Stiri pe scurt 7 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 7 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 7 septembrie. In anul 1907, a încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este întemeietor al lingvisticii, filologiei şi lexicografiei româneşti („Etymologicum Magnum Romaniae”), unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române, creatorul dramei istorice româneşti („Răzvan şi Vidra”) (n. 16 februarie 1836).

Specialiştii atrag atenţia de mult că este nevoie de o adevărată revoluţie curriculară şi de programă şcolară în sistemul de educaţie, însă sistemul pare înămolit în vechile lui metehne de dinainte de 1989, cum ar fi o curriculă bogată în multe materii. Numai în ultimii ani de liceu sunt 15 materii. Problema reformei curriculare trenează de 26 de ani, timp în care s-au făcut mici ajustări, însă nu s-a realizat niciodată o reformă consistentă.

Expertul în Educaţie, Marian Staş, spune despre evoluţia curriculei în ultimii 26 de ani că „întregul proces este încremenit în acerba frică de schimbare”. În ceea ce priveşte programa de liceu, Staş consideră că nici nu se pune problma vreunei schimbări reale în mai bine, „iar gimnaziul tocmai a fost catadicsit cu un plan-cadru din clasa caracterizată drept carizatură de către răposatul academician Solomon Marcus şi, respectiv, meşteşug de tâmpenie, de către profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei”.

Ministerul Finanţelor a anunţat, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii. La rândul ei, ministrul de resort, Anca Dragu, a precizat că a cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.

Ministerul Finanţelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifică în mod substanţial aproape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare în 8 septembrie 2015. Printre propuneri se numără modificarea contribuţiilor CAS. Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.

În acest moment, contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%. Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru. Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, că guvernul Cioloş îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit, ca reacţie la proiectului Ministerului de Finanţe care propune modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator la 21,7% la angajat. El a sublinit că ”nu este treaba guvernului ăsta să adopte astfel de politici”, ci a viitorului Executiv.

Veniturile nete anuale ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu au crescut în perioada 2010 – 2015, de la 595.000 de lei la 1.144.069 lei, majorarea fiind determinată de „factori exogeni”. Veniturile anuale nete ale Guvernatorului Mugur Isărescu, conform declaraţiilor de avere, sunt următoarele: 2009 – 617.444 lei; 2010 – 595.456 lei; 2011 – 772.380 lei; 2012 – 807.679 lei; 2013 – 828.950 lei; 2014 – 963.652lei şi 2015 – 1.144.069 lei. Variaţia veniturilor a fost determinată de factori de natură exogenă: reducerea salariilor nete cu 25% în 2010, creşterea veniturilor nete prin plafonarea CAS în 2011, de indexări salariale în linie cu rata inflaţiei (anii 2009-2014), de acordarea participaţiei la profit (excepţie făcând anii 2009 şi 2014) şi de încasarea indemnizaţiei de pensionare (o tranşă în 2014, două în 2015), precizează comunicatul instituţiei.

Lia Savonea, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti şi unul dintre candidaţii pentru un post în CSM, este acuzată de către un alt magistrat că ar fi intervenit în cazul Rarinca, o adresă cu mai multe întrebări legate de această cauză fiind transmisă Liei Savonea şi în spaţiul public. Dragoş Călin şi Lia Savonea sunt cei doi judecători care s-au înscris în cursa pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca reprezentanţi ai curţiilor de apel, ambii fiind judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. În urma alegerilor de miercuri, doar unul dintre ei va fi desemnat să meargă mai departe.

Mama poliţistului Bogdan Gigină, cel care a murit în timp ce conducea coloana oficială pentru Gabriel Oprea, i-a transmis fostului ministru de Interne un mesaj în care îl critică pentru că i-a distrus familia, „doar pentru că a crezut că totul i se cuvenea”. Fostul vicepremier este cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, anchetatorii cerând în acest caz aviz de la Senat pentru începerea cercetărilor pentru ucidere din culpă.

„#Selfie69”, cea de-a doua parte a poveştii cu cel mai mare succes românesc de box-office în 2014, ajunge în avanpremieră la Bucureşti miercuri, 7 septembrie, şi sâmbătă, 10 septembrie, la Grand Cinema & More, într-un spectacol cu actorii şi echipa. Supradoza de comedie „#Selfie69” (2016) este sequel-ul succesului de public „#Selfie” (2014), cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 şi va fi lansat în cinematografe în 16 septembrie, distribuit de Zazu Film. La spectacolul de sâmbătă care are loc în acelaşi cinematograf, fanii fenomenului „#selfie” vor avea ocazia să îi întâlnească pe regizorul Cristina Iacob şi pe actorii Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semciuc, Levent Sali, Flavia Hojda şi Alex Călin, de la ora 20:00.

Deputatul liberal Dan Motreanu este audiat la DNA în dosarul fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, el fiind citat în calitate de martor. În septembrie 2015, Dan Motreanu şi fostul consilier prezidenţial George Scutaru au fost trimişi în judecată de DNA pentru spălare de bani, în dosarul în care sunt acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. În cazul lui Bogdan Olteanu, instanţa supremă a decis ca fostul viceguvernator BNR să nu ia legătura cu părinţii săi, cei doi urmând să fie audiaţi de procurorii DNA.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului că ”ameninţările ELCEN către Primăria Capitalei” sunt o presiune a ”părţii liberale a guvernului” pentru a-i pedepsi pe bucureşteni că au votat cu PSD. Electrocentrale Bucureşti a anunţat că 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă dacă societatea nu achita către Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, Elcen acumulând datorii din cauza că RADET nu şi-a plătit restanţele. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut apel miercuri la colegii săi din conducerea partidului ”să rămână uniţi” în condiţiile în care ”se trage” în PSD ”din toate părţile şi din interior, şi din exterior”.

Automobile Dacia, OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare sunt cele mai mari companii româneşti în funcţie de venituri din Europa Centrală şi de Est într-un top al celor mai mari 500 de firme din regiune, realizat de compania de consultanţă în management.Deloitte. În topul realizat de Deloitte se încadrează 46 de companii din România, care au venituri de 46 de miliarde de euro. Veniturile celor 500 de firme analizate de Deloitte se ridică la 685 de miliarde de euro în total, în creştere cu 1,7% faţă de anul precedent.

În clasamentul general, cea mai bine plasată companie este Automobile Dacia, ocupând locul 25 în top 500 de companii, urmată de OMV Petrom, pe locul 27, şi Rompetrol Rafinare, pe locul 52. Cele 46 de companii care au intrat în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est plasează România pe locul patru în clasamentul ţărilor din regiune, după Polonia, Cehia şi Ungaria.

Cristinel Stoica Popa, 28 de ani, este unul dintre „copiii de aur” ai României, şcolit la Harvard şi Stanford în America, în China, Germania, Chille şi Honduras, în care s-a investit peste jumătate de milion de dolari, dar care s-a întors acasă pentru a schimba lumea. Cristinel s-a întors acasă, unde a înfiinţat un ONG pentru sprijinirea voluntariatului, s-a înscris la doctorat la istorie în Galaţi, predă ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi administraţie, însă a acumulat multe frustrări şi resimte traiul de acasă ca pe o luptă continuă, o luptă pe care este nevoit să o ducă tocmai cu ai săi. Având expertiză în domeniul administraţiei publice, tânărul demonstrează zicala „peştele de la cap se strică”.

Statele Unite ale Americii au investit în Cristinel peste jumătate de milion de dolari, în burse de studii, cercetări şi expertize, iar când el a preferat să se întoarcă acasă, să pună în practică tot ceea ce a învăţat peste mări şi ţări, a fost primit cu indiferenţă chiar de ai lui. A simţit o opoziţie vădită în special din partea administraţiei publice. Născut în februarie 1988 într-un sat din judeţul Brăila, Lacu Sărat, Cristinel Stoica a absolvit cu 10 cel mai bun liceu din Brăila, ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, iar în 2005 – 2006 a plecat la universitate în USA, la Standford, după care a urmat masteratul în Harvard, în relaţii internaţionale, administraţie, management de proiect şi politici publice.

A câştigat mai multe burse, în Mexic, China, Honduras, Chille. A urmat cercetări în politică euroasiatică şi în Rusia, a condus lucrări de studiu în domenii dintre cele mai pitoreşti ale ştiinţelor politice, a primit atestat ca scafandru şi a obţinut titluri de karateka în arte marţiale tradiţionale. În Honduras a cunoscut-o pe Sarah, o tânără de vârsta sa, alături de care vrea să îmbătrânească frumos. Acum, alături de ea, fiindcă România i-a pus numeroase piedici, Cristinel vrea să se întoarcă în străinătate, să lanseze marca de îmbrăcăminte ce-i poartă numele: „The Popas”. Din culisele evenimentului: designer principal al brandului va fi chiar aleasa inimii sale, Sarah, fata cu ochii de culoarea castanei coapte alături de care vrea să cucerească America Latină.

Asociaţia Forumul Judecătorilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor au trimis un memoriu către Avocatul Poporului prin care cer sesizarea CCR cu privire la OUG referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016. Asociaţiile acuză Guvernul că a refuzat punerea în aplicare a dispoziţiilor legale în forma indicată de OUG nr. 20/2016, contrar poziţiei exprimate în totalitatea sa de corpul magistraţilor. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România cer Avocatului Poporului să analizeze memoriul şi să sesizeze Curtea Constituţională.

Bărbatul care ar trebui să încaseze indemnizaţia de 35.000 de euro pentru creşterea copilului este de acord cu verificarea. Directorul AJPIS Sibiu, bărbatul care a introdus dosarul de indemnizaţie de creştere a copilului şi care ar trebui să încaseze suma de aproximativ 160.000 de lei lunar, indemnizaţie suspendată temporar, a fost de acord cu verificarea. Surse oficiale au declarat că beneficiarul acestei indemnizaţii este omul de afaceri Liciniu Lupu, însă, contactat, acesta nu a dorit să comenteze informaţia în niciun fel. Liciniu Lupu este căsătorit cu un medic, Alexandra Petria Lupu, fost purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Nici aceasta nu a dorit să dea declaraţii. Atât Liciniu Lupu, cât şi Alexandra Petria provin din familii potente financiar în Sibiu, Liciniu fiind descendentul unei mari familii de istorici, iar Alexandra Petriaeste fiica unor economişti recunoscuţi.

ANAF face verificări în ceea ce priveşte cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului din ţară, de aproape 160.000 de lei, obţinută de un părinte din Sibiu. Verificările ANAF vin în contextul în care topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este condus de un părinte din Sibiu, cu venituri lunare de 187.158 lei şi o indemnizaţie de 159.084 lei, venit realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă. Directorul AJPS Sibiu, Ioan Boţa, declara,că indemnizaţia a fost suspendată temporar, beneficiarului urmând să îi fie verificate încă o dată veniturile, iar dacă nu vor apărea discrepanţe, acesta va încasa în luna septembrie şi banii pentru luna august.

Un angajat al unei bănci din judeţul Ilfov ar fi accesat ilegal, de mai multe ori în perioada noiembrie 2015- ianuarie 2016, conturile unor persoane şi a sustras în total 130.000 de euro. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalitaţii Organizate Ilfov şi procurorii D.I.I.CO.T. – S.T. Bucureşti efectuează cercetări într-un dosar ce vizează sustrageri de bani din conturile bancare ale mai multor români şi străini. Angajatul unităţii bancare este cercetat pentru acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar celelalte patru persoane sunt cercetate pentru complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Vicepreşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, deputatul Octavian Popa, este audiat la DNA, acesta precizând că are calitatea de martor. Şi deputatul liberal Dan Motreanu a fost audiat la DNA în dosarul fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Întrebat de jurnalişti dacă a văzut „punga cu bani”, deputatul PNL a precizat că era la Călăraşi la momentul respectiv şi că nu ştie nimic. În cazul lui Bogdan Olteanu, instanţa supremă a decis ca fostul viceguvernator BNR să nu ia legătura cu părinţii săi, cei doi urmând să fie audiaţi de procurorii DNA. Magistraţii au mai decis joi ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

O grupare specializată în clonarea de carduri care acţiona în Franţa, Italia şi România a fost destructurată în urma unor percheziţii făcute Bucureşti, în zece judeţe din ţară şi în Italia, valoarea prejudiciului fiind estimat la 60.000 de euro. Anchetatorii suspectează că membrii grupului infracţional organizat au desfăşurat, începând cu anul 2013, atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Franţei şi Italiei, activităţi de „skimming” montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci şi au falsificat instrumente de plată electronică pe care le-au folosit pentru retragerea de numerar sau achiziţionarea de produse de vestimentaţie şi încălţăminte de la mai multe societăţi comerciale din Italia.

Grupul format din 30 de persoane era condusă de Mihai Nazare, zis ”Moşu” sau ”Tătucu”, persoană cu influenţă şi legături în cele mai importante grupări din lumea interlopă. Totodată, Nazare este acuzat că a coordonat, pe teritoriul Italiei şi al Elveţiei, o activitate de obţinere de venituri de pe urma practicării prostituţiei de către persoane recrutate din România. Procurorii au ridicat la percheziţii trei hard disk-uri, cinci laptop-uri, o tabletă, 30 de suporţi optici, două memory stick-uri, 15 telefoane mobile, zece cartele SIM, nouă carduri bancare, suma de 20.000 de lei, precum şi 4.100 de euro. Valoarea prejudiciului estimat este de 60.000 de euro.

Ilinca Păun Constantinescu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Este mintea & sufletul din spatele expoziţiei „Shrinking Cities”. Ilinca povesteşte în interviu despre cum respiră şi moare un oraş şi despre ce-i de făcut (strategic) pentru renaşterea mortului urban. Cercetarea „Shrinking Cities în România” vorbeşte despre declinul şi contracţia oraşelor româneşti ca fenomen de amploare. Datele statistice arată că majoritatea oraşelor din România, de varii dimensiuni şi tipologii (oraşe mici turistice, industriale, oraşe cu profil agricol, oraşe-port la Dunăre) se confruntă astăzi cu diferite tipuri de declin: socio-cultural, economic, fizic, demografic.

Jumătate din oraşele ţării au în acest moment cu o cincime de locuitori mai puţin decât în 1990, însă problematicii shrinking îi este încă acordată puţină importanţă, cu toate că de la teoretizarea în spaţiul germanic a acestui fenomen a trecut deja mai bine de un deceniu. Reunind un grup larg de cercetători, artişti şi practicieni şi presărată cu diverse evenimente periodice, „Shrinking Cities în România” reprezintă o premieră în aducerea la lumină a acestui fenomen acut şi omniprezent, pe care îl prezintă sub o formă atractivă şi interactivă, încercând articularea unei percepţii pozitive asupra unui fenomen care pare să aibă, la prima vedere, conotaţii exclusiv negative.

Cu trei zile înainte de lansarea oficială a iPhone 7, analistul Ming-chi Kuo de la KGI Securities oferă, într-o notă către clienţi, o mulţime de detalii despre noile smartphone-uri ale companiei americane. Multe dintre caracteristicile tehnice prezentate sunt cunoscute deja, dar sunt şi detalii pe care le aflăm în premieră.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, s-ar putea să se fi grăbit cu decizia de a reduce dobânda de referinţă şi de a veni cu un nou pachet de măsuri de relaxare fiscală, crede Jacob Rees-Mogg. Rees-Mogg este un politician care cere demisia guvernatorului din cauza avertismentelor acestuia legate de impactul părăsirii UE. Comentariile vin în condiţiile în care Carney trebuie să răspundă unor serii de întrebări legate de mandatul său, în prima sa apariţie publică de la barajul de la lansarea noului pachet de stimuli din 4 august. Cele mai recente date statistice arată că economia britanică îşi revine repede după şocul initial declanşat de votul pentru Brexit, iar investitorii care pariaseră pe o nouă reducere a ratei anul acesta încep să vadă o probabilitate de doar 25%.

Tensiunile în creştere în regiunea Balcanilor de Vest reprezintă un risc serios la adresa securităţii Ungariei. Disputele teritoriale, pericolul reprezentat de extremismul religios şi creşterea riscului terorist în sud-estul Europei ar putea duce la reizbucnirea crizei refugiaţilor în Europa. Oficialul ungar a mai precizat că Ungaria nu poate face faţă de una singură unui eventual nou val de imigranţi şi are nevoie de ajutorul Uniunii Europene. Ungaria recomandă UE să întreprindă două măsuri în această chestiune, a adăugat Szijjarto. În primul rând, ar trebui să urgenteze procesul de integrare în UE a statelor din regiunea Balcanilor de Vest. Iar în al doilea rând, statele UE ar trebui să sprijine ţările din această regiune în gestionarea fluxului de imigranţi.

Treisprezece membri Al-Qaida au fost eliminaţi în Yemen de către forţele americane în urma a trei raiduri aeriene efectuate în perioada 24 august-4 septembrie. Cele trei atacuri împotriva Al-Qaida în Peninsula Arabică au fost lansate în centrul Yemenului, în provincia Shabwa, a anunţat Comandamentul american într-un comunicat, fără a oferi detalii despre raiduri sau despre identitatea celor eliminaţi.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter s-a produs miercuri la Tokyo, însă nu a fost emisă alertă de tsunami şi nu au fost anunţate pagube deocamdată. Cutremurele sunt frecvente în Japonia, unde au loc aproximativ 20 la sută din seismele cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter. Pe data de 11 martie 2011, pe coastele de nord-est ale ţării a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter care a fost urmat de un tsunami, declanşând accidentul nuclear de la Fukushima.

Şoferul preferat al lui Vladimir Putin a murit pe loc în urma unui accident rutier în care a fost implicată maşina prezidenţială. Vladimir Putin nu se afla în maşină în momentul în care a avut loc accidentul. În înregistrarea video se poate vedea cum maşina prezidenţială marca BMW circula pe o stradă din Moscova, înainte de a se izbi de un vehicul marca Mercedes care a trecut pe partea opusă a drumului fără a emite vreun avertisment. Poliţia investighează accidentul. Şoferul celeilalte maşini a fost transportat la spital în stare critică. Soferul ucis avea peste 40 de ani de experienţă. Maşina condusă de şoferul lui Putin aparţinea Consiliului Federal.

SPORT

Campania de transferuri a lui Dinamo e departe de a fi una impresionantă, motiv pentru care Ioan Andone a anunţat că echipa din Ştefan cel Mare va mai aduce doi jucători, un fundaş central şi un mijlocaş. Venirea „Fălcosului” în locul lui Mircea Rednic l-a făcut pe finanţatorul Ionuţ Negoiţă să promită întărirea lotului. Dinamo a adus deja opt jucători, toţi liberi de contract, dar Ioan Andone mai are nevoie de cel puţin două transferuri pentru a definitiva lotul cu care vrea să se bată pentru titlul de campioană.

Dennis Man, ultima achiziţie a Stelei, s-a aflat şi pe lista celor de la CFR Cluj. Iuliu Mureşan, preşedintele clubului ardelean, a declarat că l-a urmărit pe tânărul atacant pe vremea când evolua la UTA, dar nu l-a putut transfera din pricina pretenţiilor financiare ridicate de arădeni. Steaua a plătit, per total, 400.000 de euro pentru aducerea lui Man, cei de UTA păstrând un procent de 30% din drepturile federative ale fotbalistului ceea ce înseamnă că vor primi suma echivalentă acestui procent în eventualitate unui transfer al lui Man.

Steaua va disputa joi, ora 20:30, meciul din sferturile Cupei Ligii cu FC Botoşani. Laurenţiu Reghecampf spune că îşi doreşte să se califice în semifinalele competiţiei, dar se gândeşte şi la partida de campionat cu Astra. Referitor la acest meci, antrenorul Stelei a subliniat că giurgiuvenii vor avea timp suplimentar de odihnă după ce şi-au amânat confruntarea cu Dinamo din sferturile Cupei Ligii.

Reghecampf s-a declarat mulţumit de modul în care s-a mişcat Steaua pe piaţa transferurilor, atât la capitolul „plecări”, cât şi în ceea ce priveşte noile achiziţii. Dacă nu au reuşit să-l aducă pe Gnohere de la Dinamo, steliştii s-au reorientat rapid şi l-au transferat pe Dennis Man de la UTA. „Subiectul Gnohere” va reveni în actualitate în fereastra de mercato din iarnă atunci când jucătorul va intra în ultimele şase luni de contract şi poate negocia direct cu orice club, oficialii lui Dinamo fiind „săriţi” din schemă în acest caz.

Considerat cel mai „greu” din istoria Stelei, tricoul cu numărul 7 va fi purtat, în acest sezon, de croatul Antonio Jakolis, care-l va prelua de la Florin Tănase. Plecarea lui Stanciu la Anderlecht a făcut ca numărul 10 să devină liber, iar Gigi Becali a anunţat că acesta va fi preluat de Florin Tănase, cel care juca cu numărul 7 până la transferul lui Stanciu în Belgia. Astfel, tricoul făcut celebru de Marius Lăcătuş a rămas din nou liber, dar nu pentru mult timp. La antrenamentul de miercuri, Antonio Jakolis a venit îmbrăcat în echipamentul cu numărul şapte, iar croatul adus de la CFR Cluj va avea misiunea de a duce mai departe legenda unui număr emblematic în istoria Stelei.

Cariera lui Andrei Ionescu intră într-un nou capitol. Ajuns la 28 de ani, cel care era poreclit cândva „Micul Balaci” e gata pentru o nouă provocare, dar cota, care i s-a prăbuşit constant în ultimii ani, nu-i permite să spere la mai mult de un contract în liga a doua din Cipru. Experienţele nereuşite din Irak (Naft Al-Janoob) şi Olanda (FC Eindhoven) l-au adus pe Ionescu în situaţia de a nu-şi găsi un angahament la o echipă decentă din fotbalul european. În lipsă de oferte, mijlocaşul de 28 de ani a semnat cu ASIL Lysi, echipă din eşalonul secund al fotbalului cipriot. Sezonul trecut, Lysi a terminat pe ultimul loc care asigură rămânerea în liga a doua, dar noul proiect propune promovarea în prima divizie. Cotat în acest moment la doar 100.000 de euro de site-ul de specialitate transfermarkt.de, Ionescu a parcurs un drum bătătorit de alte numeroase talente ale fotbalului românesc.

Relaţia dintre Laurenţiu Reghecampf şi Christoph Daum rămâne una destul de ciudată. La conferinţa de presă de dinaintea meciului cu FC Botoşani, din Cupa Ligii, antrenorul Stelei s-a ferit să-l critice pe selecţioner pentru jocul slab din meciul cu Muntenegru, dar a dezvăluit că, nici după două luni de la venirea lui Daum pe banca tehnică, nu a reuşit să vorbească cu antrenorul echipei naţionale, acuzându-i direct pe doi dintre apropiaţii lui Răzvan Burleanu. Pentru prima dată în aproape cinci ani şi jumătate, Steaua nu a dat niciun titular în echipa de start a României. Acest lucru nu l-a deranjat pe Reghecampf, care s-a rezumat la a spune că jocul naţionalei a fost unul slab cu Muntenegru.

Stanciu a plecat la Anderlecht pentru o sumă record pentru fotbalul românesc. Dacă mijlocaşul român va bifa toate clauzele trecute în contract, belgienii vor achita 9,8 milioane de euro Stelei. Mirel Rădoi, fost antrenor al lui Stanciu la Steaua, este de părere că gruparea belgiană va reprezenta doar un punct intermediar în ascensiunea jucătorului. Rădoi susţine că are informaţii chiar din Anglia conform cărora Stanciu s-ar afla pe lista lui Liverpool.

Meciurile din sferturile de finală ale Cupei Ligii se vor disputa pe 7 şi 8 septembrie, cu excepţia jocului dintre Astra Giurgiu şi Dinamo Bucureşti care a fost amânat pentru o dată ce va fi stabilită ulterior. Meciul dintre Astra şi Dinamo fusese programat pentru data de opt septembrie, dar se va juca în altă zi, care urmează să fie stabilită, la solicitarea clubului din Ştefan cel Mare. Echipa antrenată de Ioan Andone a invocat faptul că în intervalul 2-6 septembrie va avea jucători convocaţi la echipele naţionale şi nu va putea pregăti aşa cum trebuie partida cu formaţia lui Marius Şumudică.

Simona Halep (România, favorită 5) joacă în noaptea de miercuri spre joi, de la 02:00, cel mai important meci din 2016, întâlnind-o pe principala favorită Serena Williams în sferturile de finală de la US Open. Simona se află în faţa unei mari provocări, încercând să o învingă pentru prima oară într-un meci eliminatoriu pe Serena. Constănţeanca e condusă de Williams cu 7-1 în meciurile directe, singura victorie fiind obţinută de Halep în grupele Turneului Campioanelor de la Singapore, ediţia 2014, scor 6-0, 6-2. Cu excepţia partidei disputate în urmă cu doi ani, liderul mondial a dominat toate meciurile cu Simona, ultimele trei dueluri fiind câştigate de Serena chiar pe tărâm american: 6-2, 4-6, 7-5 în semifinale la Miami 2015, 6-3, 7-6(5) în finală la Cincinnati 2015 şi 6-4, 6-3 în sferturi la Indian Wells 2016.

Jucătorul de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 30 de ani, a mărturisit că nu se teme de ziua în care va trebui să se retragă din activitate şi că va juca până când va simţi că nu mai poate. În 2016, Rafael Nadal a fost eliminat în primul tur la Australian Open, după care s-a retras înaintea meciului din turul 3 la Roland Garros, după ce a acuzat o problemă la mâna stângă, accidentare din cauza căreia nu a participat următorul turneu de Mare Şlem: Wimbledon. Până să fie eliminat în optimi la US Open, spaniolul a cucerit aurul olimpic în proba de dublu a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, după o finală câştigată alături de conaţionalul său Marc Lopez împotriva cuplului din România, Florin Mergea/Horia Tecău.

Selecţionerul naţionalei de tineret, Cristi Dulca, a explicat de ce nu l-a luat în lot pe Florin Tănase pentru meciul cu Danemarca. Dulca a precizat că jucătorul Stelei a suferit o recidivă a unei accidentări mai vechi. Naţionala de tineret a României a pierdut meciul cu reprezentativa similară a Danemarcei din preliminariile Campionatului European U 21, scor 1-3, însă Cristian Dulca are probleme mai mari decât un simplu rezultat negativ. Selecţionerul naţionalei U 21 ar fi pierdut vestiarul. Sursa citată menţionează că mai mulţi tineri fotbalişti de la lot sunt nemulţumiţi de modul în care Dulca gestionează vestiarul.

Jucătoarea daneză de tenis Caroline Wozniacki, ajunsă pe locul 74 în clasamentul mondial, s-a calificat în semifinale la US Open, după ce a câştigat meciul disputat împotriva sportivei letone Anastasija Sevastova, aflată pe poziţia 48 WTA, şi o va întâlni pe Angelique Kerber. Fost lider mondial, Wozniacki a învins-o pe Sevastova cu scorul de 6-0, 6-2, într-o oră şi patru minute, fără să cedeze vreun game pe propriul serviciu. În schimb, Wozniacki a reuşit cinci break-uri, iar la primul serviciu a avut un procentaj de 80 la sută, faţă de 58 la sută cât a avut sportiva din Letonia.

Derby-ul dintre Manchester United şi Manchester City va deschide etapa a patra din Premier League, partida fiind programată sâmbătă, la ora 14:30. Zlatan Ibrahimovic a început deja războiul psihologic cu rivalii de la City şi a postat pe contul său de Instagram un video prin care încearcă să-l enerveze pe Bravo. Ibra i-a trimis un „pachet special” noului portar al lui City, cu mesajul: „Echipament de antrenament! O să ai nevoie!”. Presa din Anglia a relatat că Guardiola nu se gândeşte să-l trimită pe Bravo în teren în meciul cu United. Tehnicianul „cetăţenilor” vrea ca mai întâi chilianul să demonstreze în antrenamente înainte de a fi folosit titular. Înaintea confruntării, Mourinho se poate baza pe toţi jucătorii importanţi din lot, în timp ce Guardiola nu-l poate folosi pe Aguero.

Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost reţinut de poliţişti, alături de alte trei persoane, într-un dosar privind fapte de lipsire de libertate, loviri şi alte violenţe, distrugere şi favorizarea infractorului. Alături de Mario Iorgulescu au fost reţinuţi şi Marcel Pascu, Francisco Gabriel şi Alexandru Coruţ, precizează aceleaşi surse. Măsura vine după ce, marţi dimineaţa, poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii la locuinţa fiului preşedintelui LPF şi în alte şapte locaţii. Ulterior percheziţiilor, zece persoane au fost audiate.

Echipa naţională de fotbal a Braziliei a învins, miercuri, reprezentativa similară a Columbiei, scor 2-1, într-un meci disputat în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018, zona sud-americană, în timp ce Argentina a remizat, scor 2-2, în Venezuela. Miranda, fundaşul echipei Internazionale Milano, a deschis scorul pentru Brazilia la doar un minut şi 20 de secunde de la startul partidei, cu capul, după un corner executat la prima bară de către Neymar. Tot un fundaş brazilian a marcat şi cel de-al doilea gol al întâlnirii, însă în propria poartă. Columbianul James Rodriguez a centrat de la aproximativ 35 de metri, dintr-o lovitură liberă, iar Marquinhos a reluat cu capul pe lângă propriul portar.

FC Botoşani va întâlni mâine seară, începând cu ora 20.30, pe Stadionul Municipal, formaţia Steaua Bucureşti, în sferuturile Cupei Ligii Adeplast. După şapte înfrângeri consecutive în faţa Stelei, botoşănenii speră ca mâine seară să obţină prima victorie şi să obţină calificarea în semifinalele competiţiei. Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Botoşani, vrea o victorie cu Steaua dar în acelaşi timp se gândeşte şi la meciul cu CSM Poli Iaşi, programat duminică în Copou. Leo Grozavu nu se va putea baza în acest meci pe fundaşul George Miron. Acesta a evoluat ieri seară pentru naţionala de tineret a României şi încă nu a revenit la antrenamentele echipei FC Botoşani.

Manchester United este cel mai puternic club de fotbal din lume, din punct de vedere economic, fapt ce nu le convine deloc celor de la Real Madrid. Şefii de pe „Bernabeu” vor să remedieze situaţia şi să pună punct unei colaborări vechi de 18 ani. Mai exact, Real vrea să îşi schimbe sponsorul tehnic şi să îi înlocuiască pe cei de la Adidas cu rivalii de la Nike. Potrivit jurnaliştilor de la AS, madrilenii se află în discuţii avansate cu Nike care le-ar oferi „galacticilor” 100 de milioane de lire sterline pe sezon. Adidas le oferă englezilor de la United 75 de milioane de lire sterline pe sezon, iar celor de la Real 33,5 milioane pe an.

Letonia, Bosnia, Bulgaria, Belgia, Elveţia şi Grecia sunt echipele naţionale care au câştigat, meciurile disputate în prima etapă a preliminariilor pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia. Cele mai mari surprize au venit din Elveţia, care s-a impus, scor 2-0, în faţa campioanei europene, Portugalia, şi din Belarus, care a ţinut în şah finalista Euro 2016, Franţa. Meciul s-a încheiat cu scorul de 0-0. Ungaria a remizat, 0-0, în Insulele Feroe, iar Grecia a învins, scor 4-1, în Gibraltar.

Cu câteva zile înaintea noului sezon, Corona Braşov a oficializat primul transfer din această pauză competiţională. Echipa pregătită de Mariana Tîrcă a semnat un contract pe un sezon cu Daniela Corban, jucătoare dublă medaliată cu generaţia 96-97 la Campionatele Mondiale, aur în 2014 (Macedonia) şi bronz în 2016 (Rusia). Jucătoarea în vârstă de 20 de ani, care evoluează pe postul de conducător de joc, a fost împrumutată un an de către Federaţia Română de Handbal, cu posibilitatea a fi transferată definitiv la finalul sezonului 2016-2017. Handbalista va debuta oficial la noua sa echipă vineri – ora 19:00, într-un meci din Cupa EHF, cu HZRK Grude (Bosnia). Corona va disputa ambele meciuri din turul 1 pe teren propriu, maşna secundă fiind programată o zi mai târziu tot la Braşov.

Liga Zimbrilor la handbal masculin a produs, în Sala ”Rapid”, cea mai mare surpriză de la startul sezonului. Aflată într-un conflict deschis cu Dinamo Bucureşti, în urma meciului din Supercupă, CSM Bucureşti a cedat suprinzător partida cu HC Vaslui, scor 25-26, în primul joc ale etapei a 2-a. Vicecampioana României a evoluat mult sub aşteptări şi a fost surprinsă de o echipă bine aşezată în teren de Sandu Iacob, care a controlat ostilităţile aproape tot timpul. Omul meciului a fost portarul Răducu Tamaş, adus în această vară de la Ştiinţa Bacău, dar HC Vaslui a avut şi un om de gol în extrema dreaptă Gabriel Bujor, autor a 8 goluri.

HC Odorhei este noul lider în Liga Zimbrilor, după al doilea succes obţinut în acest sezon, 32-26 cu CSA Steaua. După o primă repriză ceva mai echilibrată, gazdele s-au dezlănţuit în partea secundă şi s-au desprins la 27-18 în minutul 49. Dacă echipa începe să se lege la HC Odorhei, în schimb, Steaua are probleme evidente, după ce în prima etapă a scăpat de o înfrângere şi la Focşani (scor 29-29). Au marcat: Szasz 5, Komogorov 5, Peric 4, Markez 4, Talas 3, Baranau 3, Onyejekwe 3, Kuzmanovski 2, Ojleszki 1, Mihalcea 1, Csog 1 / Georgescu 10, Kostadinovic 5, Szoke 4, Florea 2, Dimitrijevic 1, Grasu 1, Dragnea 1, Johannson 1, Cristescu 1.

PROGNOZA METEO
7 Septembrie 2016

Vremea va fi predominant frumoasă şi caldă. Cerul va fi mai mult senin, dar vântul va sufla moderat, cu intensificări la munte și în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în sudul litoralului și 31…32 de grade, local, în zonele de câmpie şi podiş, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 9 și 19 grade. În zonele depresionare, dimineaţa şi noaptea, vor fi condiţii de ceaţă.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 30…32 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *