Stiri pe scurt 6 Iunie 2017

loading...

Stiri pe scurt 6 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 6 iunie.  In anul 1996, Preşedintele Ion Iliescu şi Islam Karimov au semnat, la Bucureşti, Tratatul de prietenie şi colaborare dintre România şi Uzbekistan. Cu aceeaşi ocazie au fost încheiate, între România şi Uzbekistan, acorduri privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale, colaborarea în domeniile tehnico-ştiinţific, servicii aeriene, transport pe calea ferată, transport de tranzit.

Elevii de clasa a XII-a susţin, prima probă a bacalaureatului. Bacalaureatul demarează cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată, în perioada 9-13 iunie, de competenţele digitale, iar de pe 14 până pe 16 iunie, elevii vor fi evaluaţi la competenţele lingvistice într-o limbă străină. La ceste probe, candidaţii nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de „utilizator începător”, urmat de „utilizator mediu”, „utilizator avansat” şi „utilizator experimentat”. Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt cele scrise. Pe 26 iunie, absolvenţii de liceu dau examenul scris la română, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie şi ultima probă este cea la alegere, în funcţie de specializare şi este susţinută pe 30 iunie.

Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 10 iulie, după rezolvarea contestaţiilor. Peste 200 de absolvenţi de liceu susţin proba scrisă la limba română în sesiunea specială a bacalaureatului, fiind vorba despre elevi care fac parte din loturi sportive, olimpice sau au fost acceptaţi la universităţi din străinătate. Dintre aceştia, 144 participă la competiţii sportive internaţionale, 46 se vor duce la olimpiadele internaţionale de chimie sau matematică, iar 33 de absolvenţi de liceu vor avea admiterea la universităţi din afara ţării, după ce au fost acceptaţi într-o etapă preliminară. Candidaţii care sunt prinşi fraudând această evaluare nu vor mai avea dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni. Elevii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Salariul mediu din sectorul sănătate şi asistenţă socială s-a majorat la 2.663 de lei net în luna martie a acestui an, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce în administraţie publică şi apărare, salariul mediu a crescut cu 22%, până la 3.574 de lei net. Astfel, medicii şi angajaţii din sectorul asistenţei sociale au beneficiat de cele mai mari creşteri salariale din ultimul an, ca urmare a majorărilor decise de guvern. Cei aproximativ 360.000 de angajaţi care lucrează în acest domeniu reprezintă categoria de bugetari cu cele mai mari creşteri salariale din ultimul an. Spre comparaţie, în învăţământ, sector care concentrează 356.000 de angajaţi, salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 2.389 de lei net în luna martie.

De asemenea, în administraţie publică şi apărare – unde lucrează peste 202.000 de funcţionari – salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 3.574 de lei net în martie. Astfel, deşi au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din economie, angajaţii din sănătate câştigă, în medie, doar 74% din salariul mediu al unui funcţionar public. Totuşi, nivelul salarial al medicilor şi al angajaţilor din asistenţă socială a depăşit salariul mediu pe economie, care a ajuns în martie la valoarea de 2.342 de lei net pe lună, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. De creşteri salariale semnificative au avut parte şi angajaţii din sectorul „activităţi de spectacole, culturale şi recreative”, ale căror venituri nete au ajuns la 2.017 lei net în martie, în creştere cu 30% faţă de anul anterior.

Comisia parlamentară pentru anchetarea alegerilor din 2009 urma să-i audieze pe Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, dar şi pe Dan Şova, Dan Nica, Dan Radu Ruşanu. În prezent este audiat Radu Berceanu, lider al PD-L, fost ministru al Transporturilor: Am fost invitat prin SMS la Comisia de anchetă; am întrebat cine plăteşte distracţia. Radu Berceanu a declarat, că a fost invitat la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 prin SMS, el întrebând, la rândul său, tot prin SMS, cine plăteşte distracţia, şi arătând că, din ce ştie el, cine se distrează trebuie să şi plătească. El a spus că nu i s-a mai răspuns la SMS-ul iniţial si că are o problemă cu modul în care „se fac lucrurile astea”.

În vestul şi nord-vestul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali, în special în după-amiaza zilei de marţi (6 iunie) şi în a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri (6/7 iunie) vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică se va accentua. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

Se vor înregistra cantităţi de apă care, în intervale scurte de timp, vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35 l/mp. Începând din a doua parte a zilei de miercuri (7 iunie) şi până în prima parte a nopţii de joi spre vineri (8/9 iunie), instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte şi în regiunile sudice, estice şi centrale. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Intrarea acum în arhiva SIPA, „într-un context politic tensionat, va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informaţii”. Predoiu a criticat şi „proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA”, despre care a remarcat că a fost „vag contestat de câteva declaraţii palide ale UNJR şi CSM” şi că „nu aduce tehnic mai nimic nou faţă de cel al lui Macovei, cu excepţia componenţei comisiei şi a termenului mult mai realist, de trei ani, pentru «inventariere»”. Fostul titular al portofoliului Justiţiei a precizat că rămâne la „părerea exprimată illo tempore, dar nesusţinută politic şi instituţional îndeajuns, că transferul pur şi simplu al Arhivei SIPA la Arhivele Naţionale şi sigilarea ei pentru 50 de ani e preferabilă”.

Poliţiştii bucureşteni au reţinut un bărbat, în vârstă de 29 de ani, bănuit de faptul că a pătruns fără drept într-o locuinţă din sectorul 1, de unde a furat mai multe bunuri, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro. Poliţişti din cadrul Secţiei 1 au fost sesizaţi duminică de către o femeie referitor la faptul că, în perioada 24 mai – 3 iunie, cât timp a fost plecată în străinătate, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa din sectorul 1 al Capitalei şi au furat bijuterii şi ceasuri. Ulterior, a fost identificat şi bărbatul şi a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie la domiciliul acestuia, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate un ceas şi mai multe bijuterii. Totodată, au fost recuperate şi bunuri amanetate la o societate comercială de profil din sectorul 5.

Activitatea Judecătoriei Sectorului 3 din Capitală este suspendată complet. Hotărârea a fost luată de judecători ca urmare a nemulţumirilor privind salarizarea. Decizia suspendării activităţii timp de două ore, în intervalul 10.00-12.00, pe perioadă nedeterminată, s-a luat în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 3, cu unanimitate de voturi. Judecătorii sunt nemulţumiţi de indemnizaţia, dar şi de coeficienţii de salarizare ai judecătorilor de la judecătorii în forma propusă şi asumată de Consiliul Superior al Magistraturii, „ca urmare a inechităţii prevăzute în proiectul de lege privind salarizarea, în raport cu volumul de muncă al instanţei”.

Un număr de 53 de persoane sunt audiate, la sediul SCCO Olt, într-un dosar de trafic de droguri. Între acestea se află şi un brancardier de la Morga Spitalului Slatina, dar şi o asistentă. Şase percheziţii domiciliare au fost făcute, marţi dimineaţă, de procurorii DIICOT Olt, împreună cu poliţiştii şi jandarmii,la Slatina, pentru destructurarea unei reţele de trafic de droguri de mare risc. Surse din rândurile anchetatorilor au declarat, că grupul de traficanţi a fost constituit anul trecut de un bărbat din Slatina, Marius-Ionuţ Iordache, zis ”Atomenu”, ajutat de o femeie, tot din municipiu.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în 2016, în medie, de peste 2.500 de lei lunar pe gospodărie, peste 1.100 de lei pe persoană, şi au reprezentat peste 85% din nivelul veniturilor totale. În anul 2016, veniturile totale ale populaţiei medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.945 de lei şi 1.112 lei pe persoană. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.524 de lei lunar pe o gospodărie, 953 de lei pe persoană şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul 2015. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.632 de lei lunar pe gospodărie (994 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 313 lei lunar pe gospodărie (118 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,6%), veniturile din agricultură (2,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (10,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%).

Peste 70% din cheltuielile totale ale gospodăriilor sunt destinate cheltuilelor de consum. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%). Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în anul 2016, în medie, 36,1% din consumul gospodăriilor.

Mai mult de 130.000 de turişti, dintre care 50.000 pe litoral şi 45.000 în pensiuni din întreaga ţară, au cheltuit în minivacanţa de Rusalii aproximativ 7,5 milioane de euro. Anul acesta, românii s-au bucurat de cinci zile de vacanţa datorită sărbătorii de Rusalii, care a venit în continuarea weekend-ului şi a Zilei Copilului. Cu toate acestea, sejurul mediu în această perioadă a fost de numai trei zile. În această perioadă, mai mult de 130.000 de români au achiziţionat pachete turistice în ţară, atât pe litoral, cât şi în staţiunile montane sau balneare.

În aceste zile, mai mult de 50.000 de români şi-au petrecut minivacanţa de Rusalii în staţiunile de pe litoral şi au cheltuit aproximativ trei milioane de euro. Cele mai aglomerate au fost structurile e cazare din nordul litoralului – Mamaia şi Năvodari, dar foarte mulţi turişti au ajuns şi în Vama Veche. Dacă în staţiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter şi Neptun) au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord şi în Vama Veche au venit în general tineri, atraşi de distracţie şi petreceri.#

În acest an, hotelierii au venit în întâmpinarea turiştilor cu oferte avantajoase pentru minivacanţa de Rusalii, tarifele fiind cu 30%-40% mai scăzute faţă de cele din sezon, iar pentru turiştii care au stat mai multe zile s-au aplicat tarifele din programul „Litoralul pentru toti”. Pachete turistice au fost variate, unele dintre ele au inclus toate tipurile de masă. Unii dintre turişti au achiziţionat pachete all inclusiv, alţii au preferat să mănânce la terase, putinele terase deschise. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60 de lei pe noapte camera de o stea, 100 de lei camera de două stele, 150 de lei camera de trei stele şi 350 de lei camera de aptru stele.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut, pe pagina sa de Facebook, două precizări, respectiv că magistraţii trebuie să facă magistratură şi că proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei are ca termen de finalizare luna iunie 2017. 1. Magistraţii trebuie să facă magistratură. 2. Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, înscris în programul de guvernare, are prevăzut drept termen de finalizare luna iunie 2017″.

Actualul Cod civil trebuie dezvoltat prin legi complementare, precum accea a instanţei de tutelă şi prin constituirea de noi „instituţii benefice”, care sunt prevăzute în conţinutul său. În ceea ce priveşte forma Codurilor Penale aflate în vigoare, Predoiu a spus că deciziile CCR care privesc corecturile „nu se referă la sute de articole, aşa cum incorect încearcă să se lase senzaţia, ci la 40, din cele 1089 de articole ale Codurilor penale, din care 33 «fabricate» în Parlament”.

Grasa de Cotnari 1985 a primit Marea Medalie de Aur în cadrul „Portugal Wine Trophy”, unul dintre cele mai cunoscute concursuri internaţionale de vinuri din lume. Alte cinci medalii de aur au fost obţinute de vinurile Tămâioasă Românească Demidulce 2016, Tămâioasă Românească Demisec 2016, Fetească Albă 1998, Grasă de Cotnari 2000 şi Grasă de Cotnari 2008, iar Frâncuşa Selecţii 2016 şi Blanc Cotnari 2016 au primit medalii de argint. Competiţia se desfăşoară sub auspiciile Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi Uniunii Internaţionale a Oenologilor (UIOE) şi este organizată de specialiştii care se ocupa şi de ediţiile din Germania si Asia. La competiţie au participat 1300 de probe ale producătorilor din întreaga lume.

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere în primul trimestru din 2017 de 2,92% faţă de ce precedent şi de 17,24% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (0,96%, respectiv 18,20%). În primul trimestru din 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016 s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08). Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Din punctul de vedere al complexităţii financiar-contabile, România ocupă locul 54 într-un clasament global în care locul 1 este ocupat de Turcia, cu mediul cel mai dificil, iar locul 94 – cu mediul cel mai relaxat – este ocupat de Insulele Cayman. Cu medii de o complexitate imediat superioară României se regăsesc în top Coreea de Sud, Nicaragua, Peru şi Rusia (locurile 50-53), iar imediat după Romînia – cu medii fiscale mai relaxate – se regăsesc Olanda, Costa Rica, Liban, Irlanda, Malayesia şi Cehia (locurile 55-60).

Turcia este cel mai complex loc din lume în ceea ce priveşte posibilitatea companiilor de a se conforma contabil şi fiscal, fiind urmată de Brazilia, Italia, Grecia şi Vietnam, conform Indexului de complexitate financiară pe 2017 al TMF Group – furnizor global de servicii pentru afaceri şi conformitate fiscală. Clasamentul cuprinde 94 de jurisdicţii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia Pacific şi Americi, de la 1 – cea mai complexă, la 94 – cea mai puţin complexă. Insulele Cayman s-au clasat pe locul 94 ca cel mai puţin complex loc privind conformitatea contabilă şi fiscală.

Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna trecută cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit cu 1%. Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor.

Mulţi investitori şi economişti cred că revenirea de acum din zona euro se dezvoltă pe fundaţii solide, notează FT. Peter Praet, economistul-şef al BCE, vorbeşte despre un impuls din ce în ce mai „puternic“ într-o economie care „a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la şocuri externe“. Mulţi se aşteptau ca „bomba“ Donald Trump să impri­me economiei americane o viteză superioară, dar efectele stimulative ale politicilor noii ad­mi­nis­traţii de la Washington se lasă aşteptate.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că, în urma discuţiilor avute cu miniştrii Sănătăţii şi Internelor, Florian Bodog şi Carmen Dan, dar şi cu şeful DSU, Raed Arafat, de licitaţia pentru achiziţia de ambulanţe se va ocupa o echipă coordonată de Secretariatul General al Guvernului. El a spus că, va lucra la protocolul comun între SGG, Ministerul de Interne prin IGSU, Ministerul Sănătăţiisi ca în cursul zilei va merge la Ministerul Finanţelor, unde va discuta despre finanţarea necesară achiziţiei de ambulanţe. El a mai spus că toţi cei prezenţi au fost de acord cu faptul că parcul ambulanţelor trebuie înnoit.

În minivacanţa de Rusalii, pompierii militari au stins 240 incendii şi au salvat 75 persoane. Peste 3.500 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în perioada 1-5 iunie. Totodată, în minivacanţa de Rusalii, inspectorii au desfăşurat 138 de controale pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă la unităţi turistice şi operatori economici din diverse domenii de activitate, fiind identificate 27 de obiective care funcţionau fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pe timpul verificărilor nu au fost însă constatate încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, care să impună oprirea funcţionării obiectivelor respective. Pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 53.000 lei.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, distincţia Light Unto the Nations, conferită de American Jewish Committee, susţinând că îşi va dedica eforturile pentru consolidarea democraţiei, a statului de drept în România, în regiune şi la nivel global. Klaus Iohannis a fost prezentat, la Forumul Global al organizaţiei American Jewish Committee, ca susţinător al statului de drept în contextul protestelor generate de OUG 13 şi ca o voce a “moralităţii în societatea românească”. Klaus Iohannis a declarat că îşi va dedica eforturile pentru consolidarea democraţiei, a statului de drept în România, în regiune şi la nivel global. Iohannis a susţinut că lupta anticorupţie în România înregistrează progrese, însă trebuie susţinută cu determinare.

Distincţia „Light Unto the Nations” este cea mai înaltă distincţie a organizaţiei American Jewish Committee care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane. American Jewish Committee a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de „lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel”, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei României.

Cel mai important festival de digital, tech şi Internet din regiune, iCEE.fest ,lansează în 2017 un o nouă linie de conţinut, FinTech, o conferinţă de o jumătate de zi privind conectarea tehnologiei cu serviciile financiare şi impactul lor asupra felului în care ne împrumutăm, cumpărăm şi investim. Biletul de intrare doar pentru scena FinTech costă doar 50 de euro. Fondatorul The Finanser, Chris Skinner, a fost votat în „top 5 cele mai influente persoane din domeniul securităţii informaţiei din cadrul serviciilor financiare”.

Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimele şapte luni, pe fondul tensiunilor care cresc în Orientul Mijlociu, a mărturiei care urmează să fie depusă de fostul director FBI, James Comey şi a şedinţei de politică monetară a Băcii Centrale Europene. Preţul ţiţeiului crud CLc1 din Statele Unite a coborât la 47,12 dolari pe baril, după ce, luni, a înregistrat o scădere de 0,55%. Ţiţeiul Brent LCOc1 a scăzut cu 0,6% până la 49,17 dolari. Mărfurile în Qatar au scăzut cu 8%, peste noapte, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2016.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemen şi Libia au rupt legăturile diplomatice cu Qatar şi acuză autorităţile de la Doha de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida. James Comey va fi audiat joi de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA în legătură cu investigaţia pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, le-ar fi avut cu oficiali ruşi.

Poliţia britanică a eliberat, zece persoane reţinute după atentatul de la Podul Londrei. Specialiştii colaborează în continuarea cu familiile şi medicul legist pentru identificarea celor ucişi în atacul terorist. Trei terorişti au intrat, sâmbătă noapte, cu un autovehicul în pietonii de pe Podul Londrei, apoi au condus până la o piaţă din apropiere, unde au coborât înarmaţi cu cuţite şi au început să înjunghie trecătorii. Atentatul de sâmbătă noapte, care s-a soldat cu şapte morţi şi zeci de răniţi este al treilea comis de islamişti în ultimele trei luni în Marea Britanie.

Poliţia din oraşul australiam Melbourne a împuşcat un bărbat înarmat ce luase ostatic o femeie, incidentul fiind apoi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Australia, un aliat al SUA ce a intensificat acţiunile militare împotriva SI în Siria şi Irak, se află în stare de alertă maximă în cazul atacurilor militanţilor ce se reîntorc în statul natal australian după ce au luptat în Orientu Mijlociu. Trei poliţişti au fost răniţi în incidentul armat ce s-a întins pe parcursul unei ore şi a avut loc într-un apartament din suburbia Brighton. Un al doilea bărbat a fost găsit decedat în urma unor răni provocate de o armă de foc.

Angajaţilor desemnaţi misiunilor americane în Egipt le este interzis să viziteze aşezări religioase în afara capitalei Cairo până la noi dispoziţii. Creştinii de rit copt au fost ţinta mai multor atacuri teroriste în ultimele luni, inclusiv două atentate sinucigaşe pe data de 9 aprilie care vizat biserici copte şi care s-au soldat cu 46 de morţi. La sfârşitul lunii mai, reţeaua teroristă Stat Islamic din Irak şi Siria a anunţat că militanţii islamişti sunt responsabili pentru împuşcarea a zeci de membri ai minorităţii creştine de rit copt într-un autobuz din Egipt.

Fratele atentatorului sinucigaş de la Manchester Arena a fost eliberat din arest, fără nicio acuzaţie împotriva sa. Ismail Abedi, fratele atacatorului Salman Abedi, a fost reţinut în Manchester la o zi după atentat. Poliţia din Manchester a precizat că zece persoane rămân în arest, fiind investigate în legătură cu atacul din sala de concerte. Tatăl atentatorului sinucigaş, Ramadan Abedi, dar şi Hashem Abedi, fratele mai mic al bărbatului suspectat de comiterea atacului terorist, au fost reţinuţi la Tripoli, pe 24 mai.

Ramadan Abedi a venit cu soţia şi cei patru copii – trei băieţi şi o fată – în Marea Britanie din Libia în 1993, locuind în sudul oraşului Manchester, dar s-a întors la Tripoli în 2008, cu majoritatea familiei sale. Salman şi unul dintre fraţi au rămas în Manchester pentru a-şi termina studiile. Britanicul cu origini libiene Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, a comis atacul sinucigaş din sala de concerte Manchester Arena, pe 22 mai, în urma căruia 22 de persoane au fost ucise şi alte 116 au fost rănite. Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul.

Autorităţile din Polonia şi Lituania au adoptat o atitudine rusofobă privind cooperarea transfrontalieră cu regiunea rusă Kaliningrad. Lituania a început ridicarea unui gard la graniţa cu Rusia, în zona exclavei Kaliningrad, în tentativa de a reduce contrabanda şi migraţia ilegală şi de a consolida frontiera externă a Uniunii Europene. Ministrul rus de Externe s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, care şi-a manifestat îndoiala că gardul lituanian va combate contrabanda.

Gardul de la graniţa cu Rusia, înalt de doi metri şi lung de 130 de kilometri, va trece prin două districte lituaniene către râul Nemunas, care este o barieră naturală între ţara baltică şi Kaliningrad – unde se află o bază navală rusă la Marea Baltică. Instalarea va fi completată cu sisteme de supraveghere electronică şi drone. Proiectul va costa în total aproximativ 3,6 milioane de euro şi va fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

NATO a decis consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, inclusiv în ţările baltice. Alianţa Nord-Atlantică a precizat că vrea să fie pregătită pentru înfruntarea provocărilor din partea Rusiei, iar prezenţa militară în Lituania are un caracter absolut defensiv. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că ţara sa „are nevoie de toate mijloacele necesare pentru apărare şi descurajare”.

Peste 130 de imami din Marea Britanie refuză să întreprindă ritualuri funerare celor trei bărbaţi ce au lansat atacuri sâmbătă seara în Londra, omorând şapte persoane şi rănind alte zeci. Imami din Marea Britanie au descris acţiunea ce a avut loc sâmbătă ca fiind ”fără precedent”, deşi moscheele din oraşul britanic Manchester, dar şi SUA, au refuzat să îngroape musulmanii implicaţi în atacuri teroriste în ultimii ani. Un imam britanic a declarat că ritualul funerar ”în mod normal ar trebui îndeplinit pentru orice musulman, indiferent de acţiunile sale”.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a purtat discuţii telefonice cu liderii Qatarului, Rusiei, Kuwaitului şi Arabiei Saudite pentru diminuarea tensiunilor internaţionale, după ce puterile arabe au întrerupt relaţiile cu emiratul din sud-vestul Asiei. Turcia are relaţii bune cu Qatarul, precum şi cu alţi câţiva vecini din Golful Arab, iar un oficial turc a transmis presei că Ankara doreşte să ajute la rezolvarea acestei dispute. În urma discuţiilor dintre Erdogan şi preşedintele rus, Vladmir Putin, Kremlinul a transmis că cei doi lideri au făcut apel la dialog şi compromis. Autorităţile din Qatar au negat toate acuzaţiile şi consideră decizia „nejustificată şi fără susţinere”.

Departamentul de Justiţie a pus sub acuzaţie un contractor federal pentru că ar fi transmis unei societăţi media informaţii clasificate în privinţa anchetei asupra ingerinţelor Rusiei în campania prezidenţială. Reality Leigh Winner, în vârstă de 25 de ani, un contractor al Companiei Internaţionale Pluribus, este acuzată ”că ar fi sustras materiale clasificate dintr-o unitate guvernamentală şi ar fi transmis-o apoi unei societăţi media”, potrivit unei plângeri federale. Documentul pe care Winner l-ar fi transmis este acelaşi folosit ca suport pentru un articol publicat luni de către publicaţia online The Intercept, ce detalia un mesaj clasificat, scris, al Agenţiei Naţionale de Securitate.

Sadiq Khan, primarul Londrei, a solicitat Guvernului britanic să anuleze o vizită de stat planificată de Donald Trump, după ce a fost criticat de preşedintele american pentru reacţia după atacul terorist soldat cu cel puţin şapte morţi şi aproape 50 de răniţi. Liderul de la Casa Albă a criticat atitudinea primarului Londrei, Sadiq Khan, pentru că le-a spus londonezilor că „nu au motive să fie alarmaţi”.

Anunţul făcut de preşedintele american Donald Trump privind retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris, a stârnit reacţii puternice la nivel mondial, inclusiv dezaprobările vedetelor, printre aceştia numărându-se şi actorul Leonardo DiCaprio, apărător al luptei contra încălzirii globale. Vedeta filmului ‘The Revenant’, activist de mediu învederat, nu a ezitat să îşi manifeste pe reţelele de socializare dezaprobarea faţă de decizia controversată a preşedintelui american Donald Trump, luată săptămâna trecută, dar actorul a transmis şi un mesaj de încurajare şi de speranţă.

Trupe filipineze au descoperit bancnote şi cecuri în valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro la unul dintre forturile abandonate de militanţi afiliaţi reţelei teroriste Stat Islamic din oraşul Marawi. Zona a fost eliberată de militanţi după două săptămâni de ostilităţi. În timpul ultimelor 25 de ore, Armata filipineză a capturat mai multe clădiri apărate de militanţi lunetişti. Una dintre case avea în subsol valută şi cecuri în valoare de aproximativ un milion euro şi cecuri de aproape 500.000 euro. În oraşul Marawi şi insula Mindanao a fost instituită lege marţială, în urma ciocnirilor mortale ce au avut loc între trupele guvernamentale filipinez şi militanţii islamişti.

Un avion al companiei Virgin a fost evacuat, iar un pasager a fost arestat, după descoperirea unui bilet de ameninţare înainte de aterizarea unei curse interne între oraşele australiene Sydney şi Albury. După ce un bilet de ameninţare a fost găsit în toaleta avionului, pasagerii aflaţi la bordul aeronavei au fost sfătuiţi să sară aproximativ un metru din avion pe pista de pe aeroportul din Albury, la scurt timp după ce acesta a aterizat. Poliţia şi serviciile de ambulanţă au fost mobilizate la faţa locului. Un pasager aflat la bordul avionului a fost arestat. Bărbatul nu a opus rezistenţă în faţa poliţiştilor.

Câteva bănci comerciale din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi-au oprit afacerile cu băncile din Qatar, din cauza conflictului diplomatic din regiune. Filialele băncilor comerciale amână acordurile până primesc instrucţiuni din partea băncilor centrale despre modul în care să fie administrate afacerile cu Qatarul. Băncile centrale din Emiratele Arabe Unite şi banca centrală din Bahrain au cerut băncilor din ţară să prezinte detaliat expunerea pe care o au în faţa băncilor din Qatar, stabilind ziua de joi ca termen limită până când pot fi obţinute informaţiile necesare.

SPORT

Fundaşul central Dragoş Grigore a suferit o leziune musculară, la antrenamentul echipei naţionale de fotbal a României, şi este incert pentru meciul cu Polonia, programată sâmbătă, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, a anunţat selecţionerul Christoph Daum. Pe 10 iunie, România se deplasează la Varşovia, unde, de la ora 21:45, va întâlni liderul grupei de calificare la Campionatul Mondial 2018, Polonia. Trei zile mai târziu, naţionala României va întâlni la Cluj-Napoca, de la ora 21:00, selecţionata statului Chile, câştigătoarea Copa America, într-un meci amical.

Gigi Becali, finanţatorul FCSB, a declarat că a depus în cursul acestei zile toate documentele pentru a ataca la TAS configuraţia clasamentului. Viitorul şi FCSB au terminat sezonul la egalitate de puncte, 44, iar echipa lui Hagi a fost desemnată drept echipa campioană de forurile din România. FCSB-ul atacă faptul că în regulamentele interne nu este făcută o separare clară între sezonul regulat şi cel de play-off şi cere luarea în calcul a tuturor meciurilor directe. Comitetul Executiv al FRF, în cadrul şedinţei de luni, 5 iunie, a omologat clasamentul LPF acceptând astfel Viitorul drept echipa campioană.

Mijlocaşul Alexandru Chipciu a declarat, într-o conferinţă de presă, că România are şanse să învingă Polonia, precizând că el şi coechipierii lui trebuie să depună un efort dublu ca să micşoreze diferenţa de valoare dintre cele două reprezentative. Chipciu spune că nu se teme de atmosfera pe care o vor crea fanii polonezi. Mijlocaşul formaţiei Anderlecht consideră că România nu va mai avea şanse să se califice la Campionatul Mondial din 2018, dacă nu va învinge Polonia.

Raluca Olaru se luptă, alături de ucraineanca Olga Savchuk, pentru un loc în semifinalele probei de dublu de la Roland Garros, cele două întâlnind după ora 18:00 o pereche redutabilă, formată din Martina Hingis (Elveţia) şi Yung Chan (Taipei). Indiferent dacă va pierde în faţa favoritelor 3, Olaru se va consola cu ideea că a reuşit cea mai bună performanţă a carierei într-un turneu de Grand Slam, lucru care părea greu de imaginat în urmă cu trei ani. În 2014, viitorul suna rău pentru sportiva care nu avea rezultate, stresată fiind din cauza accidentărilor, dar şi a situaţiei financiare.

Raluca nu a găsit susţinere pentru a se axa pe proba de simplu, însă şi-a continuat visul pe cont propriu, la dublu. Adevărata răsplată a venit acum, după 3 ani, când a ajuns în primul ei sfert de finală în cadrul unui turneu de Grand Slam. Alături de o coechipieră stabilă, Olga Savchuk, bucureşteanca a câştigat trei meciuri la Roland Garros, în ulltimele două având statut de outsideră: 7-5, 7-5 cu Mandy Minella/Anastasija Sevastova (Luxemburg/Letonia), 6-3, 4-6, 6-3 cu Timea Babos/Andrea Hlavackova (Ungaria/Cehia) şi 6-3, 3-6, 6-2 cu Gabriela Dabrowski/Fan Xu (Canada/China). Olaru şi Savchuk vor primi câte 45.000 de euro pentru această performanţă, iar o nouă victorie, care ar fi de-a dreptul uriaşă, ar înseamna încă 37.500 de euro pentru fiecare.

Dinamo Bucureşti a câştigat Liga Naţională după 2-0 la ”general” cu CSM Bucureşti, dar probabil că am asistat la cea mai echilibrată şi mai tensionată finală de când se desfăşoară în actualual format. Pe undeva, ce s-a întâmplat în ultimul act între cele două echipe a semănat cu deznodământul din acest an de la Koln, în turneul Final 4, unde trei din patru jocuri au fost decise în ultimele secunde, chiar ultima secundă cum a fost cazul finalei Vardar Skopje – PSG.

UTA Bătrâna Doamnă se va duela cu ACS Poli Timişoara pentru un loc în Liga 1. Cele două formaţii au terminat sezonul pe locuri de baraj în cele două divizii, iar configuraţia următoarei stagiuni de Liga 1 se va stabili după această dublă manşă. Codru Grădinariu, directorul general al celor de la UTA, a precizat că meciul de pe teren propriu se va disputa la Şiria. Dacă îi vor învinge pe rivalii locali de la Timişoara, arădenii speră să poată juca în prima ligă pe stadionul Motorul, arenă aflată în plin proces de modernizare pentru omologare. Dacă acest stadion nu va fi gata, UTA are pregătite şi variante de rezervă, Cluj Arena fiind una dintre soluţiile conducerii arădene.

Antrenorul lui Ajax Amsterdam, Peter Bosz (53 de ani), pare să fie alesul Borussiei Dortmund pentru banca tehnică. Potrivit Bild, tehnicianul olandez ar urma să semneze astăzi o înţelegere cu galben-negrii. Suprinzător este că Bosz va pregăti Borussia pentru un singur sezon, informează jurnalişii nemţi, cu opţiune de prelungire în funcţie de rezultatele obţinute. De asemenea, Dortmund va plăti 4,3 milioane de euro pentru aducerea antrenorului olandez, deoarece Bosz mai avea contract cu „Lăncierii” până în 2019.

Peter Bosz nu a fost prima opţiune de pe lista Borussiei. Oficialii de la Dortmund au încercat să-l convingă pe tânărul Julian Nagelsmann (29 de ani) să o părăsească pe Hoffenheim. Antrenorul care a uimit lumea fotbalului a decis că va continua la „Hoffe” pentru a califica echipa în grupele Ligii Campionilor. Gruparea din suburbia oraşului Sinsheim a terminat pe poziţia a patra sezonul actual, astfel că va participa în preliminariile prestigioasei competiţii. Pentru Hoffenheim a fost cel mai bun sezon din istoria clublui, încoronat cu prima participare în cupele europene.

Mihai Florea, noul lichidator judiciar al Rapidului – al patrulea administrator începând din 2014, de la venirea patronilor Valerii şi Violeta Moraru – ne întâmpină într-o sală din sediul „Sierra Quadrant“, firmă specializată pe insolvenţe. Este jovial, dar în mod evident copleşit de complexitatea unui faliment care a răvăşit, la propriu, fotbalul românesc în ultimul an. Rapidul, aşa cum îl ştia România de aproape un secol, a dispărut în iunie 2016, când tribunalul a pronunţat falimentul clubului. Legenda s-a prăbuşit sub povara datoriilor şi incompetenţa patronilor succesivi.

Dinamo Bucureşti şi-a păstrat titlul de campioană în Liga Naţională, după o finală destul de tensionată cu CSM Bucureşti, scor 2-0. Astfel, două detalii au mai rămas de stabilit din actualul sezon, cine câştigă medalia de bronz (partida decisivă dintre Potaissa Turda şi HCDS Constanţa are loc miercuri, de la ora 16:00) şi cele două echipe care vor juca în prima ligă, în urma turneului de baraj.

La sediul Federaţiei Române de Handbal, s-au tras la sorţi cele două grupe ale turneului de baraj care va avea loc în perioada 15-17 iunie, la Braşov. În Seria 1 vor evolua CSM Focşani, Farul Constanţa şi CSU CNOT Braşov, care i-a luat locul Universităşii Craiova. În Seria a 2-a vor juca CSM Făgăraş, Universitatea Cluj (a înlocuit CSM Oradea) şi Ştiinţa Bacău. În Liga Naţională vor juca câştigătoarele celor două serii.

Tehnicianul Zinedine Zidane şi fotbaliştii Sergio Ramos şi Isco îşi vor prelungi, în această vară, contractul cu Real Madrid, iar James Rodriguez, Mariano şi Pepe vor părăsi formaţia de pe Santiago Bernabeu. Florentino Perez vrea să îşi asigure un nou mandat în funcţia de preşedinte al clubului, în urma alegerilor care vor avea loc pe 9 iulie, şi şi-a propus să le ofere noi contracte antrenorului Zinedine Zidane, până în 2020, precum şi jucătorilor Sergio Ramos şi Isco, până în 2021, respectiv 2022. Cu primii doi, Perez a ajuns la un acord şi mai are nevoie doar de acceptul lui Isco, care a avut evoluţii remarcabile în stagiunea recent încheiată.

Fostul atacant al Politehnicii Iaşi, Adrian Ambrosie, membru fondator al clubului CSM Poli Iaşi şi cel mandatat de către Comitetul Director să supervizeze activitatea la club în acest final de sezon, a declarat că în această săptămână ar putea avea loc negocierile finale între municipalitate şi oamenii de afaceri ruşi dispuşi să preia echipa de fotbal din Copou.

Schimbări masive de lot, în această vară la FC Botoşani. În afara jucătorilor care au evoluat foarte puţin şi care nu au demonstrat aproape nimic, FC Botoşani se va despărţi şi de o serie de jucători de bază, jucători care sunt la echipă de foarte mulţi ani. Politica FC Botoşani este de a menţine doar jucătorii cu contracte mici. Din acest motiv, Gabriel Vaşvari, Mihai Roman sau Răzvan Tincu ar putea pleca în această vară. Oficialii grupării botoşănene spun că vor mai avea o discuţie cu jucătorii de bază pentru a vedea dacă vor continua colaborarea.

Calificată pentru a doua oară în carieră în sferturile de finală de la Roland Garros, Simona Halep va juca împotriva ucrainencei Elina Svitolina miercuri, de la ora 15:00, în direct la Eurosport, organizatorii urmând să decidă marţi dacă partida va fi programată pe Philippe Chatrier, cea mai mare arenă a complexului din capitala Franţei, sau pe Suzanne Lenglen. Conform programului oficial al turneului, dat publicităţii încă dinaintea începerii competiţiei de la Paris, ultimele două sferturi de finală de pe tabloul feminin sunt programate miercuri, 7 iunie, începând cu ora 15:00, pe arenele Philippe Chatrier, respectiv Suzanne Lenglen, singurele modificări putând să apară în funcţie de starea vremii.

Fundaşul portughez Pepe, în vârstă de 34 de ani, al cărui contract cu Real Madrid va expira la sfârşitul lunii iunie, a anunţat că nu va continua la formaţia de pe Santiago Bernabeu. Pepe a ajutat-o pe Real Madrid să cucerească de trei ori titlul de campioană a Spaniei şi de alte trei ori Liga Campionilor. Pe parcursul sezonului recent încheiat, însă, a avut parte de mai multe accidentări şi a jucat doar 18 meciuri, în toate competiţiile. Printre echipele interesate de Pepe se numără Paris Saint-Germain şi Internazionale Milano, dar fundaşul central a dezvăluit că are oferte şi din Premier League. Pepe a spus că nu învinovăţeşte pe nimeni de la Real Madrid, pentru situaţia în care a ajuns, dar a mărturisit că există lucruri pe care nu şi le explică.

PROGNOZA METEO
6 Iunie 2017

Vremea va fi caldã, cãlduroasã dupã-amiaza în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în sudul litoralului și 32 de grade în vestul țãrii. În vestul, nord-vestul și centrul teritoriului, precum și la munte, instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat și, mai ales dupã-amiaza și noaptea, vor fi averse, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului și izolat grindinã. În sud și est, va predomina o vreme frumoasã și doar în Oltenia și în nordul Moldovei, pe arii restrânse, vor fi manifestãri specifice instabilitãții atmosferice. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între 10 și 18 grade.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și caldã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 29…30 de grade, iar cea minimã de 13…15 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *