Stiri pe scurt 7 Martie 2017

Stiri pe scurt 7 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 7 martie. In anul 1471, Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, a atacat Moldova, dar Ştefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Domnul muntean, supus turcilor, a izbutit să scape fugind.

România a alocat cea mai mică cotă din PIB pentru educaţie (3,1%) şi una dintre cele mai mici cote pentru sănătate (4,2%) dintre ţările UE, situându-se, de asemenea, printre ţările care alocă mai puţin de 13% din PIB pentru protecţia socială. Danemarca (7%), Suedia (6,5%) şi Belgia (6,4%) au înregistrat cele mai mari cote ale cheltuielilor guvernamentale pentru educaţie, în 2015. La polul opus se situează România, care a alocat doar 3,1% din PIB pentru domeniul educaţiei în 2015. Cote de cel puţin 8% din PIB pentru sănătate au fost alocate de Danemarca (8,6%), Franţa (8,2%), Olanda şi Austria (8%) – cele mai mari din Uniunea Europeană.

România a alocat, în 2015, 4,2% din PIB pentru sănătate, a doua cea mai mică cotă dintre statele UE, după Cipru. Cheltuielile guvernamentale pentru protecţie socială au reprezentat o cincime din PIB, reprezentând aproape 40% din cheltuielile totale publice. Protecţia socială a reprezentat 19,2% din PIB, fiind urmată de sănătate (7,2%), servicii publice (6,2%), educaţie (4,9%) şi afaceri economice (4,3%), în clasamentul cheltuielilor guvernamentale din Uniunea Europeană pe anul 2015. Domenii precum ordine publică şi securitate (1,8%), apărare (1,4%), cultură, religie (1%) şi protecţia mediului (0,8%) au avut cote mai scăzute în PIB.

Rata cheltuielilor guvernamentale pentru protecţie socială din PIB diferă de la ţară la ţară, de la 9,6% – cât alocă Irlanda – la 25,6%, cota Finlandei. Opt state membre UE – Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Belgia – acordă cel puţin 20% din PIB protecţiei sociale, în timp ce Irlanda, ţările baltice, România, Cipru, Malta şi Republica Cehă cheltuie mai puţin de 13% din PIB pentru protecţia socială. România a alocat 11,5% din PIB pentru protecţie socială în 2015, din care 8,5% pentru persoanele în vârstă, 1% pentru bolnavi şi persoane cu dizabilităţi, 0,1% reprezentând venitul minim garantat, 1,1% este alocat pentru familie şi copii, 0,1% din PIB destinat ajutorului de şomaj şi 0,6% este alocat altor categorii.

O profesoară de limba română din Bucureşti s-a ”autodenunţat” pe Facebook, scriind că nu respectă programa şcolară şi că nu predă elevilor Creangă sau Eminescu, dar citesc cu plăcere împreună Arghezi sau ”Cartea junglei” ori ”Micul prinţ”. Postarea sa a devenit virală, având peste 600 de share-uri. Ulterior, profesoara a revenit cu un alt mesaj, precizând că va fi inspectată în urma ”autodenunţului”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la sediul instanţei supreme, că nu susţine o lege a graţierii pentru fapte de corupţie, precizând că „nu e cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente”. Liderul social democrat a precizat că senatorul Şerban Nicolae „a făcut bine” că a spus adevărul atunci când a afirmat că nu s-a consultat cu partidul. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, întrebat de amendamentul senatorului Şerban Nicolae, că personal, nu crede că graţierea ar trebui să se aplice şi faptelor de corupţie, precizând însă că va citi propunerea şi va face un punct de vedere al Ministerului Justiţiei. Întrebat dacă, personal, i se pare în regulă ca graţierea să se aplice şi faptelor de corupţie, ministrul Justiţiei a replicat: „Personal, nu”.

O clădire de birouri clasa A cu zece etaje se construieşte la Timişoara, investiţia totală ajungând la 30 de milioane de euro. Angajaţii vor intra în clădire pe bază de recunoaştere facială sau amprentă şi vor avea la dispoziţie o terasă suspendată, duşuri, un restaurant şi o sală de fitness. Clădirea de birouri se construieşte pe Calea Torontalului din Timişoara, iar investiţia totală se ridică la suma de 30 de milioane de euro. Vlad Vela, general manager la Werk Property Group, dezvoltatorul proiectului Vox Technology Park, a declarat, că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

Clădirea de birouri va oferi o gamă largă de servicii, gândite special pentru a acoperi nevoile angajaţilor. Printre acestea se numără o zonă comercială la parter, servicii bancare, restaurant, bistro şi cafenea – pentru pauze scurte sau ca spaţiu informal de întâlniri, sală de conferinţe pentru întâlniri de afaceri sau evenimente de business şi sală de fitness complet echipată. Accesul la aceste facilităţi va fi permis şi după terminarea programului de muncă. Proiectul vizează obţinerea certificatului verde, cu scopul reducerii costurilor de întreţinere şi funcţionare.

Vox Technology Park va oferi 26.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri pentru închiriat şi până la 3.500 de metri pătraţi pe etaj, cea mai mare suprafaţă închiriabilă pe etaj din Timişoara. Clădirea de birouri este dispusă pe două corpuri de înălţimi diferite. Toate spaţiile prevăzute pentru birouri sunt amplasate spre exteriorul clădirii, astfel încât locatarii să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

27 de persoane, trimise în judecată de DNA Alba Iulia pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, au fost achitate, de Tribunalul Alba, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală ca urmare a deciziei CCR, decizia nefiind definitivă. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba, Sorina Cristorian, a declarat că zece inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, iar alţi 17 au fost achitaţi pentru complicitate la abuz în serviciu. Totodată, în acest dosar, patru persoane au fost achitate pentru spălare de bani.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la prezentarea bilanţului pe 2016 al Ministerului Public, că „nimeni nu este mai presus de lege”, iar procurorii ar trebui să îşi desfăşoare activitatea „cu obiectivitate” şi „fără a fi influenţaţi de apartenenţa politică” a persoanei cercetate. Iohannis a susţinut că „românii devin tot mai vigilenţi la abaterile de la ordinea de drept, dar şi mai hotărâţi să îşi apere drepturile şi libertăţile, aspecte strans legate de percepţia asupra corupţiei. Iohannis a făcut referire şi la progresele în domeniul justiţiei făcute de România în ultimii ani, recunoscute şi în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială au intrat, la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, aceştia declarând că aşteaptă să primească draftul legii salarizării ca să poată discuta concret despre ierarhizarea salariilor în sistemul medical. Este a doua zi de discuţii pe legea salarizării la Ministerul Muncii, luni existând negocieri cu sindicatele din Poliţie. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că majorările salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, respectiv pe următorii patru ani.

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter s-a înregistrat, la ora 04.51, în judeţul Vrancea. Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 135 de kilometri. Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (44km), Covasna (51km), Odobeşti (51km), Slănic-Moldova (55km) şi Panciu(57km). Pe 26 februarie, un seism cu magnitudinea 3,5 a avut loc, la ora 6.21, tot în judeţul Vrancea.

Angajările în Ministerul Finanţelor au fost suspendate temporar pentru a se asigura o stabilitate a veniturilor. Decizia este mai veche fiind luată în momentul construcţiei bugetului. Măsura este veche. Este o decizie luată la construcţia bugetară pentru a se asigura o stabilitate a veniturilor, pentru a se limita temporar cheltuielile. Concursurile care au fost anunţate au fost suspendate. În ceea ce priveşte tăierea sporurilor de la ANAF, aceasta este o măsură unilaterală şi nu are legătură cu cea din minister. La Finanţe măsura s-a luat mai demult, odată cu programarea bugetară. S-a decis pentru o mai bună previziune a cheltuielilor pe o perioadă scurtă. Nu s-au făcut concedieri.

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul patru din 2016 a fost de 194,3 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,3% faţă de trimestrul trei din 2016 şi cu 4,8% faţă de trimestrul patru din 2015. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul patru din 2016 a fost de 227,1 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,7% faţă de trimestrul al patrulea din 2015.

La creşterea PIB, în anul 2016 faţă de anul 2015, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,8%), cu o pondere de 18,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%, informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (14,2%).

Un deţinut în vârstă de 28 de ani, condamnat definitiv la 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, a evadat din Penitenciarul Rahova, dispariţia acestuia fiind sesizată luni seară în jurul orei 20.00. Deţinutul a evadat atunci când presta activităţi lucrative şi desfăşura activităţi de întărire a dispozitivului de pază. Conducerea penitenciarului a deschis o anchetă internă. Bărbatul are o înălţime de 1,64 m, ochi verzi, frunte îngustă, ridată, păr şaten închis, statură mijlocie, purta pantalon tip jeans şi jachetă culoare închisă.

Doar 20% din şomerii din România folosesc internetul pentru a căuta un loc de muncă şi doar 5% din români folosesc internetul pentru a descărca documente oficiale de pe site-urile publice. La categoria celor angajaţi, aproape nici unul nu lucrează de acasă, folosind internetul, e-mailul şi telefonul, comparativ cu peste 10%, cota înregistrată în Europa de Vest şi de Nord. În România, mai puţin de 10% din firme utilizează cloud-ul, iar antreprenorii se confruntă cu mai multe piedici în sectorul serviciilor care stau în calea adoptării tehnologiei digitale. Raportul Băncii Mondiale precizează că inegalităţile existente în Uniunea Europeană s-ar putea mări, în contextul în care este mai probabil ca muncitorii calificaţi să folosească internetul pentru a găsi un loc de muncă sau să pariticipe la reţele profesionale.

Hacker român „Guccifer”, arădeanul Marcel Lazăr Lehel, a cerut, Tribunalui Arad, contopirea pedepsei aplicate de instanţa americană cu pedeapsa aplicată de către instanţa din România. Marcel Lazăr Lehel a apărut, în faţa Tribunalului Arad, în procesul în care cere deducerea perioadei cuprinse între martie – octombrie 2016, când a fost extrădat în SUA pentru ancheta în care era acuzat că a spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali americani. „Guccifer” a cerut, contopirea pedepsei cu închisoarea pronunţată de către un judecător din Alexandria, Virginia, SUA, cu pedeapsa de 7 ani pronunţă de către Tribunalul Bucureşti, într-un alt caz în care a fost condamnat pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice din România. Marcel Lazăr Lehel a depus în instanţă mai multe acte, inclusiv condamnarea în original pronunţată de către instanţa americană.

Creşterea salariului minim, infrastructura proastă şi efectele Brexitului sunt principalii factori care au determinat închiderea fabricii de la Urziceni. Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fabricii din Urziceni unde lucrează în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese. Majorarea costurilor de producţie prin creşterea salariului minim precum şi deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului au determinat închiderea fabricii, spun acţionarii companiei. Alison Hayes, o companie cu un total de aproape 1.400 de salariaţi în două fabrici şi un birou de design, lucrează doar cu clienţi din Marea Britanie.

Primul ministru, Sorin Grindeanu, se întâlneşte cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Bogdan Nicolae Stan, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează să fie adus la cunoştinţa prim-ministrului marţi. Acest plan a fost cerut de primul ministru, care a declarat, vineri, că nivelul scăzut al încasărilor de la începutul anului nu va afecta măsurile din programul de guvernare, deoarece aşteaptă de la şeful ANAF un proiect cu priorităţile care să ducă la creşterea gradului de colectare.. Este a doua întâlnire, după cea de vineri, în care se discuta despre colectarea taxelor şi impozitelor.

Ultimele informaţii furnizate de ANAF arată că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu 0,9% – indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut. Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintă o depăşire cu 6,7% – indice nominal, respectiv cu 874 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

Un deputat cere ministrului Sănătăţii să trimită Corpul de Control la Institutul de Transplant Renal Cluj, unitate care ar avea datorii de aproape o jumătate de milion de euro, după ce pacienţii ar fi fost trimişi de aici către o clinică privată, administrată de fiul fostului şef al Institutului. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de această situaţie.

Deputatul USR susţine că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie Transplant Renal până în decembrie 2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut „prin grava încălcare a legii”.

De Ziua Internaţională a Femeii, pasionaţii genului musical vor avea ocazia să vizioneze, începând cu orele 20.00, la CinemaPRO, spectacolul „Bună seara, domnule Wilde”, în viziunea contemporană a regizorului Felix Crainicu, pe muzica lui Cristian Lucacevski. Spectacolul se anunţă a fi o comedie englezească plină de substanţă, care va îmbina teatrul, muzica şi dansul.

Deputatul USR Oana Bîzgan, a susţinut, în plen, o declaraţie cu prilejul zilei de 8 martie, afirmând că aleşii au datoria de a construi o ţară în care „o femeie puterică nu este catalogată drept „guralivă, isterică sau a dracului”, exprimându-i nemulţumirea că femeile nu îşi cer drepturile. Bâzgan a susţinut că drepturile femeii nu se limitează numai la concediul de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Deputatul USR a afirmat că este responabilitatea femeilor şi bărbaţilor din Paralament, să schimbe mentalităţile şi vieţile femeilor din România, să construiască o ţară în care femeile să nu mai fie victimele violenţei domestice, să fie traficate, susţinând că aleşii trebuie să ofere o legislaţie care să asigure nu numai protecţia, dar şi un climat în care egalitatea pentru femei şi bărbaţi este cultivată de timpuriu. Preşedintele de şedinţă deputatul PSD Gabriel Vlase a fost nevoit să intervină pe parcursul discursului Oanei Bîzgan, rugându-i pe deputaţii prezenţi în sală să îşi asculte colega.

Două femei au ajuns, la spital, una în stare gravă, după ce au fost lovite pe o trecere de pietoni din Piteşti de o maşină al cărei şofer a declarat că l-a orbit soarele şi nu a mai reuşit să frâneze. Accidentul a avut loc pe DN7, la ieşirea spre Bucureşti, în cea mai aglomerată intersecţie din Piteşti. Un bărbat în vârstă de 34 de ani, care se deplasa la volanul maşinii sale spre Ştefăneşti, a accidentat două persoane care traversau strada pe marcaj pietonal. La locul accidentului au fost solicitate mai multe ambulanţe.

Una dintre victime, diagnostică cu traumatism cranio cerebral grav, a fost intubată, ventilată mecanic şi transportată la Spitalul Judeţean Argeş cu un echipaj de terapie intensivă mobilă. Cealaltă, diagnosticată cu politraumatisme, a fost dusă la spital cu un echipaj SMURD. Victima conştientă este născută în 1963 şi este din Piteşti, iar cea grav rănită nu a fost încă identificată, neavând documente asupra sa. Şoferul implicat în accident susţine că le-a văzut pe femei mult prea târziu. Potrivit poliţiştilor, şoferul nu consumase băuturi alcoolice. Anchetatorii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat, susţinerea sa faţă de şeful Executivului, Sorin Grindeanu, precizând că premierul beneficiază de „toată susţinerea sa şi din avion şi din afara avionului”. Întrebat la ce decizie se aşteaptă marţi din partea Curţii Constituţionale, liderul PSD a precizat : „Eu nu aştept deciziile unei instanţe sau a alteia, judecătorii CCR se vor pronunţa şi în această cauză ca în altele”. Liviu Dragnea a mai spus, că nu se gândeşte la o eventuală funcţie de premier.

CCR va dezbate, în şedinţă publică, excepţia de neconstituţionalitate ridicată în luna ianuarie de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, care nu îi permite liderului PSD Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării definitive cu suspendare. Dragnea a declarat, în repetate rânduri, că această lege este una „profund neconstituţională”. De asemenea, liderul PSD a subliniat că nu a solicitat funcţia de premier pentru sine, deşi i s-ar fi cuvenit, din cauza acestei legi, el folosind un termen destul de controversat la acel moment, respectiv „deocamdată”.

Teatrul Odeon, care funcţionează într-o clădire monument istoric al cărei centenar a fost serbat în 2011, a fost invitat să facă parte din Reţeaua Marea Neagră din cadrul proiectului Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice. Reţeaua Marea Neagră face parte din Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa cu sediul la Berlin, care este iniţiatorul acestui proiect european, realizat cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene. Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice cuprinde 11 reţele care traversează Europa – Reţeaua Adriatică, Reţeaua Canalului, Reţeaua Împăratului, Reţeaua Germană, Reţeaua Italiană, Reţeaua Nordică, Reţeaua Baltică, Reţeaua Iberică, Reţeaua Franceză, Reţeaua Alpină şi Reţeaua Mării Negre – şi îşi propune să promoveze teatrele istorice ca parte importantă a patrimoniului cultural European.

Reţeaua Marea Neagră include opt teatre istorice, dintre care cinci sunt construite de arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (construit în 1896) – manager de reţea, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet din Odessa (Ucraina, 1887), Teatrul „Regina Maria” din Oradea (1900), Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia (Bulgaria, 1904) şi Teatrul Ucrainean Regional „Olga Kobylianska” din Cernăuţi (1905), Teatrul de Operă şi Balet „Z. Paliashvili” din Tbilisi (Georgia, construit de arhitectul Victor Schröter în 1896), Teatrul Odeon (construit de arhitectul Grigore Cerchez în 1911) şi Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa (cel mai vechi teatru din ţară, inaugurat în 1817).

Administraţia de la Beijing a decis majorarea bugetului militar al Chinei cu 7%. Bugetul militar chinez ajunge astfel la nivelul de 1.040 de miliarde de yuani (152 de miliarde dolari), relatează agenţia oficială China Nouă. Cifrele figurează în proiectul de buget pe anul 2017, aflat în dezbaterea sesiunii Congresului Partidului Comunist chinez. Cea mai mare parte a acestui buget va fi alocată apărării naţionale şi reformelor militare.

Serviciile britanice de securitate au dejucat treisprezece potenţiale atacuri teroriste în Marea Britanie, începând din anul 2013. Ameninţarea devine din ce în ce mai variată şi îmbracă tot mai mult forma unor atacuri cu un grad scăzut de tehnologizare asupra unor locuri aglomerate, aşa cum a fost cazul celor din mai multe oraşe europene, astfel că este cu atât mai important ca toată lumea să rămână vigilentă. Rowley a mai declarat că multe din incidentele cu caracter terorist au fost inspirate de reţeaua teroristă Stat Islamic, dar şi Al-Qaida a rămas o ameninţare, însă şi acţiunile grupărilor de extremă-dreapta au reprezentat o problemă.

Forţele irakiene au preluat controlul asupra sediului unui Guvern local şi a celui de-al doilea pod care face legătura cu oraşul Mosul. Acesta este cel de-al doilea din cele cinci poduri de peste Tigru care intră sub controlul forţelor guvernamentale după ce aceastea au lansat, pe data de 19 februarie, operaţiunea de recucerire a părţii de vest a oraşului de sub ocuparea Stat Islamic.nDupă ce au recucerit în 100 de zile partea de est a oraşului, în cadrul ofensivei lansate la jumătatea lunii octombrie, forţele guvernamentale irakienie, sprijinite de coaliţia internaţională aflată sub comandament american, au lansat luna trecută ofensiva asupra părţii de vest a localităţii.

Coreea de Nord a anunţat, că lansarea rachetelor nucleare a fost un avertisment pentru instalarea bazelor americane în Japonia. Donald Trump i-a transmis lui Kim Jong-Un că vor fi „consecinţe grave”. De altfel, Statele Unite au comunicat marţi că au început instalarea unui sistem antirachetă în Coreea de Sud, alertate din cauza comportamentului tot mai provocator al Coreei de Nord. Coreea de Nord a făcut publice o serie de imagini cu liderul nord coreean Kim Jong-Un care aplaudă râzând lansarea rachetelor nucleare. Kim-Jong-Un a supravegheat personal acest test efectuat de o unitate de artilerie şi a ordonat el însuşi lansarea rachetelor, a anunţat anterior agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, potrivit căreia obiectivul era antrenamentul pentru „a lovi, dacă este necesar, bazele forţelor imperialiste americane de agresiune în Japonia”.

China, principalul susţinător al Coreei de Nord, ţară vizată de sistemul antibalistic american din Coreea de Sud, a exprimat în mod repetat preocupare în legătură cu instalarea Terminalului pentru Apărare de Mare Altitudine (THAAD) pe teritoriul sud-coreean. Desfăşurarea Terminalului pentru Apărare de Mare Altitudine (THAAD) are loc după ce Coreea de Nord a lansat luni patru rachete balistice, în largul coastei de nord-vest a Japoniei, după ce statul a promis că va răspunde la exerciţiile militare ale SUA şi Coreei de Sud.

Opt cetăţeni germani au fost inculpaţi pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă de extremă-dreapta şi pentru comiterea unor atacuri cu bombă care au vizat centre de primire a refugiaţilor şi politicieni de stânga. Cei şapte bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani, ar fi format organizaţia Freital Group în anul 2015. Organizaţia poartă numele unei suburbii din oraşul german Dresda unde au au avut loc o serie de proteste şi incidente antiimigranţi. Cei opt urmează să apară marţi în faţa judecătorilor de la un tribunal din Dresda. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi comis o serie de atacuri, inclusiv aruncarea în aer a maşini unui politician de la partidul Die Linke şi două atacuri cu bombă care au vizat centre pentru primirea refugiaţilor, soldate cu rănirea uşoară a unui azilant.

Mai multe persoane sunt blocate sub zăpadă în urma unei avalanşe care a avut loc pe o pistă de schi din staţiunea Tignes, din Alpii francezi. O operaţiune de salvare este în curs, din cauza vizibilităţii reduse nu au putut fi desfăşurate la faţa locului elicoptere, membri ai echipelor de salvare trebuind să se deplaseze pe jos. Potrivit presei locale, în jurul orei locale 11:00 ( 12:00, ora României) la faţa locului s-ar fi aflat aproximativ 300 de persoane. Până în acest moment nu a fost făcut public niciun bilanţ.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că statele membre UE nu sunt obligate să acorde vize umanitare persoanelor care doresc să aplice pentru acordarea dreptului de azil, după ce un tribunal belgian a cerut Guvernului să acorde vize umanitare unei familii de refugiaţi din Siria. În decizia Curţii se afirmă că acordarea permisiunii persoanelor să aleagă statul unde să doresc aplice pentru protecţie internaţională ar submina sistemul UE prin care este stabilit cum sunt gestionate cererile de azil. Totuşi, Curtea a decis că statele membre sunt libere să acorde vize umanitare în conformitate cu propria legislaţie naţională.

Coreea de Nord a interzis malaysienilor aflaţi pe teritoriu nord-coreean să părăsească ţara, ca urmare a asasinării lui Kim Jong-nam. Malaysia reacţioneză similar şi, în consecinţă, nu le va permite cetăţenilor nord-coreeni să părăsească ţara, a declarat marţi vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi. Malaysienii sunt „ostatici de fapt” în Coreea de Nord, a denunţat premierul din Malaysia, după ce Phenianul a interzis ca cetăţenii acestei ţări să părăsească teritoriul nord-coreean pe fondul unei dispute diplomatice. Tensiuile dintre cele două ţări se intensifică după asasinarea, în februarie la Kuala Lupur, a fratelui vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-Un.

Tirul efectuat luni de Coreea de Nord cu patru rachete balistice în direcţia Japoniei a fost un exerciţiu în vederea lovirii, în caz de necesitate, a bazelor americane în Japonia. Liderul nord-coreean, Kim-Jong-Un, a supravegheat personal acest test efectuat de o unitate de artilerie şi a ordonat el însuşi lansarea rachetelor, a adăugat KCNA, potrivit căreia obiectivul era antrenamentul pentru „a lovi, dacă este necesar, bazele forţelor imperialiste americane de agresiune în Japonia”. Secretarul general al ONU a condamnat, aceaste tiruri.

Mai multe aeronave de vânătoare britanice şi belgiene, au fost trimise să intercepteze, deasupra Mării Nordului, un avion cargo care a decolat din Bucureşti după ce s-a pierdut contactul cu acesta. Acesta a fost escortat până la aeroportul din Birmingham şi a aterizat în jurul orei locale 07.30 (09.30, ora Românei). Călători, au spus că alte zboruri au fost redirecţionate sau întârziate pentru a face loc avionului Saab 340. Informaţii publicate pe Twitter sugerează că avionul „nu răspundea”. Aeronava Saab 340, care a intrat în folosinţă în anul 1987, este operată de compania aeriană ungară de transport marfă Fleet Air International. În ultimele zile, aceasta a avut opriri în oraşele Brno din Cehia şi Cluj-Napoca din România.

SPORT

Într-o discuţie amplă despre fotbalul românesc şi problemele lui, Thomas Neubert a amintit despre Alexandru Maxim, actualul fotbalist al lui VfB Stuttgart pentru a ilustra ideea că jucătorilor români le lipseşte dorinţa de muncă. Absenţa lui Alexandru Maxim din lotul şvabilor în ultima perioadă rămâne în continuare un mister pe care şefii clubului ezită să îl lămurească public. Decarul lui VfB Stuttgart, unul dintre cei mai bine plătiţi fotbalişti din liga a doua germană, pare să se apropie de finalul colaborării cu clubul care l-a cumpărat de la Pandurii Tg. Jiu pentru circa 1,5 milioane de euro.

La Salonic, în nordul Greciei, Fernando Varela a început un nou capitol al carierei lui. Fostul fundaş central al FCSB joacă acum la PAOK, una dintre cele mai iubite echipe din Grecia, club la care s-a integrat rapid. Varela a fost pe teren duminică în meciul pe care echipa sa l-a câştigat cu 2-0 în faţa lui Olympiakos, partidă care a ridicat moralul fanilor care speră că echipa alb-roşie din Atena va putea fi detronată. Fostul căpitan al FCSB a acceptat un dialog cu ProSport în care a dezbătut şi problemele vicecampioanei României.

Într-o limbă română pe care o vorbeşte foarte bine, înconjurat de soţie şi de copii, Fernando Varela a răspuns tuturor întrebărilor şi nu a ezitat să fie dur cu finanţatorul FCSB, reproşându-i acestuia că nu a acceptat să plătească Armatei suma necesară pentru a putea păstra numele şi sigla Stelei. Fundaşul central a vorbit şi despre felul în care ieşirile publice ale lui Becali afectează fotbaliştii, dar şi despre cum a trăit meciul cu Astra din finalul sezonului trecut, atunci când a comis greşelile decisive la partida care a scos FCSB din lupta pentru titlu.

Optimile de finală ale UEFA Champions League îşi dispută începând de astăzi manşa retur. În această seară sunt programate confruntările Napoli – Real Madrid şi Arsenal – Bayern Munchen. Ambele partide par a fi decise încă din prima manşă. Bayern Munchen a câştigat în tur, pe teren propriu, cu 5-1, în timp ce Real Madrid a câştigat pe „Santiago Bernabeu” cu 3-1.

Programul complet:

7 martie

Napoli – Real Madrid
Arsenal – Bayern Munchen
8 martie

Borussia Dortmund – Benfica
Barcelona – PSG
14 martie

Juventus – FC Porto
Leicester – FC Sevilla
15 martie

AS Monaco – Manchester City
Atletico Madrid – Bayer Leverkusen

FC Voluntari şi CSM Poli Iaşi 0-1 s-au întâlnit ieri în penultima partidă a sezonului regulat. Golubovic a adus prima victorie pentru moldoveni din acest an, marcând un gol demn de Alessandro Del Piero. Pe întreaga durată a reprizei secunde, echipa pregătită de Eugen Neagoe a fost încurajată de un singur suporter, care însă domina fondul sonor al stadionului Dinamo. Numele lui este George Roiu, iar pasiunea sa pentru clubul din Copou nu cunoaşte limite.

Simona Halep a făcut primul antrenament într-un cadru oficial, după mai bine de o lună, cu ocazia turneului de la Indian Wells la care este cap de serie numărul 4. Antrenorul Darren Cahill a fost mulţumit de modul în care a decurs sesiunea de antrenament, lăudându-şi eleva, dar şi pe fizioterapeutul acesteia. Halep s-a recuperat după accidentarea la genunchi, care i-a dat bătăi de cap în ultima vreme, iar antrenamentul de la Indian Wells a decurs conform planului! Darren a filmat câteva schimburi de mingi, făcând câteva comentarii pozitive pe Instagram. Australianul a remarcat în special reverul constănţencei.

Antrenamentul Simonei a fost unul interactiv, datorită tehnologiei PlaySight cu care sunt dotate terenurile de la Indian Wells. Darren Cahill a primit informaţii în timp real despre evoluţia sportivei care va debuta vineri sau sâmbătă la turneul de categorie Premier Mandatory. Halep va juca direct în turul secund, contra câştigătoarei partidei dintre Alison Riske (SUA, 39 WTA) şi Donna Vekic (Croaţia, 86 WTA). Simona şi favorita principală Serena Williams au fost distribuite pe jumătăţi de tablou diferite, astfel că se pot întâlni doar în finală.

Astra are cea mai lungă serie de victorii consecutive din această ediţie, 8, depăşind-o pe Viitorul, care avea 7. Pentru ambele, sunt cele mai bune din istoria participării lor pe primul eşalon. # Tot Astra a ajuns să aibă 4 victorii din 4 pe teren propriu cu FC Botoşani şi niciun gol primit (11 marcate)! # CSU Craiova – Gaz Metan a fost poate cel mai important meci al etapei, prin prisma mizei. Prima a învins la limită, fiind pentru prima oară când dispune de echipa medieşeană.

ACS Poli şi Concordia au remizat pentru prima oară la Timişoara (fiind a 4-a întâlnire dintre ele la malurile Begăi). Amintita înfrângere a Gazului Metan a coincis cu cea de-a 350-a sa partidă în prima ligă. Interesant, şi pentru învingătoarea sa, CSU Craiova, a fost un meci rotund în Liga I, cel de-al 100-lea, exact ca şi pentru ACS Poli. Câteva modificări în clasamentul all-time: Ardeal Tg. Mureş a urcat pe locul 48, peste Dunărea Galaţi, CSMP Iaşi pe 58, peste Chinezul, iar ACS Poli pe 62 peste Minerul Lupeni. Meciul 50 pentru Popov (CSU Craiova). Trei debuturi: Sin (Ardeal), Sîrbu (CFR Cluj) şi Rivaldinho (Dinamo). Al. Albu (Concordia) a marcat primul său gol. La meciul său 100 ca antrenor pe prima scenă, Eugen Neagoe a reuşit prima victorie cu echipa sa, CSMP Iaşi, din 2017, la aceasta contribuind decisiv revenitul Golubović, aflat şi el la prima reuşită din actualul sezon al Ligii I. Debut printre arbitri, Andrei Antonie (Bucureşti).

Cornel Sfaiţer, preşedintele echipei FC Botoşani, a declarat că gestul antrenorului Leo Grozavu din partida cu Astra Giurgiu, este incalificabil, iar conducerea va lua măsuri împotriva tehnicianului. Oficialul botoşănenilor a dat de înţeles că Leo Grozavu şi-ar putea da demisia. Leo Grozavu l-a bruscat pe Cătălin Golofca, după ce mijlocaşul a fost schimbat în minutul 83. Golofca fusese introdus în minutul 32, în locul lui Mihai Roman. După schimbare, Golofca s-a aşezat nervos pe banca de rezerve şi şi-a aruncat tricoul, în semn de nemulţumire că a fost schimbat. Gestul l-a enervat pe tehnicianul botoşănenilor, care a luat tricoul de pe teren, i l-a dat jucătorului său, după care i-a aplicat şi o palmă. Grozavu a fost calmat de intervenţia asistenţilor săi.

Selecţionerul Under 21, Daniel Isăilă, a organizat o acţiune de selecţie cu jucători din Liga a 2-a şi Liga a 3-a. La sfârşitul acestei sesiuni, fostul antrenor al Astrei Giurgiu a declarat că se bucură pentru revenirea la naţională a fostului său elev, Constantin Budescu. Deşi în aceste momente România se află pe locul 4 în grupă, Isăilă este de părere că atâta timp cât există şanse matematice, formaţia antrenată de Cristoph Daum poate termina pe locul doi sau, de ce nu, chiar pe primul loc. Acesta a comentat şi despre lipsa lui Andone de la naţională, care este suspendat. Selecţionerul U21 a declarat că lipsa atacantului lui Deportivo La Coruna contează foarte mult, ţinând cont de forma în care se află sportivul în acest sezon

Clubul Bayer Leverkusen a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că noul antrenor al echipei va fi Tayfun Korkut, care îl înlocuieşte pe Roger Schmidt, demis după înfrângerea, scor 2-6, cu Borussia Dortmund, înregistrată în etapa a 23-a din Bundesliga. Tayfun Korkut, în vârstă de 42 de ani, a semnat un contract valabil până la finalul acestui sezon. În opinia directorului sportiv Rudi Voller, antrenorul Tayfun Korkut, născut la Stuttgart, este persoana potrivită pentru a readuce Bayer Leverkusen pe linia de plutire: „Tayfun Korkut este un antrenor modern, cu o cultură a jocului care este benefică formaţiei noastre. Suntem optimişti că vom reveni acolo unde ne este locul.”

Una caldă şi una rece în calificările turneului Premier Mandatory de la Indian Wells (SUA): Patricia Ţig a acces în faza finală a calificărilor, după 6-0, 6-2 cu Shuko Aoyama (Japonia), în timp ce Ana Bogdan a fost eliminată de Nao Hibino (Japonia), scor 6-4, 2-6, 6-7(1). 24 de meciuri s-au jucat în noaptea de luni spre marţi, în calificările de la Indian Wells, iar cea mai categorică victorie a fost obţinută de o româncă! Ţig (99 WTA) a demonstrat că revenirea în Top 100, reuşită în această săptămână, a fost pe deplin meritată, lăsându-i doar două game-uri niponei Aoyama (212 WTA). Gălăţeanca a defilat în faţa unei jucătoare pe care nu o mai întâlnise până acum, câştigând cu 6-0, 6-2, după o oră şi 4 minute. Pentru un loc pe tabloul principal, „Pati” se va duela cu Julia Boserup din SUA, ocupantă a locului 97 WTA.

Ana Bogdan (124 WTA) s-a aflat şi ea la un pas de calificare, însă a gestionat prost finalul meciului cu Nao Hibino (81 WTA)! În ciuda faptului că a avut la dispoziţie doar o zi de recuperare, după ce duminică a disputat finala de la Kuala Lumpur, Hibino nu a epuizat toate resursele fizice. Japoneza a revenit după ce a cedat primul act cu 6-4 şi a trimis partida într-un decisiv dramatic. Bogdan a avut 5-3 şi serviciul, apoi 6-5, dar nu a putut trece linia de sosire! S-a ajuns în tie-break, iar Ana nu a mai rezistat, cedând cu 6-4, 2-6, 6-7(1).

Astăzi, 7 martie, se împlinesc 10 ani de la cel mai rapid gol marcat în istoria Ligii Campionilor. Fix acum 10 ani, Real Madrid se deplasa la München pentru returul cu Bayern. Madrilenii câştigaseră cu 3-2 partida tur de pe Santiago Bernabeu, dar bavarezii aveau nevoie de un singur gol pentru a se califica în sferturile de finală ale competiţiei. Avantajul Realului a fost anulat de către Roy Makaay, după numai 10 secunde! Roberto Carlos a preluat greşit un balon în apropierea careului, Hasan Salihamidzic a recuperat şi l-a angajat perfect pe decarul olandez care a reuşit să marcheze cel mai rapid gol din istoria competiţiei. Ulterior, Bayern şi-a majorat avantajul prin Lucio, iar Realul a marcat golul de onoare în minutul 83, dintr-un penalty transformat de Ruud van Nistelrooy.

Deseară, Realul va intra pe San Paolo cu un avantaj de două goluri. Băieţii lui Zinedine Zidane s-au impus cu 3-1 în partida tur, dar rămâne de văzut cât de greu le va fi celor de la Napoli să recupereze acest handicap. Există o posibilitate ca istoria să se repete, iar deţinătoarea trofeului să părăsească competiţia încă din optimi. Dacă Napoli ar reuşi o „remontada”, s-ar produce o coincidenţă destul de stranie. În timp ce Bayern elimina Realul acum un deceniu, Liverpool o trimitea acasă pe Barcelona! Anul acesta, PSG e 90% calificată după ce a dat de pământ cu formaţia catalană pe Parc des Princes, scor 4-0. Aşadar, o posibilă calificare a napoletanilor ar trebui luată în calcul.

Mizilul a găzduit, în Sala Sporturilor, un eveniment inedit, Cupa ACS Olimpic Mizil la minihandbal şi … babyhandbal. Turneul organizat de profesorul Costel Teleru s-a jucat după regulamentul FRH, mai exact pe teren redus şi fără rezultat. La turneu au participat ACS Academia Junior Ploieşti, CSM Ploieşti, „Astăzi pentru viitor” Ialomiţa şi ACS Olimpic Mizil, în total fiind prezenţi aproximativ 100 de copii. Arbitrajul a fost asigurat de către juniorii din cadrul clubului organizator. La acest eveniment au fost prezenţi antrenorul echipei Steaua Bucureşti, Mihaila Ovidiu, şi căpitatul echipei Steaua Bucureşti şi antrenorul echipei de juniori ACS Academia Junior Ploieşti, Ionuţ Georgescu. Toţi copiii au primit cupe şi diplome.

PROGNOZA METEO
7 Martie 2017

Vremea se va menține deosebit de caldã pentru aceastã datã. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 9 grade. Cerul va fi temporar noros și îndeosebi dupã-amiazã și noaptea vor fi ploi, mai ales averse, în sud-vestul țãrii, local în vest și sud și izolat în rest. Cantitãțile de apã pot depãși pe spații mici 15…20 l/mp în Munții Banatului și în Carpații Meridionali. În zona montanã înaltã, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã sau ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, iar local și temporar și în regiunile sud-vestice și sudice. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã în zonele joase.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã. Cerul va avea înnorãri și va ploua slab, dupã-amiazã și în timpul nopții. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 5…7 grade. Îndeosebi spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceațã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *