Stiri pe scurt 7 Iulie 2016

Stiri pe scurt 7 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 7 iulie. In anul  2008, Ada Brumaru, muzicolog şi critic muzical, a murit. Preocupările sale muzicologice s-au orientat cu precădere către lumea teatrului liric, către perioada romantică (este autoarea cărţii „Romantismul în muzică”), dar şi către creaţia autohtonă (a realizat filmul „Enescu, la răspântie de vremi”). Ada Brumaru a fost distinsă de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania, al cărei membru era. (n. 5 iulie 1930).

Ministerul Educaţiei anunţă că rata de participare la proba obligatorie a profilului, susţinută de absolvenţii de liceu, a fost de 95,5%, la examen prezentându-se 120.176 de candidaţi. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 se încheie vineri, 8 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. În funcţie de cele două criterii, candidaţii au ales o disciplină din cele 10 disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

Creşterile salariale de 15% şi a pensiei reale cu 8% au dus la creşterea depozitelor populaţiei cu aproximativ 13% şi creează un context economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investiţie. În opinia ministrului de Finanţe, dobânda este 2,15% pe an este una „atractivă” pentru acest instrument de economisire şi largi categorii de investitori pot fi interesaţi să achiziţioneze titlurile de stat. Ministrul a evocat faptul că în timpul unei deplasări externe a primit semnale pozitive şi din partea mediilor investiţionale, inclusiv după Brexit.

Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a fost audiat în dosarul Mineriadei, cauză în care este cercetat pentru crime împotriva umanităţii. Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu a fost pus sub învinuire în octombrie 2015 în dosarul Mineriadei, pentru crime împotriva umanităţii. În aceeaşi cauză se fac cercetări şi faţă de aşte persoane printre care şi Ion Iliescu, fost preşedinte al României. În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Preşedintele Klaus Iohannis va pleca la Varşovia pentru a participa la summitul NATO din Capitala Poloniei, în cadrul căruia România ar urma să obţină o dezvoltare a planului de contingenţă şi înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale de 3.000-5.000 de militari. Prezent la ceremonia de declarare a capacităţii operaţionale iniţiale a Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 1 iulie, că România militează pentru menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor NATO. El a apreciat că summitul NATO de la Varşovia este esenţial pentru consolidarea securităţii şi apărării colective, după implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale, stabilit la Summitul din 2014.

Premierul Dacian Cioloş i-a invitat vineri pe europarlamentarii români la Palatul Victoria, unde vor discuta despre efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. El a mai spus că o a doua temă aflată pe agenda discuţiilor de la Palatul Victoria va fi Schengen. Întâlnirea de vineri a premierului cu europarlamentarii români nu este singulară, ultima astfel de întâlnire făcută publică având loc în luna februarie.

Poliţiştii fac percheziţii la hotelul Marriott din Capitală într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 7.500.000 de lei, vizaţi de anchetă fiind directorul general şi cel executiv al companiei care administrează hotelul. Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada 2008 – 2015, în documentele contabile ale SC S.C.H.G. SRL, au fost înregistrate cheltuieli cu dobânzi şi pierderi din diferenţe de curs valutar, în baza unui contract de împrumut încheiat cu SC S. SRL, cu justificarea falsă că acest contract este garantat de Statul român, fapt care a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu suma de 7.581.113 lei ( echivalentul a aprox. 1.685.000 EURO).

Pe 8 iulie, Avram Iancu pleacă în Anglia ca să se antreneze trei săptămâni înainte de traversarea Canalului Mânecii înot, fără costum de protecţie. Este gestul său prin care atrage atenţia asupra campaniei de subscripţie publică pentru ”Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Sportivul Avram Iancu din Hunedoara va înota pentru „Cuminţenia Pământului”. Avram Iancu a mai înotat pentru a atrage atenţia asupra unor cauze umanitare, dar, de data aceasta încearcă traversarea înot a Canalului Mânecii, fără costum de protecţie. La sfârşitul lui iulie în ”Iadul de gheaţă”, pentru Cuminţenia Pământului. Tentativa sa poate fi urmărită pe livetraker.

Obiectul care a dus la blocarea traficului pe Canalul Sulina era o geamandură. Traficul pe Canalul Sulina al Dunării a fost reluat, după ce obiectul asemănat cu o mină ce fusese văzut plutind pe apele fluviului şi care a provocat închiderea canalului s-a dovedit a fi o geamandură răsturnată. Scafandrii MApN de la Constanţa specializaţi în lupta împotriva minelor marine au identificat obiectul care se presupunea a fi o mină de război ca fiind o geamandură. Drept urmare, traficul pe canalul Sulina a fost redat circulaţiei.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, că, la nivelul Guvernului, va fi creată o direcţie de coordonare a tehnologiei informaţiei, misiunea acestei structuri fiind dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetăţenii să poată interacţiona mai uşor cu statul. Cioloş spune că va fi creată o direcţie de coordonare a tehnologiei informaţiei la Guvern, pentru proiectele de importanţă strategică. Guvernul a aprobat în şedinţa un memorandum cu măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administraţiei şi dezvoltarea serviciilor de e-guvernare.

Măsurile vizează constituirea şi operaţionalizarea unei structuri de coordonare şi decizie la nivel înalt în ceea ce priveşte sistemele informatice guvernamentale: înfiinţarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informaţiei alături de structura de suport, Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei şi înfiinţarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului.

Ediţia a 20-a a Gărâna Jazz Festival mixează dinamismul jazz-ului american şi occidental cu profunzimea şi lirismul artiştilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărţi scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström şi portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, şi mulţi alţii. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezenţa legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenţi muzicieni al lumii.

Pe lângă prezenţele internaţionale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de 9 proiecte româneşti inedite, universuri sonore complexe şi surprinzătoare, aduse la viaţă de artiştii consacraţi sau aflaţi la început de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfăşurat prima ediţie , va găzdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bîzgă Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, si Bega Blues Band.

Economia locală totaliza la finele anului trecut 3,88 milioane de angajaţi, cu aproape 900.000 de oameni mai puţin decât în 2009, cel mai bun an din punctul de vedere al numărului de salariaţi. 2008 (ultimul an de boom economic) şi 2009 (primul an de criză, când încă firmele se repliau) au fost cei mai buni ani pentru piaţa muncii în contextul în care investiţii importante încă se inaugurau, blocuri şi sedii de birouri se ridicau văzând cu ochii, iar în comerţ branduri noi „atacau“ România.

După venirea crizei, fiecare companie activă din economie (cu o cifră de afaceri mai mare ca zero) a renunţat în medie la un om în perioada 2009-2015, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Datele de la Ministerul de Finanţe iau în considerare doar companiile care şi-au depus situaţiile financiare din fiecare an. Una dintre cele mai afectate industrii a fost cea a construcţiilor, care a pierdut aproape o treime din posturi, respectiv 100.000 de locuri de muncă, din 2008 până anul trecut.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că va participa săptămâna viitoare la summitul UE-Asia care va avea loc în Mongolia şi că pe drum se va opri în Vietnam undeva va încerca să dinamizeze relaţia economică a acestui stat cu România. Cioloş a precizat că în acest context va face o vizită şi în Vietnam. ”Tocmai de aceea am decis ca, în drum spre Ulan Bator să mă opresc şi în Vietnam, unde de foarte multă vreme un prim-ministru al României sau un şef de stat nu s-a mai oprit. UE negocieză şi cu Vietnamul un acord de liber schimb. Am vrea să dinamizăm şi acolo relaţia, inclusiv economic. O să merg cu un grup de oameni de afaceri, circa 20, în încercarea de a găsi un potenţial de cooperare economică”, a detaliat el.

Pentru strategii valutari, ultimul trimestru a fost legat de Brexit şi de traiectoria lirei. Acum, majoritatea analiştilor şi estimărilor se îndreaptă către dolar. Decizia de pe 23 iunie a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a fost un şoc pentru pieţe, mai ales pentru economiile energente şi valutele lor. Julius Baer, un grup financiar bancar, a reuşit să „ghicească” atât evoluţia lirei, cât şi ce se va întâmpla cu dolarul după aceasta, şi a făuct nişte pariuri câştigătoare în acea direcţie. De asemenea, a reuşit să anticipeze că yen-ul va fi o monedă sigură.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat o diferenţă de peste 530.000 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de o grefieră de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în perioada 2004 – 2010. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Violeta Elena Oşoianu, grefieră la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, după ce a constatat o diferenţă de 531.954 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de aceasta.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că aşteaptă progrese foarte clare şi chiar decizii pe tema vizelor pentru Canada până la sfârşitul mandatului acestui guvern. Şeful Cancelariei Guvernului României, Dragoş Tudorache, se va întâlni luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigraţiei, John McCallum, pentru a discuta problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români. Ministrul canadian al Imigraţiei va participa săptămâna viitoare la o întâlnire cu CE privind reciprocitatea exonerării vizelor, în contextul în care România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada, ca reacţie faţă de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru români şi bulgari.

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi, comentează CBC News. În aprilie, Canada şi Statele Unite au primit la dispoziţie încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerării vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE. Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit la mijlocul lunii iunie la Ottawa cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şeful Executivului român precizând că omologul său canadian s-a arătat deschis faţă de o decizie comună, la nivel politic, pentru soluţionarea problemei vizelor pentru cetăţenii români.

Centrul Cultural Casa Artelor organizează prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Astfel se marchează la Bucureşti cei 260 de ani împliniţi de la naşterea celebrului compozitor W. A. Mozart. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice, dar mai ales ai nobleţei muzicii lui Mozart.

Conform Wall Street Journal, noul model de iPhone care se va lansa în această toamnă va renunţa la varianta de 16 GB. iPhone-urile de la Apple au rămas în urmă în ultimii ani la capitolul tehnologii noi implementate, însă fanii nu par a fi deranjaţi, fiecare model depăşind recordurile precedentului în vânzări. Una dintre problemele pe care Apple pare să le ignore este însă legată de spaţiul de stocare insuficient al variantei de bază a telefoanelor, 16 GB fiind prea puţini în era aplicaţiilor de sute de MB sau chiar câţiva GB şi a fişierelor video la rezoluţie mare.

Google a cumpărat firma franceză Moodstocks, care a dezvoltat o tehnologie ce le permite smartphone-urilor să recunoască obiecte. Spre deosebire de aplicaţia Googgles, care face procesarea pe un server, tehnologia dezvoltată de startup-ul francez procesează informaţiile local, direct pe telefon. Astfel, pentru a folosi tehnologia, utilizatorul nu are nevoie de o conexiune la internet. După finalizarea achiziţiei, firma Moodstocks va fi închisă, iar angajaţii ei vor trece la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din Paris. Acest proces este cunoscut sub numele de „aqui-hire”.

La şapte ani după moartea „Regelui pop”,trupa lui Michael Jackson va susţine „The Ultimate Thriller-The Michael Jackson Tribute Live”, un show electrizant cu efecte vizuale, organizat,la Sala Polivalentă, în Bucureşti, făcându-i pe spectatori să creadă că regretatul artist este sus, pe scenă. „The Ultimate Thriller- The Michael Jackson Tribute Live”, programat iniţial pentru Piaţa Constituţiei, se mută la Sala Polivalentă. Prognoza meteo anunţată reprezintă un risc pentru un spectacol în aer liber. Este vorba de primul concert al trupei şi echipei tehnice reunite care a făcut istorie alături de Michael Jackson, iar spectaculosul eveniment va avea loc joi, 7 iulie a.c., la Sala Polivalentă.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a lansat site-ul basarabia-acasa.ro care are ca ţintă 100.000 de înfrăţiri realizate în această vară între persoanele din România şi cele din Republica Moldova, startul acestei campanii fiind reprezentat de un flash-mob organizat vineri. Sub genericul „Vara înfrăţeşte Ţara”, fiecare persoană din România va avea oportunitatea de a vizita gratuit Republica Moldova şi fiecare locuitor din Republica Moldova va putea afla tot ce îşi doreşte despre România chiar din teren. Startul campaniei se dă simbolic printr-un flash-mob organizat vineri, 8 iulie, la ora 18:00, la kilometrul Zero al româniei (Piaţa Sfântu Gheorghe din Bucureşti), la care participa deopotrivă bucureşteni şi basarabeni.

În cadrul evenimentului se vor ocupa toate bornele kilometrice ale oraşelor româneşti şi se acoperă distanţele dintre ele. După ce pe parcursul ultimului an, 1.000 de primari din România şi Republica Moldova au perfectat acorduri de înfrăţire şi 450 de licee din dreapta Prutului au stabilit parteneriate cu 450 de licee din stânga Prutului, a venit rândul înfrăţirii populaţiei din România şi Republica Moldova. Organizatorii estimează realizarea anul acesta a 100.000 de înfrăţiri între cetăţenii celor două state, materializate prin vizite reciproce.

Podul de sticlă Zhangjiajie Grand Canion Glass Bridge este unul dintre cele mai lungi poduri din sticlă din lume, acesta fiind situat deasupra Parcului Naţional Tianmenshan din provincia chineză Hunan, iar turiştii au avut ocazia să îi testeze rezistenţa. Pentru a testa rezistanţa podului, turiştii chinezi au utilizat ciocane care cântăreau 5,5 kilograme, însă acestea nu au reuşit decât să facă o crăpătură în pod.

Pentru a testa cu adevărat rezistenţa podului, o maşină de două tone a trecut podul fără ca acesta să păţească ceva. Podul a fost proiectat pentru a susţine circa 800 de persoane, acesta a întrecut zece recorduri mondiale printre care cea mai înaltă platformă de bungee jumping din lume. Podul Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge are o lungime de 430 de metri şi o lăţime de şase metri. Construcţia este amplasată la 300 de metri deasupra solului. Pe pod sunt deseori organizate evenimente, precum sesiuni de yoga.

Grupul auto german Volkswagen a decis chemarea în service a circa 6.000 de vehicule Touran echipate cu sisteme de propulsie pe gaz, din cauza unor probleme la instalaţia de alimentare. Măsura vizează 5.900 de maşini marca Volkswagen Touran fabricate în perioada 2006-2009, 3.800 fiind înmatriculate în Germania. Grupul Volkswagen a decis înlocuirea rezervoarelor de gaz la aceste modele, din cauza potenţialului risc de coroziune, care poate genera „un pericol considerabil de rănire”. Proprietarilor li se recomandă folosirea sistemului alternativ de alimentare, pe bază de benzină sau motorină, până la înlocuirea rezervoarelor de gaz.

Aproape 3,7 milioane de cetăţeni din state central şi est-europene membre UE lucrează în Europa Occidentală, pe primele locuri fiind românii şi polonezii. Migraţia cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est în scopul găsirii unor locuri de muncă s-a intensificat semnificativ în ultimii ani. Circa 40% dintre aceşti imigranţi provin din România, Polonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria. Cetăţenii din România şi Polonia par a fi cei mai mari beneficiari ai libertăţii de circulaţie la nivelul Uniunii Europene. Ţinând cont de aceste date, tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este, în mod evident, una importantă pentru aceste ţări.

Discuţiile NATO cu Moscova, planificate să aibă loc după summitul de la Varşovia, ar trebui să se concentreze exclusiv pe necesitatea „retragerii” Rusiei de pe teritoriul ucrainean. Ministrul polonez a reacţionat la o declaraţie a şefului NATO, Jens Stoltenberg, care a anunţat luni că Alianţa Nord-Atlantică urmează să poarte discuţii oficiale cu Rusia, la scurt timp după summitul de la Varşovia, programat pentru 8-9 iulie.

În luna aprilie a acestui an a avut loc prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din iunie 2014, când relaţiile între cele două părţi au fost practic îngheţate, dar discuţiile au evidenţiat „dezacorduri profunde” în ceea ce priveşte Ucraina şi alte probleme. Rusia a reacţionat vehement la planurile NATO de întărire a potenţianului militar în estul Europei, preşedintele Vladimir Putin afirmând că alianţa provoacă o cursă „frenetică” a înarmărilor în Europa, iar Moscova va răspunde la ceea ce consideră o întărire periculoasă a capacităţilor militare la frontierele sale

Mai mulţi militanţi au atacat, în cursul zilei de joi, poliţişti din Bangladesh care asigurau paza la cel mai mare festival din ţară ce marchează finalul Ramadanului, ucigând doi dintre ei şi rănind alţi nouă, la câteva zile după ce reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat un atac din capitala ţării, soldat cu 20 de morţi. Militanţii au atacat o secţie a poliţiei din oraşul Kishoreganj, situat la aproximativ 140 de kilometri de capitala Dhaka, cu bombe de mici dimensiuni şi apoi i-au atacat pe ofiţerii de poliţie cu „arme ascuţite”. Un poliţist a fost ucis în explozie, iar celălalt a fost înjunghiat mortal. Doi dintre atacatori au fost eliminaţi. Nu se ştie câţi atacatori au fost implicaţi în total.

O nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, urmează să aibă loc la Bruxelles pe data de 13 iulie, într-o încercare de a detensiona situaţia din Europa, la doar câteva zile după summitul NATO de la Varşovia din 8-9 iulie. După o pauză de aproape doi ani, relaţiile între cele două părţi fiind practic îngheţate, prima întrunire a consiliului pe acest an avut loc în luna aprilie, dar discuţiile au evidenţiat „dezacorduri profunde” în ceea ce priveşte Ucraina şi alte probleme. Reuniunea din luna iulie va avea loc la doar câteva zile după summitul NATO de la Varşovia, unde Alianţa Nord-Atlantică ar urma să anunţe introducerea de noi măsuri de descurajare împotriva a ceea ce consideră ca fiind agresiunea rusă în Ucraina. Ambasadorul Rusiei la NATO a declarat că, în cadrul discuţiilor, Moscova se va concentra asupra deciziilor luate la summitul de la Varşovia, reiterând că în opinia sa, întărirea capacităţii militare a Alianţei Nord-Atlantice constituie un factor de risc la adresa păcii în Europa Centrală.

Barack Obama şi Vladimir Putin au discutat despre războiul din Siria şi implicarea Moscovei în criza din Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri de stat. Preşedintele Vladimir Putin a cerut omologului său american să tragă o linie clară între grupările rebele siriene moderate şi cele extremiste, a anunţat Kremlinul. La rândul său, Obama a cerut liderul rus să pună mai mult presiune pe regimului sirian, un aliat al Moscovei, pentru ca acesta să respecte un acord de încetare a ostilităţilor. Obama urmează să participe la summitul NATO, care va avea loc la Varşovia, în perioada 8-9 iulie, unde se va discuta despre rolul Rusiei în criza din Ucraina, precum şi despre modalităţile de întărire a flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a declarat că ”o Românie în interiorul spaţiului Schengen ar fi un factor de consolidare a capacităţii Uniunii Europene de a-şi securiza frontierele” şi că speră că în acest an vor fi făcuţi paşi spre acest obiectiv. Lazăr Comănescu şi-a exprimat speranţa că anul acesta vor fi făcuţi paşi spre accederea României în Schengen.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina a neliniştit profund ţările membre NATO din Estul Europei, adăugând că statele baltice şi Polonia „au nevoie de asigurări clare din partea Alianţei (Nord-Atlantice)”. Cancelarul german a mai subliniat că NATO se mai confruntă cu alte conflicte şi că „într-o lume turbulentă” trebuie să facă faţă efectelor războiului civil din Siria, instabilităţii din Irak şi conflictelor din Africa subsahariană. Pe lista amenintărilor la care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să răspundă, Merkel a mai menţionat criza refugiaţilor, gruparea teroristă Stat Islamic şi criminalitatea informatică.

SPORT

SEMIFINALE EURO 2016. GERMANIA – FRANŢA, LIVE DE LA ORA 22:00 PE PROTV ŞI PE DOLCESPORT.

Semifinala Germania – Franţa are toate şansele să fie un meci care se va bucura de mai mult interes decât finala turneului. Poate cele mai bune echipe de până acum la EURO, cele două se întâlnesc în meci direct însă se află în condiţii complet diferite. Nemţii lui Low sunt grav afectaţi de absenţe, cu Mats Hummels suspendat, şi Mario Gomez şi Sami Khedira accidentaţi, iar rezervele acestora nu au părut până acum la acelaşi nivel. De cealaltă parte, gazda turneului nu doar că vine fără probleme de lot, însă elevii lui Didier Deschamps au un moral ridicat după demonstraţia de forţă făcută în sfertul de finală împotriva Islandei.

Va fi prima întâlnire între cele două naţionale la un turneu final de campionat european, Germania şi Franţa duelându-se până acum doar la Cupe Mondiale. Au fost patru astfel de întâlniri, victoriile fiind împărţite. Ultima întâlnire a avut loc la mondialul din 2014, din Brazilia, atunci când nemţii au trecut cu 1-0 de Franţa în sferturi şi au câştigat trofeul. Statistica este în favoarea Germaniei înaintea acestei semifinale. Franţa nu a reuşit niciodată să iasă fără gol primit din întâlnirile cu nemţii la turneele finale. Mai mult, Germania a ajuns în faza semifinalelor la ultimele şase turnee finale la care a participat (CM 2006, EURO 2008, CM 2010, EURO 2012, CM 2014, EURO 2016) însă ultimul european câştigat a fost acum 20 de ani, în 1996.

Selecţionerul echipei naţionale a Franţei, Didier Deschamps, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că întâlnirile din trecut dintre Germania şi Franţa nu vor conta foarte mult în disputa de joi seară, de la Marsilia, din semifinalele Euro 2016. Istoria întâlnirilor directe dintre Franţa şi Germania nu este de partea naţionalei lui Didier Deschamps. Franţa nu a mai învins Germania într-un meci oficial de la Campionatul Mondial din 1958, când francezii s-au impus cu scorul de 6-3. În urmă cu doi ani, tot cu Didier Deschamps pe bancă, Franţa a fost învinsă, scor 0-1, de Germania, în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Brazilia, unde naţionala lui Joachim Low a câştigat titlul, după o finală cu Argentina. De asemenea, selecţionerul francez a avut numai cuvinte de laudă pentru omologul său, Joachim Low. Meciul dintre Franţa şi Germania din semifinalele Campionatului European se va disputa joi, 7 iulie, de la ora 22:00, pe Stade Velodrome din Marsilia.

Motivarea Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu îi salvează pe Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, cei care au fost condamnaţi în primă instanţă la închisoare şi la plata, în solidar cu FRF şi LPF, a 240 de milioane de euro despăgubiri pentru distrugerea Universităţii Craiova. Magistraţii Curţii Constituţionale au precizat, printre altele, că abuz în serviciu se consideră doar atunci când funcţionarii încalcă legi votate în Parlament sau Ordonanţe date de guvern, nu şi legislaţie secundară precum regulamente, hotărâri de guvern, ordine, fişa postului etc, potrivit eranews.ro. Sandu şi Dragomir au fost condamnaţi în primă instanţă pentru abuz în serviciu pentru că au încălcat statutul FRF, ceea ce se încadrează la legislaţia secundară.

Site-ul americat TMZ publică astăzi imagini cu Lionel Messi într-un cazinou din Bahamas, surprinse înainte ca atacantul Barcelonei şi tatăl său să fie condamnaţi de un tribunal din Spania la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală. Messi şi tatăl său, Jorge, au fost găsiţi vinovaţi după ce s-a descoperit că nu au achitat o sumă de 4,1 milioane de euro, reprezentând taxe pentru drepturile de imagine ale fotbalistului în anii 2007, 2008 şi 2009. Aflat în vacanţă după ce a participat la Copa America cu naţionala Argentinei, Messi a fost fotografiat în timp ce se juca la ruletă şi la mesele de Blackjack, într-un cazinou din Bahamas.

Legendarul antrenor francez Guy Roux (77 de ani) ar putea răspunde în faţa legii pentru afirmaţiile despre mijlocaşul portughez Renato Sanches făcute în timpul unui interviu acordat televiziunii române Dolce Sport, anunţă presa din Portugalia. Tehnicianul care a stat 44 de ani pe banca lui Auxerre a spus că vârsta reală a mijlocaşului cumpărat în această vară de Bayern Munchen, de la Benfica, pentru 35 de milioane de euro, nu este cea declarată „oficial”, 18 ani, ci cu „cinci, şase ani mai mare”. Mijlocaşul care tocmai a obţinut calificarea în finala Euro 2016 cu naţionala Protugaliei şi-a însărcinat avocaţii pentru a strânge toate documentele necesare pentru a demonstra că vârsta sa e reală şi se pregăteşte să-l dea în judecată pe Guy Roux pentru afirmaţiile făcute.

FIFA a anunţat că preţurile pentru biletele cele mai scumpe pentru finala Cupei Mondiale din Moscova din 2018 vor fi 1.100 de dolari, faţă de 990 de dolari în 2016, când a fost la Rio de Janeiro. Alte bilete vor fi vândute cu 770 ş 455 de dolari, plus bilete vândute strict rezidenţilor ruşi, cu 110 dolari. Pentru fanii internaţionali, biletele pentru prima etapă variază între 105 şi 210 dolari, în afară de meciul de deschidere, care costă între 220 şi 550 de dolari. Biletele pentru primele meciuri din 2014 costau 90-175 de dolari, ceea ce înseamnă că preţul pentru cel mai ieftin loc a urcat cu 16%. Preţurile pentru eliminări se ridică la 115-245 de dolari biletul, iar pentru optimi la 175-365 de dolari. La semifinale preţurile ajung deja la 285-750 de dolari biletul.

Christoph Daum urmează să fie numit antrenor principal al naţionalei României de fotbal, iar Dorinel Munteanu salută decizia FRF. Fost jucător în Bundesliga, la FC Koln şi VfL Wolfsburg, în perioada în care Daum era antrenor în Germania, Munti spune că îl apreciază enrom pe tehnicianul de 62 de ani şi e convins că acesta va aduce schimbările de care fotbalul românesc are atâta nevoie. În vârstă de 62 de ani, Christoph Daum are o carte de vizită impresionantă, cu o carieră de aproape 30 de ani ca antrenor la cel mai înalt nivel. Daum a cucerit titlul în Bundesliga cu VfB Stuttgart, în 1992, dar şi trei titluri în Turcia, cu Beşiktaş (1995) şi Fenerbahce (2004 şi 2004) şi în Austria, cu Austria Viena (2003).

Echipa FC Steaua Bucureşti s-a alăturat campaniei umanitare #HelpAndreea, derulată de Asociaţia Fight for Life Charity, prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru a o ajuta pe Andreea Stafie, o fetiţă de şapte ani, să-şi recapete vederea. Campania este susţinută şi de artiştii Sore, Feli Donose şi Silviu Paşca, dar şi de luptătorii Benny Adegbuyi, Andrei şi Bogdan Stoica şi de toţi sportivii din circuitul Respect World Series. FC Steaua Bucureşti şi-a schimbat fotografia de cover de la pagina de Facebook cu poza Andreei, fetiţa cu ochi negri şi părul blond.

Andreea Sorina Stafie are şapte ani şi este din Adamclisi, judeţul Constanţa. A fost diagnosticată în urmă cu trei ani cu leucemie acută limfoblastică. După ce a trecut cu bine peste toate tratamentele, după ultima cură cu citostatice a facut stop cardiac, a stat şase săptămâni în comă, lucruri ce i-au provocat complicaţii neurologice severe. După ce s-a trezit din comă, nu mai ştia să vorbească şi nu mai putea să vadă. Costurile tratamentelor de refacere a nervilor optici se ridică la aproximativ 12.000 de euro. Cei care doresc să o ajute pe Andreeea, pot face donaţii în următorul cont deschis pentru Andreea Stafie, la BCR, de Asociaţia Fight for Life Charity: RO 43 RNCB 0670 1500 9479 0001

A luat primele lecţii la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu” Craiova, iar la vârstă de 12 ani a ajuns la Accademia Internazionale Milano. Plecat în Italia, cu părinţii, la doar 10 ani, severineanul Samuel Zimţa a semnat zilele trecute primul contract de jucător profesionist, cu gruparea Virtus Entella Chiavari, din Serie B. „Puteam să rămân la Inter, dar am preferat să merg la Entella, pentru că acest club promovează tinerii. Aici pot face mult mai uşor pasul către seniori. Sper să debutez în Serie B în mai puţin de 2 ani. Deocamdată voi juca la echipa de juniori, la Primavera Entella. Golgheter al campionatului italian de juniori, severineanul a explicat ce i-a determinat pe scouterii de la Entella să-i ofere un contract valabil pe trei ani şi cum a fost selecţionat de Inter.

Decizie controversată a COSR, a anuntat ca portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio să fie Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena şi unica gimnastă din lume care a cucerit medalii la JO la o distanţă de opt ani. Propunerea a venit de la Alin Petrache, dar decizia răspândeşte confuzie în contextul în care Federaţia Română de Gimnastică trebuia să aleagă între Ponor şi Larisa Iordache pentru unicul loc de care beneficiază România la JO.

Alegerea COSR e una ciudată, în condiţiile în care favorite pentru portdrapel erau Simona Halep şi Cristina Neagu, două sportive cu performanţe notabile în ultimii ani. Revenită în ţară după ce a părăsit turneul de Mare Şlem de la Wimbledon în faza sferturilor, Simona Halep a comentat decizia şi a recunoscut că a surprins-o şi pe ea. „Cristina Neagu merita”, consideră Halep, care a ţinut însă să o felicite pe Cătălina Ponor.

Manchester United a ajuns la un acord cu Juventus Torino pentru transferul mijlocaşului francez Paul Pogba, în vârstă de 23 de ani, potrivit unui cunoscut jurnalist italian. Tancredi Palmeri dezvăluie şi suma record pentru care s-ar putea face mutarea: 120 de milioane de euro. Dacă aceste afirmaţii se confirmă, Paul Pogba va deveni cel mai scump jucător din istorie, iar la Manchester United ar primi un salariu de aproape trei ori mai mare faţă decât are în prezent la Juventus, 4,5 milioane de euro. Paul Pogba ar putea fi astfel cel de-al patrulea transfer făcut în această vară de Manchester United, despre care a pomenit şi noul manager Jose Mourinho, la prezentarea oficială.

Întâlnirea dintre România şi Spania va avea loc în perioada 15-17 iulie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Partida se desfăşoară după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Primele meciuri se vor disputa vineri, meciul de dublu va avea loc sâmbătă, iar duminică celelalte două meciuri de simplu. Căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Andrei Pavel, a anunţat, că Marius Copil, Adrian Ungur, Horia Tecău şi Florin Mergea vor reprezenta România în întâlnirea cu Spania contând pentru turul al doilea al Grupei I, zona Europa-Africa, din cadrul Cupei Davis.

Selecţionerul Julio Olarticoechea, în vârstă de 57 de ani, a anunţat, lotul echipei naţionale a Argentinei pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, lot din care face parte un singur jucător care a fost şi la Copa America, fundaşul Victor Cuesta. La Olimpiadă, echipele de fotbal trebuie să aibă în lot jucători de până în 23 de ani şi este permisă folosirea a doar trei fotbalişti care depăşesc această vârstă. Astfel, deşi erau eligibili, jucători precum Lionel Messi, Sergio Aguero sau Di Maria nu fac parte din lotul vicecampioanei mondiale en-titre. Fundaşul Victor Cuesta, în vârstă de 27 de ani, este de altfel singurul jucător care a fost şi în lotul pentru Copa America, iar printre cei mai cunoscuţi fotbalişti argentinieni care vor merge la Rio de Janeiro se numără Luciano Vietto şi Angel Correa, doi atacanţi de la Atletico Madrid.

Cristiano Ronaldo, în vârstă de 31 de ani, a marcat primul gol al semifinalei de la Euro 2016 dintre Portugalia şi Ţara Galilor, meci încheiat 2-0, miercuri, şi a ajuns la 9 reuşite în istoria participărilor la Campionatul European, la fel ca francezul Michel Platini, cel mai bun marcator all-time. Cristiano Ronaldo împarte astfel prima poziţie în topul golgheterilor la Euro cu Michel Platini, ambii cu câte 9 goluri, dar portughezul mai are la dispoziţie, pe lângă eventualele turnee finale care vor urma, şi finala acestui turneu. Michel Platini însă a reuşit toate golurile la acelaşi turneu final, în 1984, ediţie organizată şi câştigată de ţara sa, Franţa.

Precedentele reuşite pentru Ronaldo au fost în 2004, două goluri, încă unul la Euro 2008 şi alte trei la Euro 2012. Pe locul 2 se află englezul Alan Shearer, cu 7 goluri, în timp ce locul al 3-lea este împărţit de patru jucători, precum suedezul Zlatan Ibrahimovic, Nuno Gomes, din Portugalia, şi olandezii Patrick Kluivert şi Ruud Van Nistelrooy, toţi cu câte 6 goluri.

HCM Râmnicu Vâlcea a anunţat azi un nou transfer, cel al portarului Petra Blazek. Componentă a naţionalei Austriei, portarul în vârstă de 29 ani a iscălit un contract valabil pe 2 ani. Ultimul club la care a activat Petra Blazek este Molde HK (Norvegia). Vâlcea a mai adus o stranieră care sezonul trecut a evoluat la Molde, pe tunisianca Khouildi. Formată de Hypo Viena, Blazek a jucat în opt sezoane consecutive cu reprezentanta Austriei în Liga Campionilor şi a disputat finala sezonului 2007/2008. De asemenea, în urmă cu trei ani austriaca a pus umărul la câştigarea Cupei Cupelor. După experienţa de la Hypo, Petra Blazek a mai evoluat jucat câte un an la Mios Biganos (Franţa) şi MTK Budapesta (Ungaria). HCM le-a mai transferat în această pauză competiţională pe Elaine Barbosa (pivot, 24 ani, Nykøbing), Nicoleta Safta (pivot, 21 ani, Sebeş), Maria Gavrilă (centru, 21 ani, Craiova) şi tunisianca Ines Khouildi (inter stâng,31 ani, Molde).

Oficialii FC Botoşani nu au stabilit încă obiectivul pentru următorul sezon de Liga I. Obiectivul va fi stabilit la finalul cantonamentului din Austria, împreună cu antrenorul Leo Grozavu şi componenţii lotului. Valeriu Iftime susţine că obiectivul depinde de transferurile care vor fi realizate. În momentul de faţă, conducătorii clubului nu se gândesc decât la menţinerea în Liga I dar spun că în cazul în care vor reuşi transferurile propuse e posibil ca FC Botoşani să atace play-off-ul.

Deşi a pierdut un nou meci în faţa lui Cristiano Ronaldo, desemnat cel mai bun jucător al meciului Portugalia – Ţara Galilor, scor 2-0, Gareth Bale, în vârstă de 26 de ani, l-a lăudat pe colegul său din atacul formaţiei Real Madrid. La finalul partidei, cei doi colegi de la Real Madrid au analizat, în mare, confruntarea, după care s-au îmbrăţişat. Portugalia s-a calificat, miercuri, în finala Campionatului European din Franţa, după ce a învins Ţara Galilor cu scorul de 2-0, într-un meci disputat pe Stade de Lyon. Cristiano Ronaldo, în minutul 50, şi Luis Nani, trei minute mai târziu, au marcat cele două goluri.

Agenţia Naţională Anti-Doping a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă că sportivii Claudia Ştef, Leonid Carp şi Andrei Ştefan Strat pot participa la Jocurile Olimpice deşi aceştia au fost depistaţi pozitiv cu Meldonium, dar se încadrează la o concentraţie urinară de sub 1 µg/mL. „Miercuri, 05.07.2016, s-a întrunit Comisia de pe lângă ANAD de audiere a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping. Aceasta a stabilit că sportivii Claudia Ştef (20 km marş), Leonid Carp (canoe simplu şi canoe dublu) şi Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), nu se fac vinovaţi de încălcarea reglementărilor anti-doping.

Decizia vine în urma informării primite pe 30 iunie de la Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA), cu privire la meldonium. La acea dată, WADA a comunicat ANAD rezultatele unor studii de excreţie, precum şi o serie de îndrumări privind gestionarea rezultatelor şi procedura disciplinară de urmat în situaţiile în care sportivii susţin că substanţa a fost utilizată înainte de 1 ianuarie 2016, ţinând cont de data de prelevare a urinei şi concentraţia urinară de meldonium identificată în proba unui sportiv.

Sportivii sus-menţionaţi se încadrează la o concentraţie urinară de sub 1 µg/mL (microgram/mililitru), pentru probe prelevate în data de sau înainte de 30 septembrie 2016, situaţie în care WADA consideră că „se poate efectua şi se poate pronunţa o decizie de nevinovăţie, dacă nu există alte dovezi care să indice utilizarea de meldonium în data de sau după 1 ianuarie 2016”. Cu speranţa includerii lor în Lotul Olimpic al României, Agenţia Naţională Anti-Doping le urează mult succes sportivilor Claudia Ştef, Leonid Carp şi Andrei Ştefan Strat!” se arată în comuicatul de presă al ANAD.

Patronul rus al formaţiei Chelsea Londra, Roman Abramovich, în vârstă de 49 de ani, s-a întâlnit cu tatăl lui Lionel Messi, Jorge, iar cei doi au discutat despre un eventual transfer în Premier League al fotbalistului argentinian de la FC Barcelona. Intâlnirea dintre cei doi a avut loc, în urmă cu doar câteva zile, pe unul dintre iahturile miliardarului rus. În schimbul lui Messi, Abramovich ar fi dispus să plătească aproximativ 110 de milioane de lire sterline şi să îi ofere acestuia un salariu săptămânal de 600.000 de lire sterline.

CS Universitatea Craiova se află aproape de finalul stagiului de pregătire din Austria. Până acum, alb-albaştrii au susţinut patru meciuri amicale: 1-2 cu albanezii de la Teuta Durres, 0-0 cu Red Bull Salzburg, 2-0 cu Zenit sankt Petersburg şi 3-0 cu Worgl (Liga a III-a din Austria). Antrenorul Gigi Mulţescu a tras câteva concluzii în privinţa lotului, într-un interviu pntru site-ul oficial al clubului din Bănie. „Smurd” le promite fanilor craioveni că vor vedea o echipă ofensivă a Craiovei şi vor veni de plăcere la meciurile de pe „Extensiv”. Acesta a fost deja lăudat de noii săi elevi, care-l consideră punctul forte al echipei pentru viitorul sezon.

PROGNOZA METEO
7 Iulie 2016

Vremea se va rãcori în cea mai mare parte a țãrii, iar la munte și în regiunile sud-estice în cursul zilei va fi în general instabilã. În Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali vor fi înnorãri temporare și local averse și descãrcãri electrice. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 20 /mp. Vântul va sufla moderat, local cu intensificãri în est, în sud-vest și la munte, dar de scurtã duratã și în regiunile sud-estice, în principal asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 21…22 de grade în nordul țãrii și în depresiuni și 30…31 de grade în extremitatea de sud. În cursul nopții, cerul va deveni variabil la senin, vântul va fi în general slab, iar izolat se va forma ceațã; minimele termice vor fi cuprinse între 6 și 16 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, dar și ușor mai ridicate pe litoral.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã și se va mai rãcori. În cursul zilei, cerul va avea înnorãri temporar accentuate, vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Noaptea cerul se va degaja, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximã va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *