Stiri pe scurt 9 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 9 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 9 februarie. La 9 februarie 1881 a încetat din viaţă scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoevski: „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov”, „Demonii”. Este unul dintre cei mai importanţi autori din literatura universală, considerat părinte al existenţialismului. Cărţile sale sunt traduse şi comentate în întreaga lume, iar după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru şi filme.

Deszăpezirea în Sectorul 5 al Capitalei este anevoiasă după ultima ninsoare, cauza fiind resursa umană. Angajaţii companiei Romprest care ar fi trebui să deszăpezească Sectorul 5 au rămas înzăpeziţi într-o localitate din judeţul Teleorman. Din această cauză deszăpezirea trotuarelor din Sectorul 5 s-a realizat mult mai lent. În replică, Gabriela Firea i-a reproşat că ar fi trebuit să cazeze muncitorii în Bucureşti, deoarece se ştia că urmează mai multe zile de ninsoare, însă reprezentantul ROMPREST a susţinut că nu se ştia că şi judeţul Teleorman va fi afectat de acest fenomen, fapt confirmat şi de Administraţia Naţională de Meteorologie. Primarul General al Capitalei a reproşat şi reprezentanţilor companiilor Rosal, Rebu, Supercom şi Urban că nu au intervenit eficient pentru a deszăpezi trotuarele şi străzile laterale din cele şase Sectoare ale Bucureştiului.

Compania Romprest, care se ocupă şi de deszăpezirea Sectorului 1, a fost principala ţintă a edilului, făcând referire în special la cartierul Henry Coandă. Directorul companiei de salubritate a explicat, însă, că acel cartier se află încă în faza de construcţie, aşadar este de datoria firmei de construcţii să se ocupe de deszăpezire, fapt confirmat şi de primarul Sectorului 1, edilul precizând că, totuşi, se va interveni pe timpul zilei şi în acest cartier pentru a se degaja zăpada. Conform unui comunicat al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, în Capitală se acţionează cu 178 de utilaje şi 1215 operatori manuali pentru îndepărtarea zăpezii de pe principalele artere de circulaţie, dar şi pe străzile secundare.

Curtea Constituţională ia în discuţie sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă referitoare la modificarea Codurilor penale. Astfel, judecătorii se vor pronunţa pe fondul ordonanţei, după ce miercuri aceeaşi instituţie a luat în discuţie problema de formă, respectiv dacă Guvernul putea emite ordonanţă de urgenţă de modificare a Codurilor penale. CCR a rămas, joi, în pronunţare asupra sesizării Avocatului Poporului cu privire la OUG 13, procurorul de şedinţă susţinând că CCR „trebuie să se pronunţe acum” pentru că nu la orice alt moment decizia va fi teoretică, iar Dorneanu susţinând că CCR nu ştie daca va judeca admisibilitatea sau fondul.

Procurorul de şedinţă a susţinut , în şedinţa care a durat aproximativ o oră, că CCR ar trebui să se pronunţe asupra fondului OUG 13, chiar dacă a fost abrogată, pentru că există posibilitatea ca OUG 14 să fie respinsă de Parlament şi, astfel OUG 13 să intre în vigoare, iar instanţele vor trebui să ţină cont de ea chiar şi în situaţia în care va fi, ulterior, declarată neconstituţională. Dacă CCR nu s-ar pronunţa cu privire la OUG 13 „acum” şi ar aştepta să intre în vigoare, decizia Curţii ar fi „teoretică” şi ar contraveni recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că deciziile trebuie să fie efective. Dacă se elimină abuzul în serviciu în cazul adoptarii de actelor normative, această prevedere ar putea aduce atingere drepturilor si libertăţilor fundamentale, putând crea situaţii de inferioritate, discriminare.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, înaintea audierii sale de către Comisia parlamentară de control al SRI, referitor la proteste, comunicarea inter-instituţională pe această temă şi violenţele din stradă, că nu are ce să-şi reproşeze şi că SRI nu e implicat politic. El a menţionat că între cele două instituţii au fost trimise SMS-uri cu privire la persoane care ar fi putut perturba manifestaţiile. SRI a trimis informări mai consistente despre violenţele care au avut loc la protestele din Piaţa Victoriei, din noaptea de 1 februarie, abia a doua zi, pe 2 februarie, după ce în seara violenţelor trimisese 3 SMS-uri către factori de decizie din MAI.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a remarcat că firmele româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor e producţie simultană cu scăderea preţurilor de consum, fenomen care „nu lasă loc” pentru o apreciere a leului faţă de principalele valute. Banca Naţională a României anticipează, în Raportul asupra inflaţiei, că media scumpirilor va fi doar de 1,7% la sfârşitul acestui an, apoi va urca la 3,4% spre sfârşitul anului viitor, revizuind în jos prognoza pentru 2017 şi în sus pe cea pentru 2018. Potrivit conducerii BNR, rata anuală a inflaţiei ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20% în 2016.

Dan Adamescu lăsat o scrisoare cu câteva luni înainte să moară, în care susţine că „ASF şi Victor Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentarea firmei de asigurări ASTRA”. Omul de afaceri spune că a fost minţit de un procuror DNA că se va putea opera în străinătate dacă plăteşte cauţiunea. Reprezentanţii The Nova Group, fondată de Dan Adamescu, au trimis pe adresa redacţiei MEDIAFAX un fragment din scrisoarea redactată de omul de afaceri înainte să moară. Acesta susţine în scrisoare că procurorul care l-a anchetat în dosarul falimentării ASTRA i-a promis că îi va permite să meargă în străinătate pentru a se opera dacă plăteşte cauţiunea de 40 de milioane de lei, însă nu s-a ţinut de cuvânt.

Fostul premier Dacian Cioloş nu va participa la audierea din Comisia Buget-Finanţe, iar fostul ministru al Finanţelor Anca Dragu a trimis un răspuns scris membrilor comisiei, la care a subscris şi fostul premier Cioloş. Cioloş a atras atenţia asupra faptului că prezenţa sa în faţa comisiei ar accentua caracterul politic. Decizia foştilor guvernanţi de a nu se prezenta în faţa Comisiei Buget, finanţe şi bănci a generat criticin din partea unora dintre membri. Fostul vicepremierVasile Dâncu a trimis o scrisoare în care şi-a anunţat disponibilitatea de a veni la audiere săptămâna viitoare.

Poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti fac trei percheziţii la societăţi de avocatură şi de insolvenţă, bănuite că au cauzat un prejudiciu de 18 milioane de lei, cu ocazia derulării procedurii de insolvenţă a clubului Dinamo. Clubul de fotbal Dinamo Bucureşti a emis, un punct de vedere cu privire la percheziţiile efectuate de poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti la societăţi de avocatură şi de insolvenţă, cu ocazia derulării procedurii de insolvenţă a clubului Dinamo. Au fost efectuate trei percheziţii domiciliare la sediul unei societăţi de avocatură, al unei societăţi de insolvenţă şi la domiciliul reprezentantului unei firme de insolvenţă, toate suspectate că au cauzat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei.

Premierul Sorin Grindeanu a numit-o pe Ionica Sfetcu vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Sfetcu fusese numită în funcţie cu o zi în urmă. Ionica Sfetcu a fost inspector în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, poziţie din care a fost trimisă în judecată de DNA în 2015 pentru că, alături de mai mulţi colegi, încasa şpăgi de la supermaketuri. DNA o acuză pe Ionica Sfetcu de luare de mită în 19 ocazii diferite. Dosarul se află pe rol la Tribunalul Bucureşti, iar pe 7 martie are un nou termen de judecată.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, o alertă meteo de vreme rea valabilă până marţi. ANM a transmis şi o avertizare de cod galben de polei pentru judeţul Constanţa. În intervalul 9-14 februarie se va va înregistra un val de frig cu nopţi nopţi geroase în mai toată ţara. În cursul zilei de joi (09 februarie) vor mai fi ninsori slabe cantitativ în Moldova, Muntenia şi Oltenia, precum şi în zonele de munte, iar vântul va avea unele intensificări în regiunile sudice, spulberând trecător zăpada. Pe arii restrânse în sud-est vor mai fi depuneri de polei

Un bărbat a fost reţinut, fiind suspectat de viol, exercitarea fără drept a unei profesii şi fals în înscrisuri oficiale, cauza fiind deschisă ca urmare a unei plângeri făcute de o tânără care a reclamat că a fost violată în timpul unei false testări psihologice pentru funcţia de secretară. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Poliţiştii au făcut percheziţii la locaţia prezentată drept ,,cabinet medical”, de unde au fost ridicate mai multe înscrisuri, obiecte şi bunuri, urmând a fi efectuate mai multe expertize şi constatări.

Românii care vor să îşi înmatriculeze maşinile second-hand pot obţine o programare la Registrul Auto Român (RAR) abia din luna viitoare, arată site-ul pentru programări al RAR. Eliminarea timbrului de mediu, începând cu data de 1 februarie, a adus o creştere a numărului persoanelor care doresc să-si înmatriculeze maşinile la mâna a doua cumpărate din străinătate. Faţă de luna decembrie a anului 2016 numărul de programări la RAR a crescut cu aproximativ 50%. Astfel, dacă în decembrie 2016 la nivel naţional au fost aproximativ 48 de mii de programări, în luna ianuarie 2017 s-a ajuns la peste 75 de mii. Cifrele înregistrate reflectă valul înmatriculărilor în creştere de maşini second-hand importate, astfel că joi 1 februarie au fost înmatriculate, de pildă, 523 de autoturisme noi şi aproape 5.500 vechi.

Peste un milion de euro a cheltuit Primăria Bistriţa în 2016, fondurile provenind dintr-un împrumut, pentru a construi un pod peste râul Bistriţa, însă acesta nu poate fi folosit deoarece municipalitatea nu a ajuns la o înţelegere cu proprietarii terenurilor din zonă. Primăria Bistriţa a accesat un credit pe o perioadă de 20 de ani pentru amenajarea unui pod peste râul Bistriţa, pod care ar fi trebuit să facă legătura cu zona Zăvoaie, o zonă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani. Lucrările la pod au început în martie 2015, iar termenul de execuţie a fost de 18 luni, însă nici până acum acesta nu este terminat. Autorităţile locale nu insistă pentru finalizarea podului deoarece acesta nu poate fi folosit.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă (AM POCA), deschide o nouă linie de finanţare, cu un buget alocat de 40.000.000 de lei. Pot obţine finanţare instituţiile publice. Este vorba despre Axa prioritară 2 a programului, Administraţie publică şi sistem judiciar accesibile şi transparente, Obiectivul Specific 2.2: Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Cererea de proiecte nr. IP7/2017 – Sprijin pentru secretariatul tehnic al Strategiei Naţionale Anticorupţie şi măsuri privind remedierea lacunelor legislative cu privire la consilierul de etică, protecţia avertizorului în interes public şi interdicţiile post-angajare (pantouflage-ul) are drept solicitanţi eligibili următoarele entităţi publice: Ministerul Justiţiei; Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene; Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici; Ministerul Finanţelor Publice. Odată cu lansarea cererii de proiecte, este pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari Ghidul solicitantului cu anexele aferente.

Douăzeci şi şapte de comune din judeţele Buzău, Brăila, Dâmboviţa, Prahova şi Vrancea au rămas, fără energie electrică din cauza unor avarii provocate de vânt. În judeţul Vrancea, joi dimineaţă erau nealimentate cu energie electrică comunele Băleşti, Bogza, Caiata, Râmniceni, Sat Nou, Tătaru şi Slobozia Boteşti. SDEE sucursala Focşani are patru echipe pe teren pentru remedierea defecţiunilor. În judeţul Buzău, erau nealimentate cu energie electrică comunele Brădeanu, Amaru, Balta Albă, Boldu şi parţial Breaza, sucursala Buzău a SDEE având în teren 16 de echipe.

De asemenea, în judeţul Brăila erau nealimentate cu energie electrică comunele Ştefan Gheorghiu, Chioibăneşti, Pribeagu, Sătuc, Gălbenu, Ţintecani, Jirlău, Drobu şi Udreşti, aici nouă echipe lucrând pentru remedierea defecţiunilor. În judeţul Dâmboviţa erau fără curent electric comunele Fusea, Merişu şi Plopu, cu şase echipe pe teren, iar în judeţul Prahova sunt nealimentate cu energie electrică comunele Mizil, Baba Ana şi Cireşanu, sucursala Ploieşti a SDEE trimiţând în teren cinci echipe. Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Munteania Nord arată că intervenţiile echipelor vor continua până la alimentarea integrală a zonelor afectate.

O româncă pe numele căreia autorităţile italiene au emis mandat european de arestare pentru trafic de persoane a fost prinsă la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, unde a prezentat un document de identitate fals. Potrivit Poliţiei de Frontieră, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici s.a prezentat, marţi, o femeie care intenţiona să iasă din ţară, călătorind cu trenul care circula pe ruta Braşov – Budapesta. Femeia s-a legitimat cu o carte de identitate italiană, însă poliţiştii de frontieră au constatat că actul era fals, motiv pentru care femeia a fost condusă la sediul sectorului Poliţiei de Frontieră. Aici, poliţiştii au stabilit că Florina M., în vârstă de 39 de ani, din judeţul Dâmboviţa, apare în bazele de date ca fiind căutată de autorităţile italiene, pe numele acesteia fiind emis un mandat european de arestare pentru trafic de persoane.

În România, în munţii Hăşmaş, pe o suprafaţă de circa 3000 de hectare, există singurul orfelinat de urşi din Europa, un habitat în care urşii orfani au toate premisele să înveţe cum e viaţa speciei lor astfel încât ei să poată fi eliberaţi, ulterior, în sălbăticie. WWF, organizaţie ce susţine conservarea naturii, a lansat campania de strângere de fonduri „Nepregătiţii”, ca urmare a lipsei fondurilor necesare pentru ca Centrul de Reabilitare a Urşilor Orfani să îşi continue activitatea. Centrul de reabilitare este preferat de animale întrucât nu există exploatări forestiere, ori activitate umană care să le afecteze habitatul.

Campania propusă de Thinkdigital România îşi propune să comunice românilor de pretutindeni că pot „adopta” un urs, urmând ca acesta să-şi continue viaţa în sălbăticie, după ce primeşte un minim de ajutor la Centru (vaccinuri, hrană, minimă întreţinere). Până acum au declarat public că au adoptat un ursuleţ Irina Margareta Nistor, Orkid, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers şi Lucia. Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit, carbonizat, după ce locuinţa i-a fost cuprinsă de un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului căzut din sobă. Pompierii militari ai Detaşamentului de Pompieri Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, au intervenit, cu trei autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din comuna Bosanci. La sosirea echipajelor de pompieri ardeau casa de locuit şi o anexă din lemn, existând pericolul de propagare la două locuinţe învecinate. Vecinii au declarat că exista posibilitatea ca proprietarul, care avea un handicap locomotor, să fi fost suprins de foc în locuinţă, iar după localizarea flăcărilor, pompierii militari au pătruns în interiorul casei, unde au găsit trupul carbonizat al bărbatului în vârstă de 82 de ani.

O persoană a murit, iar două au fost rănite, joi dimineaţa, după ce maşina în care erau s-a ciocnit cu un TIR, pe Drumul Naţional 7, care face legătura între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea. Soferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi într-o curbă periculoasă la dreapta, în localitatea argeşeană Drăganu, pe Drumul Naţional 7, care face legătura între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, autoturismul a derapat şi a ajuns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală cu un TIR. În urma impactului, o femeie din maşină a murit. Ceilalţi doi ocupanţi ai maşinii au primit îngrijiri medicale şi au fost transportaţi la spital. Una dintre persoanele rănite, o femeie, a suferit mai multe fracturi, iar cealaltă, un bărbat, un traumatism cranio cerebral. Poliţiştii au deschis o anchetă.

Trenurile circulă cu restricţii de viteză pe segmentele de drum Valul lui Traian – Constanţa şi Dragoş Vodă – Feteşti, având întârzieri din cauza vântului puternic şi a ninsorilor abundente, însă nu sunt linii de cale ferată închise şi nici trenuri blocate. Nu sunt linii de cale ferată închise şi nici trenuri blocate pe reţeaua feroviară, însă circulaţia este adaptată la condiţiile meteo nefavorabile, în special pe raza a trei regionale feroviare: Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Restricţii de viteză de 80 de kilometri pe oră sunt impuse pe segmentele de drum Valul lui Traian – Constanţa şi Dragoş Vodă – Feteşti. Se înregistrează întârzieri în circulaţie, determinate de adaptarea circulaţiei la condiţiile meteo nefavorabile de vânt puternic şi ninsori abundente.

Douăzeci de tineri au folosit zece kilometri de aţă colorată şi peste 1.500 de cuie pentru a realiza una dintre cele mai mari instalaţii urbane de „string art” din România, amplasată într-un parc din centrul Timişoarei cu scopul revitalizării lui. Instalaţia urbană de “string art”, adică tehnica prin care artiştii creează opere folosind aţe şi cuie bătute în lemn, a fost realizată în Parcul Castelului din Timişoara, aflat în centrul oraşului. Iniţiativa aparţine unui număr de 20 de tineri, printre care şi studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, care s-au gândit că, în acest mod, parcul va prinde viaţă şi culoare.

O gravură de 232 de ani, care îl prezintă pe Crişan, cel de-al treilea lider al răscoalei transilvănene din 1784, considerat cel mai fioros dintre capii revoltei, într-un mod veridic, este exponatul lunii februarie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Gravura expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este una veridică şi îl prezintă pe Crişan la fel ca sursele istorice, însă autorul este necunoscut. Figura liderului răscoalei este specifică unui bărbat de 50 de ani, cu un trup robust, privire hotărâtă, dar şi uşor melancolică, nas acvilin, iar ochii sunt puţin supradimensionaţi. Crişan este însoţit de un câine mare şi puternic din rasa Bullenbeiser, dispărută în zilele noastre, din care a provenit boxerul german.

Sub imagine scrie, în limba germană, „Crişan Gheorghe, conducător al rebelilor valahi, care în 10 februarie 1785 a fost capturat”. Despre Crişan se ştie că avea 52 de ani la momentul răscoalei şi era un ţăran înfocat şi sever. În cronica anonimă din Sibiu, el este descris cel mai fioros dintre capii răscoalei. Crişan a fost prins şi s-a spânzurat în închisoare, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi, în 28 februarie 1785, celei mai grele pedepse prevăzută la acea vreme, frângerea cu roata. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din 1784 a fost o importantă acţiune a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă, iar în urma acesteia oamenii au câştigat mai multe drepturi.

Evenimentul „Brâncuşi: Vizionarul” va fi organizat vineri, 17 februarie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român din New York. Constantin Brâncuşi (n. 19 februarie 1876, Hobiţa-Peştişani, jud. Gorj – d. 16 martie 1957, Paris) este artistul care, prin viziunea sa originală şi unică şi prin tehnicile sale inovatoare, a redefinit forma şi semnificaţia sculpturii secolului XX. Opera sa a avut o influenţă decisivă atât asupra contemporanilor săi, cât şi asupra viitoarelor generaţii de artişti. Evenimentul marchează sărbătorirea a 141 de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, şi, totodată, apropiata comemorare a 60 de ani de la dispariţia artistului.

Poliţia din Belgia a reţinut 11 persoane în urma unor razii întreprinse în Bruxelles, ca parte a unei investigaţii a unor posibile întoarceri ale unor militanţi din Siria. Conform declaraţiilor procurorilor, poliţia belgiană a întreprins o serie de percheziţii la nouă adrese din mai multe cartiere din capitala Bruxelles. În urma percheziţiilor, nu au fost găsite arme sau materiale explozibile. Un judecător va decide dacă cei reţinuţi vor continua să rămână în custodia poliţiei. Cazul nu ar avea legături cu investigaţiile din Paris în privinţa atacurilor care au avut loc în noiembrie 2015 sau cu atentatul din martie 2016, din Bruxelles.

Un număr mare de solicitanţi de azil traveresează frontiera SUA cu Canada, în pofida vremii extrem de rece, în încercarea de a se refugia în statul canadian. Aceştia traversează frontiera din statul american Dakota de Nord şi ajung în provincia canadiană Manitoba. Săptămâna trecută, poliţia canadiană a raportat că a ridicat 22 de persoane în apropierea frontierei americane, după ce aceştia au mers cel puţin patru ore la temperaturi de sub zero grade Celsius. Aceştia au fost transportaţi la Agenţia serviciilor vamale canadiene, unde toţi au solicitat azil.

Autorităţile germane au arestat un cetăţean rus acuzat că ar fi participat la un antrenament militar în Siria alături de reţeaua Stat Islamic. Procurorii federali a spus că tânărul în vârstă de 19 ani, identificat doar ca Suleym K. în conformitate cu normele germane privind confidenţialitatea, a fost arestat marţi în apropiere de oraşul Koln. El este acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă. Procurorii au spus că suspectul a călătorit în Siria traversând Turcia în vara anului 2014 şi s-a alăturat Stat Islamic. El a plecat din Siria şi s-a întors în Turcia în luna noiembrie a acelui an.

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, s-a întâlnit la Washington cu ministrul mexican de Externe, Luis Videgaray, pentru a discuta despre colaborarea între SUA şi Mexic în mai multe domenii, inclusiv migraţie, securitate şi aplicarea legii. Întâlnirea între cei doi oficiali a avut loc la doar o săptămână după învestirea lui Tillerson în funcţia de secretar de Stat. La rândul său, Videgaray a descris întâlnirea cu omologul său american drept „o discuţie cordială despre coordonarea în privinţa migraţiei şi securităţii”, potrivit unei înregistrări postate de Ministerul mexican de Externe.

Poliţia din oraşul german Gottingen a anunţat că a reţinut joi doi extremişti islamici care sunt suspectaţi că ar fi plănuit să comită un atac terorist. Autorităţile au mai comunicat că suspecţii, un algerian în vârstă de 27 de ani şi un nigerian de 23 de ani, au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate în cursul dimineţii de joi la doisprezece adrese din zona oraşului Gottingen. Uew Luehrig, şeful poliţiei din Gottingen, a declarat că informaţiile privind un posibil plan de atac s-au acumulat tot mai mult în ultimele zile astfel că a fost decisă reţinerea celor doi. Aceştia locuiau în oraş şi erau activi în cercurile salafiste (n.red. – mişcare islamică ultraconservatoare) din regiune.

Poliţia franceză a anunţat că alte 26 de persoane au fost arestate în urma violenţelor din suburbiile nordice al Parisului, izbucnite după că un tânăr de culoare ar fi fost violat şi brutalizat de membri ai forţelor de ordine. Ciocnirile între forţele de ordine şi mai mulţi tineri au continuat pentru a cincea noapte consecutiv în localităţile din regiunea Saint-Seine-Denis, aflată la nord-est de Paris. Incidentele au început în urmă cu câteva zile în zona Aulnay-sous-Bois, după ce patru ofiţeri de poliţe au fost suspendaţi în urma acuzaţiilor că ar fi dat dovadă de brutalitate în timp ce încercau să aresteze un tânăr, inclusiv prin comiterea unei agresiuni sexuale. Unul dintre ofiţerii de poliţie implicaţi în acest caz este anchetat pentru viol şi ceilalţi trei pentru uz excesiv de forţă.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a renunţat la cetăţenia americană, potrivit unui document publicat de Departamenul Trezoreriei din SUA în care sunt listate toate persoanele care au renunţat la statutul de cetăţean american în ultimul trimestru al anului 2016. Ministrul britanic de Externe apare în lista Trezoreriei cu numele Alexander Boris Johnson, forma scurtă a numelui său complet, Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Johnson nu a anunţat public această decizie, iar Ministerul de Externe de la Londra nu a avut încă nicio reacţie la aceste informaţii.

Johnson, care la scurt timp după referendumul privind separarea Marii Britanii de UE a fost numit în funcţia de ministru de Externe, s-a plâns în mai multe rânduri în legătură cu unele probleme cauzate de dubla cetăţenie, în special în ceea ce priveşte plata de taxe în SUA. Astfel orice persoană cu cetăţenia americană, chiar trăind în străinătate, este obligată să-şi declare veniturile la administraţia fiscală americană.

Grecia ocupă primul loc în clasamentul ţărilor din zona euro unde oamenii lucrează mai puţine ore decât îşi doresc, neavând un program de muncă cu normă întreagă sau un loc de muncă. Aproape 31% din forţa de muncă actuală şi potenţială din Grecia nu are un program de muncă cu normă întreagă sau nu lucrează deloc, scrie Bloomberg. Forţa de muncă din Grecia intră în categoria U-6, a celor care lucrează mai puţin decât îşi doresc, categorie care îi include pe cei care nu au loc de muncă, pe cei care lucrează cu jumătate de normă din motive economice şi pe cei dispuşi să muncească, dar nu caută în mod activ un loc de muncă. Grecia este urmată în clasament de Spania, Italia şi Cipru.

Senatorul republican de Alabama, Jeff Sessions, a fost confirmat de Senatul american în funcţia de procuror general al Statelor Unite şi implicit şef al Departamentului de Justiţie, în urma unor dezbateri aprinse în cursul cărora democraţii l-au acuzat de rasism. Nominalizarea lui Sessions a fost aprobată cu 52 de voturi pentru şi 47 împotrivă, doar un senator democrat, Joe Manchin din Virginia de Vest, a votat în favoarea confirmării. Senatorul ultraconservator în vârstă de 70 de ani a fost nominalizat de preşedintele Donald Trump şi este văzut drept o inspiraţie pentru politicile antiimigraţie ale noii Administraţii de la Casa Albă. Sessions va conduce Departamentul de Justiţie, care are aproximativ 113.000 de angajaţi, inclusiv 93 de procurori federali.

Rusia percepe România drept o ameninţare clară la adresa securităţii sale întrucât serveşte drept avanpost al NATO şi găzduieşte elemente ale sistemului antirachetă american. Afirmaţiile oficialului rus au loc în contextul în care NATO a desfăşurat mai multe mii de militari în Polonia, statele baltice şi sud-estul Europei, inclusiv în România. Mai mult, în luna mai a anului trecut, SUA au activat elementele staţionate în România ale unui sistem antirachetă despre care Washingtonul spune că ar avea drept obiectiv să contracareze ameninţările venite dinspre Iran şi nu afectează securitatea Rusiei.

China va prelua amprentele tuturor turiştilor străini în cadrul unei măsuri de consolidare a securităţii frontierelor. Amprentarea turiştilor străini va fi introdusă începând de vineri, la aeroportul Shenzen, din sudul statului chinez, şi se va extinde treptat spre toate punctele de intrare din ţară. Vor fi vizaţi toţi deţinătorii de paşapoarte, cu vârste cuprinse între 14 şi 70 de ani. Ministerul Securităţii publice nu a specificat însă dacă vor fi colectate şi alte date biometrice. Această nouă reglementare va spori controalele imigrărilor şi va consolida eficienţa acestora.

O explozie a avut loc la centrala nucleară Flamanville (N-V) din Franţa, relatează Ouest France, adăugând că, potrivit primelor informaţii, ar putea exista persoane rănite. Explozia s-a produs în jurul orei locale 10.00 (11.00, ora României). Planul special de intervenţii nu a fost declanşat deoarece nu există niciun risc nuclear. Potrivit pompierilor, o explozie şi un incendiu au fost semnalate în incinta centralei, în afara zonei nucleare.

SPORT

Nicolae Badea a demarat executarea silită a acţiunilor pe care actualul proprietar, Ionuţ Negoiţă, le are la FC Dinamo. Procedura survine după ce, luna trecută, Curtea de Apel a confirmat punerea sub sechestru a 92,9368% din acţiunile pe care Negoiţă le are la gruparea „roş-albă“, în contul datoriei de 2.000.000 de euro pe care acesta o înregistrează către Badea. Conform înţelegerii dintre cei doi, la momentul preluării clubului de către Negoiţă de la Badea, primul trebuia să vireze suma de 2.000.000 de euro pentru a deveni proprietar la SC FC Dinamo Bucureşti 1948 SA. Banii n-au fost achitaţi, Badea a demarat la sfârşitul anului trecut operaţiunile în Justiţie şi a obţinut sechestrarea acţiunilor pe 12 ianuarie 2017.

Marius Şumudică spune că o eventuală calificare a Astrei după „dubla” cu Genk poate reprezenta enorm pentru clubul său şi fotbalul românesc. Şumi ia în calcul bonusul de aproximativ 750.000 de euro pe care Astra l-ar încasa în cazul unei calificări în optimile Europa League, dar şi punctele pe care giurgiuvenii le-ar aduce coeficientului de ţară. În acest moment, România ocupă locul 17 în clasamentul coeficienţilor, dar ar putea urca până pe locul 15 (Croaţia şi Austria au un avansde 1,100, respectiv 1,200 puncte, însă nu mai pot strânge puncte în acest sezon, toate echipele din cele două ţari fiind deja eliminate).

Dorin Rotariu a fost vândut de Dinamo la FC Brugge, pentru o sumă de apropimativ 2 milioane de euro, însă mijlocaşul ofensiv al roş-albilor ar fi avut şansa să joace la un nivel mult mai înalt. Constantin Anghelache a oferit detalii din negocierile purtate de clubul din Ştefan cel Mare cu Manchester United. Conform spuselor lui Anghelache, Rotariu s-a aflat în vederile „diavolilor”, care ar fi vrut să aibă drept de primă opţiune pentru fotbalistul de 21 de ani pe o perioadă de trei sezoane, urmând ca suma finală de transfer să se apropie de opt milioane de euro, dacă United ar fi decis să-l achiziţioneze.

Transferul lui Marian Pleaşcă la Steaua s-a perfectat. iar fundaşul a oferit primele declaraţii în calitate de jucător al vicecampioanei. Fostul jucător al Pandurilor speră că se va impune şi că va profita de şansele primite pentru a-i convinge pe roş-albaştri să-i ofere prelungirea contractului din vară. Pleaşcă a semnat un contract până la finalul sezonului, cu opţiune de prelungire pe alţi doi ani. 13 e numărul pe care Pleaşcă îl va purta la Steaua.

Clubul Dinamo reacţionează după ce Poliţia Româna a anunţat astăzi că ofiţeri de poliţie şi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti au efectuat astăzi percheziţii la societăţi de avocatură şi de insolvenţă, într-un dosar ce vizează derularea procedurii de insolvenţă a formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare, cu bănuiala că ar fi fost cauzat un un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei. Formaţia patronată de Ionuţ Negoiţă dă asigurări că va coopera din toate punctele de vedere cu autorităţile, iar oficialii roş-albi se declară convinşi că cercetările vor „confirma legalitatea şi corectitudinea procesului de insolvenţă prin care Dinamo Bucureşti a trecut recent”.

Portarul echipei naţionale, Ciprian Tătăruşanu, a împlinit astăzi 31 de ani. Născut în capitală, Tătăruşanu a început fotbalul la Juventus Bucureşti, de la care a plecat liber de contract în 2007 la Gloria Bistriţa. După două sezoane în care a impresionat în Liga 1, tânărul portar a fost cumpărat de Steaua pentru 1,5 milioane de euro. Acesta egala recordul de transfer al Gloriei, care îl vindea în 2008 pe Laszlo Sepsi la Benfica, tot pentru 1,5 milioane de euro. Între buturile Stelei, Tătăruşanu a fost prezent de 187 de ori în cei cinci ani petrecuţi la formaţia roş-albastră.

O Cupă, o Supercupă şi două titluri în Liga 1 a câştigat acesta în tricoul bucureştenilor, singurele trofee din cariera sa. În 2014, Fiorentina l-a achiziţionat pe „Tătă” pentru 3,7 milioane de euro, care în prezent a devenit titular incontestabil pentru gruparea viola. În noiembrie 2010, Răzvan Lucescu i-a oferit lui Tătăruşanu primele minute în tricoul echipei naţionale într-un amical cu Italia, disputat în Austria. Acesta a intrat la pauză în locul lui Pantilimon. De atunci, au mai urmat 41 de partide pentru prima reprezentativă, dintre care trei la Euro 2016. Conform site-ului de specialitate transfermarkt.de, Ciprian Tătăruşanu este cotat la 4,5 milioane de euro.

Echipa naţională de fotbal a României se află pe locul 40 în clasamentul mondial FIFA/Coca-Cola, în coborâre două poziţii. România are 688 de puncte şi a fost depăşită de Republica Democrată Congo şi Burkina Faso, participante la Cupa Africii pe Naţiuni, competiţie recent încheiată. Următorul meci al naţionalei României este programat pe 26 martie 2017, pe Cluj Arena, în faţa Danemarcei.

Punctajul unei naţionale se calculează pe o perioadă de patru ani prin adunarea:
– mediei de puncte în meciurile din ultimele 12 luni
– mediei de puncte în meciurile mai vechi de 12 luni (care se depreciază anual prin înmulţirea cu 0.5, 0.3, respectiv 0.2 în cei trei ani).

Numărul de puncte obţinute la un meci depinde de următorii factori/coeficienţi:

– Rezultatul meciului, victorie sau egal
– Importanţa meciului, de la un simplu amical până la preliminarii de Campionat Mondial
– Valoarea adversarului
– Confederaţia din care face parte adversarul

Valul de frig şi ninsorile care au lovit din nou România în aceste zile pun în pericol disputarea partidei CSM Poli Iaşi – Astra Giurgiu, în condiţiile în care instalaţia de încălzire a gazonului arenei din Iaşi nu funcţionează, iar pentru vineri seară temperaturi extrem de scăzute. Ieşenii fac eforturi ca suprafaţa de joc să fie curăţată până la ora meciului (vineri, de la 20:00), însă Marius Şumudică consideră că cea mai bună decizie ar fi amânarea partidei.

Gheorghe Hagi, finanţatorul echipei FC Viitorul, a declarat, joi, că este foarte mulţumit de progresul înregistrat de academia sa de fotbal, după ce formaţia sub 19 ani a constănţenilor s-a calificat în optimile de finală ale UEFA Youth League. FC Viitorul U19 a câştigat, miercuri, meciul cu formaţia daneză FC Copenhaga U19, scor 4-2, la Ovidiu. Carlo Casap (31′, 83′), Cristian Ene (67′) şi Florinel Coman (79′) au marcat pentru formaţia antrenată de către Nicolae Roşca. Optimile de finală ale UEFA Youth League sunt programate pe 21-22 februarie. Tragerea la sorţi va avea loc pe 13 februarie, iar adversarul formaţiei FC Viitorul va fi ales dintre FC Barcelona, ŢSKA Moscova, Dinamo Kiev, Paris Saint-Germain, FC Porto, PSV Eindhoven, Real Madrid şi FC Sevilla. Calificarea se va juca în manşă unică, tragerea la sorţi urmând a decide gazda partidei.

Verişorul mijlocaşului ieşean Marian Târşa are nevoie urgent de o intervenţie chirurgicală la o clinică din Bucureşti. Născut prematur, copilaşul de doar 4 luni a trecut deja prin două operaţii de hernie. Specialiştii cardiologi l-au diagnosticat cu ”DSV larg mal aliniere perete aortic” şi ”stenoză infundibulară largă”. Micuţul este sub tratament medicamentos, dar tratarea afecţiunii se poate face doar chirurgical. Jucătorii din Copou au demarat o acţiune umanitară. Ei sunt primii care au donat sume de bani, dar fac apel la suporterii echipei CSM Politehnica Iaşi să ajute familia mijlocaşului Marian Târşa. Fotbalişii ieşeni vor oferi un tricou oficial de joc, semnat de toţi fotbaliştii, celui care oferă o sumă însemnată, atât de necesară pentru salvarea micuţului. Donaţiile se pot face şi în timpul meciului de vineri, ora 20.00, cu Astra, la urnele mobile.

FC Barcelona a trimis Federaţiei Spaniole de Fotbal o cerere, prin care solicită ca finala de Cupa Regelui să se dispute pe Santiago Bernabeu, anunţă cei de la AS. Barcelona şi Deportivo Alaves se vor întâlni pe 27 mai, în finala cu numărul 115 din istoria competiţiei. Catalanii deţin recordul de trofee (28), ultimele două finale fiind câştigate tot de formaţia de pe Camp Nou. Barcelona a mai câştigat Cupa Regelui de trei ori la rând în perioada 1951-1953. Real Madrid şi Athletic Bilbao au cele mai multe finale consecutive câştigate, câte patru, între 1905-1908, respectiv 1930-1933. Sezonul trecut, Barcelona şi Sevilla au insistat ca finala să se dispute pe Santiago Bernabeu. Conducerea Realului a refuzat, deoarece în ziua finalei urma să aibe loc concertul americanului Bruce Springsteen.

Trei jucătoare din echipa naţională iau drumul Ungariei. Denisa Dedu şi Gabriela Perianu vor evolua în următoarele două sezoane la Siofok. Selecţionerul României, Ambros Martin, activează în campionatul Ungariei, acolo unde vor ajunge şi cel puţin trei jucătoare ale primei reprezentative. Mădălina Zamfirescu a semnat pe un sezon cu Debrecen, în timp ce Denisa Dedu şi Gabriela Perianu au bătut palma pentru un contract pe 2 ani cu Siofok. Fără îndoială, campionatul maghiar de handbal feminin devine cel mai puternic din Europa, pe lângă Gyor şi Ferencvaros mai multe grupări fiind dispuse să investească şi să clădească loturi puternice, bineînţeles cu ajutorul unei legislaţii care încurajează investiţiile în sport.

Tot mai multe jucătoare din afara Ungariei au fost oferte în ultima perioadă, inclusiv din România, având în vedere că naţionala feminină este în top la turneele finale. Astfel, trei jucătoare în jurul cărora se va construi prima reprezentativă, Gabriela Perianu (apărare – inter stânga). Mădălina Zamfirescu (centru) şi Denisa Dedu (portar), toate din generaţia 94-95, vor juca din sezonul 2017-2018 în Ungaria, bineînţeles dacă nu apare ceva neprevăzut pe ultima sută de metri.

Mădălina Zamfirescu a semnat pe un sezon cu Debrecen, informaţie prezentată încă de ieri după partida Dunărea Brăila – CSM Bucureşti. Gabriela Perianu şi Denisa Dedu vor ajunge la Siofok, club cu care s-au înţeles pentru un contract pe două sezoane. De curând, Siofok a transferat-o şi pe Katarina Jezic, care a evoluat în sezonul trecut la HCM Baia Mare, iar din lot fac parte alte câteva handbaliste importante, precum Nze Minko (Franţa) şi Krisztina Trishcuk (Ungaria). Cele două handbaliste vor fi prezentate oficial de Siofok în următoarele zile. Până la oficializarea celor două transferuri, Siofok şi-a anunţat deocamdată antrenorul care va fi pe banca tehnică la Siofok începând din vară. Acesta va fi danezul Lars Rasmussen, care a semnat un contract până în 2020.

Echipa de fotbal înfiinţată ce Clubul Sportiv al Armatei Steaua va avea dreptul să joace inclusiv în cupele europene, deşi este club departamental. Deşi se vehiculase ideea că echipa condusă de Marius Lăcătuş nu va putea evolua în competiţiile UEFA, Lupescu spune că nu sunt probleme din acest punct de vedere şi oferă şi alte exemple cunoscute de pe continent. CSA Steaua va fi înscrisă în campionat începând din sezonul 2017-2018, însă nu e încă foarte clar în ce divizie va fi înscrisă noua echipă (liga a patra sau a cincea).

Capitala României, Bucureşti, se numără printre cele peste 50 de oraşe din întreaga lume care şi-au anunţat susţinerea faţă de candidatura Parisului la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024. Primarul general Gabriela Firea şi-a pus semnătura pe lista susţinătorilor capitalei franceze, pe care mai figurează cele ale edililor unora dintre cele mai importante metropole din lume, precum Madrid, Lisabona, Munchen, Sydney sau Varşovia. Iniţiativa strângerii de semnături în favoarea capitalei Franţei i-a aparţinut primarului oraşului canadian Montreal, Denis Coderre, care a difuzat în un comunicat în care precizează că Parisul „dispune de toate atuurile şi voinţa necesare pentru a da un nou suflu valorilor olimpice”.

Parisul vrea să facă din aceste Jocuri Olimpice „un accelerator al progreselor sociale şi de mediu, precum şi o pârghie de transformare pentru întreaga sa metropolă”, se mai arată în apelul lansat de Coderre, la care au aderat, de asemenea, oraşe precum Rotterdam, Riga, Quito, Lima, Cape Town, Abidjan, Rabat, Tunis şi Yaounde. Capitala Franţei se luptă pentru câştigarea dreptului de organizarea a JO din 2024 cu oraşul american Los Angeles şi cu capitala ungară Budapesta, Comitetul Internaţional Olimpic urmând să desemneze gazda competiţiei anul acesta, pe 13 septembrie, cu ocazia celei de-a 130-a sesiuni CIO care va avea loc la Lima, în Peru.

Mihai Nistor, campion mondial AIBA la categoria supergrea şi singurul pugilist român prezent la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, s-a pregătit o săptămână la Brăila alături de tinerii sportivi români care vor participa la Campionatul European sub 22 ani. Mihai Nistor (26 ani) se pregăteşte în ţară pentru Campionatul European din vară, unde are ca obiectiv medalia de aur. „Tyson de România” spera să găsească un adversar pe măsura sa la cantonamentul desfăşurat la Brăila alături de lotul naţional al Moldovei. Fără antrenor coordonator la Brăila, lotul Moldovei a fost pregătit în acest stagiu comun tot de antrenorul federal Valentin Vrânceanu.

În perioada 15-20 februarie, Brăila va găzdui Campionatul Naţional sub 22 ani, ca un preambul la Europenele din martie. România va avea aici sportivi la toate cele 10 categorii. Paul Andrei Arădoaie (campion european tineret în 2014 la categoria 81 kg) şi steliştii originari din Brăila, Marian Piţa şi Robert Jitaru (bronz la CE tineret 2015 la categoria 56 kg) sunt creditaţi cu şanse reale la podium.

Deportivo Alaves a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Celta Vigo, scor 1-0, în manşa retur din semifinalele Cupei Regelui Spaniei, şi s-a calificat în ultimul act al competiţiei după 0-0 în primul meci. Edgar Mendez a înscris singurul gol, în minutul 82, la doar trei minute după ce intrase pe teren. Până la final, atacantul spaniol s-a accidentat şi a fost înlocuit. Alaves va juca împotriva Barcelonei în finala Cupei, pe 27 mai. Locul de desfăşurare urmează să fie ales între arenele Vicente Calderon (Madrid), Santiago Bernabeu (Madrid), Nou Camp (Barcelona), sau San Mames (Bilbao).

CSM Bucureşti este în proporţie de 99,9% din nou campioana României la handbal feminin, după ce a câştigat miercuri derby-ul cu Dunărea Brăila, scor 33-21 (15-9), într-un meci din cadrul etapei a 17-a a Ligii Naţionale. ”Tigroaicele” s-au desprins la 11 puncte de ocupanta locului 2, având şi un meci în plus disputat. Pentru a câştiga al treilea titlu consecutiv, CSMB mai are nevoie de patru victorii în următoarele 7 jocuri, fără a mai aştepta niciun pas greşit al Dunării Brăila. Pentru CSM Bucureşti a fost şi un joc bun de a-şi intra în ritm pentru partida cu Esbejg din Luga Campionilor, programată duminică, în Sala ”Dinamo”.

Dunărea Brăila s-a deplasat în Capitală în ziua meciului, ajungând la Sala Rapid cu mai puţin de o oră de startul jocului. Echipa a avut marii emoţii pe drum, microbuzul de 20 de locuri care de regulă transportă călători pe ruta Brăila – Bucureşti şi retur fiind foarte aproape de a ajunge într-un şanţ
Mădălina Zamfirescu, una dintre cele mai interesante jucătoare din campionatul intern, se pregăteşte de prima aventură externă. Ea va juca din vară la Debrecen (Ungaria), echipă pregătită de Tone Tiselj. Centrul echipei naţionale a semnat un contract pe un sezon. Tot în Ungaria, dar la Siofok, va ajunge, foarte probabil, şi Gabriela Perianu.

Echipa masculină de handbal Dinamo Bucureşti a câştigat, miercuri, meciul din deplasare cu CSM Făgăraş, scor 33-25 (19-12), în etapa a 18-a din Liga Naţională, şi i-au dedicat victoria memoriei handbalistului Marian Cozma, ucis în urmă cu exact opt ani la Veszprem. Pentru dinamovişti au marcat: Ragot 8, Vrankovic 5, Bera 4, Mousavi 3, Mocanu 3, Mironescu 2, Savenco 2, Şandru 2, A. Esteki 2, Capotă 1, Şania 1. Dinamo are o serie de şapte victorii consecutive în campionat şi se află pe primul loc al clasamentului, cu 46 puncte după 17 jocuri. CSM Făgăraş ocupă ultima poziţie, cu 3 puncte.

În noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, Marian Cozma se afla în discoteca Patriota Lokal din oraşul maghiar Veszprem împreună cu alţi colegi, pentru a sărbători naşterea copilului unuia dintre colegii săi. A avut loc o altercaţie, Cozma fiind înjunghiat de trei ori, inclusiv în inimă. Handbalistul avea 26 de ani. Comisia de Competiţii a Federaţiei Române de Handbal a hotărât să anuleze toate rezultatele echipei HC Adrian Petrea Reşiţa, după ce aceasta s-a retras din campionat din cauza unor probleme financiare. Dinamo, care a remizat la Reşiţa în tur, a pierdut un punct din clasamentul Ligii Naţionale, de la 44 la 43 de puncte, înaintea partidei cu CSM Făgăraş.

PROGNOZA METEO
9 Februarie 2017

Valorile termice vor continua sã scadã, cu precãdere în jumãtatea de sud-est a țãrii, unde maximele vor fi negative, iar noaptea vremea va deveni geroasã, în nord-est. Înnorãrile vor persista, în majoritatea regiunilor, iar precipitațiile vor fi în diminuare semnificativã și în restrângere ca arie. Îndeosebi în cursul zilei va mai ninge, în general slab, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și la munte, iar în vest și în centru pe spații mici vor mai fi și ploi sau lapovițã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în prima parte a intervalului în sud și sud-est, cu viteze de pânã la 50-55 km/h, dar și pe crestele montane, în special ale Carpaților Orientali și Meridionali, spulberând zãpada. Temperaturile maxime vor avea valori de la -8 grade în Moldova, pânã la 7 grade izolat în Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei; minimele se vor încadra între -18…-16 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -1…0 grade în Dealurile de Vest. În zonele joase de relief, îndeosebi noaptea, se va semnala ceațã, asociatã și cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea va fi rece cu valori termice mai scãzute decât în intervalul precedent. Cerul va fi mai mult noros și pe parcursul zilei, dar și la începutul nopții, va mai ninge slab. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificãri. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -4 grade, iar cea minimã va fi de -8…-7 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *