Stiri pe scurt 8 Noiembrie 2016

Stiri pe scurt 8 Noiembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8 Noiembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 8 noiembrie. In anul 1991, Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei şi celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii. Numele complet al sărbătorii este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cuvântul „arhanghel” înseamnă „mai mare peste îngeri” sau „cel dintâi dintre îngeri”, iar Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte – Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, menţionaţi în Cartea Apocalipsei ca fiind cele şapte duhuri care stau în faţa Tronului lui Dumnezeu.

Mihail şi Gavriil sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli, despre care se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Asemenea lor, dar pe Pământ, jandarmii, cei ocrotiţi de Mihail şi Gavriil, asigură respectarea legilor oamenilor. În iconografia ortodoxă, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pictaţi pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, ca păzitori ai uşilor raiului. Mihail este redat la miazănoapte, iar Gavriil la miazazi.

Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă, în ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”. Asta după ce Mihail a spus: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?”. Aşa s-a întocmit soborul – adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călauzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Tot Mihail îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru.

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă, în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri: a vestit lui Ioachim şi Anei că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni; a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus; l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul; a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.

Părinţii a doi tineri decedaţi în incendiul din clubul Colectiv, Eugen Iancu şi Jean Chelba, au depus, la Parchetul General plângeri penale pe numele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ex-premierului Victor Ponta. Întrebat cine este vizat concret de aceste plângeri, Jean Chelba, părintele unui alt tânăr decedat în tragedia din clubul Colectiv, a precizat că „inclusiv primul ministru (Victor Ponta, premierul României la acea vreme -n.r.) pentru că şi inacţiunea se pedepseşte”. Bărbatul a mai declarat că acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, malpraxis, trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. Şi medicii care au intervenit sunt acuzaţi.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, că achiziţiile pentru organizarea alegerilor parlamentare au ajuns deja în stadiul final, precizând că nu va fi supravegheat video votul ca atare, ci numai perioada în care sunt numărate buletinele. Autorităţile sunt pregătite pentru alegerile parlamentare, susţine ministrul de Interne. Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie.

Angelina Jolie şi Brad Pitt au ajuns la un acord în ceea ce priveşte custodia celor şase copii ai cuplului, după ce actriţa a intentat divorţul în luna septembrie ”pentru binele familiei”. Maddox (15 ani), Pax (12 ani), Zahara (11 ani), Shiloh (10 ani) şi gemenii în vârstă de 8 ani Knox şi Vivienne vor rămâne în custodia actriţei, în timp ce Brad va continua să îi viziteze sub supravegherea unui terapeut, la sfatul unor profesionişti în îngrijirea copiilor. Deşi Brad a fost de acord cu aceşti termeni, actorul în vârstă de 52 de ani a cerut custodie comună, vineri. Brad Pitt l-ar fi abuzat verbal şi fizic pe fiul lor, Maddox, în vârstă de 15 de ani, în timp ce se aflau la bordul avionului privat al familiei. Angelina a intentat divorţul câteva zile mai târziu după incident.

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi cer ministrului Justiţiei, Raluca Prună, retragerea şi refacerea proiectului care prevede 3 zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare în condiţii improprii, pe motiv că acesta este un „act de graţiere colectivă mascată”. Totodată, sindicaliştii susţin că afirmaţia ministrului Raluca Prună referitoare la o presupusă amendă de 80 milioane pe care ar riscă să o primească România este una inexactă. Potrivit sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, numărul de deţinuţi va creşte semnificativ în următorii 5 ani, după aprobarea acestui proiect.

Toyota Motor Corp ar intenţiona să producă maşini electrice de cursă lungă care ar intra pe piaţă în 2020, reprezentând o schimbare majoră de strategie a producătorului de maşini. Deşi rivalii Nissan Motor – Volkswagen şi Tesla Motors, au susţinut că maşinile electrice sunt cele mai viabile vehicule fără emisii pentru viitor, Toyota a anunţat că va păstra vehiculele electrice pentru distanţe scurte având în vedere preţul mare al bateriilor reîncărcabile şi al timpului îndelungat de încărcare. Iniţiativa de a produce maşini electrice care să fie utilizate pe distanţe lungi ar schimba strategia Toyota de promovare a maşinilor hibrid electrice şi a maşinilor care au propulsie pe hidrogen.

Toyota ar înfiinţa o echipă în 2017 care s-ar dedica dezvoltării maşinilor electrice care pot călători mai mult de 300 de kilometri cu o singură încărcare, susţine cotidianul Nikkei, fără să citeze surse. Ziarul a adăugat că firma Toyota intenţionează să vândă prima maşină electrică de cursă lungă în 2020, în Japonia, dar şi pe alte pieţe precum California şi China. Toyota a declarat că nu comentează planurile aflate în desfăşurare, susţinând, însă, că dezvoltă diferite tehnologii, printre care şi maşinile electrice. Toyota a promis să aibă toate vehiculele fără emisii până în 2050.

Cea mai mare pictură murală din Bucureşti va vea 18 metri înălţime acoperind în jur de 360 de metri pătraţi de desen. Proiectul va fi finalizat cel mai probabil pe 19 noiembrie, fiind realizat pe o clădire din Regie de către cei de la Sweet Damage Crew. Pentru desen s-au pregătit 100 de litri de vopsea lavabilă şi peste 150 de spray-uri cu vopsea, estimându-se un total de 200 de ore de muncă, unele dintre ele desfăşurându-se la 20 de metri înălţime faţă de sol, distanţă la care băieţii vor urca cu ajutorul unei nacele. Dacă vremea va „ţine” cu ei, cei de la Sweet Damage Crew vor termina pictura peste aproximativ două săptămâni.

Poliţia face verificări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova după ce un pacient al unităţii medicale s-a aruncat, de la etajul şase al clădirii şi a murit. Pacientul, un bărbat în vârstă de 42 ani din judeţul Mehedinţi, suferea de o boală incurabilă şi era internat în spitalul craiovean. Vineri, bărbatul fusese supus unei intervenţii chirurgicale. Pacienţii care se aflau cu el în salon spun că acesta şi-a sunat familia înainte de a sări de la etaj. Agentul de pază care era de serviciu în incinta spitalului este cel care l-a văzut ieşind pe geam şi sărind. Victima nu a murit imediat. Medicii au încercat să o resusciteze, însă fără succes. Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova se află la faţa locului şi efectuează cercetări.

Dominaţia fructelor şi legumelor conforme în magazine nu este încă ameninţată, dar şi cele nu la fel de aspectuoase încep să atragă cumpărători şi nu neapărat pentru că ar fi mai ieftine. După ce multă vreme fructele şi legumele mai puţin arătoase au fost ţinute departe de consumatorii din vest, ele ajungând în suc, conserve sau în hrana animalelor, ori forţând fermierii să găsească soluţii ingenioase, aşa cum a fost cea de tăiere şi aranjare a morcovilor urâţi pentru a crea morcovi micuţi vânduţi ca atare, preocuparea din ultimii ani pentru limitarea risipei alimentare a dus la încercarea de a convinge publicul să cumpere şi astfel de produse.

Pentru promovarea acestora se folosesc fotomodele sau tot felul de nume amuzante, ori reţele de socializare online, pe care utilizatorii care vor să atragă atenţia asupra faptului că fructele şi legumele mai puţin aspectuoase sunt bune de mâncat postează imagini cu defecte interesante cum ar fi mere îngemănate, dovleci cu pete care seamănă a ochelari ori roşii cu „urechiuşe“.

Cea mai lungă domnie din istorie: Regele Sobhuza al II-lea a domnit 82 de ani şi a avut 70 soţii. Sobhuza s-a născut în anul 1899 şi, atunci când avea doar 4 luni, tatăl său, regele Ngwane al V-lea, a decedat subit, iar Sobhuza a devenit astfel noul rege al statului Swaziland. Între anii 1920 şi 1970, acesta a avut 70 de soţii şi 210 copii, iar în momentul morţii sale avea peste 100 de nepoţi. Sobhuza a murit în anul 1982. Cu toate că domnia sa este cea mai lungă înregistrată până acum, au apărut teorii conform cărora Pepi II Neferkare al Egiptului Antic sau Goguryeo, al Correi antice, ar fi avut cea mai lungă domnie.

Uniunea Europeană trebuie să creeze structuri militare de nivelul celor ale Alianţei Nord-Atlantice, propune ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, în contextul în care Germania, Franţa, Italia şi Spania pledează pentru politici comunitare de apărare, separate de Marea Britanie şi SUA. În încercarea de a atenua eventuale preocupări ale Statelor Unite şi Marii Britanii, Von der Leyen a subliniat că suplimentarea capacităţilor militare europene trebuie „să ţină cont de faptul că nu se poate dezvolta o concurenţă” între Uniunea Europeană şi NATO, „ci ar trebui să colaboreze în mod complementar”.

Doi islamişti din oraşul britanic Birmingham arestaţi în timp ce încercau să ajungă în Siria pentru a se alătura unui grup terorist au fost condamnaţi la pedepse de cinci, respectiv patru ani de închisoare. Cei doi islamişti, Anas Abdalla şi Gabriel Rasmus, au pledat vinovat la acuzaţiile privind tentative de colaborare cu grupuri teroriste. Anas Abdalla a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar Gabriel Rasmus va petrece patru ani şi trei luni în detenţie. Cei doi islamişti au fost arestaţi în Portul Dover, în timp ce intenţionau să ajungă în Siria, pentru a participa la conflict de partea grupurilor teroriste

O instanţă judiciară din Israel l-a condamnat la 12 ani de închisoare pe un militant palestinian în vârstă de 14 ani acuzat de implicare într-un atac comis în octombrie şi soldat cu rănirea a doi cetăţeni israelieni. Copilul, Ahmed Manasra, a participat împreună cu vărul său de 15 ani la un atac comis la intrarea într-o colonie evreiască situată la nord de Ierusalim. În timpul altercaţiei, vărul a fost împuşcat mortal de un agent de securitate israelian. În atac a fost rănit grav un copil israelian în vârstă de 12 ani, iar un bărbat, tot israelian, a suferit răni uşoare.

Germania este „solidară” cu persoanele persecutate sau ameninţate de regimul din Turcia şi este pregătită să le ofere azil politic. Decizia de acordare a statutului de refugiat politic revine în cele din urmă administraţiei competente, „însă Germania este o ţară fundamental deschisă persoanelor persecutate din raţiuni politice. Mai mulţi foşti diplomaţi turci au solicitat deja azil în Germania în urma măsurilor de represiune adoptate de Turcia în urma loviturii de stat eşuate din iulie.

Cel puţin zece persoane au murit în urma inundaţiilor produse în Haiti, anunţă autorităţile regionale. Decesele au fost cauzate de ploile torenţiale din ultimele zile. Este necesară vigilenţă, deoarece meteorologii anunţă că ploile vor continua zilele următoare. Inundaţiile intervin în contextul în care Haiti abia îşi revine după Uraganul Matthew, care a provocat moartea a 1.000 de persoane şi a lăsat fără adăpost 175.000 de oameni în octombrie.

Parlamentul de la Budapesta urmează să se pronunţe asupra amendamentului constituţional ce prevede interzicerea stabilirii de „populaţii străine” în ţară, după ce cetăţenii ungari au votat împotriva cotelor de imigranţi în cadrul referendumului din luna octombrie. Premierul Viktor Orban a justificat votul în Parlament pe baza votului celor 3,3 milioane de unguri care s-au pronunţat împotriva cotelor UE de imigranţi, cu toate că referendumul nu a fost validat din cauza prezenţei la vot sub limita minimă. Dintre cei care au votat în cadrul referendumului, 98% au susţinut poziţia exprimată de Orban în ceea ce priveşte cotele de imigranţi.

Moscova a comunicat autorităţilor de la Washington faptul că diplomaţilor americani nu le va fi permis să monitorizeze viitoarele alegeri din Rusia, invocând presupusa limitare a acessului diplomaţilor ruşi la procesul electoral din SUA. Autorităţile de la Moscova ar fi luat această decizie din cauza unor presupuse obstrucţionări a diplomaţilor ruşi care au fost însărcinaţi cu monitorizarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Candidatul Partidului Democrat la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, este favorita senatorilor români, parlamentarii români afirmând că, spre deosebire de contracandidatul ei, Donald Trump, este mult mai echilibrată şi are o experieţă vastă în decizie internaţională. Preşedintele Comisiei de politică externă, Petru Filip (PSD) este sigur de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA. El a mai spus că mesajul lui Trump este unul populist, împotriva a ceea ce înseamnă politici, creşte numărul votanţilor săi.

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post. Votul din Statele Unite a început. Alegerile prezidenţiale au fost lansate simbolic într-o mică localitate Dixville Notch din statul american New Hampshire când şapte persoane au votat la miezul nopţii, dintre care patru pentru Hillary Clinton.

Un astronaut NASA a votat din spaţiu în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. NASA a comunicat Yahoo News că Kimbrough a votat în cadrul alegerilor din 2016 din staţia spaţială în urmă cu câteva zile. Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.

SPORT

Slovenul Damir Skomina va fi la centru la meciul naţionalei contra Poloniei. Centralul în vârstă de 40 de ani face parte din Categoria Elite şi a fost prezent şi la Campionatul European din 2016, ultimul său meci la acest turneu fiind sfertul de finală dintre Ţara Galilor şi Belgia. Tot în acest an, Skomina a arbitrat manşa retur a semifinalelor UEFA Champions League, confruntarea dintre Real Madrid şi Manchester United.

Skomina nu a fost niciodată la centru la un meci al naţionalei României, dar a condus Polonia într-o partidă din 2013 cu Anglia, confruntare pierdută de polonezi cu 0-2. România – Polonia, meciul patru faza grupelor preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Rusia şi ultima partidă oficială a „tricolorilor” din acest an. Înaintea întâlnirii, România ocupă locul trei în grupă, cu cinci puncte. România – Polonia se va juca pe 11 noiembrie, pe Arena Naţională, cu începere de la ora 21:45.

Protagonistul transferului-record pentru fotbalul belgian, Nicolae Stanciu a plecat de la Steaua la Anderlecht după ce actualul său club s-a angajat să plătească vicecampioanei României o sumă ce poate ajunge la 9,8 milioane de euro. Chiar dacă în urma transferului Stanciu câştigă semnificativ mai mult decât cei 15.000 de euro lunar pe care îi încasa în ţară, mijlocaşul a avut ocazia să îşi rezolve viitorul din punct de vedere financiar cu o plecare în zona arabă.

William De Amorim a fost adus în România de Mihai Stoichiţă. Fost antrenor la Astra, Stoichiţă a mers la Viena pentru a urmări un trial la care participau mai mulţi fotbalişti brazilieni şi l-a ales pe tânărul mijlocaş. De Amorim a venit la Astra în 2010 şi a jucat mai întâi la echipa a doua a clubului, dar nu a fost antrenat de Stoichiţă care a plecat ulterior de la echipa giurgiuveană. În această vară, jucătorul în vârstă de 24 de ani a ajuns la Steaua unde deocamdată nu a reuşit să impresioneze. Stoichiţă a criticat evoluţia lui De Amorim de la Steaua, însă a fost „oprit” de conducătorii Astrei: „E jucătorul pe care tu l-ai adus”.

Răzvan Raţ nu a fost convocat nici la această acţiune a echipei naţionale. Fundaşul român, fost căpitan al naţionalei, pare a fi victima filosofiei lui Daum care încearcă să întinerească lotul României. Raţ spune că nu a primit nicio explicaţie în legătură cu neconvocarea, dar nu renunţă la ideea de a reveni sub „tricolor”. Ajuns la 35 de ani, Raţ este hotorât să ducă la bun sfârşit contractul pe care îl are cu Rayo Vallecano şi abia apoi se va gândi la retragerea din activitatea fotbalistică. Întrebat dacă se gândeşte la candideze la alegerile pentru şefia FRF de peste doi ani, Raţ a răspuns amuzat că nu va intra în cursa din 2018, dar ar putea candida la alegerile din 2022.

Evoluţiile foarte bune pe care le-a avut în partidele cu Muntenegru şi cu Armenia, jocuri în care a şi marcat pentru naţionala României, i-au asigurat lui Adi Popa o nouă convocare în ciuda prestaţiilor mai puţin convingătoare de la Steaua. Mijlocaşul de bandă dreaptă e hotărât şi nu vede o altă variantă în afară de victorie în meciul cu mult mai bine cotata Polonia. Pronosticul pare împrumutat din obieceiurile finanţatorului Stelei, cel care a oferit în repetate rânduri declaraţii în care aştepta victorii cu ”72-0” ale echipei sale.

Multiplul campion european la gimnastică aerobică Florin Neby (29 de ani) a pus la punct programul BecomeFit Corporate, un concept gândit special pentru mediul corporatist, ce îmbină eficient elementele de antrenament şi nutriţie cu cele de consiliere. Este un program lunar de antrenament, evaluare fizică şi consultanţă, coaching, dar şi un plan alimentar adaptat pe nevoile şi preferinţe individuale. Românii sunt pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte activităţiile sportive.

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo a primit trofeul „Alfredo di Stefano”, decernat de cotidianul spaniol Marca pentru cel mai bun jucător din La Liga în sezonul 2015-2016. Cristiano Ronaldo (31 de ani) a înscris 35 de goluri şi a oferit 11 pase decisive pentru Real Madrid în stagiunea trecută, când madrilenii au încheiat campionatul pe locul doi, după Barcelona.

Totodată, Ronaldo a înregistrat 16 reuşite în Liga Campionilor, trofeu câştigat de Real Madrid. Atacantul portughez a primit această distincţie în aceeaşi zi în care a semnat un nou contract cu Real Madrid, valabil cinci sezoane şi în urma căruia va primi aproximativ 400.000 de euro pe săptămână. Cristiano Ronaldo a câştigat trei trofee ale Ligii Campionilor în carieră, dintre care două cu Real Madrid. În această vară, Ronaldo a contribuit la cucerirea trofeului Euro 2016 de către Portugalia.

Rămasă fără trei dintre străinii din lot, după ce Obodo, Buijs şi Bunoza au anunţat că îşi vor rezilia contractele, CS Pandurii îl va pierde şi atacantul Ţucudean, care vrea să-şi încheie conturile cu clubul oltean. Şi fostul preşedinte Narcis Răducan a solicitat administratorului judiciar rezilierea contractului, urmând să se înscrie la masa credală cu peste 500 000 de lei.

Grigoraş a dorit să pună punct speculaţiilor din jurul echipei şi a făcut precizări suplimentare referitoare la banii primiţi de jucători înaintea jocului cu Astra. Fostul preşedinte Narcis Răducan, care a solicitat conducerii clubului încetarea colaborării cu Pandurii, a precizat public, în urmă cu o săptămână, că se vor reduce salariile jucătorilor şi va exista un plafon de 1000 de euro / lunar, dar antrenorul gorjenilor a explicat că nu este vorba de o grilă nouă de salarizare, ci doar de un avans oferit jucătorilor.

PROGNOZA METEO
8 Noiembrie 2016

Rãcirea vremii va continua în majoritatea zonelor, iar în sud, în centru și în est va fi semnificativã. Cerul va fi noros și va ploua în cea mai mare parte a țãrii; ploile vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ în jumãtatea de sud-est, unde local se vor cumula peste 20…25 l/mp. În zona montanã înaltã precipitațiile vor fi sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în regiunile sud-estice și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 14 grade, mai ridicate în extremitatea de sud-est, spre 18 grade; minimele termice vor fi cuprinse între 0 și 8 grade.

Bucuresti

Vremea se va rãci accentuat. Înnorãrile vor fi persistente și va ploua, în general moderat cantitativ. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificãri. Temperatura maximã va fi de 11…12 grade, iar cea minimã de 6…7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *