Stiri pe scurt 7 Decembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 7 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  7  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 7 decembrie. In anul 1861, s-a născut generalul Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române; în timpul primul război mondial a fost şeful misiunii militare franceze la Bucureşti, participând activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917 (m. 28 ianuarie 1931).

Ordinul ministrului Educaţiei prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore la toate disciplinele în aşa fel încât timpul alocat activităţilor şcolare să fie de 5-8 ore, iar, în vacanţa elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, nu se vor da teme pentru acasă. Acelaşi document prevede că timpul total alocat temei obligatorii pentru acasă la învăţământul primar va fi de maximum o oră, iar pentru celelalte niveluri de învăţământ, timpul alocat efectuării temei obligatorii va fi de maximum două ore. Totodată, tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă.

Aproximativ o sută de elevi de la şcoala gimnazială din comuna Stăneşti, judeţul Gorj, stau, de aproximativ o săptămână, la ore, cu geci şi mănuşi, în clase temperatura coborând chiar şi la 8 grade, din cauza unor defecţiuni la centrala termică. Autorităţile locale susţin că până la rezolvarea problemei, copiii ar putea fi trimişi forţat în minivacanţă. De aproximativ o săptămână, elevii de la Şcoala Gimnazială Stăneşti sunt nevoiţi să stea la cursuri îmbrăcaţi în hainele de iarnă, pentru că în clase temperaturile sunt cuprinse între 8 şi 10 grade Celsius. Părinţii sunt revoltaţi şi cer să fie luate urgent măsuri.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că au existat presiuni politice foarte mari de boicotare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar, dar s-a reuşit finalizarea cu succes a acestuia. Mircea Dumitru a mai precizat că la acest concurs s-au înscris aproximativ 9.000 de candidaţi, iar după prima fază a concursului, care a constat într-un test scris, s-au calificat peste 7.100 dintre aceştia. Ulterior s-au desfăşurat fazele B şi C, care au constat în suţinerea CV-ului şi prezentarea planului de management pentru o perioadă de patru ani. În urma acestor ultime probe, s-au înregistrat aproximativ 300 de contestaţii, care sunt acum în analiză.

Preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din CNATDCU, Dan Mircea Bob, a declarat, că dacă va fi chemat la Parchet în dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Petre Tobă, va face la rândul său sesizare pentru denunţ calomnios pentru că „nu ajunge că a plagiat, mai face şi plângeri”. La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.

Familia poliţistului Bogdan Gigină, mort în accidentul din luna octombrie 2015, în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, cere despăgubiri de trei milioane de euro, potrivit unor surse apropiate anchetei. Sursele au declarat că familia poliţistului a solicitat despăgubiri de trei milioane de euro pentru tragedia produsă. Gabriel Oprea a fost chemat miercuri la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă sechestrul impus pe avere în dosarul morţii poliţistului Gigină, din acelaşi motiv fiind chemaţi fiica şi fiul fostulului ministru, după ce Oprea ar fi trecut o parte din bunuri pe numele fiului.

Măsuri suplimentare pentru combaterea gripei aviare au fost luate în judeţele din vestul ţării, unde expoziţiile de păsări sau vânzarea păsărilor în târguri sunt interzise, iar medicii veterinari merg la oameni pentru a le explica să îşi ţină păsările închise, din cauza gripei aviare. Măsurile au fost luate în condiţiile în care focarele în Ungaria sunt la circa 80-90 de kilometri. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a luat măsuri suplimentare pentru prevenirea gripei aviare, iar medicii merg din poartă în poartă pentru a-i informa pe localnici. De asemenea, au fost interzise vânzarea păsărilor în târguri şi expoziţiile de păsări.

CCR a decis miercuri să amâne pentru 14 decembrie discutarea cele două obiecţii de neconstituţionalitate asupra Legii care modifică OUG 20 privind salarizarea, ridicate de guvern, respectiv de PNL, motivul constând în depunerea târzie a rapoartelor. Astfel, cele două sesizări depuse de guvern şi PNL referitor la OUG 20 privind majorările salariale vor fi discutate pe 14 decembrie, în aceeaşi zi în care este programată şi discutarea sesizării depuse de preşedintele Klaus Iohannis privind legea PSD referitoare la eliminarea a 102 taxe nefiscale. Cele două obiecţii de neconstituţionalitate amânate miercuri se referă la Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016, adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, pe 7 noiembrie, cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate de aproximativ 15%.

Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a căzut poliţistul Bogdan Gigină, s-a prezentat, la DNA în calitate de suspect, acesta declarând că semnalizarea gropii s-a făcut „corect” şi că „probabil că o mare vină o are şi tânărul”. Întrebat a cui este resposabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat, Mazilu a spus: „N-aş putea să mă pronunţ eu. Probabil că o mare vină o are şi tânărul şi e păcat că a murit aşa tânăr. Din neatenţia dânsului, probabil. Din câte am înţeles, i s-a spus să se retragă din dispozitiv din cauza condiţiilor meteo. Nu sunt sigur, s-a zvonit. Nu eram în ţară când s-a întâmplat. Plecam, mă pregăteam de plecare. Eu zic că da, s-a respectat întru totul legea. Câteodată în viaţă eşti vinovat numai că exişti. Din toate punctele de vedere, eu zic că a fost semnalizată corect şi a rămas semnalizată corect încă două zile, cât au mai durat lucrările”.

Legendara trupă rock Guns NʼRoses a anunţat un turneu de 18 concerte în Europa, între 27 mai şi 15 iulie 2017. Vocalistul Axl Rose şi chitaristul Slash au trecut peste mai vechile lor neînţelegeri şi vor cânta împreună, pe aceeaşi scenă, după 20 de ani. Turneul european va începe pe 27 mai, la Dublin, şi se va încheia pe 15 iulie, la Tel Aviv. Concertele vor avea loc exclusiv pe stadioane cu o capacitate între 40-80.000 de locuri. După turneul european, Guns NʼRoses se va întoarce în America de Nord, pentru o serie de 16 concerte, în Statele Unite şi Canada.

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, candidat pe primul loc pentru Camera Deputaţilor, a declarat, într-o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca în faţa unei plăcuţe indicatoare aflată la una dintre intrările în municipiu, că nu se poate vorbi despre multiculturalism fără multilingvism. UDMR susţine şi varianta în care să poată fi lăsată la latitudinea administraţiei locale amplasarea unor astfel de indicatoare multilingve în semn de respect faţă de o minoritate. La conferinţa de presă au mai participat şi ceilalţi doi candidaţi ai Uniunii aflaţi pe locuri considerate eligibile pe lista UDMR Cluj, Hegedus Csilla, locul 2 la Camera Deputaţilor, şi Laszlo Attila, locul 1 la Senat, iar preşedintele executiv al filialei, Antal Geza, a avut asupra lui un afiş cu textul „Cluj-Napoca – Kolozsvar – Klausenburg”.

Traficul rutier pe DN10, pe tronsonul Teliu — Întorsura Buzăului, se desfăşoară în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind sub o sută de metri. Poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu viteză redusă, să nu intre în depăşiri riscante, să mărească distanţa în mers între autovehicule şi să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă.

Circulaţia tramvaiului 41 din Capitală este blocată, miercuri dimineaţă, pe sensul către Ghencea din cauza unei autodube aflate pe calea de rulare. Accidentul a avut loc la ora 09.15, pe sensul de circulaţie către Ghencea. O autodubă a acroşat gardul de delimitare şi a pătruns pe linia tramvaiului 41. Circulaţia este blocată momentan pe acest sens de mers.

Medicul Irinel Popescu, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la DNA pentru audieri, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, prejudiciul cauzei fiind estimat la 16 milioane de euro. Fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a mai precizat că printre obiectivele cele mai importante ale acestei expertize se numără „dacă s-au îndeplinit condiţiile de legalitate şi dacă s-a creat sau nu prejudiciu, dacă preţul şi plata serviciilor au fost făcute în condiţiile de eficienţă economică şi la un preţ corect”.

Şeful Serviciului Depistări şi Combaterea Şederii şi Muncii Ilegale a Străinilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, Narcis Dumitru, a fost reţinut, de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de şantaj. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, într-un comunicat de presă, că în aprilie 2014, au dispus trimiterea în judecată a multor inculpaţi, respectiv Simhon Efraim Atzmon, Kastro Charli, Malka Yosef Shmuel, Erlich Nehemia, Mila Mihai şi Zadok Beg, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi şantaj în formă continuată.

Totodată, prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la comiterea infracţiunii de şantaj, avându-se în vedere inclusiv unele evenimente care s-au derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări (fost ORI) în jurul datei de 04.04.2013. Procurorii spun că Dumitru s-a implicat direct în pretinsa “negociere” derulată de către persoana vătămată cu un martor, contribuind astfel esenţial la menţinerea victimei într-o stare de „acută presiune psihică, sub imperiul căreia aceasta a fost determinată la semnarea unui contract fictiv de împrumut şi la plata, în temeiul acestuia, a sumei de 135.000 de euro, respectiv 15.000 de euro în numerar şi contravaloarea sumei de 120.000 de euro prin virament bancar”.

Un incendiu a izbucnit la mansarda unei case din centrul Capitalei, două persoane având nevoie de îngrijiri medicale. Incendiul, care se manifestă la ora transmiterii ştirii cu flacără deschisă, a izbucnit la mansarda unei case din strada Beldiceanu Nicolae, nr. 4. Două persoane sunt în îngrijirea echipajelor SMURD, un bărbat cu arsuri minore la nivelul feţei şi o femeie care a suferit un atac de panică. Până la sosirea pompierilor, trei oameni au reuşit să iasă din clădirea afectată de incendiu. La faţa locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, trei autoscări, o maşină de descarcerare şi patru ambulanţe SMURD. Incendiul a fost localizat, însă accesul s-a făcut greu din cauza dimensiunii înguste a străzii.

În România, când vine vorba de poluarea mediului diferenţa dintre criminalitatea reală şi cea sancţionată este de câteva mii de dosare, între anii 2011-2016 fiind trimise în judecată doar patru rechizitorii, alte peste 1.300 de dosare penale fiind închise, arată o analiză a Parchetului General. Defrişări abuzive, spaţii verzi îngropate sub ansambluri de birouri şi locuinţe, aer şi râuri otrăvite- sunt doar câteva dintre acţiunile care pun în pericol grav sănătatea, viaţa oamenilor, animalelor şi a plantelor. Sunt fapte de degradare a mediului, sancţionate şi pedepsite potrivit legilor penale.

Aceştia au ajuns la concluzia de mai sus după ce au analizat soluţiile emise de procurorii de caz, în dosarele privind fapte de poluare a mediului, din cadrul celor 15 parchete de pe lângă curţile de apel şi unităţile subordonate. Au fost consultate dosarele din perioada 2011-2016, mai exact peste 1.300 de anchete. În perioada menţionată mai sus, doar patru astfel de dosare au fost soluţionate cu rechizitorii şi trimise în judecată pentru decizii definitive din partea judecătorilor. Alte 1.312 dosare ce priveau fapte de poluare a mediului au fost clasate, s-a renunţat la urmărirea penală, s-au dat decizii de scoatere de sub urmărire penală sau încă nu au fost soluţionate, la nivelul parchetelor.

Un accident rutier în care au fost implicate trei maşini s-a produs, în Pasajul Băneasa din Capitală, la momentul transmiterii ştirii traficul fiind îngreunat pe sensul de mers către Otopeni. La momentul transmiterii ştirii, traficul se desfăşoară îngreunat pe sensul de mers către Otopeni.

Ministerul Sănătăţii a plătit, în perioada 2007-2010, peste 13 milioane de lei şi peste 11 mil. de dolari pentru un sistem informatic de înaltă performanţă pentru unităţile spitaliceşti, care însă nu a funcţionat niciodată, reiese din sinteza unui raport al Corpului de Control al premierului. Din informaţiile transmise Ministerului Sănătăţii în perioada 2008-2010 de către conducerea celor două spitale „master” -Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş, cu privire la modul de derulare a Proiectului de informatizare a Administrării Spitalelor, rezultă fără echivoc opţiunea reprezentanţilor acestor unităţi spitaliceşti de a utiliza aplicaţiile informatice pe care cele două spitale le-au folosit şi anterior implementării „sistemului informatic de înaltă performanţă”.

Principalele motive invocate de către reprezentanţii celor două unităţi spitaliceşti în susţinerea acestei opţiuni au fost: mod de lucru mai greoi în noua aplicaţie, acoperirea insuficientă a domeniului medical, lipsa interfaţei cu SIUI – aplicaţia cu care se fac raportările la casa de asigurări. Potrivit documentului, sistemul informatic instalat la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş „nu a satisfăcut necesităţile de informatizare ale celor două unităţi spitaliceşti, iar proiectul nu a înregistrat rezultatul scontat, respectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate în sistemul medical din România şi crearea unui instrument modern de control al resurselor, de cunoaştere a costurilor şi de urmărire a pacienţilor”. În perioada 2008-2015, Ministerul Sănătăţii a efectuat, în legătură cu implementarea sistemului informatic de înaltă performanţă pentru unităţile sanitare (proiectul de informatizare a administrării spitalelor), cheltuieli totale în cuantum de 11.300.288 USD şi 13.783.136,72 RON.

Militarul care a fost găsit mort, la unitatea militară Cincu, judeţul Braşov, s-a împuşcat în cap cu arma din dotare, în timp ce se afla în postul de pază. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, caporalul clasa a III-a Pirău Toma din U.M. 01495 Cincu, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit împuşcat mortal cu arma din dotare, în postul de pază. Cazul a fost preluat de Parchetul Militar Braşov, iar evenimentul este cercetat de o comisie de constituită la nivelul unităţii.

Nouă muncitori de la o fermă din comuna Coteşti, judeţul Vrancea, au ajuns, la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la soba care încălzea o încăpere. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” Vrancea, Paul Bîndar, a declarat, că instituţia pe care o reprezintă a fost solicitată, în noaptea de marţi spre miercuri, să intervină în comuna Coteşti, unde nouă persoane, muncitori la o fermă din localitate, au suferit o intoxicaţie cu monoxid de carbon de la soba care încălzea încăperea în care se odihneau.

Suspectul principal în cazul tânărului înjunghiat mortal pe stradă din Craiova, din cauza unei fete, dar şi fratele său, considerat complice, au fost reţinuţi,după audieri. Un tânăr în vârstă de 20 ani, din Craiova, a fost înjunghiat mortal, pe o stradă din oraş. Potrivit informaţii oferite de poliţişti, între tânăr şi un altul ar fi avut loc o altercaţie, pornită din cauza unei fete. La un moment dat, unul dintre tineri l-a înjunghiat pe celălalalt cu un cuţit. Victima a decedat, iar agresorul a fugit. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Gabriel García Márquez, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, îi trimitea dictatorului cubanez Fidel Castro toate cărţile sale şi primea retur manuscrisele cu adnotările sale pe text şi observaţiile gramaticale, înainte de a le trimite editorului său. Fidel Castro este celebrat drept erou revoluţionar şi demonizat drept duşman al lumii libere. Însă Fidel Castro a jucat un rol neaşteptat în literatura lumii. Preşedintele cubanez, care a murit la 25 noiembrie, a fost redactor neoficial al romancierului Gabriel García Márquez. Castro îi oferea autorului notele sale pe text şi o corectură meticuloasă, după ce au legat o prietenie strânsă la sfârşitul anilor 1970.

Autorităţile din Bolivia au arestat şeful companiei aeriene LaMia, implicată în accidentul aviatic din Columbia de săptămâna trecută, în care şi-au pierdut viaţa 71 de persoane, incluzând cea mai mare parte a echipei braziliene de fotbal, Chapecoense. Gustavo Vargas, general al forţelor aviatice ieşit la pensie, a fost reţinut ca parte a investigaţiei cu privire la accidentul aviatic din Columbia. Avionul, operat de compania aeriană LaMia, în care se afla şi echipa Chapecoense, a rămas fără combustibil în timpul zborului. Celia Castedo, un oficial din Bolivia, a declarat anterior că a avertizat pilotul de problema existentă înainte de a decola.

Aceasta a cerut azil în Brazilia, după ce a recunoscut că a primit mai multe ameninţări după tragedie. Cu toate acestea, procedura ar putea dura mai bine de un an. Avionul înmatriculat CP2933, care transporta echipa Chapecoense spre Columbia, în vederea disputării primei manşe a finalei turneului Copa Sudamerica împotriva formaţiei Atletico Nacional, la Medellin, s-a prăbuşit în cursul nopţii de luni spre marţi, săptămâna trecută, cu aproximativ 81 de persoane la bord. 71 dintre cei 81 de pasageri şi-au pierdut viaţa.

Protestatari cu cagule au atacat cu sticle incendiare şi au utilizat petarde în cursul unor confruntări cu forţele de ordine desfăşurate marţi după-amiază la Atena, la exact opt ani de la uciderea unui adolescent de către poliţie. Împuşcarea mortală a adolescentului Alexandros Grigoropoulos în 2008, cu un an înainte de începerea crizei economice din Grecia, a generat la acea vreme cele mai grave proteste din ultimele decenii.

Violenţele de marţi au izbucnit în timpul unui marş pentru comemorarea adolescentului decedat la vârsta de 15 ani. Sute de persoane au participat la protestele desfăşurate marţi după-amiază. De obicei, mitingurile care izbucnesc la această aniversare atrag mii de persoane care denunţă sistemul politic clasic şi măsurile de austeritate aplicate de Grecia la solicitarea Uniunii Europene şi a creditorilor internaţionali.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a îndemnat Administraţia Barack Obama să anuleze planul de achiziţionare a unor noi avioane prezidenţiale, argumentând că sunt costuri prea mari şi este „ridicol”. Ulterior, Trump a nuanţat declaraţiile: „Problema cu aceste avioane a scăpat de sub control. Cred că este ridicol. Noi suntem de acord ca Boeing să facă bani, dar nu astfel de bani”. Forţele Aeriene americane au anunţat în ianuarie 2015 că avioane Boeing 747-8 vor fi folosite pentru înlocuirea celor două aparate Air Force One, aeronavele preşedintelui SUA.

Un grup de consilieri ai lui Donald Trump propune privatizarea rezervaţiilor amerindienilor, care acoperă doar doi la sută din teritoriul statului american, dar ar putea conţine aproximativ o cincime din rezerva de petrol, cărbune şi gaze naturale a ţării. Grupul de consilieri ai lui Donald Trump în privinţa problemei indienilor americani propune eliberarea resurselor de ceea ce ei numesc o birocraţie federală sufocantă, care deţine titlul de proprietate a peste 22.662.395 de milioane de hectare de pământ ce aparţine triburilor amerindiene.

Grupul a propus privatizarea acestor terenuri, o idee politică controversată care ar putea desfiinţa politica de a conserva triburile indiene din rezervaţiile deţinute de SUA, care sunt guvernate de lideri tribali ca naţiuni independente. Triburile au dreptul de a exploata terenurile, dar nu deţin drepturi asupra acestora. Pot obţine profituri de pe urma acestora, dar numai sub incidenţa anumitor legi care sunt mult mai împovărătoare decât cele care se aplică proprietăţiilor private.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi-a reiterat strategia antiterorism în ultimul său discurs pe tema securităţii susţinut, lansând un avertisment tacit către succesorul său că schimbarea direcţiei acesteia ar putea avea consecinţe grave. Avertizând cu privire la folosirea torturii pentru a obţine informaţii şi readucând din nou în discuţie problema închiderii închisorii de la Guantanamo Bay, Obama a lansat afirmaţii care le contrazic pe cele ale lui Donald Trump din timpul campaniei electorale, averizând că revenirea la astfel de practici ar dăuna în cele din urmă securităţii naţionale.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, ar putea să-şi prezinte demisia în cursul zilei de vineri, a declarat o sursă parlamentară, la mai puţin de o săptămână după respingerea prin referendum a reformei constituţionale propuse de premier. „Este de aşteptat ca Renzi să demisioneze vineri”, a declarat sursa parlamentară, care nu putut să precizeze dacă premierul îşi amână demisia până vineri pentru autorizarea de măsuri care au drept rol să salveze Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche banca din lume.

Deşi noul preşedinte ales Donald Trump nu şi-a depus încă jurământul, acesta naşte în continuare controverse. Astfel, New World Design Ltd., o firmă de arhitectură din Chicago a venit cu ideea de a-i cruţa pe americanii din New York de a se întâlni zi de zi cu numele nou-alesului preşedinte american. Soluţia ar consta în porci, mai precis în porci zburători care ar masca astfel numele clădirii.

Compania de arhitectură a realizat un concept în care o serie de baloane în formă de porci uriaşi aurii ar urma să plutească pe faţada Trump Tower din Chicago, mascând astfel numele magnatului american. Intervenţia neortodoxă este inspirată parţial de albumul de artă al trupei Pink Floyd, din 1977, „Animals”, care înfăţişează un balon zburând în jurul centralei electrice Battersea din Londra – albumul fiind la rândul său, un tribut adus romanului lui George Orwell „Ferma animalelor”.

Cel puţin 97 de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter care s-a produs în provincia Aceh din nordul Indoneziei. Patru persoane au fost salvate de sub dărâmături. Anterior, Tatang Sulaiman, şeful unităţii militare din provincia Aceh, anunţa că 52 de persoane au murit în districtul Pidie Jaya, iar 2 în Bireuen. Agenţia Naţională pentru Gestionarea Dezastrelor a comunicat atunci că 78 de persoane sunt grav rănite. Potrivit lui Tatang Sulaiman, şeful unităţii militare din provincia Aceh, 52 de persoane au murit în districtul Pidie Jaya, iar 2 în Bireuen. Agenţia Naţională pentru Getsionarea Dezastrelor a anunţat că 78 de persoane sunt grav rănite. Bilanţul anterior era de 25 de morţi.

Directorul executiv al Softbank, Masayoshi Son, a spus că firma va investi 50 de miliarde de dolari în afaceri din Statele Unite, dar nu a oferit detalii despre destinaţia banilor sau modul în care vor beneficia americanii de investiţie. Anterior, SoftBank a achiziţionat operaţiunile din Japonia ale Vodafone şi compania telecom americană Sprint. În septembrie, SoftBank a achiziţionat ARM Holdings, compania tehnologică din Marea Britanie, pentru 32 de miliarde de dolari. Firma cu sediul în Cambridge creează microcipuri folosite în multe smartphone-uri, folosite inclusiv de Apple şi Samsung.

Rebelii sirieni s-au retras din zona veche a oraşului Alep, iar după mai multe zile de confruntări, forţele loiale regimului Assad controlează aproximativ 75% din zona de est a oraşului. Agenţia publică de ştiri Sana a comunicat că forţele guvernamentale au ocupat două districte aflate la nord de vechea citadelă a oraşului, după ce rebelii s-au retras spre sud. În urma pierderii celor două districte, rebelii au fost nevoiţi să evacueze şi alte zone din partea veche a oraşului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile omului a anunţat că zonele controlate de rebeli, în sud-estul Alepului, au fost vizate de bombrdamente de artilerie în cursul nopţii, soldate cu decesul a cel puţin 15 persoane. Zeci de mii de civili locuiesc în continuare în districtele controlate de rebeli, unde rezervele de alimente sunt aproape epuizate şi niciun spital nu mai funcţionează. Moscova şi Guvernul de la Damasc au respins cererile pentru implementarea unui acord de încetare a focului la Alep, în schimb intensificând operaţiunile militare în oraş.

Un scurtcircuit la un frigider sau alte dispozitive electronice ar fi cauzat incendiul de la un club de noapte din oraşul american Oakland, soldat cu decesul a 36 de persoane. Anchetatorii au anunţat că studiază toate dispozitivele electrice din depozitul care servea drept club de noapte. Agentul special Jill Snyder, şefa departamentului din San Francisco al Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme de foc şi Explozibili, a declarat că un frigider este o cauză posibilă a incendiului, însă a ţinut să sublinieze că ancheta este în curs de desfăşurare. Snyder a adăugat că „nu există vreun indiciu” că focul ar fi fost declanşat intenţionat.

SPORT

Antrenorul echipei Villarreal, Fran Escriba, spune că va aborda cu seriozitate partida cu Steaua, programată joi de la 18:00, în ultima rundă din grupele Europa League, în timp ce fundaşul Mateo Musacchio crede că pe formaţia spaniolă o aşteaptă o adevărată finală. Prezent şi el la conferinţa de presă, fundaşul Mateo Musacchio a lăudat echipa Stelei, însă a spus că se va concentra asupra propriului joc. Steaua şi Villarreal au acumulat câte şase puncte în primele cinci runde şi se înfruntă joi pentru un loc în şaisprezecimile Europa League. Meciul tur de pe Arena Naţională s-a încheiat la egalitate, scor 1-1.

RB Leipzig este liderul surpriză din Bundesliga. Modesta formaţie germană ocupă primul loc după 13 etape, cu 33 de puncte. Bayern Munchen, care a înregistrat un eşec în meciul cu Borussia Dortmund, se află pe poziţia a doua cu 30 de puncte. Conducătorii celor de la RB Leipzig au declarat că nu vor renunţa la politica lor nici dacă ar fi vorba despre Cristiano Ronaldo sau Leo Messi. Germanii s-au bazat pe creşterea şi promovarea tinerilor fotbalişti din academie şi nu sunt dispuşi să cheltuiască sume exorbitante pe vedete.

Fundaşul spaniol Alvaro Dominguez, ultima dată la Borussia Monchengladbach, şi-a anunţat marţi seara retragerea din activitate, la vârsta de 27 de ani, din cauza accidentărilor suferite în ultimii ani. În vârstă de 27 de ani, Alvaro Dominguez Soto a început fotbalul la Real Madrid, după care şi-a continuat formarea la grupele de copii şi juniori ale rivalilor de la Atletico Madrid, unde a şi fost promovat la prima echipă în 2008. A jucat pentru Atletico între 2008 şi 2012 şi a cucerit de două ori Europa League, în 2010 şi 2012, şi Supercupa Europei, în 2010. Apogeul carierei a fost atins în 2012, când Alvaro Dominguez a fost convocat la naţionala de seniori a Spaniei, pentru care a şi evoluat de două ori. În vara lui 2012, Dominguez se transfera în Bundesliga, la Borussia Monchengladbach, grupare unde a fost legitimat până în această iarnă.

Beşiktaş Istanbul a suferit una din cele mai usturătoare înfrângeri din istorie în faţa lui Dinamo Kiev, scor 0-6, într-un meci programat în ultima etapă a Grupei B din Liga Campionilor. Înaintea partidei, turcii sperau inclusiv la o calificare în primăvara Champions League, pentru asta având nevoie de o victorie în Ucraina, dar şi ca Benfica să se împiedice în faţa lui Napoli, pe teren propriu, lucru care s-a şi întâmplat (portughezii au pierdut cu 1-2). Totuşi, visele grupării antrenate de Şenol Güneş s-au năruit rapid, după o primă repriză absolut dezastruoasă făcută la Kiev. Dinamo Kiev a deschis scorul în minutul 9, prin Besedin, şi l-a majorat în minutul 30, după un penalty transformat de Iarmolenko, fază la care turcii au rămas şi în inferioritate, după eliminarea lui Beck.

Nicolae Stanciu ar putea pleca de la Anderlecht mai repede decât ar fi putut anticipa cineva. Belgienii notează că mijlocaşul român se află pe lista celor de la Sunderland, însă nu precizează când şi în ce condiţii s-ar putea realiza mutarea. Anderlecht a achitat 9,8 milioane de euro pentru achiziţia lui Stanciu (7,8 milioane – sumă de transfer, plus alte 2 milioane în funcţie de bonusuri de performanţă) astfel că englezii trebuie să pornească „licitaţia” de la 10 milioane de euro pentru a putea spera la un transfer definitiv. După 14 etape scurse din actuala stagiune de Premier League, Sunderland se află pe primul loc retrogradibil. „Pisicile negre” sunt pe poziţia a 18-a, cu 11 puncte.

Cornel Dinu îl critică pe Laurenţiu Reghecampf pentru modul în care a procedat în cazul atacatului Alexandru Tudorie, pe care l-a criticat în public în urmă cu câteva zile şi despre care spunea că poate fi util pentru „căratul bagajelor”. Vârful a fost trimis iniţial la echipa a doua a Stelei, însă a fost readus în lotul echipei mari pentru partida din Europa League cu Villarreal. Atacantul de 20 de ani a făcut astăzi deplasarea spre Spania, unde trupa lui Reghecampf urmează să joace joi ultimul meci al Grupei L, decisiv pentru calificarea în primăvara Europa League.

Cornel Dinu spune că reacţia lui Reghecampf e una greu de înţeleg în condiţiile în care chiar tehnicianul vicecampioanei a conturat lotul pentru acest sezon. Reghe are însă scuza că Tudorie a fost transferat în vara lui 2015, când antrenor la Steaua era Mirel Rădoi. Totuşi, actualul tehnician ar fi putut să ia decizia renunţării la Tudorie după perioada de pregătire şi nu în plin sezon, crede Cornel Dinu.

Steaua are nevoie de victorie în meciul de joi cu Villarreal pentru a se putea califica în „primăvara europeană”. Helmuth Duckadam este încrezător în şansele echipei lui Reghecampf şi spune că formaţia din Primera nu ar trebui să reprezinte o „sperietoare” pentru roş-albaştri. Preşedintele de imagine al Stelei a precizat că obiectivul primordial al Stelei este calificarea în fazele eliminatorii ale Europa League deoarece titlul de campioană este ca şi câştigat. Steaua a plecat în această dimineaţă în Spania, iar Reghecampf a surprins pe toată lumea: l-a inclus pe Tudorie în lotul pentru meciul cu Villarreal. Mutarea este surprinzătoare deoarece cu doar câteva zile înainte tehnicianul stelist îl „retrogradase” pe atacant la echipa a doua: „Tudorie ne poate ajuta la cărat bagaje!”.

Naţionala României ar putea avea peste câţiva ani în componenţă un jucător cu un nume mai puţin obişnuit pentru ţara noastră. Hery Kim este un mijlocaş de 17 ani, care în prezent este legitimat la Sassuolo, în Serie A. Kim Du-Ho Hery, pe numele său întreg, este un mijlocaş de 17 ani şi unul dintre cei mai promiţători tineri români. În septembrie 2016, calităţile sale au fost remarcate şi de cei de la Sassuolo. Kim a fost transferat pentru echipa a doua, însă este chemat frecvent să se antreneze cu seniorii. Până să ajungă la Sassuolo, Hery Kim a jucat pentru Şcoala de Fotbal ”Gică Popescu”, Viitorul, CS U Craiova şi UTA.

Cătălin Sărmăşan, impresar care îl reprezintă, printre alţii şi pe Vlad Dragomir, i-a oferit ocazia să-şi continue cariera în Italia, acolo unde a fost dorit de Sassuolo. Kim este destul de apreciat în Italia şi se antrenează frecvent cu echipa de seniori. De asemenea, mijlocaşul de bandă în vârstă este şi component al naţionalei României U17. Cât despre originile sale, Hery Kim este născut în Craiova, tatăl său este sud-coreean şi mama sa româncă. Dong Nxon, tatăl lui Kim, a venit în România în urmă cu 18 ani, pentru a lucra la fabrica de automobile Daewoo din Craiova, devenită între timp uzină Ford. Aici, s-a îndrăgostit de Elena, care-i era colegă de serviciu. Cei doi s-au căsătorit şi din povestea lor de dragoste s-a născut Kim Du-Ho Hery.

Antrenorul echipei AS Roma, Luciano Spalletti, a anunţat, marţi seara, lotul pentru meciul cu Astra Giurgiu, iar portarul Bogdan Lobonţ nu se numără printre cei 20 de fotbalişti convocaţi. Tehnicianul italian a chemat şase jucători de la echipa Primavera. Meciul Astra Giurgiu – AS Roma este programat joi, de la 20:00, pe Arena Naţională, în ultima rundă a fazei grupelor din Europa League. În tur, campioana en titre a României a fost învinsă pe Olimpico, scor 0-4.

Patinoarul construit de omul de afaceri Ion Ţiriac cu o sumă cuprinsă între 3,5 şi 3,9 milioane de euro a fost inaugurat în această dimineaţă. Bijuteria pe gheaţă este doar prima arenă din cadrul complexului sportiv pe care fostul jucător de tenis intenţionează să îl ridice pe aproximativ 20 de hectare în oraşul Otopeni. Arena beneficiază de 500 de locuri, dar se poate extinde în viitor şi la 1.000. Va funcţiona 11 luni pe an şi îi va deservi pe copii şi pe toţi cei care vor dori să patineze: de la copii care abia deprind tainele patinajului, dar şi sportivii de la patinaj artistic, la cluburile profesioniste de hochei.

Zlatko Daskaloski a fost desemnat de ProSport cel mai bun handbalist al etapei a 14-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Portarul lui Poli Timişoara a făcut o partidă foarte bună cu HCDS Constanţa, scor 19-19, în special pe final, când a încasat doar un gol în ultimele 10 minute. Un joc foarte bun a făcut şi Sijan Dane, omologul din poarta Constanţei. De remarcat faptul că Zlatko Daskaloski a ”recidivat” tot după un joc cu HCDS Constanţa. El a fost cel mai bun portar şi în prima etapă, când Timişoara s-a impus la Constanţa.

PROGNOZA METEO
7 Decembrie 2016

Valorile termice vor fi în scãdere fațã de intervalul precedent, astfel încât vremea va fi rece pentru aceastã datã, în toatã țara. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 și 7 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -13 și -3 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -16 grade. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorãri temporare în regiunile extracarpatice și la munte. Trecãtor va ninge slab, pe arii restrânse în Moldova, Carpații Orientali și Meridionali și cu totul izolat în dealurile sudice, posibil și în Delta Dunãrii. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în estul și sud-estul teritoriului, precum și pe crestele montane. Izolat, în zonele joase de relief va fi ceațã, asociatã și cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Regimul termic va scãdea fațã de cel din intervalul precedent, astfel cã vremea va fi rece pentru aceastã datã. Cerul va avea înnorãri temporare, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimã de -6…-4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *