Stiri pe scurt 8 Decembrie 2016

Stiri pe scurt 8 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  8  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 decembrie. La data de 8 decembrie 1876, s-a născut scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu. Ea avut o contribuţie importantă la modernizarea romanului românesc, în special prin ciclul romanesc al familiei Halippa: „Fecioarele despletite”, „Concert din muzică de Bach”, „Drumul ascuns”, „Rădăcini” (m. 5 martie 1955).

Vineri după amiaza şi luni dimineaţa, cursurile vor fi suspendate la mai multe şcoli din Capitală pentru a putea fi instalate şi retrage urnele de vot. Astfel, în cursul zilei de vineri, toţi elevii care învaţă dimineaţa, până la ora 13:00, vor veni la şcoală la programul obişnuit, dar după-amiază vor fi clase din mai multe şcoli care vor suspenda cursurile pentru a putea fi montate urnele. Luni, de asemenea, în unele şcoli din Bucureşti vor fi suspendate cursurile până la ora 13:00, ca să fie scoase urnele de vot, iar după-amiaza programul se va desfăşura normal. Fiecare şcoală va analiza şi va decide în cursul zilei de joi dacă suspendă sau nu cursurile şi la câte clase. Decizia de suspendare a cursurilor se va lua doar dacă procesul de montare şi demontare a urnelor va afecta orele de curs ale respectivelor clase.

În aproape o lună de campanie electorală, la nivelul structurilor Ministerului de Interne, au fost înregistrate peste 300 de sesizări pentru fapte de corupţie şi încălcări ale legii electorale, fiind deschise 35 de dosare penale. Pentru organizarea în siguranţă a scrutinului de duminică au fost mobilizate 45.000 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru măsuri de ordine în secţiile de votare, a mai precizat oficialul. La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată ultima sedinţă a comisiei tehnice centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare de duminică, în cadrul acestei fiind prezentat, printre altele, bilanţul incidentelor din campania electorală, perioada 11 noiembrie-8 decembrie.

Consiliul General al CNATDCU va vota astăzi raportul Comisiei de Ştiinţe Juridice referitor la acuzaţia de plagiat în cazul procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a anunţat, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii au tranmis că aceasta este parţial fondată. Sursa citată a mai arătat că au fost consultate toate documentele puse la dispoziţie de către autorii sesizării şi de către persoana vizată, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării şi comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate.

Niciun timp n-a surprins adevăratul spirit al Crăciunului precum anii 1940 şi 1950. Filmele de sărbători cele mai iubite sunt din anii gloriei hollywoodiene. Gândiţi-vă la „It’s a Wonderful Life”. Imaginarul secolului trecut a creat tot ceea ce ne dorim şi de Crăciunul 2016. Fotografiile de arhivă, publicate pe countryliving.com din anii ’40 – ’50 pot inspira o poveste de Crăciun. Iată cum arată Crăciunul ideal prin perspectiva unor fotografii regăsite recent.

Copii veseli, zăpadă pufoasă, sanie trasă de bunici. Părinţii se sărutau pe furiş, sub vâsc, în mireasma de cozonaci, bezele şi mere coapte. Pe umerii tatălui, copilaşul întinde mână să aşeze ultimul glob în brad. Un Moş Crăciun ceremonios, cu renii lui, din Calea Lactee, descinde pe Pământ. Anii 40-50 au creat tot imaginarul Crăciunului ideal pe care astăzi ni-l recumpunem prin reclame sau shopping.

Un accident a avut loc, la intersecţia străzilor Barbu Văcărescu cu Ştefan cel Mare, un pieton fiind rănit grav după ce a fost lovit de o maşină. Din primele informaţii, şoferul autoturismului nu ar fi acordat prioritate pietonului. Circulaţia tramvaielor a fost reluată în zona Ştefan cel Mare după ce fusese blocată pe sensul către Piaţa Victoriei din cauza unui accident rutier, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră.

Guvernul va discuta, un proiect de OUG pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială, precum şi în domeniul adopţiilor, dar şi un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro. Pe ordinea zi se află un proiect de OUG pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială, precum şi în domeniul adopţiilor. Conform comunicatului de presă, pe ordinea de zi se mai află un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale.

Kaufland implementează legea reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19% la anumite categorii de produse, începând cu 10 decembrie 2016, cu trei săptămâni mai devreme faţă de data oficială de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2017. Conform legii 227/2015 a Codului Fiscal, TVA-ul va scădea de la 20% la 19%, în 2017, la categoriile de produse precum băuturi alcoolice, detergenţi, produse de curăţat, produse cosmetice, flori şi plante necomestibile şi alte produse nealimentare, cu excepţia articolelor care au cota de TVA 5%. Reducerea în avans va fi suportată exclusiv de Kaufland România în perioada 10 decembrie – 31decembrie 2016. Până la intrarea în vigoare a noii legi, TVA-ul datorat bugetului de stat şi afişat pe bonul de casă va rămâne 20% din preţul de vânzare.

Conform formulei de calcul, modificarea cotei TVA de la 20% la 19% la produsele din categoriile menţionate echivalează cu o scădere a preţurilor de 0,83%. De exemplu: un produs cu preţul de 5,99 lei (cu TVA de 20% inclus) şi care fără TVA costă 4,99 lei (5,99 lei/1,20), va avea preţul cu TVA calculat 19% de 5.94 lei (4,99 lei preţ fără TVA x 1,19). Produsele aflate în promoţii sau oferte speciale în această perioadă vor avea deja inclusă reducerea de 0,83% în preţul final afişat. Kaufland are peste 1.300 de magazine în şapte ţări şi este prezent în România de 11 ani cu un număr de 111 magazine deschise, cu peste 15.000 de angajaţi.

Teva Pharmaceutical Industries investighează afirmaţiile făcute de un informator anonim potrivit cărora compania a mituit medici din România cu scopul de a prescrie medicamentele firmei. Informaţiile au apărut în contextul în care compania cu sediul în Israel face obiectul unei anchete în Statele Unite, privind presupuse cazuri de mită în alte ţări. Purtătoarea de cuvânt a firmei Teva a confirmat că există o investigaţie în desfăşurare, dar a refuzat să comenteze afirmaţiile.

Teva a deschis investigaţia în 2015 după ce un informator anonim a acuzat compania că plăteşte doctorilor români onorarii de vorbitori şi le acoperă cheltuielile de transport internaţional. În schimb, medicii recomandau medicamentul Copaxone, destinat sclerozei multiple, „cât mai multor pacienţi posibil”, a scris informatorul într-un email trimis directorului executiv al Teva şi comisiei de audit, în 2015. Pentru a justifica onorariile, Teva oferea medicilor o prezentare PowerPoint din care acesta citea informaţii în cadrul întâlnirilor din domeniul sanitar. Informatorul nu a specificat sumele de bani presupuse a fi plătite.

Reprezentanţii salariaţilor din Hidroelectrica pichetează, sediul central al companiei pentru schimbarea Contractului Colectiv de Muncă, solicitând şi o majorare salarială cu 18% faţă de nivelul din 2010, a declarat secretarul general al sindicatului Hidrosind, Nicolae Aurariu. Liderul sindical a mai spus că, pe fondul profiturilor de peste un miliard de lei obţinute de Hidroelectrica în ultima perioadă, „noii manageri şi-au prevăzut salarii mari şi creşteri de salarii mari, dar la nivelul angajaţilor de rând nu a fost nicio majorare”. Astfel că, faţă de 2010, „oamenii muncesc mai mult pentru aproximativ aceleaşi salarii, ceea ce înseamnă, de fapt, că avem scăderi salariale”.

Un set complet al revendicărilor din care mai fac parte şi schimbările din Contractul Colectiv de Muncă, va fi prezentat la pichetul pe care sindicaliştii l-au programat, cu aprobările necesare, pentru ora 12.00. Discuţiile cu administraţia încep la ora 10.00, iar mesajul sindicaliştilor pentru angajaţii pe care îi reprezintă este „Mergem până la capăt, am răbdat destul”. În luna iunie 2016, cea mai mare companie de stat, Hidroelectrica, a ieşit din insolvenţa în care intrase, din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina, din sudul judeţului Buzău, descoperit la sfârşitul lui 2014, aceasta fiind ultima fază a etapei de explorare a unui zăcământ nou. Producţia se realizează cu ajutorul sondei Padina Nord 1, forată în 2014, şi a unor facilităţi de producţie nou-construite: separatoare de gaze, sisteme de tratare şi măsurare a gazelor, conducte pentru conectarea cu sistemul naţional de transport şi facilităţi de depozitare a produselor lichide. Valoarea cumulată a investiţiilor celor două companii în perioada 2014-2016, pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Lucrările de construcţie a facilităţilor s-au realizat în şapte luni.

Cu o producţie medie totală de gaze şi condensat care s-a stabilizat în jurul valorii de 1.900 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi), în linie cu estimările iniţiale, sonda Padina Nord 1 se numără în acest moment printre cele mai productive sonde din portofoliul OMV Petrom. Companiile estimează că la Padina producţia experimentală va dura circa 12 luni. Prin exploatarea experimentală se urmăreşte obţinerea datelor care să permită stabilirea detaliilor tehnico-economice care stau la baza deciziei de trecere în faza de dezvoltare. OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, judeţul Arad, au depistat 24 de adulţi şi 18 minori din Irak şi Maroc, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunşi într-o cisternă. Cisterna, goală, era condusă de un bărbat de 48 de ani din judeţul Sălaj. Migranţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferul român pentru complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Poliţia Română colaborează cu autorităţile din Germania pentru identificarea unui cadavru descoperit pe râul Elba, într-o cutie metalică, existând informaţii că este vorba despre o persoană care provine din sud-estul Europei. Persoana în cauză avea vârsta cuprinsă între 45 şi 60 de ani, corp atletic, în jur de 75 de kilograme, înălţime de aproximativ 1,80 m. Pe antebraţul stâng avea un tatuaj cu inscripţia ,,Michaela”, iar pe degetul inelar stâng purta un inel gravat pe interior cu inscripţia ,,Michaela”.

Cadavrul a fost descoperit într-o cutie metalică, veche, parţial ruginită. Din anchetă a rezultat că acest tip de cutie a fost produs la scară largă până în 1991. Pe partea din faţă a acesteia a fost decoperită inscripţia ,,Albert Glück” scrisă cu cerneală neagră. Reconstrucţia facială efectuată de autorităţile judiciare germane prezintă înfăţişarea aproximativă a persoanei descoperite. Două etichete au fost descoperite lipite în interior, una cu inscripţia „Original BETRA Qualität” şi alta cu inscripţia ,,Mainzelmännchen” (personaje animate) pe care era scris ,,ZDF” (Televizunea Publică Germană).

Încă un dosar penal în cazul din Carei, cu jucăriile din ouă surpriză asamblate acasă de mai mulţi localnici, dezvăluit de un reportaj al publicaţiei britanice The Sun. Firma din Carei este vizată pentru evaziune fiscală. Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a autosesizat, după ce mai multe persoane au recunoscut că munceau acasă la asamblarea jucăriilor, fără să aibă contract de muncă, potrivit Gândul. DIICOT are deja o anchetă pentru trafic de minori, pentru că în reportaj apar si copii care lucrau la asamblarea jucăriilor.

Anul 2017 ar putea fi cel în care China depăşeşte prognozele de creştere, Brexitul se transformă în Bremain, peso-ul mexican o ia în sus iar băncile italiene se dovedesc a fi cea mai performantă clasă de active de capitaluri proprii. Scenariile fac parte din cele 10 previziuni scandaloase pe care banca de investiţii Saxo Bank le publică în fiecare decembrie. Previziunile controversate nu trebuie considerate ca fiind perspectiva oficială a Saxo Bank asupra pieţei, ci reprezintă mai degrabă evenimente şi mişcări ale pieţei ce sunt considerate excepţionale şi au un mare potenţial de a deranja opiniile majorităţii, precizează un comunicat al instituţiei.

David McCandless pentru InformationIsBeautiful.net a creat o hartă în care a identificat caracteristica dominantă a ţărilor lumii în 2016. Datele sunt coroborate din statisticile Băncii Mondiale, ONU şi alte surse. Sunt domenii precum: comerţ, psihologie, ecologie, gastronomie, probleme sociale, etc. In Rwanda sunt cele mai multe femei în parlament. Nimeni de pe lumea asta nu are atât de mulţi consumatori de pizza ca-n Norvegia. Canada este dependentă de Facebook. Hondurasul are o criminalitate crescută. Surinamul are încă păduri neexploatate. Peru înseamnă cocaină. Argentina carne de cal. Grecii sunt mari amatori de brânză. Turcia înseamnă cenzura social media. Pakistanul guy porn. În Nigeria se joacă scrabble. România nu are în dreptul ei nicio problemă majoră, dar nicio pasiune importantă.

Înapoi în Europa, Ungaria este numărul unu în privinţa starurilor porno, în Franţa sunt cei mai mulţi băutori de wisky şi nu de vin, aşa cum ar fi fost de aşteptat, Danemarca excelează în domeniul industriei eoliene, Spania este cunoscută pentru toleranţa pentru comunitatea LGBT, iar Lituania are cel mai rapid WiFi, în timp ce în Marea Britanie sunt cei mai mulţi milionari. Pe de altă parte, Croaţia domină în transplanturile renale, iar Belarusul este cunoscut pentru amatorii de alcool, iar Olanda pentru cei de cafea.

Americani au cel mai mult spam în e-mailuri, în Mexic este abundenţă de lămâi, iar în Cuba doctorii sunt din plin. În Venezuela se găseşte cel mai ieftin petrol, iar columbienii sunt cei mai fericiţi oameni. Cele mai multe banane se găsesc în India, iar în Thailanda orezul este din abundenţă. Madagascarul este cunoscut pentru vanilia sa. Pe continentul african, În Uganda sunt cei mai mulţi antreprenori, iar Kenya este cunoscută pentru ceaiul său negru.

Postul britanic de televiziune BBC este investigat în Thailanda pentru că l-ar fi defăimat pe noul rege thailandez, după ce a făcut publică o fotografie a acestuia care a atras critici în mediul online. Comportamentul ofensator faţă de un monarh aflat la conducere este considerat un delict major în Thailanda şi poate fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare. Monarhia constituţională din Thailanda s-a aflat în atenţia publică internaţională încă din 13 octombrie, când fostul rege Bhumibol a murit la vârsta de 88 de ani, după 70 de ani de domnie.

Gruparea paramilitară Magyar Nemzeti Arcvonal (Frontul Naţional Ungar), a cărui lider a fost arestat în octombrie după ce a împuşcat mortal un poliţist în oraşul Bony din Ungaria şi care ar fi pregătit un atac, a fost „practic” desfinţată. Poliţia a efectuat investigaţii împotriva tuturor membrilor activi ai grupului, plasânu-i pe trei dintre ei în arest preventiv. Majoritatea din cei 19 membri ai grupului sunt anchetaţi pentru posesie ilegală de arme, muniţie şi explozibili şi sunt suspectaţi că pregăteau un atac violent la adresa membrilor comunităţii. Printre cei suspectaţi de pregătirea unui atac sunt Istvan Gyorkos junior, fiul presupusului criminal din Bony.

Deputaţii sud-coreeni au depus, o moţiune pentru destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămâni într-un scandal de corupţie. În textul moţiunii, Park este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de o serie de alte delicte, de la eşecul de a proteja poporul până la corupţie şi abuz de putere. Textul va fi supus vineri votului Adunării Naţionale. Dacă moţiunea va fi adoptată, Curtea Constituţională va trebui, de asemenea, să o valideze. În cazul în care Curtea Constituţională va valida moţiunea, Park va fi primul şef de stat sud-coreean ales în mod democratic care nu îşi va termina mandatul de cinci ani.

Patruzeci şi şapte de persoane au murit după ce un avion de pasageri s-a prăbuşit în Pakistan, printre ei numărându-se şi o vedetă de muzică rock care a devenit ulterior evanghelist musulman, doi copii şi trei străini. Aeronava de tip ATR-42 implicată în accident a fost supusă unor proceduri regulate de întreţinere, obţinând inclusiv certificare A în luna octombrie, a declarat şeful companiei aeriene Muhammad Azam Saigol. Se pare că avionul a avut o defecţiune la unul dintre cele două motoare turbopropulsoare puţin înainte de accident, dar acest lucru trebuie confirmat de o anchetă. Avionul s-a părbuşit la doar 50 de kilometri distanţă de destinaţia sa, aeroportul internaţional de la Islamabad.

Peste 100 de persoane au murit şi aproximativ 700 au fost rănite în urma cutremurului care s-a produs miercuri în provincia Aceh din Indonezia. Eforturile echipelor de căutare au fost încetinite de mai multe blocaje în trafic în zona unde a fost localizat epicentrul seismului, la Pidie Jaya, unde se află aproximativ 140.000 de locuitori. Imagini difuzate de posturile de televiziune arată pacienţi îngrijiţi în corturi improvizate, în parcări, spitalele fiind supraaglomerate. Autorităţile au anunţat că bilanţul victimelor a ajuns la 102 morţi, peste 700 de răniţi şi că mii de persoane au fost strămutate. În această zi sunt programate căutări într-o piaţă care a fost distrusă şi unde cel puţin 5 persoane sunt blocate sub dărâmături.

Cuba a anunţat că speră să semneze cel puţin jumătate dintre cele 12 acorduri cu Statele Unite înainte ca magnatul Donald Trump să fie investit în funcţie pe data de 20 ianuarie 2017. Oficiali cubanezi şi americani au discutat la Havana despre ce mai poate fi făcut în timpul celor câteva săptămâni în care Obama va mai deţine şefia Casei Albe, convenind să programeze mai multe vizite la nivel înalt şi întâlniri de ordin tehnic. Analiştii susţin că cu cât Statele Unite şi Cuba aprofundează aceste măsuri de relaxare, cu atât ele vor deveni ireversibile.

Leonardo DiCaprio şi preşedintele Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) s-au întâlnit cu Donald Trump, noul preşedinte ales al SUA, pentru a discuta modul în care locurile de muncă din domeniul protecţiei mediului pot duce la creştere economică, la câteva ore după anunţul lui Trump în privinţa noului lider al Agenţiei Pentru protecţia Mediului. Într-o declaraţie pentru AP, Terry Tamminen, directorul Fundaţiei Leonardo DiCaprio, a confirmat întâlnirea.

Tamminen a declarat că el şi DiCaprio au realizat o prezentare pentru Trump, fiica sa Ivaka şi pentru alţi membri ai echipei preşedintelui, în privinţa modului în care centrarea pe energia verde, regenerabilă, ar putea crea milioane de locuri de muncă. Numirea lui Scott Pruitt este considerată un semnal al dorinţei republicanilor de a schimba moştenirea lăsată de Obama în domeniul schimbării climatice.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, este de părere că Arabia Saudită şi Iranul stârnesc războaie prin intermediari în Orientul Mijlociu, iar unii politicieni din regiune se folosesc de islam pentru a-şi atinge propriile obiective politice. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că Marea Britanie este aliată cu Arabia Saudită, iar orice sugestie contrară este eronată.

Uniunea Europenă urmează să acorde în curând drept de călătorie fără viză cetăţenilor din Ucraina şi Georgia, după ce oficialii europeni au anunţat că s-a ajuns la un acord pe tema disputei din interiorul UE ce a prevenit introducerea mai devreme a acestei măsuri. În urma acestei măsuri, 45 de milioane de ucrainieni şi 5 milioane de georgieni vor primi dreptul de a călători pe teritoriul Uniunii Europene fără a mai avea nevoie de vize.

SPORT

Novak Djokovic vrea să-şi găsească rapid un nou antrenor, până la începutul sezonului din 2017, ţinând cont că s-a despărţit de Becker după trei ani de colaborare! Darren Cahill, cel care i-a mai pregătit cu succes pe Lleyton Hewitt şi Andre Agassi, ar fi omul potrivit la locul potrivit în această situaţie. Casa de pariuri Sky Bet chiar le-a acordat cote candidaţilor pentru postul de antrenor al numărului 2 mondial, iar Darren se află printre favoriţi. În viziunea bookmakerilor, trei oameni au şanse egale să-l preia pe Novak, deţinător a 12 titluri de Grand Slam: John McEnroe (SUA), Andre Agassi (SUA) şi Pat Rafter (Australia), toţi foşti mari jucători, au primit o cotă de 9,00. Urmează Jim Courier, actualul căpitan al echipei de Cupa Davis a SUA – cotă 10, iar pe următorul loc se poziţionează Darren Cahill, cu o cotă de 11,00! Dacă s-ar concretiza un astfel de „transfer”, Darren îl va avea secund în staff-ul lui Djokovic pe slovacul Marian Vajda, antrenor al sârbului din anul 2006.

Când vine vorba despre antrenorii valoroşi din Liga 1, dacă ar exista un clasament, carismaticul Vasile Miriuţă s-ar afla între primele poziţii. Deşi a antrenat doar trei echipe în campionatul românesc, Ceahlăul, CFR Cluj şi ASA Târgu Mureş, tehnicianul cu dublă cetăţenie, româno-maghiară, a reuşit rezultate notabile. Asta deşi, în unele cazuri, condiţiile n-au fost tocmai propice performanţei. Antrenorul de la CFR Cluj a vorbit, într-un interviu pentru ProSport, în stilul caracteristic, deschis şi mai mereu glumeţ, despre actuala situaţie a echipei sale, şansele la titlu, despre viaţă, visul nemţesc şi posibilitatea de a fi selecţioner al naţionalei Ghanei sau Gabonului.

Rusia a fost doborâtă de România, miercuri seara, după 20 de ani la un turneu final (22-17 în meciul doi de la Campionatul European din Suedia), pentru că a funcţionat din plin cu mai multe motoare. În evidenţă a ieşit Denisa Dedu, absolut fabuloasă, apărarea care a dat cu adversarele de pâmânt, metaforic vorbind, dar şi pentru că în atac anumite jucătoare au făcut diferenţa atunci când echipa avea mai mare nevoie. Cristina Neagu şi Eliza Buceschi au marcat cele patru goluri cu care România s-a desprins în învingătoare în finalul partidei, de la 17-17 pentru 21-17. Noua jucătoare a Dunării Brăila a dat recital în repriza a doua, marcând mai bine de 50% din goluri echipei (6 din 11, dintre care primele patru ale României). De asemenea, a scos două aruncări de la 7 metri.

Adrian Mutu a comentat în premieră gestul lui Dan Nistor în meciul cu Gaz Metan Mediaş, când mijlocaşul din Ştefan cel Mare a băgat în şorţ banderola de căpitan şi i-a înfuriat pe suporteri. „Briliantul” spune că Nistor nu şi-a dat seama, la momentul cu pricina, de ceea ce a făcut şi anunţă că mijlocaşul adus de la Pandurii Târgu Jiu va rămâne căpitan până în iarnă, când conducerea clubului va lua o decizie. Mutu nu s-a ferit să-i numească pe tinerii Nedelcearu şi Rotariu drept potenţiali viitori căpitani ai lui Dinamo.

Ameninţată cu falimentul, Pandurii Târgu Jiu riscă să nu apuce să joace pe noul Stadion „Tudor Vladimirescu”. Dacă viitorul echipei de fotbal pare sumbru, arena de 12.500 de locuri prinde contur pe zi ce trece. Acest aspect a fost sesizat şi de antrenorul Petre Grigoraş, care se teme ca stadionul din Târgu Jiu să nu devină piesă de muzeu, precum operele lui Constantin Brâncuşi. Sâmbătă, de la ora 16, pe Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, echipa gorjeană întâlneşte revelaţia actualului sezon, Gaz Metan Mediaş. Echipa sibiană e pregătită de fostul antrenor al Pandurilor, din sezonul 2013-2014, Cristi Pustai.

Astra joacă în această seară împotriva celor de la AS Roma şi are şanse importante de a se califica în primăvara europeană. Petre Buduru, preşedintele Consiliului Director al formaţiei din Giurgiu, a declarat că Astra va primi peste un milion de euro din partea celor de la UEFA în eventualitatea în care vor trece de grupe. Dacă în cazul lui Alibec lucrurile sunt clare, atacantul va merge la Steaua, în ceea ce-l priveşte pe Şumudică situaţia este mai complicată. Antrenorul poate pleca de la Astra doar dacă achită o anumită sumă de bani.

Astra este în faţa celei mai mari performanţe europene din istoria clubului, un vis care poate fi îndeplinit la sfârşitul celor 90 de minute, de joi, ora 20:00, împotriva lui AS Roma, echipă calificată deja în fazele eliminatorii ale Europa League. Calculele sunt simple: campionii României se pot califica şi la o înfrângere, dar Şumi nu riscă şi îi va ataca pe italieni cu cea mai bună formulă de start, cu Alibec, Budescu şi Teixeira. Astra are nevoie să înveţe să joace şi acasă, după ce a luat doar un singur punct pe teren propriu, în remiza scor 1-1 cu Viktoria Plzen, în timp ce restul de şase puncte au fost muncite şi obţinute în deplsare, cu Plzen scor 2-1 şi în victoria incredibilă cu Austria Viena, scor 2-1, acesta din urmă dându-le elevilor lui Şumudică un bonus moral în drumul spre primăvara europeană.

Steaua Bucureşti şi Astra Giurgiu joacă diseară ultimele meciuri din grupele Europa League. Ambele au şanse de calificare, iar casa de pariuri online Betano.com a realizat scenariile posibile pentru ca echipele noastre să facă pasul în primăvara europeană. Înainte de a trece la calcule, am observat şi faptul că Betano are probabil cea mai bogată ofertă pentru meciurile Stelei şi Astrei, la pariuri sportive. Sunt aproximativ 200 de tipuri de pariuri şi peste 1.000 de posibilităţi de pariere pe fiecare meci! De altfel, fiecare partidă de astăzi din Europa League are o vastă ofertă, pe Betano.

A 105-a ediţia a turneului de la Australian Open reprezintă un prilej de sărbătoare şi pentru tenisul românesc. Nu mai puţin de 5 sportive din România sunt acceptate direct pe tabloul principal al Grand Slamului programat în perioada 16-29 ianuarie 2017. Organizatorii de la Australian Open au definitivat lista jucătoarelor calificate direct pe tabloul principal, iar 5 românce vor da asaltul la Melbourne, în luna ianuarie: Simona Halep (5 WTA), Irina Begu (29 WTA), Monica Niculescu (38 WTA), Sorana Cîrstea (80 WTA) şi Patrcia Ţig (107 WTA)! Dacă Simona, Irina, Monica şi Sorana îş rezervaseră cu mult timp în urmă biletele de avion, Patricia a avut parte de un mare noroc, prinzând ultimul loc calificabil.

Atacantul gabonez Pierre-Emerick Aubameyang a contribuit cu un gol şi o pasă decisivă la egalul obţinut de Borussia Dortmund, miercuri seara, pe terenul celor de la Real Madrid. La finalul partidei, fotbalistul de 27 de ani a mărturisit că speră să joace pentru echipa de pe Santiago Bernabeu. Atacantul spune că nu se grăbeşte să plece de la Borussia Dortmund, dar are de gând să respecte o promisiune pe care i-a făcut-o bunicului său, iar într-o zi să semneze cu Real Madrid. Cotat la 45 de milioane de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.de, Pierre-Emerick Aubameyang a afirmat în mai multe rânduri că vrea să joace pentru Real Madrid. Transferat în 2013 de la Saint-Etienne, pentru 13 milioane de euro, Aubameyang a marcat 99 de goluri, în 162 de meciuri jucate pentru Dortmund.

S-a încheiat faza grupelor din UEFA Champions League, iar Dinamo Zagreb a stabilit un record ruşinos. Gruparea din Croaţia a devenit, în mod oficial, cea mai slabă echipă din istoria competiţiei. Dinamo Zagreb a încheiat Grupa H cu zero puncte şi fără a marca vreun gol. Croaţii s-au duelat cu Juventus (lider), Sevilla (locul secund) şi Ol.Lyon (locul trei) şi au reuşit contraperformanţă de a nu marca nici măcar o dată în cele şase meciuri. Cele mai „bune” rezultate înregistrate de croaţi au fost înfrângerile la limită cu Sevilla şi Lyon, rezultate obţinute pe teren propriu. Până aseară, recordul negativ era deţinut de Levski Sofia care în 2006 izbutea să marcheze un singur gol în grupele UEFA Champions League.

Denisa Dedu a fost inspiraţia antrenorului cu portarii, Jaume Fort, din meciul cu Rusia, scor 22-17, într-o partidă în care portarul de 22 de ani a avut un procentaj uimitor, de 57 % de aruncări parate. Cireaşa de pe tort a fost pusă în minutul 48, când România era în inferioritate numerică, la scorul de 16-14, iar Rusia pornea pe contraatac prin Ludmila Postnova. Rusoaica s-a aruncat în semicercul României, a aruncat tare la colţul lung, iar Dedu a parat incredibil cu palma mâinii stângi. România a controlat toate cele 60 de minute ale partidei, cu o Rusie pe care am condus-o în prima parte şi cu 7-2, dar la pauză scorul a arătat 11-9. De-a lungul reprizei secunde, rusoaicele au stat în coasta naţionalei antrenate de Martin Ambros, la o diferenţă de 1-2 goluri şi numai inspiraţia din poartă a Denisei Dedu, dar şi forcingul din finalul partidei ne-au adus o victorie la cinci goluri.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal Asociaţie (FIFA), Gianni Infantino, intenţionează să crească numărul de echipe participante la Cupa Mondială la 48 şi să schimbe formatul competiţiei, cu 16 grupe de câte trei echipe. În campania pentru preşedinţia FIFA, Gianni Infantino a promovat acordarea mai multor şanse pentru echipele naţionale mai mici din lume şi a obţinut votul acestora. Criticii acestuia susţin că este vorba doar despre o tentativă de a majora încasările FIFA o dată cu numărul de naţiuni participante. Membrii Consiliului FIFA au primit patru propuneri pentru formatul Cupei Mondiale, inclusiv menţinerea celui cu 32 de echipe. Infantino ar putea cere susţinerea pentru formatul cu 48 de echipe începând din 2026, în cadrul întrunirii de luna viitoare (9 ianuarie).

Simona Halep (4 WTA), cea mai valoroasă jucătoare de tenis a României, şi Marius Copil (133 ATP), cel mai bun tenismen român al momentului, sunt legaţi de o prietenie veche de 19 ani. Simona a postat, pe Instagram, o imagine în care apare alături de Marius la inaugurarea unui patinoar construit de Ion Ţiriac, spunând: „19 ani de prietenie. Nu uitaţi să zâmbiţi!”. Halep (25 de ani) face parte din aceeaşi generaţie cu Copil (26 de ani), cei doi având o relaţie specială. În ciuda faptului că au crescut în oraşe aflate la o distanţă de 800 de km unul de celălalt, Constanţa şi Arad, cei doi sportivi s-au cunoscut încă de pe vremea junioratului. Fiind doi copii talentaţi, Simona şi Marius au interacţionat în cadrul competiţiilor naţionale, rămânând apropiaţi chiar dacă anii au trecut peste prietenia lor.

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat, după victoria naţionalei feminine de handbal a României împotriva Rusiei în grupa D a Campionatului European din Suedia, că acest succes a adus o mare bucurie în rândul românilor. Naţionala României a câştigat meciul cu Rusia, scor 22-17 (11-9), al doilea din grupa D a Campionatului European din Suedia. Este prima victorie a României cu reprezentativa Rusiei din ultimii 20 de ani. Şi preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a transmis un mesaj prin intermediul reţelei de socializare: „Am învins Campioana Olimpică! România — Rusia: 22—17! Mândru că sunt Român! Bravo Fetelor.

Adina Diaconu a cucerit şi medalia de bronz, la Campionatul Mondial de juniori desfăşurat la Cape Town, în Africa de Sud, după ce tot miercuri a câştigat şi titlul mondial, la dublu, alături de Andreea Dragoman. Performanţa e cu atât mai îmbucurătoare şi mai onorantă pentru sportivă, dar şi pentru România, deoarece Adina Diaconu e singura jucătoare din Europa care a ajuns în lupta pentru podium într-o mare de sportive asiatice. Tânara sportivă a reuşit o performanţă mai mult decât onorabilă, după ce în mai puţin de o zi a reuşit să câştige două medalii, bronz la simplu şi aur la dublu alături de Andreea Dragoman.

PROGNOZA METEO
8 Decembrie 2016

Vremea se va menține rece pentru aceastã datã, în cea mai mare parte a țãrii, deși, majoritatea valorilor termice și în special cele nocturne, vor marca o creștere fațã de intervalul anterior. Creșterea de temperaturã va fi substanțialã în Moldova unde, vor fi înnorãri și pe arii restrânse, precipitații slabe, predominant sub formã de ploaie. Astfel de fenomene vor fi posibile, dar trecãtor și cu totul izolat și în Maramureș, Transilvania și nordul Dobrogei. Vor fi condiții de polei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, îndeosebi pe creste, precum și în extremitatea de sud-est. Temperaturile maxime vor avea valori de la -4…-3 grade în depresiunile Carpaților Orientali, pânã la 9 grade în Moldova, iar cele minime vor fi cuprinse între -8 și 2 grade, mai scãzute în depresiuni, dar și mai ridicate în nord-est. Local, cu precãdere spre sfârșitul intervalului, în zonele joase de relief va fi ceațã, asociatã pe spații mici cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Temperatura aerului va crește pânã la valori apropiate de cele specifice perioadei. Maxima se va situa în jurul a 5 grade, iar minima va fi de -3…-2 grade. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *