Stiri pe scurt 7 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 7 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 7 februarie. In anul 1987, un decret al Consiliului de Stat român a impus măsuri pentru raţionalizarea consumului de gaze naturale şi energie electrică, însoţite de tarife punitive pentru depăşirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului, aşa cum solicitase. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, la sosirea la Parlament, de către doi vicepreşedinţi ai Camerelor aparţinând opoziţiei, Cătălin Predoiu (PNL- Camera Deputaţilor), respectiv Mihai Goţiu (USR-Senat) şi nu cum este cutuma, de preşedinţii celor două camere: Dragnea şi Tăriceanu. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în actuala criză, retragerea OUG 13 şi „eventuala demitere chinuită a unui ministru” este prea puţin şi alegerile anticipate sunt „prea mult”. Preşedintele le-a spus parlamentarilor: „aţi câştigat acum, guvernaţi!” şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, „care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş”. După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala.

Preşedintele a mai spus că, dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru găsirea unor soluţii. Anterior, preşedintele a comentat şi absenţa membrilor Executivului: „guvernul e ocupat…la ei am fost deja”. Şeful statului a arătat că o soluţie pentru rezolvarea crizei trebuie să vină din partea majorităţii parlamentare. La plecare, preşedintele le-a spus jurnaliştilor: „Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine azi”. Preşedintele a fost condus la plecare, la fel ca la sosire, de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cătălin Predoiu (PNL) şi de către vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu (USR).

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat definit la un an şi şase luni pentru corupţie, a declarat, că a părăsit sala de plen unde preşedintele Klaus Iohannis adresa un mesaj Parlamentului pentru că nu vrea să asculte un „penal”, el arătând că Iohannis trebuie să stea cu cei care l-au ales. El a spus că Iohannis nu îi reprezintă şi pe social-democraţi. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, de instanţa supremă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Preşedintele Senatuilui, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este dezamăgit de discursul preşedintelui Klaus Iohannis, despre care afirmă că nu poate vorbi despre integritate, în condiţiile în care este condamnat pentru modul în care a obţinut „nişte case”. În opinia preşedintelui Senatului, „luminiţele din Piaţa Victoriei” nu reprezintă soluţia pentru detensionarea situaţiei.

Camera Deputaţilor şi Senatul nu au transmis nicio invitaţie instituţiilor importante ale statului sau ambasadelor pentru participarea la şedinţa comună de marţi în care preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Parlamentului. Acest act de protocol era îndeplinit de către Camera Deputaţilor, care transmitea aceste invitaţii către preşedinţii/liderii instituţiilor importante ale statului şi către ambasade în calitate de gazdă e evenimentului, şedinţele comune desfăşurându-se în sala de plen a Camerei Deputaţilor. Este „fără precedent” ca aceste invitaţii să nu fie transmise. Astfel, nici premierul Sorin Grindeanu nu a fost invitat la şedinţa comună a Parlamentul în care Iohannis va transmite mesajul său, acest fapt ţinând de neîndeplinirea oficiului de protocol, şi nu existenţa unui posibil conflict cu preşedintele Camerei.

Manifestaţiile anticorupţie din România au influenţat activiştii şi politicienii de opoziţie din întreaga regiune a Balcanilor, care speră să inspire un spirit de sfidare similar. Numeroşi oameni din regiunea Balcanilor şi-au exprimat solidaritatea faţă de masivul protest antiguvernamental din România, regretând lipsa de voinţă a populaţiei din propriile lor ţări. Persoane din Serbia, Muntenegru şi Bulgaria şi-au exprimat admiraţia pentru manifestaţiile din România, cerând organizarea de acţiuni similare împotriva corupţiei, crimei organizate şi problemelor economice din ţările lor.

Influenţată de evenimentele din România, opoziţia albaneză plănuieşte să organizeze un protest antiguvernamental pe data de 18 februarie, acuzând Guvernul de la Tirana de corupţie şi legături cu crima organizată. În Bulgaria, activiştii pentru o societate civilă au organizat duminică o demonstraţie în faţa Ambasadei României de la Sofia, în semn de solidaritate cu sutele de mii de români care protestau în oraşele din România. Participanţii la manifestaţia de la Sofia au afişat mesaje ca: „România, Bulgaria te susţine” şi „Uniţi împotriva corupţiei”.

În Muntenegru, unul dintre liderii principalului partid de opoziţie, Frontul Democratic, Nebojsa Medojevic, a declarat că românii au demonstrat un nivel mai ridicat al culturii politice şi o dorinţă de a apăra interesul public mai mare decât cetăţenii din Muntenegru. În Bosnia, şeful delegaţiei UE şi reprezentantul special al UE, Lars-Gunnar Wigemak, a stârnit o dezbatere aprinsă în această ţară când a făcut referire la protestul anticorupţie din România în cadrul unui mesaj postat pe Twitter: „Când se va întâmpla la fel şi în BiH (n.red, Bosnia şi Herţegovina)”. În Sebia, mai mulţi activişti din partea societăţii civile şi jurnalişti şi-au exprimat sprijinul pentru demonstraţiile din România şi au lăudat spiritul de rezistenţă al românilor.

Comisiile juridice au dat aviz favorabil, în unanimitate, iniţiativa preşedintelui Iohannis de a organiza un referendum privind continuarea luptei anticorupţie, cu recomandarea ca întrebarea care va fi pusă să respecte Constituţia, deciziile CCR şi recomandarile Comisiei de la Veneţia. Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atenţia pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan internaţional ale referendumului, făcând trimitere la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei de la New York transpusă în legislaţie de România.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat să susţine avizul favorabil, însă, în opinia sa nu este necesar referendumul propus de preşedintele Iohannis. Şerban Nicolae a susţinut că nu ar face bine ca România să arate „opiniei publice mondiale” că cineva se împotiveşte corupţiei. Senatorul PNL Alina Gorghiu a susţinut că „ideea de cost invocată în Comisia juridică nu îşi are rostul”, afimând că a amesteca costurile cu o problemă care ţine de democraţia din România este „neserios”. În replică, Şerban Nicolae a susţinut că, în bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevăzute costurile pentru organizarea referendumului propus de Klaus Iohannis, iar susţinătorii iniţiativei preşedintelui ar fi trebuit să facă acest demers.

Fostul preşedinte Traian Basescu i-a îndemnat, pe PSDistii care s-au plâns ca li s-au făcut publice numerele de telefon să nu se sperie de popor şi să nu se mai plângă la TV, îndemnând-o pe soţia premierului Grindeanu să fie „bărbată”. Traian Basescu a susţinut că „patrioţii înspăimântaţi” plâng ca nişte spălătorese la TV pentru că li s-au făcut publice numerele de telefon şi primesc insulte din partea populaţiei. Fostul preşedinte reaminteşte că în perioada mandatului său a avut parte de experienţe la fel de neplăcute şi nu s-a plâns. Traian Băsescu precizează că adresa sa a fost făcută publică în anul 2015 de Victor Ponta, iar telefoanele sale (mobilul si fixul) sunt cunoscute public de un an si jumătate, decizie asumată.

Este foarte posibil ca mulţi dintre sutele de mii de oameni din stradă să nu fi citit ordonanţa de urgenţă retrasă între timp de guvern privitoare la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, însă energia şi persistenţa protestelor provin din surse de nemulţumire mult mai adânci decât o schimbare de legislaţie. De fapt, oamenii simt că banii publici sunt deturnaţi de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei şi este suficient să existe doar impresia că modificările legislaţiei le vor permite acestora să se sustragă de la răspundere ca să fie proteste.

Iar acestea nu se vor opri până când nu vor exista garanţii pentru un nou tip de guvernare şi administrare a bugetelor publice, imună la abuzurile celor în funcţii. Astăzi, calitatea serviciilor publice este principalul diferenţiator între România şi Occident. În rest, sunt zone din business unde puterea de cumpărare este comparabilă (IT&C, energie, bănci), iar creşterea economică din ultimii 4-5 ani a îmbunătăţit veniturile în medie pentru o mare parte a salariaţilor. Dar trenurile, gările, autogările, şoselele, spitalele, au rămas în urmă. Acum, sunt două variante. Ori banii de investiţii şi modernizare de fapt există, dar sunt deturnaţi în folos personal de către cei mandataţi să îi cheltuiască, ori nu sunt bani destui pentru că substanţa economică a României este stoarsă şi remisă în exterior.

Cei din stradă cred prima variantă, iar dacă sunt analizate bugele de care dispun an de an instituţiile responsabile, bani chiar sunt.Transporturile au 2 miliarde de euro buget pe an, Sănătatea are 7 miliarde de euro, Ministerul Dezvoltării încă 1,5 mld. euro. Unde se duc? Probabil în conturile celor care au condus şi conduc ţara. Acum, ce mecanisme nu funcţionează de fapt? Poţi prin anchete să stăvileşti deturnarea banilor? Sunt 30 de ministere, 200 de instituţii autofinanţate, 3.200 de unităţi administrative teritoriale. De fapt, şi mai în detaliu, sunt peste 10.000 de ordonatori de credit. Sunt 1,2 milioane de bugetari. Dintre aceştia, „funcţionari administrativi“, cei care dau avize şi semnează hârtii, sunt 305.000. „Membri ai corpului legislativ, ai executivului, conducători ai administraţiei publice şi funcţionari superiori“, deci şefii funcţionarilor, sunt circa 142.000, conform Anuarului Statistic. În total 450.000. În rest sunt medici, asistente, profesori şi personal auxiliar.

Fostul premier al României, Dacian Cioloş, a scris un comentariu pe pagina personală de Facebook despre decizia actualului Guvern de a desecretiza stenograma şedintei în care a fost aprobată OUG prezentată de Raluca Pruna, o ordonanţă care făcea modificări în Codul penal şi în Codul de procedură penală cu scopul de a le pune în acord cu 15 decizii ale Curţii Constituţionale. Acesta a ţinut să precizeze că apreciează ” intenţia de a aduce un plus de transparenţă asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanţe”, însă a argumentat că el nu avea ”elefanţi” ascunşi între articole şi nici nu trebuia să apere de justiţie ”şefi de partid, clienţi sau sponsori politici”.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o atenţionare cod galben de ceaţă pentru judeţele Tulcea şi Constanţa. Şi judeţele Mureş şi Alba sunt sub avertizare de ceaţă. De asemenea, în şase judeţe din ţară va intra în vigoare un cod galben de ninsori. În zonele menţionate se vor semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m. În judeţele Alba şi Mureş sunt anunţate şi depuneri de polei pe arii restrânse.

Protestele continuă, dar nici proiectele de lege incriminate nu sunt retrase şi nici ministrul de justiţie nu dă înapoi. Economia nu înregistrează şocuri, dar dacă se ajunge la confruntare deschisă, situaţia se poate degrada sever şi rapid, spun economiştii. Prelungirea incertitudinii este cel mai prost scenariu. Ordonanţa de urgenţă 13/2017 adoptată în seara zilei de marţi, 31 ianuarie 2017, a fost retrasă, dar, cum multe lucruri au fost lăsate în suspensie. Ministrul justiţiei este încă în funcţie, deşi premierul spunea că „va plăti“, prevederi ale ordonanţei incriminate au ajuns, ca într-o farsă din misterele medievale, în chip de proiect de lege la CSM, proiectele privind amnistia sunt încă în Parla­ment şi nu au fost retrase, protestele continuă. Iar premierul Sorin Grindeanu susţine: ”Nu demisionez.

Există o moţiune de cenzură în Parlament care se votează joi. Acesta este singurul mod democratic de a schimba guvernul“. Cei care continuă să iasă în stradă spun că demersul lor nu a fost dus la capăt şi cer mai multe schimbări a guvernului şi chiar a liderului PSD Liviu Dragnea. În toată această perioadă de criză, economia s-a dovedit a fi solidă. Ieri, leul s-a întărit faţă de euro, analiştii afirmând că situaţia macroeconomică, dar şi conjunctura externă favorabilă sunt cauzele care au susţinut leul. În aceeaşi vreme, randamentele la titlurile de stat au continuat să crească, dar fără să indice vreo criză, iar bursa este pe verde.

Contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti a fost atribuit prin procedură de licitaţie publică asocierii Spea Ingegneria Europea, sucursala din Bucureşti, contractul având o durată de implementare de 17 luni. Contractul „Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti” a fost atribuit prin procedura de licitaţie publică deschisă asocierii Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucureşti Tecnic Consulting Engineering România SRL. Finanţarea proiectului este asigurată din Fonduri de Coeziune (85%) şi bugetul de stat (15%). CNAIR a supus dezbaterii publice cele cinci variante de traseu ale Autostrăzii Sibiu-Piteşti, încă din faza realizării Studiului de Fezabilitate şi a declanşat discuţii cu autorităţile locale şi cu toţi cei interesaţi.

Banca Centrală Europeană (BCE) a respins acuzaţiile de manipulare a cursului valutar venite din partea Statelor Unite, avertizând că relaxarea reglementărilor sistemului bancar, măsură discutată acum de autorităţile de la Washington, ar putea pune bazele următoarei crize financiare. Mario Draghi, preşedintele BCE, susţine că slaba reglementare a fost cauza principală a crizei financiare din 2007. Mai mult, iniţiativa de a slăbi reglementările din domeniul bancar reprezintă o măsură potenţial periculoasă, nu doar îngrijorătoare, care ameninţă relativa stabilitate a sistemului bancar. Preşedintele Donald Trump a cerut analiza regulilor din domeniul bancar, cu scopul principal de a le slăbi.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în şedinţa din 7 februarie 2017 să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale. De asemenea, s-a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Douăzeci de simpatizanţi şi membri ai PSD, majoritatea din comuna Schitu Duca, s-au adunat, în faţa sediului PSD Iaşi şi strigă „PSD nu e ciuma roşie”. Cei 20 de simpatizanţi şi membri ai PSD au la ei doar steaguri. Ei strigă „PSD nu e ciuma roşie”. Unii dintre protestatari sunt consilieri locali din comuna Schitu Duca, condusă de social-democratul Mihai Mihalache. Întrebat dacă a mobilizat oamenii, primarul Mihai Mihalache a răspuns că acţiunea nu este organizată. Preşedintele PSD Iaşi, Mihai Chirica, declara,că la Iaşi nu se vo organiza contramanifestaţii şi că nimeni din organizaţia judeţeană a partidului nu va pleca la Bucureşti, în eventualitatea în care acolo ar fi organizat un miting.

Trei persoane au fost rănite, în urma unei explozii urmate de un incendiu la o casă din Reghin. Totodată, casa în care a avut loc explozia a fost distrusă aproape în întregime. ISU „Horea” al judeţului Mureş a fost solicitat, prin 112, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în municipiul Reghin. Serviciile de intervenţie au constatat că incendiul a izbucnit în urma unei explozii, iar în casă existau trei persoane rănite, respectiv o femeie în vârstă de 57 de ani, cu arsuri de gradele 2 şi 3 la nivelul membrelor superioare şi un bărbat în vârstă de 89 de ani. Cei doi au fost transportaţi la spital, în timp ce o a treia persoană rănită a refuzat transportul. Pompierii au stins incendiul, în urma exploziei fiind distrusă casa în proporţie de 90 %.

Un bărbat din Craiova a fost prins în timp ce încerca să vândă 25 de monede romane despre care se deţin date că „sunt produsul unor infracţiuni de furt şi detecţii ilegale în situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional”. Poliţiştii au percheziţionat locuinţa craioveanului şi au ridicat de aici două brăţări din monede antice, precum şi un lot de 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede antice). Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală şi continuă cercetările. Obiectele de patrimoniu au fost ridicate de poliţişti, urmând a fi expertizate.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie fac, şapte percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Gorj la persoane bănuite că au falsificat acte pentru unele dosare de pensionare. Comisarul şef Sarmizia Fetcu, purtătorul de cuvânt al DGA, a declarat că percheziţiile au loc la domiciliile unor persoane suspectate că au falsificat documente pentru întocmirea unor dosare de pensionare. Dosarele de pensionare au fost înregistrate în judeţul Neamţ. Acţiunea beneficiază de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Totodată, la documentarea cauzei şi-au adus aportul ofiţerii Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Primul termen pe fond din dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii, a început cu o amânare, urmând ca pe 21 februarie să aibă loc un alte termen. Ulterior, pe 21 martie se va discuta cererea parchetului de reunire a cauzei cu cea de la Tribunalul Bucureşti. Judecătoria Sectorului 4 a început, marţi, judecata pe fond în dosarul Colectiv,în care patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor Judecătoriei Sectorului 4 ca atât cauza în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii cât şi cea de la Tribunal, în care este judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să fie conexate. Procurorul a susţinut că Judecătoria Sectorului 4 este în imposibilitatea de a da o hotărâre civilă în dosare, astfel încât victimele să fie despăgubite aşa cum s-ar cuveni, motiv pentru care a cerut trimiterea cauzei la tribunal. Instanţa a trimis cerere la Tribunalul Bucureşti pentru a se comunica stadiul în care se află dosarul în care este judecat fostul edil, urmând a se lua în discuţie la 21 martie.

Roboţii şi computerele ar putea înlocui aproape 250.000 de angajaţi din sectorul public în următorii 15 ani, îmbunătăţind eficienţa şi economisind miliarde de lire sterline. Folosirea site-urilor web şi a aplicaţiilor bot de inteligenţă artificială ar elimina necesitatea prezenţei celor 130.000 de administratori ai companiei Whitehall, specialistă în recrutare, până în 2030, economisind 2,6 miliarde de lire sterline (3 miliarde de euro). Alte 90.000 de posturi administrative ale serviciului sănătăţii şi 24.000 de medici generalişti ar putea fi de asemenea înlocuiţi, într-un mod similar.

Chiar şi slujbe asociate în mod normal cu funcţionari umani ar putea putea cădea victime progresului roboţilor, ce ar putea înlocui până la 30% din activităţile de pregătire sanitară medie, precum colectarea informaţiilor, administrarea medicamentaţiei non-intravenoase, adecvate automatizării. Doctorii nu vor fi nici ei imuni automatizării, computerele fiind deja mai eficiente la punerea unor diagnosticuri precum cancerul de plămâni, în timp ce roboţii surclasează chirurgii umani în procedurile de rutină.

Raportul subliniază de asemenea scopul creşterii automatizării prin dronele ce monitorizează mulţimile, tehnologia de recunoaştere facială, deşi recunoaşte îngrijorările în privinţa stocării imaginilor oamenilor. Raportul demonstrează faptul că serviciile publice ar trebui să devină mai flexibile prin îmbrăţişarea unei economii, în care angajaţii se întreţin dintr-o varietate de slujbe flexibile, obţinute pe platforme online. Asemenea platforme de ”muncă contingentă” ar fi potrivită spitalelor şi şcolilor ca o alternativă la modelele tradiţioanel ale agenţiilor de muncă, precum şi organizaţiilor ce experimentează diferenţe sezonale cu valori maxime.

Uber angajează un inginer de la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Statele Unite, pentru a dezvolta programul de maşini zburătoare propus în 2016. Inginerul de la Centrul de Cercetare Langley al NASA Mark Moore a publicat, în 2010, o lucrare în care vorbeşte despre apariţia aeronavelor electrice, care pot decola şi ateriza precum elicopterele, dar sunt mai mici şi mai silenţioase. Cercetarea lui Moore l-a convins pe cofondatorul Google, Larry Page, să înfiinţeze şi să finanţeze două start-up-uri în Silicon Valley, Zee Aero şi Kitty Hawk, pentru a dezvolta tehnologia propusă de inginer.

Moore părăseşte NASA, unde a petrecut 30 de ani, pentru a se alătura echipei Uber. Moore va lucra la proiectul maşinii zburătoare, cunoscut ca Uber Elevate. Uber nu construieşte încă maşina zburătoare. Potrivit raportului publicat în octombrie, compania a prezentat o viziune pentru transportul pe calea aerului şi a identificat provocările tehnologice la care ar vrea să găsească soluţii, precum poluarea sonoră, eficienţa vehiculului şi durata limitată a bateriei.

Evenimentele din România au continuat să fie în atenţia presei internaţionale, care a relatat pe larg despre cea de-a şaptea zi consecutivă de manifestaţii, semnalând că în pofida retragerii ordonaţei, demonstranţii nu par să renunţe la proteste, deoarece nu mai au încredere în Guvern. Agenţia de ştiri Associated Press a relatat despre miile de persoane care s-au strâns în faţa Guvernului pentru cea de-a şaptea seară consecutivă, scandând „Demisia!” şi fluturând steaguri tricolore. Un participant la protestul de la Piaţa Victoriei, intervievat de AP, a declarat că vrea o schimbare, adăugând: „nu este vorba doar de corupţie, este vorba de servicii publice proaste”.

AP a relatat şi despre demonstraţia organizat în faţa Palatului Cotroceni, la care au participat câteva sute de persoane care îl acuzau pe preşedintele Klaus Iohannis că ar fi cauzat această criză. Şi agenţia de ştiri Reuters a scris despre protestele de luni, când 25.000 de persoane s-au strâns în faţa Guvernului pentru a cere demisia Cabinetului Grindeanu, în timp ce Partidul Social-Democrat a îndemnat la calm. Reuters nu a trecut cu vederea nici evenimentele de la Cotroceni, unde a avut loc din nou un protest, pentru a doua zi consecutivă. Aproximativ 4.000 de persoane au participat la manifestaţia împotriva preşedintelui Iohannis. Publicaţia britanică The Guardian a relatat că „protestatarii români par să fi câştigat, după ce Guvernul a renunţat la legislaţia privind corupţia care a provocat cele mai ample proteste din ţară de la căderea comunismului. Însă cei care au răspuns la întrebările puse de Guardian spun că nu este suficient, şi cer demisia Guvernului”.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că mass-media minimizează în mod intenţionat ameninţarea reprezentată de Stat Islamic, spunând că instituţiile media „au motivele lor” a nu relata despre ceea ce a numit „genocidul” comis de grupările islamiste. Ulterior, Casa Albă a publicat o listă de 78 de atacuri despre care a afirmat că au fost „efectuate ori inspirate” de reţeaua teroristă Stat Islamic. Administraţia prezidenţială a indicat că „cele mai multe” atacuri de pe această listă nu au beneficiat de suficientă atenţie din partea mass-mediei.

Parlamentul de la Tel Aviv, Knesset, a votat în favoarea unei legi prin care au fost retroactiv legalizate coloniile evreieşti construite pe terenuri private palestiniene în Cisiordania, măsură care este de aşteptat să atragă critici din partea comunităţii internaţionale. Legea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru şi 52 împotriva, în urma unei dezbateri aprinse în cadrul Knesset. Înainte de vot, premierul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat îndoielile cu privire la această lege, părând îngrijorat în legătură cu reacţia comunităţii internaţionale şi afirmând că ar dori să aibă o discuţie cu Administraţia Trump înainte de adoptarea legii. Proprietarii de terenuri palestinieni ar urma să primească compensaţii băneşti ori terenuri în alte zone, inclusiv în cazurile în care nu sunt de acord cu exproprierea.

Organizaţia umanitară Amnesty International a publicat marţi un raport în care acuză Guvernul sirian că duce o „politică de exterminare”, indicând că până la 13.000 de deţinuţi au fost executaţi prin spânzurare într-o închisoare din apropiere de Damasc. Raportul, intitulat „Abatorul uman: Spânzurări în masă şi exterminare la închisoarea Saydnaya”, are la bază mărturiile a 84 de martori, inclusiv gardieni, deţinuţi şi judecători. Datele disponibile indică că săptămânal, până la 50 de deţinuţi ar fi fost condamnaţi arbritar, torturaţi şi spânzuraţi în perioada cuprinsă între 2011 şi 2015, iar totalul ar fi între 5.000 şi 13.000. Cele mai multe dintre victime erau persoane civile acuzate că s-ar fi opus regimului preşedintelui Bashar Al-Assad.

Acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri din grupul P5+1este unul de tip câştig-câştig, spre deosebire de ce crede preşedintele american Donald Trump. „Preşedintele Statelor Unite înţelege textul acordului nuclear dar nu-l poate accepta. El spune că este cel mai prost acord din istorie”, a spus Rohani într-un discurs difuzat în direct la postul public de televiziune iranian. „Acesta este un acord de tip câştig-câştig. Toată lumea beneficiază de pe urma lui…Aceste negocieri pe teme nucleare pot fi folosite ca un exemplu pentru alte discuţii cu scopul de a aduce stabilitate şi securitate în regiune”, a adăugat el. Marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) au semnat acordul nuclear cu Iranul în 2015, dar documentul a fost criticat dur atât de Israel, cât şi de noul preşedinte al SUA, Donald Trump.

Un bărbat a încercat să se autoincendieze în apropiere de lăcaşul de cult Kaaba din incinta Marii Moschei din Mecca, dar a fost oprit de forţele de ordine înainte de reuşi să-şi îndeplinească planul. „Acţiunile lui sugerează că suferă de probleme psihice”, se afirmă într-un comunicat al serviciului de poliţiei, în care se mai precizează că autorităţile vor lua măsurile necesare în acest caz, fără a oferi detalii. Poliţia a indicat că bărbatul care are aproximativ 40 de ani a fost arestat luni seara. O înregistrare postată pe reţele sociale arată un bărbat imobilizat de pelerini şi membrii forţelor de ordine în apropiere de Kaaba.

Ministrul Apărării din Austria a declarat că ţara sa intenţionează să intensifice eforturile de protecţie a frontierelor cu statele situate de-a lungul rutei balcanice a imigranţilor, susţinând că ruta „nu este încă la fel de bine închisă pe cât ar trebui”. Ruta balcanică a fost în mare parte închisă anul trecut, în luna martie. Ministrul Apărării din Austria, Hans Peter Doskozil, a declarat însă marţi pentru cotidianul Die Welt că traficanţii de fiinţe umane desfăşoară încă o activitate însemnată în acea regiune, între 500 şi 1.000 de imigranţi parcurgând săptămânal ruta.

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez, va fi retrimis în judecată pentru depăşirea cheltuielilor pentru campania sa prezidenţială din anul 2012. Sarkozy este suspectat că ar fi depăşit plafonul legal de cheltuieli electorale în timpul campaniei prezidenţiale din 2012. Audiat anterior pe data de 4 septembrie 2015 de către poliţie, Sarkozy a negat că ar fi implicat în sistemul de eliberare al unor facturi false. Retras din viaţa politică, Nicolas Sarkozy, va apărea în aşa numitul proces Bygmalion. Justiţia franceză l-a retrimis în judecată pe fostul preşedinte, alături de 13 alte persoane suspectate că ar fi fost de asemenea implicate în afacerea politico-finanaciară franceză, pentru depăşirea sumei de 22,5 milioane de euro, permisă de lege.

Suspectul arestat de Poliţie pentru atacarea unor militari, la intarea în Muzeul Luvru din Paris a început să vorbească cu anchetatorii, după ce iniţial a refuzat să răspundă la întrebări. Teroristul care a agresat militari vineri, la Muzeul Luvru din Paris strigând Allah Akbar, refuza duminică să vorbească cu anchetatorii, potrivit unei surse apropiate anchetei. O sursă a declarat în weekend pentru Le Figaro că egipteanul în vârstă de 29 de ani îşi pregătea de mai multe luni călătoria la Paris. Potrivit informaţiilor obţinute de publicaţie, Abdullah Reda al-Hamamy şi-a închiriat vara trecută apartamentul din Paris, de pe strada Ponthieu, deci cu mai multe săptămâni înainte de a depune, în octombrie, cererea în Dubai pentru viză de turist.

Aproape 100 de companii tehnologice, printre care Apple, Google şi Microsoft, au decis să conteste în justiţie interdicţia temporară de imigraţie semnată de preşedintele Donald Trump, susţinând că firmele americane vor avea de suferit. Plângerea companiilor, depusă la o Curte de Apel din Statele Unite, include şi alte firme din tehnologie, printre care Facebook, Twitter şi Intel, dar şi companii care nu fac parte din domeniul tehnologic, precum producătorul de îmbrăcăminte Levi Strauss şi compania din industria alimentară Chobani. Printre cele aproape 100 de firme implicate se numără şi eBay, Netflix şi Uber.

Departamentul de Justitie din SUA a apărat interdicţia de călătorie impusă prin ordinul semnat de preşedintele Donald Trump şi a cerut în instanţă ca noile reglementări să se aplice în interesul securităţii naţionale. Într-un raport de 15 pagini, Departamentul de Justitie din SUA argumentează că ordinul executiv antiimigraţie semnat de Trump a fost un „exerciţiu legal al autorităţii preşedintelui”, nu o interdicţie privind musulmanii. Judecătorii de la Curtea de Apel din San Francisco se vor reuni, marţi, pentru a stabili dacă se va permite sau se va respinge interdicţia lui Trump privid imigranţii. Preşedintele american, Donald Trump, a emis acum o săptămână o ordonanţă executivă prin care interzice temporar intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din ţări unde există risc terorist. Ţările vizate sunt Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că intenţia lui Donald Trump de a face o prioritate din lupta împotriva reţelei teroriste State Islamic este promiţătoare, adăugând că este prea devreme pentru a putea observa efecte practice. Preşedintele sirian şi-a exprimat părerea despre cooperarea între SUA şi Rusia, spunând că ar putea avea un efect pozitiv asupra întregii lumii, inclusiv asupra Siriei. Donald Trump a indicat că ar putea renunţa la sprijinul pe care SUA îl acordă rebelilor sirieni şi ar putea ajuta Damascul în lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Cu toate că este cel mai în vârstă preşedinte care a fost învestit la Casa Albă, Donald Trump nu acordă o atenţie sporită alimentaţiei sale, rămânând cu obiceiurile deprinse din timpul campaniei prezidenţiale. Mai exact, preşedintele Donald Trump trăieşte cu ciocolată, snack-uri, fripturi şi cu sucuri dietetice, iar somnul de frumuseţe este compus doar din câteva ore pe noapte, drept mărturie stând postările de pe Twitter de la ore târzii. Singurul lucru pozitiv este faptul că nu fumează şi nici nu consumă alcool prea des, el preferând un Bloody Mary fără alcool în locul unui cocktail.

SPORT

Francois Affolter, fundaşul lui FC Luzern care se află pe lista FCSB-ului, a avut cu Lausanne Sport una dintre cele mai solide prestaţii din acest sezon. Jucătorul de 25 de ani are însă în continuare incertitudini când vine vorba despre viitorul său. Gigi Becali a declarat că va încerca să încheie această campanie de transferuri cu un fundaş central. FCSB suferă la acest capitol, mai ales după plecare lui Alin Toşca la Betis. Gabi Tamaş a rămas singurul fundaş central de meserie şi Reghecampf este nevoie să-l joace pe Moke lângă el.

Una dintre variantele propuse de Mihai Stoica a fost elveţianul Francois Affolter, un fundaş central de 25 de ani care este legitimat la FC Luzern. Acesta a intrat în conflict cu cei din conducere şi şi-ar dori să plece. Totuşi, a fost titular în deplasarea de la Lusanne şi a avut o prestaţie foarte bună. Scorul final a fost 4-4, iar scorul a fost deschis chiar de Affolter. Fundaşul elveţian mai are contract cu FC Luzern până în 2018, dar presa din Elveţia insistă că ar putea pleca mai devreme. FCSB şi Sheriff Tiraspol sunt două dintre echipele care-l doresc.

Marius Şumudică s-a ţinut de cuvânt şi avocaţii săi au înregistrat, pe 1 februarie, o acţiune în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, contra clubului unde este angajat antrenorul, Astra Giurgiu. Obiectul cauzei este „contestaţie decizie de sancţionare“ şi este încadrat la materia juridică „litigii de muncă“. Tribunalul nu a stabilit încă data primului termen de înfăţişare. Amendat de Astra cu 200.000 de lei (aproape 45.000 de euro) la sfârşitul anului trecut, pe motiv că a făcut declaraţii nepotrivite la adresa patronului şi a clubului,

Ionuţ Popa spune că este foarte supărat pe jucătorii săi, care au făcut doar egal cu Gaz Metan, 1-1, deşi au jucat în superioritate numerică din minutul 62. Antrenorul lui ACS Poli a discutat şi despre faptul că s-a încercat parierea unei sume mari pe cartonaş galben la Alin Şeroni. ACS Poli n-a reuşit să profite de superioritate numerică pe care a avut-o cu Gaz Metan Mediaş şi a făcut doar 1-1. Un motiv de mare nemulţumire pentru Ionuţ Popa. Antrenorul echipei din Timişoara spune că i-a ţinut o oră în şedinţă pe jucători, timp în care i-a certat pentru prestaţia pe care au avut-o.

Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al FCSB, a făcut „radiografia” remizei cu CFR Cluj (1-1) şi a spus că „roş-albaştrii” puteau tranşa jocul după prima jumătate de oră. Eroul de la Sevilla a vorbit, despre modul de a arbitra al centralului de la partida din Gruia, despre adversarele la titlu şi şansele ca echipa lui Gigi Becali să facă pace cu Armata, dar şi despre mitingul de susţinere al FCSB ce va avea loc pe 25 februarie.

Duckadam a mai spus că jocul prestat de echipa lui Reghecampf este dătător de speranţă pentru viitor. Duckadam nu şi-a pierdut încrederea în ceea ce priveşte o împăcare între CSA şi FCSB, dar procentajul speranţelor este unul infim. În ciuda acestui fapt, Duckadam este de părere că acest conflic se va soluţiona până la vară. Preşedintele de imagine al FCSB a abordat şi subiectul mitingului de susţinere al FCSB ce va avea loc pe 25 februarie, în toată ţara.

Războiul dintre Clubul Sportiv al Armatei şi clubul de fotbal condus de Gigi Becali este departe de a se fi încheiat, iar fanii grupării care activează în prezent în Liga 1 au cerut oficial Ministerului Apărării Naţionale deschiderea unei anchete care să-l vizeze pe juristul CSA, Florin Talpan. Suporterii au prezentat inclusiv sesizarea ajunsă la MApN, prin care se doreşte „taxarea” comportamentului avut de Florin Talpan. Aceştia consideră că juristul CSA a încălcat Regulamentul Disciplinei Militare prin declaraţii publice ce „au adus atingere demnităţii militare”. Fanii speră ca MApN să deschidă o anchetă internă în urma căreia Florin Talpan să fie sancţionat, dacă se va dovedi că acesta a încălcat regulamentele în vigoare.

Liga 1 Orange s-a reluat la sfârşitul săptămânii, după cea mai scurtă pauză de iarnă din istoria competiţiei, când au fost programate meciurile etapei a 22-a. Runda a stabilit şi prima echipă calificată în play-off, Viitorul Constanţa, care a strâns 45 de puncte. În ediţia precedentă, tot în aceeaşi rundă, Astra a făcut pasul spre faza următoare cu acelaşi punctaj, precizează sursa amintită. Startul etapei s-a dat pe „Municipalul” din Drobeta Turnu-Severin, unde Flavius Stoican a debutat pe banca gorjenilor, chiar în oraşul natal, în faţa celor de la CSM Poli Iaşi, formaţie care a bifat primul punct scos pe terenul oltenilor (scor 1-1), precedentele trei deplasări încheindu-se cu victorii ale gazdelor. De asemenea, trebuie menţionat că Pandurii Târgu Jiu a utilizat 11 jucători noi, ajungând astfel la 41 de fotbalişti cu minute în ediţia curentă.

Halep a anunţat că nu va răspunde convocării pentru meciul România – Belgia din Fed Cup (11-12 februarie), însă fanii care se informează doar de pe site-ul Federaţiei Române de Tenis ar putea să cumpere bilete cu speranţa deşartă că o vor vedea pe Simona la Sala Polivalentă din Bucureşti. Românii sunt informaţi de site-ul oficial al FR de Tenis că biletele pentru meciul România – Belgia se vând în Reţeaua Bilete.ro, dar mai nou şi la Sala Polivalentă, printr-un anunţ al cărei imagine o are în prim-plan pe Simona Halep. Ştirea a fost postată sâmbătă, la o zi după ce Halep a declarat forfait, rămânând în continuare prima pe site-ul www.frt.ro.

Mai există varianta ca pentru oficialii FRT, modificarea unui afiş să fie o procedură prea complicată, însă aceştia nu s-au gândit să făcă nici măcar o precizare în textul articolului. Cititorului îi sunt oferite informaţii despre preţul biletelor (90 de lei la tribună, respectiv 150 de lei la lojă) sau ora de începere a partidelor, însă nu se spune nimic despre componenţa celor două echipe, lăsându-se să se înţeleagă că pentru România vor evolua jucătoarele din imagine: Halep (centru), flancată de Ţig, care este chiar înlocuitoarea Simonei, Begu, Niculescu şi Cîrstea.

Fostul internaţional Rodion Cămătaru, ajuns la 58 de ani, este dezamăgit de nivelul campionatului românesc şi spune că urmăreşte din ce în ce mai puţine meciuri din Liga 1. Pus să enumere câţiva jucători de perspectivă, fostul atacant a replicat: „Mă gândesc la Ivan. Nu că aş fi subiectiv şi că sunt de la Craiova, e un jucător cu calităţi extraordinare. Nu este acel atacant cu numărul 9, el este un jucător care poate să marcheze multe goluri, să facă diferenţa în teren. E criză de jucători în toate compartimentele. Nici nu prea mă uit la meciuri. Rareori mă uit la meciuri, poate dacă joacă Craiova cu Steaua. Nici nu mă mai atrage, pentru că este foarte modestă competiţia”.

Christoph Daum susţine că a normalizat relaţia cu Laurenţiu Reghecampf, după ce a avut o discuţie consistentă cu acesta. Selecţionerul naţionalei a fost în cantonamentul pe care FCSB l-a desfăşurat în Antalya. Christoph Daum şi Laurenţiu Reghecampf au lăsat în urmă tensiunile apărute între ei de-a lungul timpului. Antrenorul german a fost în Antalya pentru a-i urmări stelişti şi a ţinut să aibă o întâlnire şi cu Reghecampf. Daum spune că a fost un dialog amical, în care şi-au lămurit problemele.

Prin victoria sa, CSU Craiova a egalat cea mai mare diferenţă de scor a actualului sezon, 5-0, obţinută de FC Botoşani la Timişoara (în prima etapă), de această dată realizatoarea ei, fiind însă echipă gazdă. Dar mai important pentru formaţia olteană, a fost cel mai mare scor al său realizat până acum pe prima scenă, aşa cum şi pentru gruparea ilfoveană a însemnat cel mai drastic eşec. # Este clar că Dinamo are un mare complex cu Viitorul pe teren propriu. Nici într-a 6-a partidă disputată la Bucureşti nu a izbutit să o învingă, ba mai mult a pierdut din nou (pentru a 4-a oară)! # Şi după a 4-a confruntare, Gaz Metan rămâne fără victorie în faţa lui ACS Poli.

Pentru prima oară (abia într-a 8-a lor confruntare), CSMP Iaşi şi Pandurii au terminat la egalitate. Iar la Târgu Jiu, până la acest meci, Pandurii obţinuse numai victorii (3 la număr) în faţa ieşenilor. # Totodată s-a consemnat primul egal, însă doar pe terenul din Botoşani, între echipa locală şi Concordia. # Succesul lui CSU Craiova a însemnat şi pentru Gheorghe Mulţescu cea de-a 100-a sa victorie ca antrenor în primul eşalon. # Thaer Bawab şi Harlem Gnohéré au ridicat la 58 totalul jucătorilor care au evoluat pe prima scenă atât pentru Steaua, cât şi pentru Dinamo.

Particularitatea lor este că sunt primii străini din această categorie. # Cifre rotunde în dreptul numărului de meciuri în primul eşalon pentru D. Niculae (Astra), la al 150-lea, Elek (FC Botoşani), la al 100-lea, şi Şeroni (ACS Poli) la al 50-lea. # Am consemnat 8 debuturi (doar 3 autohtone), câte două pentru patru echipe: Negoiţă, Zaina (ambii Pandurii), Rougalas, Schieb (ambii Ardeal), Šoljić, Fuček (ambii ACS Poli), Itoua, Sikorski (ambii Gaz Metan). # A marcat golul 40 în Liga I, Alibec (Steaua), iar Buziuc (Gaz Metan) pe primul.

Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a decis, să menţină suspendarea Rusiei pe parcursul Campionatelor Mondiale de la Londra, programate în perioada 4-13 august 2017, din cauza scandalului cu privire la dopajul instituţionalizat. Atleţii ruşi au fost suspendaţi de către IAAF în noiembrie 2015 şi nu li s-a permis participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Suspendarea urmează să expire în noiembrie 2017. Peste 1.000 de atleţi ruşi, care au participat în trecut la Jocurile Olimpice de vară şi iarnă şi Jocurile Paralimpice, au beneficiat de pe urma unei conspiraţii instituţionale pentru a ascunde teste antidoping pozitive.

Ciprian Şandru (Dinamo Bucureşti) a fost desemnat de ProSport cel mai bun jucător al etapei a 17-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin, după o prestaţie foarte bună în partida cu Poli Timişoara (scor final 26-18), în special în repriza a doua. Handbalistul campioanei en-titre a marcat 11 goluri în acest meci, dintre care 9 în partea secundă, când echipa a reuşit desprinderea de adversară. Şandru a înscris 65% din golurile formaţiei dinamoviste în partea secundă, el având şi alte realizări în timpul partidei, atât în apărarea, cât şi în atac. Pentru că şi Radu Lazăr (Potaissa Turda) s-a evidenţiat în partida din deplasare cu Steaua (24-23), ProSport i-a inclus pe ambii jucători în primul ”7” pe posturile inter stânga – centru.

Atât Ciprian Şandru, cât şi Radu Lazăr sunt jucători importanţi la echipa naţională în mandatul lui Xavier Pascual, la fel ca şi Răzvan Pavel (Potaissa), inclus de asemenea în echipa ideală a etapei a 17-a. La unele acţiuni ale lui Xavier Pascual a fost convocat şi cel mai bun pivot al acestei runde, Andrei Savenco. În această rundă trebuie remarcată şi evoluţia lui Sijan Dane (HCDS), care a apărat patru aruncări de la 7 metri în prima repriză cu CSU Suceava (23-21), dar şi jocul lui George Buricea pe un post improvizat – inter dreapta -, de unde a reuşit să-şi pună colegii în valoare în multe ocazii.

Luni seară s-a încheiat şi ultimul meci din optimile Grupei Mondiale în Cupa Davis, iar campioana de anul trecut, Argentina, a pierdut cu 3-2 un thriller cu Italia care a durat 4 zile. De asemenea, finalista din 2016, Croaţia, a părăsit competiţia, în timp ce Serbia şi Marea Britanie, două dintre favoritele la câştigarea „Salatierei de argint”, au acces în sferturi. Ediţia din 2017 a Grupei Mondiale din Cupa Davis a început cu câteva rezultate surprinzătoare prin prisma blazonului echipelor învinse, dar normale dacă ne raportăm la formulele cu care s-au prezentat naţionalele Argentinei, Croaţiei sau Cehiei.

Argentina, fără Juan Martin Del Potro – accidentat, şi-a încheiat rapid drumul către apărarea trofeului, pierzând cu 3-2 pe teren propriu, în faţa Italiei! În meciul decisiv, disputat în a 4-a zi din cauza ploii căzute peste Buenos Aires, Fabio Fognini a revenit de la 0-2 la seturi, învingându-l pe Guido Pella cu 2-6, 4-6, 6-3, 6-4, 6-2.

Cehia, campioana din 2012 şi 2013, s-a deplasat în Australia fără vedeta Tomas Berdych, astfel că europenii nu îşi puteau face speranţe prea mari înaintea bătăliei cu Nick Kyrgios şi Jordan Thompson! Calificarea a fost tranşată după primele două zile, iar australienii au câştigat cu 4-1. Cu acelaşi scor a cedat şi Japonia, văduvită de absenţa lui Kei Nishikori, într-un meci disputat cu Franţa, la Tokyo.

Croaţia, finalista de anul trecut, a făcut o figură frumoasă în faţa Spaniei, însă ibericii s-au impus într-un final cu 3-2. În condiţiile în care Cilic, Karlovic şi Coric – cei mai buni trei jucători croaţi, nu s-au prezentat la meciul de la Osijek, gazdele au împins partida în decisiv, dar Nikola Mektic a cedat clar contra lui Pablo Carreno Busta, scor 7-6(4), 6-1, 6-4.

Serbia a învins fără emoţii Rusia, scor 4-1, pentru că Novak Djokovic şi Viktor Troicki nu s-au încurcat în prima zi cu Daniile Medvedev, respectiv Karen Khachanov. Sârbii s-au calificat după meciul de dublu, adjudecat de Troicki şi Zimonjic în faţa echipei Kravchuk/Kuzneţov, scor 6-3, 7-6, 6-7, 6-4.

Marea Britanie merge în sferturi după o întâlnire complicată cu Canada, scor 3-2, partida încheindu-se cu un incident halucinant! Denis Shapovalov a lovit arbitrul cu mingea în faţă, în meciul al 5-lea, iar Canada a fost descalificată când scorul era 2-0 la seturi pentru Kyle Edmund. Liderul mondial Andy Murray nu a jucat pentru ţara sa în weekend.

Elveţia, fără Roger Federer şi Stan Wawrinka, nu a avut nicio replică în SUA, cedând cu 5-0 în faţa formaţiei conduse de legenda Jim Courier. În fine, Germania – cu fraţii Zverev în echipă, a pierdut în mod neaşteptat de Belgia, scor 4-1. Steve Darcis a fost omul întâlnirii, câştigând două puncte pentru oaspeţi: 6-4, 3-6, 2-6, 7-6, 7-6 cu Philipp Kohlschreiber şi 2-6, 6-4, 6-4, 7-6 cu Alexander Zverev.

FC Viitorul va întâlni, miercuri, de la 17:00, formaţia daneză FC Copenhaga, în play-off-ul UEFA Youth League, competiţie rezervată jucătorilor sub 19 ani, a anunţat, marţi, site-ul oficial al grupării conduse de Gheorghe Hagi. Partida FC Viitorul – FC Copenhaga este programată pe terenul Central din Complexul Academiei Hagi, miercuri, 8 februarie, de la 17:00. Intrarea este liberă. Întâlnirea va fi arbitrată de o brigadă din Rusia: Sergey Lapochkin – Aleksei Lebedev, Aleksander Kudryavtsev. În cazul în care partida se va încheia la egalitate, se vor executa direct lovituri de departajare pentru desemnarea formaţiei calificate. Învingătoarea confruntării dintre FC Viitorul şi FC Copenhaga va obţine calificarea în optimile de finală ale UEFA Youth League, fază în care vor reveni în competiţie câştigătoarele celor opt grupe.

A trecut pe la Poli Timişoara, Universitatea Cluj şi Oţelul Galaţi, dar a rămas în memoria suporterilor ca unul dintre jucătorii cu „contract pe viaţă la Steaua”. FCSB l-a transferat, pentru 1,5 milioane de euro, după ce s-a făcut remarcat în tricoul gălăţenilor şi, imediat după primul salariu încasat, a oferit o ipostază inedită alături de mama sa. Acum, la aproape 6 ani din momentul plecării de la FCSB, Janos Szekely a ajuns în liga a patra din Italia, la Seregno.

După ce a marcat goluri importante cu Ujpest, Poli Iaşi, Gaz Metan, FC Vaslui şi Craiova, Becali l-a „invitat” pe şeptarul de la acea vreme al echipei să rămână pe viaţă la FCSB, însă propunerea nu a rămas valabilă mult timp. În toamna lui 2010, când Szekely a refuzat să-i fie micşorat contractul, a fost trimis la echipa a doua, iar finanţatorul anunţa că e gata să-l cedeze gratis. În cele din urmă, cele două părţi s-au despărţit în iulie 2011, când fotbalistul a plecat în Rusia, la Volga Novgorod. Totuşi, Szekely şi-a trecut în palmares un trofeu în tricoul roş-albaştrilor: Cupa României, în 2011.

Janos Szekely a rămas în memoria suporterilor ca urmare a unei fotografii făcute chiar de ProSport. Mama fotbalistului, Victoria Szekely, a fost imortalizată tăvălindu-se efectiv pe o mulţime de hârtii de 500 de euro, bani încasaţi de fiul său din contractul superavantajos pe care acesta îl avea în perioada pe care a petrecut-o la formaţia patronată de Gigi Becali. După despărţirea de FCSB, Szekely a mai trecut pe la Korona Kielce, Universitatea Cluj şi FC Braşov. Ajuns la 33 de ani, după o ultimă aventură în Liga 1, la ASA Târgu Mureş, Szekely s-a „refugiat” în liga a 4-a din Italia. În acest sezon la Seregno, mijlocaşul lateral a jucat 15 meciuri în toate competiţiile şi a strâns 2 goluri şi o pasă decisivă. După 20 de meciuri disputate, Seregno ocupă locul 6 în clasamentul din Serie D, cu 33 de puncte. În prezent, Janos Szekely este cotat la 100.000 de euro.

Cornel Dinu a caracterizat în termeni duri debutul lui Gnohere la FCSB. Atacantul transferat de la Dinamo a intrat în minutul 55 al meciului cu CFR Cluj, după ce Alibec a fost eliminat pentru două cartonaşe galbene. Fostul mare fundaş central al lui Dinamo i-a făcut o analiză în stilul caracteristic lui Harlem Gnohere. Cornel Dinu nu are încredere în calităţile de atacant ale acestuia şi spune despre el că se rătăceşte printre adversari. Mai ales că, spune Dinu, nu poate da randament dacă ceilalţi nu-i pasează. Fostul oficial al lui Dinamo este de părere că nu poate juca în faţa lui Denis Alibec.

Dacă în trecut erau recunoscuţi pentru numărul mare de jucători străini din lot, odată cu problemele financiare cei de la CFR Cluj au fost nevoiţi să renunţe, parţial, la această idee şi să se reorienteze spre jucători români de perspectivă. După ce în echipa care a cucerit primul titlu din istoria CFR-ului se aflau nu mai puţin de 25 de străini, în prezent clujenii au redus considerabil această cifră şi pot chiar face propuneri pentru echipele naţionale de tineret ale României. Preşedintele Iuliu Mureşan a evidenţiat,două nume de care îşi leagă speranţele pentru viitor. Alexandru Chiriţă (20 de ani) şi Alexandru Petruş (17 ani) sunt cei doi fotbalişti scoşi în faţă de Iuliu Mureşan, la adresa cărora a avut doar cuvinte de laudă.

Chiriţă, sosit liber de contract de la Petrolul, a strâns 9 meciuri pentru CFR în acest sezon, cu un total de 382 de minute. Mijlocaşul ofensiv a jucat 6 meciuri în Liga 1, 2 în Cupa României şi unul în Cupa Ligii. Înainte de a opta pentru CFR, fiul fundaşului Daniel Chiriţă (42 de ani) a mers să dea probe la Zenit Sankt Petersburg, echipa antrenată acum de Mircea Lucescu. Mijlocaşul s-a antrenat cu echipa a doua a clubului din Rusia, pentru care tatăl său a jucat timp de trei sezoane, între 2002 şi 2004, dar nu a fost păstrat de ruşi. Până să ajungă la CFR Cluj, Alexandru Chiriţă strânsese doar 8 meciuri în Liga 1 şi 2 în Cupa României. Ştefăneşti, AC Ajaccio, Dinamo 2 şi Petrolul sunt echipele pe la care a mai trecut Alexandru Chiriţă în carieră.

Celălalt puşti propus de Mureşan, Alexandru Petruş, este crescut la academia clubului, component al echipei U19 a clujenilor, se antrenează alături de echipa mare, dar nu a apucat să debuteze în Liga 1. Mijlocaşul de 17 ani a bifat şi 2 selecţii în naţionala U15 a României. Un alt jucător tânăr scos în faţă de CFR este fundaşul central Răzvan Horj (20 de ani), care a jucat în 19 din cele 22 de meciuri din actuala stagiune. În actualul sezon, din lotul de 25 de jucători al CFR-ului fac parte 8 jucători strâini şi 17 români. Prin comparaţie, în 2008, sezonul în care a cucerit primul titlu din istorie, CFR avea în componenţa lotului 25 de jucători străini şi 10 fotbalişti români.

Preşedintele echipei CSM Poli Iaşi, Florin Prunea, i-a transmis antrenorului campioanei en-titre Astra să nu mai pună presiune înaintea meciului direct, de vineri, dintre cele două cluburi din Liga 1. Marius Şumudică ameninţă că nu-şi va lăsa jucătorii să intre pe teren, invocând temperaturile foarte scăzute anunţate, dar şi importanţa partidei cu Genk, din prima manşă a 16-imilor Europa League. Prunea crede că Şumudică vrea să amâne meciul cu CSM Poli pentru a-şi odihni jucătorii înaintea partidei din cupa europeană. Antrenorul campioanei se teme de gazonul din Copou, care a arătat foarte rău şi pe finalul lui 2016, dar şi de temperaturile foarte scăzute din termometre, estimând că la ora meciului vor fi -10 grade, motive suficiente pentru a nu dori să rişte înaintea celui mai important meci al sezonului, cu belgienii de la Genk.

Cel mai scump transfer din istoria fotbalului, Paul Pogba, tocmai şi-a făcut un cadou de lux la Manchester. Francezul şi-a cumpărat o casă în schimbul sumei de 2.9 milioane de lire. Pogba a trăit câteva luni bune, de la venirea de la Juventus la Manchester United, într-un hotel, iar fotbalistul a ales să-şi cumpere o casă într-un cartier în care, în trecut, au mai stat Richard Wright (Manchester City) şi Olivier Kapo (Wigan). Iar francezul a fost destul de practic ţinând cont de faptul că a reuşit să salveze 600.000 de lire din preţul iniţial de 3.5 milioane de lire. Dacă pe plan personal, Pogba se descurcă destul de bine, viaţa la noua echipă nu este atât de uşoară, după ce francezul încă nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor celor de la United.

PROGNOZA METEO
7 Februarie 2017

Vremea se va rãci. Cerul va fi noros și vor fi precipitații în cea mai mare parte a țãrii. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp în special în sud-estul teritoriului și în zonele de deal și de munte. Pe parcursul zilei, în zona montanã înaltã și în jumãtatea de nord a Moldovei vor predomina ninsorile, iar în celelalte zone vor fi mai ales ploi. Noaptea, se va depune strat de zãpadã local mai consistent în nord-est și la munte, unde va continua sã ningã, în timp ce în vest, sud-vest și centru vor fi precipitații mixte, iar în rest vor predomina ploile. Trecãtor și pe arii restrânse se va depune polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte și în regiunile estice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 8 grade, mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse între -9 grade în nordul Moldovei și 4…5 grade pe litoral.

Bucuresti

Cerul va fi noros, va ploua posibil moderat cantitativ, iar în cursul nopții și spre dimineațã vor fi condiții de precipitații mixte. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificãri în prima parte a intervalului. Temperatura maximã va fi de 4…5 grade, iar cea minimã de 1…2 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *