale tabloului.

Monica Niculescu (România) şi Abigail Spears (SUA), favoritele principale de la Hobart, au acces fără probleme în sferturile de finală ale turneului WTA de categorie International. Echipa româno-americană a trecut luni dimineaţă, în primul meci, de Nao Hibino (Japonia) şi Alicja Rosolska (Polonia), cu scorul de 6-3, 6-4.Niculescu se află într-o bună dispoziţie în săptămâna premergătoare turneului de Grand Slam de la Australian Open! După ce a învins-o pe Jelena Jankovic la simplu, scor 6-2, 6-3, jucătoarea antrenată de Călin Ciorbagiu a triumfat la Hobart şi în proba de dublu. Monica Niculescu şi Abigail Spears s-au descurcat excelent la prima partidă jucată împreună în circuitul profesionist. Cele două au tranşat în minimum de seturi confruntarea cu Nao Hibino/Alicja Rosolska, scor 6-3, 6-4, partida încheindu-se după o oră şi 14 minute.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, CS Pandurii Târgu Jiu anunţă că va juca meciurile de acasă tot pe Municipalul severinean. Deşi oficialii gorjeni voiau să mute, din 2017, echipa la Motru, investiţiile la Stadionul Minerul erau destul de mari şi nejustificate, conform oficialilor de la Pandurii, deoarece meciurile programate de televiziuni în nocturnă ar fi trebuit să se dispute tot pe Stadionul Municipal din Drobeta – Turnu Severin. CS Pandurii va avea însă probleme, cel puţin în luna februarie, şi cu arena de la malul Dunării, deoarece aceasta nu beneficiază de instalaţie de încălzire a gazonului.

După ce au ieşit de pe teren din cauza terenului îngheţat de la Târgu Mureş, jucătorii Pandurilor riscă să ai aibă parte de o suprafaţă de joc similară şi la jocul de pe propriul teren. Pe 4 februarie, echipa gorjeană va disputa primul joc din acest an, în calitate de gazdă, pe Municipalul severinean, cu CSM Poli Iaşi. Deoarece a nins din abundenţă zilele trecute, suprafaţa de joc a stadionului de malul Dunării riscă să fie înghetaţă peste o lună.

Juventus Torino a învins, pe teren propriu, scor 3-0, pe Bologna, în etapa a 19-a din campionatul Italiei şi s-a distanţat la patru puncte de AS Roma în fruntea clasamentului, având şi un meci în minus. Juventus a deschis scorul prin Gonzalo Higuain, după numai şapte minute de joc, care a fructificat pasa primită de la Miralem Pjanic. Argentinianul Paulo Dybala a dublat avantajul echipei antrenate de Massimiliano Allegri, cu cinci minute înainte de pauză. Higuain a stabilit rezultatul final, 3-0 pentru Juventus, în minutul 54. Cu „dubla” reuşită în faţa celor de la Bologna, Higuain a ajuns la 12 goluri marcate în acest sezon de Serie A.

Australianul Nick Kyrgios (13 ATP) a luat atitudine după ce Novak Djokovic (Serbia, 2 ATP) a lovit cu mingea un spectator în timpul finalei câştigate la Doha contra liderului mondial Andy Murray (Marea Brtianei), scor 6-3, 5-7, 6-4. Iritat din cauză că a ajuns prea târziu la o scurtă trimisă de adversarul său, Djokovic a expediat mingea către oamenii aflaţi în tribune. Un spectator a fost atins, iar sârbul a primit un avertisment din partea arbitrului brazilian Carlos Bernardes. Gestul nervos al lui Nole a fost taxat chiar de Nick Kyrgios, considerat un bad boy al circuitului ATP. Australianul s-a simţit discriminat pentru că ieşirea lui Djokovic ar fi fost trecută cu vederea, în timp ce el este sancţionat aspru de fiecare dată.

PROGNOZA METEO
9 Ianuarie 2017

Vremea va fi în continuare geroasã, atât ziua cât și noaptea, în cea mai mare parte a țãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între -16 și -6 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -26 și -10 grade, mai scãzute în estul Transilvaniei pânã în jurul valorii de -29 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri mai persistente în nord-est, iar în cursul zilei și în sud-vest. Va mai ninge slab, local în jumãtatea de nord a Moldovei, în Banat și Oltenia și numai izolat și trecãtor în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în Moldova, Banat și Crișana, dar și în zonele de munte și pe litoral. Mai ales în a doua parte a intervalului, izolat se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea se va menține geroasã, atât ziua cât și noaptea. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -11 grade, iar minima va fi de -18…-19 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã pânã în jurul valorii de -23 de grade. Cerul va mai prezenta unele înnorãri în prima parte a zilei, când vor mai fi condiții de ninsoare slabã, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *