Stiri pe scurt 8 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 8 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 8 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 mai. În 1903, a murit pictorul postimpresionist francez Paul Gauguin. În 1875 a expus primul său tablou, „Peisaj la Viroflay”. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?”, „Christ galben”, „Mizerabilii”, „Calul alb” (n. 7 iunie 1848).

Cu toate că vacanţa de 1 mai abia s-a încheiat, românii trebuie să se aştepte la încă o minivacanţă, la începutul lunii viitoare. Chiar dacă elevii s-au aflat în vacanţă mai bine de două săptămâni, din 15 aprilie şi până în 2 mai, aceasta nu a fost ultima vacanţă înainte de cea de vară, pentru că la începutul lunii iunie se vor bucura, împreună cu cei care lucrează la buget, de câteva zile libere. Mai precis, zilele de 1 iunie (joi), zi liberă legală, şi 5 iunie (luni), declarată zi liberă pentru că este a doua zi de Rusalii, ar putea fi unite cu cea de vineri, 2 iunie, situaţie în care vor fi 5 zile consecutive (joi-luni) de care românii se pot bucura.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Într-o şcoală din comuna Măgurele, judeţul Prahova, poate fi vizitat, un muzeu unic în România, realizat din obiecte tradiţionale, vechi de 200 de ani, donate, adunate sau găsite la centrele de fier vechi şi recondiţionate. Lucrările pentru construirea unei gospodării munteneşti din secolul al XVI – lea într-o sală a Şcolii Generale din Măgurele au durat două săptămâni. Constantin Ghinea, directorul Centrului Cultural Măgurele, a declarat că „muzeul satului” este, practic, o gospodărie ţărănească aşa cum era acum 200 de ani.

Ghinea a mai precizat că s-au respectat toate tradiţiile locului atunci când s-a amenajat gospodăria. La intrare sunt construite porţi, cu şindrilă şi acoperiş, este făcută o prispă, odaia şi zona de grădină unde se află unelte de lucru precum o teslă, rindea, grebla sau o coasă. Sunt expuse obiecte de lucru, război de ţesut, copaie, tuci, fier de călcat, o icoană, copăiţa în care se făcea aluatul pentru pita care era rumenită pe plită. Din gospodărie nu lipseşte nici colţul muzical unde pot fi admirate ţambalul, cobza sau fluierul.

Primul registru al donatorilor activi de sânge din România a fost lansat, la Cluj-Napoca, în cadrul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, iniţiată de studenţii de la Medicină, la nivel naţional. Platforma online pe care funcţionează acest registru intermediază comunicarea dintre centrele de transfuzie şi donatori. Donatorii primesc suport în procesul de donare, prin notificări pe e-mail şi sms, în funcţie de nevoile de sânge din centrele de transfuzii din ţară, a declarat coordonatorul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, Robert Simon, student în anul VI la UMF Cluj-Napoca. Ideea a pornit din necesitatea de a exista un astfel de registru de donatori, iar împreună cu o firmă de IT din Cluj-Napoca a reuşit să îl şi dezvolte.

Zeci de gospodării din judeţele Gorj, Dâmboviţa, Călăraşi, Bihor, Giurgiu au fost afectate de inundaţii, peste 100 de pompieri intervenind în sprijinul populaţiei. În ultimele 24 de ore, peste 100 pompieri cu 40 mijloace au intervenit în sprijinul populaţiei, în zonele unde au fost semnalate inundaţii. Astfel, în judeţul Gorj au fost afectate 9 localităţi, respectiv Bengeşti, Ciocadia, Bălceşti, Birci, Novaci, Siteşti, Berceşti, Pociovaliştea şi Hiriseşti, unde au fost inundate 59 gospodării, 11 podeţe şi o porţiune de 12 kilometri de drum comunal. Traficul rutier nu a fost afectat. În continuare, peste 5.000 de pompieri sunt la datorie, iar prin centrele operaţionale din cadrul IGSU şi unităţilor subordonate este monitorizată permanent situaţia vremii şi evoluţia debitelor de apă ale râurilor vizate.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern. Întrebat dacă, procedural, există această posibilitate, Dragnea a răspuns: „Cum să nu? Se poate întoarce Raportul la Comisie”. Dragnea a spus că nu îşi doreşte ca Legea graţierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern. Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.

La Centrul de detenţie minori şi tineri Tichileşti – Brăila funcţionează singura secţie din România de încarcerare cu autogospodărire. Programul a fost finanţat de guvernul norvegian, fiind preluat modelul nordic. Secţia a fost deschisă la începutul lunii mai, luni fiind prima zi în care tinerii selectaţi vor fi mutaţi în camerele moderne. Proiectul a fost demarat după ce conducerea Centrului de Detenţie pentru minori şi tineri din Brăila a participat la un stagiu de pregătire în Norvegia. Pentru realizarea centrului de la Tichileşti s-au folosit exclusiv fonduri de la guvernul norvegian, în baza unui parteneriat mai vechi semnat între România şi statul nordic.

Investiţia s-a ridicat la aproape 50.000 de euro. Construcţia exista însă a fost reconsolidată, izolată termic, s-a amenajat un nou acoperiş şi s-a făcut dotarea cu mobilier şi aparatură electrocasnică a tuturor celor şase camere, echiparea a două băi şi a unei bucătării. Deşi ar fi nevoie de un astfel de pavilion care să găzduiască cel puţin 30 de persoane, câte se află în ultimul trimestru de încarcerare, fondurile au permis doar amenajarea acestei construcţii, care poate primi cel mult zece tineri. Practic, spun reprezentanţii penitenciarului, este un experiment inspirat de modelul aplicat în statele nordice, prin care se doreşte reducerea ratei de recidivă şi o mai bună reintegrare în societate.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu i-a cerut, secretarului general (SG) interimar, Cristian Buşoi, să renunţe la funcţia de SG PNL, după ce acesta şi-a anunţat candidatura la şefia partidului, invitându-l să nu mai fie şi „jucător şi arbitru”. Cristian Buşoi a afirmat că va reflecta la propunerea lui Cătălin Predoiu de a nu mai fi şi „arbitru şi jucător” în cursa pentru preşedinţia PNL, susţinând însă că de organizarea alegerilor se ocupă Comisia de organizare, nu secretarul general.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că opt foşti şi actuali aleşi locali s-ar afla în conflict de interese sau în incompatibilitate, pentru că au deţinut contracte de muncă sau de administrare a unor societăţi, în paralel cu funcţia publică. ANI a constatat conflictul de interese în cazul lui Marin Călin, primarul comunei Vlădeni, judeţul Dâmboviţa, Petru Brînzei, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cornereva, judeţul Caraş-Severin şi în cazul lui Florin-Laurenţiu Cazacu, fost consilier local (viceprimar) al comunei Răsmireşti, judeţul Teleroman.

Primarul Marin Călin din Vlădeni a semnat contractele de asistenţă juridică încheiate între Primăria comunei şi Cabinetul Individual de Avocatură „Adrian Chiţescu”, reprezentantul legal al primarului în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate, „persoana evaluată având astfel posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos pentru sine, dar şi pentru Cabinetul de Avocatură “Adrian Chiţescu”, persoana evaluată având o relaţie de angajament cu acesta la data semnării contractelor de asistenţă juridică”.

Un bistriţean care locuieşte în Anglia a fost amendat cu 200 de lei, pentru că ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare la adresa conducerii organizaţiei judeţene a PSD Bistriţa-Năsăud, într-o postare pe Facebook, unde a criticat o petrecere privată a partidului. În comentariul incriminat, Călin Lucian Farcaş a scris că formaţiunea politică ar fi cheltuit bani pe chefuri, în timp ce alocaţia unui copil are o valoare mică. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud au declarat că l-au amendat pe Călin Lucian Farcaş, după ce au fost sesizaţi de către reprezentanţii PSD, în legătură cu postarea de pe Facebook.

Euro a coborât de la cel mai înalt nivel atins în ultimele şase luni faţă de dolar, în contextul în care temerile legate de victoria lui Macron în scrutinul prezidenţial francez au fost înlocuite de posibilitatea menţinerii actualului program monetar al Băncii Centrale Europene. Moneda unică europeană a scăzut în faţa celorlalte, pe fondul victoriei previzibile a lui Emmanuel Macron în scrutinul prezidenţial din Franţa. Pe de altă parte, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, este aşteptat să vorbească, în faţa parlamentului danez.

Euro a scăzut cu 0,1% în faţa dolarului, până la 1,0990, după ce a crescut până la 1,1023, cel mai ridicat nivel înregistrat din 9 noiembrie. Acţiunile din Asia au crescut, în afara celor din China, activele japoneze majorându-se pe fondul optimismului asupra îmbunătăţirii creşterii globale, generat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa. Indexul Topix din Japonia a ajuns la cel mai ridicat nivel din decembrie 2015.

Proiectul legii graţierii va intra astăzi în plenul Senatului după ce proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei a suferit mai multe transformări în Comisiei juridică condusă de social-democratul Şerban Nicolae. După ce iniţial au introdus un artisol nou în care erau incluse în lista de graţiere şi faptele de corupţie, la presiunea publică şi a liderilor de partid, senatorii au revenit asupra amendamentului şi l-au respins. Promotorul acestor schimbări a fost Traian Băsescu. El a apreciat că toţi oamenii politici care au trecut prin campanie, cu excepţia celei din 2016, au aceste probleme.

Un seism cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter s-a produs, în Marea Neagră, cutremurul înregistrându-se la o adâncime de şapte kilometri. Tot duminică, a fost înregistrat un cutremur în Botoşani, având o magnitudine de 2 pe scara Richter, la o adâncime de doi kilometri, seismul producându-se la ora 07.26. Cel mai puternic cutremur din ultimele zile a avut loc pe 6 mai, în judeţul Buzău, având o magnitudine de 4 pe scara Richter.

Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei. Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.

Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte. În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu.

Industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.

Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis noului preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, un mesaj de felicitare pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, subliniind importanţa relaţiilor dintre România şi Franţa. În mesajul transmis noului preşedinte al Franţei, Klaus Iohannis subliniază importanţa relaţiilor dintre România şi Franţa, ”clădite pe o istorie comună şi pe afinităţi lingvistice şi culturale foarte strânse”.

Dacă vrei să te îmbogăţeşti, trebuie să începi cu câteva investiţii – cât mai curând posibil. Pentru a ilustra simplitatea econimisirii de bani pe o perioadă îndelungată de timp, Bach a creat un grafic care detaliază sumele de bani necesare în fiecare zi, lună sau an, astfel încât atunci când împlineşti 65 de ani să deţii un milion de dolari. Graficul pleacă de la presupunerea că începi cu zero dolari investiţi. De asemenea, aceasta presupune o rentabilitate anuală de 12%. Deşi numerele nu sunt exacte (nu se iau în considerare taxele), graficul ilustrează că angajamentul faţă de o economisire – chiar şi câţiva dolari pe zi – poate face diferenţa pe termen lung.

Constanţa devine al patrulea mare oraş al ţării, în care preţurile locuinţelor depăşesc pragul de 1.000 de euro/mp, indicele Imobiliare.ro înregistrând un avans de 2,1% în aprilie, de la 992 de euro la 1.013 euro/mp. Luna trecută, în Constanţa, unităţile locative din blocurile vechi s-au scumpit cu 2,2% (de la 992 la 1.014 euro pe metru pătrat), iar cele noi s-au apreciat cu 1,4% (de la 993 la 1.007 euro pe metru pătrat).

Locuinţele din Cluj-Napoca au înregistrat o creştere generală de 2,7% (de la 1.260 la 1.294 de euro pe metru pătrat), ce contribuie la diferenţa de 8% faţă de perioada similară a anului precedent (când o locuinţă ajungea la 1.198 de euro pe metru pătrat). În aprilie, preţurile au crescut, în medie, cu 2,2% (de la 1.315 la 1.344 de euro pe metru pătrat) în cazul apartamentelor vechi şi, respectiv, cu 2,6% (de la 1.196 la 1.227 de euro pe metru pătrat) în cazul celor noi.

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,2% în aprilie (de la 1.175 la 1.201 euro pe metru pătrat util) şi cu 7,1% în ultimul an (de la 1.121 de euro pe metru pătrat util). Locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit cu 1,6% luna trecută, ajunând la 1.130 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi au consemnat un avans de 2,5%, până la 1.256 de euro pe metru pătrat util.

În Braşov, locuinţele s-au apreciat cu 1,1% în ultima lună (de la 925 la 935 de euro pe metru pătrat util), şi sunt acum cu 1,3% mai scumpe decât în perioada similară a anului precedent (când costau 923 de euro pe metru pătrat util). Aşteptările vânzătorilor au crescut în aprilie cu 0,9% pe segmentul apartamentelor vechi, până la 938 de euro pe metru pătrat şi, respectiv, cu 1,2% pe piaţa nouă, până la 923 de euro.

În Iaşi, preţurile cerute de proprietari au scăzut la 909 euro de la 914, în aprilie. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,6% (de la 885 la 908 euro pe metru pătrat), iar cele noi s-au ieftinit cu 2,4% (de la 931 la 909 euro pe metru pătrat).

Preţurile în Timişoara au crescut cu 1,6% în aprilie, de la 1.065 la 1.082 de euro pe metru pătrat, cea din urmă valoare fiind cu 8,2% mai mare decât cea valabilă în perioada similară din 2016, respectiv 1.000 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,3% luna trecută (de la 1.067 la 1.081 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,2% (de la 1.059 la 1.082 de euro pe metru pătrat).

Poliţiştii de frontieră de la Vama Albiţa au descoperit, ascunşi în bagajele unei tinere din Bucureşti, 37.000 euro pe care fata încerca să îi introducă în ţară, fără a declara suma la intrarea în ţară. Tânăra era pasageră într-o maşină înmatriculată în Republica Moldova şi dorea să intre în România, pe la Vama Albiţa, judeţul Vaslui. Deoarece banii nu au fost declaraţi, a fost confiscată suma de 27.000 de euro, care depasea plafonul vamal admis. Totodată, tânăra a fost sancţionată cu 3.000 lei.

O piaţă din Calafat, cunoscută ca „Piaţa bulgarilor” a fost distrusă, din cauza unui incendiu, lăsând peste 40 de comercianţi fără marfă. Autorităţile locale caută soluţii pentru a-i sprijini pe cei păgubiţi. Incendiul s-a extins, cuprinzând întreaga hală, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. Un refugiu de călători aflat în apropiere a fost şi el cuprins de flăcări, pompierii având nevoie de mai bine trei ore pentru a lichida incendiul. Cauza probabilă a incendiului nu a fost încă stabilită, dar municipalitatea spune că încearcă să-i sprijine pe comercianţii care aveau mărfuri în piaţă.

Reprezentanţii ISU Cluj caută, cu ajutorul scafandrilor din Mureş, un copil de 9 ani, care nu ar mai fi ieşit, de duminică după-amiază, din râul Someş, unde ar fi intrat să se scalde împreună cu mai mulţi prieteni din Cluj-Napoca. Reprezentanţii ISU Cluj au declarat, că băieţelul căutat în râul Someşul Mic a fost găsit decedat în jurul orei 11. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, că aceste căutări sunt destul de dificile ca urmare a umflării apelor râului Someşul Mic din cauza ploilor. Copilul de 9 ani căutat de scafandri a fost găsit decedat.

Poliţiştii de frontieră din Oraviţa au depistat, la frontiera cu Serbia, 12 cetăţeni din Irak şi Siria care intenţionau să intre ilegal în România, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că e vorba de zece adulţi şi doi copii, sunt cetăţeni irakieni şi sirieni, adulţii având vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, iar copiii având vârste de 3, respectiv 4 ani. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat în acest caz.

Un bărbat a murit, după ce intrat cu maşina într-un zid în zona Prelungirea Ghencea din Capitală. Din primele informaţii, bărbatul ar fi pierdut controlul volanului din cauza neadaptării vitezei la carosabilul umed. Bărbatul avea aproximativ 35 de ani şi era singur în maşină. Din primele cercetări rezultă că acesta ar fi pierdut controlul volanului din cauza neadaptării vitezei la carosabilul umed. Acesta a rupt un indicator şi a intrat într-un zid. Urmează ca specialiştii să efectueze o expertiză pentru a stabili cu ce viteză conducea bărbatul.

Un lider al organizaţiei islamiste Al-Shabaab, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, a fost ucis într-un raid efectuat de armata Somaliei. Moalin Osman Abdi Badil, liderul Al-Shabaab din regiunea somaleză Shabelle, şi trei asociaţi ai acestuia au fost ucişi într-o operaţiune desfăşurată în satul Barii, la 60 de kilometri vest de oraşul Mogadishu. Vineri, în aceeaşi zonă, un militar american a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi în confruntări cu membri ai grupului terorist Al-Shabaab, afiliat reţelei Al-Qaida. Militari americani se află în Somalia pentru a oferi instruire trupelor locale în operaţiunile împotriva grupului islamist Al-Shabaab, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Peninsula Arabia.

Liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic în Afganistan, Abdul Hasib Logari, a fost ucis în cadrul unei operaţiuni militare desfăşurată pe 27 aprilie de către forţele speciale afgane şi americane în estul provinciei Nangarhar. Abdul Hasib Logari este responsabil pentru organizarea mai multor atacuri, inclusiv a celui din 8 martie asupra principalului spital militar din Kabul, soldat cu moartea a zeci de medici şi pacienţi. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a confirmat informaţia oferită de către autorităţile americane şi a precizat că Abdul Hasib a ordonat decapitarea unor persoane în faţa familiilor lor şi răpirea unor femei pentru a le forţa să se căsătorească cu luptătorii ISIS.

Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU) a câştigat alegerile regionale desfăşurate în landul Schleswig-Holstein, situat în nordul extrem al ţării. După o prezenţa la urne de 64,2%, CDU a obţinut 32% dintre voturi, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni. Partidul Social-Democrat (SPD), aflat în prezent la guvernare în landul Schleswig-Holstein, a primit doar 27,2% din voturi. Partidul Verzilor a avut 12,9% dintre sufragii, iar Democraţii Liberi (FDP) au înregistrat 11,5%. Rezultatul este văzut drept un vot de încredere pentru Uniunea Creştin-Democrată, înaintea alegerilor naţionale din 24 septembrie, în condiţiile în care social-democraţii se află pe locul doi în sondaje, la o distanţă de 5-6 procente.

80 de imigranţi din Libia s-au înecat luni în Marea Mediterană, încercând să ajungă în Italia, după ce barca în care se aflau a cedat din cauza supraaglomerării. În jur de 40 de persoane au fost salvate de către o navă a pazei de coastă şi au fost duse în portul Pozzallo din Ragusa. Procuratura de aici investighează accidentul. Supravieţuitorii susţin că au plecat din Libia acum câteva zile, iar ambarcaţiunea s-a scufundat din cauza supraîncărcării. 20.484 de imigranţi şi refugiaţi au pătruns în Europa, pe mare, în 2017. Mai mult de 80% dintre aceştia au ajuns în Italia, iar restul în Spania şi Grecia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. 525 de persoane au murit în acest an înecate în Marea Mediterană, faţă de 553, în 2016.

Autorităţile din oraşul canadian Montreal au declarat stare de urgenţă, în urma ploilor torenţiale care au afectat regiunea începând de vineri şi au cauzat cele mai grave inundaţii din ultimele decenii. Starea de urgenţă, care le oferă pompierilor resurse suplimentare pentru a lupta împotriva inundaţiilor, va fi în vigoare timp de 48 de ore şi situaţia va fi analizată după aceea. Primăria oraşul Montreal a anunţat că va dura câteva zile până când situaţia va reveni la normal. 126 de municipalităţi aflate între Quebec şi Montreal sunt vizate de inundaţii, iar numărul locuinţelor afectate este de ordinul miilor.

În Montreal, cel mai mare oraş din provincia Quebec şi al doilea cel mai populat oraş al Canadei, 221 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor. Armata canadiană va trimite aproximativ 1.200 de militari pentru a ajuta locuitorii din zonă. Ministrul Mediului din Quebec, David Heurtel, a descris ploile torenţiale drept unele istorice. „Ne aşteptăm la ce e mai rău. Apele vor continua să crească în următoarele două-trei zile”, a declarat prim-ministrul din Quebec, Philippe Couillard, care a vizitat oraşul Rigaud, inundat de peste o săptămână.

Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, a fost surprinsă, în timp ce dansa pe melodiile YMCA şi I love rock n’ roll, după ce a pierdut scrutinul prezidenţial în faţa lui Emmanuel Macron. Le Pen, în vârstă de 48 de ani, şi-a demonstrat calităţile artistice şi a arătat tuturor mişcările de dans de-a lungul celebrului cântec al celor de la Joan Jett & the Blackhearts. Cu doar câteva ore înainte, candidatul Frontului Naţional l-a sunat pe Macron, în vârstă de 39 de ani, să îl felicite pentru victoria sa după ce sondajele au arătat că a primit 66% din voturi.

Liderii mondiali i-au transmis mesaje de susţinere şi felicitări lui Emmanuel Macron, câştigătorul scrutinului prezidenţial din Franţa, care la rândul său le-a mulţumit „din inimă” susţinătorilor şi a salutat eforturile adversarei sale, Marine Le Pen. Germania şi Marea Britanie i-au transmis felicitări lui Emmanuel Macron, pentru victoria înregistrată în scrutinul prezidenţial din Franţa.

Poliţia franceză a reţinut 141 de persoane, pentru vandalism, în urma protestelor care au avut loc în estul Parisului, după alegerile prezidenţiale. Nouă persoane rămân în arest, iar celelalte vor fi eliberate. Mişcări similare au mai avut loc şi la Nantes, Lyon şi Caen, unde câteva sute de oameni au ieşit în stradă să scandeze împotriva lui Emmanuel Macron. Pe durata campaniei prezidenţiale, mai multe grupuri au organizat proteste violente împotriva lui Marine Le Pen şi Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, preşedintele-ales al Franţei, va fi strict în ceea ce priveşte negocierile pentru Brexit, însă nu va căuta să pedepsească Marea Britanie. Pisani-Ferry a explicat că nimeni nu are interesul să cauzeze un Brexit dur care ar însemna ruperea totală a legăturilor între Marea Britanie şi restul Uniunii Europene, adăugând că este în interesul ambelor părţi să menţină legăturile economice şi de securitate.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa cu 66,06% din voturi. Emmanuel Macron a obţinut 66,06% din voturi (fiind votat de 20,7 milioane de cetăţeni), în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, a fost la nivelul de 33,94% (10,6 milioane de alegători).

Acestea sunt rezultatele oficiale anunţate de Ministerul francez de Interne după numărarea a 99,99% din buletinele de vot.

Cel puţin zece cetăţeni români şi bulgari au fost evacuaţi, în urma unui incendiu care a afectat o clădire aflată pe insula Ramier din regiunea franceză Toulouse. Pompierii au intervenit pentru a stinge focul izbucnit în vecinătatea unui fost club, o clădire veche. Potrivit informaţiilor preliminare ale poliţiei, nicio persoană nu a fost rănită. Clădirea de locuinţe afectată de incendiu este situată în incinta unui fost complex, în prezent abandonat şi în stare avansată de degradare. În noiembrie 2013, un alt incendiu a avut loc în zonă, autorităţile precizând că focul a fost pus intenţionat.

SPORT

Gyor este noua campioană a Europei după ce a învins Vardar Skopje în finală cu 31-30, după prelungiri. La sfârşitul timpului regulamentar, scorul a fost egal, 26-26. Formaţia maghiară a condus aproape tot meciul, reuşind să ţină Vardar mai mereu la o distanţă de 2-3 goluri. Apărarea a funcţionat magistral, Gyor având de departe cea mai bună defensivă în acest sezon. Şi a făcut diferenţa şi în finala mare. Dar şi Vardar a luptat cu o ambiţie fantastică, aşa cum nu a făcut-o niciodată de când a ajuns la acest nivel.

Partida s-a încărcat cu foarte multe emoţii în momentul în care Vardar a reuşit să restabilească egalitatea, în minutul 53 (scor 24-24). La următorul atac, când Gyor a făcut forţare în atac, în scenă au intrat şi … suporterii români! La unison, cele două sectoare s-au ridicat în picioare şi au început să strige pentru Vardar, la câteva secunde suporterii români au fost urmaţi şi de grupul de fani veniţi din Muntenegru, astfel că atmosfera a devenit infernală. Gazdele au reacţionat cu un cor de fluierături, dar jocul a devenit foarte interesant şi prin prisma tribunelor.

Familia lui Lionel Messi ameninţă un ziar argentinian cu acţiuni legale, după ce jucătorul de la Barcelona a fost comparat cu un criminal de război, Alfredo Astiz. Astiz, cunoscut drept „Îngerul blond al morţii” , a fost ofiţer naval argentinian în timpul conducerii militare între anii 1976-83. În anul 2011 acesta a fost găsit vinovat de tortură, crimă şi dispariţie forţată şi, ulterior, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii. Săptămâna trecută, FIFA a anunţat că i-a anulat pedeapsa lui Messi, care a fost suspendat timp de 4 meciuri pentru că a înjurat un arbitru în timpul unei partide. Prin urmare, în publicaţia argentiniană Diario Perfil apare o imagine care îl arată pe Astiz care se transformă încet în Messi, sub titlul „METAMORFOZA”.

Halep a coborât patru poziţii în clasamentul dat publicităţii de WTA în această dimineaţă, una dintre explicaţii fiind că turneul de la Madrid a început în acest an cu o săptămână mai târziu decât ediţia trecută. Sportiva din România nu a mai fost atât de jos în clasamentul WTA de trei ani. Halep nu este singura româncă ce a pierdut poziţii în clasamentul mondial. De altfel, toate sportivele noastre au înregistrat căderi: Begu se află pe locul 36 după o coborâre de 7 poziţii, Niculescu este pe locul 51 după o coborâre de 3 poziţii, iar Sorana Cîrstea este pe locul 83 după o coborâre de 19 locuri.

Naţionala masculină de handbal a pierdut şi a doua partidă cu Serbia în preliminariile Campionatului European din 2018. În partida retur de la Kragujevac, tricolorii au pierdut cu 27-22, dar au încă şanse reale de a se califica la un turneu final continental după o pauză de 22 de ani. România a contat foarte puţin în jocul din Serbia, după ce în urmă cu trei zile cedase în ultima secundă, scor 22-23. Gazdele nu au mai repetat greşelile din toamna trecută, când după o victorie în Polonia s-au relaxat la următorul joc cu Belarus şi au pierdut cu 37-26, ci au tratat echipa pregătită de Xavier Pascual cu foarte multă seriozitate. Serbia a ţinut România la o distanţă de 4-6 goluri în cea mai mare parte a jocului, la final reuşind să se impună cu 27-22, rezultat cu care a urcat pe locul 1 în grupă.

Pentru meciul de la Kragujevac, selecţionerul a efectuat o modificare în lot, Javier Humet fiind înlocuit cu Andrei Mihalcea. Un alt jucător de la HC Odorhei, Chike Onyejekwe, a fost principalul marcator al echipei cu 4 goluri. Echipa României a evoluat în următoarea formulă: Popescu, Iancu – portari; Pavel 1, Onyejekwe 4, Lazăr 1, Ramba 1, Racoţea, Cîntec, Csepreghi 2, Fenici 2, Sadoveac 3, Grigoraş 1, Ghionea 3, Mihalcea 2, Mocanu 3, Savenco.

În ciuda celor două înfrângeri cu Serbia, calculele de calificare ale României la Campionatul European rămân aproximativ aceleaşi dinaintea jocurilor. Mai exact, tricolorii au nevoie tot de 3 puncte în ultimele două partide cu Belarus şi Polonia. Belarus a remizat duminică în Polonia, 27-27, rezultat care avantajează naţionala. Practic, cu un succes în următoarea partidă cu Belarus (15 iunie, Bucureşti), România trece pe locul 2 în grupă, iar în ultimul meci ar mai avea nevoie de un punct în faţa Poloniei, naţională care nu mai are şanse să se califice la turneul final.

Arbitrul olandez Bjorn Kuipers va conduce la centru partida dintre Juventus şi AS Monaco, programată marţi, de la 21:45, la Torino, în cea de-a doua manşă a semifinalelor Ligii Campionilor. Kuipers va fi ajutat de tuşierii Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra, precum şi de adiţionalii Pol van Boekel şi Danny Makkelie, toţi din Olanda. Al patrulea oficial va fi un alt olandez, Mario Diks. În tur, formaţia italiană s-a impus cu scorul de 2-0, pe Stade Louis II din Monaco, prin golurile marcate de Gonzalo Higuain. În cealaltă semifinală se întâlnesc Atletico şi Real Madrid, miercuri, de la 21:45, pe Vicente Calderon. În partida tur, echipa condusă de Zinedine Zidane a câştigat, scor 3-0, după hat-trick-ul reuşit de Cristiano Ronaldo.

CS U Craiova a pierdut meciul cu Viitorul, scor 0-1, însă oltenii au fost acuzaţi că nu şi-au apărat corect şansele după ce au folosit jucători tineri care nu au prins multe minute în acest sezon. Marcel Popescu, preşedintele clubului oltean, este de părăre că toate aceste discuţii iscate în jurul meciului nu au niciun fundament real. Mergând pe acelaşi fir logic, a mai precizat Popescu, Ajax nu ar trebui câştige campionatul în Olanda şi să participe în cupele europene ştiut fiind faptul că olandezii promovează şi folosesc mulţi fotbalişti tineri. În ultima etapă a sezonului, Craiova vine la Bucureşti pentru confruntarea cu FCSB. Popescu nu a ratat şansa de a-i ironiza pe roş-albaştri şi a amintit şi de ‘episoade’ mai vechi din Liga 1 atunci când se punea în discuţie corectitudinea întâlnirilor dintre Steaua şi Viitorul.

Finala mică a Ligii Campionilor (CSMB – Buducnost 26-20) a fost încărcată de emoţii pentru Cristina Neagu. Nu neapărat prin prisma mizei jocului, ci în special pentru faptul că interul stânga s-a aflat într-o situaţia de a-şi lua la revedere la nivel oficial de la clubul la care a înregistrat cele mai bune performanţe din carieră. Finalul unui ciclu de 4 ani a celei mai bune handbaliste a lumii a fost în lacrimi. Publicul român prezent la Final 4, care a avut un comportament de nota 10, i-a făcut Cristinei deja primirea la noua ei echipă, ovaţionând-o pe tot parcursul celor două zile la Budapesta.

Pentru Cristina treaba s-a terminat la Buducnost, dar ea va reveni în ţară peste câteva zile, după ce îşi va încheia definitiv conturile cu formaţia din Muntenegru. Obiectivul handbalistei cu CSM Bucureşti este deja conturat, să revină în 2018 la Budapesta. Cristina Neagu şi Buducnost au plecat încă de aseară din Budapesta. Interul stânga şi-a încheiat oficial sezonul la nivel de club, dar mai are de susţinut două partide oficiale cu naţionala Austriei în barajul de calificare pentru Campionatul Mondial din decembrie. Jocurile se vor desfăşura în prima jumătate a lunii iunie.

Rezultatele obţinute de Cosmin Contra pe banca lui Dinamo l-au făcut pe Ionuţ Negoiţă să bage mâna în buzunar şi să-i asigure lui „Guriţă” un salariu pe măsură, dar şi un buget cu care să atace primele locuri din sezonul următor, aşa cum afirmă managerul general al clubului, Adrian Mutu. Fostul număr 10 al naţionalei a recunoscut că prelungirea contractului tehnicianului va fi semnată în câteva zile. În intervenţia sa, Mutu a vorbit şi despre declaraţia lui Helmuth Duckadam, care l-a luat în vizor pe Traian Marc pentru evoluţia din meciul CFR Cluj – Dinamo 0-3. Negocierile dintre Dinamo şi Contra, care durează deja de câteva săptămâni, au ajuns pe final, iar Mutu a recunoscut că tehnicianul este la un pas de a semna prelungirea.

Bilanţ neverosimil după disputarea primei manşe a turneului Premier Mandatory de la Madrid: 7 dintre cele 16 favorite au pierdut la debut în cadrul turneului patronat de Ion Ţiriac. Veştile sunt însă excelente pentru noi, ţinând cont că trei românce, între care şi campioana en-titre Simona Halep, au acces în turul al doilea. Weekendul ce tocmai s-a încheiat a fost unul de coşmar pentru capii de serie ai turneului de la Madrid. 7 favorite au cedat în primul tur, iar două dintre surprize au fost produse de româncele Irina Begu şi Sorana Cîrstea. Principalele două favorite, Angelique Kerber (Germania) şi Karolina Pliskova (Cehia), şi-au respectat şi ele statutul, învingându-le pe Timea Babos (Ungaria, 32 WTA), scor 6-4, 6-2, respectiv pe Lesia Tsurenko (Ucraina, 42 WTA), scor 7-6, 2-6, 6-2.

Antrenorii echipelor din play-out sunt nemulţumiţi de modul în care Liga Profesionistă de Fotbal tratează echipele din primul eşalon. Aceştia spun că echipele din play-off sunt avatajate şi că vor avea un avantaj în următoare ediţie de campionat. Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Botoşani, susţine că echipele care în acest sezon joacă în play-off vor avea vacanţă suficientă şi vor avea posibilitatea să-şi pregătească următoarea ediţie de campionat. În schimb, cele din play-out, vor avea maxim o săptămână de vacanţă şi vor trebui să revină la pregătire.

Per Johansson, antrenorul echipei CSM Bucureşti, a recunoscut superioritatea echipelor Vardar Skopje şi Gyor, fiind de părere că ambele formaţii au meritat să joace finala mare a Ligii Campionilor. Tehnicianul suedez a ţinut însă cu orice preţ ca formaţia bucureşteană să termine pe podium la Final 4, ceea ce s-a şi întâmplat după partida cu Buducnost, scor 26-20. Înfrângerea de sâmbătă cu Vardar Skopje i-a oferit antrenorului suedez câteva ore foarte amare. El a mărturisit că a avut o noapte grea, dar în acelaşi timp că l-a sunat pe Ljubomir Vranjes, noul selecţioner al Ungariei la masculin şi al echipei Veszprem, pentru a se sfătui şi a căuta mai multe explicaţii. Antrenorul suedez a fost instalat pe banca tehnică a CSM Bucureşti cu 7 zile înaintea semifinalei cu Ferencvaros. În cele patru jocuri din Liga Campionilor, bilanţul a fost de trei victorii şi o înfrângere.

Lucas Perez îşi doreşte să revină la Deportivo La Coruna din vară. Atacantul spaniol a fost achiziţionat de Arsenal în perioada de transferuri din vara trecută, dar nu a reuşit să se acomodeze fotbalului din Premier League şi şi-ar dori să se întoarcă la echipa de la care a plecat. Într-un interviu acordat La Voz de Galicia, Perez a lăsat de înţeles că este dezamăgit de Arsene Wenger şi de faptul că nu i s-au acordat mai mult şanse de a juca. Lucas Perez ar putea reprezenta o soluţie pentru Deportivo în condiţiile în care românul Florin Andone ar putea pleca din Spania. Andone a declarat în numeroase rânduri că îi place campionatul spaniol şi îşi doreşte să joace în continuare în La Liga, însă Lazio insistă pentru transferul său.

Judoka români au câştigat şapte medalii la Openul European pentru cadeţi, desfăşurat sâmbătă şi duminică, la Ploieşti, urcând delegaţia tricoloră pe locul doi în clasamentul general pe medalii, în spatele Ungariei (5 medalii de aur şi 4 de bronz). În sala Olimpia, imnul României s-a auzit de două ori, pentru Andrei Pîrloga, care s-a impus la categoria 73 kg, şi pentru Eduard Şerban – la categoria 90 kg, Delegaţia tricoloră formată din 121 de judoka (71 la masculin şi 50 la feminin) a obţinut alte două medalii de argint şi trei de bronz, plus alte opt locuri 5. Adrian Sulca (66 kg) şi Paula Gliga (57 kg) au câştigat medalii de argint la Ploieşti, în timp ce Silvia Gherman (40 kg), Cosmina Dănilă (+70 kg) şi Alexandru Roman (+90 kg) au urcat pe treapta a treia a podiumului. 517 sportivi au concurat pe tatami la Ploieşti, reprezentând 27 de ţări europene..

Zenit Sankt-Petersburg a pierdut meciul cu Terek Grozny din etapa a 27-a a campionatului din Rusia, eşecul echipei lui Mircea Lucescu transformându-i pe cei de la Spartak Moscova în campioni. Cu trei etape rămăse până la finalul sezonului, Spartak are 63 de puncte. ŢSKA, ocupanta locului secund are 53 de puncte, deci nici în eventualitatea în care ŢSKA va câştiga ultimele meciuri, iar Spartak le va pierde, echipa de pe primul loc nu mai poate fi ajunsă. Zenit a căzut pe locul trei în urma acestui eşec, cu 52 de puncte.

Florin Andone a reuşit să înscrie şi în meciul cu Espanyol, de pe teren propriu şi a ajuns la 10 goluri marcate în acest sezon. Internaţionalul român a intrat astfel într-o galerie din care mai fac parte nume precum Hagi, Balint, Craioveanu sau Adi Ilie. Atacantul de 24 de ani continuă să demonstreze că Deportivo La Coruna nu s-a păcălit atunci când a ales să plătească 5 milioane de euro pentru transferul de la Cordoba. Andone a redus din diferenţă în meciul cu Espanyol, în momentul în care oaspeţii conduceau cu 2-0. În minutul 48, internaţionalul român a gândit excelent o fază: a scos în lateral, s-a strecurat nemarcat prin defensiva adversă, a reprimit în 6 metri şi a înscris.

Medicii care i-au operat genunchiul lui Zlatan Ibrahimovic au rămas atât de impresionaţi de condiţia fizică a suedezului, încât vor să facă cercetări pe el. Zlatan s-a accidentat în timpul returului cu Anderlecht, câştigat cu 2-1 de United, în sferturile Europa League. Bancurile cu Chuck Norris încep să fie umbrite de glumele despre forţa lui Zlatan Ibrahimovic. Luna trecută, atacantul lui Manchester United s-a accidentat grav la genunchi şi mulţi au spus că e finalul carierei, mai ales că va împlini 36 de ani pe 3 octombrie.

După operaţie, Ibrahimovic, a garantat că se simte mai puternic şi nu se gândeşte la aşa ceva. Declaraţiile atacantului lui Manchester United sunt susţinute de uimirea pe care au avut-o medicii în momentul în care l-au operat. Potrivit lui Mino Raiola – controversatul impresar al lui Ibrahimovic – susţine că aceştia vor să facă teste suplimentare pe Ibrahimovic, deoarece nu le-a venit să creadă de condiţia fizică a fotbalistului.

Fotbalistul român Bogdan Vătăjelu, în vârstă de 24 de ani, a pasat la unicul gol al formaţiei Sparta Praga, care a câştigat, duminică, pe teren propriu, scor 1-0, cu Slovan Liberec, în runda a 27-a din campionatul Cehiei. În minutul 54, Vătăjelu i-a pasat lui Lafata, la marginea careului de 16 metri, care a şutat din întoarcere şi l-a învins pe portarul advers. Bogdan Vătăjelu, reprofilat din fundaş în mijlocaş stânga la Sparta, a evoluat până în minutul 77, când i-a lăsat locul lui Zahustel. Fostul căpitan al formaţiei CS Universitatea Craiova are trei pase de gol, în trei meciuri jucate pentru Sparta Praga, în campionatul Cehiei. În clasament, Sparta se află pe locul al treilea, cu 49 de puncte, la 13 puncte de primul loc, ocupat de rivala Slavia. Slovan Liberec rămâne pe 10, cu 32 de puncte.

PROGNOZA METEO
8 Mai 2017

Vremea va fi în general instabilã și se va rãci în majoritatea zonelor, astfel încât valorile termice se vor situa ușor sub cele normale pentru aceastã datã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 22 de grade, iar minimele între 5 și 13 grade. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse și descãrcãri electrice în sudul, centrul și estul țãrii și pe arii mai restrânse, îndeosebi în cursul zilei, în rest. Local, mai ales în zonele de deal și de munte, cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp. Vor fi condiții de grindinã. În zona montanã înaltã, cu precãdere noaptea, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte și izolat în restul teritoriului.

Bucuresti

Vremea va fi instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã, ușor mai scãzutã decât în ziua precedentã, va fi de 20…21 de grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 11 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *