Stiri pe scurt 8 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  8 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 ianuarie. In anul 1990,TMB a autorizat funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat (PNŢCD), continuatorul partidului istoric interzis de regimul comunist în 1947. Cel care a reorganizat partidul în chiar noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 a fost Corneliu Coposu, prin lansarea unui Apel către ţară.

Discuţiile privind majorarea salariilor aleşilor vor fi reluate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, una dintre marile restanţe ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanţă de urgenţă privind creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari. Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate salariile unor categorii de demnitari, emisă în vara anului trecut de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, a fost respinsă de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace în sertarele comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care Camera este for decizional în ceea ce priveşte actul normativ.

Firmele care asigură deszăpezirea în Bucureşti au puţine utilaje şi puţini operatori, a declarat, primarul general interimar, Răzvan Sava, precizând că le-a sugerat edililor de sector să analizeze intervenţiile din ultimele zile şi să plătească doar pentru ce s-a deszăpezit.Răzvan Sava a subliniat că, faţă de promisiunile făcute, faţă de ce „s-a raportat pe hârtie”, intervenţia în teren pentru deszăpezire a fost sub aşteptări, în multe situaţii. Primarul a precizat că nu au fost blocaje rutiere în Bucureşti, dar traficul s-a desfăşurat cu dificultate în unele zone, mai ales din cauza prezenţei pietonilor pe partea carosabilă. „Am avut situaţii în care carosabilul era curăţat de zăpadă, dar staţiile şi refugiile RATB erau izolate de grămezi de zăpadă”, a adăugat Sava.

„Dilema veche” este singura revistă culturală românească vizibilă pentru publicul larg, la peste 22 de ani de la lansare. 17 din aceşti 22 de ani ea a fost condusă de Mircea Vasilescu, care, acum o săptămână, s-a retras de la conducerea revistei.

Mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Cluj au fost audiaţi de comisia de anchetă de la Ministerul Transporturilor, care investighează împrejurările în care un avion al Blue Air a ieşit, de pe pistă, având loc discuţii despre incident şi cu reprezentanţi ai ROMATSA şi ai companiei aeriene.Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, că au început audierile în cazul avionului companiei Blue Air care a ieşit de pe pistă la aterizare.Întrebat cum comentează solicitarea Blue Air de a-şi cere scuze pentru afirmaţiile potrivit cărora avionul nu ar fi avut combustibil suficient, Ciceo a spus că nu doreşte să facă nicio declaraţie, întrucât este o anchetă în derulare.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul României au aprobat propunerea Ministrului Finanţelor Publice pentru desemnarea lui Cristian Popa, fost viceguvernator la BNR timp de trei mandate, în calitate de candidat al României pentru funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI).Popa ar urma să-l înlocuiască pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, aflat în acest post din 2012, dar în concediu prelungit, din octombrie 2014, în contextul unei anchete DNA. Popa va trece, în continuare, printr-un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investitţii, în conformitate cu regulile de procedură existente, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.Cristian Popa are o experienţă de 16 ani în Banca Naţională a României şi a avut trei mandate consecutive în poziţia de viceguvernator.

Mircea Băsescu a fost condamnat, la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, iar Marian Căpăţână a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.Mircea Băsescu susţine că este nevinovat şi că va ataca decizia Tribunalului Constanţa. Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, spune că nu se aştepta să fie condamnat la închisoare pentru că se consideră nevinovat, el susţinând că va ataca cu apel decizia Tribunalului Constanţa.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, că fratele său, Mircea Băsescu, a primit „o condamnare grea”, în condiţiile în care a susţinut că nu a luat niciodată bani, afirmând că fratele trebuie să respecte decizia tribunalului şi să recurgă la căile legale de atac.Traian Băsescu a precizat că nu ştie dacă avocaţii fratelui său, Mircea Băsescu, au început demersurile necesare pentru a ataca decizia primei instanţe.

Veniturile medii pe gospodărie au fost, în trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe lună, iar cheltuielile de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru băuturi alcoolice şi ţigări.Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană).Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Banca Elveţiei estimează că va raporta pentru anul trecut o pierdere de 23 miliarde franci (23,05 miliarde dolari), cea mai mare din istoria instituţiei, ca urmare a încercărilor de a tempera întărirea francului, în contextul renunţării în ianuarie la plafonul de 1,2 franci pentru un euro. O pierdere de 23 de miliarde de franci ar fi cea mai mare înregistrată de banca centrală de la înfiinţarea acesteia în 1907. Un rezultat negativ de asemenea amploare creşte presiunea asupra preşedintelui instituţiei, Thomas Jordan, criticat deja puternic de industriaşii elveţieni, îngrijoraţi că întărirea monedei afectează exporturile ţării,

Vânzările de maşini Mercedes-Benz au crescut anul trecut cu 13,4%, la 1,87 milioane de maşini, 2015 fiind al cincilea an consecutiv în care producătorul auto german de maşini de lux înregistrează un maxim istoric.Evoluţia a fost susţinută în mare măsură de avansul vânzărilor limuzinei Clasa C cu 40% şi de rezultatul din China, care a devenit pentru prima dată cea mai mare piaţă a companiei auto.În luna decembrie, livrările au urcat cu 9,1%, la 178.017 unităţi, ajutând Mercedes să bifeze cel mai bun trimestru de până acum, cu 495.159 maşini.

Obiectivul pe care Netflix şi l-a propus de Anul Nou pentru 2016 a fost să devină un serviciu cu adevărat global, iar compania a îndeplinit în mare măsură această ţintă chiar înainte să se încheie prima săptămână din ianuarie.Serviciile oferite vor fi universale. În loc să-şi adapteze serviciile la fiecare ţară, Netflix vrea să devină un canal de televiziune pe internet identic pentru privitori din Irlanda, Israel, Iran sau Indonezia. Este o mutare îndrăzneaţă, bazată pe două presupuneri foarte optimiste: că Netflix poate rescrie modul în care companiile media vând drepturile pentru emisiunile TV şi pentru filme, precum şi că algoritmii săi sunt mai puternici decât diferenţele culturale dintre persoane care locuiesc în ţări diferite.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost scos, de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.Piedone a fost pus de procurorii DNA, pe 18 decembrie, sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv, dar a contestat decizia.Tribunalul Bucureşti a admis, plângerea fostului edil şi a dispus revocarea controlului judiciar pe cauţiune. Decizia instanţei este definitivă.

Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat, că se doreşte găsirea unei soluţii pentru continuarea activităţii Teatrului Nottara, precizând că în prezent sunt discuţii cu reprezentanţii Teatrului Elisabeta.Am avea o soluţie la Teatrul Elisabeta. Teatrul Nottara a rămas din nou fără sediu, după ce clădirea ArCuB din strada Batişte din Bucureşti, în care trebuia să îşi reia activitatea, a fost încadrată cu gradul I de risc seismic, atât conducerea Nottara, cât şi cea a ArCuB spunând că au aflat despre acest lucru în ultimul moment.

Şapte drumuri judeţene din Bacău, Suceava şi Constanţa au fost închise pentru scurt timp şi 24 de persoane au rămas blocate în maşini peste o oră, din cauza ninsorii şi a viscolului, în ultimele 24 de ore. Peste 1.700 pompieri au intervenit, joi şi în noaptea de joi spre vineri, cu 270 de mijloace, pentru a ajuta persoane rămase blocate cu maşinile în trafic, din cauza zăpezii şi a viscolului, dar şi pentru scoaterea apei din gospodării, curţi şi subsoluri, arată vineri IGSU, într-un comunicat de presă. În trei dintre cele 14 judeţe care joi au fost sub avertizare cod galben de ninsori şi lapoviţă,Bacău, Suceava şi Constanţa, circulaţia pe şapte drumuri naţionale a fost închisă temporar, pentru deszăpezire şi împrăştiere de material antiderapant.

Google a remediat o problemă tehnică apărută la nivelul unei componente a motorului său online, care începuse să traducă „Federaţia Rusă” prin termenul „Mordor”. Mordor este numele unei regiuni fictive, supranumite „Tărâmul Umbrelor”, în romanele „Stăpânul inelelor” şi „Hobbitul” scrise de JRR Tolkien. În plus, cuvântul „ruşi” era tradus prin „ocupanţi”, iar Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, prin sintagma „poneiul cel trist”. Erorile respective au fost introduse în mod automat în secţiunea de traducere din limba ucraineană în limba rusă a serviciului Google Translate, au precizat reprezentanţii Google.

Domenico Dolce şi Stefano Gabbana, designerii principali şi proprietarii casei D&G, au creat o colecţie feminină inspirată din portul tradiţional musulman, ce conţine voalul islamic (hijab) şi rochii lungi până la glezne (abaya), care se adresează în special clientelor din Orientul Mijlociu.Noua colecţie – al cărei nume oficial este The Abaya Collection: The Allure of the Middle East – a fost lansată în exclusivitate pe site-ul Style.com/Arabia, la începutul acestei săptămâni.

Potrivit unui comunicat de presă, colecţia se doreşte „o poveste vizuală fermecată despre graţia şi frumuseţea femeilor minunate din Arabia.De această dată, creaţiile vestimentare ale casei D&G, de obicei mulate pe corp, au fost înlocuite cu rochii lungi negre şi bej, realizate din crep şi mătăsuri. Unele modele includ câte un imprimeu discret, reprezentând margarete, lămâi, puncte colorate şi trandafiri, inspirate din colecţia tradiţională a casei italiene pentru primăvară-vară 2016, în timp ce altele sunt completate de un şnur sau un cordon.

Un artist din Ţara Galilor se inspiră din fauna acestei ţări pentru a crea uimitoare opere de artă din resturi de metal.Printre lucrările pe care JK Brown le face se regăsesc fluturi, păsări sau reptile, într-o mare variate de forme şi culori. „De când mă ştiu mi-a plăcut să admir animalele (mai ales pe cele din sălbăticie) şi să le desenez, sărbătorind în acest fel frumuseţea naturii”, a mărturist JK Brown.

Filmele „Bridge of Spies”, o dramă inspirată din fapte reale petrecute în timpul Războiului Rece, şi „Carol”, povestea unei iubiri lesbiene, au primit cele mai multe nominalizări,nouă,la ediţia din 2016 a premiilor decernate de British Academy Of Film And Television Arts (BAFTA). Nominalizările la premiile BAFTA 2016 au fost anunţate vineri dimineaţă, la Londra, de actorii Stephen Fry şi Gugu Mbatha-Raw, iar numeroasele nominalizări ale filmului „Podul spionilor/ Bridge of Spies”, un lungmetraj până acum ignorat în sezonul marilor premii hollywoodiene, pot fi considerate o mare surpriză.

Cântăreaţa americană Beyonce va cânta alături de trupa britanică Coldplay la gala Super Bowl 2016, ce va avea loc în luna februarie. Trupa Coldplay va susţine un concert în pauza finalei campionatului de fotbal american, în oraşul Santa Clara din California, pe 7 februarie, iar managerii de la Pepsi, compania care sponsorizează show-ul, au confirmat faptul că formaţia pop-rock britanică va fi însoţită pe scenă de Beyonce, o vedetă a muzicii R&B.

„Star Wars: Trezirea forţei/ Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” a devenit filmul anului 2015 în România, după ce a înregistrat încasări de aproximativ 2,7 milioane de dolari (peste 11,3 milioane de lei) şi a fost vizionat de aproape 510.000 de spectatori. Lungmetrajul „Star Wars: Trezirea Forţei”, regizat de J.J. Abrams, a fost lansat pe 18 decembrie 2015, şi este al şaselea distribuit de Forum Film România care devine filmul anului în ţara noastră după „Alice în Ţara Minunilor” (2010), „Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi” (2011) şi fiecare dintre cele trei filme din saga „Hobbitul” (2012, 2013 şi 2014).

O chitară a cântăreţului Elvis Presley, folosită în diverse concerte pe care „regele rock’n’roll-ului” le-a susţinut în anii 1970, a fost vândută cu 270.000 de dolari la o licitaţie organizată,în Statele Unite. Chitara respectivă,un model Custom Gibson Ebony Dove din 1969,a fost „vedeta” acestei licitaţii, ce a fost organizată în fosta reşedinţă a starului american, Graceland, în oraşul Memphis. Elvis Presley a folosit această chitară în zeci de concerte din 1971 până în 1975 şi a apărut alături de ea în documentarul „Elvis on Tour”

Turcia a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a-i transmite un protest faţă de atacuri în presa iraniană asupra preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în urma crizei diplomatice dintre Teheran şi Riyadh. Erdogan a refuzat să condamne Arabia Saudită pentru pentru faptul că l-a executat, luna aceasta, pe şeicul Nimr al-Nimr, un demnitar religios şiit. Execuţia a declanşat proteste de furie în Orientul Mijlociu, în zone cu populaţie majoritar şiită, iar în Iran protestatari au atacat două misiuni diplomatice saudite, determinând Riyadhul să întrerupă relaţiile bilaterale. Atacurile asupra Ambasadei saudite de la Teheran şi consulatului regatului de la Mashhad, al doilea cel mai important oraş iranian, sunt „inacceptabile şi deplorabile”, adaugă ministerul.

Doi bărbaţi din Orientul Mijlociu, care s-au înregistrat în SUA ca refugiaţi, au fost arestaţi de autorităţile americane din California şi Texas, fiind inculpaţi pentru susţinerea grupărilor teroriste. Niciunul dintre bărbaţi nu a fost acuzat de plănuirea vreunui atac terorist în Statele Unite. Unul dintre ei a fost inculpat pentru susţinerea grupării extremiste Stat Islamic şi ambii au fost acuzaţi de furnizarea de informaţii false despre legăturile pe care le au cu grupări teroriste internaţionale. Cele două cazuri sunt ultimele dintr-o serie descoperite în urma lansării unei campanii în Statele Unite de a combate militanţi ai grupărilor extremiste. În SUA, au avut loc peste 75 de arestări mediatizate care au vizat locuitori americani ce ar fi devenit radicalizaţi de militanţi islamişti începând cu 2014.

Anchetatorii belgieni au găsit într-un apartament din Bruxelles o amprentă a lui Salah Abdeslam, unul dintre autorii atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, care este căutat în continuare, dar şi urme de explozibil şi centuri explozive. Poliţia a găsit o amprentă digitală a lui Salah Abdeslam, urme de explozibil şi trei centuri care pot fi folosite la transportul explozivilor, într-un apartament din Bruxelles percheziţionat pe 10 decembrie, unde se afla un atelier de confecţionare a bombelor.Acest apartament, situat în cartierul Schaerbeek, „fusese închiriat sub o identitate falsă, care ar fi putut fi folosită” de unul dintre cei nouă bărbaţi arestaţi preventiv în ancheta belgiană asupra atacurilor de la Paris, a precizat Parchetul federal în comunicat.Conform publicaţiei Le Soir, apartamentul ar fi putut fi folosit drept ascunzătoare de Salah Abdeslam, dat în urmărire după atentatele din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, şi-a exprimat susţinerea privind campania de raiduri aeriene lansată de Moscova în Siria, numind-o „un război defensiv”. Într-un interviu difuzat pe data de 7 ianuarie, când ţara a sărbătorit Crăciunul Ortodox, Patriarhul Kiril a încercat să justifice raidurile aeriene ruse în Siria, spunând că acestea sunt necesare pentru a proteja ţara de „terorism”.El a spus că dacă grupurilor teroriste li s-ar permite să câştige puterea în Siria, ele vor aduce suferinţă poporului rus.

O rachetă americană inertă de tip Hellfire, trimisă în Europa în vederea unor antrenamente NTO, a fost expediată în mod eronat de pe bătrânul continent în Cuba, în 2014. Această pierdere de tehnologie militară sensibilă reprezintă unul dintre cele mai grave incidente de acest tip şi le provoacă îngrijorări americanilor cu privire la faptul că ar putea ajunge pe mâna Chinei, Rusiei sau Coreei de Nord. Trimiterea neintenţionată a rachetei în Cuba i-a consternat pe anchetatori dar şi pe experţi care lucrează în cadrul unui sistem de reglementare menit să împiedice tocmai ca asemenea echipamente să ajungă pe mâina cui nu trebuie.

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de un miliard de euro, prin care vor fi finanţate proiecte din 27 de ţări, inclusiv România şi Republica Moldova. Aceste programe sunt menite să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE. Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE.

Difuzarea unor emisiuni de propagandă sud-coreene extrem de sensibile, la frontiera intercoreeană, a fost reluată, în timp ce puterile lumii încearcă să impună sancţiuni Coreei de Nord în urma testului nuclear pe care l-a anunţat săptămâna aceasta. Aceste mesaje transmise la difuzoare,pe care Phenianul le consideră un act de război,critică regimul autoritarist al liderului nord-coreean Kim Jong-un şi abuzurile acestuia în domeniul drepturilor omului şi laudă totodată realizările democratice ale Coreei de Sud. Difuzate în 11 puncte, de-a lungul frontierei, transmisiunile includ cântece pop şi pot fi auzite pe o rază de până la zece kilometri, prcizează agenţia de presă sud-coreeană.

Misterul înconjoară identitatea bărbatului ucis de poliţişti,la exact un an şi la aceeaşi oră după atacul de la redacţia Charlie Hebdo,în faţa comisariatului de poliţie din arondismentul al XVIII-lea din Paris de pe Goutte-d’Or, în timp ce-i ameninţa cu o armă. Sase cartuşe au fost găsite pe jos, iar autopsia va permite să se stabilească câte gloanţe au atins agresorul.Cartierul Barbès a fost rapid izolat, însă numeroase întrebări persistă cu privire la modul de operare, identitatea şi mobilul atacatorului. Un fals dispozitiv exploziv,un buzunar lipit cu scoci din care ieşea un fir electric – a fost găsit, după ce a fost ucis, în bluzonul pe care-l purta atacatorul, ceea ce pune în discuţie dimensiunea teroristă a agresiunii.

Un luptător din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic şi-a executat mama în public, potrivit unui grup de expatriaţi sirieni.Bărbatul, în vârstă de 20 de ani, şi-a ucis mama în oraşul sirian Rakka, „capitala” de facto a organizaţiei teroriste, iar sute de persoane au privit scena, în apropierea unui oficiu poştal la care femeia lucra.Statul Islamic a acuzat-o de „apostazie” după ce fiul ei a „turnat-o”, potrivit Observatorului. Ea şi-ar fi „incitat fiul să părăsească Statul Islamic” şi voia să fugă împreună cu el. „Coaliţia va ucide toţi membrii organizaţiei”, i-ar fi spus ea.Statul Islamic şi-a construit o reputaţie de organizaţie extremistă prin decapitări, execuţii prin împuşcare în masă şi incendiera victimelor de vii, în faţa camerelor de luat, înregistrări video pe care le-a postat ulterior pe reţele de socializare.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii din Marea Britanie s-au declarat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în timp ce 85 la sută dintre români sunt pentru menţinerea României în UE, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul ORB International. Marea Britanie este singura ţară din cele 14 analizate în care majoritatea cetăţenilor este în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană, la polul opus aflându-se România, unde 85 la sută dintre cetăţeni îşi doresc să rămână în Uniunea Europeană şi doar 15 la sută să părăsească UE.Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 14.500 de adulţi din 15 ţări europene, Islanda fiind însă exclusă la chestionarul privind rămânea sau ieşirea din zona euro.

SPORT

Emil Săndoi s-a înţeles astăzi, 8 ianuarie, cu patronul Mihai Rotaru pentru rezilierea contractului cu CS Universitatea Craiova. În locul său, antrenor principal a fost numit Victor Naicu (foto mic 1). Noul tehnician al grupării oltene din Liga 1 a pregătit până acum o echipă de juniori a clubului, iar în trecut a mai antrenat formaţii din Liga a 3-a şi a 4-a.

Sergiu Hanca (23 de ani) este primul transfer reuşit de Dinamo în această iarnă. Ionuţ Negoiţă l-a convins pe tânărul mijlocaş să semneze cu trupa din Şoseaua Ştefan cel Mare după ce fosta sa formaţie, ASA Tg. Mureş, i-a reziliat contractul. Înţelegerea dintre cele două părţi este valabilă 3 ani şi jumătate.Fotbalistul cu 77 de partide la ASA s-a fotografiat cu tricoul noii sale echipe şi este foarte încântat de alegerea făcută. Cel puţin asta reiese din declaraţiile pe care le-a oferit în momentul în care şi-a pus semnătura pe contractul cu Dinamo. Acesta şi-a dorit foarte mult să ajunge în Ştefan cel Mare.

La doar câteva zile după ce s-a retras de la Brisbane, Simona Halep este protagonista unui nou anunţ neaşteptat, făcut public de organizatorii turneului de la Dubai. Halep nu se află pe lista jucătoarelor care vor participa la competiţia de categorie Premier, în perioada 15-20 februarie, sportiva din Constanţa alegând să nu îşi apere titlul câştigat în 2015 (6-4, 7-6 în finală cu Karolina Pliskova).Simona Halep adoptă o strategie nouă în prima jumătate a sezonului, înscriindu-se la un număr redus de turnee.

În mod surprinzător, Simona şi-a exclus din calendar o competiţie care are o valoare sentimentală, dar şi financiară. Halep a triumfat în Emiratele Arabe Unite în anul 2015, iar titlul respectiv este al doilea ca importanţă câştigat de româncă în circuit. Turneul din Dubai, care îşi schimbă statutul în fiecare an (într-un sezon face parte din categoria Premier 5 – 2015, iar în sezonul următor se încadrează în urna Premier – 2016), este dotat cu premii consistente, în valoare totală de 1.734.900 de dolari.

Cristi Tănase a semnat un contract pe trei ani cu Sivasspor. Fostul mijlocaş al Stelei s-a despărţit de Tianjin Teda, unde nu a reuşit să se adapteze. Fostul căpitan al Stelei revine în Europa. Cristi Tănase, 28 de ani, a fost anunţat oficial pe site-ul oficial al lui Sivasspor. Mijlocaşul român a ajuns ieri în Turcia, unde şi-a negociat contractul. Tănase s-a despărţit de Tianjin Teda, după numai şase luni petrecute în China, timp în care a avut zece apariţii, a dat două goluri şi un assist.

ProSport v-a prezentat la finele anului trecut cazul Asianei Peng (15 ani / 33 de kilograme / 1,42 m) una dintre marile speranţe ale gimnasticii româneşti, o sportivă născută din mamă româncă şi tată chinez. O fată care a rămas în afara lotului olimpic de la Izvorani, unde fetele îşi cizelau tehnica pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Mama Asianei, Silvana Peng, a declanşat o ofensivă totală la aflarea deciziei colectivului tehnic şi a reclamat faptul că fiica sa a devenit victima unui sistem care nu-şi respectă sportivii.

Hotărârea oficialilor conduşi de Octavian Bellu şi Mariana Bitang presupunea faptul că gimnastele care nu au fost păstrate în echipa care are ca ţintă calificarea la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro să se pregătească în continuare la Deva, sub îndrumarea unui team condus de reputatul Nicolae Forminte, unul dintre cei mai valoroşi antrenori români. La data publicării materialului, contactat de ProSport, şeful FRG, Adrian Stoica, a declarat că „Asiana Peng nu a fost aruncată la o ladă de gunoi. Ci se va miza pe ea pentru Tokyo 2020”.

Atacantul formaţiei FC Barcelona Luis Suarez a fost suspendat două partide pentru incidentele pe care le-a provocat la vestiare, după meciul cu echipa Espanol, antrenată de Constantion Gâlcă, din Cupa Spaniei. Sancţiunea este valabilă în Cupa Spaniei. Totodată, Pape Diop şi Hernan Perez, ambii de la Espanol, eliminaţi în meciul respectiv, au fost suspendaţi câte un joc. Diop, care l-a înjurat pe Suarez în timpul meciului, a primit circumstanţe atenuante, Comisia de Disciplină ajungând la concluzia că a fost provocat de fotbalistul uruguayan.

Formaţia FC Barcelona are cinci jucători, Dani Alves, Gerard Pique, Andres Iniesta, Lionel Messi şi Neymar, în echipa ideală a anului 2015 stabilită de UEFA, după voturile fanilor din întreaga lume.Cel mai tânăr jucător din această echipă este Paul Pogba, de la Juventus Torino, care la 22 de ani, l-a depăşit pe austriacul David Alaba (Bayern Munchen), în vârstă de 23 de ani.

Simona Halep (24 de ani) le-a dat o mână de ajutor australienilor în construirea „People’s Tower”, un proiect special gândit pentru vizitatorii celui mai mare oraş de carton din Australia. A doua jucătoare a lumii a fost invitată la Sydney Festival şi a fost pusă să lipească bucăţi de carton. Îmbrăcată lejer, cu ochelari mari de soare, Simona s-a descurcat de minune la proba de „lucru manual”. Simona s-a bucurat alături de copii de experienţa de pe „şantierul” oraşului de carton. Iar organizatorii au numit-o rapid „regina copiilor”.

Gregor Schlierenzauer (26 de ani) a luat o decizie radicală chiar în ziua în care a fost nevoit să privească din faţa micului ecran ultima etapă a Turneului celor patru trambuline şi încoronarea slovenului Peter Prevc în competiţia pe care o lua pe sus, în sezoanele 2011 / 2012 şi 2012 / 2013. După trei etape dezastruoase în „4 Hills”, în care a ratat de două ori prezenţa în manşa a doua, „Schlieri” a fost scos din echipa Austriei pentru etapa finală, de la Bischofshofen, de către antrenorul Heinz Kuttin. Austriacul a anunţat că nu va mai concura în acest sezon de sărituri cu schiurile, renunţând la Campionatul Mondial de Zbor cu schiurile, dar şi la restul etapelor de Cupă Mondială de sărituri cu schiurile (18 etape – ultima fiind programată la Planica, pe 20 martie).

Deşi a fost unul dintre mai buni jucători din Liga 1 în ultima parte a campionatului precedent şi a revenit la forma de atunci şi în ultimele meciuri din 2015, după o accidentare de durată, fostul căpitan al Oţelului din sezonul trecut, mijlocaşul Florin Cernat, nu mai speră într-o revenire la echipa naţională pentru Euro 2016. Cernat a mărturisit că dorinţele sale fotbalistice pentru acest an sunt legate doar de echipa sa de club, FC Viitorul.

Andreea Mitu (96 WTA) va ataca primul turneu de Mare Şlem al anului fără victorie la simplu: sportiva pregătită de Adrian Marcu a cedat net duelul din primul tur al calificărilor, la Sydney, scor 2-6, 3-6, în faţa Monicăi Puig (Puerto Rico, 96 WTA). Meciul, aparent echilibrat conform poziţiilor celor două sportive în clasamentul WTA, a fost rupt de către fostul număr 41 WTA încă din game-ul al treilea, atunci când Andreea nu a reuşit să salveze decât una dintre cele două mingi de break.

Chiar dacă în primul set Mitu a avut 15 procente în plus la frecvenţa primului serviciu faţă de Puig, tricolora nu a contat la retur, terminând manşa cu doar şase puncte adjudecate pe serva adversă, fără vreo oportunitate de break. La polul opus, Puig a profitat de slăbiciunea Andreei pe mingea a doua, a câştigat de două ori contra serviciului şi s-a impus cu 6-2.

Ivo Pinto, concurentul lui Alexandru Măţel pentru postul de fundaş dreapta în echipa lui Dinamo Zagreb a ajuns în Premier League, la Norwich City. Oficialii croaţilor au acceptat oferta de 2,2 milioane de euro, iar britanicii şi-au asigurat serviciile apărătorului pentru 3 ani jumătate. Fostul jucător al celor de la CFR Cluj a vorbit despre noua provocare a carierei sale, într-un interviu acordat pentru Norwich City TV.Jucătorul de origine portugheză a fost crescut la academia de juniori a celor de la Porto, iar CFR Cluj l-a adus de la Rio Ave, în iulie 2012, sub formă de împrumut. La formaţia din Gruia a adunat 45 de meciuri şi 4 pase decisive. Cu Dinamo Zagreb a cucerit două titluri de campion, în 2014 şi 2015 şi a jucat în grupele Ligii Campionilor.

Poloneza Agniezska Radwanska a câştigat fără probleme semifinala turneului de categorie International de la Shenzhen, scor 6-2, 6-4 în 75 de minute, în faţa germanei Anna-Lena Friedsam (95 WTA). Cele 180 de puncte garantate finalistei produc o schimbare importantă la nivelul clasamentului WTA, care va fi actualizat luni, 11 ianuarie, şi care va servi drept referinţă pentru stabilirea capilor de serie pentru Australian Open: Radwanska o depăşeşte pe Maria Şarapova în duelul pentru locul patru, rusoaica neevoluând în această săptămână, din cauza unei accidentări.

Dacă Serena Williams, Simona Halep, Garbine Muguruza şi Maria Şarapova depăşesc toate probleme fizice ivite în săptămâna de debut a sezonului 2016 şi vor fi prezente la Melbourne Park, atunci lista capilor de serie ar plasa-o la poziţia cinci pe Şarapova, cea care devine vulnerabilă pentru un duel în sferturi cu una dintre primele două jucătoare ale lumii – Serena Williams şi Simona Halep. În acest moment, Lucie Safarova şi-a anunţat oficial retragerea de la Australian Open, din cauza problemelor de sănătate care au la bază o infecţie bacteriană declanşată în toamna anului trecut. Flavia Pennetta va spune cel mai probabil „pas” participării la Australian Open, deşi numele său încă figurează pe lista jucătoarelor admise pentru turneul australian. Astfel, Caroline Garcia (34 WTA) este de aşteptat să fie ultima jucătoare prezentă pe lista capilor de serie.

Incertitudinea planează asupra jucătoarelor de top cu o săptămână înainte de anunţarea tabloului principal de concurs de la primul turneu de Mare Şlem al anului. Cinci din primele şase sportive în ierarhia WTA au acuzat probleme de sănătate în această primă săptămână a sezonului: Simona Halep şi Maria Şarapova au renunţat să mai ia startul la Brisbane, Serena Williams a renunţat la Cupa Hopman, iar Garbine Muguruza şi Petra Kvitova au abandonat după un singur set disputat în meciurile de miercuri. Din Top 8 WTA totuşi, fanii tenisului aşteaptă doar absenţa Flaviei Pennetta, cea care şi-a anunţat retragerea la final de 2015 şi care, prin fotografiile postate pe conturile oficiale de pe reţelele de socializare, lasă impresia că nu a reluat pregătirea şi că se bucură pentru moment de micile plăceri ale vieţii. Este certă în acest moment şi absenţa cehoaicei Lucie Safarova.

Celelalte cinci jucătoare cu probleme de sănătate sunt aşteptate la Melbourne Park, retragerile lor din săptămâna aceasta având o puternică componentă de siguranţă, ce vizează auto-conservarea şi evitarea unei agravării a accidentării. În siuaţia ideală pentru tenis, în care nu apar forfait-uri de ultimă oră în rândul primelor şase jucătoare, ppoloneza Agnieszka Radwanska (5 WTA), singura tenismenă de Top 8 care se mai află în cursă în această săptămână, poate zdruncina din temelii tabloul de concurs.

Echipa antrenată de Nicolo Napoli se va pregăti pentru a doua parte a campionatului în Turcia, ieşenii urmând să susţină în cantonamentul din Antalya cinci meciuri amicale. CSMS va avea cartierul general la hotelul Mardan din Antalya, în perioada 18 ianuarie – 7 februarie, iar în acest interval va disputa meciuri de verificare cu formaţii din Ungaria, Bulgaria, Georgia şi Cehia, după cum urmează:

22 ianuarie – Sopron (Ungaria, liga a II-a)
24 ianuarie – Lokomotiv Plovdiv (Bulgaria, liga I)
28 ianuarie – Chikhura Sachkhere (Georgia, liga I)
31 ianuarie – Zbrojovka Brno (Cehia, liga I)
2 februarie – Bohemians Praga (Cehia, liga I).

CSMS va relua pregătirile luni, 11 ianuarie, iar până la plecarea în Turcia echipa ieşeană va efectua antrenamente în Copou.

Ionuţ Năstăsie, jucător considerat la vremea lui unui dintre cei mai promiţători jucători români, a ajuns în liga a treia, la SCM Piteşti. În 2011, fostul mijlocaş al Stelei a fost ales în cea mai bună echipă a Campionatului European sub 19 ani, alături de jucători precum Alvaro Morata sau Gerard Deulofeu. Ajuns la 24 de ani, Ionuţ Năstăsie a semnat cu SCM Piteşti, echipă antrenată de Nicolae Dică. Asta după ce a fost pus pe liber de Viitorul. Fostul mijlocaş al Stelei are însă o poveste tipică fotbalistului român. La 19 ani, a jucat la naţionala României la Campionatul Europen U19.

Chris Young, reporter la sunderlandecho.com şi specialist pe echipa la care este legitimat Costel Pantilimon, este de părere că internaţionalul român va fi vândut. Costel Pantilimon şi-a pierdut locul de titular în ultimele meciuri. Managerul Sam Allardyce l-a preferat în locul său pe Mannone, care a fost rezerva lui Pantilimon pentru o perioadă destul de lungă timp. A fost o decizie oarecum surprinzătoare, având în vedere că Pantilimon a avut evoluţii excelente la Sunderland.

Mijlocaşul algerian Jugurtha Hamroun a declarat, la vizita medicală, că echipa sa, FC Steaua, va arată o nouă faţă în acest an, fiind convins că va continua seria bună a rezultatelor începută odată cu venirea antrenorului Laurenţiu Reghecampf. La vizita medicală efectuată la Institutul Naţional de Medicină Sportivă au fost prezenţi 16 jucători stelişti: Cornel Râpă, Cătălin Carp, Jugurtha Hamroun, Paul Papp, Nicolae Stanciu, Sulley Muniru, Valentin Cojocaru, Alin Toşca, Alexandru Tudorie, Vlad Mihalcea, Alexandru Chipciu, Cristian Onţel, Adrian Popa, Rareş Enceanu, Ionuţ Poiană şi Lucian Filip.

PROGNOZA METEO
8 Ianuarie 2016

Valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru aceastã perioadã în cea mai mare parte a țãrii. În cursul zilei, cerul va fi temporar noros, însã doar izolat vor fi precipitații slabe, mai ales sub formã de ninsoare, în regiunile nord-vestice și la munte. Noaptea, înnorãrile se vor accentua în cea mai mare parte a țãrii și pe arii restrânse, în centru vor fi precipitații mixte, iar în nord și la munte va ninge. Izolat se va produce polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în zona montanã înaltã, unde trecãtor va spulbera zãpada. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -10 grade și -1 grad. În zonele joase de relief izolat se va semnala ceațã.

Bucuresti

Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 3…4 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de -6 grade. Mai ales noaptea vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *