Stiri pe scurt 9 August 2017

loading...

Stiri pe scurt 9 August 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 august. La data de 9 august 1945 Statele Unite ale Americii au lansat o bombă atomică asupra oraşului japonez Nagasaki, după ce, la 6 august prima bombă atomică distrusese oraşul Hiroshima, în încercarea de a forţa Japonia să capituleze.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, că, după concursul de directori, au rămas peste 1.500 de posturi vacante, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt în mediul rural, funcţiile rămase libere putând fi ocupate de către cadrele didactice interesate, prin susţinerea unui interviu. După finalizarea concursurilor, pentru ocuparea posturilor rămase vacante, ministerul Educaţiei a transmis o notă către inspectoratele şcolare, prin care se explică faptul că profesorii interesaţi şi înscrişi în Registrul naţional al experţilor în management educaţional vor putea ocupa această funcţie în urma susţinerii unui concurs. Înscrierea pentru acest interviu se poate face până pe data de 17 august, la inspectoratele şcolare.

Ministrul Educaţiei a anunţat, că a revocat consiliul de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice, urmând a fi numit un nou director general până la sfârşitul acesteai săptămâni. Pop reproşează Editurii că a accesat mai puţin de 5% din banii pentru manuale în ultimii cinci ani. Ministrul Educaţiei a dat, din nou, asigurări părinţilor şi elevilor că vor exista manuale la începutul anului şcolar, precizând că procedurile de achiziţionare sunt în curs. Liviu Pop a explicat că în ultimii cinci ani, mai puţin de 5 % din totalul banilor destinaţi achiziţiei de manuale au ajuns la regia de stat care ar trebui să le editeze, „Editura Didactică şi Pedagogică”. Astfel, ministrul a demis consiliul de administraţie al instituţiei.

Regia Autonomă „Editura Didactică şi Pedagogică” are ca obiect de activitate editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, de lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului.

În primul semestru din 2017, importurile României au totalizat 36,7 miliarde de euro, din care 8,8% au fost importuri de alimente – 3,2 miliarde de euro. Această sumă n-a mai fost consemnată după 1989 şi este dublă faţă de cea din semestrul I 2008. Datele comunicate miercuri de Institutrul Naţional de Statistică (INS) arată că exporturile agroalimentare ale României în prima jumătate a anului 2017 au fost de doar 2,1 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial – decalaj faţă de importuri – de 1,1 miliarde de euro, un alt record istoric.

În anul „de vârf” al economiei, 2008, importurile agroalimentare din primul semestru însumau 1,6 miliarde de euro. Apoi au urcat constant, trecând pragul de două miliarde de euro în prima jumătate a anului 2013 şi ajungând la 2,9 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2016. Acum, în 2017, specialiştii spun că avem unul dintre cei mai buni ani agricoli, dar producătorii autohtoni n-au reuşit să acopere decât într-o mică măsură cererea de produse alimentare. Comerţul cu amănuntul la această grupă de produse a crescut, în primul semestru din acest an, cu 3,5% faţă de acelaşi interval din 2016.

Patronatele din agricultură spun că infrastructura de depozitare cu atmosferă controlată a produselor agroalimentare poate menţine cel mult 40% din producţia naţională, restul – fiind imposibil de depozitat pe termen lung – se vinde imediat după recoltă sau se livrează la export. Din această cauză, în fiecare an, România importă masiv mâncare în lunile de iarnă şi primăvară, reechilibrând apoi – în lunile de vară şi toamnă – balanţa exporturi/importuri. Singurul an în care balanţa comercială cu produse agroalimentare a înregistrat un excedent (exporturi mai mari decât importurile) a fost 2015, pe fondul unor livrări-record de cereale pe pieţele externe.

USR a anunţat, că va depune în această săptămână o plângere penală la DNA împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, privind convocarea sesiunii extraordinare a acestui for. Dan Barna a spus că nu au fost îndeplinite condiţiile legale privind convocarea sesiunii extraordinare, întrucât convocarea BP nu a respectat prevederile constituţionale şi ale Regulamentului.

Compania americană de procesare a plăţilor Vantiv a lansat o ofertă formală de cumpărarea a firmei britanice Worldpay, pentru 10 miliarde de dolari, după ce, luna trecută, companiile au anunţat înţelegerea iniţială. Acţionarii Vantiv vor deţine o participaţie majoritară de 57% din valoarea combinată a grupului, iar investitorii Worldpay vor deţine o cotă de 43%. Compania va fi numită Worldpay şi va avea sediul în Cincinnati, Ohio, iar Londra va deveni sediul pentru operaţiunile internaţionale. Vantiv va plăti 397 de penny pentru fiecare acţiune din Worlpay sau 10 miliarde de dolari (8 miliarde de lire), plus 1,69 miliarde de dolari (1,3 miliarde de lire) pentru acoperirea datoriilor.

Cele două companii combinate vor procesa aproape 1.500 de miliarde de plăţi şi 40 de miliarde de tranzacţii, folosind peste 300 de metode de plată în 146 de ţări şi în 126 de valute, cu venituri nete combinate în valoare de 3,2 miliarde de dolari. Worldpay procesează milioane de plăţi pe zi în magazine, în mediul online şi pe telefoanele mobile. Operează peste tot în lume, dar în special pe pieţele din Marea Britanie şi Statele Unite. Vantiv este mai mult prezentă în Statele Unite, ajutând comercianţii şi băncile să accepte plăţi cu cardul, carduri cadou şi plăţi online.

O coloană de maşini de aproximativ patru kilometri s-a format, pe DN 79, care leagă Oradea de Arad, în urma producerii unui accident în care au fost implicate trei TIR-uri, două persoane fiind rănite. Accidentul s-a produs, pe drumul naţional 79, care leagă Oradea de Arad, după ce şoferul unui TIR, în vârstă de 29 de ani, nu a păstrat distanţa de siguranţă în mers faţă de autoturismul aflat în faţă şi a lovit din spate un alt TIR, condus de un cetăţean polonez. În urma impactului, autoutilitara a fost proiectată într-o altă autoutilitară. A fost accidentat şoferul primei autoutilitare, care nu a respectat distanţa de siguranţă în mers, şi cetăţeanul polonez.

Tribunalul Prahova a dat, un nou termen în care se judecă cererea de arestare preventivă făcută de procurorii DNA Ploieşti pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care fostul deputat este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Cererea de arestare preventivă a fost făcută în dosarul denumit “Hidro”, în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este cercetat, alături de alţii, pentru că ar fi deturnat banii primiţi pe un contract de extindere a canalizării oraşului Comarnic-Prahova, în valoare de 10 milioane de euro. Anchetatorii susţin că Sebastian Ghiţă, alături de alţii, a sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu în accesarea şi primirea fondurilor europene.

Deputatul PSD Marius Iancu spune că modificarea Codului Fiscal, în aşa fel încât instituţiile bancare să nu mai poată deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maxim 30%, reprezintă o intrare în normalitate. Parlamentarul a declarat că drepturile şi obligaţiile trebuie să fie aceleaşi în toate statele europene, adăugând că nu este normal ca o serie de bănci să nu-şi plătească impozitul pe profit, timp de cinci ani.Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, făcut public de Ministerul Finanţelor, instituţiile bancare nu mai pot deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că un nou centru de transfuzii va fi construit în Bucureşti, în curtea Spitalului Filantropia, în locul în care acum este o clădire în ruină. Primarul General, Gabriela Firea, a dat startul campaniei „O picatură de sânge poate salva o viaţă!”, miercuri, la sediul Primăriei Capitalei. În acest context, ea a anunţat că, în Bucureşti, va fi construit un nou centru de transfuzie sanguină. În cadrul aceleiaşi conferinţe, primarul general a declarat că va propune consilierilor Primăriei Capitalei ca fiecare donator de sânge să primească 150 de lei.

La conferinţa de presă a fost prezent şi directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goşa, care a explicat faptul că în lunile de vară numărul donatorilor scade, iar din cauza caniculei, această scădere a fost de 50%. Doina Goşa a subliniat că, în acest moment, situaţia poate fi descrisă drept „critică” pentru că oamenii nu vin să doneze sânge. La finalul evenimentului de la Primăria Capitalei, mai mulţi tineri de la Centrul de Tineret al Municipalităţii, au fost duşi la Centrului de Transfuzii din Bucureşti, pentru a dona sânge.

Două persoane au fost arestate preventiv la Iaşi, fiind bănuite că intermediau şpăgi la UMF. Cei doi cereau între 150 şi 450 de euro de la studenţi restanţieri, promiţându-le că îi vor ajuta să treacă examenele. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, P.V.Ş ( 30 ani) şi A.M ( 22 ani) au fost arestaţi preventiv marţi, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de inflenţă şi dare de mită. Este vorba despre Vladimir Ştefan Păun şi Abdi Mustafa, care intermediau şpăgile la profesori din UMF pentru ca studenţii restanţieri să primească note de trecere.

Cei doi sunt bănuiţi că, în perioada 17 iunie – 27 iunie au pretins şi primit sume de bani în valută de la studenţi restanţieri din cadrul UMF Iaşi, variind între 150 – 450 de euro, în mod direct ori indirect, ”tranzacţionând influenţa fictivă sau influenţa reală asupra unor cadre universitare din cadrul Facultăţii de Medicină în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu (promovarea examenelor restante prin acordarea de note de trecere fără a fi îndeplinite condiţiile de promovare a acestor examene).

Coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş, declară că legea nu permite salvamarilor să împiedice turiştii să intre în mare atunci când e agitată. ”Noi putem doar să fluierăm, să-i rugăm şi să-i avertizăm. Ne-am cam săturat să fim pe post de paratrăsnet”, spune acesta. Salvamarii din sudul litoralului sunt nemulţumiţi de legea permisivă din domeniu, care nu implică şi sancţiuni împotriva celor care, ignorând avertismentele, se aventurează în apele mării, punându-şi viaţa în pericol, dar şi pe cea a salvatorilor, şi spun că trebuie găsită o modalitate de sancţionare a acestora.

Coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş, a declarat, că oamenii vin pe litoral şi de la sute de kilometri distanţă şi vor neapărat să se scalde în mare, indiferent dacă sunt sau nu condiţii de scăldat, fără să mai ţină cont de avertismente date de salvamari în caz de mare agitată. El este de părere că legea care reglementează serviciul de salvamar este extrem de permisivă, iar până când aceasta nu va fi revizuită, numărul intervenţiilor va fi tot mai mare şi consideră că ar trebui schimbată legislaţia, iar persoanele care se aventurează în mare când scăldatul este interzis să poată fi sancţionate.

Bărbatul dat dispărut după ce a intrat în mare, la Jupiter, şi nu a mai ieşit la ţărm, a fost găsit şi adus la mal după mai bine de două ore de căutări. El a fost declarat mort, după ce nu a răspuns manevrelor de resuscitare. După ce a intrat în apă, turistul a fost luat imediat de curenţi şi târât în larg, soţia şi fiul fotografiind scenele. Câţiva turişti aflaţi şi ei pe plaja din Jupiter au luat unul dintre caiacele salvamarilor aflate în apropiere şi au încercat să-l împingă către bărbatul aflat în pericol, dar manevra acestora nu a reuşit, victima fiind înghiţită de valuri.

Trupul bărbatului a fost găsit după mai bine de două ore de căutări şi a fost adus la ţărm, unde salvatorii au făcut manevrele de resuscitare, însă acestea nu au avut rezultat, fiind declarat decesul. Un alt turist a murit, marţi, la Mangalia, după ce a intrat în mare şi a dispărut în zona plajei Laguna, unde intervenise în ajutorul unei femei şi a copilului acesteia care au mers în apă, deşi scăldatul era interzis, a fost scos la ţărm de valuri. Şi acesta a fost dat dispărut, fiind căutat de scafandri până la căderea întunericului, trupul său fiind scos la ţărm, de curenţi şi valuri, abia miercuri dimineaţă.

Un metrou s-a defectat, la staţia Preciziei, sute de pasageri fiind debarcaţi din tren şi fiind nevoiţi să aştepte zeci de minute pentru a ajunge la destinaţie. Defecţiunea a perturbat circulaţia pe tronsonul Lujerului – Preciziei. Timp de o oră circulaţia s-a realizat pe un singur fir, fiind reluată la ora 9.15. Personalul Metrorex a intervenit cu un tren de ajutor pentru a scoate trenul defect de la şină. Luni, un tren de metrou s-a defectat în jurul orei 19.00 între staţiile Izvor şi Piaţa Unirii, călătorii fiind debarcaţi la staţia Piaţa Unirii 1. Trenul a fost scos de pe linie, circulaţia fiind reluată după aproximativ 20 de minute.

Baremul de corectare a două cerinţe, care apăreau în grile diferite, dar subiectul era identic, de la examenul de admitere la Academia de Poliţie, la materia Istorie, a fost greşit. Reprezentanţii instituţiei precizează că se va lua în calcul răspunsul corect. La proba la Istorie, din cadrul examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, întrebarea 28 de la Grila A3 şi întrebarea 22 de la Grila B3, în baremul de corectare, aveau răspunsul greşit, fiind vorba de aceeaşi cerinţă pentru ambele variante de grilă.

Candidaţii au avut de pus în ordine cronologică trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinţei era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil. După ce mai mulţi candidaţi care au susţinut proba de admitere au atras atenţia asupra greşelii, pe site-urile de socializare, Academia de Poliţie s-a autosesizat şi a cerut explicaţii comisiei care a întocmit baremul de corectare.

Potrivit metodologiei de examen a Academiaie de Poliţie, această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din reţeaua naţională a instituţiilor de învăţământ superior, adică sunt selectaţi de Ministerul Educaţiei. Fiecare profesor din comisia de specialitate are un contract încheiat cu Academia de Poliţie prin care îşi asumă orice eroare. Joi se vor afişa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, care vor conţine răspunsul corect, nu cel care apărea în baremul de corectare. Vineri, candidaţii vor afla rezultatele finale.

Europenii consumă din ce în ce mai mult unt, într-o perioadă în care preţurile cresc puternic, stocurile sunt în scădere, iar giganţii din sectorul produselor lactate avertizează cu privire la un deficit iminent pentru acest aliment. În iunie, preţurile untului au crescut cu 14%, atingând maxime istorice, potrivit cifrelor publicate de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU. În Uniunea Europeană, un indice al rezervelor de unt scăzuse la numai 1.396 tone până la sfârşitul lunii mai. Scăderea a fost de 99%, de la 82.548 tone în mai 2016.

Palatul copiilor din Arad, intrat în portofoliul companiei de real-estate RE/MAX România, a fost scos la vânzare având preţul de pornire de 2,5 milioane de euro, reprezentanţii agenţiei estimând că tranzacţia se va finaliza în aproape doi ani. În ceea ce priveşte destinaţia, proprietatea ar fi potrivită pentru un hotel şi/sau un restaurant, centru de ȋnvăţare, locuinţe sau spaţii de birouri, conform reprezentantei companiei. Palatul Copiilor este localizat pe bulevardul Revoluţiei. Imobilul este delimitat, are un singur proprietar, este amplasat pe un teren de 2.495 mp, dispune de o suprafaţă utilă de 2.220 mp şi este format din 37 de camere. Clădirea combină elemente de arhitectură neoroman şi neoromantice, iar uşile şi ferestrele sunt ornamentate, confecţionate din lemn.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu vede cu ochi buni majorarea accizelor la carburanţi, începând cu 1 septembrie, anunţată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflaţia în sus. Avertismentul său vine în contextul în care Banca Naţională a României a revizuit în sus prognozele de inflaţie pentru următoarea perioadă, noua prognoză pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 punce procentuale faţă de prognoza anetrioară), iar pentru decembrie 2018 – de 3,2% (+0,1 pp). Pentru termenul iunie 2019, prognoza de inflaţie a BNR este 3,5% „la taxe constante”, în sensul că ar putea fi atinsă această valoare dacă fiscalitatea nu va influenţa preţurile.

Echipe de medici din Cluj, Bucureşti şi Viena au participat la o prelevare de organe de la o tânără de 20 de ani, aflată în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean Timişoara, fiind recoltaţi rinichii, plămânii şi ficatul. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara, pacienta în vârstă de 20 de ani a suferit o ruptură de anevrism cerebral, fiind internată din data de 4 august în unitatea medicală. Luni a fost declarată moartea cerebrală, iar cu acordul familiei, trei echipe multidisciplinare de medici din Cluj, Bucureşti şi Viena au intervenit, marţi, la prelevarea rinichilor, plămânilor şi a ficatului. Prelevarea de organe de marţi a fost cea de-a doua realizată la Spitalul Judeţean Timişoara în acest an.

Aproape 300.000 de articole contrafăcute pentru petreceri de copii şi o mie de corpuri iluminat, cu o valoare totală de peste 1.000.000 de lei au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în două containere sosite în Portul Constanţa Sud Agigea. În urma controlului au fost descoperite 286.960 de accesorii pentru petreceri de copii, ce purtau însemnele unei firme renumite şi care sunt susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de aproximativ 1.000.000 lei, dacă ar fi fost originale. Din totalul bunurilor, au fost identificate 73.360 bucăţi bunuri în plus faţă de cele declarate în documentele vamale.

Loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic au ucis marţi, la Rakka în Siria, cel puţin 29 de civili, dintre care 14 copii. 14 dintre victimele ucise marţi la Rakka făceau parte din aceeaşi familie, iar bilanţul morţilor ar putea să crească, deoarece mai mulţi răniţi sunt în stare gravă. Alianţa miliţiilor kurde şi arabe susţinută de Washington îşi continuă ofensiva pentru eliberarea oraşului Rakka, din nordul Siriei, de sub ocupaţia grupării Stat Islamic. Până în prezent jihadiştii au pierdut deja aproape jumătate din cea mai importantă localitate siriană aflată încă sub controlul lor.

Coreea de Nord „analizează cu atenţie” planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului. Planul unei lovituri asupra Guamului ar putea fi „pus în aplicare în mod simultan sau consecutiv” în orice moment, imediat după ce „comandantul suprem”, preşedintele Kim Jong-Un, va lua o decizie în acest sens. Declaraţia oficialului nord coreean vine la doar câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat regimul de la Phenian că va fi înâmpinat cu „foc şi furie cum nu s-a mai văzut” în cazul în care continua ameninţările la adresa Statelor Unite.

Aviaţia militară israeliană a lovit mai multe ţinte din Fâşia Gaza marţi noaptea, ca reacţie la lansarea unei rachete din enclava palestiniană asupra Israelului. Mai mulţi oficiali din domeniul securităţii şi martori oculari din Fâşia Gaza au afirmat că în nord-vestul oraşului s-au auzit mai multe explozii uriaşe, după două lovituri aeriene asupra unor poziţii ale militanţilor anti-israelieni. Surse medicale au afirmat că cel puţin doi civili au fost răniţi, aceştia fiind spitalizaţi.

Popularitatea preşedintelui SUA, Donald Trump, este la nivelul de 38%, iar 56% dintre cetăţeni nu sunt de acord cu politicile Administraţiei de la Washington, arată un sondaj de opinie comandat de CNN, însă liderul de la Casa Albă a denunţat sondaje de tip „ştiri false”. La 200 de zile de la începerea mandatului, popularitatea preşedintelui Donald Trump este la nivelul de 38%, relevă un sondaj de opinie efectuat de Institutul SSRS. Potrivit sondajului, 56% dintre cetăţenii americani dezaprobă politicile lui Donald Trump.

Magistraţii de la Curtea de Apel din Aix-en-Provence l-au condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pe un fermier francez care a ajutat mai mulţi imigranţi să traverseze frontiera dintre Italia şi Franţa. Durata pedepsei este de două ori mai mică decât cea cerută de procurori, însă sentinţa este mai dură decât cea iniţială, atunci când a primit doar o amendă. Activistul Cedric Herrou a afirmat că nu are regrete pentru ceea ce a făcut şi anunţat că va depune contesta sentinţa. Bărbarul este unul din liderii asociaţiei Roya Citoyenne, organizaţie care are drept scop să ajute imigranţii care sosesc în Europa din Africa.

Peste 100 de persoane din Statele Unite au contractat Salmonella după ce au mâncat papaya exportată de o fermă din Mexic. Victimele provin din 16 state, iar 35 de cazuri dintre acestea au fost îndeajuns de grave pentru a necesita spitalizarea. O persoană din oraşul New York a decedat. Fructul de papaya care ar fi infectat persoanele din SUA ar proveni din ferma Carica de Campeche din Mexic. În urma unor analize, fructele de paya au fost testate pozitiv pentru cinci tulpini ale bacteriei de Salmonella.

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a afectat regiunea din nord-vestul Chinei, Xianjiang. Până în prezent nu au fost raportate victime. Institutul american de geofizică a redus intensitatea cutremurului la 6,3 grade pe scara Richter. În luna mai a anului 2008, un cutremur devastator care a avut loc în provincia Sichuan a provocat aproximativ 70.000 de decese.

O mediere condusă într-o provincie din nordul Afganistanului a permis eliberarea a cel puţin 235 de ostatici civili de către Mişcarea talibanilor afgani. Peste 235 de ostatici au fost eliberaţi marţi seara de către taibanii afgani din provincia Sar-e Pol. Au fost eliberaţi femei şi copii răpiţi din satul Mirza Olong, în urma medierilor întreprinse de bătrânii satului. Un număr necunoscut de civili luaţi ostatici din satul Mirza Olong sunt în continuare captivi ai talibanilor afgani. Cel puţin 50 de civili au fost omorâţi, duminică, de militanţi islamişti în provincia afgană Sar-e Pol.

Comisia Naţională pentru Reducerea Dezastrelor din China a estimat că cel puţin 100 de persoane se poate să fi decedat în urma cutremurului ce a avut loc în provincia Sichuan. Conform agenţiei de ştiri Xinhua, până în prezent, oficial, şapte persoane au fost raportate ca fiind decedate, iar alte 88 rănite. Peste 130.000 de case au fost avariate, conform unor analize preliminare a dezastrului ce a avut loc în Sichuan. Un seism de suprafaţă cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter a avut loc marţi în provincia chineză Sichuan.

Eddie Calvo, guvernatorul Guamului, a minimizat ameninţarea nord-coreeană în privinţa unui posibil atac asupra insulei, adăugând că teritoriul SUA „este pregătit pentru orice eventualitate”. Coreea de Nord a anunţat că „analizează cu atenţie” planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului. Declaraţia lui Trump, preluată de agenţiile internaţionale de presă, a fost făcută la Clubul Naţional de Golf Trump din Bedminster, în statul New Jersey, unde preşedintele îşi petrece concediul. În cadrul unui comunicat televizat, Calvo a transmis că Guamul conlucrează cu Washingtonul „pentru a asigura siguranţa” cetăţenilor.

Adunarea Constituantă din Venezuela, care a fost înfiinţată în urma unor alegerile controversate şi controlată de partidul de guvernământ, s-a proclamat drept instituţia legislativă supremă a ţării, deasupra Parlamentului dominat de opoziţie. Delcy Rodriguez, liderul formaţiunii de guvernământ Partidul Socialist Unit din Venezuela, a declarat că un decret aprobat în unanimitate de Adunare interzice membrilor Parlamentului (Adunarea Naţională) de la Caracas să iniţieze vreo acţiune care ar interfera cu legile votate de Adunarea Constituantă. Liderii Parlamentului au votat anterior să nu recunoască decretele Adunării Constituante.

Mai mulţi militari francezi au fost răniţi, după ce au fost loviţi de un vehicul în suburbia pariziană Levallois-Perret. Militarii răniţi făceau parte dintr-o brigadă a operaţiunii Sentinelle, desfăşurată în Franţa în urma unor atacuri din ianuarie 2015. O operaţiune a poliţiei este în curs, vehiculul implicat în incident fiind căutat. Zona în care a avut loc incidentul a fost securizată, martorii oculari fiind interogaţi. Şase persoane au fost rănite, dintre care doi militari se află în stare mai gravă, fiind transportaţi la spitalul militar Percy, la Clamart, lângă Paris. Prefectura Poliţiei departamentului Hauts-de-Seine a catalogat actul ca fiind unul voluntar, dar nu se ştie încă dacă acesta a fost de natură teroristă.

SPORT

Stadionul Dinamo va fi modernizat, e anunţul făcut la unison de reprezentanţii FC Dinamo şi ministrul Carmen Dan. Suporterii au primit asigurări din partea Monicăi Iagăr, preşedinte CS Dinamo, dar şi din partea doamnei Carmen Dan, ministru de Interne. Nicolae Badea, fostul şef din ‘Ştefan cel Mare’, nu a fost prezent la întâlnirea dintre reprezentaţii lui Dinamo şi ministrul de Interne. Adrian Mutu, directorul general al echipei Dinamo, şi patronul clubului, Ionuţ Negoiţă, au ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au o discuţie cu ministrul Carmen Dan, tema fiind situaţia stadionului Dinamo. Stadionul Dinamo face parte din cele patru arene din Capitală care trebuie modernizate pentru EURO 2020, alături de Ghencea, Giuleşti şi Arcul de Triumf.

Gabriel Iancu a fost pus ‘pe liber’ de Viitorul la finalul sezonului trecut, iar acum îşi caută echipă. Chiar dacă este fotbalistul care practic a adus titlul echipei lui Hagi prin golul său din meciul cu CFR din ultima etapă, atacantul în vârstă de 23 de ani nu şi-a găsit locul în proiectul Viitorului pentru noua stagiune. Iancu se află în negocieri destul de avansate cu Pafos FC. Românul este aşteptat în Cipru duminică pentru a semna contractul. Iancu a jucat la Steaua, Concordia şi la Academia Gheorghe Hagi la nivel de juniori, iar la nivel de seniori a evoluat la Viitorul, FCSB, Karabukspor, iar sezonul trecut a revenit la Viitorul.

Răzvan Lucescu a precizat că tatăl său nu a fost niciodată contact de oficialii Federaţiei Române de Fotbal pentru a prelua postul de selecţioner. Lucescu jr. nu este dezamăgit de atitudinea reprezentaţilor FRF, ba chiar consideră a fi una normală ţinând cont de faptul că naţionala României are contract cu un alt tehnician. Răzvan Lucescu a declarat şi că Mircea Lucescu s-a gândit chiar să se retragă din activitate în perioada de pauză pe care a traversat-o de la momentul despărţirii de Zenit şi până când a semnat contractul cu Federaţia din Turcia.

Juventus Bucureşti – CS U Craivoa, ora 19:15, este a doua partidă a zilei în Liga 1. Echipa lui Opriţa a adunat doar un singur punct până acum şi acuză şocul întâlnirii cu prima ligă. Deşi au promovat en-fanfare din liga secundă, cei de la Juventus Bucureşti par să nu-şi regăsească ritmul în Liga 1, iar Daniel Opriţa a declarat după eşecul din ultima etapă cu ACS Poli Timişoara că se impun schimbări la echipă, de ce nu, chiar la nivelul băncii tehnice.

CS U Craiova nu a pierdut niciun meci în actuala ediţie de campionat, însă a câştigat doar o singură partidă: cea cu CSM Poli Iaşi, din prima etapă. În următoarele trei etape oltenii au obţinut rezultate trase la indigo: 1-1 cu Concordia, FCSB şi Astra Giurgiu. Din acest motiv, elevii lui Mangia sunt pe locul 6 în Liga 1.

Astra – Concordia, ora 17:00, este meciul care deschide ziua de fotbal în Liga 1, o zi destul de plină. Confruntarea de la Giurgiu este doar prima dintr-o serie de trei partide programate să se dispute astăzi. Astra a înregistrat un singur eşec în actuala ediţie de campionat, însă startul de sezon al echipei lui Edi Iordănescu a fost umbrit de eliminarea din Europa League în faţa celor de la Oleksandriya. Astra a câştigat meciurile cu Sepsi şi ACS Poli Timişoara, a remizat cu CS U Craiova şi a pierdut partida cu FC Voluntari din etapa a doua.

De partea cealaltă, Concordia speră să îşi revină din coşmarul startului de sezon. După înfrângerea din prima etapă cu Timişoara, ilfovenii au schimbat antrenorul. Dan Alexa i-a lăsat locul lui Vasile Miriuţă, însă modificarea de la nivelul băncii tehnice nu a produs rezultate: un egal cu CS U Craiova şi două înfrângeri (0-1 cu CSM Poli Iaşi, respectiv 1-2 cu FCSB).

Naţionala de baschet a României a fost învinsă la o diferenţă considerabilă de Ucraina, scor 91-57 în meciul pentru locurile 3-4 din cadrul turneului internaţional de la Patra (Grecia). Eşecul clar vine după o altă înfrângere usturătoare suferită luni, 48-106 în faţa Greciei, astfel că „tricolorii” nu au spălat ruşinea, continuând seria negativă în această campanie de pregătire pentru FIBA Eurobasket 2017.

Deşi şi-au cerut scuze public după meciul cu Grecia, baschetbaliştii români au evoluat la fel de modest şi în faţa Ucrainei, o echipă mai slabă din punct de vedere valoric decât naţionala elenă! România a avut cifre dezastruoase în partida de la Patra: 30,6% procentaj din acţiune (22/72) şi doar 13 pase decisive, în comparaţie cu 29 de assist-uri ale adversarilor! Naţionala noastră a cedat toate reprizele, fiind ceva mai activă doar în prima parte. Andrei Mandache, cel mai bun jucător român de aseară, a marcat 14 puncte, a reuşit 3 recuperări şi a oferit 2 pase decisive.

Scor final 91-57 (24-20, 25-7, 20-14, 22-16), iar România încheie pe ultimul loc turneul amical din Grecia, câştigat de ţara gazdă după o finală cu Marea Britanie, scor 92-64! Îngrijorător este faptul că naţionala pregătită de Marcel Ţenter a cedat toate meciurile de pregătire în vederea partidelor din Grupa C a FIBA EuroBasket 2017, ce vor avea loc la Cluj-Napoca în perioada 1-7 septembrie! România a înregistrat următoarele rezultate în această vară: 71-79 cu Tunisia, 73-83 cu Israel, 81-85 cu Israel, 48-106 cu Grecia şi 57-91 cu Ucraina.

Antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, Cosmin Contra, a afirmat, că formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare riscă să se desfiinţeze, în cazul în care nu se rezolvă problema stadionului, considerând că finanţatorul Ionuţ Negoiţă se va retrage. Adrian Mutu, directorul general al echipei Dinamo, şi patronul clubului, Ionuţ Negoiţă, se află, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au o discuţie cu ministrul Carmen Dan despre situaţia stadionului Dinamo. La iniţiativa lui Nicolae Badea, conducătorilor clubului Dinamo le-a fost interzis accesul în zona lojelor la meciul de luni cu Gaz Metan Mediaş. De asemenea, nici parcarea nu a fost pusă la dispoziţia clubului de fotbal. Nicolae Badea este proprietar pe loje, în timp ce Clubul Sportiv Dinamo deţine pista de atletism şi suprafaţa de joc. Este şi motivul pentru care stadionul Dinamo riscă să nu intre în procesul de modernizare pentru Euro 2020.

Desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în utimii 2 ani, Cristina Neagu a susţinut că încă mai are lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţească în jocul ei. Interul stânga de la CSM bucureşti speră să nu mai aibă probleme de sănătate, care au încurcat-o de multe ori, pentru a se bucura cât mai mult de handbal. La aproape 29 de ani şi o carieră invidiată de aproape toată lumea, Cristina spune că aproape toate dorinţele pe care şi le-a propus încă din copilărie i s-au îndeplinit până acum, dar mai are două obiective pe care vrea să le îndeplinească.

Desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii, în 2010, 2015 şi 2016, Cristina speră să ajungă şi la al patrulea ”Balon de Aur”, dar rămâne cu picioarele pe pământ şi crede că doar cu ajutorul rezultatelor obţinute cu CSM Bucureşti şi cu echipa naţională poate ajunge din nou la acest nivel. Cristina Neagu va debuta oficial în tricoul CSM Bucureşti pe 17 august, într-un meci-spectacol contra Rostov-Don. Cu această ocazie, cea mai bună handbalistă a lumii a invitat fanii şi suporterii la HandbalFest, eveniment la care va fi prezentă şi FC Barcelona (masculin).

Constantin Budescu, cel mai important transfer al FCSB-ului în acest sezon, a suferit o accidentare serioasă în meciul tur cu Viktoria Plzen. Mijlocaşul ofensiv a ieşit de pe teren după ce a marcat în poarta cehilor, iar absenţa lui din lot s-a văzut în exprimarea fotbalistică a echipei în meciurile ce au urmat. Verdictul doctorilor în cazul său, chiar dacă mai bun decât ruptura de tendon achilian, a fost totuşi grav. Investigaţiile medicale la care a fost supus Budescu au arătat că este vorba despre o ruptură musculară la gamba piciorului drept, astfel că prima recomandare a staff-ului medical a fost pauză până la finalul lunii august.

Viitorul, campioana en-titre, are un start de sezon sub aşteptări. Echipa lui Hagi se află pe locul 10 în clasament, cu 4 puncte, după cinci meciuri jucate din actuala ediţie de campionat. Cristian Bivolaru, preşedintele clubului din Ovidiu, dă vina pentru acest start ratat de sezon pe programul încărcat, dar şi pe lipsa de experienţă a tinerilor fotbalişti care nu sunt obişnuiţi să joace din trei în trei zile.

Bivolaru este de părere că această etapă intermediară, runda a cincea, nu poate fi justificată de LPF în condiţiile în care şansele României de a ajunge la Campionatul Mondial de anul viitor sunt extrem de mici. De asemenea, oficialul Viitorului nu îşi poate explica nici de anumite echipe au meciuri programate la ore la care temperatura se apropie de 40 de grade Celsius, în timp ce alte formaţii sunt programate să joace seară, în noctornă.

Clubul Girondins Bordeaux a anunţat, marţi seara, pe site-ul oficial, că l-a transferat pe atacantul brazilian Jonathan Cafu de la Ludogoreţ Razgrad. Conform L’Equipe, valoarea transferului este de 7,5 milioane de euro. Cafu, în vârstă de 26 de ani, urmează să semneze un contract valabil pe patru ani, după efectuarea vizitei medicale. Jonathan Cafu a fost transferat de Ludogoreţ de la Sao Paulo, în 2015, pentru 2,2 milioane de euro. În această perioadă, el a jucat în 75 de meciuri şi a reuşit 22 de goluri şi 14 pase decisive pentru formaţia bulgară.

Antrenorul echipei Real Madrid, Zinedine Zidane, s-a declarat încântat de evoluţia jucătorilor săi din meciul cu Manchester United, jucat marţi în Supercupa Europei şi câştigat cu scorul de 2-1. De-a lungul întâlnirii cu Manchester United, jocul madrilenilor a fost diferit faţă de cel din sezonul trecut, fiind bazat pe mai multe pase şi pe posesie. Real Madrid a avut 599 de pase, dintre care 537 şi-au atins ţinta, şi o posesie a mingii de 59 la sută. Tehnicianul francez spune că în spatele evoluţiei bune a formaţiei sale stau antrenamentele din această vară.

Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda) s-a calificat, miercuri dimineaţă, în optimile de finală ale probei de dublu din cadrul Rogers Cup (Montreal), turneu de categorie ATP Masters 1.000, care este dotat cu premii de 4.662.300 de dolari. În runda inaugurală, Tecău şi partenerul său au învins, scor 7-6 (7), 7-5, într-o oră şi 25 de minute, cuplul Santiago Gonzalez/Donald Young (Mexic/SUA). În optimi de finală, Tecău (locul 26 ATP la dublu) şi Rojer (24 ATP la dublu) îi vor întâlni pe principalii favoriţi ai competiţiei, Henri Kontinen şi John Peers, din Finlanda, respectiv Australia. Cei doi au avut bye în primul tur. Prezenţa în optimile de finală ale turneului de la Montreal este premiată cu 18.050 de dolari şi 90 de puncte în ierarhia mondială de dublu.

Cristiano Ronaldo a fost la un pas de o accidentare gravă chiar înainte de Supercupa Europei. Starul Realului nu a fost atent în momentul în care a coborât din autocarul echipei, a călcat greşit şi a fost foarte aproape să cadă. Ronaldo s-a redresat la timp şi a evitat o accidentare stupidă. Pentru că a revenit la antrenamentele echipei în urmă cu doar o săptămână, Ronaldo a fost introdus de Zidane în ultimele minute ale partidei cu Manchester United din Supercupa Europei. Real Madrid a câştigat meciul disputat la Skopje, scor 2-1, câştigând astfel a doua Supercupă a Europei consecutiv. Casemiro (min.24) şi Isco (min.52) au marcat pentru ‘galactici’, în timp ce Lukaku (min.62) a înscris pentru echipa pregătită de Jose Mourinho.

PROGNOZA METEO
9 August 2017

Vremea va deveni cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, canicularã în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele centrale, regiuni în care și disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea și doar dupã-amiaza, în zona de munte vor fi unele înnorãri și pe arii restrânse averse și descãrcãri electrice.Temperaturile maxime, în creștere fațã de ziua anterioarã, vor fi cuprinse între 27…28 de grade în nordul Moldovei și pe litoral și 35…37 de grade în regiunile vestice și sud-vestice, izolat 38 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor încadra între 11…12 grade în estul Transilvaniei și 24…25 de grade în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Vremea va fi cãlduroasã, cu o temperatura maximã de 32…33 de grade, iar disconfortul termic va fi în creștere. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 19…21 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *