Stiri pe scurt 6 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 6 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 6 februarie. In anul 1945, a intrat în vigoare Decretul-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.

Cea mai mare manifestaţie din România, de după 1989, a strâns la Bucureşti jurnalişti din toate colţurile ţării. Corespondenţii de la BBC, Euronews, Al Jazeera sau CCTV din China au transmis, alături de jurnaliştii români, evenimentele din ultimele zile din Piaţa Victoriei. Protestele din România la care au participat sute de mii de manifestanţi au atras atenţia presei internaţionale, astfel că la noi în ţară au venit jurnalişti de la cele mai importante televiziuni sau publicaţii străine, care au transmis live protestele din Piaţa Victoriei.

Printre primii care au ajuns în Bucureşti au fost jurnaliştii bulgari de la B TV, urmaţi de colegii lor de la On Air, Bulgaria şi Nova Tv, Bulgaria. Al Jazeera, cea mai mare staţie de ştiri din Orient şi-a trimis corespondenţii pentru a transmite live imagini din faţa Guvernului României. Cu cât protestele s-au amplificat, cu atât numărul jurnaliştilor străini a crescut. Duminică, seara în care a fost cel mai mare număr de protestatri, au transmis live CCTV din China, Rai 3, Italia, PTC TV din Serbia, Rusia 1, CNN, BBC, Cehia TV, News 24 America şi Euronews.

Pe lângă scandări şi pancarde cu mesaje tranşante pentru guvernanţi, românii prezenţi, în Piaţa Victoriei din Capitală au planificat un moment special care a impresionat o lume întreagă: şi-au aprins lanternele de la telefoanele mobile, toţi, la oră fixă. Momentul incredibil, cu marea de luminiţe, a fost imortalizat de presă, dar şi de amatorii prezenţi la faţa locului, ca simbol al speranţei. Duminică, la ora 21.00, piaţa a fost luminată de lanternele a sute de mii de telefoane.

Peste 200 de persoane s-au strâns, în faţa Ambasadei Române din Sofia, în semn de solidaritate pentru românii care au protestat zilele acestea în piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Manifestanţii au adus cu ei steagurile României şi Bulgariei, dar şi pancarte cu diferite mesaje: ”România, Bulgaria te susţine” sau ”Uniţi împotriva corupţiei”. Evenimentul, organizat de bulgarii care au vrut să îşi arate sprijinul pentru protestele anti-corupţie ce se desfăşoară în ţară zilele acestea, a atras atenţie masivă pe platforma de socializare Facebook. Mii de români au trimis mesaje şi fotografii arătându-şi recunoştinţa pentru gestul de solidaritate al vecinilor bulgari.

Elevii sunt în vacanţă în perioada 4 februarie – 12 februarie 2017, acesta fiind perioada care separă cele două semestre. Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri. Elevii de liceu de clasa a XII-a vor urma cursuri doar 32 de săptămâni şi vor termina şcoala pe 26 mai. Elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile pe 9 iunie.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD reunite, că parlamentarii social-democraţi susţin în continuare guvernul Grindeanu şi că Executivul nu are de ce să demisioneze. Întrebat despre anumite voci care susţin că protestatarii au fost coordonaţi din spate de cineva din opoziţie, Dragnea a explicat că nu vrea să ”deschidă aceste subiecte” acum, dar că va discuta cu colegii săi ”cât de curând”. Dragnea a mai spus că premierul Grindeanu şi ministrul de Justiţie, Florin Iordache, vor avea o discuţie „după ce pică moţiunea de cenzură”, urmând ca premierul să ia o decizie în privinţa demiterii acestuia.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan,a declarat că premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei trebuie să demisioneze, la fel şi Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor, afirmând că ar fi sfidător să avem „făcături” de dezbatere în Parlament. PNL consideră că premierul Sorin Grindeanu trebuie să îşi dea demisia , la fel şi Florin Iordache şi „să nu mai emită nicio pretenţie de consultare şi de dialog pe o ordonanţă pe care a executat-o strict în beneficiul lui Liviu Dragnea”

Turcan susţine că nu există nici cel mai mic angajament că majoritatea parlamentară va urmări respectul faţpă de lege, instituţii puternice, susţinerea justiţiei, lupta împotriva corupţie. Întrebată dacă PNL este pregătit să vină la guvernare, Turcan a susţinut că ar fi lipsit de realism şi onestitate ca un partid de 20% să pretindă să vină la guvernare. Cât priveşte consultările propuse de Grindeanu, Turcan a susţinut că premieurl nu înţelege ce aşteaptă oamenii. Raluca Turcan a purtat în conferinţa de presă o banderolă albă pe care scria „Demisia”, acelaşi însemn este purtat de mai mulţi liberali la Parlament.

Parlamentarii USR au anunţat, că vor vota împotriva bugetului pe 2017, susţinând că proiectul este nerealist, cheltuielile fiind subevaluate, iar încasările supraevaluate. El a acuzat şi faptul că deficitul prognozat este prea aproape de 3%, dar a acuzat şi faptul că domeniului Apărare nu i-a fost alocat 2% din PIB. La rândul său, deputatul Cristian Ghinea a vorbit despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală. El a reamintit faptul că USR a solicitat comasarea PNDL cu fondurile europene. Cristian Ghinea s-a arătat sceptic cu privire la şansa ca amendamentele referitoare le PNDL, depuse de USR, să treacă de plen.

Parlamentarii USR au cerut, dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14/2017, care abrogă modificarea Codurilor penale, motivul invocat fiind că nimeni din Executiv nu şi-a asumat greşeala promovării „ordonanţei nocturne”, iar guvernul se confruntă cu o lipsă majoră de credibilitate. El a mai spus că parlamentarii USR continuă să susţină şi retragerea proiectului de lege depus de guvern cu privire la graţiere, întrucât „s-a pornit de la un proiect prost de la început, un proiect care avea ca scop cu totul altul, un scop ascuns decât cel care era enunţat în actele înaintate”.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a spus,că momentul în care Executivul a aprobat OUG pentru modificarea Codurilor penale s-a dovedit a fi „din start o nenorocire”, fiind „marţi, 13, noaptea” şi a apreciat că este decizia cetăţenilor dacă vor continua protestele. El a spus că, indiferent de decizia protestatarilor, USR îi va susţine din Parlament.

Nouă trenuri au întârzieri, până la 200 de minute din cauza unei defecţiuni la linia de alimentare cu energie electrică între staţiile Timişu de Sus şi Dârste. Firul care alimentează cu energie electrică a fost rupt pe o porţiune de 150 de metri. Din acest motiv, nouă trenuri au întârzieri de la 80 de minute până la 200 de minute. Între trenurile care înregistrează întârzieri mari este InterRegio care circulă pe ruta Satu Mare -Bucureşti Nord (200 de minute) sau trenul Regio care circulă pe ruta Braşov – Ploieşti – Bucureşti (180 de minute).

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a depus la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare în dosarul Referendumului, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, instanţa stabilind primul termen pentru data de 15 februarie. Acţiunea este o cale extraordinară de atacat. Potrivit legii, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că va fi pus în dezbatere publică un proiect de lege privind modificarea codurilor penale pentru ca anumite articole să fie puse în acord cu deciziile CCR, acesta precizând că era nevoie de o ordonanţă de urgenţă. El a precizat că îşi asumă legea aşa cum a prezentat-o „şi cum va fi şi azi supusă în dezbatere publică”. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, că săptămâna viitoare va cere demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, ca urmare a modului deficitar de a comunica pe tema OUG pe Justiţie, el arătând că i-a ”lăsat” câteva zile necesare pentru a trece bugetul de Parlament.

Peste 61% din respondenţii unui studiu eJobs au declarat că sunt fericiţi la actualul loc de muncă, în timp ce 6% sunt nefericiţi în toate planurile profesionale, iar 17% au un nivel mediu de mulţumire faţă de jobul lor actual. În ansamblu, 26% din respondenţi s-au declarat în totalitate fericiţi la locul lor de muncă, din toate punctele de vedere, în timp ce 6% din participanţii la sondaj au răspuns negativ la toate întrebările. Dintre cei care au spus că se bucură de echilibru între viaţa personală şi cea profesională, 4 din 10 au menţionat că îşi doresc să poată avea un impact mai mare în companie sau în societate prin munca lor.

În acelaşi timp, o treime dintre cei care au precizat că nu văd impactul muncii lor sunt totuşi foarte pasionaţi de ceea ce lucrează zi de zi. Mulţumirea la locul de muncă a fost evaluată prin intermediul a cinci factori ai fericirii, consideraţi importanţi în viaţa profesională de către realizatorii studiului: pasiunea, onestitatea, echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, impactul activităţii în cadrul companiei şi evoluţia în carieră. eJobs a derulat, în perioada octombrie-noiembrie 2016, sub umbrela campaniei #HappyLaJob, un sondaj online la care au participat peste 123.000 de români, atât angajaţi, cât şi antreprenori, directori de companii sau bloggeri din toată ţara.

Toţi conducătorii de instituţii care depăşesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în faţa legii penale, avertizează Ministerul Finanţelor. Iar pentru asigurarea derulării în bune condiţii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în infrastructură, comisiile reunite au adoptat următorul amendament: „Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepţia acţiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare şi pentru eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menţine răspunderea în faţa legii pentru cheltuirea banului public: „În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) şi (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice”. În cadrul dezbaterilor din Parlament (comisiile reunite pentru Buget-Finanţe şi Bănci), reprezentanţii Ministerului Finanţelor au susţinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit duminică la emisiunea ”Viaţa Satului” despre posibilitatea de a confecţiona 12 milioane de plăpumi pentru ”săracii” din România. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a mai condus acelaşi minister în Cabinetul Năstase, iar cariera şi-a început-o în 1973 ca şef al unei Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din judeţul Mehedinţi. El s-a mai remarcat prin iniţiativa de introducere a pensiilor speciale pentru parlamentari, dar şi prin faptul că a solicitat asigurarea cazării de către Camera Deputaţilor chiar dacă a menţionat apartamente în Bucureşti în declaraţia de avere.

Românii şi turcii preferă ca temperatura din camera în care dorm să fie de 25 de grade Celsius, la polul opus fiind britanicii şi germanii, care acceptă temperaturi sub 15 grade. Potrivit studiului, 18% din români consideră că o temperatură de 25 de grade Celsius sau chiar mai mare este optimă pentru odihna din timpul nopţii. Alţi 27% din cei chestionaţi văd potrivită pentru dormitor o temperatură de 23-24 de grade Celsius, proporţie egală cu a celor care ar prefera doar 20-21 de grade Celsius.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii italieni, 34% din aceştia preferă să doarmă la 18 sau 19 grade Celsius. Temperatura în dormitor de 18 grade este, de asemenea, preferată de 22% din germani. Conform studiului, o treime din populaţia Turciei alege să-şi petreacă nopţile în dormitor la temperaturi de 25 de grade sau chiar mai mari. Astfel, nopţile turcilor se situează în topul clasamentului. Un sfert din populaţia Suediei şi Cehiei acceptă temperaturi de 20 de grade.

Un incendiu a izbucnit, luni dimineaţa, la o fabrică de conserve din localitatea Glina, judeţul Ilfov, nefiind înregistrate victime. Incendiul a fost localizat. Incendiul a fost stins de pompieri. Focul se manifestă în interiorul unui depozit şi la nivelul acoperişului fabricii, suprafaţa afectată fiind de 300-400 mp. În interior sunt cartoane, material lemnos şi alimente depozitate în respectivul spaţiu unde a izbucnit incendiul. La faţa locului intervin zece autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Până la momentul transmiterii ştirii nu au fost înregistrate victime.

Un drum judeţen din Arad şi 80 de hectare de terenuri au fost inundate în urma revărsării Crişului Alb, apa de pe carosabil ajungând la 40 – 50 de centimetri. Autorităţile au avertizat şoferii să evite zona. Drumul judeţean Dieci-Revetiş din judeţul Arad este inundat pe două porţiuni, de apele râului Crişul Alb, care s-au revărsat în urma topirii zăpezii şi a ploilor. În aceeaşi zonă au fost inundate aproximativ 70-80 de hectare de terenuri agricole. Comuna Dieci se află în estul judeţului, la circa 100 de kilometri de municipiul Arad.

Patru cetăţeni afgani şi un indian, între care un copil de 5 ani, solicitanţi de azil în România, au fost prinşi, în apropierea localităţii de frontieră Clarii Vii, judeţul Timiş, când încercau să iasă ilegal din ţară. Cei cinci, trei bărbaţi, o femeie şi un copil – au fost conduşi la sediul Poliţiei de Frontieră Jimbolia pentru cercetări. Patru dintre persoanele prinse sunt din Afganistan (doi bărbaţi în vârstă de 24 şi 31 ani, o femeie în vârstă de 29 ani şi fiul acesteia în vârstă de 5 ani) şi una din India (un bărbat în vârstă de 42 de ani), toţi solicitanţi de azil în România.

Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César nu va avea în acest an un preşedinte al juriului, după ce regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la această funcţie. Academia care acordă Premiile César a hotărât să nu aibă un preşedinte al juriului. „Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte repre”, a transmis, sâmbătă, Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma, academia care decernează aceste trofee. Gala de decernare a premiilor César va avea loc pe 24 februarie la Paris. Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, regizorul Roman Polanski s-a recuzat.

Lady Gaga a plonjat de pe acoperişul stadionului NRG din Houston şi s-a „scăldat” în lumina a sute de drone, într-un show aerian spectaculos. Totuşi, spectacolul oferit de Lady Gaga a fost destul de reţinut faţă de standardele vedetei. Lady Gaga şi-a schimbat doar de două ori vestimentaţia în timpul concertului, lăsând muzica să răsune, într-un show de douăsprezece minute. Cântăreaţa a început prin a intona imnul lui Woody Guthrie despre drepturile civile, ca o mustrare blândă, dar care atrage subversiv şi subtil atenţia asupra administraţiei Trump; apoi, a cântat „Born This Way”, imnul ei despre acceptare şi incluziune.

„No matter black, white or beige… I was born to be brave/ Nu contează dacă eşti negru, alb sau bej … M-am născut să fiu curajos”, a cântat Gaga în faţa unei audienţe de telespectatori americani aproximată la 110 milioane. Dar Gaga s-a abţinut de la predici moralizatoare. Vedeta a spus pur şi simplu: „Suntem aici pentru a te face să te simţi bine” (şi, mai târziu, „Salut mama!”). Înaintea Super Bowl, vedeta a declarat că show-ul va fi „despre diversitate” şi va celebra „spiritul de egalitate”. Şi, în timp ce, în acest spectacol nu a eclozat dintr-un ou (ca la gala Premiilor Grammy din 2011) şi nu s-a acoperit în vopsea ce se asemăna sângelui (precum în turneul Monster Ball din 2009), show-ul de la Super Bowl a fost cu siguranţă spectaculos.

Papa Francisc, un fan avid al sportului, a intrat în frenezia Super Bowl. Suveranul pontif a transmis un mesaj video care a fost proiectat pe NRG Stadium din Houston, în timpul meciului dintre echipele de fotbal american New England Patriots şi Atlanta Falcons. Papa Francisc a declarat că evenimentele sportive de tipul Super Bowl sunt „profund simbolice” şi demonstrează că oamenii au posibilitatea de a clădi o lume în care domneşte pacea. Materialul video a fost postat de directorul Biroului de Presă de la Vatican pe Twitter. Un purtător de cuvânt de la Vatican a anunţat că mesajul va fi proiectat pe ecranele de pe stadionul NRG din Houston.

Papa Francisc este un fan avid al sportului şi a vorbit des despre cum sportul poate aduce transformări benefice în societate. Suveranul pontif a transmis un mesaj şi în cadrul Olimpiadei de la Rio de Janeiro din 2016. Super Bowl-ul, în fotbalul american profesionist, este meciul pentru campionat a National Football League (NFL). Meciul, împreună cu festivităţile alcătuiesc duminica Super Bowl (Super Bowl Sunday). De-a lungul anilor a devenit cel mai urmărit program de televiziune din Statele Unite ale Americii şi este ca o sărbătoare naţională. Mulţi cântăreţi populari au cântat în deschiderea Super Bowl-ului şi în timpul ceremoniilor din pauza meciului. Duminica Super Bowl este a doua mare zi în privinţa consumului de mâncare din S.U.A.

Drepturile de televizare ale Super Bowl-ului sunt deţinute în fiecare an de o singură televiziune importantă (în prezent, NBC) în S.U.A., iar difuzarea anuală este faimoasă datorită celei mai scumpe publicitaţi din an. Ca rezultat, publicitatea urmarită în timpul Super Bowl-ului a devenit un obicei a acestui eveniment anual. Super Bowl-ul s-a jucat pentru prima oară pe 15 ianuarie 1967 ca parte a înţelegerii dintre NFL şi rivalul său mai tânăr American Football League (AFL), în care campioana fiecărei ligi trebuia să joace într-un meci numit „AFL-NFL World Championship Game”.

Trei bărbaţi au murit, iar un al patrulea a fost rănit şi a fost transportat la spital, în urma unui incendiu la o saună din Berlin. Aproximativ alte 15 persoane au fost examinate de medici la locul incidentului. Incendiului a afectat o saună care se afla la subsolul unui clădiri din cartierul central Schoeneberg, însă nu s-a extins şi la etajele superioare, iar ceilalţi locatari ai clădirii nu au fost vătămaţi. Cauza izbucnirii incendiului este momentan necunoscută.

Demonstraţiile de masă din România au continuat să fie în atenţia presei internaţionale, care a relatat pe larg despre cea de-a şasea zi consecutivă de proteste faţă de ordonanţa de urgenţă şi Guvernul Grindeanu. Postul britanic BBC scrie că manifestanţii români nu dau înapoi după abrogarea ordonanţei, iar cei aproximativ 500,000 de oameni care au protestat şi duminică în România şi-au exprimat temerile în legătură cu planurile Guvernului de a trimite proiectul de lege pentru a fi discutat în Parlament, unde există posibilitatea ca proiectul de lege să fie trecut cu forţa.

Reporterul BBC Nick Thorpe a transmis de la Bucureşti că multe persoane din mulţime nu au încredere că Guvernul îşi va respecta cuvântul şi se tem că noua legislaţie ar putea conţine unele din elementele prezente în ordonanţa abrogată însă prezentate într-o formă diferită. Agenţia de ştiri Dpa a relatat că premierul Sorin Grindeanu şi-a declarat intenţia de a rămâne în continuare în fruntea Guvernului, în pofida numărului record de persoane care s-au strâns la manifestaţiile de duminică. Agenţia a subliniat faptul că duminică au avut loc cele mai mari proteste de la Revoluţia din 1989.

Cotidianul britanic The Guardian scrie că demonstranţii au continuat să protesteze, promiţând să rămână vigilenţi în urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de corupţie. Oaamenii s-au strâns şi pentru a semnala opoziţia lor faţă de ordonanţă şi pentru a transmite un mesaj clar Guvernului Grindeanu cu privire la necesitatea eradicării corupţiei. Postul de televiziune CNN a vorbit despre „manifestaţiile masive care au avut loc duminică în toată ţara”, menţionând intonarea imnului naţional de către protestatari, dar şi cele cinci minute de reculegere în cinstea eroilor Revoluţiei de la 1989.

Donald Trump urmează să se întâlnească în luna mai cu liderii Alianţei Nord-Atlantice, a comunicat Casa Albă, în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele american şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Comunicatul Casei Albe relatează că cei doi au „discutat despre cum să încurajeze aliaţii NATO să-şi îndeplinească angajamentele privind cheltuielile cu apărarea” În timpul campaniei electorale, Trump a provocat controverse acerbe după ce a afirmat că va cere statelor membre NATO să-şi crească contribuţiile financiare la alianţă.

Preşedintele american Donald Trump a criticat dur Iranul în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Fox News, spunând că Teheranul desconsideră Statele Unite şi sprijină terorismul. Preşedintele american a subliniat că este în totalitate împotriva acordului nuclear negociat de predecesorul lui, Barack Obama. Săptămâna trecută, după ce Iranul a efectuat un test balistic, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un nou avertisment Iranului, acuzând regimul islamist de la Teheran că „nu va fi atât de amabil” cum a fost predecesorul său, Barack Obama.

Vizita la NATO a ministrului de Externe al României, Teodor Meleşcanu, unde urma să se întâlnească cu secretarul general Jens Stoltenberg, a fost amânată. În comunicat se mai face precizarea că o nouă dată va fi anunţată în timp util. Concomitent, NATO anunţă şi amânarea vizitei ministrului polonez de Externe, Witold Waszczykowski. Teodor Meleşcanu se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Preşedintele Donald Trump şi-a petrecut week-end în Florida, fără staff-ul de la Casa Albă, şi n-a ratat ocazia de a emite noi atacuri la adresa judecătorului care i-a blocat ordinul privind refugiaţii. Într-o postare pe Twitter, Trump l-a criticat pe judecătorul James Robart, care săptămâna trecută a decis să ridice restricţia impusă cetăţenilor din şapte ţări cu majoritate musulmană de a intra în Statele Unite timp de 90 de zile, precum şi interdicţia de 120 de zile impusă refugiaţilor, ori cea şi cea pe termen nelimitat care îi priveşte pe refugiaţii din Siria.

SPORT

Gigi Becali a tras concluziile după primul meci oficial al FCSB-ului în 2017, egalul de la Cluj, 1-1 cu CFR. Finanţatorul vicecampioanei a rămas plăcut impresionat de Gnohere, Jakolis şi Enache, dar nu a ezitat să pună tunurile pe Mihai Bălaşa. Becali consideră că jocul ofensiv s-a îmbunătăţit vizibil odată cu venirea lui Denis Alibec şi a remarcat felul în care a jucat Gnohere, dar nu s-a ferit să-l critice pe Mihai Bălaşa, fotbalistul adus în această iarnă de la AS Roma. Folosit în banda dreaptă a apărării, Bălaşa a fost schimbat pe finalul meciului, iar evoluţia sa nu l-a mulţumit pe omul de afaceri, care l-a avertizat că va trece pe banca de rezervă dacă nu dă randament.

FC Dinamo Bucureşti şi clubul englez Sheffield Wednesday FC au ajuns la un acord pentru transferul fundaşului central Claude Pierre Marie Dielna la clubul din Ştefan cel Mare până la finalul sezonului competiţional 2016-2017. Noul jucător al echipei din Ştefan cel Mare a efectuat luni dimineaţă vizita medicală la Institutul Naţional de Medicină Sportivă (INMS) şi a semnat un contract cu FC Dinamo Bucureşti până la 30 iunie 2017, cu opţiune de prelungire pentru incă două sezoane. Claude Dielna este un fundaş central de 29 de ani originar din Guadelupa. A fost crescut la juniorii lui Caen şi a mai jucat în Franţa pentru echipa a doua a lui Lorient, Istres, Sedan şi Ajaccio. La Ajaccio, Dielna a fost coleg cu Adrian Mutu, managerul general al echipei Dinamo. Pentru gruparea franceză, Dielna a evoluat în 22 de meciuri.

Denis Alibec a ratat şansa să fie eroul FCSB în primul meci oficial din 2017. Deşi a avut o evoluţie foarte bună în meciul cu CFR Cluj, 1-1 în Ardeal, atacantul a sfârşit prin a fi eliminat de pe teren cu doar câteva minute înainte de finalul primei reprize. Alibec a primit al doilea cartonaş galben în minutul 43 pentru o simulare în afara careului advers, totul după ce fusese avertizat şi în minutul 37 pentru proteste în urma unui fault la Larie. Gestul atacantului a fost criticat în emisiunile de analiză ce au urmat partidei din Cluj, Gabi Balint reproşându-i direct lui Alibec faptul că vociferează şi protestează prea mult la adresa fluieraşilor.

Competiţia în Liga Zimbrilor la handbal masculin va fi influenţată de o retragere anormală a unei echipe în plin campionat, după startul returului. Deşi s-a confruntat cu probleme financiare de mult timp, Reşiţa a rămas în competiţie şi a încurcat pe toată lumea. În acelaşi timp, Federaţia Română de Handbal nu a reuşit să facă nimic pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, iar acum îşi arată din nou slăbiciunea pentru că nu are regulamentele foarte clare. Astfel, anumite cluburi vor fi avantajate, altele dezavantajate, urmând să fie influenţat tot parcursul campionatului.

HC Adrian Petrea Reşiţa s-a retras oficial din Liga Zimbrilor, chiar înaintea etapei a 17-a, în care ar fi trebuit să întâlnească Dunărea Călăraşi. Într-o hârtie semnată de preşedintele Cristian Pătru, clubul a transmis Federaţiei Române de Handbal următoarele: ”Asociaţia Club Sportiv Handbal Club Adrian Petrea vă informează că se retrage din campionat, Liga Zimbrilor, începând cu data de 03.02.2017, urmând să participe în continuare în competiţii doar cu echipele de juniori. Acest fapt se datorează problemele financiare, care pun echipa în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea”.

Dacă rezultatele bănăţenilor se vor anula, atunci Dinamo, Timişoara, Călăraşi şi Suceava vor fi avantajate, întrucât sunt echipele care au pierdut puncte în meciurile directe cu Reşiţa. În cazul în care FRH decide ca meciurile echipei HC Adrian Petrea să fie omologate de acum şi până la final cu 10-0, cele patru cluburi pot invoca regulamentul în acest caz şi ataca sub diverse forme. Interesant, Dinamo, Poli Timişoara, CSU Suceava şi Dunărea Călăraşi sunt implicate în lupta pentru play-off. Iar o decizie favorabilă lor ar dezavantaja în primul rând HCDS Constanţa, care ar rămâne astfel la 3 puncte distanţă de Dinamo la vârful clasamentului, dar şi Steaua şi HC Vaslui, care ar pierde câte 3 puncte în bătălia cu Poli, Suceava şi Călăraşi în bătălia pentru locurile 6-8.

Iuliu Mureşan, preşedintele echipei CFR Cluj, a vorbit la ProSport LIVE, despre noul investitor Marian Bărăcean, însă nu a dezvăluit planurile pe care acesta le are după ieşirea clubului din insolvenţă, care ar urma să se producă în următoarele luni. Iuliu Mureşan, preşedintele clubului CFR Cluj, a anunţat că investitorul Marian Băgăcean a preluat pachetul majoritar de acţiuni al clubului aflat în insolvenţă, însă acest lucru va fi rezolvat în cel mai scurt timp, dezvăluind că Bărăcean a venit în Gruia pentru că vede o oportunitate foarte bună de afacere, nu pentru că ar fi mare iubitor al fotbalului.

Florin Bejan (25 de ani) urmează să revină în Liga 1, sub formă de împrumut, din Polonia, acolo unde a evoluat pentru Cracovia Krakow. Fundaşul central, crescut de FCSB, şi-a dorit această mutare, după ce, aşa cum recunoştea chiar fotbalistul, nu a primit destule minute din partea antrenorului. Cerinţele lui Florin Bejan au fost ascultate de oficialii celor de la Cracovia Krakow, iar în această iarnă va fi împrumutat, până în vară, la Concordia Chiajna, acolo unde Dan Alexa a cerut în dese rânduri întăriri pentru salvarea de la retrogradare. Fundaşul este deja în România, iar mâine ar urma să semneze contractul cu ilfovenii, care ar dori să aibă şi posibilitatea unui transfer definitiv, în vară.

Un incident incredibil s-a petrecut la cel mai înalt nivel al tenisului mondial, în timpul meciului decisiv al întâlnirii Canada – Marea Britanie din optimile Cupei Davis. Jucătorul canadian Denis Shapovalov şi-a vărsat frustrarea pe arbitrul partidei într-un mod care i-a adus descalificarea. Meciul dintre Denis Shapovalov şi Kyle Edmund, al 5-lea al confruntării dintre Canada şi Marea Britanie, s-a încheiat prematur, din cauza unui incident provocat de canadianul în vârstă de doar 17 ani. După ce şi-a pierdut serviciul la scorul de 0-2 la seturi şi 1-1 în manşa a treia, campionul juniorilor de la Wimbledon s-a enervat şi a expediat mingea pe care o avea în buzunar, cu putere, către arbitrul Arnaud Gabas. Francezul a fost lovit în ochiul stâng şi a avut nevoie de o pungă de gheaţă pentru a se dezmetici.

Directorul tehnic al Academiei Atletico Madrid din Bucureşti, Florin Răducioiu, s-a revăzut cu managerul lui Tottenham înaintea meciului pe care Spurs l-a câştigat cu 1-0, sâmbătă seara, împotriva lui Middlesbrough. Cei doi au luat masa împreună, şi-au adus aminte de perioada din 94-96, când au fost coechipieri la Espanyol Barcelona, şi au discutat de o posibilă colaborare la nivelul juniorilor. Florin Răducioiu şi-a revăzut unul dintre cei mai buni prieteni din perioada în care a activat ca jucător.

Directorul tehnic al Academiei Atletico Madrid din Bucureşti a fost prezent în tribunele ”White Hart Line” pentru a urmări meciul pe care Tottenham, echipa lui Mauricio Pochettino, l-a disputat împotriva celor de la Middlesbrough. Răducioiu şi Pochettino au devenit prieteni foarte buni în perioada 1994 – 1996, când ambii au jucat pentru Espanyol Barcelona. ”Radu” i-a purtat noroc argentinianului, sâmbătă seara, Tottenham reuşind să învingă cu 1-0 prin golul marcat de Harry Kane din penalty în minutul 58.

După ce a obţinut un penalty pe care tot el l-a transformat, Denis Alibec şi-a stricat debutul oficial la FCSB ca urmare a eliminării din minutul 43. Atacantul de 26 de ani a fost trimis mai devreme la vestiare de către centralul Adrian Cojocaru pentru cumul de „galbene”, al doilea fiind acordat pentru simulare. Acum, pe lângă pedeapsa pe care o va primi de la Comisia de Disciplină, vârful venit de la Astra va primi şi o amendă din partea clubului.

Alibec a văzut primul avertisment pentru proteste, după ce l-a faultat pe Larie, iar al doilea cartonaş a venit ca urmare a unei simulari, în ciuda faptului că atacantul s-a ridicat imediat de pe gazon şi nu a cerut fault. „Cartonaşul roşu a fost dat foarte uşor”, a semnalat Laurenţiu Reghecampf la flash-interviul de după meci, antrenorul FCSB anunţând că Denis Alibec va primi, cel mai probabil, o amendă şi din partea clubului pentru că şi-a lăsat echipa în 10 oameni. Alibec va lipsi etapa viitoare din echipa FCSB, la meciul cu FC Voluntari (duminică, 12 februarie, 20:30).

Dorin Rotariu, mijlocaşul echipei FC Brugge, a declarat după partida câştigată, scor 1-0, cu Charleroi, că este o mare diferenţă între fotbalul din Belgia şi cel din România şi nu regretă niciun moment faptul că a plecat de la Dinamo pentru a semna cu Brugge. Dorin Rotariu a fost transferat la 1 februarie de la Dinamo Bucureşti la Club Brugge, pentru 2.2 milioane de euro, şi a semnat un contract valabil pe trei ani şi jumătate. Dorin Rotariu este cel de-al cincilea fotbalist român din campionatul Belgiei, după Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu (ambii la Anderlecht), Răzvan Marin (Standard Liege) şi Cristian Manea (Mouscron).

ACS Poli Timişoara şi Gaz Metan Mediaş vor juca, pe Dan Păltinişanu, ultimul meci al etapei a 22-a din Liga 1. Primul meci al timişorenilor pe teren propriu din acest an are startul programat la ora 20:00. Gaz Metan este revelaţia din acest sezon al Ligii 1. Echipa antrenată de Cristi Pustai este nou-promovată, dar ocupă locul 4, cu 34 de puncte. ACS Poli e ultima în clasament, cu 8 puncte. ”Alb-violeţii”, antrenaţi de Ionuţ Popa, au o penalizare de 14 puncte, primită din cauza problemelor financare. Pentru meciul de pe Dan Păltinişanu, Ionuţ Popa se confruntă cu câteva absenţe importante provocate de accidentări: Henrique, Scutaru, Mailat şi Poparadu. Pe lângă cei patru, numele lui Fucek, care a lipsit de la antrenamente la începutul săptămânii din cauza unei răceli, se află şi el pe lista indisponibililor.

Echipa New England Patriots şi-a adjudecat ediţia a 51-a din Super Bowl, în urma victoriei, scor 34-28, în faţa formaţiei Atlanta Falcons, într-un meci disputat la Houston. În faţa a peste 70.000 de spectatori pe NRG Stadium din Houston, cele două formaţii au oferit un spetacol de zile mari. New England Patriots a reuşit o revenire de senzaţie, după ce a fost condusă cu 28-3, pentru a se impune în final cu 34-28, după prelungiri, ceea ce reprezintă o premieră pentru Super Bowl.

Tom Brady a fost desemnat cel mai bun jucător al ediţiei cu numărul 51, devenind astfel primul quarterback deţinător a cinci inele Super Bowl. Totodată, Brady este al doilea jucător din istorie care reuşeşte această performanţă, după Charles Haley. Brady, unul dintre cei mai faimoşi sportivi din Statele Unite, a ratat primele patru meciuri ale sezonului din cauza unei suspendări. La revenirea sa, acesta a condus echipa către adjudecarea ediţiei din acest an, după o finală de legendă cu Atlanta Falcons.

Marius Şumudică ameninţă că nu-şi va lăsa jucătorii să intre pe teren în meciul de vineri, cu CSM Poli Iaşi, din etapa a 23-a a Ligii 1, invocând temperaturile foarte scăzute anunţate, dar şi importanţa partidei cu Genk, din prima manşă a 16-imilor Europa League. Antrenorul vicecampioanei se teme de gazonul din Copou, care a arătat foarte rău şi pe finalul lui 2016, dar şi de temperaturile foarte scăzute din termometre, estimând că la ora meciului vor fi -10 grade, motive suficiente pentru a nu dori să rişte înaintea celui mai important meci al sezonului, cu belgienii de la Genk.

Totuşi, şansele ca Şumudică să ducă planul până la capăt sunt şanse mici, în condiţiile în care Astra are mare nevoie de puncte în lupta pentru obţinerea unui loc de play-off. Chiar antrenorul a recunoscut, printre rânduri, că doreşte să pună presiune pentru ca terenul să se prezinte bine la ora partidei: „Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru ca, la ora jocului, terenul să fie bun”, a recunoscut fostul atacant al Rapidului. Meciul CSM Poli – Astra e programat vineri, 10 februarie, de la ora 20:00, giurgiuvenii urmând să joace pe 16 februarie, la Giurgiu, contra lui Genk în prima manşă a 16-imilor Europa League.

Simona Halep se menţine pe locul patru în clasamentul WTA, în ciuda faptului că s-a retras de la turneul de la Sankt Petersburg înaintea meciului din sferturile de finală ale competiţiei. România va juca la sfârşitul acestei săptămâni împotriva Belgiei, în FedCup. Fără Simona Halep, accidentată, Ilie Năstase se va baza pe Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig. În clasamentul WTA, dat publicităţii luni, Irina Begu a coborât o poziţie, de pe 28 pe 29, la fel cum s-a întâmplat şi cu Monica Niculescu, în coborâre de o poziţie, până pe 36.

Sorana Cîrstea, care a abandonat în primul tur al turneului de la Taipei, a coborât de pe 59 pe 62, în timp ce Patricia Ţig ocupă locul 106, în coborâre de două poziţii. Cea mai bune clasată sportivă din Belgia este Yanina Wickmayer, pe locul 60, urmată de Kirsten Flipkens, pe poziţia 74. Lider mondial se menţine Serena Williams, cu un avans de peste 600 de puncte în faţa germancei Angelique Kerber. Simona Halep putea coborî pe locul cinci, însă slovaca Dominika Cibulkova nu a reuşit să ajungă în finala turneului de la Sankt Petersburg.

Juventus Torino a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Internazionale Milano, scor 1-0, în etapa a 23-a din Serie A, şi şi-a consolidat poziţia de lider al clasamentului. Juan Cuadrado a înscris singurul gol al partidei, în minutul 45, după un şut puternic cu dreptul de la marginea careului. Ivan Perisic (Inter) a fost eliminat în minutul 95, pentru proteste la adresa arbitrului. Juventus a câştigat toate meciurile de pe teren propriu în acest sezon de Serie A şi se află pe primul loc în clasament, cu 54 de puncte, şase mai multe decât Napoli. Inter întrerupe o serie de şapte succese la rând şi ocupă poziţia a cincea, cu 42 de puncte, la egalitate cu Atalanta.

PROGNOZA METEO
6 Februarie 2017

În cea mai mare parte a țãrii, vremea se va menține mai caldã decât în mod obișnuit în prima decadã a lunii februarie. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 13 grade, cu cele mai mici valori în nordul Moldovei și în estul Transilvaniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 5 grade. Cerul va avea înnorãri în majoritatea zonelor. Pe parcursul zilei va ploua în general slab în Crișana, local în Maramureș și Banat și pe arii restrânse în restul teritoriului. În zona montanã înaltã, mai ales în nordul Carpaților Orientali, precipitațiile vor fi sub formã de lapovițã și ninsoare. Noaptea, precipitațiile vor fi în extindere și în intensificare în regiunile sud-vestice, unde vor fi mai ales ploi, dar și în nord-est și la munte unde treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zãpadã. În restul teritoriului va ploua local. Izolat vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, în sud și sud-vest. Izolat, mai ales dimineața, în zonele joase va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține caldã pentru aceastã perioadã din an. Cerul va avea înnorãri și, îndeosebi noaptea, vor fi condiții de ploaie slabã. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în a doua parte a intervalului. Temperatura maximã va fi de 6…7 grade, iar cea minimã de 2…3 grade. În orele dimineții vor mai fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *