Stiri pe scurt 6 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 6 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 6 iulie. In anul 1994, Premiul UNESCO pentru Pace a fost înmânat principalilor coautori ai acordului israelo-palestinian, semnat la Cairo: premierul israelian Yitzhak Rabin, preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat şi ministrul israelian de Externe, Shimon Peres.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie specifică fiecărui profilul în parte: matematică şi istorie. Mediafax va organiza o emisiune live în care profesori de la cele mai prestigioase licee vor rezolva în direct subiectele primite de elevi. Imediat ce baremul va fi disponibil, Mediafax îl va publica integral, pentru ca elevii să afle dacă au rezolvat corect subiectele. Vineri va avea loc proba la alegere în funcţie de profilul liceal absolvit, care se susţine la una din cele 10 materii: geografie, chimie, fizică, biologie, informatică, filosofie, logică, psihologie, sociologie sau economie.

Peste 137.000 de candidaţi vor susţine, în săptămâna 4-8 iulie, probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2016, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educaţiei. În total, 137.344 de absolvenţi de clasa a XII-a din promoţia curentă, dar şi din promoţiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat, care se vor susţine în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, lucrările vor fi corectate în 87 de centre de evaluare. Afişarea rezultatelor se va face pe 12 iulie, la avizierele liceelor şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, până la orele 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00. Rezultatele finale se vor publica în data de 16 iulie.

Ministerul Educaţiei a anunţat că rata de promovare la Evaluarea Naţională, a fost de 75,1%, 111.598 candidaţi având medii mai mari sau egale cu 5, în timp ce 253 elevi au obţinut media 10, datele furnizate fiind cele rezultate în urma soluţionării contestaţiilor. Ministerul Educaţiei a anunţat că după contestaţiile din 5 iulie 111.598 candidaţi (75,1%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, 37.050 candidaţi (24,9%) nu au promovat examenul iar 253 de elevi au obţinut media 10. La Evaluarea Naţională prezenţa a fost de 96,7%, din 153.673 candidaţi înscrişi prezentându-se 148.648. Astfel, la proba de limbă şi literatura română 122.557 (82,2%) candidaţi au luat note peste 5 dintre care 1.244 au luat nota 10. La proba de matematică 100.123 (67,4%) elevi au luat note peste 5 dintre care 2.604 au luat nota 10.

Facultăţile cu profil de inginerie software sau de limbi străine sunt cele ai căror absolvenţi îşi găsesc cel mai repede un loc de muncă bine plătit, imediat după terminarea studiilor, având, totodată, şansa unei ascensiuni rapide în carieră. Salariul unui absolvent al unei facultăţi cu profil IT poate începe de la 3.500 – 4.000 lei net. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de limbi străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice, cum sunt limbile arabe, scandinave sau asiatice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

O altă categorie de absolvenţi de care piaţa muncii are mare nevoie sunt medicii. Aceştia au mai multe opţiuni după ce termină facultatea, având posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar şi către cel privat. Acesta include spitalele şi clinicile particulare, în care nivelul de remuneraţie este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar şi companiile farmaceutice. Şi absolvenţii de Agronomie au, în acest moment, şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori şi a dezmorţirii activităţii pe acest segment.

Mihaela Duţă, medic specialist medicină de urgenţă pe ambulanţa Puls ce se afla la stadionul Dinamo, în momentul în care Patrick Ekeng a căzut pe teren, este cercetată de procurori pentru ucidere din culpă. Procurorii de la Parchetul Capitalei susţin că medicul nu i-a efectuat manevre de resuscitare lui Patruck Ekeng, acest lucru anulând orice şansă de supravieţuire a fotbalistului, fiind una dintre cauzele decesului.

În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Duţă Mihaela de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Patrick Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Judecătorul CCR Augustin Zegrean a declarat, îniantea începerii şedinţei Curţii în care se judecă dezincriminarea conflictului de interese şi statutul aleşilor locali, că ”toate legile trebuie respectate” şi că în ”codul penal nu se vorbeşte despre o categorie anume de oameni”. El a mai spus că nu-şi aminteşte să mai fi fost sesizată la Curtea Constituţională o lege chiar de către cei care au iniţiat-o şi votat-o în Parlament.

Sonda spaţială Juno a intrat în atmosfera planetei Jupiter. După un zbor de cinci ani, sonda americană şi-a atins scopul, ajungând la una dintre cele mai mari planete din sistemul solar. Misiunea sondei Juno este completă, ultimul reactor a propulsat-o în orbita planetei. Acum, sonda satelizează în jurul planetei Jupiter. Principalul cercetător al sondei a declarat marţi dimineaţă: ,,Motorul principal va arde încă 13 minute pentru a plasa sonda pe traiectoria stabilită de 53,5 zile în jurul planetei”. Pentru a economisi combustibil, sonda va fi plasată în atmosfera planetei pentru un studiu de 53,5 zile în loc de o traiectorie de 14 zile. Perioada de 14 zile va începe după arderea ultimului reactor al sondei Juno, din cadrul misiunii, pe 19 octombrie.

4,5 milioane de români se duc oficial în fiecare zi la muncă înghesuindu-se în autobuze, metrouri, sau pe drumuri, pentru un salariu din care statul ia 80% prin taxe şi impozite (pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, impozitele şi taxele aferente sunt de 800 de lei). La polul opus, patru lideri „au produs” 5.000 de cuvinte, goale, fără cifre, fără ţinte, fără nimic, prin care se angajează să facă România mai competitivă şi mai prosperă.

Ca o ironie a istoriei, patru lideri politici ai României – preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi unul dintre vicepremieri, Costin Borc, au venit în faţa ţării, în clădirea Casei Poporului, pentru a prezenta documentul strategic „România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”. Cele patru discursuri însumează nouă pagini A4, 33.000 de semne, adică 5.000 de cuvinte.

Lira sterlină s-a prăbuşit la minimul ultimelor 31 de ani, în condiţiile în care investitorii au început să caute active sigure după votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. Lira a reuşit să atingă un nou record negativ, după o scădere de 1,7%. M&G Investment, un fond de investiţii de 5,7 miliarde de dolari, şi-a suspendat activităţile marţi, după ce Standard Life Investment a îngheţat tranzacţionarea. Julius Baer Group, compania cu cele mai apropiate estimări post-Brexit, avertizează că lira va scădea la 1,16 dolari până la sfârşitul lunii septembrie.

Aurul a crescut cu până la 1,1%, la 1.371,39 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani (martie 2014), în timp ce argintul a avut un avans de 1,8%. Preţul petrolului a scăzut cu 0,6%, la 46,34 de dolari barilul, după ce a scăzut marţi cu până la 4,9%. Preţul barilului de petrol era luna trecută la 51,67 de dolari, aproape dublu faţă de preţul înregistrat în ianuarie, de 26,05 dolari, minimul ultimilor 12 ani.

Turiştii români care aleg să îşi rezerve online călătoriile caută oferte la bilete de avion, pachete city break, rezervări de camere de hotel şi consultanţă turistică prin callcenter sau live chat. Serviciul cel mai puţin căutat online este cel de închiriere de maşini. Cercetarea a urmărit să identifice diferite comportamente ale turiştilor din România, precum şi să compare agenţiile care îşi dispută piaţa locală de rezervări turistice online: Esky, Vola.ro, Tripsta, Paravion şi Flygo. 9 din 10 persoane chestionate au declarat că au auzit de Vola.ro, situând brandul pe primul loc în topul agenţiilor online în ceea ce priveşte gradul de recunoaştere pe piaţă.

Atunci când folosesc o agenţie de turism online, majoritatea turiştilor români este interesată de achiziţionarea biletelor de avion, din cauza rapidităţii de identificare a ofertelor, a reducerilor, dar şi a interfeţelor uşor de folosit. Cei mai mulţi turişti online sunt persoane cu educaţie superioară şi venituri medii spre mari, vârsta variind între 18 şi 45 de ani. De asemenea, o mare parte din clienţi sunt femei şi locuiesc în mediul urban, în oraşe cu peste 200.000 de locuitori. Bucureştiul este cel mai activ din acest punct de vedere, fiind oraşul cu cea mai mare penetrare a pieţei de turism online.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul deputatului Florică Bîrsăşteanu, pentru că a deţinut, simultan, mai multe funcţii, respectiv consilier local, administratorul unei firme şi director al unui spital. Florică Bîrsăşteanu a încălcat şi regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Timişoara din mai 2013 în urma căreia au fost încheiat un contract de închiriere şi un act adiţional între Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş şi Centrul de Radioimagistică Dr. Bîrsăşteanu SRL.

Parchetul Judecătoriei Bistriţa a început urmărirea penală „in rem” în cazul jafului armat de la o sucursală bancară din municipiu după ce un bărbat, sub ameninţarea armei, a furat 19.000 de lei şi a fugit. El a spus că se fac cercetări pentru identificarea autorului şi că ancheta este în derulare. Directorul sucursalei bancare unde s-a petrecut jaful, Manuela Vlaşin, a declarat că suma de bani furată din casierie este una nesemnificativă.

Festivalul Gărâna Jazz există de 20 de ani.În 2016 se petrece între 7 şi 11 iulie, în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz şi sute de artişti. Marius Giura,director de Festival,povesteşte că la Gărâna „se creează o magie, de nu se mai aude musca”. Festivalul de cinci zile cu muzică live în vârf de munte. Publicul meloman stă pe buşteni şi în picioare. Anul acesta ei vor să audă sunetul de baterie al lui Jack DeJohnette. Tobele. Apoi vor să ştie cum se propagă soundul inconfudabil al basistului Carlos Bica în aer liber.

Acolo, în sătuc, la Gărâna, se ţese o stare de festival, din toate răsuflările oamenilor, croşetate magic cu sonorităţile muzicienilor. Nu se mai aude musca de-atâta „la, do, si, la, do”, de-atâta bucurie transpusă-n sunete. E vânt de libertate la Gărâna, zice Marius Giura, directorul Festivalului. Povestea de la Gărâna a început acum 20 de ani la Hanul La Răscruce. A devenit ce mai important festival de profil din Europa de Est. Istoria ne-a povestit-o Marius Giura, cel care an de an a pus la cale Festivalul.

Prince a înregistrat piese în secret, în studio, împreună cu Mobb Deep şi Snoop Dogg. Artistul nu a vrut, însă, să fie creditat. Rapperul Havoc de la Mobb Deep a scos la iveală faptul că Prince a contribuit la una dintre piesele lor. Într-un episod al showului de hip-hop, „Drink Champs”, rapperul îşi aminteşte modul în care Prince a ajuns pe o piesă de-ale sale, împreună cu Snoop Dogg, intitulată „Thou Shall Not Kill” şi lansată în 2007.

Conform statisticilor, aproximativ 60% din populaţie va suferi cel puţin o dată în viaţă de un episod al vorbitului în somn şi, deşi cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, există o serie de indicatori care pot contribui la apariţia vorbirii în somn. Deşi oricine poate experimenta vorbitul în somn, acesta poate fi genetic şi tinde să apară mai mult la bărbaţi şi copii, potrivit statisticilor. Privarea de somn, consumul de alcool şi droguri, febra, stresul, anxietatea şi depresia, sunt semne care pot conduce către episoade ale vorbitului în somn.

Vorbirea în somn este frecvent întâlnită în contextul altor tulburări de somn, în special în parasomnie (de exemplu terorile nocturne, excitaţii anormale, somnambulism), apnee şi tulburări REM (Rapid Eye Movement) de comportament. Vorbitul în somn poate începe în mod spontan după vârsta de 25 şi este adesea diagnosticat împreună cu alte probleme medicale sau psihiatrice. În cazurile severe, vorbitul în somn poate fi asociat şi cu crizele nocturne. Conţinutul vorbitului în somn poate fi complet nesemnificativ şi iraţional, dar cu toate acestea, poate fi de asemenea, legat de experienţele din timpul zilei trecute sau prezente. Decodarea poate fi imposibilă şi de cele mai multe ori, total inutilă.

Sociologul Alfred Bulai, şeful departarmentului Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA), susţine că tehnologiile noi creează dependenţă şi noi categorii sociale. „Dependenţa este o afecţiune, iar noile tehnologii produc această dependenţă. Există această fascinaţie pentru tehnologia nouă, pentru telefoane şi în România, şi în alte părţi. Dar la noi e atât de populară fiindcă abonamentele sunt ieftine, aproape gratis. Nu e o mândrie că e ieftin, există efecte negative cum ar fi scăderea funcţiilor cognitive, fiindcă nu mai dezvoltăm memoria, avem totul pe tabletă, precum şi formarea nativilor digitali. Copiii sunt nativi digitali, care trăiesc cu tableta în faţă. Noi, generaţia noastră, suntem imigranţi digitali. Şi mai sunt şi extratereştrii digitali”.

Utilizatorii de top ating ecranul, potrivit studiului, de 5.427 de ori telefonul pe zi, iar un utilizator obişnuit de 2.617 ori. Interesant este că oamenii nu estimează corect modul în care interacţionează cu dispozitivele mobile, participanţii la sondaj apreciind că îşi ating ecranele telefoanelor de doar 500 de ori pe zi. Pe ore, terminarea programului de muncă, la 5 după-amiază, marchează şi o explozie a interacţiunilor cu telefonul, care cresc de la circa 10.000, pentru eşantionul studiat de 100.000 de persoane, la 70.000 la orele serii. În topul aplicaţiilor utilizate se află Facebook, responsabil pentru 15% dintre atingeri, Mesgeria cu 11%, Chrome – 5%, Textra – 4%, Google Apps – 3%, Instagram – 3%, Messenger (Facebook) – 3%, WhatsApp- 3%, Gmail – 3%, HangOuts – 3%, Galerie Foto – 1%, Youtube – 1%, Internet Browser – 1%, Email – 1%, SnapChat – 1%, Twitter – 1%. Cu totul, aplicaţiile Facebook şi cele al Alphabet atrag cele mai multe atingeri de ecran, adică 43% din total.

China a aşezat ultima piesă pe ceea ce va fi cel mai mare telescop radio din lume, acesta fiind utilizat pentru explorarea spaţiului, dar şi pentru vânătoarea de extratereştri. Orificiul sferic al telescopului are o lungime de 500 de metri, echivalentul a 30 de terenuri de fotbal. Acesta a fost amplasat pe un munte dintr-un sat sărac din sud-vestul provinciei Guizhou. Cercetătorii vor începe să testeze telescopul.

Telescopul în valoare de 1-2 miliarde de yeni (180 de milioane de dolari) va fi lider global pentru următoarele două decade. Construirea telescopului a durat cinci ani şi va fi pus în funcţiune în luna septembrie. Dezvoltarea programelor spaţiale este o prioritate pentru Beijing, preşedintele Xi Jinping a afirmat că doreşte să dezvolte ţara, ca fiind o putere spaţială. Ambiţiile Chinei includ transportarea unui om pe lună, până în 2036, şi construirea unei baze spaţiale, proiect care deja a început. China a insistat că scopul programului este unul paşnic.

Bilanţul dublului atentat care a avut loc la Bagdad, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a ajuns la 250 de morţi, a anunţat Ministerul irakian al Sănătăţii, acesta fiind cel mai sângeros atentat înregistrat în capitala irakiană de la intervenţia americană din 2003. Primul atac, soldat cu cele mai multe victime şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic, a avut loc la miezul nopţii în districtul comercial Karrada, unde a fost detonat un camion frigorific, în timp ce locuitorii sărbătoreau Ramadanul. Gruparea teroristă Stat Islamic a susţinut că a fost vorba despre un atac sinucigaş.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost condamnat, la şase ani de închisoare cu executare, cu unul mai mult decât au decis iniţial judecătorii din Africa de Sud, în procesul în care era acuzat că a ucis-o pe prietena sa Reeva Steenkamp. Oscar Pistorius, care a ajuns la Tribunalul din Pretoria direct de la locuinţa unchiului său Arnold Pistorius, acolo unde a locuit pe perioada arestului la domiciliu a fost imediat dus la închisoare. Sentinţa dată astăzi de magistraţii din Africa de Sud poate fi atacată cu apel.

Juriştii sud-africani susţin că, dacă decizia nu va fi modificată la un eventual apel, Oscar Pistorius ar putea fi eliberat pentru „bună purtare” după ce îşi ispăseşte o treime din pedeapsă, adică după doar 2 ani. Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost condamnat, pe 21 octombrie, la cinci ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de omor din culpă în procesul în care era acuzat că a ucis-o pe prietena sa Reeva Steenkamp.

Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franţa recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenţii antiteroriste, după depistarea a numeroase deficienţe şi erori în monitorizarea activităţilor militanţilor islamişti. Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizează înfiinţarea unei Agenţii antiteroriste care să fie subordonată direct preşedintelui ori premierului Franţei, în scopul îmbunătăţirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere se referă la reactivarea reţelelor de agenţi de teren, reforma precedentă care a avut ca rezultat restrângerea acestui sistem, fiind catalogată drept o „catastrofă” ce a împiedicat autorităţile să depisteze „semnale slabe” despre activităţile teroriştilor formaţi pe teritoriul Franţei. Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriştii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deşi o grupare islamistă formulase o ameninţare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu ar trebui să afecteze perspectivele de aderare la UE ale statelor balcanice, au declarat cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. Liderii a şase ţări membre UE şi a şase state balcanice au avut o întrevedere la Paris în cadrul celui de-al treilea summit al Procesului de la Berlin, o iniţiativă politică lansată în urmă cu doi ani care doreşte să susţină apropierea statelor din sud-estul Europei prin cooperare de tip regional.

În cadrul reuniunii de la Paris, statele balcanice de vest, Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, au semnat un acord asupra înfiinţării unui Birou de Cooperare al Tineretului Regional (RYCO). Biroul va avea sediul în Tirana, iar jumătate din bugetul său va fi finanţat de ţările balcanice de vest, în vreme ce cealaltă jumătate va fi asigurată de instituţii financiare internaţionale şi de Comisia Europeană.

SPORT

PROGRAMUL SEMIFINALELOR EURO 2016: PORTUGALIA – ŢARA GALILOR (MIERCURI, DE LA 22:00, LIVE PE PROTV ŞI DOLCESPORT) ŞI GERMANIA – FRANŢA (JOI, DE LA 22:00, LIVE PE PROTV ŞI DOLCESPORT).

Portugalia – Ţara Galilor

Poate Ţara Galilor să meargă mai departe cu surprizele? Îşi revin vedetele Portugaliei? Două întrebări pe care şi le pun toţi microbiştii înaintea primei semifinale de la turneul final al Campionatului European din Franţa. Miercuri seară, de la ora 22:00, la Lyon se vor confrunta două selecţionate conduse de pe teren de doi dintre cei mai valoroşi fotbalişti din lume la ora actuală: Cristiano Ronaldo şi Gareth Bale. Până acum, galezul a strălucit mai mult decât colegul său de la Real Madrid, însă Ronaldo are de gând să schimbe totul cu ultima impresia.

Ajunsă în semifinalele EURO fără vreo victorie în timpul regulamentar de joc, Portugalia nu propune mari surprize înaintea întâlnirii cu Ţara Galilor. Nani şi Ronaldo sunt punctele fixe din atac de la care se aşteaptă diferenţa, în special după ce ambii au dezamăgit în sfertul de finală cu Polonia. Eroul acelui meci, Renato Sanches, se va regăsi şi el în echipa de start. În echipa Ţării Galilor problema principală este dată de absenţa lui Aaron Ramsey, unul dintre cei mai buni galezi de la EURO, cel care nu va juca împotriva lusitanilor din cauza suspendării primite pentru cumulul de cartonaşe galbene.

Fără prea mare importanţă la un meci cu o asemenea încărcătură, statistica este totuşi favorabilă echipei pregătite de Fernando Santos. Semifinala EURO ar fi a patra întâlnire directă între Portugalia şi Ţara Galilor, prima în ultimii 16 ani, după ce în iunie 2000 lusitanii au învins cu 3-0 într-un meci amical. De altfel, toate cele trei meciuri de până acum au fost amicale. Portugalia este neînvinsă în ultimele 12 partide oficiale, în timp ce Ţara Galilor se laudă cu faptul că a pierdut doar două din cele 10 meciuri disputate la turneele finale.

Portugalia va întâlni Ţara Galilor în prima semifinală a Campionatului European, iar lusitanii ar putea pleca din start cu un dezavantaj important. Pepe, fundaşul lui Real Madrid şi unul dintre cei mai buni fotbalişti ai lui Fernando Santos, acuză probleme medicale şi ar putea lipsi de la confruntarea din această ţară. Pepe a acuzat probleme musculare şi nu s-a antrenat alături de colegii săi in cursul zilei de ieri. Fundaşul central a avut parte de un program special de pregătire, iar selecţionerul portughez va lua o decizie finală în privinţa lui cu doar câteva ore înainte de startul meciului cu Ţara Galilor.

Numirea lui Christoph Daum la naţionala României este iminentă. Germanul în vârstă de 62 de ani este alesul lui Răzvan Burleanu pentru a conduce prima reprezentativă după plecarea lui Anghel Iordănescu. Joi seară este programat un Comitet Executiv al FRF, moment în care preşedintele Răzvan Burleanu, omul mandatat de Comitetul Executiv de Urgenţă să negocieze, va anunţa numele noului selecţioner şi-l va supune la vot. Interesant este că, joi seară, Daum va fi mai preocupat de semifinala dintre Germania şi Franţa de la Campionatul European, meci pe care îl va analiza pentru o televiziune nemţească. Bild a aflat însă durata contractului şi salariul pe care îl va încasa Daum în România. Este vorba despre o înţelegere valabilă pe doi ani, iar salariul anual va fi de 1,1 milioane de euro.

Simona Halep a fost eliminată de la Wimbledon, în două seturi 5-7, 6-7 de Angelique Kerber, din Germania şi nu ştie dacă va juca la BRD Bucharest Open, turneu ce va începe săptămâna viitoare. Simona Halep nu este sigură de prezenţa la turneul de la Bucureşti, de săptămâna viitoare, şi a recunoscut că a discutat pe repede înainte cu antrenorul australian, Darren Cahil despre acest lucru. După eliminarea de la Wimbledon, Halep a spus că îşi va relua pregătirile la finalul aceste săptămâni, dar nu va rata niciun meci al turneului din capitala Angliei. BRD Bucharest Open va începe pe 11 iulie şi va dura până pe 17 iulie. Turneul, pe care Simona Halep l-a câştigat în 2014.

COSR a decis ca portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio să fie Cătălina Ponor în condiţiile în care FRG (Federaţia Română de Gimnastică) trebuie să aleagă între Cătatina şi Larisa Iordache. Tripla campioană olimpică a fost propusă de preşedintele COSR, Alin Petrache, iar FRG şi COSR încearcă să le ducă pe amble sportive la Rio. Cristina Neagu, Simona Halep, Corina Căprioriu şi Alin Moldoveanu au fost sportivii care au intrat iniţial în cursa finală pentru alegerea aceluia care va purta drapelul României la Jocurile Olimpice. Cristina Neagu şi Simona Halep erau creditate cu cele mai mari şanse să fie în fruntea delegaţiei României la Jocurile Olimpice. A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice va debuta la Rio pe 5 august şi se va încheia pe 21 august.

Oscar Pistorius a fost condamnat la şase ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp în 2013. Decizia Tribunalului din Africa de Sud este executorie, dar nu definitivă. Iniţial, Pistorius fusese condamnat la cinci ani de închisoare, dar la apel pedeapsa a fost mărită cu un an. Juriştii sud-africani susţin că Oscar Pistorius ar putea fi eliberat pentru „bună purtare” după ce îşi ispăseşte o treime din pedeapsă, adică după doar 2 ani. Alte voci susţin că Pistorius ar putea executa 50% din pedeapsă, trei ani, înainte de a fi eliberat pentru „bună purtare pe perioada detenţiei”. Atât opinia publică din Africa de Sud, cât şi lumea justiţiei se declară „şocată” de sentinţa din acest caz şi consideră că judecătorul „a dat dovadă de empatie şi înţelegere în ceea ce-l priveşte pe Pistorius”.

Naţionala feminină de tineret a obţinut miercuri a treia victorie la Campionatul Mondial din Rusia, după ce s-a impus la o diferenţă de 23 de goluri în faţa Egiptului, scor 38-15. România şi-a asigurat practic accederea în următoarea fază a competiţiei, însă greul abia acum urmează. Reprezentanta Africii a fost doar un simplu sparring-partner pentru tricolore, care au încercat doar să-şi regleze ritmul pentru următoarele partide cu Spania şi Germania şi să evite accidentările. România a înscris multe goluri uşoare, 18 goluri fiind înscrise pe contraatac din cele 24 de situaţii de acest gen. Cu excepţia portarilor, toate jucătoarele şi-au trecut numele pe lista marcatoarelor. Principala realizatoare a fost Lorena Ostase – 7 goluri.

Principalul sponsor al clubului FC Botoşani nu consideră că preşedintele FRF este principalul vinovat pentru eşecul naţionalei la Campionatul European şi pentru criza din fotbalul românesc. Valeriu Iftime susţine că o mare parte din vină o au cei care au condus până acum fotbalul românesc dar şi patronii cluburilor. În plus, el consideră că organizarea cluburilor a fost greşită deoarece nu s-a încercat o echilibrare a cheltuielilor cu veniturile ci a existat câte un patron care o perioadă a cheltuit nişte bani în fotbal după care s-a retras. El vrea să rămână sponsor al echipei şi să plătească 300.000-400.000 de euro iar diferenţa de bani să fie asigurată din drepturile TV, vânzarea de jucători, plus bilete, abonamente şi publicitate.

Pierderea finalei Copei America a tulburat serios apele la naţionala Argentinei. Starul Lionel Messi a anunţat că se retrage de la prima reprezentativă, alţi şase fotbalişti importanţi dorind să-i urmeze exemplu, antrenorul Tata Martino şi-a dat demisia, iar Comitetul Olimpic anunţă că sunt şanse de 50%-50% ca Argentina să nu se prezinte la Jocurile Olimpice. Gerardo Martino şi-a anunţat demisia de la cârma naţionalei, Federaţia Argentiniană anunţând în cursul zilei de marţi că tehnicianul în vârstă de 53 de ani nu va mai antrena „Pumele” din pricina „confuziei care domneşte în cadrul Federaţiei şi a problemelor serioase legate de închegarea unui lot pentru Jocurile Olimpice”.

Clubul Atltetico Madrid a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului croat Sime Vrsaljko, în vârstă de 24 de ani, de la Sassuolo, în schimbul sumei de 18 milioane de euro. Fostul jucător de la Sassulo a semnat un contract valabil pe cinci ani cu finalista ultimei ediţii a Ligii Campionilor. Vrsaljko poate juca atât ca fundaş lateral, pe ambele părţi, cât şi ca mijlocaş dreapta, de aceea a şi fost transferat de Atletico Madrid.

Flavius Stoican s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Zimbru Chişinău, echipa antrenată de tehnicianul român, a trecut de georgienii de la Chikhura, după un meci retur electrizant. Moldovenii au pierdut prima manşă de pe teren propriu, scor 0-1, şi au început prost şi meciul retur după ce Ivanishvili a deschis scorul în minutul 14. Echipa lui Stoican a egalat în minutele de prelungiri ale primei reprize, dar gazdele au revenit în avantaj în minutul 55. Jardan şi Emerson, în minutul 90+3, au dus trupa din Moldova în următorul tur. Scorul general a fost 3-3, dar Zimbru s-a calificat graţie numărului de goluri marcat în deplasare.

După ce amicalul cu slovacii de la Zilina a fost anulat din cauza terenului inundat, CS Universitatea Craiova şi-a aranjat un meci de verificare cu o formaţie de amatori din Austria, SV Worgl, pe care l-a câştigat cu 3-0. Contra echipei din liga a treia austriacă, Gigi Mulţescu a folosit în primul „11” mai mulţi tineri, iar unii dintre jucătorii de bază au intrat în repriza secundă, ceilalţi fiind menajaţi. Cele trei reuşite ale alb-albaştrilor au venit în partea a doua, de la: Măzărache (59), Bancu (66 – din penalty) şi Surugiu (86).

Printre activităţile stradale de weekend pe care pesedista Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, noul primar al Capitalei, a anunţat luni că le va interzice se numără şi o competiţie sportivă cu o anvergură uriaşă pentru România: Maratonul Internaţional Bucureşti. Lovitura este cumplită pentru sportul de masă din ţara noastră şi pentru prestigiul oraşului, pentru că Maratonul Bucureşti, care în octombrie ar trebui să fie la a noua ediţie, a devenit o competiţie de tradiţie, e în dezvoltare explozivă, cu participare internaţională masivă şi înscris în circuitul mondial. Deşi măsura nu s-a discutat încă în Consiliul General al Primăriei Bucureştiului, ea se aplică deja efectiv, reclamă Mihai Deneş, de la Asociaţia Adevăraţii Veloprieteni România, organizator al unui eveniment ciclist căruia i s-a interzis să-l desfăşoare, deşi legea nu permite edililor acest lucru.

Pugilistul român Bogdan Juratoni nu a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a fost învins la puncte în sferturile turneului preolimpic de la Vargas, din Venezuela, de germanul Xhek Paskali, în cadrul categoriei 75 de kilograme. Bogdan Juratoni nu va fi prezent la Jocurile Olimpice din Brazilia, de la Rio de Janeiro. Pugilistul român a fost învins la turneul preolimpic din Venezuela, de germanul Xhek Paskali, în sferturile de finală ale categoriei 75 de kg, cu o decizie la puncte, în unanimitate, scor 3-0. România va avea un singur reprezentant la box în turneul olimpic de la Rio: Mihai Nistor, la categoria +91 de kilograme.

Etapa a 4-a a Turului Franţei la ciclism, desfăşurată între Saumur şi Limoges pe distanţa a 237,5 kilometri, a fost câştigată de Marcel Kittel (Etixx). Germanul de 28 de ani şi-a trecut astfel în cont al 9-lea succes în Marea Buclă. Lucrurile importante ale rundei s-au întâmplat în ultimii 10 kilometri, după ce evadarea zilei care a cuprins patru rutieri a fost anihilată. Echipele au încercat să-şi plaseze sprinterii în poziţii cât mai favorabile înaintea ultimelor sute de metri, astfel că totul s-a redus la tactică. Etixx a fost echipa mai compactă în ultimul kilometru şi a reuşit să-l pună în valoare pe Marcel Kittel.

Germanul a declanşat un sprint devastator, căruia i-a rezistat doar francezul Bryan Cocquard (Direct Energie). De altfel, ca şi în ziua precedentă, departajarea s-a făcut la foto-finiş, avansul lui Kittel fiind infim. Pentru a fi declarat oficial învingătorul etapei, organizatorii au avut nevoie de câteva reluări ale imaginilor de la final. Kittel a fost declarat câştigător după 2-3 minute de la terminarea etapei. Peter Sagan (Tinkoff) a ocupat locul 3 şi a îmbrăcat pentru a treia zi tricoul galben. Cavendish, Greipel şi Kristoff s-au sufocat pe ultimii metri şi au încheiat în afara podiumului. Clasamentul general nu a suferit nicio modificare importantă la vârf, Sagan, Alaphilippe şi Vlaverde fiind în continuare pe podium.

PROGNOZA METEO
6 Iulie 2016

Instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse și cu caracter torențial, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, în prima parte a intervalului în vestul, nordul, centrul țãrii și la munte, apoi în regiunile estice, sudice, centrale și doar pe arii restrânse în rest. Izolat, cantitãțile de apã vor depãși 25…30 l/mp și va cãdea grindinã. Valorile termice vor fi în creștere în cea mai mare parte a țãrii, cu precãdere în regiunile extracarpatice, unde local vremea va deveni cãlduroasã. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 32 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, unde vor crea din nou disconfort. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 și 21 de grade.

Bucuresti

Vremea va deveni cãlduroasã, cu o maximã termicã de 30…31 de grade și disconfort în orele dupã-amiezii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate noaptea, în special în a doua parte, când va crește probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice și intensificãri ale vântului. Temperatura minimã va fi de 16…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *