Stiri pe scurt 7 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 7 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 7 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 7 mai. În 1918, a fost încheiat Tratatul de pace de la Bucureşti, dintre România, pe de o parte, şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altă parte, prin care România era nevoită să cedeze Dobrogea, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi şi să încheie condiţii economice dezavantajoase.

Ziua Mondială a Râsului are loc, anual, în prima duminică a lunii mai. Prima oară, aceasta a fost sărbătorită pe 10 ianuarie, în 1998, în Mumbai, India, fiind stabilită de către doctorul Madan Kataria, fondatorul mişcării Laughter Yoga/ Yoga Râsului. Este bine afirmat faptul că râsul este cea mai puternică emoţie pe care o pot simţi oamenii, căci deţine proprietăţi vindecătoare în esenţă. Râsul este remediul perfect şi deţine toate ingredientele necesare unei vieţi sănătoase. Râsul poate schimba starea de spirit a oricui. Bazându-se pe cele menţionate mai sus, Yoga Râsului a fost introdusă în întreaga lume, iar din ce în ce mai mulţi oamenii beneficiază de pe urma acestei terapii.

Yoga râsului a arătat o creştere exponenţială şi a devenit populară pe plan mondial. A rezultat în 6000 de cluburi de râs (Laughter Clubs) în întreaga lume, pe toate cele 7 continente. Popularitatea terapiei de râs a condus la introducerea Zilei Mondiala a Râsului. Ziua mondială a râsului este sărbătorită în întreaga lume, cu scopul de a promova pacea, frăţia şi prietenia între toţi oamenii planetei. Această zi reaminteşte societăţii că râsul este cel mai bun medicament pentru a scăpa de grijile de zi cu zi, din ritmul monoton al stilului de viaţă mecanic pe care toate lumea îl are. Oameni de tot felul sărbătoresc această zi cu mare entuziasm în ciuda tuturor barierelor profesionale, sociale sau personale.

Clădirea noului sediu al Teatrului pentru Copii Ciufulici, din Ploieşti a fost inagurată, după 4 ani de lucrări, în prezenţa a circa 200 de copii şi părinţi, care au fost întâmpinaţi de statui vivante, dar şi de personaje de poveste, între care Motanul Încălţat sau Zâna cea Bună. Copiii şi părinţii care au venit duminică la inagurarea noului sediu al Teatrului pentru Copii Ciufulici au putut asista la prima reprezentaţie a actorilor în noua sală de spectacole. Spectatorii au fost întâmpinaţi de personajele îndragite din spectacolele Teatrului pentru Copii, precum curajosul Motan încălţat şi fiorosul Căpcăun, Piratul Picior de Lemn, ajutorul temutului Căpitan Hook, Zâna cea Bună şi Zâna de la Răsărit. Au fost şi statui vivante, considerate cele mai interesante forme de teatru stradal din lume.

Senatul cumpără servicii de transport aerian internaţional de persoane în valoare estimată de peste 1,7 milioane lei, la care se adaugă TVA, durata acordului-cadru urmând să fie 24 luni. Senatul a lansat o licitaţie pentru cumpărarea de servicii de transport aerian internaţional în valoare totală estimată fără TVA de 1.764.705,88 de lei. Potrivit caietului de sarcini, ofertanţii trebuie să pună la dispoziţia Senatului două persoane, salariaţi sau colaboratori, ca personal dedicat, ca o ”cerinţă tehnică esenţială”. Pe durata întregului acord-cadru, pentru servicii de transport aerian internaţional de pasageri se estimează achiziţionarea unui număr minim de 50 bilete de avion şi maxim de 1.000 bilete. De asemenea, la solicitarea expresă a autorităţii contractante, ofertanţii vor asigura posibilitatea de transport aerian special VIP sau charter.

Oana Joumah, o studentă de 20 de ani este siriancă dar s-a născut în Timişoara. Obţine premii pentru discursurile publice şi şi-a propus să schimbe imaginea arabilor. Oana a vizitat de mai multe ori Siria, înainte de război şi consideră că, în prezent, acolo “e mai rău decât pe timpul lui Hitler”. Părinţii Oanei sunt arabi şi au venit în România în urmă cu 24 de ani. La Timişoara, aceştia au deschis cea de-a doua shaormerie din oraş, iar afacerea a început să meargă tot mai bine. Oana s-a născut la Timişoara şi a fost înscrisă la o şcoală cu predare în limba arabă, în clasa I. Vacanţele de vară şi le-a petrecut la bunicii din Siria şi din Iordania şi cum intra în contact doar cu vecinii români din bloc în timpul şcolii, n-a învăţat mai deloc limba română. În clasa a VIII-a, după ce câţiva ani de şcoală i-a făcut ba în Iordania, ba în România, Oana Joumah a fost înscrisă la Colegiul Naţional “C. D. Loga” din Timişoara, cu predare în limba română.

Pentru că a promovat examenul de Capacitate cu notă mică, Oana Joumah a fost admisă la un liceu mai slab din Timişoara, fiind singura arăboaică din instituţia de învăţământ. Tânăra se dă de gol că este „diferită” prin vălul islamic pe care-l poartă atunci când pleacă de acasă, pentru că respectă cultura musulmană. Astfel, îşi acoperă mereu capul şi gâtul cu un hijab (n.r. eşarfă), considerat simbolul decenţei. Tânăra din Timişoara consideră că imaginea musulmanilor este foarte înrăutăţită, în ultima perioadă, şi acuză Rusia că a omorât doar cetăţeni, oameni nevinovaţi în Siria, nu şi terorişti. Tânăra spune că nu şi-a mai vizitat rudele din Siria de şase ani, de când a început războiul, pentru că satul în care s-a născut masa ei este distrus. De altfel, în ultimii ani, cel puţin 15 persoane din familia mamei sale au murit, printre care şi doi verişori, cu vârste între 25 şi 30 de ani, de care Oana era apropiată. Din păcate, deşi s-a născut în România, dar părinţii sunt arabi, Oana Joumah nu are nici în prezent cetăţenie română, motiv pentru care poate călători în afara ţării doar dacă obţine o viză.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor să cumpere maşini în valoare totală de un milion de euro. DGA intenţionează să cumpere ”autovehicule pentru activitatea de prevenire a corupţiei Tip 10”. Conform caietului de sarcini, norma de poluare a motorului trebuie să fie Euro 6, autovehiculele să fie echipate cu anvelope corespunzător sezonului în care se efectuează livrarea, iar cutia de viteze să fie minimum 5+1 trepte. Garanţia fiecărui autovehicul trebuie să fie de minimum trei ani sau 100.000 de kilometri, iar caroseria să aibă o garanţie la coroziune de minimum şase ani. Valoarea contractului va fi de 1,858,700 RON, fără TVA, iar banii provin din Fondul pentru Securitate Internă, cu finanţare naţională şi finanţare externă nerambursabilă.

Şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vrea să cumpere, potrivit altui anunţ postat pe SEAP, autoturisme break şi de teren. STS estimează că va cheltui pe aceste maşini 452,300 de euro, fără TVA. Autoturismele solicitate de STS trebuie să aibă motoare cu o capacitate cilindrică de minimum 1450 centrimetri cubi, cu o putere minimă de 80 de cai-putere, în cazul celor break, şi de peste 100 de cai-putere, în cazul celor de teren, iar nivelul de poluare să fie Euro6. Maşinile trebuie să fie dotate cu sistem de climatizare cu aer condiţionat cu reglare manual, airbag pentru locurile din faţă, radio-CD, iar autonomia de deplasare în regim mixt de cel puţin 700 de kilometri. De asemenea, STS doreşte să încheie şi un acord-cadu de prestări servicii de conexiune de mare capacitate, pentru patru ani, la o valoare estimată fără TVA de 576.000 de euro.

Brigada Rutieră din Capitală anunţă că circulaţia va fi oprită în zona Şoseaua Kiseleff- Arcul de Triumf-Piaţa Charles de Gaulle, urmând să aibă loc, un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război. Potrivit Primăriei Municipiului Bucureşti, în ziua de 07.05.2017, se va desfăşura un Eveniment Dedicat Sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război şi Aniversarea Centenarului Primului Război Mondial pe următorul traseu : Parcare Herăstrău I (Pavilion H) – Şos. Kiseleff (locală) – întoarcere înainte de Piaţa Presei Libere – Şos. Kiseleff (centrală) – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff (închidere totală) – Piaţa Victoriei (fără afectarea traficului rutier) – Bd. Aviatorilor (trotuar şi banda I a sensului de circulaţie dinspre Piaţa Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei – Bd. Constantin Prezan (închidere totală) – Şos. Kiseleff (locală) – parcare Herăstrău I (Pavilion H).

Brigada Rutieră anunţă că traficul rutier se va restricţiona, gradual pe traseul de alergare şi străzile care acced în acesta. Conducătorii se pot folosi de următoarele rute alternative: Piaţa Presei Libere – Bd. Kiseleff (pe locală) – Piaţa Arcul de Triumf – Bd. Alexandru Averescu –Bd. Ion Mihalache – Str. Buzeşti; Bd. Ion Mihalache – Bd. Banul Manta – Şos. Nicolae Titulescu – PiaţaVictoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare; Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Recoltele de grâu şi orz din România au perspective bune, dar producţia este anticipată să scadă în 2017 din cauza zonei reduse de plantaţii. Exporturile de grâu ale României sunt aşteptate să atingă un record în acest sezon, dar sunt prognozate să scadă în sezonul următor. Producţia românească de grâu este aşteptată să scadă cu 1,8% în anul de referinţă 2017-2018, în contextul condiţiilor de plantare din iarnă şi al situaţiei curente a recoltei. Recolta de porumb este prognozată să se îmbunătăţească uşor. Zona platată cu porumb este aşteptată să crească cu 2,4% în această vară, în anul de referinţă 2017/2018.

Suprafaţa cultivată cu orz, similară cu cea cultivată cu grâu, este anticipată să scadă din cauza condiţiilor nefavorabile de plantare din iarnă şi a extinderii suprafeţei cu seminţe de rapiţă. Producţia de cereale din România este aşteptată să scadă cu 0,91% în anul de referinţă 2017-2018. Suprafaţa totală a plantaţiilor de cereale acoperă între 5,2 şi 5,5 milioane de hectare. Recoltele de grâu şi porumb acoperă 85% din suprafaţa totală de cereale. România exportă majoritatea producţiei de grâu în Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, iar cea mai mare parte din producţia de orz este exportată în Arabia Saudită, Libia, Iordan şi Spania.

Sinuciderele cu medicamente se află în România pe locul trei într-un top al modurilor prin care cineva vrea să îşi ia viaţa, în condiţiile în care foarte multe persoane au acces la produse vândute la liber în farmacii care, luate în exces, pot fi letale. Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cosman, a declarat presei, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre riscul suicidar, că pe primul loc în topul modalităţilor stă spânzurarea, urmată de saltul de la înălţimi sau în faţa unor vehicule sau trenuri. In Marea Britanie, unde s-a observat o creştere a tentativelor de sinucidere cu paracetamol, s-a introdus o reglementare prin care s-a redus numărul de pastile din pachetele vândute în farmacii.

Cristina Mogoşan, cadru didactic farmacologie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” (UMF) Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că un studiu al specialiştilor din SUA arată că pentru tinerii până în 29 de an din această ţară suicidul reprezintă o cauză importantă de mortalitate, mai mare decât afecţiunile neoplazice. În opinia acesteia, un farmacist ar trebui să respecte cât mai precis administrarea medicamentelor pe bază de prescripţie medicală, să explice pacienţilor modul exact de administrare, pentru a contribui la prevenirea actelor suicidare. În 2015, rata sinuciderilor a scăzut în România de la 13 la suta de mii de locuitori, la 11,5. ARPS a fost înfiinţată în anul 2010 la Cluj-Napoca şi oferă consiliere psihologică printr-un TelVerde gratuit persoanelor cu tendinţe suicidare. Cea mai lungă convorbire telefonică înregistrată de ARPS a durat peste 8 ore.

Un minor suspectat că ar fi comis mai multe tâlhării pe raza sectorului 3 din Capitală, în perioada iunie – decembrie 2016, a fost depistat şi reţinut de poliţişti. Tânărul a fost prezentat instanţei, judecătorii dispunând arestarea lui preventivă. În luna iunie, anul 2016, cei în cauză au deposedat o femeie de telefonul mobil, smulgându-l din mâna victimei. În luna august, anul 2016, tâlharii au smuls o geantă din mâna victimei, după care au fugit, iar geanta au abandonat-o la circa 20 metri de locul faptei. În luna noiembrie, anul 2016, cei trei minori au deposedat o altă victimă de geanta personală, prin smulgere, în timp ce aceasta se afla în apropierea unei staţii de metrou. Tot în luna noiembrie, anul 2016, cei în cauză au smuls geanta unei victime, în timp ce aceasta intra în scara unui bloc din Sectorul 3. În luna decembrie, anul 2016, exercitând acte de violenţă asupra victimei, tâlharii au deposedat-o pe aceasta de geanta personală

Un bărbat de 28 ani, din Năvodare, urmărit internaţional pentru proxenetism, faptă petrecută pe teritoriul Germaniei, a fost depistat în România, acesta fiind arestat în vederea extrădării. Pe numele celui în cauză, autorităţile judiciare germane au emis un mandat european de arestare pentru proxenetism, faptă petrecută pe teritoriul Germaniei. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior, magistraţii Curţii de Apel Constanţa dispunând arestarea preventivă a acestuia, pentru 15 zile, în vederea demarării procedurilor de predare către autorităţile din Germania. Acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Poliţia Română anunţă că, în ultima săptămână, au fost dispuse măsuri de supraveghere judiciară faţă de 156 de persoane şi au fost înregistrate 17 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri. Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 31 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 124 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de o persoană pe numele căreia a fost dispus controlul judiciar pe cauţiune. În această perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 17 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, într-un caz, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive, iar în alte 3 cazuri a fost înlocuită cu măsura condamnării cu executare.

Bucureştenii sunt invitaţi pe 9 mai, de la ora 19:00, să petreacă Ziua Europei în Piaţa Universităţii, ocazie marcată printr-un spectacol ce va cuprinde artişti români care au avut succes peste graniţele ţării precum Akcent, Alexandra Stan, Antonia, iar trupa O-Zone se va reuni cu această ocazie. Anul acesta, când se sărbătoresc 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, va fi organizat un spectacol care reuneşte artişti români care au avut succes şi în străinătate. Surpriza evenimentului este faptul că, după o îndelungată absenţă de pe scenă, trupa O-Zone se va reuni. Artiştii vor cânta piesele care i-au făcut celebri în întreaga lume.

Papa Francisc a criticat, denumirea celui mai mare explozibil non-nuclear al armatei americane „Mama tuturor bombelor”, spunând că termenul „mamă” nu ar trebui să fie folosit în raport cu o armă mortală. Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au lansat o astfel de bombă, luna trecută, asupra unor presupuşi militanţi ai Stat Islamic în Afganistan, regiunea Nangarhar, numită „mama tuturor bombelor” (Mother Of All Bombs) GBU-43. Nickname-ul a fost vast folosit în briefing-uri şi raportări ale atacului. Papa Francisc va avea o întâlnire cu preşedintele american Donald trump, în 24 mai, despre care există speculaţii că va fi incomodă, având în vedere poziţiile lor opuse privind imigraţia, refugiaţii şi schimbările climatice.

Donald Trump, preşedintele SUA, a refuzat o solicitare a Guvernului Benjamin Netanyahu de a amâna vizita oficială în Israel pentru a coincide cu ceremoniile care vor marca 50 de ani de la Războiul de Şase Zile. Oficiali israelieni au sugerat ca Donald Trump, care urmează să efectueze o vizită în Israel pe 22 mai după ce va merge iniţial în Arabia Saudită, să amâne deplasarea până în iunie, pentru a coincide cu aniversarea Războiului de Şase Zile, desfăşurat în intervalul 5-10 iunie 1967 şi câştigat de statul evreu contra Egiptului, Iordaniei şi Siriei. În urma războiului din 1967, Israelul a obţinut controlul asupra Ierusalimului de Est, Cisiordaniei, Fâşiei Gaza, Peninsulei Sinai şi Înălţimilor Golan. În anul 1979, Israelul a semnat un acord de pace cu Egiptul, iar în virtutea acestui tratat statul evreu a cedat Peninsula Sinai.

Preşedintele SUA, Donald Trump, va efectua primele vizite oficiale la Vatican şi în Orientul Mijlociu, prioritatea fiind intensificarea eforturilor de combatere a terorismului, a anunţat Casa Albă, potrivit cotidianului The Washington Post. Donald Trump se va deplasa la sfârşitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită şi în Israel, în efortul de a „uniformiza eforturile de combatere a terorismului” şi de a limita influenţa Iranului, a transmis Preşedinţia Statelor Unite. Surse de la Vatican citate de publicaţia La Stampa au confirmat că Donald Trump va fi primit de Papa Francisc, şeful Bisericii Catolice, pe 24 mai. În cadrul turneului, Donald Trump va participa la reuniunea Grupului G7, desfăşurată în regiunea italiană Sicilia, şi la o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Organizaţia islamistă Boko Haram, afiliată reţelei teroriste Stat Islamic, a eliberat 82 de adolescente răpite în anul 2014. Cele 82 de adolescente au fost eliberate în schimbul unor membri ai grupului terorist care se aflau în detenţie. Ostaticele eliberate fac parte din grupul de 276 de adolescente răpite în anul 2014 din oraşul Chibok, situat în nordul Nigeriei. Preşedinţiei Nigeriei a mulţumit Elveţiei şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii pentru intermedierea „negocierilor îndelungate” care au avut ca rezultat eliberarea ostaticelor.

Terorişti-kamikaze din cadrul reţelei fundamentaliste sunnite Stat Islamic au atacat o bază militară din Irak în care sunt staţionaţi instructori militari americani, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate irakiene. Doi terorişti s-au aruncat în aer la intrarea în baza militară K1, iar alţi trei au fost împuşcaţi mortal în confruntări cu membri ai miliţiilor kurde Peshmerga la periferia oraşului Kirkuk. Armata irakiană şi miliţiile kurde, susţinute de coaliţia coordonată de Statele Unite, efectuează operaţiuni pentru evacuarea membrilor reţelei teroriste Stat Islamic din Mosul, oraş situat la 140 de kilometri nord-vest de Kirkuk.

Aproximativ 47,5 milioane de cetăţeni francezi sunt chemaţi la urne, în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, în care se confruntă candidatul proeuropean Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, un politician populist eurosceptic. François Hollande a declarat că va vota cu Emmanuel Macron în turul doi al scrutinului prezidenţial, argumentând că trebuie eliminat riscul accederii la putere a unui exponent al extremei-dreapta, o referire la Marine Le Pen. Proiectul politic al lui Marine Le Pen, candidatul formaţiunii Frontul Naţional în scrutinul prezidenţial, este „incoerent” şi „periculos”. Scrutinul prezidenţial se desfăşoară sub regimul stării de urgenţă, instaurată în Franţa după o serie de atentate comise de reţeaua teroristă Stat Islamic şi soldate cu sute de morţi. Peste 50.000 de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică în ziua alegerilor, inclusiv 12.000 în zona metropolitană Paris.

SPORT

Ion Ţiriac se află în centrul atenţiei în presa din Spania, după startul turneului de la Madrid, pe care îl patronează. Jurnaliştii spanioli susţin că fostul tenismen vrea să transforme competiţia din capitala Spaniei într-una de Grand Slam. Jurnaliştii spanioli menţionează că turneul de la Madrid aduce oraşului un profit de aproape 100 de milioane de euro, iar Ţiriac câştigă 20 de milioane de euro. Ion Ţiriac organizează turneul de la Madrid din 2002. În 2016, Simona Halep a cucerit titlul, după ce a învins-o, în finala competiţiei, pe Dominika Cibulkova, din Slovacia. În competiţia feminină de la Madrid, una de categorie Premier Mandatory, premiile sunt de 4.771.360 de euro, iar la cea masculină, de categorie Masters 1.000, de 5.719.660 de euro.

Jucătoarea de tenis Irina-Camelia Begu, aflată pe locul 29 în ierarhia mondială, s-a calificat, în turul doi al turneului WTA Premier Mandatory de la Madrid, desfăşurat pe zgură şi dotat cu premii de 5.439.350 de dolari. Begu a învins-o, în runda inaugurală, pe rusoaica Elena Vesnina, cap de serie numărul 12 şi locul 14 WTA, scor 6-4, 6-4, într-o oră şi 33 de minute de joc. De-a lungul partidei, Begu a servit patru aşi, a comis patru duble greşeli, iar procentajul de reuşită la serviciu a fost de 79 la sută cu prima minge şi 64 la sută cu cea de-a doua. Ea a avut cinci mingi de break, dintre care a concretizat trei şi şi-a cedat serviciul o singură dată. Begu va juca în turul următor cu învingătoarea dintre italianca Francesca Schiavone, ocupanta locului 100 WTA, şi o jucătoare venită din calificări.

Rebranduirea FC Voluntari în Rapid Bucureşti va merge dincolo de preluarea numelui, a mărcii şi a palmaresului societăţii intrate anul trecut în faliment, urmând ca în club să intre foşti jucători emblematici ai grupării din Giuleşti. Dan Leasă, manager general la FC Voluntari, a explicat, pentru ProSport, cum gândesc conducătorii grupării ilfovene această preluare a uriaşului club dispărut în 2016. Planul este amplu, iar detaliile furnizate de Leasă arată că nu a fost gândit peste noapte. FC Voluntari va cumpăra la licitaţie brandul FC Rapid, va juca pe stadionul din Giuleşti începând din 2020, când acesta va fi reconstruit şi dat în folosinţă, va fi antrenat de Marius Şumudică şi va avea în organigramă nume emblematice din istoria recentă a clubului.

CSM Bucureşti nu îşi mai poate apăra trofeul Ligii Campionilor, după de a fost învinsă de Vardar Skopje cu 38-33 în a doua semifinală a turneului Final 4 de la Budapesta. Jocul a fost în antiteză cu ce s-a întâmplat anul trecut. Acum, Vardar a fost formaţia care a zburdat pe teren, în timp ce echipa campioană a României a trăit un adevărat coşmar. CSM Bucureşti va juca finala mică a Final Four, duminică, ora 16:15, în compania celor de la Buducnost. Mariana Târcă, fostă antrenoare la Oltchim, Rulmentul Braşov şi Corona Braşov, a avut o presimţire încă de la meciul direct dintre echipa sa şi cea a lui Johansson. Târcă, în vârstă de 54 de ani, este de părere că CSM-ul a pierdut meciul cu Vardar în primul rând la nivel metal şi consideră că antrenorii români ar trebui să primească mai multe şanse.

Dinamo a câştigat cu 3-0 pe terenul celor de la CFR Cluj şi are şanse cât se poate de reale la câştigarea campionatului. Elevii lui Contra sunt acum pe primul loc al clasamentului, dar Viitorul şi FCSB nu au jucat deocamdată în penultima etapă a sezonului. Dinamoviştii au avut un parcurs incredibil în play-off, cu doar o înfrângere în meciul tur cu FCSB, însă au luptat pănă în ultima secundă pentru calificarea în partea superioară a clasamentului. ‘Câinii’ s-au luptat cu Gaz Metan pentru accesul în play-off şi au reuşit să se califice după ce au înregistrat trei victorii în ultimele trei runde ale sezonului regulat, în timp ce ardelenii nu au obţinut niciun succes în ultimele şase etape. La acest palmares negativ al celor de la Gaz Metan au contribuit şi elevii lui Reghecampf care au înregistrat un rezultat de egalitate în Ardeal, în penultima etapă a sezonului regulat.

Probleme pentru Toto Tamuz în Israel. Fostul jucător al Petrolului a fost reţinut de poliţie şi scos încătuşat din vestiar după un incident petrecut la meciul dintre Hapoel Tel Aviv şi Ashkelon. Mai exact, Tamuz a fost ridicat de poliţişti chiar din vestiarul celor de la Tel Aviv după ce l-ar fi lovit pe poliţistul care l-a reţinut pe vărul său. Vărul lui Tamuz a asistat din tribune la partida încheiată cu scorul de 0-0 şi a aruncat cu o sticlă în direcţia forţelor de ordine. Toto Tamuz a fost dus la secţie, încătuşat, dar a fost eliberat după câteva ore. Totuşi, fotbalistul în vârstă de 29 de ani va fi pus sub acuzare. Toto Tamuz a activat în Liga 1 la Petrolul în perioada 2014-2016, timp în care a marcat 14 goluri în cele 50 de meciuri jucate.

Cătălin Moroşanu l-a învins pe polonezul Lukasz Krupadziorow main eventul galei Superkombat de la Madrid în faţa a aproximativ 5000 de fani români. Luptătorul din România s-a impus la decizie, după un meci spectacolos în care şi-a trimis adversarul la podea, în runda a doua. După meci, sute de români l-au aşteptat pe Cătălin Moroşanu la ieşirea din sală şi au blocat maşina în care se afla cel supranumit „Moartea din Carpaţi”. „Cătălin, mulţumim!” i-au strigat fanii lui Moroşanu, care s-a oprit pentru a oferi autografe şi pentru a face poze. În gala de la Madrid s-au mai luptat alţi doi români, Eduard Chelariu şi Cristian Ristea, ambii fiind însă învinşi. Chelariu a pierdut la puncte în faţa congolezului Nenes Nayanesh, în timp ce Ristea a fost învins prin KO tehnic, în a doua repriză, de polonezul Dawid Zoltaszek.

FC Botoşani – Gaz Meta Mediaş, ora 13:30, este partida care deschide ziua de fotbal în Liga 1. Duelul dintre cele două formaţii este unul din partea superioară a clasamentului play-out-ului, iar moldovenii au şansa de a reduce din diferenţa de patru puncte dintre ei şi adversari. FC Botoşani a strâns 26 de puncte până acum, gruparea moldavă fiind ‘specializată’ în remize în partea a doua a sezonului: un rezultat de 0-0 şi trei de 1-1, înregistrate în ultimele trei runde, este bilanţul elevilor lui Grozavu. Au pierdut cu Timişoara şi Iaşi şi s-au impus cu ASA şi Voluntari.

De partea cealaltă, Gaz Metan are 30 de puncte şi pare să-şi fi revenit după o pierdere de turaţie consistentă pe finalul sezonului regulat. Fără victorie în ultimele şase etape ale primei părţi a sezonului, Gaz Metan a căzut în play-out unde a mai pierdut doar două meciuri. În această stagiune, fie că vorbim despre cele două meciuri din sezonul regulat, fie că luăm în calcul meciul tur din play-out, între Botoşani şi Gaz Metan s-a înregistrat acelaşi rezultat: 0-0.

Arbitrul olandez Bjorn Kuipers va conduce la centru partida dintre Juventus şi AS Monaco, programată marţi, de la 21:45, la Torino, în cea de-a doua manşă a semifinalelor Ligii Campionilor. Kuipers va fi ajutat de tuşierii Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra, precum şi de adiţionalii Pol van Boekel şi Danny Makkelie, toţi din Olanda. Al patrulea oficial va fi un alt olandez, Mario Diks. În tur, formaţia italiană s-a impus cu scorul de 2-0, pe Stade Louis II din Monaco, prin golurile marcate de Gonzalo Higuain. În cealaltă semifinală se întâlnesc Atletico şi Real Madrid, miercuri, de la 21:45, pe Vicente Calderon. În partida tur, echipa condusă de Zinedine Zidane a câştigat, scor 3-0, după hat-trick-ul reuşit de Cristiano Ronaldo.

CS U Craiova – Viitorul, ora 21:15, este unul dintre meciurile care poate decide campioana acestui sezon de Liga 1. Dinamo a învins-o pe CFR Cluj, scor 3-0, şi a trecut pe primul loc al clasamentului, astfel că elevii lui Hagi sunt obligaţi să câştige pentru a continua lupta până în ultima etapă. La nivel declarativ, misiunea Viitorului ar trebui să fie una uşoară. Oltenii au anunţat că se gândesc serios să nu folosească titularii la acest meci. Aflată pe locul 5 în clasamentul play-off-ului, echipa lui Mulţescu nu prea mai are motive să forţeze în ultimele două etape. Oltenii au 31 de puncte şi pot cel mult să mai urce o poziţie şi să o depăşească pe CFR. În sezonul regulat, Craiova a câştigat pe teren propriu cu 2-1 şi a pierdut la Ovidiu, scor 0-2. În turul play-off-ului, CS U Craiova a câştigat în deplasare, scor 1-0.

Gianluigi Buffon se pregăteşte de a treia finală Champions League din carieră, după ce Juventus a trecut de AS Monaco, în deplasare, scor 2-0 şi şi-a asigurat în mare măsură calificarea înainte de meciul retur, de la Torino. Deja legendarul portar italian a jucat meciul 100 din carieră în Champions League în faţa monegascilor, însă la final a decis să nu păstreze tricoul purtat la această bornă importantă şi să-l schimbe cu cel al noului puşti-minune al fotbalului, francezul Kylian Mbappé. Ulterior, Buffon a explicat şi de ce a vrut să facă schimb cu tânărul atacant.

Real Madrid este gata să marcheze revenirea pe piaţa transferurilor după interdicţia impusă de FIFA cu o mutare spectaculoasă după o ofertă incredibilă pentru un atacant care nu a împlinit încă 17 ani. „Galacticii” oferă 45 de milioane de euro pentru Vinicius Junior, omul considerat „cel mai bun tânăr jucător al Braziliei” în acest moment. În vârstă de 16 ani Vinicius Junior aparţine de Flamengo şi mutarea ar urma să se realizeze în momentul în care puştiul va împlini 18 ani, astfel că atacantul va ajunge la Real Madrid după CM 2018. În cursă pentru Vinicius Junior se afla şi Barcelona, notează brazilienii, care a oferit însă „doar” 25 de milioane de euro pentru fotbalist.

7 mai 1986. O seară magică pentru sportul românesc, o dată gravată cu aur în istoria fotbalului. Este momentul în care Steaua Bucureşti devenea prima echipă din Estul Europei ce reuşea să câştige Cupa Campionilor Europeni. Dacă suporterii români încep uşor-uşor să uite performanţa de la Sevilla, rătăcind printre scandaluri şi pierderi de brand, străinii îşi amintesc de fiecare dată de acea finală pentru că încă reprezintă una dintre cele mai mari surprize din istoria modernă a fotbalului. Până la finala de la Sevilla, Steaua a jucat patru meciuri: cu danezii de la Vejle Boldklub, cu maghiarii de la Honved Budapesta, cu finlandezii de la FC Kuusysi Lahti şi cu belgienii de la Anderlecht. Pe cealaltă parte de tablou, Barcelona a avut adversari mai puternici: Sparta Praga, FC Porto, Juventus şi IFK Goteborg.

PROGNOZA METEO
7 Mai 2017

Gradul de instabilitate atmosfericã se va accentua treptat, începând din orele dupã-amiezii, dinspre vestul și sud-vestul țãrii. Temporar înnorãrile vor fi accentuate și pe arii relativ extinse se vor semnala averse, însoțite de descãrcãri electrice și de intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Local, cantitãțile de apã vor depãși 15 l/mp și punctiform, cu precãdere în Banat, nordul Olteniei, al Munteniei și zona de munte, 30 l/mp. Vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime, ușor mai scãzute decât cele din ziua anterioarã, în majoritatea regiunilor, se vor încadra între 15 și 27 de grade, cu valorile mai mici pe litoral, iar cele minime între 7 și 13 grade.

Bucuresti

Vremea va deveni instabilã. Mai ales spre searã și în cursul nopții, temporar înnorãrile vor fi accentuate, se vor semnala averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi de 22…23 de grade, iar cea minimã de 11…12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *