Stiri pe scurt 6 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 6 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6 Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 6 martie. In anul 1945, Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti).

Reprezentanţii sindicatelor din Poliţie se întâlnesc, luni, cu ministrul Muncii, pentru a negocia majorările ce vor fi aplicate prin noua lege a salarizării, iar liderii sindicali au anunţat că, în perioada 23-25 martie, peste 10.000 de poliţişti vor protesta nemulţumiţi de veniturile actuale. Negocierile de la Ministerul Muncii au loc în contextul în care ministrul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că salariile de până la 4.000 de lei ale bugetarilor ar urma, în medie, să se dubleze odată cu aplicarea noii legi a salarizării.Reprezentanţii ministerului au precizat că majorările se vor face etapizat şi că nu este vorba despre o dublare pentru toate salariile, ci în funcţie de nivelul acestora. Spre exemplu, salariatului care are un venit de 3.900 lei.

Ministrul Muncii a mai precizat că nu îşi doreşte niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării, deşi sindicaliştii au anunţat că vor anumite modificări, dar a spus că ministerul este deschis pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguţa Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuţii cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la data de 1 iulie 2017.

Nu mai puţin de un milion de ore suplimentare care trebuie recuperate, spun sindicatele din sistem, condiţiile de muncă necorespunzătoare din penitenciare şi salariile mici au dus la situaţia în care numai la Jilava un paznic păzeşte 300 de deţinuţi. Iar uneori, condamnaţii se păzesc între ei. În timp ce situaţia devine tot mai grea la nivelul condiţiilor oferite pentru deţinuţi în închisorile româneşti, iar CEDO dă condamnări pe bandă rulantă, situaţia este exact invers în cazul angajaţilor. Gardienii sunt tot mai puţini, iar cei care sunt în sistem ajung să acopere munca pentru patru sau cinci oameni. Sindicatele spun că mulţi au preferat să se pensioneze din cauza condiţiilor de muncă şi a turelor tot mai lungi care trebuie acoperite.

Necesarul, ar fi, de 20.000 de oameni în sistem, dar în prezent sunt ocupate doar 12.160 de posturi. Iar turele lungi au dus la situaţia în care într-un an s-au strâns nu mai puţin de un milion de ore suplimentare. În ultimii ani, mii de agenţi care se ocupau cu paza persoanelor aflate în detenţie au cerut pensionarea, şi-au dat demisia, ori s-au transferat în alte departamente, astfel că s-a ajuns în situaţia ca un singur agent să fie obligat la Jilava să păzească până la 300 de deţinuţi. Pe lângă treburile administrative, comunicarea cu mass-media, conceperea de programe educative pentru deţinuţi şi angajări de noi agenţi, comisarul şef Cristian Micu se ocupă şi de patrulare prin curtea penitenciarului şi prin celule. La fel ca majoritatea angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), face munca a trei, patru sau chiar cinci oameni.

Dezvoltatorii imobiliari Drusal şi Florisal vor deschide în Cluj Napoca un nou proiect imobiliar Platinia, care îmbină trei funcţiuni, cea comercială, cea de aparthotel, precum şi proiect rezidenţial, dupa o investiţie de peste 25 milioane de euro. Proiectul este amplasat pe locul fostei fabrici de bere Ursus din centrul oraşului Cluj-Napoca şi este cel de-al treilea proiect construit sub brandul Platinia. Primele două, Platinia Lounge Residence şi Platinia Elite Residence sunt ansambluri mixte, compuse din apartamente, spaţii de birouri şi spaţii comerciale. Proiectul rezidenţial cuprinde două corpuri cu şase nivele şi 187 de apartamente, cu 2 şi 3 camere. Gradul de ocupare al acestora este de 100%, apartamentele fiind achiziţionate de proprietari cu un preţ mediu de 1.500 euro/mp.

Cel mai scump apartament din cadrul ansamblului rezidenţial s-a vândut la pretul de 2.000 euro/mp. Platinia este amplasat pe la doar 10 minute de centrul istoric şi vecinătatea Parcului Central, a Stadionului Cluj Arena şi a Sălii Polivalente. Aparthotelul Platinia Luxury Suites dispune de 120 de apartamente amplasate pe 11 nivele. Galeria comercială Platinia Shopping Center este amplasată la parterul şi la mezaninul întregului proiect, având o suprafaţă utilă de circa 14.000 de mp şi o suprafaţă închiriabilă de 11.000 de mp. Platinia Shopping Center urmează să găzduiască aproximativ 50 de retaileri, branduri de modă şi cosmetice, încălţăminte, electrocasnice, produse de librărie şi papetărie, precum şi produse naturiste, bijuterii şi jucării. Proiectul include şi o parcare subterană cu două nivele şi până la 535 de locuri de parcare.

Produsul intern brut al judeţului Constanţa a crescut cu o viteză dublă faţă de cea a restului economiei de la deschiderea autostrăzii Bucureşti – Constanţa, în noiembrie 2012 şi până în prezent. PIB-ul în valoare nominală al judeţului Constanţa a avut o creştere în perioada 2012-2016 de 56%, faţă de o creştere nominală de 29% a PIB-ului României. Proba care arată că autostrada a avut un rol covârşitor în viteza de creştere a PIB al judeţului Constanţa în perioada 2012 – 2016 este că în cei patru ani anteriori, adică între 2008 şi 2012, când nu era gata toată autostrada, PIB-ul nominal al judeţului Constanţa a crescut cu 13%, sub ritmul de creştere al PIB-ului per total ţară, de 14%, informează Ziarul Financiar.

Creşterea nominală a PIB-ului este un indicator de obicei puţin folosit, mai relevantă fiind creşterea reală, dar pentru comparaţii între viteze de creştere ale regiunilor sau judeţelor poate fi utilizat, având în vedere că deflatorul PIB se aplică uniform pentru toată ţara. În general este cunoscut că investiţiile în infrastructură contribuie la creşterea economică, dar comparaţia evoluţiei judeţului Constanţa, singurul centru economic puternic legat de o autostradă continuă de Bucureşti, este ilustra­tivă, cu date concrete asupra situaţiei.

Cel mai mare producător de preparate din carne din judeţul Cluj, CIA Aboliv, revoluţionează piaţa prin lansarea Salinatelor, o gamă unică de specialităţi de porc crud-uscate maturate în mediul special din vechile galerii ale Salinei Turda din judeţul Cluj. Intreaga gamă de produse Salinate este realizată din carne de porc de cea mai bună calitate, provenind din gospodăriile oamenilor din zonă – preponderent rasele de porc Bazna şi Marele Alb. Gama conţine patru sortimente: pulpă, cotlet, piept şi ceafă, care sunt maturate iniţial în saramură naturală şi atent condimentate cu un amestec de condimente naturale. Carnea se odihneşte apoi pentru 25 de zile în micro-climatul natural al Salinei Turda, în condiţii ideale de umiditate şi temperatură, unde capătă un gust desăvârşit.

Autenticitatea şi valoarea Salinatelor sunt confirmate de obţinerea atestatului de „produs tradiţional românesc”, eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru toată gama. Salinatele reprezintă primul produs din carne din judeţul Cluj cu această atestare. Specialităţile sunt disponibile la intrarea în Salina Turda, prin intermediul unui automat special amenajat, în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda şi în magazine selectate din reţeaua Mega Image din Bucureşti. În prezent CIA Aboliv, unul dintre cei mai prolifici şi importanţi furnizori de produse private labels din România, are o cifră de afaceri de peste 15 milioane de euro, peste 350 de angajaţi şi o capacitate de producţie de 80 de tone/zi. În fabrica modernizată de la Mihai Viteazu se produc peste 200 de sortimente din toată gama de preparate din carne, iar calitatea acestora permite prezenţa atât în marile reţele de supermarketuri, cât şi pe piaţa tradiţională. Produsele sunt comercializate sub două mărci înregistrate: Brio şi Apetit.

Procurorii DNA Ploieşti cer arestarea în lipsă pentru Sebastian Ghiţă într-un nou dosar, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Fostul deputat Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat, în noul dosar penal instrumentat de DNA Ploieşti în care procurorii au cerut arestarea în lipsă. Tribunalul Prahova urmează să ia o decizie în acest caz.

Unul dintre argumentele aduse de procurorii în cererea de arestare preventivă se referă la faptul că acesta se sustrage mai multor anchete în curs şi unul alt mandat de arestare. Surse din sistemul judiciar sunt de părere că Sebastian Ghiţă ar fi fugit într-o ţară cu care România nu are acord de extrădare, existând suspiciunea că ar avea protecţia unor instituţii ale statului. Pe de altă parte, surse din rândul celor care îl caută susţin că acesta ar fi în România. Familia lui Sebastian Ghiţă nu doreşte să îl dea dispărut, soţia lui fiind audiată de mai multe ori, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Capitală a fost redeschisă, după ce activitatea a fost suspendată aproximativ opt luni. Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Capitală a închisă în iulie 2016, după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la decesul unei femei care iniţial ar fi fost supusă unei transfuzii greşite de sânge dar şi imagini cu un bolnav pe rănile căruia se aflau larve. Ulterior apariţiei informaţiilor, a fost demarat un control în urma căruia Inspecţia Sanitară a desci suspendarea activităţii Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Arşi şi au dispus amenzi contravenţionale în valoare de 6.000 de lei. În ambele cazuri au fost deschise dosare penale.

Clienţii din România sunt trataţi necorespunzător, calitatea serviciilor din domeniul telecom, hotelier sau taximetrie fiind la un nivel minimal. Doar unul din patru clienţi potenţiali se declară pe deplin mulţumit de consilierea şi de atenţia oferită de consultanţii de vânzări a marilor jucători de pe piaţa telecom din România. În ceea ce priveşte cursele cu taxiuri, în mai mult de 50% din cazuri taximetriştii au omis să întrebe care este ruta preferată spre destinaţie şi în mod frecvent aceştia nu au oferit restul corect.

Angajaţii unor companii de taximetrie oferă curse cu tarif prestabilit, fără pornirea aparatului de taxare, precizează studiul citat. Unităţile de cazare de patru şi cinci stele de pe litoralul românesc au fost evaluate în cadru unui studiu de Mistery Shopping, iar rezultatele au arătat ca doar în 40% din cazurile analizate potenţialii clienţi au primit o ofertă concretă conform dorinţelor sale. De asemenea, doar 37,5% din unităţile bancare analizate au fost interesate să ofere o simulare personalizată clientului şi aproape o treime dintre acestea nu au considerat că merită efortul de a lista graficul de rambursare sau că ar trebui să-i menţioneze clientului că această simulare are un caracter informativ şi că poate suferi fluctuaţii în funcţie de sumele înscrise pe actele doveditoare.

Mai mult de jumătate (53%) din români foloseau un smartphone la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de peste patru ori în ultimii 4 ani faţă de finalul anului 2012, rata de adopţie a smartphone-urilor în România fiind de doar 12%. La nivel global, adopţia smartphone-urilor s-a dublat în 4 ani. În 2012, doar una din trei persoane din 40 de ţări avea acces la un smartphone. Patru ani mai târziu, ponderea acestora a crescut la 70%. 91% din tinerii cu vârste sub 25 de ani utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru aceştia, smartphone-ul a început să înlocuiască şi computerul; utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.

Smartphone-ul este sursa de informaţii pentru o mare parte din tinerii cu vârste sub 25 de ani. Astfel, 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media. La capitolul distracţie, 75% din tineri vizionează clipuri video pe smartphone cel putin odată pe săptămână. Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor şi pentru activităţi cotidiene, precum: să asculte muzică (66%), să ştie cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%). Jumătate din tineri îşi verifică e-mail-ul pe smartphone, menţionează studiul citat. La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone accesează internetul mai des de pe smartphone decât pe computer. În România, 38% din utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% din utilizatorii de smartphone din România folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet.

Aproximativ 20 de femei au participat, la Piteşti, la „Raliul Frumuseţii”, femei cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, concurând pentru titlul de „Cea mai bună şoferiţă”. Mii de oameni, sute de cai putere sub capote, maşini ce păreau că dansează, femei frumoase, toate s-au regăsit în atmosfera de la Raliul Frumuseţii, competiţie care a avut loc, la Piteşti. Întrecerea automobilistică dedicată exclusiv reprezentantelor sexului frumos, care s-a desfăşurat cu trei zile înainte de Ziua Femeii, la Raliul Frumuseţii fiind invitat şi campionul naţional de raliuri, Valentin Porcişteanu, care a făcut spectacol pe patru roţi. În cadrul competiţiei, femeile au încercat să demonstreze că în trafic există egalitate între sexe şi chiar dacă unora li s-au oprit motoarele, iar altele au dărâmat jaloanele, niciuna dintre participante nu şi-a pierdut ambiţia să termine cursa.

Scenaristul şi dramaturgul american Beau Willimon, creatorul serialului de inspiraţie politică „House Of Cards”, a solicitat oficialilor reţelei de socializare Twitter să îi şteargă contul preşedintelui american Donald Trump din motive de siguranţă naţională. Cererea acestuia vine după ce liderul republican l-a acuzat pe predecesorul său, Barack Obama, sâmbătă, că i-ar fi interceptat convorbirile sale telefonice în biroul din Trump Tower, New York, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Trump a legat acuzaţiile de scandalul Watergate al lui Richard Nixon din anii 1970, fără a oferi, însă, dovezi. Referindu-se la afirmaţiile nefondate ale lui Trump, Willimon a solicitat oficialilor Twitter să elimine contul magnatului imobiliar de pe reţeaua de socializare.

În Ungaria, la nord de Budapesta se află o serie de bungalouri cunoscute sub numele de „satul plutitor”. Satul este extrem de apreciat de către cei din oraşele apropiate, care petrec acolo lunile de vară. În apropierea satului se află o centrală electrică care foloseşte apa din lac pentru răcire, acest proces asigurând o temperatură constantă a apei de-a lungul celor 12 luni. Bungalourile au fost construite drept case de vacanţe, iar localitatea a devenit cunoscută în urmă cu doi ani, atunci când motorul de căutare Bing a afişat un wallpaper cu „satul plutitor” pe una din paginile cu rezultate.

Nouă persoane au murit după ce un elicopter care participa la o misiune de salvare pe munte s-a prăbuşit duminică în Japonia. Şase trupuri au fost găsite sub epava aparatului de zbor, în prefectura Nagano. Decesul altor trei, inclusiv al pilotului. Echipele de salvare au fost nevoite să îşi suspende la finalul zilei operaţiunile de căutare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Guvernul va trimite o echipă de anchetatori la locul accidentului pentru a stabili cauza acestuia. În elicopter se aflau şase pompieri, în afară de pilot şi de un mecanic.

Forţele irakiene au preluat, controlul asupra podului Al Horreya de peste fluviul Tigru care face legătura cu oraşul Mosul. Acesta este cel de-al doilea din cele cinci poduri de peste Tigru care intră sub controlul forţelor guvernamentale după ce aceastea au lansat, pe data de 19 februarie, operaţiunea de recucerire a părţii de vest a oraşului de sub ocuparea Stat Islamic. După ce au recucerit în 100 de zile partea de est a oraşului, în cadrul ofensivei lansate la jumătatea lunii octombrie, forţele guvernamentale irakienie, sprijinite de coaliţia internaţională aflată sub comandament american, au lansat luna trecută ofensiva asupra părţii de vest a localităţii.

Oraşul Manbij din nordul Siriei se află sub protecţia coaliţiei coordonate de Statele Unite, a anunţat un grup de miliţii siriene care controlează localitatea, în contextul în care Turcia a declarat oraşul drept următorul obiectiv al campaniei sale împotriva Stat Islamic şi a miliţiilor kurde. Consiliul militar Manbij face parte din Forţele Democratice Siriene, o alianţă de miliţii kurde şi arabe, dominată de grupara kurdă YPG, despre care Ankara afirmă că are legături cu organizaţia teroristă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Autorităţile turce afirmă că organizaţia YPG continuă să fie prezentă în oraşul din nordul Siriei, însă YPG spune că s-a retras din Manbij încă de anul trecut, după eliberarea localităţii de sub ocupaţia Stat Islamic.

Coreea de Nord ar fi lansat patru rachete cu rază lungă de acţiune în Marea Japoniei, despre care criticii spun că este un test al rachetelor, autorităţile nord-coreean considerând aceste teste un mod de pregătire în vederea unor potenţiale invazii. Trei dintre cele patru rachete au căzut în zona EEZ din Japonia, (zona exclusiv economică – o zonă a apelor de coastă aflată la o distanţă anume de coasta ţării, în care Japonia are drepturi exclusive de pescuit, foraj şi alte activităţi economice), după ce au zburat 1000 de km, în ceea ce premierul Shinzo Abe a numit o „nouă etapă de ameninţare”. Lansarea a fost condamnată de state precum Japonia, Coreea de Sud şi SUA, care au solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Directorul FBI James Comey a respins acuzaţiile preşedintelui Donald Trump făcute sâmbătă că predecesorul său, Barack Obama, i-ar fi interceptat convorbirile telefonice potrivit presei de peste ocean. Comey ar fi solicitat rectificarea acestor afirmaţii ce insinuează în mod eronat că FBI ar fi încălcat legea. Departamentul de justiţie nu au emis imediat o declaraţie ca răspuns la presupusa solicitare făcută de James Comey. Mass-media din SUA a citat mai mulţi oficiali care au declarat că şeful FBI este de părere că nu există dovezi care să sprijine acuzaţiile lui Donald Trump. Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama a catalogat acuzaţiile făcute de Donald Trump ca fiind ”pur şi simplu false”.

Alain Juppe a anunţat că nu va candida la preşedinţia Franţei, în contextul în care mai mulţi lideri ai partidului Republicanii au sugerat că ar fi oportună înlocuirea lui Fillon cu primarul oraşului Bordeaux, care a pierdut alegerile primare din cadrul partidului. Pe de altă parte, mai mulţi lideri ai partidului Republicanii au sugerat că ar fi oportună înlocuirea lui Fillon cu fostul premier Alain Juppe, care a pierdut alegerile primare din cadrul partidului în faţa lui Fillon. Recent, Bruno Le Maire, fost ministru al Agriculturii, a declarat că va demisiona din echipa de campanie a lui Francois Fillon, după ce acesta a decis să rămână în cursa electorală deşi va fi supus unei proceduri de investigare formală.

Nu există o alternativă la o Uniune Europeană cu mai multe viteze pentru a evita dezintegrarea acesteia, a estimat preşedintele Franţei, Francois Hollande. Francois Hollande declară că „noul elan european presupune o alegere clară privind forma sa de organizare”. Întrebat dacă nu există vreo alternativă la această Europă cu mai multe viteze, Francois Hollande a răspuns: „Nu. Fie facem lucrurile în mod diferit, fie nu le vom mai face împreună”. Comisia Europeană a adoptat, recent, un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

SPORT

Victoraş Astafei (29 de ani), ultima oară la FC Botoşani, a ajuns în această iarnă la Selangor, în Malaezia, unde a jucat deja patru meciuri şi a înscris două goluri. Într-un interviu pentru site-ul afan.ro, Astafei povesteşte aventura lui din această exotică ţară aiatică, unde litrul de benzină costă 2 lei, iar fotbalul e condus de prinţi şi de rege. Atacant de meserie, Astafei scrie poezii, pe care le-a publicat pe site-ul lui, dar visează să scrie o carte. Până atunci, trebuie să se adapteze în Malaezia şi nu îi e deloc uşor, pentru că prinţul şi regele iau uneori decizii ciudate. Astafei mai spune în interviul publicat de site-ul sindicatului fotbaliştilor din România că urmăreşte din Malaezia campionatul nostru, în special jocurile fostei sale echipe, FC Botoşani, şi că doreşte ca Viitorul lui Hagi să ia titlul în aest an.

Selecţionerul echipei naţionale a României, Christoph Daum, a anunţat, prin intermediul unui clip publicat pe pagina oficială de Facebook a Federaţiei Române de Fotbal, lotul convocat pentru partida cu Danemarca, programată duminică, 26 martie, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Sergiu Hanca – cel mai bun pasator al lui Dinamo şi Constantin Budescu – jucătorul de geniu al lui Şumudică de la Astra par a fi surprizele antrenorului german pentru danezi. Într-o oarecare măsură şi numirea lui Pintilii pe listă poate fi catalogată drept o surpriză dată fiind forma pe care o traversează Steaua în ultima perioadă. Echipa naţională de fotbal a României va disputa împotriva selecţionatei din Danemarca cea de-a cincea partidă din preliminariile Campionatului Mondial din Rusia – 2018, duminică, 26 martie, de la 21:45, pe Cluj Arena.

Preşedintele formaţiei CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a declarat, că echipa sa poate să câştige campionatul Ligii 1, însă a precizat că liderul FC Viitorul are cele mai mari şanse. Printre favorite se numără şi Steaua, care îşi poate reveni datorită lotului bun, pretinde Mureşan. CFR Cluj a câştigat, duminică, meciul de pe teren propriu cu FC Viitorul, scor 1-0, în etapa a 26-a din Liga 1, şi a obţinut calificarea în play-off-ul competiţiei. Depunctarea din startul campionatului şi forma slabă traversată înainte de pauza competiţională l-au făcut pe preşedintele echipei clujene să îşi facă griji în privinţa clasării pe unul dintre primele şase locuri în sezonul regulat.

CS U Craiova a învins-o pe Gaz Metan Mediaş în ultima etapă a sezonului regulat, scor 1-0, şi i-a scos pe ardeleni din play-off. Oltenii s-au calificat între primele şase formaţii din Liga 1, însă Gigi Mulţescu evită să vorbească deschis despre lupta la titlu. Antrenorul celor de la Craiova admite că echipa a avut evoluţii oscilante în ultima perioadă, iar Mulţescu spune că obiectivul său principal în play-off este acela de a construi o formaţie redutabilă. Nuno Rocha, Madson şi Acka, cei trei jucători trimişi la echipa a doua, nu sunt siguri de revenirea în lotul primei formaţii. Mulţescu aşteaptă raportul tehnicienilor de la formaţia secundă pentru a-şi da seama dacă cei trei merită să fie rechemaţi. Întrebat dacă i-a fost teamă de o eventuală demitere în cazul ratării play-off-ului, Mulţescu a precizat că lua în calcul demisia.

Horia Tecău a câştigat proba de dublu a puternicului turneu de la Dubai, alături de Julien Rojer, iar perechea româno-olandeza face un salt spectacuos într-o ierarhie extrem de importantă. Tecău şi Rojer au urcat 9 locuri în clasamentul pentru Turneul Campionilor, după ce românul şi olandezul au câştigat sâmbătă turneul ATP 500 de la Dubai, scor 4-6, 6-3, 10-3 în finala cu Rohan Bopanna/Marcin Matkowski (India/Polonia)! Horia se află acum pe poziţia a treia în respectiva ierarhie, iar şansele ca el să se întoarcă după doi ani la Turneul Campionilor, competiţie pe care a cucerit-o în 2015, devin foarte mari.

Echipa formată din Tecău şi Rojer a acumulat 950 de puncte şi este depăşită doar de cuplurile Henri Kontinen/John Peers (Finlanda/Australia), cu 2.180 de puncte, şi Bob Bryan/Mike Bryan (SUA) – 1.245 de puncte. La Turneul Campionilor vor fi acceptate cele mai bune 8 echipe ale sezonului şi, chiar dacă s-au scurs abia două luni, începutul este unul convingător pentru Tecău şi Rojer. Horia şi Julien nu mai câştigaseră un titlu din mai 2016, atunci când au trecut de Florin Mergea (România) şi Rohan Bopanna (India) în ultimul act de la Madrid, scor 6-4, 7-6(5).

CSM Bucureşti este mare favorită pentru a câştiga Liga Naţională de handbal feminin în sezonul 2016-2107, după ce rivala din sezoanele trecute, HCM Baia Mare, s-a retras din campionat. Partida CSM Ploieşti – CSM Bistriţa nu se dispută, după ce formaţia gazdă a anunţat că nu poate organiza meciul. Fiind la a doua neprezentare, CSM Ploieşti este exclusă din campionat, iar toate rezultatele ei se anulează. Cetate Deva s-a retras din campionat, astfel că Liga Naţională va continua numai cu 12 echipe. Cu excepţia etapei a 19-a, în fiecare rundă vor sta câte două echipe

Săptămâna internaţională de handbal debutează cu o veste importantă din Ungaria. Ferencvaros, liderul Grupei 1 în Liga Campionilor şi posibil adversar pentru CSM Bucreşti în ”sferturile” competiţiei, va anunţa în curând un transfer foarte important pentru sezonul care va urma. Vicecampioana Ungariei a ajuns la un acord cu Laura van der Heijden (26 ani), în prezent sub contract cu formaţia daneză Team Esbjerg. Olandeza este un inter dreapta bine cotat în lume, fiind handbalistă de bază în naţionala ţării sale, cu care a cucerit două medalii de argint la Mondialul din 2015 şi Europeanul din 2016. În acest sezon, Laura van der Heijden a înscris 52 de goluri în Liga Campionilor, după ce sezonul trecut a contribuit din plin la primul tilu din istorie cucerit de Esbjerg. Jucătoarea devine a patra străină din lotul lui FTC, după Nerea Pena (Spania), Danick Snelder (Olanda şi Marija Jovanovic (Muntenegru).

România – Paraguay 3-2, în 1998, rămâne unul dintre meciurile de tristă amintire pentru Bogdan Stelea, care a fost protagonistul unui moment controversat, la acea vreme, pe stadionul Ghencea. Iritat de reacţia spectatorilor prezenţi la meci, care-l apostrofau, Bogdan Stelea nu a mai rezistat şi le-a răspuns prin câteva semne obscene. La aproape 20 de ani distanţă de la acele momente regretabile, fostul portat al naţionalei României a explicat la ProSport Live faza din meciul terminat cu o victorie în faţa Paraguayului.

Selecţionerul echipei naţionale a României, Christoph Daum, a anunţat, prin intermediul unui clip publicat pe pagina oficială de Facebook a Federaţiei Române de Fotbal, lotul convocat pentru partida cu Danemarca, programată duminică, 26 martie, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Daum nu s-a rezumat doar la a numi jucătorii, ci a explicat pentru fiecare în parte de ce unii au fost incluşi în lot, iar alţii trecuţi pe lista adiţională. Echipa naţională de fotbal a României va disputa împotriva selecţionatei din Danemarca cea de-a cincea partidă din preliminariile Campionatului Mondial din Rusia – 2018, duminică, 26 martie, de la 21:45, pe Cluj Arena.

Ana Bogdan şi Patricia Ţig, cele două românce care iau startul în calificările turneului Premier Mandatory de la Indian Wells, vor întâlni două sportive din Japonia. Ana Bogdan (124 WTA) o înfruntă pe Nao Hibino (81 WTA), după ora 01:30, într-un meci în care sportiva din Sinaia porneşte cu a doua şansă. Hibino vine după o finală atinsă în circuitul WTA, la Kuala Lumpur (3-6, 2-6 cu Ashleigh Barty), dar oboseala ar putea fi o problemă pentru ea. Ana a mai jucat o singură dată contra niponei, în calificările de la Tokyo 2014, iar românca s-a impus cu 6-2, 2-6, 6-1. Dacă va trece mai departe, în partida decisivă pentru accederea pe tabloul principal de la Indian Wells, Bogdan se va duela cu câştigătoarea meciului dintre Magda Linette (Polonia, 80 WTA) şi Sofia Kenin (SUA, 211 WTA).

Patricia Ţig (99 WTA) îşi începe şi ea aventura în calificările turneului dotat cu 5 milioane de dolari, în jurul aceleiaşi ore 01:30, iar gălăţeanca are o misiune ceva mai uşoară. „Pati” o înfruntă pe Shuko Aoyama (212 WTA), într-un meci care le va pune pentru prima oară faţă în faţă pe cele două. Dacă îşi va respecta statutul şi o va învinge pe Aoyama, sportiva noastră va întâlni o americancă în fază următoare: pe Julia Boserup (97 WTA) sau pe Asia Muhammad (133 WTA). În meciurile de pe tabloul principal, care vor începe joi, au fost acceptate direct Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea.

Carlos Tevez (33 de ani) a avut parte de un debut excelent în campionat pentru noua sa echipă. În prima etapă din Chinese Super League, Shanghai Shenhua a învins Jiangsu Suning, scor 4-0. Fotbalistul argentinian a fost integralist, a marcat un gol şi a oferit şi două pase de gol. Cel poreclit ”Apaşul” şi-a început recitalul în minutul 17 când i-a pasat decisiv lui Moreno pentru golul de 1-0. În minutul 36, fostul jucător al lui Juventus a înscris din penalty şi a dus scorul la 2-0. Cu patru minute înainte de final argentinianul dădea un nou assist pentru acelaşi Moreno. La Shanghai mai joacă şi fostul mijlocaş al lui Inter Milano, columbianul Fredy Guarin. La începutul lunii februarie, echipa lui Tevez a trăit o dezamăgire după ce a fost eliminată prematur din Liga Campionilor Asiei de către Brisbane Roar, scor 0-2. Shanghai Shenhua l-a transferat pe Tevez în luna ianuarie a acestui an de la Boca Juniors şi i-a oferit un salariu de 38 milioane de euro pe sezon.

PROGNOZA METEO
6 Martie 2017

Vremea va fi caldã, chiar deosebit de caldã în sudul și estul țãrii. Temperatura aerului, în scãdere fațã de ziua precedentã în regiunile intracarpatice, va avea valori maxime cuprinse între 9 grade în estul Transilvaniei și 18…19 grade în Bãrãgan și minime între -1 și 7 grade. Cerul va fi temporar noros și se vor semnala ploi, mai ales averse, în jumãtatea de vest a țãrii și pe arii restrânse în rest. La munte, la altitudini mari, trecãtor, vor fi și ninsori slabe sau lapovițã. Mai ales în prima parte a zilei, vântul va avea intensificãri la munte, local în vestul și sud-estul teritoriului și izolat în rest. Dimineața și noaptea, în zonele joase, mai ales din sud-est, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã. Cerul va fi temporar noros și trecãtor va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 15…16 grade, iar cea minimã de 3…4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *