Stiri pe scurt 9 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 9 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  9 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 august. In anul 1919, a încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo. Vestit prin opera sa „Pagliacci”, el a compus şi muzică pentru balet (“Viaţa unei marionete”), muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă, de cameră etc (n. 23 aprilie 1857).

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni,la ora 15,15,  de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului şi a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui. Publicul nu va avea acces la eveniment. La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana vor lua parte ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix.

Un colegiu alcătuit din cinci medici curanţi ai Regelui Mihai I, de diverse specialităţi, au făcut recomandări împotriva participării Majestăţii Sale la funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana. Regele Mihai I va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău.

Dascălii de la Colegiul Sportiv ”Cetate” Deva, una din pepinierele gimnasticii feminine româneşti, ţintesc în continuare spre performanţă, chiar dacă, potrivit directorului instituţiei, numărul copiilor care bat la poarta şcolii este în scădere în ultimii ani. Echipa de gimnastică feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio din acest an, deşi gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la olimpiade. Alcătuirea unui lot competitiv este una din problemele majore cu care se confruntă gimnastica artistică, numărul mic al fetelor care doresc să urmeze o asemenea carieră ducând la îngreunarea procesului de selecţie.

Liderul ALDE Bucureşti, Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, se declară împotriva finanţării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului, invocând faptul că ”Bucureştiul nu va fi îmbogăţit cu un mare monument de arhitectură, care să fie o mândrie”. Reprezentantul ALDE face acestă declaraţie în contextul în care joi, CGMB va vota propunerea primarului general de susţinere financiară a proiectului. El susţine în schimb acordarea de fonduri pentru Mănăstirea Antim.

Printr-un proiect de modificare a bugetului Primăriei Generale a Capitalei, Gabriela Firea propune consilierilor generali ai Municipiului Bucureşti acordarea unui sprijin financiar în valoare de 15 milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, iar un alt sprijin financiar de 4,5 milioane de lei pentru Mănăstirea Antim. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, din cadrul PMB, comunică aprobarea Primarului General pentru suplimentarea bugetului instituţiei cu aceste sume. Momentan, reprezentanţii USB, PNL şi PMP din cadrul Consiliul General al Capitalei nu au stabilit dacă vor vota pentru aprobarea proiectul de modificare a bugetului.

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie al BNR a declarat, la conferinţa ZF „Provocările României”, că este o „naivitate” să se afirme că ieşirea Marii Britanii din UE ar ajuta România, iar ţara noastră ar trebui să facă un aranjament cu Marea Britanie privind piaţa muncii. El a adăugat că speră că se va ajunge la un aranjament care să fie bun pentru ambele părţi, inclusiv pentru România. Dăianu a menţionat că ieşirea Marii Britanii ar trebui să intereseze România în ceea ce priveşte piaţa muncii şi se declară convins că „premierul Dacian Cioloş se gândeşte că România trebuie să fie implicată în modul modul în care se desfăşoară acest divorţ”.

Partidele parlamentare resping, cu câteva luni înainte de alegeri, orice tentativă de a pune sub semnul întrebării măsurile de relaxare fiscală prevăzute pentru 2017 în Codul Fiscal, criticând Guvernul pentru intenţia de a le face să îşi asume o eventuală depăşire a deficitului bugetar. Premierul Dacian Cioloş a avertizat, că introducerea măsurilor de relaxare fiscală de la 1 ianuarie 2017, aşa cum sunt ele prevăzute în Codul Fiscal, trebuie discutată cu partidele, deoarece există riscul depăşirii deficitului.

În urma concursului controversat de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător, după ce a obţinut nota 8,40. Pe locul doi s-a clasat Vintilă Mihăilescu, cu nota 7,87. La concursul de proiecte de management a mai concurat şi cercetătorul din cadrul MNŢR, Liliana Passima, dar canditatura sa a fost respinsă. Totuşi, deşi Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător al concursului de proiecte de management, canditatul nu a fost numit încă în funcţie de Ministrul Culturii Corina Şuteu. Câştigarea concursului nu presupune automat învestirea în funcţie a candidatului de către Ministrul Culturii.

Peste 200 de oameni mor în România, anual, din cauza incendiilor iar alţi aproape 600 sunt răniţi, intervenţiile pompierilor fiind destul de dificile în condiţiile în care peste jumătate din tehnica de stingere a focului este mai veche de 20 de ani, arată datele din proiectul de consolidare a IGSU. Principalele cauze ale incendiilor sunt manevrarea „instalaţiilor electrice cu improvizaţii ori defecţiuni (circa 26%), utilizarea focului deschis fără respectarea normelor(15%), neverificarea şi neîntreţinerea coşurilor de fum (24% ) şi acţiunile intenţionate (10%)”. Printre problemele pe care IGSU le are în prezent, cea mai gravă se referă la tehnica de intervenţie, datele furnizate de inspectorat arătând că 56% aparatură „are o vechime în serviciu mai mare de 20 de ani”. În acest context, punctele slabe ale instituţiei sunt „deficitul de mijloace de intervenţie, lipsa unei evaluării a riscurilor la nivel naţional, încadrarea insuficientă cu personal specializat, proceduri insuficient aplicate”.

Trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 27 de ani au murit,  pe DN 6, în apropiere de Băile Herculane, după ce şoferul unui autoturism a pătruns pe contrasens şi s-a lovit de un microbuz. Alţi doi tineri, unul de 16 ani şi altul de 25 de ani, care se aflau de asemenea în maşină, au fost răniţi şi transportaţi la spital. Adolescentul de 16 ani este în stare gravă. Poliţiştii au demarat cercetări şi vor stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului.

România produce multe diplome, dar puţini muncitori. 5% din şomeri sunt absolvenţi de facultăţi, iar între cei care încep să muncească, foarte puţini îşi găsesc un job în domeniul studiat. Decalajul dintre pregătirea în şcoală şi piaţa muncii e tot mai mare. Un studiu internaţional, Trendence Graduate Barometer 2015, realizat cu 952 de universităţi din 24 de ţări participante, care a analizat situaţia a peste 280.000 de studenţi şi absolvenţi de facultate în relaţie cu piaţa muncii, arată că aproximativ 28% din studenţii români au optat pentru studii de Business şi Finanţe, iar în jur de 23% au optat pentru inginerie.

De asemenea, studiile sociale şi umaniste sunt destul de populare, în jur de 13% optând pentru acestea. În schimb, pentru studiile de informatică, sectorul de pe piaţa muncii care are cea mai mare cerere în prezent, optează în jur de 9% dintre tineri. În afară de cunoştinţele foarte bune de IT pe care le cere piaţa muncii în prezent, limbile străine sunt foarte căutate. La toate târgurile de job-uri se cere limba engleză la perfecţie şi încă o limbă străină pe lângă aceasta. Însă, studiul Trendence arată că aproximativ 45% din absolvenţii de studii superioare din România nu cunosc o a doua limbă străină pe lângă limba engleză.

Studiul mai arată că studenţii români sunt singurii dintre ţările participante care sunt pregătiţi să muncească 40 de ore pe săptămână la primul job. Mai mult, ei au şi aşteptări foarte mici în privinţa salariului, aşteptându-se să primească cel mult 7.500 de euro pe an. Studenţii au trecut şi câteva criterii după care şi-ar alege angajatorul. Foarte importante pentru ei sunt: dezvoltarea personală, perspectivele bune în carieră, un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională şi modul în care sunt trataţi la locul de muncă.

Angajaţi care se simt hărţuiţi la locul de muncă, acuzaţii fără fundament şi încercarea de discreditare a unei instituţii publice. Redactorul-şef al Arhivei Naţíonale de Filme, Mihai Fulger, a vorbit în  exclusivitate despre situaţia actuală şi raporturile cu ministerul Culturii. Interviul  confirmă starea conflictuală generalizată dintre ANF şi minister, parte datorată felului în care ministerul s-a situat pe poziţii ostile faţă de o instituţie ce deţine parte din patrimoniul cultural al României (un exemplu fiind faptul că filmele nonficţionale din colecţie documentează ultimii 120 de ani din istoria poporului român).

Guvernul a întârziat şi plăţile către contractori pentru a face faţă scăderii accelerate a preţului petrolului, în condiţiile în care autorităţile saudite au început reformele şi reducerile de cheltuieli. Măsurile de austeritate afectează nu doar bugetarii, ci şi companiile private, care de decenii s-au bazat pe susţinerea guvernului. Printre cei mai afectaţi de aceste măsuri sunt muncitorii străini care lucrează în Arabia Saudită în sectorul construcţiilor, unde salariile sunt mici iar condiţiile de lucru erau deja dificile. Întâi muncitorii nu şi-au mai primit salariile, iar apoi nu a mai fost nimic de lucru. Pentru un timp, nici nu au avut mâncare în barăcile unde locuiesc în deşertul saudit. Proviziile medicale au fost epuizate acum două luni.

Lira a scăzut cu 0,3% în raport cu dolarul, contribuind în continuare la pierderea de cinci zile de 2,7%. Pe lângă tăierea ratelor de referinţă la un nivel minim din 2009, Banca Angliei a depăşit aşteptările analiştilor cu anunţul că va accelera programul de achiziţii publice cu 60 de miliarde de lire, la 435 miliarde de lire, începând se săptămâna aceasta. Yen-ul a crescut cu 0,1%, la 102,35 yeni/dolar, după ce a scăzut cu 1,2% în ultimele două sesiuni. Euro a pierdut 0,12% în raport cu dolarul şi s-a depreciate la 1,1074 dolari/euro.

Preţul petrolului a scăzut cu 0,9%, la 42,62 dolari barilul. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va avea o nouă serie de discuţii luna viitoare, însă deja a anunţat că membri sunt în tratative constant pentru stabilizarea pieţei. Conform Bloomberg, reprezentanţii OPEC se aşteaptă la o stabilizare în ultima parte a anului. Preţul aurului a rămas fără modificări majore, la 1,335 dolari uncia. Cuprul a scăzut 0,2% în Londra, în timp ce Nichelul a scăzut 0,1%. Acţiunile asiatice au crescut la maximul ultimului an, în condiţiile în care datele legate de inflaţia din China au dat semne de stabilizare în a doua economie a lumii.

Lira sterlină a scăzut luni pentru a patra zi consecutiv, ajungând aproape la cel mai lung şir de scădere post-Brexit, în condiţiile în care pieţele se pregătesc pentru măsurile de stimulare economică luate de Banca Angliei. Lira sterlină a scăzut cu 0,2%, la 1,3045 în Londra, şi se îndreaptă spre cel mai abrupt declin de pe 9 mai. La două săptămâni după votul pentru ieşirea din UE, lira s-a scufundat la minimul ultimilor 31 de ani, la 1,2798 dolari/liră. Obligaţiunile guvernamentale din Marea Britanie au crescut şi au împins randamentele cu maturitate pe cinci ani la un minim record, în condiţiile în care piaţa încă aşteaptă să vadă cum vor afecta economia măsurile luate de banca centrală. Pe lângă reducerea ratei de referinţă la un minim record, Banca Angliei va creşte programul de achiziţii de active la 435 de miliarde de lire începând de luni. În general, măsurile de stimulare tind să deprecieze valuta prin creşterea lichidităţii din economie.

Compania aeriană de stat Tarom a lansat o ofertă pentru zborurile din Bucureşti către Frankfurt, Hamburg şi Munchen, preţul unui bilet dus-întors fiind de 99 de euro. Biletele sunt puse în vânzare în perioada 8-10 august. De asemenea, din oferta Tarom fac parte şi zboruri către Londra, Nisa şi Paris, preţul biletelor spre aceste destinaţii având un preţ de 139 de euro. Oferta specială este valabilă pentru călătoriile dus-întors efectuate în perioada 01 octombrie 2016 – 31 octombrie 2016 (data ultimului retur), pe curse operate Tarom şi este supusă unor termene si condiţii (durata minima de şedere la destinaţie este de 2 zile sau noaptea de sâmbătă spre duminică, iar durata maximă de şedere este de 15 zile, modificări permise cu plata unor diferenţe tarifare şi a unei taxe de 50 euro, restituirea nu este permisă), conform datelor de pe site-ul companiei.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti va dezbate în şedinţa de joi propunerea Primarului General al Capitalei de a construi o sală de teatru temporară, în centrul oraşului, în care să îşi poată desfăşura activitatea teatrele evacuate din clădirile cu risc seismic. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus Consiliului General al Municiului Bucureşti să o împuternicească, prin aparatul de specialitate, pentru a demarara procedurile legale în vederea proiectării şi realizării obiectivului de investiţii „Teatru temporar”.

În expunerea de motive, edilul arată că „prin realizarea obiectivului de investiţii „Teatru temporar”, Municipiul Bucureşti doreşte să rezolve o problemă majoră şi să se înscrie într-o direcţie de inovaţie arhitecturală ce poate fi transformată în capital de imagine şi turistic al oraşului. Există numeroase studii de caz pe plan internaţional despre beneficiile pe care le aduc investiţiile în infrastructura culturală şi mai ales în crearea aşa numitelor „land-mark-uri”: clădiri sau monumente cu arhitectură deosebită”. În acelaşi document se mai arată că sala de spectacol ar trebui să aibă 400-450 de locuri, să fie amplasată central, cu acces facil la mijloacele de transport publice sau private. Şi chiar dacă are un caracter temporar, se doreşte ca aspectul interior şi exterior să fie unul inovativ.

Gavril Bogdan, care a evadat pe 27 iulie din secţia Buziaş a Penitenciarului Timişoara împreună cu un alt deţinut, Iulko Zoltan, a fost prins. Iulko Zoltan, condamnat la 7 ani de închisoare pentru omor, a fost prins în data de 28 iulie în judeţul Caraş-Severin. Iulko Zoltan a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce, în 2012, la Lugoj, împreună cu un complice, a bătut un bărbat până l-a omorât. El executase aproximativ patru ani de închisoare în momentul în care a evadat împreună cu Bogdan Gavril, în vârstă de 25 de ani, condamnat pentru furt.

Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia trebuie reparat în cinci zile, după ce acesta a fost rupt în mai multe puncte,  de o viitură puternică. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost rupt de ape în mai multe locuri, iar pentru siguranţa turiştilor, ultimii patru kilometri pot fi parcurşi doar pe jos, firma care întreţine drumurile judeţene din zona Orăştiei primind un termen de cinci zile pentru repararea căii de acces spre situl istoric.

Pe patru porţiuni de drum reprezentanţii CJ Hunedoara au identificat deteriorări mai puţin grave, gabioane deplasate şi alunecări de teren, iar pe celelate trei porţiuni stricăciunile sunt majore, fiind afectat carosabilul la km 33+665 (în proporţie de 30%), la km 35+165 (50%) şi la km 36+265 (60-70%). Şoseaua care face legătura cu Sarmizegetusa Regia a fost dată în folosinţă de Consiliul Judeţean Hunedoara în primăvara acestui an, fiind construită pe un proiect finanţat din fonduri de la UE, prin Programul Operaţional Regional 2013. Modernizarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia a început în luna august 2015 şi a costat 18,2 milioane lei.

Expoziţia “Rembrandt în Haferland”, care cuprinde 57 de gravuri realizate după matriţele lui Rembrandt, va fi inclusă în circuitul festivalului Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săseşti din Transilvania, care va avea loc în perioada 10-15 august. Proprietarul colecţiei de lucrări Rembrandt, Thomas Emmerling, a mai expus lucrările în muzee din IaşI, Cluj, Timişoara, Câmpulung-Muscel sau Braşov (Muzeul Casa Mureşenilor), însă este prima dată când expoziţia ajunge într-o fostă casă parohială, la Casa Kraus. Expoziţia “Rembrandt în Haferland” completează seria activităţilor culturale din perioada festivalului şi va fi disponibilă publicului până la finalul lunii august, în intervalul 09:00- 20:00, la Casa Kraus din Criţ.

Până la 30 octombrie 2016, în curtea Spitalului Clinic Filantropia (Bulevardul Ion Mihalache nr. 11), primul spital modern civil din România şi cea mai veche clinică de obstetrică şi ginecologie din ţară, înfiinţată în anul 1813, poate fi vizitată expoziţia „Spitale dispărute ale Bucureştiului”. Expoziţia este organizată de Fundaţia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti. „Spitale dispărute ale Bucureştiului” oferă o privire asupra activităţii spitalelor bucureştene a căror funcţionare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor şi restructurărilor din perioada comunistă, sau a lipsei de finanţare şi a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.

Din secolul al XVIII-lea până în prezent, spitalele bucureştene au asistat în mod decisiv la dezvoltarea oraşului, venind în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor. Astfel, Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face faţă epidemiilor de ciumă şi lingoare ce loveau populaţia, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiaşi, „spre mângâierea celor în lipsuri şi nevoi” , Spitalul Mărcuţa, pentru a oferi „smintiţilor” un tratament medical, „cu blândeţe şi răbdare”, iar primul Spital de Urgenţă, pentru a asigura ajutor, în cadrul Societăţii de Salvare, oricând şi pentru oricine era nevoie. O parte dintre primele spitale din Capitală au străbătut un lung drum peste secole, cunoscând modernizări şi dezvoltări succesive. Altele, însă, nu au depăşit bariera timpului, trecând în uitare contribuţii remarcabile la modernizarea medicinei în România, alături de clădirile de mare valoare arhitecturală ce le-au găzduit activitatea, pentru a face loc altor edificii în pas cu cerinţele vremurilor. Altele au rămas în ruină şi degradare, asemeni unor bolnavi deveniţi incurabili.

În perioada 11 -15 august 2016, în Piaţeta Perla din Mamaia, cititorii aflaţi în vacanţă la malul mării sunt aşteptaţi la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediţia a VIII-a. Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil şi o ofertă editorială generoasă sunt doar trei dintre motivele pentru care cititorii aflaţi în vacanţă la malul mării sunt aşteptaţi la Târg.

Evenimentul, componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa. Zilnic, între orele 15.00 şi 23.00, o mare de cărţi şi un program dens şi variat de evenimente îi aşteaptă pe turişti şi pe constănţenii iubitori de carte pentru o doză estivală de cultură. Deschiderea oficială a târgului va avea loc joi, 11august, la ora 17.00, în cadrul unei ceremonii speciale, organizate de Radio Constanţa cu sprijinul Forţelor Navale, al Clubului Nautic Român şi al Teatrului de Stat Constanţa.

Proiectul „O pată de culoare”, activitate care a reuşit să ducă arta dincolo de limitele convenţionalului, a fost finalizat pe 7 august la Penitenciarul Vaslui. 34 de artişti din întreaga ţară, studenţi ai facultăţilor de arte, reprezentanţi ai unor instituţii, voluntari, dar şi 30 de deţinuţi au insuflat personalitate unui spaţiu obişnuit, reuşind să transforme, în doar o săptămână, mediul carceral intr-un loc mai deschis si mai prietenos. Împreună, au pictat aproximativ 1068 metri pătraţi din pereţii unităţii de detenţie, curţile de plimbare, porţile de acces, un record în ceea ce priveşte suprafaţa pictată în cadrul unui singur proiect.

Timp de şapte zile, aceştia şi-au demonstrat talentul şi imaginaţia, reuşind, astfel, să proiecteze imaginea potrivită, menită să îi determine pe privitori să-şi schimbe, instantaneu, starea de spirit şi să devină pozitivi, optimişti, mai deschişi, mai luminoşi. Lucrările au fost apreciate şi de peste 120 vizitatori, persoane civile de toate vârstele, care şi-au exprimat gândurile, trăirile, emoţiile de moment într-un registru special constituit pentru acest eveniment. Artiştii şi deţinuţii au pictat aproximativ 1000 metri pătraţi din pereţii Penitenciarului Vaslui, curţile de plimbare şi porţile de acces. Tehnicile folosite au fost: artă murală, artă stradală (street art) şi graffiti.

Zeci de oficiali ai Guvernului şi Poliţiei din Filipine s-au predat, la o zi după ce preşedintele Rodrigo Duterte a stabilit legături între aceştia şi activităţi de trafic de droguri.  31 de ofiţeri de poliţie, inclusiv un colonel, s-au predat oficiului de Poliţie din capitala Manila, temându-se de ordinul preşedintelui filipinez, prin care vor fi „vânaţi”, în cazul în care nu se vor preda în cursul a 24 de ore de la identificarea şi numirea lor. Duterte a dezvăluit numele a 160 de oficiali care au legături cu reţelele traficanţilor de droguri. Lista acestuia includea doi generali de poliţie pensionaţi, militari, membri paramilitari, judecători şi un fost legislator. Toţi ofiţerii de poliţie având legături cu traficul de droguri au fost dezarmaţi, sunt investigaţi şi riscă procese criminale sau administrative, în cazul unor dovezi solide.

Aproximativ 600 de militari şi membri ai echipelor de salvare, ajutaţi de câini, au efectuat operaţiuni de căutare a victimelor alunecărilor de teren provocate de furtuna tropicală Earl, în urma căreia în Mexic au murit 45 de persoane şi sute au trebuit evacuate. Zona cea mai afectată a fost înregistrată în munţii din nordul statului Puebla, unde au murit 32 de persoane, inclusiv 15 minori, şi aproximativ 500 de familii au trebuit evacuate. Este vorba despre cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată vreodată în această zonă, şi anume 265,5 milimetri grosime în 24 de ore, apoape echivalentul cantităţii de precipitaţii care cad în mod normal într-o lună.

Un bărbat înarmat cu un cuţit a rănit cel puţin cinci persoane luni seara, în oraşul german Magdeburg. Printre răniţi se află şi o femeie de în vârstă de 64 de ani. Atacatorul ar fi încercat să fure telefonul mobil al unui adolescent. El a mai încercat să fure o bicicletă, probabil pentru a fugi, iar pentru acest lucru a lovit un bărbat de 63 de ani în faţă. Un tânăr şi o altă femeie au fost atacaţi mai tâtziu în alte locuri din cartier. Aproximativ 100 de agenţi de poliţie şi un elicopter au fost mobilizaţi pentru a-l căuta pe suspect. Căutările au fost întrerupte în cursul nopţii si amânate pentru marţi dimineaţă.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, că doreşte să restabilească relaţiile cu Rusia de la zero şi să reia cooperarea în unele sectoare. În interviul acordat agenţiei Tass, Erdogan s-a referit în mod repetat la Putin folosind calificativele „dragul” sau „respectatul” Vladimir şi l-a numit prieten. Erdogan a acordat acest interviu în ajunul întâlnirii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în Sankt Petersburg, eveniment ce are rolul de a pune capăt unei perioade tensiontate după ce Turcia a doborât un avion rus în apropiere de graniţa cu Siria, în noiembrie 2015.

Echipa de campanie a candidatei democrate la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, a anunţat că aceasta va participa la trei dezbateri programate înainte de alegerile din data de 8 noiembrie. Comisia specializată în dezbateri prezidenţiale a stabilit ca acestea să aibă loc pe datele de 26 septembrie, 9 octombrie şi 19 octombrie. Donald Trump, candidatul republican la aceste alegeri, a deplâns faptul că două dintre cesta date cioncid cu perioada în care are loc campionatul de fotbal american NFL, estimând că acest lucru va afecta audienţa dezbaterilor.

Turcia a avertizat, Statele Unite, prin intermediul ministrului său de Justiţie, să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza „teroristului” Fethullah Gülen, care, potrivit Ankarei, este la originea tentativei de lovitură de stat. Dacă Gullen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relaţiile bilaterale din cauza acestui terorist. În acelaşi context, el a declarat că 16.000 de persoane au fost plasate oficial în arest preventiv pentru legături cu tentativa de lovitură de stat, în timp ce cazurile a alţi 6.000 de deţinuţi sunt în continuare analizate. Alţi 7.668 sunt anchetaţi dar nu sunt deocamdată reţinuţi, a spus acesta în cadrul unui interviu acordat agenţiei Anadolu, difuzat în direct pe posturile turce de televiziune. Turcia a reţinut, eliminat sau suspendat zeci de mii de funcţionari din cadrul sistemului judecătoresc, militar, al poliţiei, serviciului public şi alte cadre, pentru presupuse legături cu lovitura de stat eşuată.

Hillary Clinton îl conduce în sondaje pe Donald Trump, iar americanii sunt pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara lor fiind, de asemenea, nemulţumiţi şi de activitatea preşedintelui Obama şi a Congresului. Potrivit graficelor rezultate în urma sondajului, Hillary Clinton avea, pe data de 4 august 2016, 7 puncte procentuale avans faţă de Trump: democrata se bucura de susţinerea a 46 la sută dintre cetăţenii americani, în timp ce Trump, de susţinerea a 39 la sută dintre aceştia.

SPORT

Manchester City, unul dintre cei mai puternici adversari pe care echipele din România i-au avut vreodată, se va pregăti pentru meciul cu Steaua din playoff-ul Ligii Campionilor pe unul dintre cele mai sărăcăcioase stadioane din Bucureşti. Englezii au solicitat Stelei să le fie pus la dispoziţie un teren de antrenament pe care Guardiola să coordoneze două şedinţe de pregătire, iar oficialii vicecampioanei au cerut ajutorul Clubului Sportiv Rapid. Astfel, pentru suma de 650 de euro, Steaua va închiria stadionul „Valentin Stănescu” în zilele de 16 şi 17 august. Guardiola va avea la dispozţie timp de două ore vestiarele şi gazonul din Giuleşti atât în ziua meciului cu Steaua, cât şi în ziua imediat următoare. Cum City va juca în Premier League cu Stoke pe 20 august, antrenorul ia în calcul ca echipa sa să rămână peste noapte la Bucureşti, să se antreneze uşor a doua zi dimineaţă după care să decoleze spre Anglia.

Judoka română Corina Căprioriu s-a aflat la un pas să aducă prima medalie pentru delegaţia tricoloră la Jocurile Olimpice de la Rio, astfel că dezamăgirea sportivei a fost mare după înfrângerea din semfinale (învinsă de Rafaela Silva din Brazilia), dar şi după lupta pentru medalia de bronz, pierdută cu Telma Monteiro din Portugalia. Corina a transmis un mesaj emoţionant, pe Facebook, exprimându-şi regretul că nu le-a putut oferi o bucurie românilor care au susţinut-o. Căprioriu a vorbit despre munca pe care a depus-o de-a lungul timpului pentru a deveni o sportivă de top, apoi le-a transmis un mesaj românilor, inclusiv celor care ar fi criticat-o pentru că a ieşit în lacrimi de pe tatami.

Până în acest moment s-au decernat 40 de titluri olimpice, ceea ce înseamnă 13% din totalul de 306 titluri puse în joc. 38 de naţiuni au obţinut până în acest moment cel puţin o medalie, iar 20 au deja măcar un campion olimpic. România nu are nicio medalie după 3 zile, dar în aceeaşi situaţie se află şi o forţă a lumii… Germania. În fruntea clasamentului pe medalii, SUA şi China sunt cap la cap, fiecare având câte 5 medalii de aur. România va concura la canotaj, tenis şi înot în ziua a 4-a la Jocurilor Olimpice de la Rio, nefiind implicată în nicio finală. Vedetele zilei sunt tenismenii Florin Mergea şi Horia Tecău, care vor juca pentru un loc în semifinalele turneului de dublu.

Manchester City a anunţat, marţi, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului englez John Stones, de la Everton, pentru care a plătit 56,5 milioane de euro, potrivit site-ului de specialitate transfermarkt.de, sumă record plătită pentru un fundaş. Stones, în vârstă de 22 de ani, a semnat un contract valabil până în 2022 cu Manchester City şi va purta tricoul cu numărul 24. Transferul lui John Stones la Manchester City a devenit cel mai scump din istorie la nivel de fundaşi. Închizătorul britanic l-a depăşit astfel pe brazilianul David Luiz, transferat de Paris Saint Germain de la Chelsea Londra, în 2014, pentru suma de 49,5 milioane de euro.

Lucrurile s-au complicat teribil pentru naţionala feminină de handbal  la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a pierdut primele două jocuri din grupă, ambele cu adversari din afara Europei, 19-23 cu Angola şi 13-26 cu Brazilia. În acest moment, România este pe ultimul loc din grupa A, dar fără victorie este şi Muntenegru, care a ”păţit-o” la rândul ei cu Angola, scor 25-27. După primele două etape, Brazilia şi Angola sunt pe primele două locuri, ambele având câte două victorii, în timp ce Norvegia şi Spania sunt pe locurile 3-4, cu câte două puncte. Deocamdată, România păstrează încă şanse de calificare, având de disputat partide cu Norvegia şi Spania, care se clasează înaintea ei. Pentru a merge în sferturi, tricolorele au nevoie măcar de două victorii, de fapt în meciurile care urmează, cu Muntenegru (10 august, ora 17:30) şi cu Spania. Însă nici două succese nu îţi garantează calificarea în sferturile de finală.

Partida restantă din prima etapă a Ligii 1 se va disputa pe 18 august, cu începere de la ora 18:30, a anunţat marţi Liga Profesionistă de Fotbal. FC Botoşani ar fi trebuit să joace în prima etapă a acestui sezon cu Rapid, dar partida a fost amânată până a se afla cu exactitatea situaţia clubului din Giuleşti. Cum Rapid a părăsit competiţia din pricina problemelor cu care se confruntă clubul, iar în loc a fost reprimită ACS Poli, meciul restant se va disputa săptămâna viitoare. Steaua – Iaşi, un alt meci amânat din prima etapă a sezonului, se va disputa pe 31 august, cu începere de la ora 21:00. Cele două cluburi şi-au amânat confruntarea pentru a putea pregăti partidele din cupele europene.

Multiplu campion al României, Tiberiu Agoston organizează vineri, de la ora 17:00, pe plaja Castel din Mamaia, o super gală de săritura cu prăjina într-un mediu neconvenţional. Aceasta este a treia ediţie pe plajă după cele din 2013 şi 2014 şi a şaptea de la înfiinţarea circuitului. Prima gala a avut loc în 2007, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Participă cei mai buni prăjinişti români la toate categoriile, de la copii 1 la juniori, seniori şi veterani, printre ei şi medaliati balcanici. Scopul este de a populariza proba de săritura cu prăjina, de a atrage tinerii să practice atletismul şi sportul în general. Tiberiu Agoston este profesor de sport la Liceul Francez Anna de Noilles din Bucureşti şi de un an şi jumătate antrenează benevol, pentru că CSM Bucureşti nu mai susţine proba de săritura cu prăjina.

În mod normal, în ziua a 4-a ar fi trebuit să urmărim la lucru echipa naţională de gimnastică feminină, în marea finală, alături de SUA, China şi Rusia, doar că… România nu mai are o echipă capabilă să se califice la Jocurile Olimpice. Tripla campioană olimpică în 1984, 2000 şi 2004 este absentă de la Rio, ratarea calificării echipei de gimnastică fiind oglinda întregului sport românesc. Astfel, în finala olimpică pe echipe ne vom mulţumi doar să privim show-ul gimnastelor americane. Delegaţia tricoloră nu va conta azi în lupta pentru medalii (cu o singură excepţie, Corina Căprioriu care a avut două şanse să câştige o medalie, nici nu a contat până acum), urmând să fie reprezentată doar în trei discipline, la canotaj, înot şi tenis.

West Ham United a anunţat, marţi, prin intermediul site-ului oficial, transferul atacantului ghanez Andre Ayew, de la Swansea City, pentru care a plătit 20,5 milioane de lire sterline, sumă record în istoria clubului. Andre Ayew, în vârstă de 26 de ani, a semnat un contract scadent în vara anului 2019, cu opţiune de prelungire pe încă doi ani, şi va purta tricoul cu numărul 20. West Ham a ajuns astfel la 39,27 milioane de lire sterline investite în transferuri, în această vară: Andre Ayew (20,5 milioane) Manuel Lanzini (Al Jazira, 10,2 milioane), Gokhan Tore (Beşiktaş, împrumutat, 2,55 milioane), Arthur Masuaku (Olympiacos, 6,04 milioane). De asemenea, la West Ham au mai ajuns, gratis, jucătorii Sofiane Feghouli, de la Valencia, Havard Nordtveit, de la Borussia Monchengladbach, şi Ashley Fletcher, de la Manchester United.

Federaţia Română de Atletism şi familia îndoliata anunţă că mâine, 9 august, corpul neînsufleţit al lui Niculae Mărăşescu va fi depus, la sediul federaţiei din str. Dr. Primo Nebiolo, nr. 2. Totodată, pentru cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu, corpul neînsufleţit va fi depus la Capela Cimitirului Bellu, începând cu orele 19. Ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, este programată pentru miercuri, 10 august, la Cimitirul Bellu, cu începere de la ora 11. Nicolae Mărăşescu, personalitate cu o influenţă excepţională asupra a zeci de generaţii de sportivi, a decedat duminică dimineaţă, la 78 de ani, în urma unui stop cardiac generat de infecţiile apărute după ce, anul trecut, s-a operat la picior. În vârstă de 78 de ani, Mărăşescu era internat în secţia de terapie intensivă la spitalul Bagdasar-Arseni.

După trei zile de calificări, “Trofeul Municipiului Iaşi” la tenis masculin programează, astăzi, primele meciuri de pe tablourile principale. Până duminică, ziua finalei de simplu, zeci de tenismani din mai multe ţări îşi vor disputa punctele şi premiile în bani puse în joc la arenele CFR din Iaşi. Primii favoriţi ai competiţiei sunt Yannick Jankovits (Franţa, 29 ani, locul 286 ATP) – la simplu, respectiv perechea Petru Alexandru Luncanu (România) / Vladyslav Manafov (Ucraina) – la dublu masculin. Turneul ITF este organizat de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu FR Tenis şi Primăria Municipiului Iaşi. Intrarea spectatorilor este liberă.

Cristian Gaţu, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, rămâne optimist chiar dacă este dezamăgit de rezultatele obţinute de echipa naţională de handbal feminin la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Naţionala de handbal feminin a României se află pe locul 6, ultimul în grupa A, după primele două meciuri jucate la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În primul meci, România a fost învinsă de Angola, scor 19-23, iar pe cel de-al doilea l-a pierdut şi mai clar, scor 13-26, în faţa Braziliei. Următoarea partidă a României la Rio de Janeiro este programată miercuri, de la 17:30, împotriva naţionalei din Muntenegru.

Kehinde Fatai (26 de ani), atacantul celor de la Sparta Praga, este aproape de a face pasul în Rusia, la Ufa, deşi a fost unul dintre cei mai buni atacanţi ai cehilor în sezonul recent încheiat. Transferul lui Fatai a fost confirmat atât de antrenorul Spartei, Zdenek Scasny, dar şi de presa din Cehia. Fosta adversară a Stelei din turul trei preliminar, Sparta Praga, a remizat în deplasarea de la Teplice, scor 0-0, meci la care Fatai nu a fost inlcus nici măcar în lotul echipei antrenate de Zdenek Scasny. La finalul meciului, tehnicianul a vorbit despre interesul manifestat pentru fotbaliştii Spartei Praga. Fundaşul Jakub Brabec este “vânat” de cluburi din Belgia, în timp ce Konate a atras atenţia Stelei.

Telenovela transferului lui Paul Pogba a ajuns la final. Manchester United a anunţat, târziu în noapte, că jucătorul francez a semnat un contract pe cinci sezoane cu gruparea de pe Old Trafford. Oficial, preţul de transfer al lui Pogba este de 105 milioane de euro. Astfel, tânărul mijlocaş devine cel mai scump transfer din istoria fotbalului. United va plăti însă mult mai mult, per total. Mino Raiola, agentul lui Pogba, va primi 20% din suma de transfer drept comision. Salariul lui Pogba la United va fi de 300.000 de lire săptămânal, pachet salarial ce va include şi anumite bonusuri. Pogba va deveni, alături de Rooney, cel mai bine plătit jucător al lui United. Asta înseamnă că în cei cinci ani de contract, francezul va încasa 78 de milioane de lire sterline dacă va reuşi să primească şi toate bonusurile de performanţă.

Jucătorii sârbi de tenis Novak Djokovic şi Nenad Zimonjic au fost învinşi, scor 4-6, 4-6, de perechea din Brazilia, Marcelo Melo/Bruno Soares, în optimile de finală ale competiţiei de dublu, după ce, luni, liderul clasamentului mondial a fost eliminat şi din proba individuală a Jocurilor Olimpice. Djokovic şi conaţionalul său au fost învinşi într-o oră şi 14 minute. În primul set, cei doi sportivi din Serbia şi-au pierdut serviciul o singură dată, suficient însă pentru Marcelo Melo şi Bruno Soares să se impună cu 6-4.

Brazilienilor le-a revenit cu acelaşi scor şi actul secund, astfel că s-au calificat în sferturi, unde îi vor întâlni pe cei doi jucători din România aflaţi pe tabloul de dublu, Horia Tecău şi Florin Mergea. Catalogat înainte de startul competiţiei drept favoritul numărul 1 al întrecerii de tenis, Novak Djokovic părăseşte Jocurile Olimpice fără nicio medalie obţinută. La simplu, a pierdut, luni, scor 6-7 (4), 6-7 (2), în faţa argentinianului Juan Martin Del Potro.

Frank De Boer este noul antrenor al celor de la Inter Milano. Clubul italian a anunţat prin intermediul site-ului oficial că a ajuns la un acord cu antrenorul olandez. De Boer, în vârstă de 46 de ani, şi-a început cariera ca antrenor la grupele de copii şi juniori ale clubului Ajax, a fost apoi secund la naţionala Olandei, iar în perioada 2010-2016 a fost antrenor principal la Ajax. Venirea lui De Boer reprezintă o veste bună şi pentru românul Cristi Chivu. Gazzetta dello Sport informa ieri că fostul fundaş al lui Inter va face parte din staff-ul lui De Boer atunci când acesta va fi numit pe banca grupării italiene.

Jonas Junius (22 de ani), sportivul care urma să reprezinte Namibia la box, categoria 64 de kilograme, a fost arestat de poliţie, după ce ar fi abuzat sexual o cameristă în satul olimpic, unde sunt cazaţi toţi sportivii participanţii la JO de la Rio. Este al doilea caz în care un boxer este arestat de poliţia braziliană, după ce marocanul Hassan Saada (22 de ani), a fost reţinut pentru aceeaşi acuzaţie. Jonas Junius, portdrapelul Namibiei la ceremonia de deschidere a JO de la Rio, se află momentan în custodia poliţiei, ancheta fiind în desfăşurare, conform Instituţiei. Namibianul ar fi trebuit să participe la categoria 64 de kilograme, vineri, 12 august, dar nu va mai avea ocazia.

PROGNOZA METEO
9 August 2016

Valorile termice diurne vor marca o creștere în toatã țara, astfel cã în regiunile extracarpatice se vor situa ușor peste mediile climatologic specifice acestei perioade. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 de grade în Transilvania și 34 de grade în Lunca Dunãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare mai ales dupã-amiaza și seara, când se vor semnala ploi de scurtã duratã, descãrcãri electrice și unele intensificãri ale vântului, local la munte, pe arii restrânse în Transilvania și numai izolat în restul teritoriului. Punctiform se vor cumula cantitãți de apã în jurul a 20 l/mp. Minimele termice se vor situa între 11 și 23 de grade.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã, dar cãlduroasã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 31…32 de grade, iar cea minimã de 16…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *