Stiri pe scurt 9 Decembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 9 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 decembrie. La data de 9 decembrie 1641 a încetat din viaţă Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea. Elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme, în Anglia, Van Dyck a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii. Printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: „Încoronarea cu spini”, „Portretul lui Carol I, regele Angliei”, „Snyders şi soţia sa” (n. 22 martie 1599).

Scriitorul Romulus Rusan a murit la vârsta de 81 de ani. Romulus Rusan a fost scriitor român, fondator al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică. Scriitorul a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor, precizează un comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Ana Blandiana a scris o postare de adio pe pagina sa de Facebook, dar şi o poezie dedicată soţului”, omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol”.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, lansarea unei linii de telefon speciale, la care pacienţii, medicii sau martorii unor fapte de corupţie dintr-o unitate medicală sau farmacie pot semnala încălcarea legii, dispeceratul TelVerde fiind administrat de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Numărul de telefon la care cetăţenii vor putea reclama cazurile de corupţie este 0800.806.806, apelul fiind gratuit în orice reţea. În afară de TelVerde, cetăţenii mai pot reclama cazurile de corupţie din sistemul medical şi direct la Ministerul Sănătăţii, prin email la adresa presa@ms.ro, sau printr-o sesizare scrisă depusă la sediul instituţiei sau transmisă prin poştă.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare, a fost supendată din funcţia de avocat, în urma unei decizii luate de Consiliul Baroului Dolj. Consiliul Baroului Dolj a luat decizia, de a-i suspenda Alinei Bica dreptul de a exercita profesia de avocat în conformitate cu prevederile articolului 50 din Statutul profesiei de avocat. Conform acestui articol, dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Doi angajaţi ai Filarmonicii „Banatul” din Timişoara au fost reţinuţi pentru trafic internaţional de droguri de mare risc după ce au fost prinşi în flagrant de ofiţerii antidrog în timp ce încercau să vândă unui ofiţer sub acoperire 700 de pastile de ecstasy şi 900 de timbre LSD. Cei doi angajaţi ai Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, un tenor Mario Agache şi un contrabasist, au fost prinşi în flagrant de ofiţerii antidrog în timp ce încercau să vândă unui ofiţer sub acoperire 700 de pastile de ecstasy şi 900 de timbre LSD pentru 10.000 de euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat, de Ziua internaţională a luptei împotriva corupţiei, îndemnul adresat românilor de a merge la vot, pe care l-a adresat şi joi, el corelându-l cu mesajul său mai vechi, respectiv „Corupţia ucide”. El a arătat că se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua internaţională a luptei împotriva corupţiei şi a subliniat relaţia de echivalenţă între corupţie, pe de o parte, şi sărăcie, stagnare, dispreţ pentru cetăţeni şi pentru lege, pe de altă parte. România e pe drumul cel bun în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, dar a arătat că, pentru a continua bine, este nevoie ca românii să meargă la vot.

Cei doi agenţi din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Stoina, filmaţi în uniformă în timp ce jucau tenis de masă într-un bar din comuna Berleşti, au fost atenţionaţi, în urma cercetării disciplinare, măsura nefiind inclusă în categoria sancţiunilor disciplinare. Potrivit unui răspuns de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, în urma audierilor celor doi poliţişti şi a martorilor s-a stabilit ca agenţii să primescă doar o atenţionare, întrucât anterior nu au avut alte abateri. Astfel, agenţii îşi vor încasa salariul integral.

Judecătorii au decis că instanţa a fost sesizată în mod legal de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care este cercetat alături de fosta sa soţie, dispunând începerea procesului; hotărârea este definitivă. Alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soţie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzaţia de abuz în serviciu dar şi Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Cererea prin care actorul Brad Pitt a solicitat instanţei americane sigilarea documentele prezentate în cadrul procesului său de divorţ, între care şi documentele referitoare la custodia copiilor pe care îi are cu Angelina Jolie, a fost respinsă de o instanţă din Los Angeles. Recent, Angelina Jolie a primit toate drepturile de custodie asupra celor şase copii pe care îi are cu Brad Pitt, potrivit unui acord final aprobat de instanţă, iar actorul american va avea drept de vizitare.

O coadă de dinozaur veche de 99 de milioane de ani conservată în chihlimbar a fost descoperită în Myanmar. Xing Lida, un paleontolog chinez, a găsit specimenul la o piaţă de chihlimbar din nordul Myanmarului în apropiere de graniţa cu China.Vânzătorii credeau că în interiorul bucăţii de chihlimbar de mărimea unei piersici uscate se află o plantă şi voaiu să vândă bucata pentru a fi folosită în bijuterii. Ryan McKellar, un paleontolog la muzeul Royal Saskatchwan din Canada, şi co-autor al lucrării care documentează descoperirea a declarat: „Este o descoperire pe care o faci o dată în viaţă.

Cele mai fine detalii sunt vizibile în trei dimenisiuni.“ Este prima data când un schelet de dinozaur mumificat a fost descoperit. Partea prinsă în chihlimbar face parte din secţiunea de la coadă, şi aparţine unui coelurosaurian. Coelurosauriani erau o specie de dinozaurii asemănătoare cu păsările, acoperiţi de pene. Dinozaurul a cărei coadă a fost descoperită în chihlimbar avea probabil dimensiunea unei vrăbii. Creataura ar fi avut o coadă asemănătoare cu un bici, dar acoprită de pene asemănătoare ce cele ale unei păsării.

Meteorologii au emis, o atenţionare cod galben de vânt valabilă pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Vrancea, Bacău, Neamţ şi Suceava. Codul galben este valabil pentru zonele de munte ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Vrancea, Bacău, Suceava şi pentru tot judeţul Neamţ. În zonele menţionate se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi local 60, 70km/h, iar în zona înaltă de munte, la peste 1700m altitudine intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge şi depăşi 90 km/h.

Cei care vor să dezvolte o mică afacere şi au idei, dar le lipsesc resursele financiare au o şansă în plus prin instituirea unei scheme de ajutor de minimis care să-i stimuleze pe cei cu bani să investească pentru sprijinirea IMM-urilor. Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiţii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăţi, conform Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels.

Ajutorul de minimis se acordă ca finanţare de risc, sub forma investiţiilor de capital în numerar la societăţile în care investitorii aleg să investească. Investiţia efectuată este asimilată cu acordarea unui ajutor de minimis întrucât este realizată în vederea acordării de facilităţi fiscale persoanei fizice, în calitate de investitor, implicându-se astfel resurse bugetare de stat prin renunţarea la încasarea unor venituri sub forma de impozite. Investiţia este efectuată de către o persoană fizică, într-o societate al cărei asociat devine, prin dobândirea de părţi sociale ca urmare a majorării capitalului social. Majorarea se efectuează prin aportul de capital în numerar al persoanei fizice care devine investitor individual – business angel. Suma investită este cuprinsă între 3.000 şi 200.000 de euro, echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României. Aceste limite de sume se aplică cumulat, indiferent de numărul investitorilor.

Pot beneficia de această schemă de ajutor societăţile din categoria microîntreprinderi şi întreprinderi mici, care întrunesc cumulativ următoarele condiţii: sunt constituite ca societăţi cu răspundere limitată; sunt întreprinderi autonome în sensul Legii 346/2004; nu se află în incapacitate de plată sau în stare de insolvenţă sau faliment şi nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societăţii; prin acordarea unui ajutor de minimis, prin intermediul prezentei scheme, nu depăşesc plafonul de minimis calculat pe durata a trei exerciţii financiare; nu există legături între structurile acţionariatului solicitantului şi personalul din cadrul administratorului schemei şi afini şi rudele acestora până la gradul II inclusiv.

De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura . Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul. Cristiana Paşca Palmer a adăugat că în unele ţări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă.

Tăierile ilegale vor fi depistate prin intermediul unui nou sistem care operează, în premieră, imagini prin satelit. Autorităţile, dar şi cetăţenii vor putea vedea cine taie, unde taie şi cu avizul cui taie masa lemnoasă. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a lansat portalului exploatărilor legale şi a transporturilor de masă lemnoasă. Portalul operează, în premieră, imagini satelitare şi le suprapune în timp real pe hărţi electronice, putându-se astfel depista inclusiv posibilele tăieri ilegale de pădure. Sistemul a costat 30.000 de euro şi a fost realizat de firma Indaco.

Acesta a adăugat că portalul operează imagini satelitare pe care le suprapune în timp real pe hărţi electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a tăierilor ilegale, sistemul putând detecta până la câţiva copaci tăiaţi şi zona în care s-au făcut tăierile, dar şi a locului de unde se face transportul de masă lemnoasă. Cristiana Paşca Palmer a afirmat că, au fost zeci de cazuri când s-a constatat că s-a încărcat fictiv masa lemnoasă de la Paris sau din Statele Unite.

Poşta Română a primit 4.561 de plicuri reprezentând voturile cetăţenilor din diaspora înscrişi în Registrul Electronic, acestea fiind predate Biroului electoral. Topul primelor cinci ţări către care au plecat trimiteri poştale conţinând documentele necesare votului prin corespondenţă este: Spania (2.794), Italia (1.228), Republica Moldova (880), Germania (618) şi Marea Britanie (594). Topul primelor cinci ţări din care s-au întors plicuri cu voturi predate Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă este: Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franţa (469) şi Republica Moldova (414).

Evoluţia depăşeşte estimările raportului lansat în luna mai, care indicau un avans de 6% anul acesta, similar cu cel din 2015, potrivit datelor actualizate ale raportului Media Fact Book, realizat de agenţia Initiative. Investiţiile în publicitatea TV vor totaliza anul acesta 240 milioane de euro, în urma unei creşteri spectaculoase de peste 10% faţă de 2015. Însă televiziunea nu este singurul canal care a înregistrat creşteri în 2016 – online-ul s-a majorat şi el cu 12%, până la valoarea totală de 64 milioane de euro, în timp ce radioul este aşteptat să ajungă la 20 de milioane de euro, valoare cu 5% mai mare decât cea din 2015. De asemenea, piaţa de OOH se menţine la valoarea de 28 de milioane de euro, în timp ce presa tipărită înregistrează o scădere de 10%, până la 14 milioane de euro, cu tot mai mulţi publisheri închizând ediţiile din print ale publicaţiilor.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de media în 2017, Initiative estimează că cea mai mare creştere va fi înregistrată în online (+14%, până la 74 milioane de euro). Investiţiile în TV vor creşte şi ele cu 5%, până la 252 milioane de euro, iar radioul, cu 7%, până la aproximativ 22 milioane de euro. Spre deosebire de anii precedenţi, şi piaţa de OOH va cunoaşte în 2017 o creştere, de 4%, ajungând la 29 milioane de euro, în timp ce presa tipărită va continua să scadă cu 10%, până la 13 milioane de euro.

La nivel global, se estimează o inflaţie de cost TV semnificativă pentru televiziunea liniară (+6,4%), tendinţă ce se va reflecta şi la nivel regional, în Europa (+6%) şi în Europa Centrală şi de Sud-Est (+9%). În pieţele mature, această inflaţie TV este determinată de scăderea audienţelor şi a rating-urilor, fragmentarea obiceiurilor de consum şi emergenţa platformelor de digital şi OTT. Totodată, online-ul rămâne canalul cu cea mai mare creştere în piaţa de media (+12.5% în 2017), deşi va înregistra un ritm mai scăzut în următorii ani. Astfel, dacă în 2016, digitalul a atras 36% din bugetele de publicitate la nivel mondial, apropiindu-se de cota de 37% a TV-ului, în 2017 acesta este estimat să depăşească TV-ul şi să devină principalul canal de advertising.”

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, le-a răspuns miniştrilor Muncii, Dragoş Pîslaru şi Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care au propus introducerea în POAD susţinerea mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv „Trusoul pentru nou-născuţi”, că măsura se va negocia luna aceasta cu CE. Ministerul Fondurilor Europene(MFE) precizează printr-un comunicat că Dragoş Dinu le-a transmis colegilor săi din Guvern că „această măsură este inclusă în pachetul de propuneri de modificare a Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate(POAD) care se negociază în cursul acestei luni cu Comisia Europeană”.

Conducerea ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 de inspectori, care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de lei, a declarat, preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş, la un eveniment organizat la Palatul Victoria cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie. El a mai spus că DGI benefiază de o finanţare de 2,3 milioane de euro – 85% din fonduri norvegiene, 15% fonduri asigurate de Guvernul României, pentru modernizarea agenţiei. Preşedintele ANAF a prezentat şi un studiu de evaluare a inspectorilor Agenţiei, potrivit căruia percepţia negativă privind ANAF este cauzată aproape la egalitate atât de comportamentul unor funcţionarii ANAF (18%) şi de neînţelegerea cadrului legal de către contribuabil – 17%.

Subprefectul de Timiş, Zoltan Gheorghe Marossy, demis de premierul Cioloş, după ce a declarat într-un interviu că sintagma “stat naţional unitar” este eronată, a declarat, că ceea ce a spus este corect, „pentru că orice lucru făcut de om poate fi îmbunătăţit”. Întrebat dacă regretă afirmaţiile făcute despre statul naţional unitar, fostul subprefect de Timiş a afirmat că “este vorba de scoaterea unei fraze sau două dintr-o discuţie de 55 de minute, unde subiectul nu era acesta. Altfel, ceea ce am spus eu este corect, pentru că orice lucru făcut de om poate fi îmbunătăţit. Nu am spus altceva, decât faptul că se poate îmbunătăţi. Nu ar fi corect nici să comentez, nici să contest această decizie”.

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveţia, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliţia elveţiană l-a reţinut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ţinut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveţia, ţară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde are de ispăşit o condamnare pentru viol. Polonia a refuzat definitiv cererea de extrădare în Statele Unite a celebrului cineast Roman Polanski. Printr-o sentinţă definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. Conform lefigaro.fr, regizorul, care locuieşte la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârşit, să meargă în Polonia.

Avioane militare americane au atacat intenţionat, miercuri, un spital din oraşul irakian Mosul în care s-ar adăposti combatanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic. Militanţi ai reţelei teroriste sunnite Stat Islamic ar fi lansat din acest spital atacuri cu arme automate şi obuze contra armatei irakiene. Coaliţia internaţională coordonată de SUA nu a precizat dacă în momentul efectuării bombardamentelor în spital erau civili.

Grecii au organizat o grevă generală de 24 de ore pentru a protesta faţă de reforma Codului Muncii şi de noile măsuri de auteritate solicitate Atenei de creditorii internaţionali. Mişcarea a fost organizată joi de Confederaţia generală a muncitorilor greci, principalul sindicat al sectorului privat, şi de Confederaţia sindicatelor şi funcţionarilor publici. Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au aprobat, luni seară, măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei. Datoria Greciei ar urma să fie restructurată pe termen scurt, facilitându-se plăţile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060. Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situaţie care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar reducerea lor pe termen lung.

Pilotul militar al avionului american de vânătoare care s-a prăbuşit miercuri în largul Japoniei a murit după ce s-a catapultat înainte de accident. Echipele de salvare l-au căutat în largul coastelor de sud ale Japoniei pe Jake Frederick, în vârstă de 32 de ani, care s-a catapultat înainte de prăbuşirea aeronave. Avionul de vânătoare, de tip F/A-18, s-a prăbuşit în Oceanul Pacific la circa 200 de kilometri sud-est de insula japoneză Iwakuni. Acesta aparţinea Forţelor Navale americane şi participa miercuri la un exerciţiu de rutină în momentul producerii accidentului. Incidentul a avut loc la exact 75 de ani de la atacul japonez care a vizat baza aeriană americană Pearl Harbor, situată în Hawaii.

Fostul secretat de stat Hillary Clinton a averizat despre pericolul mortal al ştirilor false, declarând că liderii din sectorul public şi privat ar trebui să acţioneze imediat pentru a eradica acest fenomen. Comentariile sale vin după ce un polişist s-a deplast într-o pizzerie din SUA pentru a investiga o ştire falsă cu privire la o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor comise în acel loc. Clinton ar fi discutat personal cu proprietarii pizzeriei din Washington DC, Comet Pizza, înaintea evenimentului de la Capitol.

Parchetul din Turcia a cerut arestarea a 87 de persoane care au legături cu universitatea din Istanbul în cadrul anchetei care îi vizează pe adepţii clericului Fetullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie. Poliţia a efectuat percheziţii în toată Turcia. Printre suspecţii căutaţi se numără şeful unui mic partid politic şi numeroase cadre universitare. Ultimele operaţiuni efectuate vizează structura universitară care ar avea legături cu „organizaţia teroristă gulenistă”, termen folosit de Ankara şi preluat de agenţia Anatolia. Circa 36.000 de persoane sunt în spatele gratiilor în Turcia în aşteptarea procesului lor şi peste 100.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi în cadrul anchetei după lovitura de stat eşuată.

Germania va aloca 150 de milioane de euro pentru sprijinirea imigranţilor care aleg să se întoarcă în ţările de origine. De aceste fonduri pot beneficia atât refugiaţi care n-au primit drept de azil, cât şi imigranţii care aleg să se întoarcă în ţările de origine. Fondurile sunt disponibile pentru imigranţii veniţi din Irak, Afganistan sau statele balcanice. Scopul programului este acela de ajuta imigranţii să-şi refacă viaţa în ţările de origine, a completat oficialul german. După ce în anul 2015 au fost depuse aproximativ 900.000 de solicitări de azil în Germania, autorităţile de la Berlin au înăsprit regulile privind imigraţia şi controalele la frontiere.

Parlamentul sud-coreean a votat în favoarea suspendării din funcţie a preşedintei Park Guen-Hye implicată într-un scandal de corupţie. Curtea Constituţională va decide dacă va valida moţiunea pentru ca Park să fie înlăturată de a putere sau dacă o va respinge şi o va repune în drepturi. În cazul în care Curtea Constituţională va valida moţiunea, Park va fi primul şef de stat sud-coreean ales în mod democratic care nu îşi va termina mandatul de cinci ani. Park a spus că va accepta destituirea parlamentară, adăugând că va rămâne în funcţie în timp ce va fi analizată moţiunea de către Curtea Constituţională, o procedură ce poate dura luni de zile. În acest interval de timp, ea nu îşi va mai putea îndeplini atribuţiile, ce vor fi încredinţate premierului. Park va avea doar titulatura de preşedinte.

Peste 50.000 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au fost eliminaţi în Irak şi Siria în urma campaniei aeriene a coaliţei coordonate de SUA, lansată în a doua jumătate a anului 2014, a declarat un înalt oficial militar american. În cursul campaniei au fost efectuate aproximativ 16.000 de atacuri aeriene împotriva militanţilor SI, dintre care două-treimi în Irak. În plus, coaliţia a aprovizionat cu arme forţele locale angajate în lupta împotriva Stat Islamic. Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a precizat că este vorba de o estimare conservatoare, adăugând că această campanie a fost „cea mai curată” din punctul de vedere al evitării victimelor civile, cele mai multe bombe folosite fiind muniţii ghidate.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a efectuat vineri o vizită neanunţată în Afganistan, pe fondul nelămuririlor privind ce impact va avea politica externă a preşedintelui-ales Donald Trump pentru această ţară care se confruntă cu o nouă insurgenţă condusă de talibani. În timpul vizitei, Carter se va întâlni cu trupele americane şi cu preşedintele afgan, Ashraf Ghani. Trump a oferit puţine detalii despre planul său în materie de politică externă, cu puţine specificaţii privind Afganistanul, unde sunt staţionaţi aproximativ 10.000 de militari americani.

O bombă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, găsită pe un şantier din oraşul francez Mantes-la-Jolie, a fost dezamorsată în cursul nopţii, aproximativ 3.000 de persoane fiind evacuate timp de o oră din motive de precauţie. Bomba, care cântărea 500 de kilograme şi conţinea 200 de kilograme de explozibil, a fost dezamorsată. Circulaţia feroviară a fost întreruptă în zonă pe peroada operaţiunii. Un perimetru de securitate de 340 de metri a fost instituit, iar zeci de străzi au fost închise.

SPORT

România – Croaţia, azi, 19:30, ultimul meci din Grupa D a Campionatului European de handbal din Suedia (TVR 2). Naţionalele Serbiei şi Suediei vor porni cu câte trei puncte în prima grupă principală, care se va disputa la Goteborg. Serbia a învins Slovenia (36-34), Spania (25-23) şi a remizat cu Suedia, astfel acumulând cinci puncte, însă rezultatul cu Slovenia nu se va mai lua în calcul, după ce această reprezentativă a terminat pe ultimul loc al grupei A. Suedia a remizat cu Serbia, a pierdut cu Slovenia (23-25) şi a câştigat împotriva Spaniei, cu 25-19. Ibericele vor începe grupa principală cu 0 puncte.

Dacă bate Croaţia la un gol, iar apoi Rusia câştigă cu Norvegia, România este eliminată. Norvegia si Rusia ar avea patru puncte, iar România şi Croaţia câte două. Se ia în considerare meciul direct. Ţinta e elevele lui Martin Ambros să nu ajungă la mâna altora şi să se califice pe cont propriu. În grupa II principală, s-au calificat înaintea ultimei runde Danemarca şi Cehia din grupa C, iar Norvegia şi Rusia din grupa D. Vineri seara, Muntenegru şi Unagria se vor înfrunta pentru ultimul loc calificabil din grupa C, iar România şi Croaţia vor juca în grupa D pentru o poziţie în următoarea fază a competiţiei.

Naţionala României este la un punct distanţă de o calificare în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin. Tricolorele joacă vineri, de la ora 19:30 (TVR 2), cu echipa Croaţiei şi nu iau în calcul decât cele două puncte, care le-ar putea asigura chiar şi locul 1 în Grupa D, într-o anumită conjunctură. Victoria cu Rusia de miercuri (22-17) a produs o bucurie temperată şi de scurtă durată în sânul delegaţiei tricolore. Apărătoarea centrală a afişat o mimică la fel de senină. Întreaga echipă a României a devenit mult mai expresivă, s-a descreţit după un debut care a produs ceva amărăciune din cauza rezultatului (21-23 cu Norvegia). Mădălina Zamfirescu şi Gabriela Szucs sunt două din handbalistele care au un rol important în sistemul defensiv al României în Suedia. Atât cât au evoluat cu Rusia, randamentul lor a fost la superlativ.

Alin Petrache, preşedintele celor de la CSM Bucureşti, anunţă înfiinţarea unui nou club de fotbal în Bucureşti. Echipa va purta acelaşi nume cu cel al echipei de handbal şi îşi va disputa meciurile pe Arena Naţională. Gabriela Firea, primarul general al capitalei, anunţa în urmă cu aproximativ o săptămână înfiinţarea a cinci noi secţii sportive ale clubului CSM Bucureşti. La acea dată, Firea a menţionat doar secţiile de canotaj şi kaiac-canoe. Proiectul a cărui investiţie se ridică la 20 de milioane de euro se află pe masa consilierilor Primăriei Capitale pentru a fi discutat şi eventual aprobat.

Stanciu şi-a găsit cadenţa la Anderlecht. După un început de sezon slab, sub nivelul aşteptărilor ţinând cont de cele 9,8 milioane de euro plătite pentru el, mijlocaşul român impresionează la gruparea belgiană. Ultima sa reuşită, golul din meciul de Europa League cu Saint-Etienne, i-a obligat pe jurnaliştii belgieni să-l laude. Presa din Belgia notează şi că scouteri aparţinând unor cluburi din Premier League au fost prezenţi la partida contra francezilor pentru a-l urmări pe Stanciu. Sunderland este formaţia care îl vrea neapărat din iarnă, dar şi cei de la Crystal Palace îl monitorizează atent pe român.

Eliminarea vicecampioanei României din Europa League, una provocată de înfrângerea cu 2-1 suferită în faţa lui Villarreal pe El Madrigal, a produs reacţii de bucurie în România. Dinamo Bucureşti, rivala steliştilor, şi-a exprimat un punct de vedere prin vocea ofiţerului de presă. Ionel Culina, om însărcinat cu mijlocirea comunicării între club şi presă, a ironizat situaţia Stelei printr-un comentariu ironic la o fotografie cu Laurenţiu Reghecampf.

Astra Giurgiu s-a calificat în primăvară europeană după o remiză pe teren propriu cu AS Roma şi un rezultat favorabil înregistrat în confruntarea dintre Viktoria Plzen şi Austria Viena. Roberto Rambaudi, fost jucător la Atalanta, Lazio sau Genoa, a urmărit meciul dintre Astra şi Roma în studioul Rai1, iar la final s-a declarat dezamăgit de faptul că românii au obţinut calificarea. Inter Milano a făcut parte din Grupa K a Europa League şi a încheiat sezonul european pe ultima poziţie cu doar 6 puncte. Sparta Praga şi Hapoel Beer Sheva au mers mai departe din această grupă.

Mijlocaşul Filipe Teixeira a mărturisit, că a petrecut alături de coechipierii de la Astra Giurgiu după calificarea în şaisprezecimile Europa League şi că îşi îndreaptă atenţia către meciul cu Steaua, programat duminică. Fotbalistul portughez s-a referit şi la situaţia lui Marius Şumudică. Astra a încheiat la egalitate, scor 0-0, partida de joi cu AS Roma şi s-a calificat în şaisprezecimile Europa League. Următorul meci al campioanei en titre este programat duminică, de la 19:00, pe teren propriu cu Steaua, în etapa a 20-a din Liga 1.

La 22 de ani, Denisa Dedu are o ţară întreagă la picioare. Portarul României a făcut un meci fabulos cu Rusia la Campionatul European de handbal feminin şi a contribuit din plin la succesul cu 22-17. Handbalista care este acum pe buzele tuturor a plecat către marea performanţă din Braşov, a fost descoperită de Ferencz Lechner, la 16 ani a fost promovată în Liga Naţională de Mariana Târcă la Corona, iar un an mai târziu îşi făcea debutul sub bagheta lui Radu Voina şi la primul ei turneu final, Campionatul Mondial din 2011.

România are deja o tradiţie în a scoate portari de mare valoare la cel mai înalt nivel, atât în handbalul feminin, cât şi în cel masculin. Dacă vorbim strict de ultimii 10-11 ani, Luminiţa Huţupan-Dinu, Paula Ungureanu, Tereza Pâslaru, Talida Tolnai şi Ionica Munteanu au avut partea lor de contribuţie la toate medaliile obţinute la turneele finale în această perioadă. Prima a fost desemnată chiar cel mai bun portar la Campionatul Mondial din 2005, iar peste câţiva ani mai târziu a fost anunţată de IHF, în urma voturilor exprimate de fani, cel mai bun portar al lumii din toate timpurile. Acum, România a pregătit un alt nume gata de lansare în lumina reflectoarelor: Denisa Ded. Handbalista care poartă acelaşi nume cu preşedintele FR de Handba (nu există însă niciun grad de rudenie) a arătat la meciul cu Rusia că are multe de spus în handbalul mare, o carieră la fel de spectaculoasă ca şi a predecesoarelor.

Calificaţi fără emoţii în primăvara Champions League, în campionat catalanii au o toamnă cu multe rezultate sub aşteptări şi merg în Pamplona după remiza frustrantă cu Real Madrid, 1-1 în El Clasico, etapa trecută. Pare însă deplasarea perfectă pentru Messi şi Neymar. Osasuna are patru înfrângeri consecutive în ultimele patru meciuri, în cel mai recent meci direct a încasat şapte goluri de la Barca, iar premizele unui nou scor fluviu există. Dacă mai speră la titlu – şi de ce nu ar face-o – Barcelona nu are voie să se împiedice în această deplasare.

Conducerea clubului Gaz Metan Mediaş a reacţionat joi, printr-un comunicat oficial, după publicarea informaţiei conform căreia echipa ar urma să piardă trei puncte în clasament la finalul acestui an, ca urmare a unor datorii neplătite la data de 30 noiembrie. Prin vocea preşedintelui Ioan Mărginean, medieşenii spun că depunctarea ar fi un lucru abuziv, în condiţiile în care atât din punct de vedere al regulamentelor sportive cât şi al legii insolvenţei, Gaz Metan nu are cum să plătească presupusa datorie către clubul bulgar Cernomoreţ Burgas. Preşedintele alb-negrilor a mai spus că nimeni nu a solicitat plata vreunei datorii, iar echipa bulgară urmează să fie dezafiliată de către federaţia din ţara vecină.

Conform Tabelului Preliminar al Creanţelor, publicat, pe 07.12.2016, de Administratorul Judiciar al CS Pandurii Târgu Jiu, Consulting Company Ipurl, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, clubul de fotbal gorjean are datorii de aproximativ 5,7 milioane de euro, către 177 de creditori. Acesta poate fi contestat, iar un tabel definitiv urmează să fie publicat pe 22.12.2017 Potrivit documentului, este vorba de persoane fizice şi juridice, începând de la fotbalişti, cameramani, televiziuni (Terra Sat Severin SRL: 92.000 de lei – servicii de reclamă şi publicitate), service-uri auto, operatori de turism, servicii hoteliere, etc. În tabel apar şi creanţele impresarei Anamaria Reghecampf, în urma a două transferuri, dar şi foştii preşedinţi Marin Condescu şi Narcis Răducan.

Datoriile totale sunt de 25,8 milioane de lei. Doar restanţele salariale către jucători şi angajaţi ai clubului se ridică la 10.754.244,57 lei. Fostul preşedinte al Clubului Pandurii, Narcis Răducan, are de luat peste 435.000 de lei! Nici Marin Condescu nu e mai prejos. Fost preşedinte al CS Pandurii mai bine de un deceniu, Condescu s-a înscris la masa credală cu suma de 4.553.587,95 lei. Este făcută însă menţiunea că suma de 756.864,94 lei (168.166,05 euro) este în litigiu, iar pentru 3.796.723,01 lei (843.585 euro) au fost solicitate documente care momentan nu există la club. Şedinţa Adunării Creditorilor este programată pe 16.12.2016. Termenul de judecată în dosarul de insolvenţă, aflat pe rolul Tribunalului Gorj, a fost fixat pe 18.01.2017

Novak Djokovic s-a născut pe 22 mai 1987 la Belgrad. Nole, cum îl alintă presa şi fanii, este unul dintre cei mai buni jucători din istoria tenisului, reuşind să câştige toate trofeele de Grand Slam (Wimbledon, Roland Garros, Australian Open, US Open) de-a lungul carierei. În cartea sa, „Dieta câştigătoare”, sârbul povesteşte cum ani buni nu şi-a putut atinge potenţialul maxim din cauza problemelor fizice. Totul s-a schimbat în momentul în care acesta a fost consultat de către doctorul Igor Cetojevic, un nutriţionist sârb.

Giurgiuvenii au obţinut doar o remiză cu AS Roma, scor 0-0, dar au fost ajutaţi de Viktoria Plzen, care s-a impus cu 3-2 în partida cu Austria Viena, deşi cehii au fost conduşi cu 2-0 şi au jucat în inferioritate numerică din minutul 19. Astra şi-a asigurat astfel prezenţa în şaisprezecimile Europa League, programate pe 16 şi 23 februarie. Giurgiuvenii vor fi în Urna a doua la tragerea la sorţi şi pot întâlni formaţi precum Fiorentina, Tottenham, sau Schalke 04. În urna capilor de serie vor intra cele 12 câştigătoare ale grupelor Europa League, plus cele mai bune patru locuri trei din Liga Campionilor (Tottenham, FC Copenhaga, Olympique Lyon, Beşiktaş).

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a confirmat, joi seara, descalificarea lui Gabriel Sîncrăian de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce halterofilul a fost depistat pozitiv la un control antidoping, în timpul competiţiei. Gabriel Sîncrăian, care va împlini 28 de ani pe 21 decembrie, pierde astfel medalia de bronz cucerită în proba de 85 de kilograme la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În urma retragerii bronzului lui Sîncrăian, România rămâne cu doar 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Rio: una de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (tenis, dublu masculin – Horia Tecău şi Florin Mergea) şi două de bronz (canotaj, 8+1 feminin şi lupte libere – Albert Saritov, 97 kg).

Alexandru Bourceanu, mijlocaşul echipei FC Steaua Bucureşti, a declarat joi, după înfrângerea formaţiei sale în deplasare cu Villarreal, scor 1-2, în grupa L a Europa League, că este dezamăgit de rezultat şi de ratarea calificării în optimi, dar obiectivul principal este câştigarea campionatului. Pe arena El Madrigal, Sansone (15′) şi Triguerros (88′) au punctat pentru gazde, în timp ce Achim (55′) a înscris singurul gol al oaspeţilor. Tamaş a fost eliminat în minutul 79. Steaua a terminat grupa L a Europa League pe ultimul loc, cu şase puncte, şi a ratat calificarea în optimile de finală ale competiţiei.

PROGNOZA METEO
9 Decembrie 2016

Vremea se va încãlzi în aproape toatã țara, iar în regiunile din sud și din est, valorile termice vor deveni mult mai ridicate decât cele obișnuite în prima decadã a lunii decembrie. Temperaturile maxime se vor încadra între -1…0 grade izolat în Transilvania și 13…14 grade în sudul Olteniei, dar și în zona deluroasã a Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între -6 și 4 grade, mai scãzute în depresiuni, spre -10 grade. În Transilvania local nebulozitatea joasã va persista și se va semnala ceațã, asociatã cu burnițã, iar în rest vor fi înnorãri temporare, izolat va ploua slab în nord și în est și vor fi precipitații mixte în zona montanã. În orele dimineții și noaptea vor fi condiții de polei. Vântul va continua sã sufle tare pe crestele montane, iar în rest va sufla slab și moderat, cu intensificãri locale, temporare, îndeosebi în nordul Moldovei, sudul Olteniei și pe litoral.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi, astfel cã temperaturile se vor situa peste cele normale în prima decadã a lunii decembrie, cu o maximã de 8…10 grade și o minimã de -2…0 grade. Cerul va avea înnorãri temporare ziua, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *