Stiri pe scurt 8 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 8 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 martie. Pe 8 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi a fost marcată în 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Un autobuz din Alba Iulia a fost ”decorat”, cu 300 de scrisori, aşezate pe scaune sau lipite pe ferestre şi parbriz, mesajele, scrise cu stiloul, având rolul de a-i face pe oameni să zâmbească şi de a le reaminti că gesturile mici fac diferenţa, acţiunea fiind organizată de 8 Martie. Călătorii care au găsit scrisori au fost îndemnaţi să le păstreze sau să le lase pentru o altă persoană care călătoreşte, în Alba Iulia, cu autobuzul Societăţii de Transport Public (STP). Epistolele au fost ambalate în plicuri şi sigilate ca pe timpuri, cu ceară, având şi un şnur bicolor, alb şi roşu, simbol al mărţişorului şi al venirii primăverii.

Acest proiect, prin care un autobuz este ”împodobit” cu 300 de scrisori, se va derula şi în alte oraşe, au precizat organizatorii, care au declarat că scrisoarea reprezintă „o monedă” pe care o primesc oamenii, cu scopul de a-i face să zâmbească, iar apoi ar fi de apreciat dacă o lasă în alt loc din oraş, pentru a aduce şi altora o bucurie. Iniţiativa a aparţinut ONG-ului ”Arta nu muşcă”, prin serviciul ,,LivrezDragoste.ro – Atelierul de scrisori’’ şi Primăriei Alba Iulia, proiectul având, între altele, şi scopul de a experimenta spaţiile publice într-un mod creativ, cât şi de a sugera că scrisul de mână are viitor.

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii i se datorează militantei comuniste şi feministei germane Clara Zetkin. Clara Zetkin (numele real Clara Eissner) s-a născut la Wiederau (Saxonia) şi a trăit între anii 1857-1933. În 1889, la Paris, participă la Congresul muncitoresc internaţional, unde rosteşte discursul „Pentru eliberarea femeii”. În 1892 înfiinţează, în Germania, revista „Die Gleichneit” („Egalitatea”), prima publicaţie militant-feministă, care a apărut bilunar, până în 1923.

La cea de-a doua Conferinţă Internaţională a femeilor socialiste (1910), Clara Zetkin a propus ca, în fiecare an, o zi să fie dedicată femeilor, pentru a-şi revendica drepturile. Propunerea a fost acceptată entuziast de toate reprezentantele celor 17 ţări participante. Ziua revendicărilor propusă de Clara Zetkin a fost stabilită la 8 martie în 1917 când, la această dată, a avut loc, la Sankt Petersburg, o mare grevă a femeilor muncitoare care au manifestat împotriva războiului şi a dinastiei ţariste. De atunci, data de 8 martie a devenit Ziua Internaţională a Femeii, oficializată de ONU 60 de ani mai târziu, în 1977.

Mentalistul Cristian Gog şi membrii Asociaţiei Magic People au oferit, flori florăreselor din Cluj-Napoca, de 8 Martie, spunând că acestea nu prea primesc flori şi că, măcar o dată pe an, e cazul să li se ofere şi lor. Cristian Gog a declarat, că a pregătit circa 150 de buchete de trandafiri albi pentru angajatele din 18 florării din Cluj-Napoca. Angajatele de la o florărie din cartierul Zorilor s-au arătat surprinse de florile primite şi l-au felicitat pe Cristian Gog pentru iniţiativă. Florăriile în care s-au oferit flori angajatelor sunt din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, dar şi din cartiere.

Conducerea unui autovehicul presupune multă atenţie, responsabilitate, cunoştinţe în domeniu şi mai ales păstrarea calmului în situaţii dificile ce pot apare în trafic. Şoferiţele au dovedit că păstrează aceste calităţi mai bine decât bărbaţii, atunci când se află la volan. Doar 11,5% dintre accidentele rutiere grave, din anul 2016, s-au produs din vina conducătoarelor auto. Cele mai multe accidente produse în localităţi au avut ca şi consecinţă neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (15,58%), neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (13%) şi viteza neadaptată (11,9%). În afara localităţilor, conducătoarele auto s-au făcut vinovate de producerea accidentelor din cauza vitezei neregulamentare (în 12,4% de cazuri), din cauză că au avut alte preocupări la volan (3%) sau pentru că au circulat pe sensul opus (2,3%)”.

Parlamentul a adoptat o Declaraţie în care preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Suprem al Magistraturii şi Ministerul Public sunt acuzaţi de „abuz de drept” şi de „uzurpare” a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13. De asemenea, în textul Declaraţiei se arată că Iohannis, CSM şi reprezentanţii ministerului Public au desfăşurat acţiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere. In Declaraţia citată se precizează că „Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului” şi că, prin această Declaraţie, „Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice”.

Vicepreşedintele PSD, senatorul Paul Stănescu, a declarat, că ar fi bine ca Victor Ponta să renunţe şi la calitatea de deputat, dacă tot vrea să părăsească partidul, după ce fostul lider social-democrat a anunţat că-i va trimite o demisie în alb lui Liviu Dragnea. Paul Stănescu a afirmat că Ponta ar trebui să se conformeze condiţiilor pe care le punea chiar el, atunci când era preşedinte al PSD. Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a declarat, că decizia lui Victor Ponta este „un act unilateral” pe care şi-l poate permite orice membru de partid, însă nu crede că această decizie are ca scop realizarea unei grupări paralele în PSD.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că se gândeşte la un regulament prin care să oblige proprietarii de spaţii comerciale din centrul Bucureştiului fie să le închirieze, fie să le amenajeze astfel încât să nu mai aibă aspect de spaţii abandonate. Primarul General al Capitalei a mai precizat că a mers, împreună cu Poliţia Locală şi reprezentanţi ai Administraţiei Domeniului Public, şi a fotografiat spaţiile comerciale abandonate şi zonele insalubre din centrul Bucureştiului pentru a le demonstra proprietarilor acestor spaţii aspectul dezolant al acestor incinte. De asemenea, edilul a cerut curăţarea de urgenţă a zidurilor clădirilor istorice care au fost vandalizate cu grafitti şi a precizat că în parcuri ALPAB va amenaja zone unde tinerii vor putea picta cu spary-uri colorate şi chiar ar putea fi organizate concursuri de desene stradale.

Vicepreşedintele PSD, senatorul Paul Stănescu, a declarat, că ar fi bine ca Victor Ponta să renunţe şi la calitatea de deputat, dacă tot vrea să părăsească partidul, după ce fostul lider social-democrat a anunţat că-i va trimite o demisie în alb lui Liviu Dragnea. Paul Stănescu a afirmat că Ponta ar trebui să se conformeze condiţiilor pe care le punea chiar el, atunci când era preşedinte al PSD. Preşedintele organizaţiei e PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, un apropiat a lui Victor Ponta, a declarat că plecarea acestuia din PSD ar fi o pierdere şi speră că Victor Ponta va avea înţelepciunea să înţeleagă că viitorul lui şi al PSD-ului este unul comun. Fostul premier Victor Ponta a declarart, că îi va trimite în cursul zilei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, demisia sa în alb din partid, el menţionând că atunci când îl va supăra foarte tare, acesta va putea să o introducă şi să scape de persoana sa.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că, în perioada sărbatorilor de Paşte, Calea Victoriei din Bucureşti va fi transformată în zonă de promenadă şi, în premieră, vor fi montate ghirlande luminoase prin care se va celebra această sărbătoare. Gabriela Firea a mai preciza că a discutat cu reprezentanţii companiei de iluminat stradal, iar pe Calea Victoriei vor fi montate ghirlande luminoase, similare cu cele montate în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a celebra astfel Paştele. Primarul General al Bucureştiului a spus, însă, că o problemă importantă în acest moment o reprezintă spaţiile comerciale neamenajate, lăsate în paragină, motiv pentru care va implementa un regulament prin care să îi oblige pe proprietarii care nu le închiriază să le igienizeze.

Patru maşini aflate într-o parcare din Timişoara, au fost cuprinse de flăcări, în noaptea de marţi spre miercuri, două dintre acestea fiind distruse în întregime, cel mai probabil incendiul izbucnind în urma unui scurtcircuit. Incendiul a izbucnit, în jurul orei 01.30, la o maşină parcată pe Calea Martirilor, din Timişoara, iar în scurt timp, flăcările au cuprins şi alte trei autoturisme aflate în apropiere. Incendiul a fost stins de pompieri în aproximativ 30 de minute, însă două maşini au fost distruse în proporţie de sută la sută.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei un memorandum pentru acordarea unui sprijin financiar acordat lui Emil Constantinescu, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru ”activitatea internaţională pe care o desfăşoară în beneficiul învăţământului superior”. Senatul României a aprobat, la începutul lunii martie 2017, înfiinţarea Institutului de Studii Avansate a Culturii şi Civilizaţiei Levantului, după ce preşedintele Klaus Iohannis ceruse, în luna noiembrie 2016, reexaminarea legii. Această instituţie ar urma să fie finanţată din Fondul de rezervă al Guvernului, care este destinat, potrivit legii, cheltuielilor urgente şi neprevăzute, cauzate, de pildă, de calamităţi naturale.

Un accident rutier a avut loc, pe bulevardul Timişoara din Capitală, un bărbat fiind lovit de o betonieră şi prins sub aceasta. Pompierii au reuşit să scoată victima. La faţa locului au ajuns salvatorii ISU şi două ambulanţe SMURD. Victima, un bărbat de 80 de ani, a fost scoasă de sub betonieră, fiind conştientă. Medicii SMURD i-au acordat primul ajutor şi l-au transportat la Spitalul Universitar.

Soţie, mamă şi luptătoare, o poliţistă din Cluj este singura femeie din structura Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) a IPJ Cluj, celebrii mascaţi, practicând această meserie de 16 ani, iar când îşi pune cagula pe faţă, peste părul blond, doar statura o mai poate deconspira pe Claudia Rotar. Claudia Rotar, agent şef principal în cadrul IPJ Cluj, a intrat în Poliţie în 1996 iar, la un moment dat, când s-au scos posturi la concurs pentru Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), a decis să se înscrie. Iniţial, au fost cinci fete în această structură, dar Claudia a rămas, acum, singura, făcând parte din structura SAS a Poliţiei Cluj de 16 ani, într-o echipă de 36 de bărbaţi cu care se antrenează cot la cot în stagiile de pregătire, coboară în rapel pe clădire, trece garduri, trage cu armele în poligon. Sub cagulă, printre ceilalţi mascaţi, nu i se vede părul blond, dar o deconspiră silueta.

Nu a practicat niciodată un sport de performanţă, dar are anumite calităţi fizice care au ajutat-o, şi se antrenează zilnic, la sala de sport a Poliţiei Cluj sau în diferite baze sportive, antrenamentul fiind unul specific, fizic, de forţă, de rezistenţă, de alergare, dar şi tactic, care include şi procedee de autoapărare. Ca singura femeie din cadrul structurii SAS, Claudia s-a simţit protejată de echipă, dar niciodată nu a fost pusă să stea deoparte şi menajată. Claudia Rotar a reuşit să gestioneze foarte bine statutul de poliţistă într-o echipă de elită cu cel de soţie şi mamă, având noroc că şi soţul său lucrează în aceeaşi structură. Claudia Rotar consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, cum e cea de luptător în structura SAS: „să lucrezi cu bărbaţii este simplu deoarece ei spun foarte clar ce vor”.

În cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977, pagubele totale pe care le-ar înregistra întreaga ţară s-ar cifra la 6 miliarde de euro, reiese dintr-un studiu prezentat marţi de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurări din România – UNSAR. Potrivit studiului, doar 20% din cele 8 milioane de locuinţe sunt acoperite de asigurări obligatorii faţă de dezastre şi 14% au asigurări facultative. Iar din punctul de vedere al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 de milioane de euro. Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, a dat asigurări că această companie este reasigurată – acoperită, la rândul ei, cu poliţe de asigurări.

Un angajat din România are o productivitate cu 40% mai scăzută decât media înregistrată la nivelul statelor UE, în timp ce productivitatea angajaţilor germani este cu 6% peste media UE. Cu toate acestea, salariile angajaţilor din România sunt de peste şase ori mai mici decât în Germania. Angajaţii români au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii muncii din Uniunea Europeană în ul­timul deceniu, de la un indice al productivităţii mu­n­cii de 34,2 în anul 2005 (faţă de media statelor UE de 100) la 59,4 în 2015 (din 100 – media UE), arată datele Eu­rostat, biroul de statistică al Uniunii Euro­pene. În acelaşi interval, productivi­tatea angajaţilor germani a scăzut uşor, de la un indice de 108,5 în 2005 la unul de 106 în 2015.

Cu toate acestea, deşi argumentul productivităţii scăzute a muncii din Ro­mânia este cel mai frecvent invocat de unii reprezentanţi ai mediului de afaceri atunci când se vorbeşte despre creşterile de salarii „forţate“ de guvern prin creşterea salariului minim pe economie, statisticile arată că productivitatea angajaţilor români a crescut, dar decalajele salariale nu s-au atenuat cu acelaşi ritm. Astfel, în prezent, un angajat român câştigă, în medie, circa 2.000 de lei net pe lună (cca 450 de euro), de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu din statele Uniunii Europene. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de angajaţii din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin.

Peste 10,1 milioane de femei au avut reşedinţa obişnuită pe teritoriul României pentru cel puţin 12 luni, la 1 ianuarie 2016, din 19,7 milioane de persoane, totalul populaţiei rezidente. În mediul urban, ponderea femeilor din ţara noastră este mai pronunţată decât în cel rural; 5,55 milioane locuiesc la oraş, reprezentând 52,3% din totalul populaţiei urbane. În mediul rural, ponderea populaţiei feminine este de 49,9%. Populaţia feminină este mai „îmbătrânită” decât cea masculină cu 3,2 ani. Vârsta medie naţională este de 41,5 ani, vârsta medie a femeilor este de 43,1 ani, iar vârsta medie a bărbaţilor este de 39,9 ani. Populaţia feminină a avut o pondere mai mare decât populaţia masculină în 40 de judeţe, excepţie făcând judeţele Vaslui şi Tulcea.

Agenţiile pentru protecţia consumatorilor din Uniunea Europeană intenţionează să acţioneze împreună pentru a cere despăgubiri pentru conducătorii maşinilor Volkswagen (VW) implicate în scandalul Dieselgate. La întâlnirea autorităţilor pentru protecţia consumatorilor din cele 28 de state membre UE, care a avut loc la Bruxelles, oficialii danezi au fost de acord să efectueze un demers comun împotriva producătorului german de maşini, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova. VW a recunoscut în faţa autorităţilor din Statele Unite că a instalat un software ilegal pe 11 milioane de maşini diesel vândute în toată lumea, în special în Europa.

Brandul Uterque este poziţionat pe segmentul premium şi este specializat în vânzarea de accesorii, deşi are şi o colecţie mai puţin extinsă de haine. Grupul spaniol Inditex, care deţine în portofoliu mai multe branduri de modă printre care şi Zara, va deschide în perioada următoare primul magazin Uterque din România în centrul comercial Băneasa Shopping City. Retailerul a înfiinţat în acest an compania Uterque Fashion Ro cu un capital social de 200.000 de lei. Com­pania va opera brandul cu acelaşi nume, acesta fiind un prim pas oficial care marchează venirea pe piaţa locală. De altfel, acesta este modelul de lucru al spaniolilor care au pe piaţa lo­cală deja şapte branduri – Zara, Zara Home, Urterque, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius şi Oysho. Fiecare brand este operat de o companie sepa­rată. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Uterque.

Comisia pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor discută miercuri despre liberalizarea preţului la gaze, companiile din energie solicitând ANRE creşterea tarifelor cu 40 – 70%. Virgil Popescu, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat, că atât E.ON cât şi ENGIE au cerut ANRE majorarea tarifelor pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale, în contextul în care Parlamentul ar trebui să aprobe prin lege Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.

Numărul locuinţelor construite în anul 2016 a ajuns la 52.206, în creştere cu 5.222 de locuinţe faţă de 2015, înregistrându-se o pondere a creşterii în mediul urban (53,4%) şi o scădere în mediul rural (46,6%). Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de anul 2015, în anul 2016, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 5.291 de locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fonduri publice a scăzut cu 69 de locuinţe, precizează INS.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate, în regiunile de dezvoltare Nord–Vest (+2.491 locuinţe), Nord–Est (+1.262), Sud–Est (+979), Vest (+694), Centru (+535) şi Sud–Muntenia (+379). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti–Ilfov (-1.060 locuinţe) şi Sud–Vest Oltenia (-58). Pe medii de rezidenţă, în trimestrul al patrulea din 2016, faţă de trimestrul al patrulea din 2015, numărul locuinţelor construite în mediul urban a scăzut cu 10,9%, iar în rural a crescut cu 4,8%.

România trebuie să-şi îmbunătăţească mediul de afaceri şi să-şi extindă serviciile de e-administraţie oferite societăţilor comerciale şi cetăţenilor, pentru a valorifica câştigurile economice generate de revoluţia digitală. În raportul Băncii Mondiale, instituţia susţine că trebuie puse în aplicare anumite politici în trei domenii majore, pentru a valorifica la maximum dividendele revoluţiei digitale, adică câştigurile economice. România este pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) din punctul de vedere al abonamentelor la reţele broadband, având 59% de utilizatori.

Zonele urbane tind să aibă o conexiune mai mare la internet comparativ cu zonele rurale, deşi raportul variază în funcţie de regiune. Spre exemplu, în România şi Bulgaria, raportul urban-rural este mai mare de 30%, potrivit datelor din 2014. În UE, viteza pentru descărcare variază, dar trece de 12 Mbit/s. Viteza din UE este mai mare decât cea din Statele Unite (10 Mbit/s), dar mai scăzută decât în Coreea, unde ajunge la 29 Mbit/s, fiind întrecută în Europa doar de România, unde viteza este de 30 Mbit/s.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, că, potrivit proiectului Legii salarizării unitare, nu vor mai exista clase de salarizare, ca până acum, ci funcţii, grade şi gradaţii, anunţând că angajaţii din Sănătate vor fi primii bugetari care vor beneficia de majorări salariale. Ministrul Muncii a precizat că legea salarizării unitare este finalizată, dar nu a trimis-o în Parlament încă, deoarece a considerat că sunt necesare discuţii cu sindicatele. Ministrul a apreciat că legea salarizării schimbă foarte multe principii, ea nemafiind pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii. Ea a precizat că a făcut acest lucru pentru că la toţi ceilaţi bugetari se porneşte de salariul de bază la care se adaugă sporurile, ”ori, demnitarii, primarii şi viceprimarii au indemnizaţii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporuri de vechime”.

Atacul terorist de la spitalul militar Sardar Daud Khan din Kabul, soldat cu cel puţin trei morţi şi 66 de răniţi, a fost revendicat de Stat Islamic prin intermediul unui mesaj pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Pe de altă parte, insurgenţii talibani au anunţat că nu pot confirma şi nici infirma că implicarea lor în atacul de la Kabul, însă, în general, militanţii talibani se distanţează se atacurile care vizează instituţii medicale. Indivizi înarmaţi, inclusiv unul îmbrăcat în medic, au atacat, miercuri, un spital militar situat în apropiere de ambasada Statelor Unite din capitala afgană Kabul.

Donald Trump a avut o scurtă întrevedere cu ambasadorul rus în aprilie 2016, susţine presa în mijlocul unor controverse legate de relaţiile dintre aliaţii preşedintelui SUA şi Kremlinul, în pofida afirmaţiilor că acesta nu a avut niciun fel de legătură cu oficialii ruşi pe perioada campaniei. Întrevederea dintre Trump şi Serghei Kislyak a ieşit la suprafaţă în urma dezvăluirilor făcute saptămâna trecută cum că cel puţin cinci mebri ai echipei de campanie ai lui Donald Trump, inclusiv procurorul general, Jeff Session, au intrat în contact cu Kislyak înainte de punerea în funcţie a noului preşedinte american

O tânără de origine olandeză a murit şi alţi doi compatrioţi ai săi au fost daţi dispăruţi în urma unei avalanşe care a avut loc marţi după-amiaza în staţiunea de ski Valfréjus din departamentul francez Savoie. Jandarmii au intervenit pe timp de noapte şi au găsit trupul unei tinere olandeze care pratica snowboardul când s-a produs avalanşa. Miercuri dimineaţa, operaţiunile erau în curs pentru a-i găsi pe ceilalţi doi turişti olandezi care practicau acelaşi sport la momentul incidentului.

Nivelul violenţei din Siria ar putea creşte în cazul în care Ankara, Moscova şi Washingtonul nu-şi coordonează eforturile în ceea ce priveşte lupta împotriva organizaţiilor teroriste. Yildirim a mai adăugat că oficialii militari „au discutat despre căile prin care poate fi prevenită apariţia unor incidente militare” în cursul operaţiunilor în Siria. Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gerasimov, omologul său turc, generalul Hulusi Akar, şi cel american, Joseph Dunford, au participat marţi la o reuniune organizată la Antalya, unde au discutat despre situaţia din Siria şi Irak.

Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, a dat asigurări că această companie este reasigurată – acoperită, la rândul ei, cu poliţe de asigurări. Fostul preşedinte a declarat marţi că „şi în lipsa Brexit, a ameninţării ruse … şi a mesajelor derutante venite de la Washington”, Partidul Popular European, din care el face parte, consideră că UE „ar trebui să devină mult mai ambiţioasă”. Van Rompuy a mai declarat că, în unele domenii toate ţările UE, vor trebui să colaboreze, iar în ceea ce priveşte politica externă, „nu e loc pentru o poziţie individuală”.

Un atac a avut loc la principalul spital militar din Afganistan, care dispune de 400 de paturi, au declarat surse oficiale pentru AFP, precizând că mai mulţi atacatori sunt ascunşi în clădire. Indivizi înarmaţi, inclusiv unul îmbrăcat în medic, au atacat, miercuri, un spital militar situat în apropiere de ambasada Statelor Unite din capitala afgană Kabul. Un oficial din cadrul securităţii a spus că atacul a început cu o explozie în partea din spate a spitalului şi că între trei şi cinci atacatori dotaţi cu arme automate şi grenade de mână au intrat în complex. El a mai declarat că atacatorii început să atace la etajele al treilea şi al patrulea, iar forţe speciale au fost trimise la faţa locului.

China a cerut Coreeei de Nord să suspende testele nucleare şi lansarea de rachete balistice pentru a „dezamorsa criza apărută la orizont”. Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte miercuri, cu uşile închise, pentru a analiza ce răspuns se impune după testele balistice nord-coreene de luni. Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a declarat că, pe de altă parte, în acest caz, SUA şi Coreea de Sud ar putea opri manevre militare anuale comune, care în mod constant au înfuriat Coreea de Nord. Recursul vine după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice în Marea Japoniei, riscând sancţiuni internaţionale. SUA au reacţionat promt şi s-a început instalarea unui sistem de apărare anti-rachetă în Coreea de Sud.

CIA şi-a dezvoltat în majoritate covârşitoare capacitatea de piratare cibernetică, prin intermediul telefoanelor high-tech şi televizoarelor pentru a spiona oameni din întreaga lume. Pentru a ascunde operaţiunile sale, CIA a adoptat în mod curent tehnici pe care le-au permis să plaseze vina pe hackerii din Rusia în cazul în care atacurile cibernetice pe care le avea agenţia în desfăşurare ar fi fost compromise. De asemenea, Wikileaks susţine că aproape toate documentele secrete ale CIA-ului au fost furate, iar sistemele de piratare se află în mâinile unor potenţiali criminali şi spioni străini.

Poliţia din Spania a arestat un cetăţean român suspectat că este liderul unui grup de persoane care a făcut consumaţii de mii de euro la două restautante înainte de a fugi fără să plătească nota. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat luni în oraşul Ponferrada din provincia spaniolă Leon, iar Poliţia este în căutarea celui de-al doilea suspect, a anunţat Ministerul spaniol de Interne. Bărbatul va fi adus în faţa instanţei, a mai transmis ministerul. Poliţia a deschis o anchetă după ce un grup de peste 100 de persoane, care pretindeau că participă la o petrecere de botez, au făcut o consumaţie în valoare de 2.000 de euro pe data de 27 februarie la restaurantul hotelului Carmen din Bembibre, înainte de a fugi fără să plătească.

SPORT

Doamnele şi domnişoarele care au zburat în această dimineaţă cu compania „Blue Air” de la Iaşi la Londra, au avut parte de o frumoasă surpriză. Înainte de îmbarcare, toate femeile au fost întâmpinate la scara avionului de către fotbaliştii echipei CSM Poli Iaşi. Aceştia le-au oferit flori reprezentantelor sexului frumos, cu prilejul zilei de 8 martie, gestul fiind apreciat de către pasagere. Elevii lui Eugen Neagoe le-au îmbrăţişat pe sărbătoritele zilei şi le-au invitat la meciurile din Copou, primind la rândul lor încurajări pentru meciurile din play-out. Pe lângă Andrei, la acţiunea de la Aeroportul Internaţional Iaşi au mai participat Alessandro Caparco, Milan Mitic, Lukacs Bole, Ionuţ Panţîru şi Alexandru Ciucur.

Astăzi a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti ultimul termen în cazul dezafilierii Craiovei. Cristi Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo şi fost membru al Comitetului Executiv al FRF, a fost citat ca martor în acest proces. Printre altele, Cristi Borcea a vorbit şi despre transferul ratat al lui Vlad Chiricheş. Fotbalistul ar fi trebuit să ajungă la Dinamo, dar în cele din urmă fundaşul central a fost achiziţionat de Steaua.

Borcea a precizat că jucătorul trebuia să vină la Dinamo în schimbul unei datorii a celor de la Pandurii de 450.000 de euro. Borcea a negociat cu Marin Condescu pe această temă, dar într-un final Pandurii a reuşit să facă rost de bani şi să achite datoria şi transferul a picat în 2011. În 2012, Chiricheş a fost transferat de Steaua pentru 1,3 milioane de euro. Peste doar un an şi jumătate, Steaua l-a vândut pe Chiricheş pentru 9,5 milioane de euro.

Ionuţ Negoiţă, finanţatorul clubului Dinamo, a reacţionat pe marginea subiectului modernizării stadionului din „Ştefan cel Mare”. Arena lui Dinamo ar fi trebuit să intre într-un proces de modernizare în vederea organizării Campionatului European din 2020 alături de stadioanele din Giuleşti, Ghencea şi Arcul cu Triumf, dar acest lucru nu se poate realiza deocamdată din pricina unor divergenţe de ordin juridic. Negoiţă trage un semnal de alarmă şi spune că viitorul lui Dinamo va fi unul sumbru dacă nu se va ajunge rapid la un consens.

Aflat pe lista arenelor ce vor fi modernizate în vederea organizării meciurilor de la Campionatul European din 2020, lucrările la stadionul Dinamo nu au început, iar acest lucru pare destul de departe de a se întâmpla. Mai mult, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că arena din Şoseaua Ştefan cel Mare ar putea ieşi din programul de reabilitare al stadioanelor pentru Campionatul European din 2020. Principala piedică în calea reabilitării arenei e reprezentată de contractul de asociere dintre Clubul Sportiv şi CS Fotbal Club Dinamo, societatea care îi aparţine lui Nicolae Badea, deoarece Comisia Naţională de Investiţii „realizează proiecte de investiţii doar pe terenuri degrevate de sarcini”.

Leo Grozavu şi-a anunţat demisia în această dimineaţă. El urmează să le comunice decizia jucătorilor şi conducătorilor clubului. Tehnicianul botoşănean spune că a luat această decizie ca urmare a incidentului de la Giurgiu şi şi-a cerut oficial scuze. Valeriu Iftime nu pare a fi de acord cu decizia tehnicianului. Finanţatorul echipei moldave a fost luat prin surprindere de hotărârea antrenorului şi îi recomandă acestuia să-şi ia câteva zile libere, să analizeze bine situaţia şi abia să ia o decizie definitivă.

Ciprian Deac a adus un punct cu FCSB şi victoria cu Viitorul, pentru CFR Cluj. Fără aceste reuşite, clujenii ar fi fost în play-out. Dintre toţi jucătorii transferaţi în această iarnă de primele şase clasate, Deac a adus cele mai multe puncte echipei sale. În afără de Viitorul şi FCSB, care erau aproape sigure de prezenţa în play-off încă înaintea reluării campionatului Ligii 1 la începutul lunii februarie, toate transferurile din iarnă ale celorlalte echipe din jumătatea superioară a clasamentului vizau acelaşi lucru: accederea în mini-campionatul granzilor.

Puţini dintre aceşti jucători au devenit rapid titulari de drept şi mai puţini au fost cei care pot fi consideraţi decisivi. Din acest punct de vedere, CFR Cluj pare că a dat cea mai importantă lovitură. Ciprian Deac a fost decisiv în două partide, care la rândul lor au fost decisive în calificarea ardelenilor în play-off. Mijlocaşul a marcat golul egalizator din partida cu FCSB (1-1) şi a bifat şi reuşita cu care CFR a învins Viitorul (1-0). Fără cele patru puncte, formaţia lui Vasile Miriuţă n-ar fi prins locul de play-off.

Ion Ion, tehnicianul vehiculat de Marius Lăcătuş pentru postul de antrenor la CSA Steaua, a declarat că încă nu a semnat contractul cu noul club înfiinţat de Armată, însă este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp. Ion Ion, în vârstă de 63 de ani, este dorit pentru postul de antrenor principal la CSA Steaua, noul club înfiinţat de Armată. Tehnicianul este încântat de noul proiect, însă este convins că nu va fi atât de uşor ca CSA Steaua să ajungă pe prima scenă a fotbalului românesc. Ion Ion a evoluat pentru Steaua în perioada 1971-1979, timp în care a cucerit două titluri de campion şi două Cupe ale României. Mai mult, Ion Ion a fost şi căpitanul Stelei, având şi o prezenţă în prima reprezentativă.

Daniel Natea, cel mai bun judokan al României, a fost numărul I la Campionatele Naţionale de Judo dedicate seniorilor. În Sala Sporturilor din Cluj Napoca, uriaşul român s-a impus la categoria +100 de kilograme şi la categoria Open. Evenimentul a fost transmis în direct pe Realitatea TV. A fost cea mai importantă competiţie de judo organizată vreodată pe plan naţional. Au participat peste 500 de sportivi, de la cele mai bune cluburi din ţară. Pentru prima oară, s-au acordat şi premii în bani, în valoare de 100 000 de lei.

Învingătorii au fost răsplătiţi cu 2000 de lei, ocupanţii locului doi cu 1000, iar medaliaţii cu bronz, cu 500, mai scrie sursa citată. Noua vicepreşedintă a Federaţiei Române de Judo, Alina Dumitru s-a arătat încrezătoare în ceea ce priveşte viitorul acestui sport. „Am avut sportivi care au luptat foarte bine. Viitorul sună bine. Sperăm să meargă ei în continuare, să îşi dorească să ajungă la Jocurile Olimpice şi să cucerească o medalie olimpică”, a declarat campioană olimpică de la Beijing pentru sibiu100.ro.

Maria Şarapova va reveni pe teren la turneul WTA de la Stuttgart, programat la sfârşitul lunii aprilie 2017, după ce suspendarea dictată împotriva sportivei de 29 de ani expiră la finalul lunii viitoare, astfel că întrecerea din Germania va fi primul turneu oficial la care va participa. Maria Şarapova a primit iniţial o suspendare de doi ani din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) pentru că a folosit o substanţă interzisă, Meldonium. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus pedeapsa în octombrie 2016 la doar 15 luni. Jucătorul australian Nick Kyrgios a lansat un atac dur la adresa sportivilor care au fost prinşi dopaţi, printre care şi rusoaica Maria Şarapova.

Si jucătorul britanic de tenis Andy Murray, lider al ierarhiei ATP, se declară împotriva acordării de wild-card-uri jucătorilor care se întorc în competiţie după suspendări pentru dopaj, dar sportivul în vârstă de 29 de ani spune că înţelege de ce se fac unele excepţii, respectivele competiţiei având mult de câştigat la bilete vândute în cazul în care pe tabloul principal se află un nume precum Maria Şarapova. Rusoaica va reveni la sfârşitul lunii aprilie după suspendarea pentru dopaj şi a primit acces la turneele de la Stuttgart, Madrid şi Roma, în ciuda faptului că folosit Meldonium, o substanţă interzisă, la Australian Open 2016.

Manchester United o va întâlni, joi, de la 20:00, pe FK Rostov, în deplasare, iar tehnicianul Jose Mourinho are deja motive de nemulţumire. Diavolii au ajuns în Rusia şi au descoperit un gazon aflat în stare deplorabilă, cu porţiuni mari de pe care iarba lipseşte cu desăvârşire. Echipa românului Andrei Prepeliţă speră să realizeze surpriza în faţa starurilor de milioane de la United, iar fostul mijlocaş al Stelei va avea şansa unui duel cu cel mai scump jucător din istoria fotbalului, francezul Paul Pogba. Marea problema a lui Mourinho este reprezentată de suprafaţa de joc, iar portughezul a comparat gazonul cu cel pe care United ar fi trebuit să o întâlnească pe Manchester City la Beijing, în vara trecută, într-o partidă amicală.

Xabi Alonso, mijlocaşul echipei Bayern Munchen, a declarat după calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, că nu şi-ar dori o confruntare cu Atletico sau Real Madrid în această fază a competiţiei. Bayern Munchen a învins, marţi, scor 5-1, pe Arsenal în deplasare, şi s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Theo Walcott a deschis scorul pentru Arsenal în returul de pe Emirates, iar elevii antrenaţi sperau că pot întoarce rezultatul din tur. După pauză, Arsenal a rămas în zece oameni, după eliminarea lui Laurent Koscielny, din minutul 55, fază la care Bayern a beneficiat şi de o lovitură de la 11 metri, transformată de Robert Lewandowski. Arjen Robben, Doglas Costa şi Arturo Vidal cu o „dublă” au stabilit rezultatul final, 5-1 pentru echipa lui Carlo Ancelotti.

Imediat după terminarea partidei SCM Craiova – HC Zalău (25-23), desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul etapei a 20-a, Gheorghe Tadici a declarat că i s-a luat un drept constituţional, de a profesa după 40 de ani de antrenorat, între care şi 20 de ani petrecuţi pe la loturile naţionale: ”Rezultatul este o consecinţă a regulamentelor anticonstituţionale”. Profitând de discuţiile avute cu Alexandru Dedu (preşedinte) şi Mihail Bocan (secretar general) în cazul ”Florentin Pera”, am cerut punctul de vedere al Federaţiei Română de Handbal şi în acest caz.

Pentru toată lumea este evident faptul că Gheorghe Tadici este cel care antrenează HC Zalău, că a format şi actuala echipă. Dar fostul selecţioner este şi membru în Consiliul de Administraţie, iar conform Statutului FRH nu are voie să deţină acest cumul de funcţii. Ultimele jocuri din Liga Naţională le-a condus în calitate de delegat, iar dacă la partida cu Dunărea Brăila şi-a putut impune ideile în fiecare moment al jocului, la partida cu SCM Craiova, după ce a fost atenţionat, a stat aşezat tot meciul.

Centrele de Excelenţă implementate de Federaţia Română de Fotbal sunt exact motivul pentru care echipa din Liga 3, CNS Cetate Deva, ocupanta locului 6 în Seria a 4-a a Ligii 3, ameninţă că doreşte să se retragă din campionat. Oficialii de la Cetate Deva ameninţă că vor recurge la acest gest pentru că FRF s-ar fi răzbunat pe echipă încă din prima etapă a returului, desfăşurată weekendul trecut, după ce primăria Deva a încetat susţinerea financiară a Centrului de Excelenţă de la Deva. CNS Cetate a fost învinsă, cu 1-0, în meciul din deplasare cu Industria Galda, printr-un gol marcat de Andrei Cernea, din penalty, în minutul 22, având atunci doi jucători eliminaţi deja, însă oficiali ai Devei aduc acuze grave Federaţiei Române de Fotbal.

Prezent la meci, viceprimarul Devei, Răzvan Mareş, a spus că arbitrajul orădeanului Răzvan Lădar a fost unul tendenţios şi a lansat acuzaţii extrem de dure la adresa FRF. Mareş a susţinut că înfrângerea de la Galda s-a datorat unei răzbunări a federalilor, deoarece municipalitatea deveană, în urma unui control al Curţii de Conturi, nu mai poate finanţa Centrul de Excelenţă al juniorilor care funcţionează în urbea de la poalele Cetăţii. CNS Cetate Deva a plecat la începutul acestui sezon cu gândul la promovarea în Liga 2, dar în prezent ocupă locul 6, cu 22 de puncte, cu opt mai puţine decât liderul Naţional Sebiş.

România dispută, pe 26 martie, un meci extrem de important în contextul calificării la Campionatul Mondial din 2018. Danemarca va fi următoarea adversară a tricolorilor, iar meciul cu danezii ar urma să se dispute pe un gazon bun, aşa cum anunţă oficialii arenei din Cluj. La ultima partidă de pe Cluj Arena, cu Muntenegru, gazonul nu s-a prezentat în cele mai bune condiţii, cu multe porţiuni în care iarba lipsea. De această dată, organizatorii şi FRF s-au asigurat că situaţia nu se va mai repeta şi au anunţat condiţii optime ale terenului de joc, la meciul cu Danemarca, de pe 26 martie. În grupa E de calificare la CM din Rusia, România ocupă locul 4, cu 5 puncte, în timp ce Polonia conduce grupa, cu 10 puncte.

Serena WIlliams a luat miercuri o decizie neaşteptată, declarând forfait pentru turneul Premier Mandatory de la Indian Wells. Americanca avea puncte importante de apărat în California, fapt pentru care va fi detronată din fotoliul de lider mondial. Serena s-a retras de la Indian Wells, iar motivul invocat este o accidentare la genunchiul stâng. Din cauza aceleiaşi probleme, Halep a lipsit din circuit în ultimele 5 săptămâni. Pe Williams însă, abandonul din această săptămână o va costa scump, pentru că va pierde şefia clasamentului în favoarea nemţoaicei Angelique Kerber. Serena rămâne cu 7.130 de puncte, din cauză că nu îşi apără finala atinsă anul trecut, în timpe ce Angelique are 7.405 puncte. Campioana americană nu va avea ocazia să recâştige locul 1 prea curând, ţinând cont că s-a retras şi de la Miami (21 martie – 2 aprilie).

Angelique Kerber a mai fost lider mondial timp de 5 luni, în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017, dar sportiva de 29 de ani a coborât pe locul secund după ce Serena Williams a cucerit titlul de la Australian Open (6-4, 6-4 în finală cu Venus Williams). Nemţoaica devine principala favorită de la Indian Wells, în timp ce Halep, jucătoarea cu care Kerber sa poate întâlni în semifinale, are acum statut de favorită 3. Serena participase la Indian Wells în ultimele două sezoane, după ce timp de 14 ani boicotase turneul, acuzându-i pe spectatori de rasism.

Marius Copil continuă forma excelentă şi obţine o victorie importantă, în prima manşă a calificărilor turneului Masters de la Indian Wells, scor 7-6(5), 6-2 cu Lukas Rosol (Cehia, 155 ATP). Copil e pus pe fapte mari în săptămâna în care a urcat pe cel mai bun loc al carierei în clasamentul ATP! Arădeanul a acces miercuri dimineaţă în ultimul tur al calificărilor de la Indian Wells, după ce a trecut fără emoţii de Rosol, scor 7-6(5), 6-2, iar pentru un loc pe tabloul principal se va duela în această seară cu Denis Kudla (SUA, 130 ATP).

Marius şi-a consolidat încrederea după ce săptămâna trecută a atins optimile de la Dubai (1-6, 4-6 cu Lucas Pouille), iar asta s-a văzut din plin şi contra lui Lukas Rosol. Serviciul i-a funcţionat la cote înalte, iar cehul nu a reuşit nici măcar un break, în timp ce Copil i-a luat serviciul adversarului de două ori, la 1-1 şi la 5-2 în manşa secundă. Pentru Copil, calificarea pe tabloul principal de la Indian Wells, dotat cu premii în valoare de 8 milioane de dolari, ar reprezenta o premieră! Cert e că Marius are şanse importante, întâlnind un jucător mai slab clasat decât el. Copil şi Kudla au mai jucat un singur meci direct până acum, iar americanul a câştigat în calificările de la Basel 2013, cu 1-6, 6-3, 6-2.

După perioada tumultoasă care s-a creat în jurul lui Mihai Stoica şi Laurenţiu Reghecampf, în urma “epidosului Zurich”, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, le-a sărit în apărare celor doi. Mitică Dragomir a negat că Reghecampf şi Mihai Stoica ar fi băut înaintea meciului din Elveţia, cu FC Zurich, iar din afirmaţiile făcute de fostul şef al LPF reiese că ştie tot ce mişcă prin vestiarul FCSB-ului. În urma vâlvei care s-a creat la echipă, Gigi Becali şi-a întrerupt turul în Rusia şi s-a întors de urgenţă, în România, pentru a calma spiritele şi pentru a rezolva problemele de indisciplină, pe care chiar finanţatorul FCSB-ului le-a recunoscut. „Episodul Zurich” a fost alimentat şi de fostul selecţioner, Victor Piţurcă, cel care a dus discuţia despre alcool la un cu totul alt nivel.

Patricia Ţig (99 WTA) este a 5-a reprezentantă a României care va evolua pe tabloul principal de la Indian Wells, cel mai puternic turneu în afara celor de Grand Slam. Gălăţeanca a trecut în ultimul tur al calificărilor, de americanca Julia Boserup (97 WTA), scor 7-5, 6-0. Patricia şi-a făcut cel mai frumos cadou de 8 martie, calificându-se în premieră pe tabloul principal al turneului Premier Mandatory de la Indian Wells (8-19 martie). Ţig a învins-o rapid pe Boserup, într-o oră şi 19 minute, după un meci controlat în totalitate de românca în vârstă de 22 de ani. „Pati” a fost de-a dreptul impresionantă în calificările de la Indian Wells, ţinând cont că a făcut instrucţie şi cu adversara din prima manşă, Shuko Aoyama din Japonia, scor 6-0, 6-2.

Ţig nu a fost condusă de Boserup decât la 0-1 în primul set, apoi a gălăţeanca a pus stăpânire pe joc, adjudecându-şi următoarele 5 game-uri. Julia a reuşit şi ea o serie uimitoare şi a egalat la 5, însă nu a mai avut forţa să întoarcă scorul. Patricia a câştigat următoarele două game-uri şi inclusiv setul, iar în actul secund nu i-a lăsat nicio şansă adversarei. Ţig triumfă cu 7-5, 6-0, iar pe tabloul principal va debuta contra unei alte jucătoare venite din calificări, Mariana Duque-Marino (Columbia, 112 WTA).

Alături de Patricia Ţig, pe tabloul principal de la Indian Wells vor mai lua startul alte patru românce: Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu. Simona şi Irina vor juca direct în turul doi, datorită faptului că au prins lista capilor de serie, în timp ce Sorana şi Monica se întâlnesc în meci direct, miercuri seară, de la ora 21:00. Organizatorii americani pun la dispoziţie premii în valoare de 7,7 milioane de dolari, iar tenismene vor fi recompensate cu câte 13.690 de dolari pentru prezenţa în turul I.

Luis Enrique, antrenorul Barcelonei, a participat, la conferinţa de presă premergătoare partidei retur cu PSG, din optimile de finală ale Ligii Campionilor, şi s-a declarat încrezător că elevii săi pot întoarce rezultatul nefavorabil înregistrat pe Parc des Princes, 0-4. „Dacă ei au marcat de patru ori, noi putem înscrie şase goluri”, e modul în care antrenorul catalan îşi face curaj. Ultimele succese din campionat, cu Atletico Madrid (2-1), Sporting Gijon (6-1) şi Celta Vigo (5-0), le-au dat aripi catalanilor care au prins încredere că pot întoarce soarta calificării în „dubla” cu PSG, din optimile de finală ale Ligii Campionilor. Antrenorul care şi-a anunţat plecarea de pe Camp Nou la finalul sezonului este de părere că Barcelona are doar de câştigat din meciul de miercuri seară şi a declarat că, dacă parizienii au marcat de patru ori, Messi&co. pot marca mai mult.

Clubul francez OGC Nice a anunţat ieri transferul jucătoarelor Linnea Torstenson şi Carmen Martin, de la CSM Bucureşti. Ambele vor îmbrăca tricoul echipei de pe Coasta de Azur în următorii doi ani. Linnea şi Carmen au avut oferte de a rămâne la campioana României la handbal feminin, dar au ales să părăsească CSM Bucureşti. OGC Nice a fost înfiinţată în 2006, iar din sezonul 2012-2013 evoluează în Divizia 1 (prima ligă din Franţa). Finalistă a Cupei Ligii franceze în 2016, OGC Nice are un buget de 1,3 milioane de euro. În sezonul actual, echipa ocupă locul 10 în clasament.

PROGNOZA METEO
8 Martie 2017

Vremea va fi deosebit de caldã în cea mai mare parte a țãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori în Transilvania, iar cele minime se vor situa, în general, între 0 și 6 grade. Cerul va fi temporar noros. Va ploua slab, mai ales în cursul zilei, în Banat, local în Oltenia și izolat în celelalte regiuni. La munte, la altitudini mari, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã sau ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, în regiunile sudice și sud-estice și pe arii restrânse, trecãtor, în restul teritoriului. Dimineața și noaptea, în zonele joase, local va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã. Cerul, temporar noros în cursul zilei, când și vântul va avea unele intensificãri, se va degaja noaptea. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar minima va fi de 5…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *