Stiri pe scurt 9 Februarie 2016

Stiri pe scurt  9  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   9  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 9 februarie. La 9 februarie 1881 a încetat din viaţă scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoevski: „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov”, „Demonii”. Este unul dintre cei mai importanţi autori din literatura universală, considerat părinte al existenţialismului. Cărţile sale sunt traduse şi comentate în întreaga lume, iar după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru şi filme.

Legea salarizării, organizarea alegerilor şi strategia anti-săracie, iniţiativă care va fi lansată în zilele următoare, au fost temele de discuţie pe care premierul Dacian Cioloş le-a abordat, cu vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc. Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grupe de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă.

Inspecţia Fiscală din ANAF a identificat anul trecut în urma controalelor efectuate obligaţii fiscale nedeclarate de către agenţii economici de peste 4 miliarde de euro, fiind dispuse măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea şi plata acestora la bugetul statului. Rezultatele de anul trecut sunt cele mai „importante” de la înfiinţarea agenţiei.

Inspecţia Fiscală a identificat diferenţe suplimentare de obligaţii fiscale de aproximativ 18,8 miliarde lei, în creştere cu 34,7% faţă de anul 2014; prejudiciile cuprinse în sesizări penale s-au situat la circa 11,2 miliarde lei, în creştere cu 22,1% faţă de 2014; în timp ce valoarea măsurilor asigurătorii instituite a atins la aproxiamtiv 4,9 miliarde lei, în creştere cu 34,7% faţă de anul anterior. Pierderea fiscală a consemnat o diminuare cu circa 2,7 miliarde de lei, cu 71,1% mai mult faţă de anul 2014.

Procurorii DNA au dispus „efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de „suspectul” Tiberiu Niţu pentru „complicitate la abuz în serviciu”. Comunicatul consemnează faptul că în aprilie 2014, la Parchetul General a fost încheiat un protocol cu MAI „privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere”, la încheierea acestuia fiind prezent Niţu şi obiectul protocolului fiind „cooperarea dintre cele două instituţii în scopul însoţirii autovehiculului utilizat de către procurorul general, cu echipaje ale poliţiei rutiere”.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat anul trecut împrumuturi în valoare de 228 milioane euro în România, iar în ultimii 25 de ani a furnizat peste 10,6 miliarde euro pentru investiţii pe terlmen lung, în diferite sectoare economice, printre care transporturi, comunicaţii, energie şi mediu. Valoarea totală a creditelor acordate în România în ultimii cinci ani (2011–2015) se situează la 2,6 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Pe lângă creditare, BEI acordă şi asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea atragerii de fonduri europene structurale şi accesarea de investiţii suplimentare de către România. Cu sprijinul BEI au fost finalizate 230 de proiecte, beneficiind de fonduri UE de 18,5 miliarde de euro, precum şi 96 de scheme de finanţare totalizând 11,5 miliarde de euro.

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit anul trecut cu 38%, la 8,36 miliarde euro, după ce exporturile s-au situat la 54,59 miliarde euro, iar importurile au ajuns la 62,96 miliarde euro. În decembrie, exporturile FOB au fost de 3,94 miliarde euro, iar importurile CIF s-au plasat la circa 5,12 miliarde euro, astfel că a rezultat un deficit de 1,17 miliarde euro. Faţă de noiembrie, exporturile din decembrie au scăzut cu 17%, iar importurile s-au redus cu 7,5%.

Procurorii Parchetului Militar Timişoara au deschis un dosar penal şi au solicitat mai multe acte din Hunedoara pentru a stabili încadrarea juridică în cazul jandarmului care nu a intervenit pentru a aplana un conflict izbucnit într-un local din staţiunea Straja, unde o salvamontistă a fost bătută. Instituţia pe care o reprezintă a fost sesizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara şi a deschis un dosar penal referitor la incidentul în care a fost implicat şi jandarmul Sorin Moldovan, care nu a intervenit pentru a aplana un conflict îzbucnit într-un local din Straja, în urma căruia o salvamontistă a fost bătută de un recidivist.

Angajaţii Primăriei Dumbrăviţa din judeţul Timiş se află,în a doua zi de grevă, refuzând să lucreze, deoarece li s-au redus anumite sporturi, iar primarul localităţii, Victor Malac. Angajaţii au mers,la sediul Primăriei, unde au afişat o hârtie pe care scrie „Grevă” şi s-au aşezat pe holurile instituţiei, refuzând să lucreze. Din cauza conflictului de muncă, activitatea Primăriei Dumbrăviţa este complet blocată.

Ediţia din acest an a selecţiei naţionale Eurovision România a atras peste 90 de piese în cursa pentru un loc pe scena de la Baia Mare, unde, pe 6 martie, va avea loc finala naţională a competiţiei. Vedete autohtone, dar şi mulţi compozitori străini,suedezi, germani, britanici, americani, spanioli, italieni, polonezi,speră să reprezinte România la concursul de la Stockholm, din luna mai. Numărarea şi verificarea plicurilor conţinând melodiile trimise s-a desfăşurat la sediul TVR, unde documentele au fost deschise şi verificate în prezenţa unui notar autorizat. Perioada de înscrieri pentru etapa naţională a concursului s-a încheiat pe 7 februarie, la ora 20.00, pentru înscrierile expediate în plicuri şi la ora 00.00, pentru cele trimise prin e-mail.

Spectacolul „Emancipare”, în regia lui Radu Iacoban, din a cărui distribuţie face parte şi actriţa Ana Ularu, va avea premiera oficială, pe 18 februarie, de la ora 19.00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. „Emancipare” este o comedie pe muchie de cuţit despre ultimele clipociri ale adolescenţei. Patru puşti fug de-acasă pentru că asta fac puştii. Mai pleacă de acasă. Totodată, „Emancipare” este un spectacol despre fragilitatea, vulnerabilitatea şi nebunia frumoasă a tinereţii. O comedie în care te vei recunoaşte sau la care îţi vei aminti.

Cel puţin 44 de persoane au fost rănite în Hong Kong, în confruntările dintre forţele de ordine şi vânzătorii ambulanţi care au protestat faţă de decizia autorităţilor de a închide standurile alimentare fără autorizaţie de pe străzile oraşului cu ocazia Anului Nou. Incidentele au avut loc în, în zona Mong Kok din Hong Kong, după ce poliţia a închis standurile alimentare stradale fără autorizaţie, instalate pentru sărbătorile Anului Nou chinezesc care a început luni, 8 februarie.

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, au lovit protestatarii cu bastoane şi au tras două focuri de avertisment în aer pentru a dispersa mulţimea. Cel puţin 23 de persoane au fost arestate. Peste 44 de persoane au fost rănite, printre care şi poliţişti şi jurnalişti.

Acţiuni masive de exterminare a deţinuţilor au loc în închisorile aflate în subordinea Administraţiei Bashar al-Assad, acuză Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Zeci de mii de persoane, inclusiv femei şi copii, zac în condiţii mizerabile în penitenciarele guvernamentale din Siria. „Mulţi deţinuţi au murit după ce au fost bătuţi sau supuşi altor acte de tortură”, anunţă anchetatori ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, denunţând o „politică de exterminare” a persoanelor aflate în penitenciare. „Este evident că autorităţile guvernamentale care administrează închisorile sunt la curent cu decesele produse pe scară masivă”, precizează experţii Naţiunilor Unite.

Cel puţin 30 de persoane au fost rănite în statul american Connecticut, după ce autocarul în care se aflau a ieşit de pe autostradă pe fondul viscolului puternic. Accidentul s-a produs pe autostrada interstatală I-95, în dreptul oraşului Madison, din districtul New Haven, în sudul statutul american Connecticut. Autocarul, la bordul căruia se aflau 70 de pasageri, plecase din New York şi se îndrepta spre Uncasville, la cazinoul Mohegan Sun. Sase pacienţi din cei opt transportaţi se află în stare gravă. Una dintre persoane a suferit fracturi, iar celelalte au răni mai puţin grave. Alte 16 persoane au fost transportate la Centrul Medical Shoreline.

Un militar indian a fost găsit în viaţă de forţele de intervenţie, la şase zile după ce a stat îngropat sub un strat de zăpadă, format din cauza unei avalanşe produse în nordul Indiei, în care au dispărut zece militari. Acesta se afla printre cei zece militari care au dispărut în avalanşa produsă săptămâma trecută pe gheţarul Siachen, din zona Kashmir. Militarul care a supravieţuit avalanşei se află într-o stare critică, motiv pentru care autorităţile indiene vor încerca să-l evacueze de pe munte pentru a-l transfera la un spital militar din New Delhi.

Rusia ar trebui să înceteze imediat raidurile aeriene în Siria, drept condiţie pentru desfăşurarea negocierilor între opoziţie şi Guvernul central de la Damasc. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Magnatul Donald Trump, înscris în cursa pentru a reprezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale, a spus că ar putea să îi privească în ochi pe copiii sirieni şi să le spună că nu pot veni în Statele Unite. Trump a făcut aceste declaraţii în timpul unui eveniment de campanie care a avut loc în oraşul Salem şi la care au participat aproximativ 200 de persoane. Un bărbat din public a spus că locuieşte în oraşul Greenwich din statul Connecticut, unde Trump are o casă, şi că intenţionează să primească acolo familii de refugiaţi sirieni.

Cel puţin patru persoane au murit şi alte 150 au fost rănite, în landul Bavaria, din sudul Germaniei, după ce două trenuri au intrat în coliziune, ciocnindu-se faţă în faţă. Unul dintre trenuri a deraiat şi a intrat în coliziune cu un altul. Numărul exact de victime nu este cunoscut deocamdată, dar un mesaj pe Twitter al poliţiei bavareze ( în limba germană) anunţă că s-au înregistrat mai multe decese şi aproximativ 100 de răniţi. Cele două trenuri s-au ciocnit în apropiere de oraşul Bad Aibling, la 60 de kilometri sud-est de Munchen. Iniţial, numărul răniţilor nu fusese stabilit de autorităţi. Cel puţin 11 elicoptere şi 12 ambulanţe au fost solicitate la faţa locului. Datorită unui festival din Bavaria din această săptămână, în tren s-ar fi aflat mai puţin pasageri decât în mod normal în acel interval orar.

SPORT

Dumitru Dragomir, preşedintele de onoare al celor de la FC Voluntari, susţine că are la echipă „noua perlă” a fotbalului românesc. Este vorba despre atacantul Adrian Bălan în vârstă de 26 de ani. Dragomir are mare încredere în jucătorul său şi îl vede deja în lotul României pentru EURO 2016. Fostul preşedinte al LPF a urmărit meciul lui Gâlcă şi este de părere că vina pentru rezultatele lui Espanyol aparţine jucătorilor. Dragomir spune că până şi FC Voluntari ar fi reuşit să marcheze în poarta lui Real Sociedad şi consideră că jucătorii lui Gâlcă au intrat într-un blocaj din punct de vedere psihic.

S-a găsit vinovatul pentru turneul amical al naţionalei din Antalya. Daniel Isăilă, unul dintre secunzii lui Anghel Iordănescu, a declarat că România ar fi trebuit să joace împotriva a trei echipe reprezentative, dar în cele din urmă naţionala a evoluat contra a trei formaţii de club. Isăilă spune că vina pentru această situaţie o poartă firma care a organizat turneul din Antalya. Firma lui Cristi Voicu care a organizat stagiul de pregătire va fi amendată drastic pentru că nu a respectat contractul.

Gâlcă a pierdut şi meciul cu Real Sociedad, scor 0-5, iar presa din Spania susţine că tehnicianul român este ca şi demis de pe banca lui Espanyol. Chiar dacă au încasat 11 goluri în ultimele două partide, jucătorii grupării catalane îl apară pe Gâlcă şi spun că nu e momentul unei schimbări la nivelul staff-ului tehnic.

Procesul intentat de Marian Iancu, fost patron la FC Timişoara condamnat la 12 ani de închisoare pentru devalizarea RAFO Oneşti, împotriva judecătorilor Mihai Alexandru Mihalcea şi Camelia Bogdan, cei care l-au trimis după gratii, s-a amânat pentru 7 martie. „Petentul Iancu Alexandru Marian a formulat cerere de recuzare“ a magistratului care judecă acest caz, la înfăţişarea de luni, 8 februarie, după cum scrie pe portalul instanţelor de judecată din România.

Valerii Moraru, finanţatorul clubului Rapid, a declarat, pe site-ul clubului, că se sfătuieşte mereu cu Dan Alexa şi că echipa, aflată în cantonament, în India, mai are nevoie de trei jucători. Fotbaliştii rapidişti s-au plâns de condiţiile găsite în India, însă finanţatorul clubului a spus că problemele s-au rezolvat. In primul meci din turneul la care participă Rapid în India, echipa antrenată de Dan Alexa a terminat la egalitate, duminică, scor 1-1, cu Volyn Luţk. Rapid va juca împotriva echipei sub 21 de ani a lui Watford.

Football Leaks a dat publicităţii pe care portarul spaniol David De Gea, de la Manchester United, îl semnase cu Real Madrid, dar pe care gruparea „blanco” nu a reuşit să-l înregistreze în timp util, la finalul perioadei de transferuri din vara lui 2015. Conform documentelor apărute pe internet, De Gea ar fi urmat să încaseze nu mai puţin de 11.890.182€ anual, până în 2021, adică peste 75 de milioane de euro pe toată durata contractului.

Se spune că tenismenii îşi păstrează calmul în orice situaţie, însă există şi jucători care ies din decor prin gesturi grobiene. Este cazul tânărului german Alexander Zverev (70 ATP), care a dat dovadă de un comportament scandalos în week-end, în timpul semifinalei disputate în cadrul turneului ATP de la Montpellier (Franţa).

În momentul în care Paul-Henri Mathieu (Franţa, 68 ATP) servea pentru meci, neamţul îşi creease o minge de break, la scorul de 7-6, 5-4. Mathieu a servit spre exterior, arbitrul de linie a strgat „aut”, însă Manuel Messina, oficialul din scaun, a considerat că mingea a fost bună, a intervenit şi i-a acordat punctul francezului. Atât i-a trebuit lui Zverev, care şi-a ieşit din minţi şi l-a insultat pe arbitrul italian strigând: „Nuuu! Aceasta este urma! Retardatul dracului”.

Petre Grigoraş, antrenorul echipei ASA Târgu-Mureş, a declarat, că nu s-ar opune unei eventuale amânări a meciului de vineri cu Pandurii, echipă care a avut patru jucători selecţionaţi în cantonamentul naţionalei din Turcia. Gorjenii, care au avut patru fotbalişti în cantonamentul naţionalei, au solicitat, joi, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) să amâne meciul, conform articolului 12 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF).

Victor Hănescu (34 de ani, 284 ATP) a pierdut, marţi, în trei seturi, în faţa ecuadorianului Roberto Quiroz, locul 1223, în ultimul tur al calificărilor turneului de la Santo Domingo (Republica Dominicană). Hănescu a fost învins în trei seturi, scor 3-6, 6-3, 7-5, de Quiroz, în calificările turneului din Republica Dominicană. Turneul de tenis din Santo Domingo se desfăşoară pe zgură şi are premii totale în valoare de 75.000 de dolari.

Cristian Tănase, preşedintele Consiliului de Administraţie al celor de la Chiajna, a glumit pe seama interesului arătat de Liverpool în urmă cu şase ani pentru Artem Milevski: „Să-l ia acum de la noi la jumătate de preţ”.Alături de revenirile lui Marica şi Mutu, transferul lui Artem Milevski la Concordia Chiajna reprezintă una dintre surprizele de proporţii oferite de Liga 1 în această iarnă.

Federaţia Internaţională de Tenis a făcut un anunţ de ultimă oră ce vizează urnele din care vor fi extrase echipele participante în play-off-ul Grupei Mondiale. Din păcate, România a picat de pe locul 7 până pe locul 9 în clasamentul ITF, astfel că tricolorele vor face parte din grupul outsiderelor conform unui nou sistem implementat de forul mondial.

Ppotenţialele adversare anunţate iniţial în presă, inclusiv pe site-ul oficial al FRT, sunt înlocuite de formaţii mult mai tari: Rusia, finalista en-titre, Germania, finalista din 2014, Italia, campioana din 2009, 2010 şi 2013, şi Australia. Cele patru echipe favorite vor putea juca împotriva oricărei reprezentative din urna în care se află România, Belarus, Spania şi SUA. Câştigătoarele meciurilor disputate pe 16-17 aprilie îşi vor asigura un loc în sferturile ediţiei din 2017 a Fed Cup, în timp ce învinsele vor retrograda în Grupa Mondială II.

PROGNOZA METEO
9 Februarie 2016

Valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele normale în aceastã perioadã din an. Temperaturile maxime se vor încadra între 6…7 grade în Delta Dunãrii și în depresiunile Carpaților Orientali și 16…17 grade în Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse, în general între -3 și 7 grade. În regiunile din vestul, nordul și centrul țãrii vor fi înnorãri temporare și îndeosebi în prima parte a zilei și din nou spre sfârșitul nopții, pe arii restrânse va ploua slab. În zona montanã înaltã precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã sau ninsoare. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar în zonele joase de relief, dimineața și noaptea, izolat va fi ceațã. Vântul va avea intensificãri în regiunile vestice și la munte, unde în a doua parte a intervalului rafalele vor depãși local 60 km/h, iar în rest va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare în est și în centru.

Bucuresti

Valorile de temperaturã vor fi mult mai ridicate decât cele normale în aceastã perioadã din an, astfel cã maxima va fi de 11…12 grade, iar minima de -2…0 grade. Cerul va fi variabil, vântul va sufla slab, iar dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *