Stiri pe scurt 8 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 8 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 octombrie. In anul 2012, John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Pentru 25 de unităţi de învăţământ din Argeş, grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee, nu a fost depusă nicio cerere de înscriere pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, iar Inspectoratul a decis să numească un reprezentant. La începutul lunii octombrie s-a finalizat etapa de înscriere a candidaţilor participanţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar.

Dacă în anii precedenţi au existat chiar şi mai mulţi candidaţi care să-şi dorească să ocupe postul de conducere al şcolilor, din cauza condiţiilor mai aspre impuse de minister, în Argeş sunt 25 de unităţi de învăţământ la care nimeni nu s-a înscris la concurs. Chiar dacă nu există doritori pentru ocuparea posturilor, profesorii care au dovedit de-a lungul timpului abilităţi de conducere vor fi obligaţi să preia şefia şcolilor. ISJ va nominaliza profesori din fiecare unitate.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ cere amânarea concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, reevaluarea tuturor dosarelor candidaţilor respinşi şi altă organizare, ţinând cont de problemele apărute în organizare. FSE „Spiru Haret“ solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice amânarea concursului şi reevaluarea tuturor dosarelor respinse, astfel încât toţi candidaţii să beneficieze de şanse egale.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins informarea meteo de vreme rea şi a emis mai multe avertizări now casting de ninsori, pentru zonele montane din mai multe judeţe. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori pentru zonele montane din judeţele Buzău, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. Totodată, este cod galben de vânt puternic în judeţul Mehedinţi. Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că vremea va fi rece, iar în dimineţile următoare local se va produce brumă cu precădere în nordul şi în centrul ţării şi în zonele deluroase din restul teritoriului.

Ministerul Justiţiei l-a propus pentru un mandat de procuror adjunct al procurorului pe Bogdan Licu, pe Laura Oprean ca prim procuror adjunct şi ca şef pentru secţia a doua la DNA pe Marius Bulancea. La începutul lunii mai, procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a delegat pe procurorii Laura Oprean şi Bogdan Licu în funcţiile de prim-adjunct al Procurorului General al României, respectiv adjunct al acestuia, delegările fiind valabile şase luni. Bogdan Licu a fost, de la data de 16 mai 2013, prim-adjunct al Procurorului General al României, preluând conducerea instituţiei odată cu demisia lui Tiberiu Niţu. În perioada 2006-2013 a activat în cadrul CSM, fiind membru ales până în 2012 iar ulterior consilier al preşedintelui CSM.

Consiliul Naţional al PNL a validat modificările de Statut decise de Biroul Politic, preluarea preşedinţiei unice de către Alina Gorghiu şi împuternicirea lui Daniel Buda pentru semna listele pentru alegerile parlamentare. Secretarul general al PNL Ilie Bolojan prezentat modificările aduse Statutului PNL pentru a corespunde ”realităţilor de astăzi”. Astfel, articolul 154 care prevede structurile naţionale de conducere tranzitorii se modifică în sensul în care structura naţională va fi dintr-un preşedinte, iar articolul care prevede copreşedinţie se abrogă.

De asemenea, liberalii au decis şi modificarea articolului care prevede modalitatea depunerii listelor de candidaţi pentru parlamentare pentru ca listele să poată fi semnate de preşedintele partidului şi de un prim-vicepreşedinte împuternicit de fostul PDL, Daniel Buda. Modificările Statului au fost aprobate în unanimitate. Consiliul Naţional al PNL a reunit aproximativ 700 de participanţi.

O asistentă de la Spitalul de Pediatrie a murit imediat după ce a ieşit din tură, iar conducerea Spitalului a deschis o investigaţie, după ce au existat indicii că femeia ar fi decedat din cauza epuizării. Asistenta s-a simţit rău timp de o săptămână şi chiar i s-a spus să nu mai vină la serviciu, însă aceasta ar fi refuzat, potrivit directorului Spitalului de Pediatrie Sibiu, Stelian Banciu. Întrebat dacă din cauza lipsei de personal asistenta nu a putut să îşi ia liber, dr. Banciu a spus că există, într-adevăr, lipsă de personal, însă nu s-a pus niciodată problema ca un angajat să nu îşi poată lua concediu medical din acest motiv.

Una dintre mămicile care erau internate în Spitalul de Pediatrie din Sibiu şi care a vorbit cu asistenta care a decedat, ar fi auzit şi cum aceasta spunea nu îşi poate lua liber. Primul medic care a luat atitudine în acest caz este şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care spune că a „pierdut un om de echipă”. Medicul face o comparaţie între România, unde în secţia de nou-născuţi o asistentă îngrijeşte 15 – 20 copii, faţă de alte ţări civilizate, unde o asistentă are în grijă 5-7 bebeluşi. Surse din cadrul Spitalului spun că la autopsie, asistentei care a murit la puţin timp după ce a ieşit din gardă, în 3 octombrie, i-a fost descoperit un edem pulmonar.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis Autorităţii Electorale Permanente lista integrată a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, numărul acestora fiind de 417, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidenţiale. Potrivit unui comunicat al MAE, cele 417 secţii de votare propuse reprezintă cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014. Dintre cele 417 secţii de votare propuse, 193 secţii de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii de votare faţă de cele 51 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 56 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Spania (53 de secţii de votare faţă de cele 38 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 41 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Republica Moldova (35 de secţii de votare faţă de cele 21 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din 2014 şi 19 secţii de votare organizate în contextul parlamentare din 2012), Germania (15 secţii de votare faţă de cele 5 secţii de votare organizate în contextual alegerilor prezidenţiale din anul 2014, respectiv alegerile parlamentare din anul 2012).

În urma cantităţilor mari de precipitaţii, în judeţul Constanţa au fost inundate 33 de străzi, fiind nevoie de intervenţia promptă a pompierilor pentru salvarea a şase persoane surprinse în autoturisme. 50 de pompieri militari cu 10 utilaje au intervenit pentru salvarea persoanelor şi evacuarea apei din mai multe locuinţe situate în municipiul Constanţa, oraşul Năvodari şi comuna Corbu. O persoană cu afecţiuni medicale a fost evacuată din casă şi transportată de către un echipaj SMURD la spital. În această noapte, în dispeceratul ISU Constanţa s-au primit 55 de apeluri, care anunţau mai multe situaţii de urgenţă.

Pompierii miliari au intervenit în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din judeţul Constanţa, pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor produse în ultimele 24 de ore. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate adoptarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situaţii de urgenţă în întreaga ţară. Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă dislocarea forţelor şi tehnicii de intervenţie la inundaţii de la alte inspectorate care nu se află sub incidenţa avertizărilor de vreme rea.

Măsurile de debirocratizare, adoptate prin ordonanţa de urgenţă, au fost implementate în proporţie de aproximativ 60%, în cazul copiei legalizate urmând să fie dată o hotărâre de Guvern pentru modificarea a peste 400 de prevederi, pentru eliminarea totală a obligativităţii prezentării ei la ghişee. Ministerele şi instituţiile din subordinea lor au implementat în proporţie de aproximativ 60% măsurile de debirocratizare menţionate în Ordonanţa emisă de Executiv în acest sens, rezistenţă din partea unor funcţionari fiind întâmpinată iniţial aproape în toate ministerele.

Tarifele la RCA au fost majorate ca urmare a doi factori principali, respectiv implementarea de la începutul anului a cerinţelor mai dure de capital Solvency II, adică costuri mai mari pentru companii care sunt însă transferate în tarife şi falimentul companiilor Astra şi Carpatica. La jumătatea lunii septembrie Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi asociaţiile transpor-tatorilor au ajuns la o înţelegere privind preţul la RCA, aceasta urmând să însumeze 7.500 de lei pentru un camion de 16 tone, în timp ce asigurătorii au spus că îngheţarea tarifelor RCA încalcă normele europene şi pe cele locale, iar România ar putea fi sancţionată.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că nu va candida la aceste alegeri parlamentare, explicând că a acceptat invitaţia la lansarea programului de guvernare al Partidului Naţional Liberal, dar că ar face acelaşi gest şi în cazul altor partide politice interesate de Sănătate. El a explicat că lucrează la Ministerul Sănătăţii la câteva proiecte importante pentru pacienţi şi personalul medical. Numele lui Vlad Voiculescu a fost vehiculat ca potenţial candidat pe listele PNL sau USR.

Trupa rock „Times of Need” a susţinut, pe o scenă în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca,un concert în memoria victimelor din clubul „Colectiv”, acolo având loc şi lansarea, în premieră, a volumului de poezii „Scrum” a lui Silviu Ciocanelli. Acesta a precizat că a discutat cu colegii din trupă ca să îl contacteze pe Silviu Ciocanelli şi să discute despre o colaborare. Directorul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT), Vasile George Dâncu, a declarat, la rândul său, la lansarea volumului de poeme „Scrum” al lui Silviu Ciocanelli, că toate încasările volumului vor nerge către autor, acesta având nevoie de refacere. Titlul volumului este dat de un poem scris de Silviu în 4 octombrie 2015, „un text liric premonitoriu, pentru că în 30 octombrie a avut loc dezastrul de la Colectiv”.

Un şef de post de poliţie din judeţul Hunedoara, autor al accidentului mortal de vânătoare petrecut, pe un fond de vânătoare, este cercetat disciplinar de o comisie formată la nivelul IPJ Hunedoara. Şeful de post din comuna hunedoreană Boşorod, Horaţiu Onescu, este cercetat disciplinar după ce a rănit mortal un tânăr de 26 de ani în timpul unei partide de vânătoare. Victima poliţistului este Darius Şendroiu, administratorul complexului hunedorean Steaua Mureşului.

Pe parcursul anului 2014, şeful de post Horaţiu Onescu s-a recuzat dintr-un dosar de braconaj în care era cercetat chiar tatăl tânărului pe care l-a împuşcat. Dosarul în cauză a fost preluat de poliţiştii de la Arme şi Muniţii din cadrul IPJ Hunedoara, fiind soluţionat cu neînceperea urmăririi penale. Poliţiştii spuneau atunci că exista o autorizaţie de vânătoare, dar că participanţii la vânătoare au confundat fondul de vânătoare, intrând pe un altul decât cel pentru care era emisă autorizaţia, din cauza faptului că limitele fondurilor de vânătoare nu erau bine definite.

Billy Crystal si Whoopi Goldberg l-au omagiat pe vechiul lor prieten Robin Williams, lansând un centru media în onoarea sa. Oficialii de la sindicatul SAG-AFTRA au decis să dedice noua cameră de proiecţii a organizaţiei din New York legendarului actor din „Good Will Hunting”, iar Robin Williams Center For Entertainment And Media a fost deschis oficial în această săptămână. Lui Billy şi Whoopi li s-a alăturat cineastul Barry Levinson şi alţii prieteni ai lui Robin Williams, Hank Azaria şi Bonnie Hunt, la inaugurare, care a inclus, de asemenea, o discuţie în care toţi s-au lăsat copleşiţi de amintiri despre vechiul lor prieten. Celebrităţile şi-au reamintit spiritul şi generozitatea lui Robin, şi Whoopi a spus că îl percepea drept un „frate mai mare”, care întotdeauna îi făcea, pe ea şi pe Billy, să râdă cu lacrimi.

Teatrul Nottara îşi redeschide pentru public sălile de spectacol din bd.Magheru luni, 10 octombrie, când va începe şi cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care are loc în perioada 10-22 octombrie, găzduind expoziţii, lansări de cărţi şi spectacole. Toţi cei cărora le-a fost dor de Nottara la el acasă sunt invitaţi, de la ora 16:30, la expoziţia de fotografie „Teatrul Nottara: de pe scenă pe simeze”, ce conţine imagini din spectacole din arhiva instituţiei, unele datând din anii ’50.

Vor putea fi văzute imagini unice, cu mari actori ai României, dintre care unii începtat din viaţă: George Alexandru, Emil Hossu, Mircea Albulescu, George Constantin, Ştefan Iordache şi mulţi alţii. Acestă galerie simbolizează motivul pentru care conducerea teatrului s-a luptat să se întoarcă în clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani: istoria culturală bogată ce s-a scris între aceste ziduri în toţi aceşti ani. Intrarea este liberă, iar toate persoanele prezente vor avea ocazia să facă un tur al Teatrului Nottara şi să interacţioneze cu actorii prezenţi în teatru în acel moment. Seara va continua, de la ora 18:00, cu lansarea cărţii „Măria sa, Teofil Vâlcu”, ediţie adăugită şi revizuită de Ştefan Oprea.

Bilanţul Uraganului Matthew a ajuns la aproape 900 de morţi în Haiti. Conform celui mai recent bilanţ, 877 de persone au murit în Haiti. Aproximativ 61.500 de persoane sunt cazate în adăposturi, au transmis autorităţile vineri seară (sâmbătă dimineaţă, ora României).

Barurile americane şi engleze primează în clasamentul celor mai bune 50 de baruri din lume; Dead Rabbit Grocery & Grog din Mahattan ocupă prima poziţie, urmat de American Bar, din Londra, care s-a clasat şi el pe primul loc. Dead Rabbit Grocery & Grog combină aerul vechi al New York-ului cu tradiţia americano-irlandeză. Aici se pot consuma cocktail-uri care costă 16 dolari, precum Resurrection Man, God is a Dj sau Disco Queen, care combină romul cu zmeură, ghimbir, lămâie, grapefruit şi absint. Preţul vinului variază între 25 şi 38 de dolari, iar cei care preferă băuturile mai tari pot alege între diverse sortimente de whiskey, rom sau coniac.

Moscova analizează posibilitatea redeschiderii unor baze militare în străinătate, inclusiv în Vietnam sau Cuba, de unde Rusia s-a retras la începutul deceniului trecut. Într-un discurs ţinut în faţa Dumei de Stat, Pankov a făcut referire la opţiunea redeschiderii fostelor baze sovietice din mai multe state, inclusiv Cuba sau Vietnam. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că Rusia are în plan să amplaseze baze în străinătate, inclusiv în mai multe state central asiatice, dar şi în Armenia. În vara anului 2014, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Mosova nu intenţionează să redeschidă fosta bază de la Lourdes, Cuba.

Guvernele din UE s-au plans că planul premierul britanic Theresa May de a începe negocierile pentru Brexit din aprilie nu oferă destule detalii şi că nu va putea porni discuţiile informale pe care le doreşte înainte de acel termen. May a declarat pentru prima oară că va declanşa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 şi a declarat pentru BBC că prin acest anunţ speră că va ajuta ţările din UE să permit discuţii preliminare care să asigure o tranziţie uşoară. Această cerere nu a fost primită bine pe continent, în condiţiile în care politicenii au reiterate că May trebuie să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care permit unei ţări să iase din UE, înainte de a începe orice negocieri. Investitorii se tem că există şanse ca ”divorţul” să fie o rupture mai violentă în loc de o despărţire uşoară.

Vulcanul Aso, situat pe insula niponă Kyushu, a erupt sâmbătă dimineaţă, anunţă Agenţia Meteorologică Japoneză, deocamdată neexistând informaţii despre victime. Cenuşa vulcanică a ajuns la altitudinea de 11.000 de metri, existând riscul perturbării curselor aeriene. Erupţia a început în vârful de 1.592 de metri al Muntelui Aso, situat în regiunea Kumamoto. Este vorba de prima erupţie a acestui vârf produsă în ultimii 36 de ani.

Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, a prezentat scuze după apariţia unei înregistrări care îl surprinde făcând comentarii obscene despre femei, promiţând că va fi „un om mai bun”, dar acuzând-o pe Hillary Clinton de acte de intimidare şi pe Bill Clinton de abuzuri. Acuzat că a făcut comentarii cu caracter sexual explicit despre femei, Donald Trump a declarat: „Am spus şi am făcut lucruri pe care le regret. Dar toţi cei care mă cunosc ştiu că aceste lucruri nu reflectă cine sunt cu adevărat. Am spus, am greşit, îmi cer scuze”. O înregistrare video din anul 2005 îl surprinde pe Donald Trump, la acea vreme moderator al unei emisiuni tv, vorbind explicit despre atingerea femeilor.

Preşedintele SUA, Barack Obama, un susţinător clar al candidatei democrate Hillary Clinton, a votat anticipat în oraşul Chicago, în scrutinul prezidenţial şi legislativ, liderul de la Casa Albă glumind că are vârsta de 35 de ani. Barack Obama, care în ultimele săptămâni l-a criticat de mai multe ori pe candidatul republican Donald Trump, a declarat că va vota în oraşul Chicago, anticipat. În statul Illinois, votul anticipat a început pe 29 septembrie şi va dura până pe 7 noiembrie. La începutul săptămânii viitoare, Barack Obama o va însoţi în campanie electorală pe Hillary Clinton în oraşul Greensboro (Carolina de Nord).

SPORT

Cu aproximativ 10 ore înainte de meciul Armenia – România, Daum şi-a scos jucătorii în faţa hotelului în care sunt cazaţi pentru o sesiune inedită de antrenament. Alibec şi Compania au efectuat mişcări de stretching sub supravegherea preparatorilor fizici pentru menţinerea tonusului muscular. Naţionala de fotbal a României continuă campania de calificare la Campionatul Mondial din 2018 cu o ”dublă” din care trebuie să se întoarcă cu şase puncte pentru a păstra şanse. România va juca, de la ora 19:00, contra Armeniei, apoi contra Kazahstanului. Pentru prima partidă, selecţionerul Christoph Daum a gândit o echipă diferită faţă de cea care remiza, 1-1 pe Cluj Arena, în jocul cu Muntenegru. Este o certitudine că din echipa ce va intra pe teren la Erevan vor dispărea improvizaţiile de la Cluj.

Eric Bicfalvi nu va mai fi folosit în banda dreaptă, iar Săpunaru îşi va ceda locul din faţa apărării. Totuşi, fotbalistul Astrei Giurgiu nu va fi scos din echipă, el urmând să ocupe o poziţie în centrul liniei defensive, cel mai probabil în cuplu cu Dragoş Grigore. Sistemul va fi şi el modificat în unul ce se poate transforma uşor în 4-1-4-1, cu Hoban la centru şi cu Florin Andone vârf. Cel mai important fotbalist pe care îl are Armenia, mijlocaşul ofensiv Henrikh Mkhitaryan, nu va evolua în partida de la Erevan. Vedeta lotului încă se recuperează după o accidentare la coapsa piciorului stâng, motiv pentru care selecţionerul Varuzhan Sukiasyan nu l-ar putea folosi fără să rişte o ieşire şi mai lungă din circuit. Decizia armenilor vine şi după ce Manchester United a făcut o solicitare oficială în acest sens.

Selecţionerul Christoph Daum nu se va putea baza în partida cu Armenia pe Steliano Filip şi Alexandru Maxim, cei doi fotbalişti neputând fi recuperaţi în timp util. Alexandru Maxim nu a putut efectua antrenamentul oficial din cauza unei inflamaţii articulare şi nu va fi forţat cu Armenia, staff-ul naţionalei sperând însă că va putea fi recuperat pentru a doua partidă, cu Kazahstan, programată pe 11 octombrie. În cazul dinamovistului Steliano Filip se pare că lucrurile stau şi mai rău, acesta având şanse infime să fie refăcut. Informaţia a fost confirmată de Andrei Vochin, consilierul preşedintelui FRF. În altă ordine de idei, jucătorii României şi-au ales numerele de pe tricou pentru partidele de la Erevan şi Astana. În mod surprinzător, selecţionerul Daum a decis să-i ofere numărul 10 dinamovistului Dorin Rotariu, care nu a apucat încă să debuteze pentru selecţionata de seniori.

Cotidianul britanic The Guardian a publicat în ediţia de astăzi un interviu cu Josep Guardiola, în care tehnicianul spaniol al lui Manchester City vorbeşte în special despre modul în care a fost „ghidat” în carieră de Johan Cruyff şi relaţia avută cu fostul mare jucător şi antrenor olandez. Prima „întâlnire” dintre Guardiola şi Cruyff a avut loc în vara lui 1989, când pe atunci încă juniorul Pep a fost promovat la prima echipă pentru un amical cu o formaţie din liga a treia. Guardiola a vorbit şi despre stilul pe care încearcă să-l impună la City, precizând de ce întotdeauna va miza pe fotbalul de posesie.

Presa din Italia scrie despre negocierile purtate de Zenit Sankt Petersburg pentru cedarea belgianului Axel Witsel, dorit în Serie A în special de Juventus. Formaţia Stoke City, din Premier League, este ultima intrată în cursa pentru internaţionalul belgian, iar Tuttomercatoweb anunţă că englezii sunt gata să-l ofere la schimb pe spaniolul Bojan Krkic, lansat în fotbalul mare de Barcelona şi care a mai jucat de-a lungul timpului la AS Roma, AC Milan sau Ajax Amsterdam. Witsel va intra în iarnă în ultimele şase luni de contract cu Zenit şi va putea negocia cu orice echipă, urmând ca în vara lui 2017 să poată pleca liber de contract din Rusia. În condiţiile în care Zenit a plătit 34 de milioane de euro în schimbul belgianului, în 2012, e de aşteptat ca ruşii să încerce să reducă din pierderi în iarnă şi să-i permită acestuia să plece la o altă echipă înainte de încheierea contractului.

Antonio Conte s-a convins după primele etape ale sezonului că trebuie să-şi reclădească defensiva, iar principala ţintă a noului tehnician al lui Chelsea rămâne italianul Leonardo Bonucci, de la Juventus. În vară, torinezii au refuzat o ofertă de aproape 50 de milioane de euro pentru fundaşul de 29 de ani, însă negocierile sunt departe de a se fi încheiat, iar mutarea are şanse mari să se realizeze în iarnă. În vară, torinezii au refuzat o ofertă de aproape 50 de milioane de euro pentru fundaşul de 29 de ani, însă negocierile sunt departe de a se fi încheiat, iar mutarea are şanse mari să se realizeze în iarnă.

CSM Bucureşti a câştigat cu 29-23 prima manşă cu RK Zamet, din cadrul turul 2 preliminar al Cupei EHF, astfel că a luat o opţiune importantă pentru calificarea în faza următoare a competiţiei. Portarul Ionuţ Iancu a fost cel mai bun om al jocului, el terminând partida cu 21 de intervenţii. Jocul retur se va desfăşura peste o săptămână, în Croaţia.

Ciprian Marica a făcut o scurtă analiză a echipelor înscrise cel puţin declarativ în cursa pentru titlu în acest sezon. Atacantul de 31 de ani consideră că Steaua rămâne principala favorită, având drept atu valoarea lotului, considerat de Marica cel mai valoros din campionat, în ciuda pierderilor din vară, dar şi disponibilitatea de a investi în continuare a patronului Gigi Becali. Marica s-a arătat impresionat de modul în care se prezintă Craiova în acest sezon şi s-a declarat convins că Dinamo va reveni în top dacă tehnicianul Ioan Andone va primi suficient timp din partea conducerii.

Fostul internaţional român Ionel Ganea se declară nemulţumit de selecţia făcută de Christoph Daum pentru dubla cu Armenia şi Kazahstan şi spune că tehnicianul german a „omis” cel puţin doi jucători care ar fi putut ajuta naţionala în acest moment. Deşi recunoaşte că CV-ul lui Daum e unul puternic, Ganea spune că acesta are mare handicap de a nu cunoaşte foarte bine fotbalul românesc, motiv pentru care apar şi erori în selecţia jucătorilor.

Ganea face lobby pentru mijlocaşul ofensiv Gicu Grozav, de la Terek Grozny şi spune că startul de sezon avut de acesta în Rusia l-ar fi recomandat pentru a fi prezent în lotul României. În vârstă de 26 de ani, Grozav a strâns 18 selecţii între mai 2012 şi martie 2014, însă a ieşit ulterior din circuitul echipei naţionale, având şi probleme cu accidentările. Un alt fotbalist care în opinia lui Ganea nu ar fi trebuit să lipsească de la naţională este stelistul Gabi Tamaş.

Adrian Popa, mijlocaşul echipei naţionalei şi al formaţiei Steaua Bucureşti, a postat un mesaj pe contul său de Facebook, în care susţine că singurul gând al elevilor lui Christoph Daum în meciul cu Armenia îl reprezintă câştigarea celor trei puncte. România a terminat la egalitate, scor 1-1, în primul meci din campania de calificare la Campionatul Mondial din 2018, însă mijlocaşul Adrian Popa crede că tricolorii vor ajunge după 20 de ani, din nou, la un turneu final de Campionat Mondial.

Ciprian Marica a vorbit despre parcursul României în preliminariile CM 2018 şi a ţinut să „taxeze” o declaraţie făcută înainte de meci de portarul Ciprian Tătăruşanu. „N-ar fi un eşec nici dacă nu ne-am califica. De ce să fie eşec? Este fotbal, în fotbal se poate întâmpla orice. Noi dăm totul, dar dacă adversarul este mai bun ca noi merită să câştige şi să se califice”, a spus Tătăruşanu într-un interviu acordat înainte de dubla cu Armenia şi Kazahstan, iar Marica se arată dezamăgit de atitudinea portarului titular al naţionalei. Marica spune că nu acesta este mesajul pe care fotbaliştii naţionalei ar trebui să-l transmită suporterilor şi speră ca noul selecţioner Christoph Daum să reuşească să-i motiveze mai bine pe tricolori.

Steaua se confruntă cu mari probleme de lot înaintea unei perioade extrem de încărcate. Vicecampioana a anunţat că atacantul Florin Tănase a fost operat într-o clinică din Roma, după accidentarea suferită în victoria cu CS U Craiova, scor 2-1, fiind ulterior diagnosticat cu ruptură a ligamentului încrucişat anterior al genunchiului stâng. Conform anunţului făcut de clubul roş-albastru, intervenţia chirurgicală a decurs bine, urmând ca fotbalistul să intre în scurt timp în programul de recuperare. Lui Tănase i-a fost reconstruit ligamentul încrucişat anterior al genunchiului stâng şi i s-au suturat ambele meniscuri, intern şi extern.

Belgia s-a impus la scor în partida cu Bosnia-Herţegovina, 4-0, şi conduce Grupa H din preliminariile CM 2018, cu punctaj maxim după primele două runde şi golaveraj 7-0. Belgienii au deschis scorul prin autogolul lui Spahic (26) şi au mai marcat prin Hazard (29), Alderweireld (60) şi Romelu Lukaku (79), care a oferit şi faza meciului. Atacantul lui Everton s-a înscris cu şanse reale pentru titlul de cea mai mare ratare a anului 2016, după o fază în care a „reuşit” să trimită mingea în afara cadrului porţii deşi avea de îndeplinit o simplă formalitate. Scăpat pe contraatac alături de Carrasco, Lukaku a primit mingea în poziţie perfectă, însă a ratat de la doar şase metri de poartă.

Gimnasta Cătălina Ponor şi presedintele Federatiei Romane de Rugby, Haralambie Dumitras, au fost copiloţi, alaturi de Alex Filip, cel mai bine clasat pilot roman din Campionatul European de Raliuri, la testele de pregatire din Raliul Harghitei. Ajuns vineri dimineata la Odorheiu Secuiesc, unde are loc competitia, etapa ultima a Campionatului National de Raliuri, Haralambie Dumitras a acceptat repede provocarea facuta de Alex Filip, unul dintre cei mai buni piloti romani. Astfel, capitanul de la Auch a urcat in masina pilotata de Filip, avand rolul de copilot. „A fost o experienta extraordinara. A fost un pic greu la inceput pana am gasit un costum potrivit, pana am intrat in masina, cu toate acele masuri de siguranta, am stat un pic adunat dat fiind spatiul destul de stramt, insa totul a dus la o super provocare.

Am avut putine emotii la inceput, pana m-am obisnuit cu atmosfera si cu viteza la care se desfasoara totul. Am ramas surprins ca am intrat in niste curbe cu o viteza de 150km/h, curbe de 90 de grade, iar Alex a franat foarte foarte putin. Trebuie sa ai o tehnica foarte buna, sa fii stapan pe tine si pe reactiile tale, sa dai dovada de concentrare maxima si mai ales sa ai abilitati foarte bune. Alex este un profesionist, am avut incredere in el, nicio clipa nu m-am gandit ca s-ar fi putut intampla ceva. Nu-mi ramane decat sa ii multumesc si sa il provoc, la randul meu, la un meci de rugby”, a declarat Haralambie Dumitras, presedintele Federatiei Romane de Rugby.

Nico Rosberg, pilotul echipei Mercedes şi liderul clasamentul general, va lua startul din pole position în Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei, a 17-a etapă a Campionatului Mondial. Nico Rosberg a fost cel mai rapid şi în sesiunea de antrenamente, reuşind acelaşi lucru şi în calificările oficiale pentru Marele Premiu a Japoniei, de la Suzuka. După ce a profitat de abandonul coechipierului Lewis Hamilton în Marele Premiu al Malaeziei din urmă cu o săptămână, pilotul german a reuşit să-l depăşească pe britanic şi în Japonia, cu doar 13 miimi de secunde, în ultimul tur.

Hamiton a fost primul în Q2, însă a pierdut avantajul creat în ultima porţiune a calificărilor, în Q3, când Rosberg a fost mai rapid. În spatele celor doi piloţi de la Mercedes, s-au clasat Kimi Raikkonen şi Sebastian Vettel, urmaţi de Max Verstappen şi Daniel Ricciardo, câştigătorul din Malaezia. Sebastia Vettel va lua, totuşi startul de pe locul 7, fiind penalizat cu trei poziţii după incidentul de la start cu Nico Rosberg, din urmă cu o săptămână. Astfel, de penalizarea pilotului german, vor profita Verstappen şi Ricciardo, dar şi Sergio Perez, de la Force India. Nico Rosberg este lider în clasamentul general, cu 288 de puncte, urmat de Lewis Hamilton, cu 265 şi Daniel Ricciardo, cu 204 puncte.

Ana Bogdan (România, 118 WTA) a obţinut sâmbătă o victorie clară, în primul tur al calificărilor de la Linz (Austria), învingând-o pe Elise Mertens (Belgia, 134 WTA) cu scorul de 6-2, 6-4. Meciul dintre Bogdan şi Mertens se anunţa unul echilibrat, însă românca a controlat jocul în întregime! Ana a câştigat primul set fără probleme, reuşind două break-uri în faţa unei tenismene pe care nu o mai întâlnise până acum! Belgianca nu a contat la retur, lucrurile schimbându-se totuşi în manşa secundă. Mertens a ratat două mingi de 5-3, iar şansele de break irosite au costat-o scump. Bogdan şi-a făcut serviciul şi a defilat pe final, reuşind o serie de trei game-uri la rând, scor 6-2, 6-4, după o oră şi 18 minute de joc.

Cristiano Ronaldo a marcat de patru ori în victoria obţinută de Portugalia în faţa Andorrei, scor 6-0, aceasta fiind prima sa performanţă de acest fel pentru echipa naţională. Ronaldo, care a ajuns astfel la 65 de goluri marcate la nivel internaţional, în 134 de partide şi-a declarat satisfacţia la finalul partidei, dar şi dorinţa de a o conduce pe Portugalia spre CM 2018. După două partide, câştigătoarea Euro 2016 este pe locul 3 în Grupa B, cu trei puncte. Grupa e condusă de Elveţia (6 puncte), iar pe locul doi se situează în mod surprinzător Insulele Feroe (4 puncte), după victoria obţinută pe terenul Letoniei, scor 2-0.

European Masters, primul turneu de puncte din snooker-ul mondial organizat în România, are parte de o distribuţie stelară a semifinalelor, cu patru jucători din Top 10 mondial: Ronnie O’Sullivan, Mark Selby, Neil Robertson şi Judd Trump. Mark Selby şi Judd Trump s-au calificat, fără emoţii în semifinalele turneului European Masters organizat la Circul Globul din Bucureşti, după victorii cu acelaşi scor, 4-0, în faţa lui Alfred Burden, respectiv John Higgins.

În semifinale, Mark Selby şi Judd Trump în meciul cu numărul 19 dintre cei doi. Scorul întâlnirilor directe este egal, 9-9, iar ultima victorie i-a aparţinut lui Mark Selby, scor 3-2, pe 3 martie 2016. Masters-ul European de Snooker e al doilea eveniment ca importanţă în calendarul european World Snooker. Câştigătorul European Masters va încasa 80.000 de euro, în timp ce finalistul va primi aproximativ 50.000 de euro.

Judd Trump l-a întâlnit în primul sfert de finală pe scoţianul John Higgins, care nu a putut să facă faţă jocului perfect al englezului. Trump a câştigat imediat primul frame, iar Higgins a avut ocazie să restabilească egalitatea, însă a greşit foarte uşor o lovitură la o bilă roşie. A fost momentul cheie al partidei pentru că Trump a reuşit să se desprindă la 2-0, iar replica lui Higgins a întârziat să apară, greşelile uşoare şi-au pus în continuare amprenta pe jocul scoţianului, iar meciul s-a încheiat cu 4-0.

Mark Selby, campionul mondial en-titre, după finala câştigată împotriva chinezului Ding Junhui, nu a avut mari probleme în confruntarea cu Alfred Burden. Selby s-a impus cu 4-0, cu două break-uri de peste 100 de puncte. Jucătorul englez a reuşit în cel de-al treilea frame, cel mai mare break al turneului, de 136 de puncte. Selby a închis meciul cu Alfred Burden cu un break de 102 puncte.

Începutul partidei dintre Franţa şi Bulgaria, din etapa a doua a preliminariilor Campionatului Mondial din 2018, a avut parte de un moment festiv. Atacantul Antoine Griezmann a primit trofeul pentru cel mai bun jucător de la EURO 2016, graţie celor şase goluri marcate la competiţia din Hexagon. Antoine Griezmann a primit înaintea meciului cu Bulgaria, disputat pe stadionul din Saint Dennis, trofeul pentru cel mai bun jucător al Campionatului European din această vară. Atacantul echipei Atletico Madrid a înscris de şase ori la competiţia supremă din Europa.

Griezmann a început bine şi preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018. Chiar dacă nu a înscris în primul meci, cu Belarus, încheiat 0-0, atacantul şi-a luat revanşa în meciul de pe teren propriu, împotriva Bulgariei, unde a punctat de două ori. Naţionala antrenată de Didier Deschamps s-a impus cu scorul de 4-1, celelalte două reuşite au aparţinut lui Kevin Gameiro, colegul lui Griezmann de la Atletico Madrid. Pentru Bulgaria, a deschis scorul Aleksandrov, din penalty, în minutul 6. Franţa are 4 puncte în grupă, la egalitatea cu Olanda, care a învins, tot cu 4-1, reprezentativa Belarusului.

Nico Rosberg, liderul clasamentului general şi pilotul echipei Mercedes, a stabilit cel mai bun timp în antrenamentele libere pentru Marele Premiu al Japoniei, disputat pe circuitul de la Suzuka. La începutul weekend-ului Marelui Premiu al Japoniei, pista de la Suzuka este de obicei „verde” şi alunecoasă: ziua de vineri nu a făcut nicio excepţie piloţii trebuind să găsească aderenţa cu cele trei compoziţii de pneuri nominalizate pe una dintre cele mai solicitante locaţii ale sezonului. A fost doar puţină gumă pe pistă de-a lungul FP1, unde pilotul Mercedes, Nico Rosberg şi-a dominat coechipierul cu anvelope soft. Acelaşi model s-a repetat în FP2 cu Rosberg coborând timpul la 1m32.250s.

Prima reprezentativă a obţinut primul succes în turneul amical de la Eindhoven şi implicit primul succes sub bagheta lui Ambros Martin, după ce s-a impus cu 32-25 (19-14) în partida cu Olanda B. Sâmbătă, în ultima zi, România va înfrunta Olanda. In prima zi, tricolorele au fost învinse cu 23-19 de Serbia, după o partidă modestă. Selecţionerul spaniolul a avut o nouă ocazie de a evalua potenţialul handbalistelor din România, într-o partidă în care 25 de minute au avut dificultăţi în a se desprinde pe tabela de marcaj. Naţionala a luat jocul pe cont propriu din mkinutul 25 când, întâmplător sau nu, pe teren şi-a făcut apariţia mezina Cristina Laslo, cu două pase decisive pentru Florina Chintoan şi un gol ”marcă proprie”. România s-a desprins atunci de la 12-11 la 15-12, iar până în minutul 56, când a ajuns la 32-22, nu s-a mai oprit. Prima reprezentativă a încheiat cu un succes la 7 goluri, după un joc în care nu au evoluat Cristina Neagu şi Denisa Dedu.

PROGNOZA METEO
8 Octombrie 2016

Vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit în prima decadã a lunii octombrie, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 17 grade, iar cele minime între -5 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 8…9 grade pe litoral. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în prima parte a zilei în regiunile sud-estice unde local va mai ploua, dar și la munte unde pe spații mici vor mai fi precipitații slabe, predominant ninsoare. În extremitatea de est se mai pot cumula izolat 15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în prima parte a intervalului în Dobrogea, Bãrãgan și sudul Moldovei, unde viteza va depãși local 50…60 km/h. Spre dimineațã se va produce brumã pe arii restrânse în nordul și în centrul țãrii și izolat în zona deluroasã din restul teritoriului, iar în zonele joase vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi mai rece decât în mod normal la aceastã datã, astfel cã temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 13 grade, iar cea minimã va fi de 4…5 grade, posibil mai scãzutã în zona preorãșeneascã. Cerul va avea înnorãri în prima parte a zilei când vor mai fi condiții sã plouã slab, apoi va deveni variabil la senin, însã spre sfârșitul nopții se va semnala ceațã. Vântul va sufla slab și moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *