Stiri pe scurt 7 Octombrie 2017

Stiri pe scurt 7 Octombrie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 7 octombrie. In anul 1883 a fost inaugurat Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României, construit la dorinţa regelui Carol I (1866 – 1914). Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România şi din Europa.

Bărbatul care a fost scos mort din mina Lupeni, în noaptea de joi spre vineri, va fi înmormântat duminică, de ziua lui. Singurul miner care a supravieţuit accidentului, fotbalistul Raul Cişmaşu, internat la Spitalul din Petroşani, nu are probleme grave de sănătate, dar este puternic afectat psihic. Preşedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat că Iulian Codlean, a fost scos decedat din mina Lupeni în urma surpării tavanului unei galerii. În ceea ce-l priveşte pe cel de-al doilea bărbat scos din subteran de echipele de salvare, care a murit, vineri seara, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, liderul Sindicatului Muntele spune că se încearcă, sâmbătă, aducea trupului minerului la Lupeni. Numele lui este Suciu Ionel, săptămâna viitoare, duminică, ar fi împlinit 44 de ani.

Traficul rutier pe DN 67 C se desfăşoară în condiţii de iarnă, între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj. Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj, şi Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, este închisă temporar, stratul de zăpadă depus fiind de doi centimetri. Un utilaj cu lamă şi răspânditor acţionează pe traseul Novaci-Rânca. Se acţionează cu material antiderapant. Nu este zăpadă pe carosabil, dar acţionează preventiv, pentru a evita apariţia gheţuşului pe partea carosabilă. Mai sunt pregătite două utilaje să intervină, dacă este cazul. Începând de sâmbătă, în urma codului portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, cod ce anunţă căderi de zăpadă şi viscol la peste 1.600 metri altitudine, pentru sectorul de drum cuprins între km 34+500 şi km 59+800 al drumului naţional DN 67C, între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului, s-a luat decizia restricţionării totale a traficului.

O tânără în vârstă de 24 de ani din Baia Mare s-a întors în România, după ce a lucrat o perioadă în străinătate, pentru a prelua afacerea de familie de decoraţiuni şi cadouri. Cifra de afaceri s-a ridicat la 150.000 de euro. Părinţii Biancăi Pop au deschis un magazin Ambiance Deco în Baia Mare şi au decis să predea afacerea fiicei lor, pentru a o dezvolta, primul pas fiind deschiderea unui nou magazin în Cluj-Napoca. Decoraţiunile şi cadourile provin în totalitate din import, din Franţa, Italia, Germania, Polonia, Grecia, fiind vorba despre obiecte de îngrijire corporală, făcute din plante, parfumuri de lenjerie, de camere, statuete, ceasuri, cutiuţe de bijuterii, tablouri, vaze, rame foto, piese mici de mobilier. Tânăra antreprenoare are 24 de ani şi a absolvit Facultatea de Business din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, profilul Administrarea afacerilor, în limba engleză, după care a obţinut o diplomă de master la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Managementul dezvoltării afacerilor.

Carmen Gigină, mama poliţistului care a murit în timp ce se afla în coloana oficială care îl însoţea pe Gabriel Oprea, în urmă cu aproximativ doi ani, a reacţionat, pe Facebook, în urma afirmaţiilor făcute de fostul vicepremier, şi a scris că fiul ei „se afla acolo la ordin, nu era la plimbare”. Declaraţia acesteia vine în contextul în care Gabriel Oprea a declarat, vineri seara, la ieşirea din DNA, că este nevinovat pentru accidentul în urma căruia Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa.

Jurnalistul Gheorghe Voicu, fost redactor şef la Evenimentul Zilei în perioada în care cotidianul era condus de Ion Cristoiu, a murit la vârsta de 59 de ani răspus de o boală cruntă. A fost redactor şef la Evenimentul Zilei în perioada în care cotidianul a fost condus de Ion Cristoiu. A avut funcţia de redactor-şef la ziarele National, 7Plus, SuperMagazin şi la stirile Observator de la Antena 1.

Majorarea indicatorului ROBOR adaugă 6 lei la ratele unui împrumut în moneda naţională pentru nevoi personale de 10.000 de lei, iar la ratele unui credit imobiliar de 250.000 de lei plusul este de 7 lei în octombrie faţă de septembrie .Indicatorul ROBOR la 3 luni se adaugă dobânzii comerciale la creditele în lei pentru nevoi personale (de consum). Dobânda comercială medie este în prezent de 9%, iar ROBOR la 3 luni a crescut de la 0,8% în septembrie la 1,8% în octombrie. Astfel că în septembrie se adăuga 0,8% la suma dobânzii comerciale, iar acum se adaugă 1,8%.

La un credit de consum de 10.000 de lei pe cinci ani principalul (rata) este de 130 de lei, dobânda comercială este de 75 de lei (900 de lei pe an, adică 75 de lei pe lună) şi, în septembrie, s-a adăugat suma de 6 lei (ROBOR la 3 luni, de 0,8%), rezultând un total de plată de 211 de lei. În octombrie, când ROBOR la 3 luni a devenit 1,75%, suma adăugată la principal plus dobânda comercială este de 12 lei, rezultând un total de plată de 217 de lei. Indicatorul ROBOR la 6 luni se adaugă dobânzii comerciale la creditele în lei pentru locuinţe. Dobânda comercială medie este în prezent de 4,5% pe an, iar ROBOR la 6 luni a crescut de la 1% în septembrie la 1,8% în octombrie. Astfel că în septembrie se adăuga 1% la suma dobânzii comerciale, iar acum se adaugă 1,8%.

S-a întâmplat miercuri un eveniment care la noi a produs doar o postare de Facebook şi un articol mic de ziar ;important şi normal ar fi fost ca în România să se discute despre tema lui, numai că aici a rămas obişnuinţa ca tot ce vine de la Bruxelles sau Strasbourg să fie luat drept ordin de executat. E vorba de ultima dezbatere în plen din Parlamentul European dinainte de baterea în cuie de către Comisia Europeană a unei propuneri prin care Pactul fiscal al zonei euro („fiscal compact” în engleză, „pacte budgétaire” în franceză, „pacto fiscal” în spaniolă), la care România a aderat în martie 2012, va fi ridicat în 2018 la rang de legislaţie europeană obligatorie pentru toate statele Uniunii.

Postarea de pe Facebook, preluată într-un singur ziar, îi aparţine lui Siegfried Mureşan (PMP), unul dintre cei doi europarlamentari români care au vorbit la dezbaterea de miercuri, celălalt fiind Theodor Stolojan (PNL). Dat fiind că ambii sunt membri ai grupului popularilor europeni, adept tradiţional al austerităţii, ei s-au exprimat ca susţinători ai includerii în legislaţia europeană a prevederilor Pactului aşa cum au fost ele aprobate în 2012.

Pentru ei nu există deci niciun motiv de dezbatere, ci doar de îndemn la conformare. Mai mult, Mureşan a fost singurul dintre cei 34 de europarlamentari înscrişi la cuvânt care şi-a dat ţara drept exemplu negativ, mergând până la limita absurdului ca să poată înfiera actualul guvern: „Ţara mea este parte a Pactului încă de la început, iar aceasta a fost decizia corectă şi vă voi explica de ce: acţiunile guvernului actual arată limpede de ce Pactul este necesar şi de ce îi protejează uneori pe cetăţenii noştri de efectele unei guvernări iresponsabile”.

Cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO începe. la Bucureşti, aceasta fiind a treia sesiune care are loc în România, după cele din 1997 şi 2011. Evenimentul coincide cu vizita făcută în ţara noastră de către secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate. Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.

Preşedintele AP NATO, Paolo Alli, a declarat că pe flancul estic al Alianţei există tensiuni „crescânde” cu Rusia, care are un comportament „agresiv”, el subliniind importanţa unui efort militar şi politic din partea Alianţei pentru a face faţă acestor provocări. „Pe flancul estic al Alianţei avem tensiuni crescânde cu Rusia şi siguranţa în Marea Neagră este crucială nu numai pentru România, Bulgaria şi alte ţări care se învecinează cu Marea Neagră, dar şi pentru Europa şi pentru Alianţa Nord Atlantică”, a spus Alli. Totodată, Alli a spus că România este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai NATO, el subliniind astfel importanţa implicării României în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei euroatlantice.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de scurgeri pe versanţi, torenţi şi viituri rapide pe râuri din judeţele Constanţa şi Tulcea, în vigoare de sâmbătă de la ora 16.00 până duminică la ora 24.00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

O maşină în care se aflau cinci persoane, între care un copil, a căzut în Dunăre, pe raza localităţii Coronini din judeţul Caraş-Severin. Un bărbat care a reuşit să ajungă la mal le-a spus salvatorilor că în maşină mai sunt trei adulţi şi un copil. Purtătorul de cuvânt al ISU Caraş-Severin, Elena Tarla, a declarat că pompierii au fost solicitaţi, sâmbătă la amiază, după ce un apel la 112 anunţa că o maşină a căzut în Dunăre, pe raza localităţii Coronini. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Caraş-Severin, în sprijinul pompierilor vor veni şi un elicopter SMURD de la Craiova şi un echipaj de scafandri din Mehedinţi.

Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au continuat să se scumpească în septembrie, punctând un avans de 8% ( 6.100 de euro) în ultimul an, una dintre cele mai mari creşteri anuale din ultimii trei ani. Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au continuat să se scumpească în septembrie, punctând un avans de 8% ( 6.100 de euro) în ultimul an, una dintre cele mai mari creşteri anuale din ultimii trei ani, potrivit in­de­xului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de con­sultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Faţă de luna trecută preţurile au ur­cat în medie cu 2.450 de euro, adică au avut un avans de 3%.

Fermierii gălăţeni sunt nevoiţi să-şi vândă cerealele la export, deoarece în judeţul Galaţi nu există destule spaţii de depozitare. În această perioadă, zona portuară este supraaglomerată, cozile la care stau TIR-urile încărcate cu cereale fiind foarte lungi. Silozurile de cereale pe care statul le deţinea înainte de 1989 au fost privatizate, iar noii proprietari au impus taxe importante care îi îndepărtează pe fermieri. În prezent, în judeţ mai există doar şase silozuri cu capacitatea de depozitare de până la 10.000 de tone. Cele mai multe cereale sunt trimise la export prin portul Galaţi.

În această perioadă, zona portuară este supraaglomerată, cozile la care stau TIR-urile încărcate cu cereale fiind foarte lungi, din cauza numărului mare de autotrenuri şi a nivelului scăzut al Dunării. Din cauza lipsei spaţiilor de depozitare şi a cozilor din port, numeroşi fermieri din judeţul Galaţi nici nu au început recoltatul. La o fermă din zona Tg.Bujor, porumbul de pe 47 de hectare este încă pe câmp. Fermierii care îşi vând produsele toamna obţin câştiguri mici. Preţurile cresc destul de mult iarna şi primăvara, iar cei care au cereale şi alte produse agricole în depozite obţin profituri mari.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii (FITC) „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti” are loc, în Capitală, începând de sâmbătă, până în 14 octombrie, evenimentul reunind 22 de producţii adresate celor mici. Festivalul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 12 ani, maratonul FITC 2017 însumând peste 40 de reprezentaţii, dar şi evenimente conexe. Programul complet, precum şi mai multe detalii despre spectacolele şi evenimentele conexe programate pot fi consultate pe www.fitc.ro şi www.facebook.com/TeatrulIonCreanga.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără teatre şi companii din Austria (Teatrul Asou), Belgia (Compania Gambalo; Teatrul de Spiegel), Israel (Teatrul Elmina; Teatrul Nephesh), Italia (Compania Factoria Transadriatica; La Societta della Civetta, Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi; Teatrul Telaio), Polonia (Centrul de Artă pentru copii din Poznań), Rusia (Teatrul CEH), Spania (Compania Da.Te Danza; Compania Markeliñe; Teatrul Labú) şi Suedia (Teatrul Tre). FITC se bucură şi de prezenţa unor trupe din ţară, de la Braşov (Teatrul pentru Copii Arlechino) şi Cluj-Napoca (Teatrul de Păpuşi Puck; MiniREACTOR), programul fiind completat de o suită de producţii din repertoriul Teatrului „Ion Creangă” din Capitală.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii este, de asemenea, un concurs. Astfel, cele mai spectaculoase performanţe actoriceşti şi cele mai valoroase producţii vor fi recompensate de către juriul alcătuit din Robert Seguin (Director al Centrelor Culturale Municipale Limoges şi al Festivalului „Kaolin şi Barbotine”, Franţa), Vlad Massaci (Regizor, România) şi Adrian Titieni (actor şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, România).

Iniţiat în anul 2005, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti” este organizat anual de Teatrul Ion Creangă, fiind unul dintre cele mai longevive proiecte de gen din România. Inclus în proiectul european Small Size, Performing Arts for Early Years, finanţat prin Programul Europa Creativă (2014 – 2020), FITC beneficiază de statutul deFestival internaţional ASSITEJ şi, începând cu anul 2015, de statutul de eveniment marca EFFE –Europe for Festivals, Festivals for Europe.

ANM a emis o avertizare cod galben de ceaţă pentru judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, în vigoare până la ora 10.00. Astfel, în unele localităţi din cele trei judeţe ceaţa va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri, iar izolat sub 50 de metri. Avertizarea cod galben de ceaţă pentru judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud este în vigoare până la ora 10.00.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări meteo de ploi şi ninsori pentru acest sfârşit de săptămână. Cele mai afectate judeţe sunt cele din sud şi sud-est, iar la munte ninsoarea va fi viscolită. Şi în Capitală vor fi ploi abundente. Atenţionarea cod galben de ploi, lapoviţă şi ninsoare intră în vigoare în 7 octombrie, ora 3.00 şi va fi valabilă până în 9 octombrie ora 21.00. Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei.

Meteorologii anunţă că în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h. În zonele montane precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăşi 70 km/h, mai ales pe creste.

Avertizarea cod portocaliu va intra în vigoare sâmbătă la ora 9.00 şi este valabilă până duminică la ora 15.00. Sunt vizate judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 l/mp.

O furtună puternică a devastat mai multe zone din vestul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi crescând bilanţul victimelor din regiune la nouă morţi. Zeci de mii de gospodării au rămas fără electricitate după ce mai mulţi copaci doborâţi au rupt liniile electrice. Furtuna a omorât un bărbat în vârstă de 67 de ani care încerca să-şi asigure acoperişul casei şi o femeie de 58 de ani care a fost zdrobită de un copac. Oficialii polonezi au anunţat că 39 de persoane au fost rănite. Premierul polonez Beata Szydlo a vizitat oraşul Zielona Gora, situat într-o zonă cea mai afectată, întâlnindu-se cu oficialii locali şi promiţând ajutor financiar pentru reparatii.

Guvernul american a aprobat vânzarea sistemului antirachetă THAAD („Terminalul de apărare la mare altitudine”) în Arabia Saudită, contra sumei de 15 miliarde de dolari, a anunţat Departamentul de Stat american. Sistemul THAAD – care a fost deja furnizat vecinilor Arabiei Saudite, Qatar şi Emiratele Arabe Unite – reprezintă una dintre cele mai capabile baterii defensive de rachete din arsenalul american şi este echipat cu o tehnologie avansată de radare. În luna septembrie, Coreea de Sud a implementat sistemul american de apărare antirachetă THAAD, catalogând situaţia drept o măsură urgentă pentru a contracara ameninţările din partea Coreei de Nord.

Premierul britanic Theresa May a declarat că are „sprijinul deplin al cabinetului” său şi că furnizează „conducerea calmă” de care ţara are nevoie, pe fondul unui plan în cadrul Partidului Conservator pentru înlăturarea acesteia din funcţie. Premierul britanic a mai precizat că discursul său recent din Florenţa a dat „un impuls real” negocierilor pentru Brexit şi că intenţionează să actualizeze parlamentarii săptămâna viitoare cu privire la planurile sale de a ajuta „familiile obişnuite care lucrează” cu un plafon pentru facturile la energie. Grant Shapps, fost preşedinte al Partidului Conservator din Marea Britanie, a declarat joi că aproximativ 30 de parlamentari conservatori susţin înlăturarea Theresei May din funcţia de premier.

Serbia ar putea servi ca model pentru mai multe ţări aspirante la statutul de membru al UE în ceea ce priveşte promovarea drepturilor minorităţilor, a spus vineri ministrul ungar de Externe, care a promovat deschiderea unor noi discuţii de aderare cu Belgradul. Peter Szijjarto, prezent la Belgrad pentru o întrevedere cu ministrul sârb pentru integrare europeană, Jadranka Joksimovic, a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să abordeze cinci noi capitole de aderare încă din 2017. Şeful diplomaţiei de la Budapesta a observat prin comparaţie că situaţia drepturilor minorităţilor din Ucraina este „ruşinoasă”, făcând referire la recent adoptata lege a educaţiei în Ucraina.

Mai mulţi cetăţeni americani care au vizitat Cuba au experimentat simptome similare cu cele raportate de personalul ambasadei americane din Havana în cadrul unor „atacuri” misterioase. Potrivit plângerilor primite, atacurile au avut loc în „reşedinţe diplomatice şi în hoteluri frecventate de cetăţeni din SUA”. Cuba a negat orice implicare, iar Washingtonul nu a învinuit direct guvernul de la Havana. Vineri, ambasada SUA din Havana a identificat hotelurile Nacional şi Capri drept două locuri în care personalul ambasadei a fost vizat de „atacuri” misterioase în ultimele câteva luni şi a anunţat că guvernul american „a impus limitări privind cazarea”.

Aproximativ 1.400 de angajaţi ai Air Berlin, a doua cea mai mare companie aeriană din Germania, sunt ameninţaţi cu demiterea. Întregul personal de la sol al companiei aflate în insolvenţă va primi notificări privind rezilierea contractelor până la sfârşitul lunii octombrie. Angajaţii care trebuie să menţină operaţiunile de zbor vor fi concediaţi până la sfârşitul lunii februarie 2018, conform sursei citate. Alţi angajaţi vor fi probabil eliberaţi de îndatoririle lor, potrivit planului, care nu prevede detalii specifice. Concedierile afectează şi personalul administrativ.

Air Berlin a refuzat să comenteze aceste informaţii. Tot vineri, compania aeriană a anunţat că a extins termenul-limită de primire a ofertelor pentru divizia de întreţinere, pentru a permite potenţialilor cumpărători să-şi adapteze ofertele, în funcţie de rezultatul negocierilor pentru alte active ale companiei.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat telefonic despre desfăşurarea unor operaţiuni comune de combatere a terorismului în regiunea africană Sahel, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Cei doi lideri au discutat despre operaţiuni în Sahel „pentru a învinge al-Qaida şi alte organizaţii teroriste”. Comandamentul militar al SUA din Africa a detaşat sute de militari în regiune.

Joi, trei militari din forţele speciale ale Statelor Unite au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi, într-o ambuscadă care a avut loc în timpul unei misiuni de patrulare în sud-vestul Nigerului. Forţele africane de securitate, susţinute de trupe occidentale, au intensificat eforturile de combatere a grupărilor islamiste care fac parte dintr-o insurgenţă regională ce s-a dezvoltat în deşerturile sărace şi slab populate din regiunea Sahel (care ocupă mari porţiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia şi Sudan).

Comisia Europeană îşi urmează propria logică în modelarea politicii sale privind migraţia, iar „planul Soros nu face parte din această agendă”, a declarat vineri Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport. Oficialul european a participat la un forum al reprezentanţei Comisiei Europene în Ungaria, la Budapesta. Navracsics a precizat că executivul european îşi păstrează distanţa faţă de politica internă şi nu va comenta campania electorală din Ungaria. Tibor Navracsics a recunoscut că politica UE privind migraţia a atras multe critici şi a făcut o trimitere indirectă la afacerile interne ale Ungariei, întrucât „Comisia Europeană este obişnuită să fie folosită ca argument în politica internă”, adăugând că partidele de opoziţie atribuie deseori vina asupra Comisiei.

Preşedintele american Donald Trump va anunţa noi răspunsuri la testele cu rachete ale Iranului, precum şi sprijin pentru operaţiunile antiteroriste şi cibernetice, ca parte a noii strategii privind regimul de la Teheran, a anunţat vineri Casa Albă. Nu este clar la ce program nuclear ilicit s-a referit Sanders, având în vedere că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că Iranul respectă acordul nuclear semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană.

Criza separatistă din regiunea Catalonia riscă să aibă efecte grave asupra economiei Spaniei, una dintre cele mai performate din zona euro în ultimii ani. Conform celui mai recent raport de evaluare al FMI, sistemul bancar spaniol a devenit mai rezistent la crize, iar economia profită de pe urma reformelor structurale şi a tendinţelor moderate privind salarizarea, într-un context mondial destul de favorabil.

Armata rusă au elaborat o lege pentru a interzice personalului militar să-şi facă selfie-uri pentru ca aceştia să nu dezvăluie poziţia lor şi a camarazilor de arme. Anterior, au existat incidente în care fotografiile publicate de militari în mediul online au dezvăluit locul unde trupele ruse erau desăşurate în Ucraina sau Siria. Propunerea de lege a fost publicată pe un portal federal. Conform propunerii de lege, fotografiile, înregistrările video pot compromite militarii prin oferirea de informaţii utile inamicilor.

Poliţia SUA a împiedicat un complot terorist internaţional să cauzeze posibile victime în mai multe locuri pentru concerte din New York, în Times Square şi staţii de metrou. Unul dintre acuzaţi, Abdulrahman El Bahnasawy, a fost arestat după ce a călătorit din Canada spre New York în mai 2016 pentru a plănui un atac. Arestarea cetăţeanului canadian a avut loc în urma unei investigaţii în care a fost implicat un poliţist sub acoperire al FBI-ului ce pretindea a fi un extremist islamist. Misiunea sub acoperire a dus în 2016 de asemenea la arestarea cetăţenilor americani Talha Haroon în Pakistan şi a lui Russel Salic în Filipine.

El Bahnasawy, în vârstă de 19 ani, i-ar fi trimis poliţistului sub acoperire prin intermediului telefonului mobil o imagine cu Times Square spunând: ”Trebuie să bombardăm Times Sqaure. Uită-te la mulţimile de oameni”. Într-un alt mesaj, canadianul şi-a exprimat dorinţa de a ”întreprinde un atac armat pentru că în cadrul acestora mor foarte mulţi oameni”. Haroon, care la un moment dat s-a întâlnit cu un expert în explozibile în Pakistan pentru a căpăta informaţii despre construirea bombelor artizanale, i-a mărurisit ofiţerului sub acoperire că ”staţiile de metrou reprezintă un loc perfect pentru un atac armat, iar după ce atacatorii rămân fără gloanţe cei doi s-ar putea detona”. El ar fi trimis de asemenea poliţistului sub acoperire materialele necesare pentru construirea unor explozibili.

Mai mulţi locuitori ai oraşului New Orleans au fost evacuaţi din zona digului, înainte de sosirea uraganului Nate pe Coasta Golfului SUA, ce a ucis cel puţin 25 de persoane în America Centrală. Nate este prevăzut a deveni un uragan de categoria 1 până în momentul în care atinge coasta americană, sâmbătă seara sau noaptea. Vânturile acestuia ar putea cauza întreruperea ale alimentării cu energie electrică în anumite zone. Vineri seara, Nate avea o viteză de 113 kilometri pe oră şi se afla la aproximativ 805 km de sud-sud-estul râului Mississippi.

SPORT

Simona Halep este numărul 1 mondial! Până la urmă a venit şi ziua mult aşteptată, această zi de 7 octombrie 2017, care va rămâne în istoria sportului românesc. Jelena Ostepanko s-a opus româncei să urce pe locul 1 la Roland Garros, tot după un meci cu letona, Simona devine lider mondial. Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Beijing după 6-2, 6-4 cu Jelena Ostapenko şi a urcat pe primul loc în clasamentul WTA. Pe parcursul anului, Simona a mai avut câteva trei şanse de deveni numărul 1 mondial, dar de fiecare dată le-a irosit. O primă ocazie a avut-o chiar în finala de Grand Slam de la Roland Garros, pe care a disputat-o tot împotriva Jelenei Ostapenko.

„Este uimitor că sunt numărul 1 mondial. Mulţumesc pentru sprijinul din această săptămână, mulţumesc China. Am avut meciuri incredibile, am reuşit s-o înving pe Maria Sharapova. Vreau să mulţumesc familiei, staff-ului meu. E ziua mea specială. E foarte multă emoţie în acest moment, mulţumesc Andrei (n.red. Andrei Pavel). Vă aştept şi mâine, turneul nu este încheiat încă”, a declarat Simona Halep .

Zi specială pentru sportul românesc! Simona Halep este lider mondial. Stere Halep, tatăl Simonei, a declarat că a discutat pentru câteva secunde cu fiica sa imediat după ce s-a încheiat meciul cu Ostapenko. Conversaţia nu a durat foarte mult pentru că emoţiile i-au copleşit pe amândoi. Şi Gică Hagi l-a sunat pe tatăl Simonei pentru a-l felicita şi pentru a-i ura ca Simona să rămână cât mai mult timp în top 10 mondial.

Virginia Ruzici, managerul Simonei Halep încă de la o vârstă foarte fragedă, a declarat că jucătoarea a scăpat de o mare presiune, după ce şi-a asigurat numărul 1 mondial în ierarhia WTA. Fosta mare campioană a României a dezvăluit că a cunoscut-o pe Simona Halep când avea 14 ani, la invitaţia Florenţei Mihai, într-un moment în care s-a aflat în trecere prin Bucureşti: Virginia Ruzici a mai susţinut că Simona a venit cu câteva schimbări din punct de vedere tactic la Beijing, iar momentul psihologic s-a consumat la meciul din optimi cu Maria Şarapova, când a jucat fără presiune.

Mircea Lucescu a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia, după ce naţionala Turciei a fost învinsă de Islanda, scor 0-3, pe teren propriu. Turcii aveau nevoie de victorie pentru a mai avea speranţe la ultimul meci din preliminarii, cu Finlanda. Evident, deznodământul nu a fost deloc pe placul turcilor. Jurnaliştii şi fanii sunt extrem de supăraţi şi de dezamăgiţi şi pun în discuţie o eventuală demitere a lui Mircea Lucescu. Arda Turan a fost schimbat în minutul 60 al partidei cu Islanda, iar suporterii l-au huiduit. Starul turc a ales să le zâmbească ironic fanilor, ceea ce a inflamat şi mai tare spiritele.

Thibaut Courtois ar putea ajunge la Real Madrid. Portarul belgian al lui Chelsea a refuzat prelungirea contractului propusă de clubul londonez.. Courtois nu se simte foarte bine în Premier League şi a declinat oferta celor de la Chelsea. Contractul său cu „albaştrii” expiră în 2019, iar jurnaliştii spanioli notează că Real Madrid a intrat pe fir şi ar dori să-l achiziţioneze. În vârstă de 25 de ani, Courtois ar putea asigura poarta „galacticilor” pentru următorii zece ani. Un eventual tranfer al său la Real va trece de 60 de milioane de euro, cel mai probabil, ceea ce l-ar transforma pe belgian în cel mai scump portar din istorie. Courtois şi-a început cariera la Genk, iar în 2011 a fost transferat de Chelsea. Englezii l-au împrumutat la Atletico Madrid în perioada 2011-2015, astfel că internaţionalul belgian cunoaşte foarte bine campionatul spaniol.

În turul campionatului Ligii 1 nu a fost nicio etapă în care să nu se discute despre greşeli mari de arbitraj, despre echipe avantajate şi modul cum sunt trataţi jucătorii şi antrenorii. Conducătorii FC Botoşani au fost o excepţie, dar după meciul de la Mediaş, din ultima etapă a turului, pierdut cu 0-1, au intrat şi ei în categoria celor nemulţumiţi. Valeriu Iftime, proprietarul FC Botoşani, este nemulţumiţi că arbitrii comit foarte multe greşeli şi nu sunt sancţionaţi. Ba mai mult, antrenorii, jucătorii sau conducătorii cluburilor nici nu au voie să critice arbitrii, deoarece imediat sunt suspendaţi şi amendaţi. Oficialul botoşănean consideră că ar trebui introdusă imediat proba video, deoarece sunt prea multe greşeli de arbitraj, iar cluburile pierd bani.

În turul campionatului Ligii 1 nu a fost nicio etapă în care să nu se discute despre greşeli mari de arbitraj, despre echipe avantajate şi modul cum sunt trataţi jucătorii şi antrenorii. Conducătorii FC Botoşani au fost o excepţie, dar după meciul de la Mediaş, din ultima etapă a turului, pierdut cu 0-1, au intrat şi ei în categoria celor nemulţumiţi. Valeriu Iftime, proprietarul FC Botoşani, este nemulţumiţi că arbitrii comit foarte multe greşeli şi nu sunt sancţionaţi. Ba mai mult, antrenorii, jucătorii sau conducătorii cluburilor nici nu au voie să critice arbitrii, deoarece imediat sunt suspendaţi şi amendaţi.

După ce marţi şi miercuri am aflat cele 18 echipe care au obţinut calificarea în faza 16-imilor Cupei României, ediţia 2017-2018, vineri, Federaţia Română de Fotbal a anunţat data când va avea loc tragerea la sorţi pentru stabilirea următoarelor meciuri ale competiţiei KO. Astfel, miercuri, 11 octombrie, de la ora 11:00, Casa Fotbalului (sala „Nicolae Dobrin”) găzduieşte tragerea la sorţi a fazei în care vor intra la joc şi cluburile din Liga 1. Cele 32 de echipe care vor participa în faza 16-imilor de finală au fost repartizate în două urne. În prima, adică cea a capilor de serie, se află şi patru cluburi care evoluează în campionatul Ligii 2. În a două urnă valorică se regăsesc patru echipe din Liga 1, opt din Liga 2 şi şase din Liga 3.

Cele 16 meciuri se vor stabili după ce se grupează echipele din urna A cu echipe din urna B (14 jocuri) şi, în continuare, cele patru echipe rămase în urna B se grupează între ele (2 jocuri). Pentru jocurile din optimi, sferturi de finală şi semifinale, echipele calificate vor fi repartizate în aceleaşi urne valorice ca şi în cadrul şaisprezecimilor, cu excepţia prevederilor art.30, alin.5.1 din ROAF, tragerea la sorţi urmând să se efectueze în mod similar. Jocurile din cadrul şaisprezecimilor Cupei României vor avea loc marţi/miercuri/joi, 24/25/26 octombrie, cu începere de la ora 14:30, cu excepţia partidelor televizate.

Noua ediţie a Ligii Campionilor la handbal feminin s-a deschis cu partida Vardar Skopje – Ferencvaros, la fel ca şi în 2016. Dacă anul trecut partida s-a terminat la egalitate, acum vicecampioana Europei s-a impus cu 34-31, după un ”festival” de goluri. Pentru fanii români, atenţia este îndreptată către partida de debut a echipei CSM Bucureşti, cu Krim Ljubljana, programată sâmbătă de la ora 20:00, în Sala Polivalentă. La startul competiţiei, patru echipe par să se detaşeze din start de restul competitoarelor, este vorba despre Gyor, CSM Bucureşti, Vardar Skopje şi Rostov-Don, în ordinea şanselor de a câştiga Liga Campionilor la casele de pariuri. Campioana Macedoniei a arătat mult potenţial la debutul cu FTC, transferul pivotului Dragana Cvijic fiind o mutare foarte importată.

Vardar are un careu de aşi redutabil, Penezic – Lekic – Lacrabere – Cvijic. Gyor răspunde cu o echipă omogenă şi chiar dacă noua achiziţie Anne Mette Hansen s-a accidentat, la fel ca şi Tomori, rămâne principala favorită cu Amorim – Groot – Mork – Broch. La CSM Bucureti, axul central a suferit schimbări importante, doar Isabelle Gullden a ”supravieţuit” în noul centru de greutate al echipei, care le mai cuprinde pe Cristina Neagu, Amanda Kurtovic şi Marit Malm Frafjord. Toate cele trei tabere mai au însă foarte multe arme în echipă, acum rămâne de văzut cine va ajunge în cea mai bună formă în luna mai 2018, când va avea loc turneul Final 4.

Deocamdată, CSM Bucureşti şi Vardar Skopje vor avea o toamnă în care vor lua pulsul pentru ce va urma în 2018, în timp ce Gyor pare să aibă totuşi un adversar în faţa căruia se va întrebuinţa, Rostov-Don, care nu traversează deocamdată cea mai bună formă. Vardar a jucat deja prima partidă, CSM Bucureşti şi Gyor îşi vor face debutul sâmbătă cu Krim Ljubljana, respectiv FC Midjylland. Pentru campioana României, jocul în faţa campioanei Sloveniei pare unul mai degrabă de încălzire. Krim a pierdut-o pe Milanovic-Litre din apărare, dar a reuşit să o păstreze pe bulgăroaica Omoregie, o handbalistă cu mare potenţial, care va reprezenta foarte curând Slovenia la nivel de echipe reprezentative.

PROGNOZA METEO
7 Octombrie 2017

Vremea va fi ușor mai rece decât ar fi normal la această dată în majoritatea regiunilor. În prima parte a zilei atmosfera va fi plăcută peste tot, dar spre seară vor fi precipitații pe alocuri. Noaptea nebulozitatea va cuprinde toate regiunile și vor fi averse cu precădere în jumătatea de sud-vest a țării. Izolat se pot cumula cantități de apă însemnate, iar ploile vor fi însoțite trecător și de descărcări electrice. Vantul va deveni moderat, cu intensificări temporare în sudul și în sud-vestul teritoriului, precum și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 grade în depresiuni și 22 de grade în Muntenia și vestul Dobrogei, iar cele minime se vor situa intre 6…8 grade în depresiuni și 10…14 grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare caracterizată de un regim termic diurn apropiat de cel normal pentru această dată, cu o maximă a temperaturii aerului de 20…21 de grade. Cerul se va înnora treptat și mai ales spre sfârșitul intervalului este posibil să plouă, condiții in care minima termică nu va coborî sub 10…11 grade. Vântul va sufla în general moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *