Stiri pe scurt 6 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 6 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6 Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 6 ianuarie. In anul 2006, a încetat din viaţă cântăreţul american de blues, jazz şi soul Lou Rawls. A primit trei premii Grammy şi a înregistrat circa 60 de albume, a apărut într-o serie de producţii cinematografice şi de televiziune – între care Leaving Las Vegas -, şi şi-a împrumutat vocea unor personaje de desene animate. (n. 1 decembrie 1933).

Boboteaza celebrată de întreaga Ortodoxie. Zi plină de noroc în tradiţia populară. După liturghie, preotul şi enoriaşii merg la un lac, la un râu sau la un izvor, pentru slujba Sfinţirii Apelor. Preotul aruncă apoi, o cruce, iar tradiţia spune că cel ce reuşeşte să o scoată din apele reci ca gheaţa va avea noroc tot anul. În unele zone, se colindă, iar fetele îşi află ursitul în somn, dacă îşi pun busuioc sub pernă. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

Tot acum, se fac prorociri de an nou. Masa de prânz trebuie să fie la fel de bogată ca cea de Crăciun. În multe zone ale ţării, se oferă acum colivă, un produs din grâu pisat sau arpacaş fierte, îndulcit cu miere sau zahăr şi amestecat cu multă nucă. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. „Chiralesa” provine din neo-greacă şi înseamnă „Doamne, miluieşte!”. Exista credinţa că, strigând „Chiralesa”, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Peste 3.000 de persoane au stat, la coadă, în Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pentru a primi sticlele cu apă sfinţită oferite de Mitropolie la finalul slujbei de Bobotează oficiată în aer liber. La finalul slujbei, reprezentanţii Mitropoliei au împărţit 15.000 de sticle din plastic cu apă sfinţită, iar unele persoane s-au înghesuit să le primească.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării. Un camion a derapat pe pod între Voluntari şi Afumaţi (judeţul Ilfov), pe sensul către Urziceni. Accesul pe E 85 este permis până la Afumaţi, fiind instituit un filtru la ieşirea din Bucureşti. În Bucureşti, doi copaci au fost doborâţi de viscol. Un copac a căzut pe o maşină în zona Şoseaua Colentina, pompierii fiind solicitaţi pentru a interveni. O intervenţie similară a avut loc şi pe Calea Moşilor, după ce un copac a căzut pe carosabil. Nicio persoană nu a fost rănită.

În ceea ce priveşte traficul rutier din Bucureşti, poliţiştii anunţă că se circulă în condiţii de iarnă, însă nu sunt maşini blocate. Bucureştenii sunt nemulţumiţi că nu se intervine şi în zonele destinate pietonilor. Alţii bucureşteni preferă să vadă partea bună a vremii: se bucură de prima ninsoare. E-Distribuţie Muntenia anunţă că din cauza viscolului au fost afectate reţelele electrice din Giurgiu şi Ilfov, fiind probleme în localitatea Petrăchioaia (Ilfov) şi în localităţile Floreşti, Greaca, Zboiu (Giurgiu). Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupţi, chiciură depusă pe elemente de reţea.

Meteorologii au prelungit codul roşu de viscol pentru Constanţa, Tulcea, Buzău şi Brăila. Judeţul Constanţa este complet izolat după ce toate drumurile judeţene şi naţionale, dar şi A2, au fost închise din cauza viscolului puternic. Mai mulţi navetişti care se întorceau acasă după o noapte de muncă, din Buzău în localitatea Poşta Câlnău, au fost opriţi din drum din cauza ninsorilor, muncitorii devenind recalcitranţi, însă autorităţile nu au cedat.

Mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de viscol, în municipiul Constanţa, echipe ale E-Distribuţie Dobrogea şi de la Serviciul Spaţii Verzi intervenind pentru remedierea problemelor. Rafalele de vânt au doborât stâlpi de electricitate pe străzile Badea Cârţan şi Unirii, aceştia fiind practic susţinuţi de cabluri. Un stâlp de electricitate s-a prăbuşit la intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Mihai Viteazu. Poliţia Locală a blocat zonele pentru intervenţia autospecialelor firmei E-Distribuţie Dobrogea dotate cu macarale.

O grupă de militari acţionează cu un camion DAC 6×6 şi cu un autotrailer ”Tatra” pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Nicolae Bălcescu, pentru degajarea drumurilor şi deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite. Militari ai Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” din Constanţa intervin, vineri, pentru înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă din zona Dobrogei. Astfel, la solicitarea Centrului Naţional de Conducere Integrată, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, o grupă de militari acţionează cu un camion DAC 6×6 şi cu un autotrailer ”Tatra” pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Nicolae Bălcescu, pentru degajarea căii de acces şi deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite.

Aproape 60 de persoane din Braşov nu pot da, vineri, examenul pentru obţinerea permisului de conducere, proba practică fiind suspendată deoarece majoritatea şoselelor sunt acoperite de gheaţă. Examenul pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere a fost suspendat la solicitarea prefectului judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, carosabilul fiind acoperit cu mâzgă şi gheaţă pe majoritatea şoselelor braşovene.

Mai multe balize de semnalizare au fost rupte de vânt, vineri, pe autostrada Nădlac-Arad, fără să fie blocată circulaţia maşinilor, iar şoferii sunt sfătuiţi să fie prudenţi. Balizele au fost rupte de vânt pe toţi cei 30 de kilometri ai tronsonului Pecica-Nădlac al autostrăzii Nădlac-Arad.Cele mai multe balize de semnalizare au căzut pe partea mediană a autostrăzii, iar altele pe carosabil, fără a bloca circulaţia. Echipajele Poliţiei se află pe teren pentru a atenţiona şoferii asupra situaţiei, iar pe panourile electronice de pe autostradă sunt afişate mesaje de atenţionare. Autostrada Nădlac-Arad leagă România de vestul Europei.

Unele trenuri înregistrază întârzieri, din cauza vremii, viteza de circulaţie fiind adaptată la temperaturile scăzute înregistrate la nivelul solului. Nu sunt linii de cale ferată închise. Pe distanţa Alexandria – Zimnicea – Roşiori Est – Turnu Măgurele cât şi pe raza Sucursalei Reg.CF Constanţa, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului trenurile circulă cu tracţiune Diesel. Începând cu ora 06,00 şi pe raza SRCF Galaţi, din cauza viscolului puternic este permisă circulaţia trenurilor doar cu tracţiune Diesel sau electrică.

Unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor, întârzieri care punctual pot ajunge sau depăşi o oră, dar nu există curse aeriene anulate. Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu ninsoare şi vânt în rafale, care transportă zăpada la sol. Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo.

Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii optime şi sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene.Cursele Wizz Air spre Londra, Paris, Charleroi şi Stockolm, anulate din cauza condiţiilor meteo. Compania Wizz Air a anulat vineri cursele 3001/3002 Bucureşti – Londra – Bucureşti, 3051/3052 Bucureşti – Paris – Bucureşti, 3081/3082 Bucureşti – Charleroi – Bucureşti şi 3201/3203 Bucureşti – Stockolm – Bucureşti din cauza condiţiilor meteo, anunţă Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

De când a început să ningă, peste 600 de persoane fără adăpost au fost luate de pe străzi şi din staţiile de metrou sau tren şi cazate în cele trei centre de asistenţă socială ale Primăriei Municipiului Bucureşti, unde beneficiază de trei mese calde şi de asistenţă medicală. Zeci de oameni fără adăpost au fost luaţi de pe străzile Capitalei, începând din noaptea de joi spre vineri, şi transportaţi la centrele de cazare ale municipalităţii, sau la spitalele Primăriei Municipiului Bucureşti. Persoanele fără adăpost beneficiază, în afară de cazare, şi de alte servicii sociale.

Patronatele şi sindicatele sunt de acord cu decizia Executivului de a majora salariul minim brut pe economie, atrăgând însă atenţia că sunt necesare anumite măsuri complementare, cum ar fi defiscalizarea orelor suplimentare, prevedere care va ajuta producătorii şi exportatorii.Creşterea salariului minim pe economie va avea impact mai mare în anumite sectoare, cum ar fi industria alimentară, HORECA sau industria automotive, unde foarte mulţi salariaţi încasează salariul minim.

Însă, şi cei care au în prezent salarii brute de aproximativ 1.400 de lei vor solicita majorării ale veniturilor, după ce va fi aprobat noul nivel al salariului minim pe economie, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El arată că măsura Guvernului de a majora salariul minim brut pe ţară la 1.450 de lei/lună va avea un impact diferenţiat în funcţie de fiecare sector economic în parte. Acesta arată că pe de altă parte, companiile nu pot majora preţurile astel încât să includă creşterile salariale fiindcă, în principiu, cele productive au contractele încheiate cel puţin până pe trimestrul I. Ulterior, preţurile ar putea creşte, în funcţie de domeniul de activitate al companiilor, de marja de profit, de profitabilitatea autentică a sectorului etc.

Sebastian Ghiţă ar urma să fie citat de procurorii Parchetului General pentru audieri în dosarul deschis după apariţia înregistrării în care Traian Băsescu vorbeşte despre dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Procurorii de la Parchetul General vor să ataşeze ca probe la dosar toate înregistrările făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiţă înainte de dispariţie. De joi după-amiază, Sebastian Ghiţă figurează pe lista urmăriţilor naţionali după ce instanţa supremă a emis mandate de arestare în lipsă, pe motiv de încălcare a măsurii controlului judiciar.

Procurorii anticorupţie au cerut înlocuirea controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive pentru Sebastian Ghiţă în dosarul în care acesta este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. Procurorul a motivat cererea argumentând că înregistrările pe care Sebastian Ghiţă le-a lansat în spaţiul public în ultimele zile sunt făcute anterior dispariţiei acestuia şi că acesta ar fi premeditat sustragerea.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, Legea ”Dragnea” pentru eliminarea a 102 taxe, după ce CCR a declarat- constituţională, iar Parlamentul a respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului. Klaus Iohannis a cerut, vineri, 23 decembrie, reexaminarea legii care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, după ce judecătorii CCR au decis că legea este constituţională.

Klaus Iohannis a declarat, la şedinţa CSM, că nimeni nu este mai presus de lege, precizând că „nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ are pretenţia să fie deasupra legii dar sunt unii care chiar au impresia că li se cuvine” acest lucru. Preşedintele Iohannis a remarcat faptul că sunt politicieni care dau impresia că, dacă au dosar penal, condamnări tot sunt „băieţi buni” pentru că au luat multe voturi. Iohannis consideră că ar fi „o mare greşeală” dacă s-ar repeta „supunerea justiţiei politicului”, asemenea episoade mai întregistrându-se în trecut.

Klaus Iohannis a declarat că se va opune “cu toată greutatea funcţiei” unei legi a aministiei şi graţierii, cu referire la declaraţia noului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, potrivit căruia o astfel de lege ar fi de “bun augur”. Declaraţia preşedintelui vine după ce, miercuri, noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, după audierile din Parlament, că va susţine o lege a amnistiei.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, că firmele de salubritate care trebuie să se ocupe de deszăpezire în Bucureşti dau în această perioadă un test prin care vor dovedi dacă sunt eficiente sau nu, iar companiile care îl pică vor rămâne fără contract cu primăria. O raportare făcută de companiile de salubritate la ora 10:30 arată că în Sectorul 1 gradul de intervenţie pe străzile secundare este de 30-40%, în Sectorul 2 este de 65%, în Sectorul 3 este de 70-80%, în Sectorul 4 este de 75-80%, în Sectorul 5 e de aproximativ 50%, iar în Sectorul 6, de asemenea, aproximativ 50%. Gabriela Firea a precizat că ninsoarea va continua şi în zilele următoare, astfel încât deszăpezirea trebuie să se facă fără întrerupere, inclusiv pe străzile secundare, altfel Bucureştiul riscă să se blocheze din cauza nămeţilor.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu au declarat că autorităţile bulgare i-au înştiinţat că toate drumurile din afara oraşului Ruse sunt închise, cerând românilor să nu călătorească în Bulgaria până când vremea nu va reveni la normal. ANM a emis mai multe avertizări de tip cod roşu şi portocaliu pentru sud-estul ţării. Podul care leagă oraşele Calafat (România) şi Vidin (Bulgaria) a fost închis, vineri, circulaţiei rutiere, din cauza vremii, în urma unei decizii a autorităţilor bulgare.

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit controlat, din motive de securitate. Decizia a fost luată din cauza vremii nefavorabile, care a dus la deconectarea Unităţii 1 de la Sistemul Energetic Naţional. Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă va fi resincronizat la Sistemul Energetic Naţional imediat ce situaţia o va permite. Judeţul Constaţa se află sub cod roşu de viscol.

O adelescentă în vârstă de 15 ani din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea, care acuza dureri abdominale puternice, a fost salvată de pompierii botoşăneni, în condiţiile în care ambulanţa nu a putut ajunge la ea din cauza drumurilor blocate de zăpadă. Ea a fost preluată cu o şenilată a ISU Botoşani şi transportată la Centrul de Permanenţă de la Babadag pentru a primi asistenţă medicală de urgenţă. Două echipaje din cadrul Detaşamentelor de Pompieri Botoşani şi Dorohoi au fost detaşaste în judeţele Brăila şi Tulcea. Aceştia s-au deplasat cu o şenilată UTV şi o autofreză de zăpadă mulţifuncţională.

Trei persoane au fost rănite, pe Drumul Naţional numărul 72, care leagă Ploieştiul de Târgovişte, în urma coliziunii dintre două maşini, iar drumul care leagă Sinaia de Cota 1400 a fost închis circulaţiei, din cauza ninsorii. Accidentul a avut loc pe DN 72, pe raza localităţii Stoeneşti, fiind implicate două autoturisme. Mai multe echipaje ale Ambulanţei şi ISU Prahova au intervenit. Pompierii SMURD din Prahova au mers pe jos, doi kilometri, prin nămeţi, pentru a ajunge la o femeie în vârstă de 80 de ani care sunase la 112 spunând că îi este rău, în condiţiile în care ambulanţa nu a putut înainta în zăpadă. femeia era cunoscută cu afecţiuni cardiace. Femeia a fost transportată în cele din urmă la Spitalul din Mizil.

În ultima periodă tot mai multe bănci oferă condiţii avantajoase celor ce aleg să-şi încasează salariul “pe cardul” emis de banca respectivă. Taxe şi comisioanele sunt şterse cu buretele, ba mai mult clienţii beneficiază şi de mai multe servicii gratuite. În anii anteriori, Piraeus Bank şi apoi ING Bank au avut campanii susţinute pentru atragerea de noi clienţi. “Vino cu salariul la ING!”, “Portează-ţi banii!” sau “Cardul instant de salariu cu zero comision la retragerea de numerar de la orice bancomat din România” de la Piraeus Bank i-au convins pe mulţi să schimbe banca prin care îşi încasau până atunci banii.

O altă variantă a fost lansată de BCR, oferta incluzând comision zero de administrare a contului curent, a cardului de debit ataşat şi la retragerea şi interogare la bancomatele BCR. Cu toate că ofertele de până acum nu erau purtătoare de taxe şi comisioane, alte servicii bancare, cum ar fi plata facturilor prin debit direct sau mobile banking, erau contra cost.

Preţul monedei digitale Bitcoin a scăzut cu peste 20% în trei ore, valoarea sa de piaţă scăzând cu 1,25 milioane de dolari pe secundă, după ce în urmă cu câteva zile a trecut de 1.000 de dolari pentru prima dată în ultimii trei ani. Pierderea înregistrată de moneda digitală a fost atât de rapidă, încât valoarea sa de piaţă a scăzut cu 3 miliarde de dolari în doar 40 de minute, reducând capitalizarea de piaţă – valoarea tuturor monedelor bitcoin aflate în circulaţie – la 14,6 miliarde de dolari, de la 17,7 miliarde de dolari, înregistrând, astfel, o scădere de 17,5%.

Armata Ungariei a primit prima serie a rachetelor sol-aer Mistral-3, fabricate în Franţa, anunţă producătorul de armament MBDA. Primele rachete de tip Mistral-3 au ajuns în Ungaria, fiind aduse cu un avion militar de tip AN-26. Contractul pentru achiziţionarea rachetelor sol-aer a fost semnat în august 2014 de Ministerul ungar al Apărării, având valoarea de câteva miliarde de forinţi (milioane de euro). Achiziţia este primul pas timid în sensul modernizării capacităţilor de apărare antiaeriană, ţinând cont de schimbarea contextului politic sub ameninţarea rusă, după zeci de ani de minimizare a necesităţilor.

O instanţă din Turcia i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi ofiţeri, acestea fiind primele verdicte anunţate în urma proceselor deschise în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie. Cei doi ofiţeri, un colonel şi un major din cadrul jandarmeriei, care erau staţionaţi în oraşul Erzurum, au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea Constituţiei. Având în vedere numărul mare de suspecţi, abia acum au început procesele referitoare la lovitura de stat eşuată şi se estimează că vor dura mai multe luni. Pe data de 29 decembrie a început procesul în care 29 de ofiţeri de poliţie sunt acuzaţi că nu ar fi asigurat protecţia preşedintelui turc Recep Erdogan.

Japonia a anunţat, că îşi recheamă temporar ambasadorul din Coreea de Sud, drept răspuns la ridicarea unei statui ce simbolizează femei sud-coreene forţate să lucreze în bordeluri militare nipone în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două naţiuni au convenit, în anul 2015, că problema „femeilor de reconfortare”, care a afectat îndelung relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud, va fi „în cele din urmă şi ireversibil” rezolvată dacă toate condiţiile acordului, care implică prezentarea de scuze din partea Japoniei şi un fond destinat victimelor, vor fi îndeplinite.

Statuia, care înfăţişează o tânără desculţ stând pe un scaun, a fost ridicată în apropiere de consulatul Japoniei din oraşul sud-coreean Busan la finalul anului trecut. Tokyo l-a rechemat temporar pe ambasadorul din Seul, Yasumasa Nagamine, şi pe consulul general din oraşul Busan, Yasuhiro Morimoto, a declarat într-o conferinţă de presă Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului nipon Shinzo Abe.

Combatanţi Stat Islamic au atacat, un avanpost şi o secţie de Poliţie din Irak, în apropiere de oraşul Tikrit, iar cel puţin zece persoane au murit. Primul bilanţ al victimelor anunţă cel puţin zece morţi şi doisprezece răniţi din rândul membrilor forţelor de securitate. Postul militar situat la Al Dour a fost atacat puţin după miezul nopţii. Doi kamikaze şi o maşină-capcană au fost folosite în atac, iar doi poliţişti şi doi militari au murit. Un comando a atac în acelaşi timp o secţie de Poliţie din apropiere. Membrii săi au incedniat clădirea înainte de a fugi.

Poliţia turcă a arestat 18 persoane despre care se crede că ar avea legătură cu atenatul comis joi la Izmir, soldat cu doi morţi şi zece răniţi, care a fost atribut militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Un agent de poliţie şi un funcţionar au fost ucişi în atentatul cu vehicul-capcană comis joi după-amiază în faţa unei instanţe judiciare din oraşul turc Izmir, alte zece persoane fiind rănite. Forţele de intervenţie i-au împuşcat mortal pe doi dintre autorii atentatului, în timp ce al treilea este căutat activ de autorităţi. Concluziile preliminare ale investigaţiei indică că grupul insurgent Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ar fi comis atentatul de la Izmir.

Şefii comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA au confirmat, în Senat, concluziile privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial, respingând scepticismul exprimat de Donald Trump şi declanşând practic o dispută între serviciile secrete şi preşedintele-ales. James Clapper, directorul Serviciilor de informaţii americane, a declarat joi seară, în cursul audierilor în Senatul SUA, că agenţiile secrete sunt acum „mai convinse” decât erau în octombrie 2016 că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacuri cibernetice asupra serverelor Partidului Democrat.

Marii Britanii îi lipseşte experienţa în ceea ce priveşte negocierile internaţionale ca urmare a apartenenţei îndelungate la Uniunea Europeană, iar acest lucru ar putea îngreuna discuţiile, a declarat premierul norvegian Ema Solberg, care a adăugat că se teme de un „Brexit foarte dur”. Oficialul norvegian şi-a exprimat speranţa că Londra va reuşi să ajungă la un acord prin care Marea Britanie să rămână în relaţii strânse cu UE, însă a subliniat că este o sarcină foarte dificilă.

Deşi nu este membră a Blocului comunitar, Norvegia are acces la piaţa comună a UE şi permite libera circulaţie a angajaţilor din state UE. De asemenea, Oslo contribuie la bugetul Uniunii Europene şi este parte a acordului Schengen. Unii britanici sunt de părerea că relaţiile M.Britanii cu UE după Brexit ar trebui să aibă la bază modelul norvegian, însă sunt voci care cer ca Marea Britanie să părăsească în totalitate piaţa comună şi uniunea vamală.

Ministerul rus al Apărării a început să reducă numărul forţelor militare din Siria în concordanţă cu un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin. Grupul naval al portavionului Amiral Kuzneţov va fi primul care pleacă din zona de conflict. În concordanţă cu decizia comandantului suprem al armatei Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării începe să reducă numărul forţelor armate din Siria.

SPORT

Budescu a refuzat Steaua pentru Steaua Roşie. Presa de la Belgrad anunţă că mijlocaşul a ajuns la un acord cu fosta câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni şi este aşteptat să semneze în zilele următoare. Sârbii i-au pregătit românului un contract mult mai avantajos decât cel oferit de Becali. Budescu va primi 50.000 de euro pe lună, înţelegerea urmând a fi parafată pe doi ani. Cu un asemenea salariu, Budescu va deveni cel mai bine plătit jucător din campionatul Serbiei. Pentru a face o comparaţie, Becali îi oferea 20.000 de euro pe lună, precum şi o primă de instalare de 200.000 de euro.

Înainte de ASU n-a fost nimic. Sau, a fost, dar cu atât de mult timp în urmă, încât nimeni nu mai este azi în viaţă, dintre cei care au apucat acele timpuri, ca să poată împărtăşi experienţa vieţii de suporter cu griji de patron. ASU Poli Timişoara. Prima echipă de fotbal care le aparţine cu adevărat suporterilor în România. O experienţă absolut bizară la momentul startului, în 2012, în continuare izolată de restul sistemului. Absolut tot ceea ce au făcut bănăţenii în ultimii patru ani şi jumătate este o premieră. Pe bâjbâite şi anevoie, cu entuziasm şi stângăcii, învăţând din greşeli şi lovindu-se de o rezistenţă majoră din partea celorlalţi participanţi la competiţie, grupul de suporteri care a pornit la drum după falimentul grupării lui Marian Iancu a ajuns în Liga 2.

Nicolae Stanciu primeşte o nouă şansă la Anderlecht. Românul a fost lăsat pe banca de rezerve în ultimele partide, însă antrenorul Rene Weiler va fi practic obligat să-l folosească pe Stanciu. Presa belgiană notează că algerianul Sofiane Hanni va pleca la echipa naţională pentru Cupa Africii pe naţiuni, competiţie ce se va desfăşura în perioada 14 ianuarie – 5 februarie. De asemenea, Acheampong va fi şi el indisponibil astfel că Weiler va fi nevoit să-l trimită în primul „unsprezece” pe român. Stanciu a fost transferat de Anderlecht vara trecută pentru o sumă ce poate ajunge la 9,8 milioane de euro, cea mai importantă mutare din istoria campionatului belgian. Dată fiind suma de transfer, aşteptările au fost extrem de mari, iar mijlocaşul român nu a fost întotdeauna la înălţime motiv pentru care nu prea a mai prins echipa în ultima perioadă.

Vlad Chiricheş (27 de ani) a tras tare de Sărbători pentru a se recupera după întinderea la bicepsul femural stâng, accidentare suferită la remiza din campionat, cu Fiorentona, scor 3-3. Presa din Italia anunţă că fundaşul român a reintrat în lotul lui Maurizio Sarri şi se pregăteşte cu colegii săi, după ce perioada petrecută cu fizioterapeuţii echipei. Sarri are probleme mari de lot înaintea meciului cu Sampdoria, din Serie A, după ce Raul Albiol e suspendat, Hysaj e indisponibil, iar Ghoulam şi Koulibaly vor pleca la Cupa Africii pe Naţiuni, în timp ce Chiricheş, deşi a reintrat în lot, încă nu este la 100% din punct de vedere fizic, după ce a petrecut o săptămână în sala de recuperare.

Fostul jucător al echipei de Liga 1 CSM Poli Iaşi, Alexandru Creţu (24 ani), a declarat, la reunirea lotului formaţiei ieşene, că transferul la Olimpia Ljubljana, campioana en titre a Sloveniei, este un vis implinit. Mijlocaşul a adăugat că speră să ajungă la un club mare din Europa. Alexandru Creţu a semnat un contract pentru o perioadă de trei ani şi jumătate cu Olimpia Ljubljana, clubul ieşean CSM Poli primind suma de 100.000 de euro.

Golgheterul echipei FC Botoşani, Istvan Fulop (26 ani), nu s-a prezentat joi la reunirea lotului. Atacantul care în prima parte a sezonului Ligii 1 a înscris de 7 ori în cele 12 apariţii pe teren a primit acceptul conducătorilor botoşăneni pentru a merge în Ungaria să efectueze vizita medicală şi a negocia un eventual transfer la Diosgyori VTK, club situat pe locul 9 din 12 în prima ligă. Istvan Fulop a efectuat primele teste medicale şi fizice în Debrecen, urmând ca astăzi să fie supus unor noi teste. Dacă va trece examenul medical, atacantul originar din Târgu Mureş va ajunge la negocierea contractului cu Diosgyori, anunţă şi site-ul oficial al formaţiei maghiare.

Antrenorul principal al FC Botoşani, Leo Grozavu, este foarte nemulţumit de modul cum a programat Liga Profesionistă de Fotbal acest sezon competiţional al Ligii 1 şi de faptul se va relua campionatul pe 4 februarie, când majoritatea terenurilor vor fi impracticabile. Gruparea din Nord-Est-ul ţării şi-a reluat pregătirea pe 5 ianuarie. FC Botoşani s-a reunit pentru a pregăti partea a doua a campionatului, dar până în momentul de faţă nu a reuşit să facă niciun transfer şi nici nu sunt şanse mari să aducă vreun jucător important în această iarnă. Faptul că se vorbeşte doar de plecări de la FC Botoşani şi că nu se anunţă niciun transfer important, îl nemulţumeşte pe antrenorul Leo Grozavu. Acesta a declarat că dacă mai pleacă şi alţi jucători de la echipă, e posibil să renunţe şi el, deoarece nu mai are pe cine pregăti.

Jucătorii Stelei au fost nevoiţi să meargă în această dimineaţă la Institutul Naţional de Medicină Sportivă pentru a efectua vizita medicală. Denis Alibec a efecutat vizita medicală alături de noii săi colegi, în timp ce Boldrin şi Niţă au lipsit. Boldrin încă nu a revenit din Brazilia, în timp ce Niţă va efectua testele la Policlinica Chiajna. Gabi Tamaş a fost jucătorul care a atras toate privirile la INMS. Deşi aproape tot sudul ţării se află sub cod roşu, fundaşul s-a prezentat la vizita medicală în pantaloni scurţi. Golubovici, Chitoşcă, Vâlceanu, Aganovici, Enceanu, Dan Popescu şi Mitrea au absentat, însă ei sunt fotbaliştii care nu intră în planurile de viitor ale lui Reghecampf.

Barcelona a pierdut, scor 1-2, primul meci al dublei manşe cu Athletic Bilbao din optimile Cupei Regelui Spaniei, iar la final fundaşul Gerard Pique a acuzat arbitrajul susţinând că formaţia lui Luis Enrique trebuia să primească două lovituri de pedeapsă. Catalanii au reclamat vehement şi în timpul partidei neacordarea unor penalty-uri după ce Pique şi Neymar au fost faultaţi de Iraizoz şi Etxeita. De fiecare dată, arbitrul Fernandez Borbalan a ignorat faza şi a lăsat jocul să continue. Cu toate acestea, Athletic Bilbao a terminat partida de pe San Mames cu doi oameni mai puţin pe teren, după ce Raul Garcia şi Iturraspe au fost eliminaţi.

Florin Cernat va continua la Voluntari. Dan Leasă, managerul general al grupării ilfovene, a declarat că fotbalistul în vârstă de 36 de ani va continua la FC Voluntari. În această pauză de iarnă, Cernat a fost ofertat de Dinamo, Steaua sau Astra. Cei mai aproape de transferul mijlocaşului au fost cei de la Dinamo, dar negocierile s-au oprit în momentul în care Voluntari a cerut şi sumă de transfer. Contractul lui Cernat cu FC Voluntari expiră la finalul sezonului.

Echipa masculină de baschet Phoenix Galaţi a anunţat că nu poate ajunge la Sibiu, pentru meciul de sâmbătă cu echipa locală CSU, din cauza vremii nefavorabile. Datorită faptului că în zona Galaţi, Brăila, Buzău s-a instituit codul roşu de viscol, echipa CS Phoenix Galaţi se află în imposibilitatea efectuării deplasării la Sibiu pentru jocul din cadrul LNBM programat în ziua de sâmbătă, 07.01.2017, ora 18,00. Jocul se reprogramează pentru ziua de duminică, 08.01.2017, ora 18,00.

Sâmbătă sunt programate alte două meciuri din etapa a 15-a a Ligii Naţionale de baschet masculin, Municipal Olimpic Baia Mare — CSM CSU Oradea (Sala Polivalentă Lascăr Pană — Baia Mare, 17,30), BCMU Piteşti — U-Banca Transilvania Cluj (Sala Trivale — Piteşti, 20,30, Digi Sport), iar duminică alte două, BC Mureş Tg Mureş — CS Dinamo Bucureşti (Sala Sporturilor — Tg. Mureş, 18,00, Digi Sport) şi BC SCM Timişoara — Steaua CSM Eximbank (Sala Constantin Jude, 20,00, Digi Sport).

Alibec este singurul jucător al Astrei care trece sub comanda lui Reghecampf în această perioadă de mercato. Conducătorii echipei campioane dezmint orice negociere despre posibile transferuri ale lui Morais sau Teixeira şi se declară deranjaţi de declaraţiile publice ale finanţatorului Gigi Becali. De asemenea, conducerea Astrei îi atrage atenţia lui Gigi Becali că vor fi nevoiţi să se adreseze comisiilor de specialiatate în cazul în care finanţatorul echipei roş-albastre va mai continua cu asemenea afirmaţii. În urmă cu doar două zile, Gigi Becali a declarat că a ajuns la un acord cu Junior Morais şi jucătorul va veni din vară.

Virgil Lăscărache a făcut parte din lotul cu care Steaua câştigat titlul în sezonul 1997-1998. Avea doar 18 ani atunci şi era considerat un jucător de perspectivă. Acum, a ajuns să lucreze ca taximetrist pentru a se întreţine. Lăscărache este unul dintre jucătorii care au fost înzestraţi cu un talent peste medie, dar pe care n-au ştiut cum să-l gestioneze. A ajuns la Steaua în 1997, pe când avea doar 18 ani. Surprinzător, a fost transferat de la Inter Dunărea Giurgiu la propunerea lui Stelian Ogică. Era considerat atunci ”noul Ilie Dumitrescu” şi făcea parte din echipa de seniori, care era pregătită de Mihai Stoichiţă. Acum, Lăscărache este taximetrist, meserie din care-şi câştigă existenţa. După ce a plecat de la Steaua a mai jucat pentru Electromagnetica, Inter Gaz, Dunărea Giurgiu, Adunaţii Copăceni şi Nova Force Giurgiu, însă n-a confirmat niciodată aşteptările.

Jucătoarea cehă de tenis Katerina Siniakova (52 WTA), a câştigat, scor 1-6, 6-4, 6-4, meciul disputat cu Johana Konta în semifinalele turneului de la Shenzhen (China), dotat cu premii în valoare totală de 626,750 de dolari, şi a obţinut calificarea în ultimul al act al competiţiei asiatice. Partide dintre cele două sportive a durat o oră şi 45 de minute. Katerina Siniakova este cea care a învins-o pe Simona Halep (4 WTA) în optimile de finală ale turneului din Shenzhen.

Primul set i-a revenit Johanei Konta, care a început în forţă. Sportiva din Marea Britanie s-a distanţat rapid la 5-0, după trei break-uri în primele cinci game-uri. La acest scor, Siniakova a reuşit să-şi adjudece serviciul numărului zece mondial, iar scorul devenea 5-1. Pentru accederea în finala turneului asiatic, Siniakova va încasa un cec în valoare de 81,251 de dolari şi 180 de puncte în clasamentul WTA. În finală, Katerina Siniakova o va întâlni pe Alison Riske (SUA, 39 WTA), favorita numărul opt la debutul competiţiei din China, care a trecut de Camila Giorgi în semifinale, scor 6-3, 6-3.

Lotul echipei CSM Poli Iaşi s-a reunit, fără noutăţi, în această după-amiază la stadionul din Copou. La primul antrenament al anului au participat 20 de jucători, dintre care trei juniori. Au lipsit motivat patru fotbalişti, Caparco, Grahovac, Sato şi Mitic urmând să facă joncţiunea cu lotul în zilele următoare. Echipa din Liga 1 se va pregăti în Copou până pe data de 12 ianuarie, când se va pleca într-un stagiu centralizat în Antalya. Ieşenii vor sta în Turcia până pe 27 ianuarie, timp în care vor juca cinci meciuri amicale.

Jucătorul român de tenis Marius Copil (132 ATP) a pierdut, vineri dimineaţă, scor 4-6, 6-7, meciul disputat cu Maximilian Marterer (Germania, 176 ATP) în sferturile de finală ale turneului challenger din Bangkok (Thailanda), dotat cu premii în valoare totală de 50.000 de dolari. Partida dintre cei doi sportivi a durat o oră şi 28 de minute. Pentru accederea în semifinale, Maximilian Marterer şi-a asigurat un cec în valoare de 2,510 de dolari şi 29 de puncte în clasamentul ATP. În penultimul act al turneului din Bangkok, germanul îl va întâlni pe Blaz Kavcic (Slovenia), locul 217 în ierarhia mondială.

PROGNOZA METEO
6 Ianuarie 2017

Vremea se va rãci accentuat, devenind geroasã ziua în vest, centru și nord, iar noaptea în toatã țara. Cerul va fi înnorat și va ninge pe arii extinse în regiunile din sud, est și centru. În Dobrogea, Muntenia și Moldova ninsorile vor fi local mai însemnate cantitativ, iar vântul va continua sã prezinte intensificãri susținute, viscolind și spulberând zãpada și determinând scãderea semnificativã a vizibilitãții. În cursul nopții, ninsorile vor deveni în general slabe cantitativ, dar vântul, deși în diminuare, va mai avea intensificãri în regiunile estice, unde va continua sã viscoleascã și sã spulbere zãpada. Intensificãri ale vântului se vor semnala și în vestul și sud-vestul teritoriului, însã la cote mai reduse și numai pe arii restrânse în Oltenia zãpada va fi spulberatã. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -12 și 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -21 și -11 grade.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasã noaptea. Temporar va ninge, în general moderat cantitativ, iar vântul va continua sã prezinte intensificãri în cursul zilei, viscolind și spulberând zãpada. Spre searã vântul va slãbi semnificativ în intensitate, iar pe parcursul nopții numai trecãtor va ninge slab. Temperatura maximã va fi de -4…-3 grade, iar cea minimã de -13…-11 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *