Stiri pe scurt 8 Iulie 2017

loading...

Stiri pe scurt 8 Iulie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 iulie. În 1392, în Pera Constantinopolului, este semnalată prezenţa monedelor emise în Ţara Românească – „perperii de Valachia” – indiciu al circulaţiei monedelor româneşti în comerţul internaţional.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti anunţă că scoate la concurs 750 de locuri la buget la cele nouă programe de studii universitare de licenţă, pentru prima dată, insituţia oferind nouă locuri gratuite elevilor ce provin din centre de plasament. Scutirea de taxa se face pentru cei trei ani de studii. Candidaţii declaraţi admişi vor beneficia şi de locuri gratuite în cămin şi de alte facilităţi în funcţie de mediile obţinute (burse, sprijin financiar pentru procurarea de îmbracăminte etc). Cele nouă locuri sunt distribuite astfel: două locuri la Facultatea de Administraţie Publică, două locuri la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, un loc la Facultatea de Management şi patru locuri la Facultatea de Ştiinţe Politice. Toţi cei care doresc să susţină admiterea la SNSPA pot completa online fişa de înscriere, pe site-ul admitere.snspa.ro, conform calendarului anunţat de fiecare facultate.

Liberalii vor ca studiile postuniversitare, de master şi doctorat să fie asimilate stagiului de cotizare, iar absolvenţii mai multor instituţii de învăţământ superior să beneficieze de asimilarea tuturor perioadelor de studii. Şi cei care au fost elevi ai unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie, studenţi, doctoranzi cu frecvenţă sau a urmat cursurile postuniversitare al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, cu excepţia liceului militar, ar urma să beneficieze de aceeaşi prevedere.

Legea în vigoare spune că „asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”. Proiectul de lege depus de parlamentarii PNL vizează şi persoanele care au beneficiat începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, „indiferent de numărul acestora”. Senatorul PNL Cătălin Dumitru Toma susţine, în expunerea de motive, că „prestaţia gulerelor albe este dusă în derizoriu”.

Cei care desfăşoară o activitate intelectuală intensă sunt supuşi epuizării psihico-motorii şi, ulterior fizice, mai devreme ca vârstă decât cei care desfăşoară o activitate strict fizică, argumentează Cătălin Dumitru Toma, invocând „date statistice din ultimii 10 ani”. De asemenea, liberalul susţine că la nivelul Parlamentului European există propuneri de recunoaştere între statele memebre a studiilor universitare, doctorat şi post-universitare între statele membre, dar şi ca vechime în muncă, „ca şi activitate intelectuală”. În rândul iniţiatorilor se numără senatorii PNL Marius-Petre Nicoară, Cătălin DumitruToma şi deputatul PNL Daniel Gheorghe. Senatul este prima Cameră sesizată.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), proaspăt reorganizată, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe schimbări, cele mai vizibile fiind însă controversele în care instituţia a fost implicată şi acuzaţiile de control politic. Ultima controversă referitoare la acest serviciu este legată de numirea şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă după ce Senatul a adoptat, în luna mai, ordonanţa de urgenţă privind modificarea procedurii de numire a conducerii DGPI, însă a eliminat avizul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Decizia a iscat nemulţumiri la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Kaus Iohannis declarând că DGPI este o instituţie militarizată şi nu poate să funcţioneze fără avizul CSAT. Senatorii PNL au atacat legea la Curtea Constituţională, însă judecătorii au respins sesizarea. Ordonanţa în forma adoptată de Parlament nu este în vigoare, urmând ca şeful statului să decidă dacă o avizează sau nu. În prezent, conducerea Direcţiei este asigurată de colonelul Mihai-Cristian Mărculescu, numit în funcţie de premierul Mihai Tudose. Direcţia Generală de Protecţie Internă a devenit operaţională pe 1 iunie. Principala atribuţie a DGPI este de protecţie internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii desfăşurând şi activităţi de culegere de informaţii.

Traficul rutier este afectat, până la ora 20.00, pe o bandă a Autostrăzii A3 Câmpia Turzii – Gilău, pe sensul către Gilău, unde se fac lucrări la partea carosabilă. Reparaţiile se realizează între kilometrii 10 şi 13, în zona localităţii Mihai Viteazu, fiind afectată banda numărul unu. Şoferii sunt sfătuiţi să mărească distanţa de siguranţă faţă de maşinile din faţă, să semnalizeze şi să se asigure la schimbarea benzii de rulare.

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Regiunea de Nord-Vest Cluj au descoperit, în urma unor controale, prezervative găurite şi expirate, care au fost retrase de la comercializare. Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor au dat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.000 lei şi au dispus oprirea definitivă şi distrugerea produselor neconforme. Purtătorul de cuvânt al CRPC Cluj a afirmat că, în cadrul controlului, au mai fost descoperite cinci cutii care aveau pe ambalajul exterior înscris lotul 20108492, cu termen de valabilitate 2020/04, în timp ce pe ambalajul prezervativului era inscripţionat lot 2020-04 şi termen de valabilitate 2015/08, acestea fiind, practic, expirate.

Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc pe raza comunei Căşeiu, judeţul Cluj, după ce maşina în care se aflau a intrat într-un podeţ şi s-a răsturnat într-un şanţ. Şoferul unei autoutilitare ar fi adormit la volan, autovehiculul a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un podeţ din beton, după care s-a răsturnat într-un şanţ. Au fost răniţi şoferul şi doi pasageri, aceştia fiind transportaţi la spital. De asemenea, un alt autovehicul parcat pe podeţul respectiv a fost avariat. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor care au dus la producerea accidentului.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că Liviu Dragnea este „intangibil”, până şi pentru „neprihănita” Kovesi, datorită partidelor bi-săptămânale de tenis şi chermezelor din 2010 – 2014, la care participa cu Ponta, Ghiţă, Coldea, Maior,la vilele SRI, acompaniaţi de „Zeiţa Dreptăţii”. Liderul PMP a susţinut că veniturile şi tranzacţiile sale au fost “scormonite” de Parchetul General şi de Comisii Parlamentare, până la tranzacţii minore, fie că erau pe numele său, fie că erau ale fiicei sale, Ioana.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că România ar putea atrage investiţii de 1,8 miliarde de euro prin intermediul InvestRomania, partenerul instituţional pentru cei care vor să investească în ţară. În prezent sunt peste 86 de proiecte de investiţii aflate în derulare. Ministrul Laufer a precizat că aceasta este una dintre priorităţile mandatului său, iar InvestRomania va fi unicul punct de contact pentru investitorii români din momentul în care vin în România şi până când implementează proiectul. Legea Prevenirii are 581 de contravenţii incluse, din 105 acte normative. În prezent, legea este în curs de avizare la Senat, Camera Deputaţilor fiind camera decizională.

Localnicii din comuna Pianu din judeţul Alba spun că sunt invadaţi de şerpi şi şopârle, care au venit din pădure, iar primarul caută firmă specializată să îndepărteze reptilele care au ajuns în gospodăriile oamenilor. Primarul din Pianu, Marin Petruse, a declarat, că în localitatea pe care o administrează este o situaţie fără precedent, după ce şerpii de pădure s-au înmulţit considerabil şi au ajuns în gospodăriile oamenilor. Unii localnici se înspăimântă de ei şi îi omoară, iar alţii, îi iau şi îi duc în case să le arate şi nevestelor. Primarul are şi o explicaţie pentru invazia şerpilor, însă spune că nu este una ”autorizată” sau ”ştiinţifică”.

Dacia Mioveni a produs peste 170.000 de vehicule în primele şase luni ale anului 2017, cele mai multe modele fiind Dacia Duster, peste 100.000 de unităţi. În primele şase luni ale anului 2017 producţia uzinei DACIA de la Mioveni a fost de 170.430 de vehicule. Uzina de la Mioveni a produs 106.038 de modele Dacia Duster, 25.435 de maşini Dacia Sandero, 22.488 de unităţi Dacia MCV şi 16.469 de vehicule Dacia Logan. Dacia Mioveni a mai produs caroserii semi asamblate penru uzina din Algeria (SKD – uri) în volum de 24.933 de unităţi.

Conacul Neamţu din satul Olari, reper al judeţului Olt în urmă cu zeci de ani şi clădire de patrimoniu, a intrat într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind făcute de şapte voluntari englezi şi francezi, îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE. Conacul Neamţu din satul Olari al comunei oltene Pârşcoveni, deşi clădire de patrimoniu, este într-o stare de degradare, vandalizat şi neglijat de multă vreme. Reprezentanţii Fundaţiei Pro Patrimonio, actualul proprietar al imobilului, au declarat, că atelierul de restaurare a pardoselilor de mozaic din Conacul Neamţu a început în această săptămână şi va dura şase zile. Au venit cinci voluntari englezi şi doi francezi îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE şi, chiar în ziua în care au ajuns în România, s-au apucat de treabă.

Atelierul pentru restaurarea pardoselilor de mozaic este primul dintr-o serie destinată revitalizării acestui ansamblu. La etajul conacului, loggia, holul şi camera de baie au pardoseli de mozaic roman, din bucăţi de marmură colorată, cu desene elegante. Conacul este în stare de degradare, vandalizat şi neglijat de multă vreme şi va avea nevoie de multe acţiuni de acest gen. Deşi clădire de patrimoniu, conacul este amplasat într-o zonă săracă, cu comunităţi marginalizate. Fundaţia încearcă să reactiveze conacul prin ateliere cu copii, diverse munci cu oamenii locului care învaţă meserii pierdute şi agricultură în jurul conacului.

Conacul Neamţu din satul Olari, comuna Pârşcoveni, este una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Olt. Clădirea a fost locuinţa marelui boier Constantin C. Neamţu, iar în urmă cu 70 de ani era un punct de reper al judeţului. Imobilul a fost revendicat după Revoluţie de unul dintre fii boierului, Şerban Neamţu, iar în 2005 l-a donat Ordinului Arhitecţilor Din România (OAR) Oltenia.

122 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au semnat, vineri, la sediul ONU din New York, un tratat care vizează eliminarea completă a armelor nucleare. La mai bine de 70 de ani de când omenirea a fost martora puterii devastatoare a armelor nucleare, un tratat global a fost semnat cu scopul de a fi eliminate toate capabilităţile nucleare. Tratatul a fost semnat de 122 de state, care s-au confruntat cu opoziţia puternică a ţărilor ce deţin armament nuclear şi a aliaţilor lor.

Astfel, toate statele care au capabilităţi nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfăşurate pe marginea semnării tratatului. Statele Unite au fost cele mai critice la adresa tratatului, făcând trimitere la dezvoltarea programului balistic şi nuclear al Coreei de Nord despre care au afirmat că reprezintă un motiv rezonabil pentru a nu renunţa la armamentul nuclear. Reprezentanţii Marii Britanii nu au participat la discuţii, cu toate că Guvernul de la Londra susţine dezarmarea multilaterală. Statele semnatare şi-au exprimat acordul pentru a nu dezvolta sau testa arme nucleare. Totodată, semnatarii şi-au luat angajamentul de a nu fi în posesia armelor nucleare şi de a nu permite staţionarea capacităţilor nucleare pe teritoriul lor.

Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost eliberat, vineri, din arest, după ce a stat 25 de zile în spatele gratiilor pentru că a organizat proteste neautorizate împotriva regimului de la Kremlin. Navalnîi a fost arestat pe 12 iunie, după ce a organizat proteste neautorizate în mai multe oraşe din Rusia la care au participat mii de manifestanţi. El a fost condamnat la 30 de zile de închisoare, în urma mitingurilor pe care le-a organizat împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe Navalnîi de încălcarea în mod repetat a legislaţiei privind organizarea de demonstraţii. Peste 2000 de protestatari au fost reţinuţi în urma acelor manifestaţii, majoritatea în Moscova şi Sankt Petersburg.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că se aşteaptă să ajungă la un acord comercial cu Marea Britanie ”cât mai curând” şi a confirmat de asemenea vizita sa la Londra, în urma unor discuţii cu premierul britanic, Theresa May, la summitul G20. May caută să asigure un acord comercial cu SUA, în timp ce Marea Britanie renegociază termenii în privinţa comerţului cu Uniunea Europeană, înaintea retragerii din Blocul comunitar. Trump a confirmat de asemenea că va vizita capitala britanică, deşi nu a menţionat exact data acestei vizite.

Două bombardiere supersonice ale Statelor Unite au efectuat sâmbătă exerciţii militare în Coreea de Sud, în urma testului balistic intercontinental nord-coreean. Celor două aeronave de tip B-1B Lancer de la baza SUA din Guam li s-au alăturat alte avioane de vânătoare americane şi sud-coreene, în cadrul unei operaţiuni în care era simulată distrugerea unui lansator de rachete balistice. Coreea de Nord a lansat, marţi, cu câteva zile înainte de summitul G20, o rachetă balistică ce a căzut în zona economică exclusivă a Japoniei. Noua rachetă balistică nord-coreeană, testată cu succes marţi, are o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri şi poate să lovească ţinte din Alaska şi Europa, potrivit unei surse din armata sud-coreeană.

Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, nu a putut să părăsească hotelul în care era cazată în Hamburg pentru a participa la un eveniment al Summitului G20. Stephanie Grinsham, purtătorul de cuvânt al Melaniei Trump, a declarat că Poliţia din Hamburg nu a putut să ofere certitudinea siguranţei, odată ce ar Prima Doamnă a SUA ar fi părăsit hotelul. Melania Trump urma să se îndrepte la întâlnirea organizată pentru soţiile liderilor care participă la Summitul G20. Această întâlnire prevedea vizitarea unui centru pentru schimbări climatice şi o croazieră pe râu.

Peste 100.000 de persoane au participat la manifestaţii, iar violenţele s-au soldat cu rănirea a 160 de agenţi de poliţie. Pe fondul violenţelor, autorităţile au cerut trimiterea a încă 15.000 de poliţişti din alte landuri germane. Iniţial, autorităţile mobilizaseră 20.000 de agenţi de poliţie pentru summitul G20. Violenţele au escaladat vineri dimineaţa când, conform poliţiei, protestatari mascaţi ar fi incendiat maşini şi ar fi spart mai multe fereste ale unor bănci şi tribunale din cartierul Altona.

Oficialii de la Washington au început planificarea acestui test în urmă cu câteva luni, iar testul rachetei balistice intercontinentale efectuat, în urmă cu câteva zile, de regimul de la Phenian a ridicat nivelul de alertă în ceea ce priveşte ameninţările venite dinspre Coreea de Nord. Testul ar fi primul operat de sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Acest sistem are valenţe defensive şi este menit să blocheze orice atac al rachetelor balistice cu rază medie, a declarat un oficial de la Washington. Rachetele de interceptare THAAD vor fi lansate din Alaska.

Statele Unite au deja amplasat sistemul THAAD în insula Guam, din Oceanul Pacific, care are rolul de a bloc eventuale atacuri lansate de un stat precum Coreea de Nord. Agenţia de Apărare Antirachetă a Statelor Unite (MDA) a confirmat că va efectua un astfel de test la începutul lunii iulie. Acest test ar avea scopul de a demonstra capacitatea sistemului THAAD de a intercepta rachete balistice cu rază medie de acţiune.

În acest an, SUA au dezvoltat un sistem THAAD şi în Coreea de Sud pentru a oferi Guvernului de la Seul capacitatea de a se apăra împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune ale regimului de la Phenian. Acest aspect a atras criticile Guvernului chinez, care a precizat că sistemul are capacitatea de a atinge teritoriul Chinei. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au cerut SUA să înceteze exerciţiile militare din Peninsula Coreea şi să închidă sistemul THAAD din Coreea de Sud.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a mulţumit, vineri, României pentru că susţine proiectele sociale din Moldova, după a criticat în mod repetat Guvernul român. De când a preluat preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon a contestat permanent acţiunile Guvernului de la Bucureşti, lansând un şir lung de atacuri la adresa României. Cu toate acestea, Igor Dodon a mulţumit României pentru banii alocaţi redeschiderii unei grădiniţe din satul Sadova, localitatea de origine a preşedintelui moldovean. După ceremonia de inaugurare a grădiniţei, Dodon l-a invitat la casa lui părintească pe ambasadorul României de la Chişinău, Daniel Ioniţă.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, va merge, luni, în Kuweit pentru a media şi a pune capăt crizei din Golf, aspect ce evidenţiază eforturile tot mai intense ale SUA pentru rezolvarea disputei. SUA intensifică eforturile pentru soluţionarea crizei din Golf, având ca obiectiv medierea crizei din regiune. Recent, Arabia Saudită şi aliaţii ei au avertizat că vor lua noi măsuri împotriva Qatarului, din moment ce Guvernul de la Doha nu a răspuns la solicitările Arabiei Saudite, Bahrainului, Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite. Şi ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson a ajuns, în regiune în încercarea de a pune capăt crizei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat de tensiunile din Golf şi de impasul în care au intrat statele arabe. James Mattis, secretarul american al Apărării, a subliniat şi el importanţa descaladării tensiunilor pentru ca statele din Golf să poată coopera şi să se poată concentra pe atingerea obiectivelor comune. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite din regiune, însă SUA au un parteneriat strategic şi cu Qatarul.

Peste 10.000 de militari americani sunt prezenţi la o bază militară din Qatar, element vital în lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Criza din Golf a luat amploare la începutul lunii iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Ministrul Ecologiei în Guvernul francez, Nicolas Hulot, a anunţat, marţi, că Franţa va interzice din 2040 vânzarea autovehiculelor care merg pe benzină sau motorină. Această decizie este o parte a unui plan ambiţios al Guvernului francez de a atinge obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris. Hulot a mai precizat că Guvernul francez are în plan accelerarea dezvoltării resurselor de energie regenerabilă, adăugând că, în Franţa, producerea energiei solare şi eoliene este împiedicată de obstacole administrative inutile.

Mai multe ţări europene, printre care şi Germania, au anunţat că au planuri de a reduce numărul autovehiculelor pe benzină şi diesel, în favoarea maşinilor hibride sau electrice. Spre exemplu, Germania are în plan să introducă în circulaţie peste un milion de maşini electrice până în 2020. Poluarea reprezintă una dintre principalele probleme cu care se confruntă Parisul, care a fost catalogat drept una dintre cele mai poluate capitale din lume, alături de New Delhi şi Beijing, potrivit agenţiei de monitorizare a poluării Plume Labs. În decembrie 2016, capitala Franţei a înregistrat cea mai mare rată a poluării din ultimul deceniu.

Trei bărbaţi, membri ai unei mişcări neonaziste, au fost condamnaţi la mai mulţi ani de închisoare în Suedia, după ce au comis atacuri cu bombă asupra unui centru de azilanţi. Cei trei au fost condamnaţi, cu vârsta de 23 de ani, 50 şi 20, au fost condamnaţi la opt ani şi şase luni de închisoare, cinci ani, respectiv un an şi şase luni. Cei trei au comis un atac cu bombă în data de 11 noiembrie, vizând o librărie a unei organizaţii de stânga, însă nimeni nu a fost rănit. Ulterior, pe data de 5 ianuarie, ei au efectuat un alt atentat cu bombă, de această dată vizând un centru pentru azilanţi din Göteborg. În urma incidentului un angajat al centrului a suferit răni grave la nivelul membrelor inferioare. Pe 25 ianuarie, indivizii au plasat o bombă la un alt centru pentru azilanţi din oraş, însă dispozitivul nu a explodat.

Liderii intră în ultima zi a discuţiilor din cadrul reuniunii G20 de la Hamburg, în timp ce oficialii încearcă să pună capăt decalajului cu SUA în privinţa unor aspecte ce ţin de comerţ şi de schimbările climatice. Negociatorii Grupului ţărilor dezvoltate (G20) au căzut de acord asupra planului unui comunicat al summitul din Hamburg, având o singură chestiune de rezolvat în privinţa climatului, conform oficialilor UE, citaţi de Reuters. Oficialii Blocului comunitar au adăugat că sunt încrezători că problema în cauză va fi rezolvată. Cancelarul german Angela Merkel, care găzduieşte summitul de la Hamburg, a declarat că discuţiile au fost „foarte dificile” până acum. Negociatorii au lucrat toată noaptea în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la formularea declaraţiei finale a summitului, toate acestea după cea de-a doua noapte de proteste violente pe străzile oraşului Hamburg.

Grupul G20 (Grupul celor douăzeci) este un summit pentru 19 ţări, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, plus Uniunea Europeană. Liderii de la summit se luptă să găsească un compromis cu SUA ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. O problemă separată este respingerea comerţului liber de către Donald Trump. Cu toate că preşedintele a declarat că nu se opune comerţului, poziţia sa este că orice înţelegeri comerciale convenite trebuie să protejeze industria americană.

Liderii Germaniei, Franţei şi Rusiei au avut o întrevedere la care au căzut de acord în privinţa importanţei de a implementa un armistiţiu în estul Ucrainei, convenit în cadrul acordurilor de la Minsk. Crimeea a fost anexată de Rusia în anul 2014, în urma unui referendum controversat organizat în regiune. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul acestora fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

SPORT

Sorana Cîrstea (România, 63 WTA) se luptă cu Garbine Muguruza (Spania, 15 WTA), pentru un loc în optimile turneului de Mare Şlem de la Wimbledon. Câştigătoarea dintre Cîrstea şi Muguruza se va confrunta în faza următoare cu liderul mondial Angelique Kerber sau cu americanca Shelby Rogers (70 WTA). In probele de dublu, mai evoluează doi reprezentanţi ai României. Florin Mergea, împreună cu pakistanezul Aisam Qureshi, forţează calificarea în turul 3, întâlnindu-i pe austriecii Philipp Oswald şi Julian Knowle. În turneu de dublu-mixt, Raluca Olaru debutează alături de francezul Fabrice Martin, contra echipei Gabriela Dabrowski/Rohan Bopanna (Canada/India).

În Wimbledon, celebrul district al Londrei, se petrec şi alte activităţi care nu au legătură cu tenisul. De exemplu, copiii din imagine lucrează în grădină şi tocmai au scos câţiva cartofi din pământ. Dacă nu ştiaţi, Halep locuieşte în apropierea acestor micuţi harnici, pentru că sportiva şi-a închiriat pentru prima oară o casă în Wimbledon Village. Aşa că Simona, dacă vrea să mănânce cartofi bio înaintea meciului cu Azarenka, să meargă cu încredere la vecinii ei.

Doar lipsa de sincronizare a clubului Dinamo cu Vasile Miriuţă a făcut ca tehnicianul să nu fie numit pe banca tehnică. În 2014, Gyor, echipa din prima ligă din Ungria, s-a mişcat mai repede decât conducerea din “Ştefan cel Mare” şi a primit acceptul acestuia. Discuţiile dintre Miriuţă şi Dinamo au fost confirmate chiar de antrenor. Dinamovist declarat, acesta a recunoscut că acela a fost momentul în care a fost cel mai aproape de a deveni principal în „Ştefan cel Mare”. Miriuţă a fost sunat de conducerea din Ştefan cel Mare la câteva ore după ce antrenorul îşi dăduse acordul celor de la Gyor.

Gigi Becali a încercat pe tot parcursul verii să-l aducă, iar echipa avea nevoie de un jucător cu profil defensiv care poate evolua şi ca fundaş central, însă Dică este de părere că ratarea transferului lui Nedelcu nu este o mare pierdere pentru FCSB. La finalul meciului amical cu Oostende, partidă pierdută de FCSB cu 0-2, Dică a declarat că este mai bine şi pentru jucător şi pentru roş-albaştri că acest transfer nu s-a perfectat. FCSB şi Viitorul ajunseseră la un acord în privinţa transferului lui Nedelecu, însă în ultimul moment jucătorul a declinat oferta. Fotbalistul în vârstă de 20 de ani a preferat să rămână la Viitorul şi să aştepte oferta unui club din străinătate.

Andrei Ciolacu pare să se fi adaptat rapid la noua sa echipă din Singapore. Plecat în această vară de la ASA Târgu-Mureş la Warriors FC, atacantul român în vârstă de 24 de ani a făcut spectacol la doar al doilea său meci. Ciolacu a reuşit un hat-trick în meciul cu Home United din prima rundă a Cupei Ligii din Singapore. Ciolacu a înscris din penalty în minutul 22, apoi a mai marcat de două ori în repriza a doua, în minutele 64 şi 68. Webb, în minutul 76, a marcat golul al patrulea pentru Warriors FC, iar echipa românului s-a impus cu 4-3, pe teren propriu.

Vasile Miriuţă a rămas liber de contract, după despărţirea de CFR, acolo unde nu a mai fost dorit de noua conducere din Gruia. Probleme nu a avut doar la Cluj, ci şi pe vremea când acesta antrena Ceahlăul Piatra Neamţ. Doar jmătate de sezon a petrecut Miriuţă pe banca Ceahlăului (iunie 2013 – decembrie 2016), timp în care a avut parte de câteva contre cu celebrul „Pinalti”, patronul echipei. Miriuţă a dezvăluit un dialog avut cu Gheorghe Ştefan, dar şi cum l-a responsabilizat pe Bojan Golubovic, cel care a impresionat la Ceahlăul. Miriuţă se recomandă ca un antrenor care dă mai multe şanse jucătorilor români decât celor veniţi din strănătate.

Internaţionalul român George Puşcaş, în vârstă de 21 de ani, a fost împrumutat de către Internazionale Milano la Beneveto pentru încă un sezon. George Puşcaş a marcat golul victoriei celor de la Benevento împotriva formaţiei Carpi, care i-a asigurat drumul în Serie A, în „dubla” din barajul de promovare. Crotone şi Chievo au fost, conform presei din Italia, la rândul lor interesate de împrumutul lui George Puşcaş de la Internazionale Milano. Internaţionalul român de tineret a strâns 22 de meciuri şi şapte goluri în sezonul trecut la Benevento, în liga a doua din Italia, cu un total de 1.148 de minute jucate.

FCSB a încheiat cantonamentul din Olanda cu o înfrângere şi o accidentare. Enache s-a accidentat în meciul pierdut cu Oostende, scor 0-2, şi va rata startul noului sezon. Gabi Enache a suferit o entorsă la gleznă şi a devenit indisponibil pentru cel puţin o săptămână. Astfel, Dică nu va putea conta pe el la meciul cu FC Voluntari din prima etapă a noii stagiuni, partidă programată duminică, 16 iulie.

Accidentarea lui Enache este o veste destul de proastă pentru tehnicianul roş-albaştrilor. Jucătorul în vârstă de 26 de ani a dat randament pe postul de fundaş dreapta în perioada de pregătire din vară şi părea că şi-a câştigat locul de titular. În absenţa lui, Dică îl poate folosi pe Pleaşcă, sau în caz extrem, pe Momcilovic care nu mai are loc pe banda stângă odată cu venirea lui Junior Morais, însă poate juca şi în partea dreaptă.

Prima zi a Campionatelor Naţionale de seniori şi tineret la atletism, competiţie găzduită de stadionul Nicolae Dobrin din Piteşti, a adus biletul de Mondiale pentru unul dintre atleţii români de top. Andrei Gag (26 de ani / CSM Bucureşti) s-a impus în proba de aruncare a greutăţii cu o aruncare de 20,52 metri, care reprezintă şi barem îndeplinit pentru Campionatele Mondiale de la Londra (4-13 august). Un alt rezultat bun la Naţionale a fost cel realizat de Bianca Răzor la 400 de metri. Sportiva de la Steaua a oprit cronometrul la 51,62, rezultat care i-a adus detaşat titlul naţional, dar şi i-a reconfirmat forma bună pe care o traversează. Răzor are baremul de Mondiale îndeplinit.

La triplusalt, Marian Oprea (CS Dinamo) s-a impus cu 16,37 metri. Rezulatul e departe de istoricul celui mai valoros atlet român (la masculin), dar important este că după mult timp Oprea a reuşit să facă un concurs aproape complet, în care a bifat aproape toate săriturile. Pentru a-şi asigura baremul de Mondiale, Struţul are nevoie de o săritură de 16,80 metri. La suliţă, Alexandru Novac (20 de ani / CS Ştiinţa Municipal Bacău) a câştigat proba cu 77,90 metri. La înălţime (masculin), Alexandru Lăzărică (CSM Bucureşti) s-a impus cu 2,24 metri, nou record personal, iar la aruncarea ciocanului (feminin), Bianca Ghelber –Perie (SCM Bacău) şi-a mai trecut un titlu în palmares, cu 69,44 metri. Până la baremul de Mondiale (71 m), Bianca mai are însă de tras.

Simona Halep – Victoria Azarenka este meciul vedetă al optimilor de la Wimbledon. Sportiva noastră va da unul dintre cele mai dure teste în drumul spre finala turneului londonez contra fostului număr unu mondial. Sportiva din Belarus a fost acuzată ca s-a calificat în această fază a competiţiei ‘driblând’ regulile unui turneu de Grand Slam. Mai exact, Kim Clijsters a afirmat în comentariul pentru BBC că Azarenka a trişat pe parcursul meciului cu Heather Watson şi a discutat cu antrenorul său, deşi regulamentul interzice clar acest lucru.

Azarenka a simţit nevoia să se apere în conferinţa de presă ulterioară meciului cu Watson. Dacă se va dovedi că a discutat cu antrenorul său în timpul meciului, sportiva din Belarus riscă o amendă usturătoare şi depunctare. În acest moment, Azarenka se află pe locul 683 în clasamentul WTA. Clasarea se datorează faptului că Azarenka revine după o pauză îndelungată, după ce a născut. Meciul dintre Simona Halep şi Victoria Azarenka se va disputa luni, ora exactă a începerii partidei urmând a fi anunţată de organizatori.

Manchester United a anunţat prin intermediul site-ului oficial că a ajuns la un acord cu Everton pentru transferul lui Romelu Lukaku. Potrivit sursei citate, jucătorul belgian va fi anunţat oficial după ce va efectua vizita medicală. Transferul îi va costa pe ‘diavoli’ 85 de milioane de euro şi reprezintă cea mai scumpă mutare a verii în fotbalul european. Dincolo de suma de transfer, Manchester United va mai achita 17 milioane de euro în bonusuri şi îl va ceda pe Rooney la Everton. Lukaku, în vârstă de 24 de ani, a mai jucat la Anderlecht, Chelsea, West Bromwich Albion şi Everton. Pentru selecţionata Belgiei, Lukaku a marcat 20 de goluri în cele 57 de meciuri jucate.

Titi Aur, multiplul campion naţional de raliuri, a povestit la Sports Business Academy cele mai periculoase curse pe care le-a făcut în cariera sa impresionantă. A început să conducă de când era copil, mai întâi în camionul unchiului, şofer de meserie, la început în braţele lui, iar mai târziu pe unde se putea. La 16 ani, s-a înscris la şcoala de şoferi, dar, normal, a fost dat afară, pentru că nu avea vârsta necesară. Printr-o conjunctură favorabilă, a obţinut permisul la numai 17 ani şi jumătate.

Eroul nostru crede că performanţa se face doar atunci când eşti dedicat 110%. Se pare că „doar” 100% nu este suficient întotdeauna! Se spune că automobilismul e un sport individual, pentru că la un rezultat bun, reporterul îi ia interviu numai pilotului, din păcate pentru restul echipei, iar pilotul răspunde că a muncit, s-a antrenat, e talentat etc. Când abandonează, pilotul spune că echipa tehnică nu a făcut maşina bine, copilotul a greşit etc. Pilotul e vedeta. De fapt, ne asigură Aur, toate rezultatele sunt ale echipei, iar raliul este, aşadar, un sport de echipă.

PROGNOZA METEO
8 Iulie 2017

În zonele montane și submontane, dar și în regiunile estice și sud-estice vremea va fi în general instabilã și, mai ales dupã-amiaza și seara, vor fi înnorãri temporar accentuate și local averse și descãrcãri electrice. Vor fi condiții de grindinã, iar pe suprafețe mici se pot înregistra cantitãți de apã mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, astfel de fenomene se vor semnala doar izolat, iar în sud și sud-vest temperaturile vor fi în creștere. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri locale. Maximele termice se vor încadra între 24 și 32 de grade, mai ridicate în Banat, Oltenia și sudul Munteniei, iar minimele vor fi cuprinse între 10 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 21 de grade în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Vremea va fi cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri dupã-amiaza și seara când vor fi condiții pentru averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi de 31…32 de grade, iar cea minimã de 16…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *