Stiri pe scurt 6 Aprilie 2017

Stiri pe scurt 6 Aprilie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6 Aprilie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 6 aprilie. In anul 1528, a murit pictorul şi gravorul german Albrecht Durer. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu (n. 21 mai 1471).

Un elev de clasa a 9-a al Liceului „Dimitrie Leonida” din Iaşi a ajuns, la spital, după ce a fost lovit cu un scaun în cap de către un coleg. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis un dosar penal in rem pentru tentativă de omor. Elevul lovit a ajuns în stare gravă la spital. Cei doi elevi de clasa a 9-a, colegi de clasă, s-au certat în timpul unei pauze. Deşi conflictul dintre cei doi elevi a fost confirmat şi de către reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, purtător de cuvânt al Liceului „Dimitrie Leonida”, Cosmin Pintilie, susţine că nu ştie ce s-a întâmplat. Potrivit anchetatorilor, elevul care l-a lovit pe celălalt are 15 ani, iar victima 17 ani.

Primăriile care doresc să demareze lucrări de cadastru general primesc bani de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) şi în acest an. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a trimis către oficiile teritoriale bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral. Primăriile care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general vor putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/Unitate Administrativ Teritoriala (UAT), faţă de 135.000 de lei/UAT în 2016.

Incepând din 2017, contractele de finanţare sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului. Plăţile către primării vor fi efectuate după recepţia finală a lucrărilor. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, şi prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanţare încheiat de UAT cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află. Pentru a veni în sprijinul primăriilor care doresc să acceseze aceste fonduri, ANCPI a actualizat Ghidul primarului pentru desfăşurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Acesta este disponibil pe pagina web a ANCPI.

O doctoriţă originară din Gorj, care a plecat în străinătate în 2007, a fost desemnată ”medicul lunii” la cel mai mare spital din Londra. Întrebată de diferenţa de salariul pe care îl încasa în România la Serviciul de Ambulanţă şi banii pe care îi încasează în Londra, Roxana Hotoboc a afirmat că cel din urmă este 7-8-9 ori mai mare, un medic primar în Anglia câştigând cam 5.000 de lire în mână, dar ea lucrează pe cont propriu şi în funcţie de numărul de ore de muncă atât şi încasează.

Într-un interviu Viorel Ştefan, Ministrul Finanţelor se arată optimist în ceea ce priveşte încasările la buget şi menţinerea în ţinta de deficit. Singurele emoţii pe care le are sunt cele ce privesc absorbţia fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de euro. Când vine vorba despre atragerea banilor europeni, Viorel Ştefan spune că rezultatele au fost slabe fiindcă singuri am birocratizat excesiv procedurile la nivel naţional, iar cei care au gestionat acest proces au fost comozi şi le-a fost frică să-şi asume vreo responsabilitate. În ceea ce priveşte metodele de a-i convinge pe tineri să rămână în ţară, Ministrul Finanţelor îşi pune speranţele în “dorul de casă”.

Ambasada Turciei în România a deschis două secţii de votare unde cetăţenii turci aflaţi pe teritoriul României pot vota, până duminică, pentru modificarea Constituţiei, propusă de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Conform informaţiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află 6351 de votanţi înregistraţi. Numărul votanţilor poate fi însă unul mai mare, pentru că toţi alegătorii înregistraţi în străinătate au dreptul de a vota în orice secţie de votare din afara ţării. La ultimele alegeri, prezenţa la vot a alegătorilor turci pe teritoriul României a fost de 30% din totalul votanţilor înregistraţi.

Procurorii DNA Târgu – Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Pantelimon Avram, la data faptelor director Romgaz Târgu-Mureş, acuzat de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi faţă de Sergiu Victor Banu şi Gheorghe Matei, la data faptelor director tehnic, respectiv director adjunct-producţie în cadrul SNGN Romgaz – Sucursala Târgu – Mureş, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Romgaz Târgu-Mureş a organizat, în 2011, o licitaţie publică care avea ca obiect implementarea unui proiect, fiind declarată câştigătoare o asociere formată din trei societăţi comerciale. În acest context, Pantelimon Avram, în calitate de director sucursală în cadrul Romgaz SA – Sucursala Târgu – Mureş, a primit de la reprezentantul uneia dintre firmele câştigătoare a licitaţiei suma de 60.000 de euro pentru a accepta recepţia unui motogenerator care nu corespundea cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire şi în oferta tehnică anexă la contract. Pantelimon, alături de ceilalţi doi suspecţi, a semnat un document privind modalităţile de recepţie a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepţia echipamentului.

Curtea de Conturi a verificat, în 2016, 2700 de autorităţi publice contractante, constatând prejudicii de circa 400 de milioane de euro. Din această valoare, doar 40 de milioane sunt în zona achiziţiilor publice, respectiv 9,3%. Majoritatea sunt în etapa de execuţie a contractului. Atât Curtea de Conturi, cât şi Institutul pentru Politici Publice consideră că este necesară înfiinţarea unei Unităţi Centrale de Achiziţii Publice.

Din estimările Institutului pentru Politici Publice (IPP), marja de scădere rezonabilă la contractarea de achiziţii publice în sistem centralizat este de minimum 10%, raportat la volumul anual de achiziţii de aproximativ 18 miliarde de euro anual, obţinând o economie de două miliarde de euro. IPP consideră că este necesată înfiinţarea unei Unitatea Centrală de Achiziţii Publice (UCA).

IPP a realizat un studiu, din care rezultă faptul că, acolo unde s-au achiziţionat cantităţi mai mari, preţul a fost mai mare decât în cazul în care s-a cumpărat la bucată. De multe ori s-au cumpărat de la acelaşi furnizor, cu preţuri cu 10-15% mai mari. Iar, în cazul topurile de hârtie, unde catitatea achiziţionată este foarte mare, diferenţele de preţ variază cu 20% în cazul instanţelor. În ceea ce priveşte achiziţia de automobile, în cazul Daciei Duster, diferenţele sunt foarte mari la preţul de achiziţii. Iar, în cazul cumpărării tonerelor pentru imprimante diferenţe preţurilor de achiziţie sunt de până la 30% între diferite autorităţi contractante.

Flota globală de nave destinate comerţului va fi nevoită să reducă emisiile de sulf din atmosferă, iniţiativă care urmează să coste 60 de miliarde de dolari şi să fie pusă în aplicare în doi ani şi jumătate. Companiile care deţin nave comerciale vor fi nevoite să cheltuiască anual 60 de miliarde de dolari pentru combustibil de calitate superioară, pentru a se supune noilor reguli de emisie care vor intra în vigoare din 2020, stabilite de Organizaţia Maritimă Internaţională, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Wood Mackenzie.

Pentru o industrie în care se transportă diverse materii, printre care petrol, cărbune şi oţel, costuri mai mari de operare vor reprezenta o problemă financiară pentru proprietarii de nave, ale căror ambarcaţiuni câştigă, în medie, cu 70% mai puţin decât câştigau înainte de recesiunea din perioada 2008-2009. Iniţiativa ar putea afecta peste 90.000 de nave comerciale, care transportă aproape 90% din mărfurile distribuite pe plan global. Navele comerciale câştigau, în medie, anul acesta, 9.800 de dolari pe zi, potrivit datelor transmise de Clarkson Research Services. În urmă cu zece ani, câştigul ajungea la 34.000 de dolari.

Un nou studiu dezvăluie vârsta la care oamenii se simt cei mai împliniţi şi mulţumiţi de propria viaţă. Deşi majoritataea oamenilor ar înclina să afirme că perioada copilăriei, lipsită de griji şi probleme reale, este cea mai fericită perioadă din viaţa unui om, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Nici măcar vârsta de 20 de ani nu aduce fericirea completă. Oamenii care au în jur de 50 de ani sunt cei mai mulţumiţi şi fericiţi cu viaţa lor. O treime din populaţia Marii Britanii depăşeşte această vârstă şi contribuie activ la dezvoltarea sectorului de piaţă care se ocupă cu activităţi de petrecere a timpului liber, deoarece se apucă de noi hobby-uri, călătoresc unde îşi doresc şi îşi îmbunătăţesc viaţa sexuală.

Studiul a analizat atitudinile şi circumstanţele a peste 50.000 de oameni cu vârsta în jur de 50 de ani şi a dezvăluit că, în medie, oamenii de această vârstă se simt cu 4 – 10 ani mai tineri decât sunt de fapt. Cei care au împlinit deja ”vârsta de aur” au spus că ideea de bătrâneţe nu îi caracterizează momentan, ci va începe să îşi lase amprenta asupra lor abia după 77 de ani. De asemenea, în medie, aceştia se aşteaptă să trăiască până la 84 de ani. Din miile de oameni intervievaţi în cadrul studiului, un procent de 61% a afirmat că se bucură de viaţă mai mult acum, deoarece există suficient timp pentru activităţi personale. Un fapt interesant este că de când au împlinit fabuloasa vârstă de 50 de ani, peste 50 % dintre respondenţi au călătorit, unul din 5 a plănuit să înveţe o nouă limbă, iar unul din 10 are intenţia de a învăţa tainele unui nou instrument muzical.

Un număr de 48 de organizaţii ale societăţii civile au solicitat, joi, preşedintelui României şi preşedinţilor celor două camere să consulte Comisia de la Veneţia în privinţa propunerii care restrânge definiţia familiei în Constituţie. Organizaţiile semnatare consideră necesară asigurarea unei definiţii incluzive a familiei în Constituţia României, pentru a proteja toate acele familii care nu corespund unui fals portret tradiţional: familiile monoparentale, extinse sau bazate pe uniuni consensuale neînregistrate.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a investit peste două milioane de lei în montarea sistemelor de videoconferinţă în penitenciare, în cadrul unui proiect implementat în 2010. Sistemul este folosit însă foarte rar, iar ANP dă bani în continuare pe transportul deţinuţilor la instanţe. Primele sisteme de audiere a deţinuţilor prin videoconferinţă au fost montate în penitenciarele din România în anul 2010, mai mult pentru a se testa eficienţa acestora şi modul în care pot fi corelate cu sisteme similare implementate de Curţile de Apel şi tribunalele din ţară. După aproximativ patru ani, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a decis să extindă acest sistem la nivelul tuturor celor 46 de unităţi de detenţie. După şapte ani, 32 de penitenciare au astfel de sisteme de videoconferinţă, însă realitatea arată că ele sunt foarte rar folosite.

Piaţa spaţiilor comerciale va creşte cu 180.000 mp în România, cea mai mare parte a acestui stoc reprezentând-o proiectele de tip „strip mall”, care vor fi livrate în oraşe secundare şi terţiare, precum Prima Shops Oradea. Prima Shops Oradea va avea chiriaşi precum CCC, Takko, Pepco, Deichmann, Noriel, Flanco şi Intersport în prima fază, urmând ca în cea de-a doua fază să se alăture şi alţi chiriaşi. În total, cele două faze ale Prima Shops Oradea vor cumula o suprafaţă de 10.000 mp. La nivel naţional, stocul de spaţii de retail va creşte cu aproximativ 180.000 mp anul acesta, potrivit celui mai recent raport local al Colliers International.

La nivel european, aşteptările indică o creştere a consumului privat de 2,2% pentru anul 2017, arată raportul global EMEA Retail Market Snapshot. „Anul trecut, puterea de cumpărare a crescut ca urmare a măririi salariilor şi a nivelului de ocupare a forţei de muncă, ceea ce a dus la sporirea vânzărilor în zona de retail faţă de 2015 în Uniunea Eropeană şi zona euro, cu 2,8%, respectiv 1,8%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (14%) şi România (13,3%), acestea fiind urmate de Lituania (6,7%), Polonia (6,4%) şi Marea Britanie (5,5%)”, arată autorii studiului.

Primarul comunei Hilişeu-Horia, judeţul Botoşani, a sesizat, Poliţia, după ce şase elevi ai unei şcoli din localitate au fost depistaţi cu răni pe braţe şi au recunoscut că joacă ”Balena Albastră”. Edilul a sesizat mai întâi şcoala, unde reacţia a fost: ”Aşa, şi?”. Cei şase elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Hilişeu-Horia au fost descoperiţi cu răni pe braţe de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică, care vizitează oamenii la domiciliu pentru asigurarea unor servicii medicale. Elevii, care au între 13 şi 14 ani, au recunoscut, potrivit primarului comunei Hilişeu-Horia, Ioan Butnaru, că au accesat jocul ”Balena Albastră, din curiozitate.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani a început o anchetă în acest caz. Purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani, Nicoleta Federciuc, a declarat, că poliţiştii verifică dacă rănile găsite pe braţele adolescenţilor au legătură cu jocul. Sesizarea în cazul celor şase copii din comuna Hilişeu-Horia a fost făcută după ce, la începutul acestei săptămâni, un alt elev de la Şcoala Leon Dănăilă, din oraşul Darabani, a recunoscut că, din curiozitate, a accesat jocul ”Balena Albastră”. Copilul de 13 ani a mărturisit că a devenit membru al grupului ”Balena Albastră” după ce şi-a manifestat interesul faţă de acest joc, pe reţelele de socializare. Cazul acestuia a fost preluat de procurorii Biroului Teritorial Botoşani al DIICOT.

Baschetbalistul de la BCM U Piteşti, Adrian Tudor, jefuit în propria-i locuinţă, a postat, pe pagina sa de socializare, informaţii noi despre hoţul care l-a lăsat fără 1.500 de euro şi 1.000 de lei. „Obişnuieşte să se dea surdo-mut, sub pretextul ăsta intră în casă şi fură!”. Sportivul susţine că cealaltă persoană care l-a prins în casă pe hoţ l-a fotografiat şi l-a lăsat să plece, pe motiv că este persoană cu handicap. Astfel, în baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, dar mai ales în baza pozei care i-a fost pusă la dispoziţie de cealaltă persoană în casa căreia a intrat hoţul, sportivul speră ca acesta să fie identificat.

Constructorul american de automobile Ford a anunţat că va recruta la Craiova aproape o mie de noi angajaţi, pregătindu-se de producţia viitoarei generaţii a SUV-ului de clasă mică EcoSport. Ford România a început procesul de recrutare a 976 de operatori de bază şi calificaţi pentru a începe, din toamnă producţia, la Craiova, a viitoarei generaţii a SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport. În prezent, în fabrica de automobile de la Craiova lucrează 2.715 persoane, anunţă reprezentanţii Ford România, într-un comunicat de presă. Angajările vor fi făcute prin intermediul unei agenţii de recrutare de personal.

Reprezentanţii Ford România adaugă că trei zone-cheie ale Uzinei de Asamblare a Vehiculelor din Craiova au fost semnificativ îmbunătăţite, iar 220 de roboţi noi vor creşte eficienţa şi calitatea în secţiile de Vopsitorie, Montaj General şi Caroserie. Din 2008, anul achiziţiei uzinei din Craiova, compania americană a investit peste 1,2 miliarde de euro în operaţiunile de producţie pe care le deţine în România. În fabrica din Craiova sunt produse în acest moment atât polivalentul Ford B-MAX, cât şi motorul 1.0 EcoBoost, singurul motor care a reuşit să câştige premiul Motorul Internaţional al Anului (International Engine of the Year) pentru trei ani consecutivi.

”Man Down”, un thriller de război în care joacă actorul Shia LaBeouf a vândut un singur bilet în primul weekend de la lansare. Mai exact, în perioada 31 martie – 2 aprilie, pelicula a încasat 7 lire sterline (8,7 dolari americani). În afară de Shia LaBeouf, filmul îi mai are în distribuţie şi pe Gary Oldman, Jai Courtney şi Kate Mara şi a fost proiectat într-un singur cinematograf din oraşul Burnley, Reel Cinema. În acelaşi timp, pelicula a fost lansată online, iar luna viitoare va apărea pe DVD şi în format Blu-ray.

Shia LaBeouf a devenit celebru după rolul lui Sam Witwicky din primele trei filme din seria SF „Transformers”, care s-au bucurat de un imens succes de casă. Apoi, LaBeouf a fost distribuit în alte două pelicule cu încasări excepţionale – „Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal” şi „Ochi de vultur/ Eagle Eye”. Anul 2009 i-a adus din nou două roluri în filme cu succes de casă – „Transformers: Răzbunarea celor învinşi” şi „New York, I Love You”, iar, în 2010, a jucat alături de Michael Douglas în „Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule”. Recent, Shia LaBeouf a jucat, alături de Brad Pitt, în drama de război „Fury”, de David Ayer.

Tudorel Toader a declarat, la şedinţa CSM că nu el este cel care decide salariile magistraţilor, precizând că acestea nu vor fi mai mici, însă că există posibilitatea unei scăderi în ceea ce priveşte sporurile. CSM vrea să participe la dezbaterile privind legea salarizării. Explicaţia a venit ca urmare a întrebările adresate de asociaţiile de magistraţi referitoare la salarii şi la restanţele salariale.

Şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa informării privind legea salarizării unitare. Plenul CSM a precizat că proiectul de lege a fost solicitat Ministerului Muncii însă instituţia nu a răspuns. Asociaţiile de magistraţi s-au aratat îngrijorate de afirmaţiile ministrului Muncii, care ar fi spus că ar exista o diferenţă de statut la nivel de indemnizaţii între judecători şi procurori. În ceea ce priveşte restanţele salariale, ministrul Justiţiei le-a spus magistraţilor că la rectificare se vor rezolva şi aceste probleme.

Fostul premier Dacian Cioloş susţine că, dacă nu ar fi existat situaţia creată de OUG nr. 13, România ar fi intrat în acest an în Spaţiul Schengen cel puţin cu aeroporturile. Dacian Cioloş a declarat, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că este important ca România să dea garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, ci şi la cel al clasei politice.

Un seif în care se aflau 600.000 de lei a fost furat, de la sediul unei firme de curierat din Timişoara. Poliţiştii încearcă să dea de urma hoţilor. În cursul nopţii, polişţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie într-o societate comercială, din interiorul căreia ar fi sustras un seif în care se aflau 600.000 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, poliţiştii efectuând cercetări pentru identificarea autorilor şi tragerea lor la răspundere penală.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, convocat miercuri de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, după ce REBU nu a mai colectat gunoiul şi a ridicat fără a înapoia aproape 1.600 de pubele, a dispus măsuri menite să rezolve situaţia. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit o serie de măsuri imediate, astfel încât până la data de 06 aprilie, orele 22.00, toate gospodăriile cărora li s-au ridicat pubelele, să primească recipienţi de depozitare a gunoiului. Ridicarea celorlalte pubele asupra cărora S.C. REBU S.A. îşi arogă dreptul de proprietate urmează să se desfăşoare după un program bine stabilit, astfel încât fiecare recipient să fie înlocuit imediat cu altul, se arată în comunicatul transmis de Primăria Sectorului 4.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat că autoritatea locală poate asigura serviciul de salubrizare atât în privinţa colectării deşeurilor menajere, cât şi în privinţa salubrizării stradale. REBU nu va mai ridica gunoiul din Sectorul 4 din data de 11 aprilie, urmând să fie reziliate toate contractele cu operatorul de salubritate, inclusiv cel de deszăpezire. Aceştia susţin că demersul REBU de a ridica şi gunoaiele şi pubele era “ilegal”. In prezent se află în desfăşurare licitaţia pentru desemnarea unui nou operator de salubritate care să se ocupe în Sectorul 4 de ridicarea gunoiului, transportul acestuia şi de deszăpezire pe timpul iernii.

Prefectul poliţiei din Paris, Michel Cadot, a autorizat miercuri verificarea bagajelor călătorilor cu metroul, în intervalul orar 7-22, ca măsură de consolidare a măsurilor de securitate în transportul public. Măsura nu poate fi permanentă şi nu poate depăşi 24 de ore. Prin urmare, acest decret trebuie reînnoit în fiecare zi. În mod normal, poliţia trebuie să aibă un motiv specific pentru a verifica bagajele cetăţenilor: identificarea unei persoane care intenţionează să comită o infracţiune sau deţinerea unei informaţii privind o persoană căutată. În urma acestui decret al prefectului, poliţiştii vor putea să demareze controale fără o justificare.

Ministerul francez de Interne, Matthias Felk, a lăsat de înţeles că măsura verificării bagajelor călătorilor cu metroul ar putea să rămână în vigoare mai mult timp, pe fondul nivelului ridicat de alertă din Franţa. Decizia poliţiei pariziene survine la două zile după explozia dintr-un tren de metrou din Sankt-Petersburg, în urma căreia cel puţin 14 persoane au murit, iar alte 49 au fost rănite. Incidentul a fost catalogat de către autorităţile ruse drept un atac terorist şi i-a fost atribuit lui Akbarjon Djalilov, un islamist rus de origine kîrgîză care ar avea legături cu insurgenţii din Siria.

Germania a creat o nouă unitate militară, specializată în blocarea atacurilor cibernetice şi în ripostarea la acestea. Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că noua unitate, care va fi deplin operaţională din 2021, va reuni experţi din domeniul tehnologiei informaţionale şi din structuri militare. În total, din această vară, la această unitate vor lucra 13.500 de militari şi civili. Unitatea va fi comandată de un locotenent-general. Asupra serverelor armatei există zilnic mii de atacuri cibernertice de diverse intensităţi.

Donald Trump, preşedintele SUA, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, au avut o convorbire telefonică în care au discutat câteva subiecte importante, printre care conflictul din estul Ucrainei şi situaţia din Afganistan. Cei doi lideri au căzut de acord asupra cooperării apropiate şi coordonării în privinţa acestor chestiuni, precum şi a altor probleme. Statele Unite monitorizează cu atenţie acţiunile Rusiei, încercând să afle intenţiile Moscovei, a transmis un oficial american. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014. Conflictul separatist izbucnit în martie 2014 în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, s-a soldat până în prezent cu peste 9.500 de morţi.

Cel puţin două persoane au decedat şi alte 31 au fost rănite, după ce au autobuz de pasageri a intrat în coliziune cu un camion în regiunea Ryazan din Rusia. Cele două victime ar fi fost şoferul şi unul dintre pasagerii autobuzului, în vreme ce opt dintre cei răniţi sunt copii ce prezintă răni uşoare. Şase persoane au fost însă grav rănite şi primesc în prezent îngrijiri medicale. Ambulanţe şi vehicule ale Ministerului de urgenţă se află la locul accidentului pentru a oferi asistenţa necesară.

Mii de persoane au fost evacuate de pe Insula de Nord din Noua Zeelandă, în urma inundaţiilor lăsate în urmă de ciclonul Debbie. Oamenii au fost evacuaţi de către echipele de salvare ce au folosit tractoare şi bărci. Ciclonul Debbie a fost catalogat de meteorologi drept o catastrofă naturală ce poate avea loc numai o dată la 500 de ani. Efectele furtunii de categoria 4 din 5 încă se resimt pe teritoriul Australiei, la numai o săptămână după trecerea ciclonului. Drumurile au fost închise sau blocate de alunecările de teren, în urma ploilor torenţiale cauzate de ciclonul Debbie ce a ucis şase persoane în Australia, a distrus staţiuni turistice, a afectat alimentarea cu energie electrică şi a închis mine de cărbuni. În Noua Zeelandă nu au fost raportate decese de pe urma ciclonului Debbie, dar autorităţile sunt în căutarea unui bărbat ce a fost dat dispărut.

Un israelian a fost ucis, iar un altul a fost rănit uşor, după ce un individ ar fi intrat intenţionat cu un vehicul într-un grup de oameni în zona aşezării Ofra din Cisiordania, suspectul fiind reţinut la scena incidentului. Magen David Adom, serviciul israelian pentru situaţii de urgenţă, a anunţat că ambele victime erau de sex masculin cu vârste între 20 şi 30 de ani. Bărbatul rănit uşor a fost transportat la un spital din apropiere. Autorităţile au anunţat că o anchetă a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele incidentului.

Nachum Bienenfeld, un voluntar al organizaţiei medicale United Hatzalah, a declarat că un „vehicul palestinian a urcat pe trotuar şi a intrat într-un grup de soldaţi aflaţi în apropierea unei staţii de autobuz”. Un purtător de cuvânt al organizaţiei militante Hamas a transmis că incidentul a reprezentat un atac terorist, ameninţând Israelul că „armata de ocupaţie ori coloniştii nu vor fi în siguranţă atât timp cât ne refuză drepturile, ne ocupă pământurile şi ne atacă poporul şi locurile sfinte”. Hazem Qassim, un reprezentat al Hamas, a mai adăugat că Intifada (insurecţia) palestiniană va continua „până la eliberarea de sub ocupaţie”.

Autorităţile din Australia au anunţat că au primit informaţii care sugerează că extremiştii plănuiesc să comită un atac terorist în Turcia în cursul ceremoniilor de Ziua ANZAC, prin care se comemorează debarcarea trupelor australiene şi neozeelandeze la Gallipoli în anul 1915. Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a transmis că autorităţile turce cunosc aceste informaţii „şi în mod tradiţional oferă un nivel ridicat de securitate cu ocazia ceremoniilor de comemorare a Zilei ANZAC”. Dan Tehan, ministrul australian pentru Veterani, a anunţat că informaţiile primite nu indică un plan clar, ci mai degrabă un scop general.

Autorităţile australiene au recomandat turiştilor să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în Turcia şi să ia în calcul evitarea vizitării Ankarei şi Istanbului. Murray McCully, ministrul de Externe al Noii Zeelande, a recomandat cetăţenilor să evite deplasările la Ankara şi Istanbul, dar şi să manifeste atenţie şi prudenţă sporite la Gallipoli şi în alte zone din Turcia. Ziua ANZAC este celebrată în fiecare an pe data de 25 aprilie, marcând debarcarea de la Gallipoli, aceasta fiind prima bătălie majoră în care au fost implicate trupe din Australia şi Noua Zeelandă în timpul Primului Război Mondial.

Autorităţile din Germania anchetează 20 de cetăţeni turci care sunt suspectaţi de spionaj în favoarea Turciei. Informaţiile în acest sens provin dintr-un document guvernamental elaborat ca răspuns la o interpelare a parlamentarului Sevim Dagdelen din partea partidului Die Linke. Luna trecută, Biroul Procurorului Federal al Germaniei a anunţat că a deschis o anchetă privind anumite presupuse activităţi de spionaj în favoarea Ankarei. Mass-media germană relata la acel moment că ancheta viza Agenţia turcă de Informaţii (MIT), existând suspiciuni că agenţi ai instituţiei spionau simpatizanţi ai clericului muslulam Fethullah Gulen. Acesta este acuzat de Ankara că ar fi organizat lovitura de stat eşuată din luna iulie, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

Mii de protestatari, în principal studenţi, au demonstrat pentru a treia noapte la rând în Belgrad împotriva victoriei premierului Aleksandar Vucic în scrutinul prezidenţial ce a avut loc în acest weekend. Mulţimea s-a adunat în faţa clădirii Parlamentului sârb, strigând: ”Vucic, ai furat alegerile” şi ”Sfârşitul dictaturii”. Numărul protestatarilor a crescut pe măsură ce mulţimea s-a îndreptat spre centrul oraşului. Protestatarii spun că Vucic este un autocrat, iar partidul, Partidul Progresist al Serbiei, din care face parte este unul corupt. Printre cererile solicitate de protestatari pe o reţea de socializare se numără demiterea comisiei electorale.

Scott Swift, amiral comandantul flotei SUA din Pacific, a declarat că măsurile diplomatice şi economice luate împotriva Coreei de Nord nu au avut rezultatele pe care oamenii le aşteptau. Aflat în Tokyo pentru o întrevedere cu comandanţii Forţelor de Auto-Apărare din Japonia, Swift a afirmat în cadrul unei şedinţe informative că orice decizie asupra unui atac preventiv va fi la latitudinea preşedintelui american, Donald Trump. Regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică care s-a prăbuşit în apele Mării Japoniei după ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 60 de kilometri.

Testul balistic a fost efectuat în contextul exerciţiilor militare anuale ale forţelor americane şi sud-coreene, despre care regimul stalinist de la Phenian afirmă că reprezintă pregătirea invaziei Coreei de Nord. Phenianul a anunţat că va reacţiona în cazul în care comunitatea internaţională înăspreşte regimul de sancţiuni la adresa regimului nord-coreean, la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că este pregătit să soluţioneze chestiunea nord-coreeană şi fără ajutorul Chinei.

Curtea Supremă din Rusia studiază o cerere guvernamentală de a interzice organizaţia religioasă Martorii lui Iehova şi de ai prezenta ca pe o asociaţie extremistă. Ministerul Justiţiei din Moscova a investigat cartierul general al Martorilor lui Iehova din Rusia şi pretinde că a descoperit încălcării ale legilor ruseşti. Printre acuzaţii se numără împărţirea de pamflete „extremiste“. Unul dintre aceste pamflete ar fi vorbit despre scriitorul Lev Tolstoi şi ar fi descris Biserica Ortodoxa ca un loc al superstiţiei şi al vrăjitoriei, informează Huffington Post.

Ministerul spune că centrul şi 400 de organizaţii locale ar trebui „lichidate“. Martorii lui Iehova au declarat că acţiunile ministerului sunt ilegale şi cer tribunalului să recunoască că în acest caz Martorii sunt victimele unui represiuni politice. Curtea Suprema a respins cererile Martorilor. În Rusia există mai mult de 170.000 de Martori a lui Iehova. Guvernul a aplicat o serie de amenzi congregaţiilor şi ocazional i-a arestat liderii.

O persoană a fost rănită în apropiere de o şcoală din oraşul rus Rostov-pe-Don, după ce a ridicat de jos un dispozitiv explozibil improvizat care avea forma unei lanterne. Alte surse citate presa din Rusia sugerează că bărbatul era un muncitor sau un agent de securitate. Site-ul oraşului a anunţat că serviciile locale de urgenţă au identificat victima ca fiind Dmitry Kolesnik, un locuitor al oraşului Rostov-pe-Don, în vârstă de 46 de ani. Şcoala a anulat cursurile iar zona a fost încercuită.

SPORT

Giuseppe Volta, pilotul italian de raliuri, a fost ucis de o româncă, pe o autostradă din Italia. Giuseppe Volta, în vârstă de 71 de ani, a fost lovit de o maşină condusă de o româncă. Incidentul s-a petrecut pe autrostrada Torino – Milano. Maşina pe care o conducea Beppe Volta, cum îl alintau apropiaţii, s-a tamponat uşor cu un alt autoturism. La scurt timp după ce şoferii au coborât din maşini pentru a constata accidentul, o altă maşină, condusă de o româncă de 30 de ani, stabilită în Torino, a dat peste ei. Pilotul italian a murit pe loc, în timp ce celălalt şofer a fost rănit şi transportat la spital. Românca se numeşte Mirela M., are 30 de ani şi locuieşte la Torino. În plus, aceasta nu consumase alcool sau droguri.

Irina Begu , locul 33 WTA, a câştigat un meci dramatic, la Charleston, învingând-o pe Kristina Kucova, din Slovacia, locul 31 WTA după două ore şi jumătate, scor 4-6, 6-2, 7-6(6). Begu reuşeşte cel mai bun parcurs din 2017 şi se califică în optimile turneului Premeier de la Charleston, după o victorie muncită în faţa slovacei Kucova! Pentru prima oară în acest an, Irina leagă două victorii consecutive, ea trecând în prima manşă cu 6-0, 6-0 de turcoaica Buyukakcay.

Irina a revenit frumos şi a întors scorul după ce adversara ei a câştigat in-extremis actul inaugural, graţie unui break reuşit la 5-4! Setul secund a fost dominat de bucureşteancă, dar Kristina s-a concentrat mai mult în decisiv, conducând chiar cu 3-1. Mai mult, Begu a servit de două ori pentru a rămâne în meci, la 4-5 şi 5-6, demonstrând de fiecare dată că are nervi de oţel. În tie-break, jucătoarea noastră a avut iniţiativa şi a fructificat a doua minge de meci, scor 4-6, 6-2, 7-6(6). Begu câştigă şi un cec în valoare de 9.254 de dolari, iar pentru un loc în sferturile de la Charleston se va lupta cu Samantha Stosur (Australia, 17 WTA). Meciul va avea loc joi, de la ora 18:00.

Simona Halep a început marţi antrenamentele pe zgură, suprafaţa pe care se vor desfăşura următoare competiţii importante din tenis. Halep se întoarce pe suprafaţa preferată! Numărul 5 WTA s-a antrenat pe zgură, pregătindu-se încă de pe acum în vederea întâlnirii România – Marea Britanie din Fed Cup! Simona a efectuat o sesiune de antrenament marţi, la Arenele BNR din Capitală, împreună cu un tânăr sparring-partner – Tudor Ştefan Gheorghiţă.

După un start de sezon în care a evoluat numai pe hard, ultima oară la Miami (sfert de finală), Simona trece pe zgură, o suprafaţă pe care obţinut cele mai bune rezultate ale carierei. După meciul de Fed Cup programat în perioada 22-23 aprilie, Halep va merge la turneul Premier de la Stuttgart, apoi la Madrid (Premier Mandatory), Roma (Premier 5) şi Roland Garros (Grand Slam).

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, s-a alăturat ca ambasador celei de-a treia ediţii a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulată de către Cartoon Network împreună cu Asociaţia Telefonul Copilului. Proiectul îşi propune să acorde sprijin copiilor şi tinerilor afectati de bullying şi să susţină desemnarea unei zile de conştientizare a fenomenului în România. Anul trecut, Asociaţia Telefonul Copilului a acordat sprijin unui numar de peste 1500 de cazuri de tip bullying, cu 25% mai mult decât în 2015.

Ciprian Marica s-a alăturat campaniei de conştientizare şi este protagonist al spotului de promovare, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori şi celor afectaţi de bullying. Ciprian îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116 111.

Juristul Florin Talpan, reprezentantul CSA Steaua care a câştigat 11 procese contra FCSB şi a lui Gigi Becali, deposedându-l pe cel din urmă de marca şi de numele Steaua, a fost sancţionat de superiorii din Armată. Informaţia apare într-un comunicat emis de controversatul Petre Răcănel, personaj care în 2014 a felicitat Rusia pentru anexarea Crimeei. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, şi şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă, au fost chemaţi la senat, pentru a da explicaţii asupra conflictului cu Gigi Becali, de senatorul liberal Iulian Dumitrescu. Audierea ar trebui să aibă loc luni, 11 aprilie. Ieri, un alt politician care a sărit în sprijinul lui Becali a fost Traian Băsescu.

”FCSB e Astra 2” a fost reacţia celor de la Giurgiu după meciul pe care vicecampioana l-a câştigat etapa trecută contra lui Dinamo prin golurile lui Denis Alibec şi Fernando Boldrin. Cei doi fotbalişti aduşi de la Astra au fost decisivi şi au şanse mari să fie titulari împreună în partida din această seară, de la 20:30. În drumul spre un nou titlu de campioană, drum îngreunat de prestaţiile foarte bune ale liderului Viitorul, echipa lui Laurenţiu Reghecampf are de trecut de formaţia antrenată de cel mai mare rival pe care FCSB pare să îl aibă în acest moment: Marius Şumudică.

Antrenorul FCSB are de rezolvat dileme importante în ceea ce priveşte formula defensivă cu care va aborda jocul în contextul în care eliminarea lui Mihai Pintilii din meciul cu Dinamo, atunci când fotbalistul a fost utilizat fundaş central, îngreunează demersul. Mihai Bălaşa pare să fie favorit pentru a-şi relua locul în centrul apărării alături de Moke, însă fotbalistul transferat de la AS Roma revine după o accidentare. Mai mult, în compartimentul ofensiv Boldrin e acum favorit la titularizare după ce De Amorim a avut o prestaţie ştearsă cu Dinamo, astfel că Florin Tănase poate trece în banda stângă.

Partida CSM Bucureşti – FTC Rail-Cargo Hungaria, contând pentru sferturile de finală ale Ligii Campionilor (manşa tur), suscită un interes major în Capitală. Cererea de bilete pentru partida programată vineri, de la ora 20:00, a fost spre 12.000, după cum a precizat Nicolae Luca, team-managerul campioanei României. Jocul este încadrat de forţele de ordine la nivel de risc maxim, având în vedere că în Bucureşti vor veni 240 de suporteri ai echipei Ferencvaros, care au un istoric destul de bogat. Biletele pentru manşa tur de la Bucureşti s-au epuizat după primele zile scoase la vânzare, astfel că în acest moment sunt destule nemulţumiri, inclusiv la nivel de echipă, consilieri, Primărie, care au rămas fără tichete de intrare la meci.

Constantina Diţă (47 de ani) a decis să candideze la preşedinţia Federaţiei Române de Atletism. Marea campioană scrie într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook că renunţă la tot ce a construit în Statele Unite, ţară în care s-a stabilit în urmă cu aproape 20 de ani, pentru a pune umărul la revigorarea atletismului românesc. Federaţia Română de Atletism a dat publicităţii lista de candidaţi înscrişi la Adunarea Generală de Alegeri programată pe data de 21 aprilie, la Bucureşti.

Pentru funcţia de preşedinte s-au înscris şase persoane, ceea ce poate fi considerat un record. FRA a trecut candidaţii în ordine alfabetică, însă noi vom începe prezentarea cu doamnele de pe listă, mai ales că e vorba despre două mari campioane ale atletismului românesc: Constantina Diţă (aur olimpic la maraton în 2008) şi Monica Iagăr (dublă campioană europeană, indoor şi outdoor, la săritura în înălţime, 2,02 metri record personal). Partea masculină a candidaţilor este reprezentată de Traian Badea, Florin Florea, Constantin Cristinel Iacoban şi Constantin Gabriel Obreja. Evident, fiind vorba despre atletism, se aşteaptă cu cursă interesantă, în care unii vor avea probabil statut de ”iepuri” pentru favoriţi. Rămâne de văzut… Ion Sandu, preşedinte FRA din ultimii patru ani, nu s-a mai înscris pentru un nou mandat. La funcţia de vicepreşedinte s-au înscris de asemenea şase persoane, Vasile Bogdan, Grigore Ursanu, Virgil Preda, Neculai Curta, Bogdan Tudor şi Ion Doru Crişan.

Gonzalo Higuain, actual jucător al celor de la Juventus, i-a demonstrat din nou fostei echipe Napoli ce a pierdut. Atacantul a marcat două goluri împotriva lui Chiricheş & Co în confruntarea din Cupa Italiei. Argentinianul nu se opreşte aici şi vrea să marcheze şi în afara terenului împotriva celor de la Napoli. I-a dat în judecată şi le cere 600 de mii de euro, bani pe care trebuie să îi primească de la fosta formaţie pentru drepturile de imagine. Higuain a încercat iniţial să rezolve problema datoriilor financiare pe cale amiabilă, dar cazul argentinianul nu s-a înteles cu preşedintele lui Napoli De Laurentiis. Potrivit jurnaliştilor de la gazzetta.it, argentinianul o să continue disputa în instanţele sportive pentru că susţine că nu şi-a primit banii pe drepturile de imagine atât din sezonul 2015-2016, dar şi din trecut.

Gonzalo nu iartă nici o confruntare cu fosta echipă. A marcat de 4 ori în 4 meciuri împotriva lui Napoli, iar ultimele două reuşite sunt în meciul retur din Cupa Italiei, partidă pe care Juventus a pierdut-o însă cu 2-3. Higuain i-a dedicat primul gol preşedintelui De Laurentiis spre care a arătat cu degetul şi căruia i-a zis: „Este vina ta”. Argentinianul dă vina pe el că a părăsit echipa din sudul Italiei. Juventus este pe primul loc în Serie A. la 6 puncte distanţă de locul 2, ocupat de AS Roma, şi s-a calificat în finala Cupei Italiei, partidă pe care o va juca împotriva echipei lui Ştefan Radu, Lazio.

Nationala de rugby a Romaniei a fost primita miercuri de Ministrul Tineretului si Sportului, Marius Alexandru Dunca. Acesta i-a felicitat pe Stejari pentru cucerirea titlului Rugby Europe Championship, scor 8-7 in finala cu Georgia, si le-a urat mult succes in campania de calificare la Cupa Mondiala din Japonia din 2019. La intalnirea care a avut loc la sediul Ministerului Tineretului si Sportului a participat si presedintele Federatiei Romane de Rugby, Alin Petrache.

Viitorul va încerca astăzi să obţină a treia victorie consecutivă din play-off. După 3-1 acasă cu FCSB şi 2-1 la Giurgiu contra Astrei, puştii lui Hagi vor primi vizita Craiovei de la ora 18:00. La polul opus, craiovenii trebuie să obţină astăzi primul succes din play-off, dacă vor măcar să mai spere la titlu. Oltenii nu s-au ridicat în play-off la nivelul aşteptat, fiind gruparea cu cel mai slab golaveraj, un gol marcat şi patru încasate, şi a doua echipă fără victorie după trei etape, alături de Astra. De cealaltă parte, Viitorul se află într-o formă de zile mari, iar avantajul terenului propriu îşi va spune cuvântul. Formaţia de la malul mării nu a mai pierdut pe teren propriu din 31 iulie 2016, când FCSB triumfa cu 3-1 la „Ovidiu”. Problemele de lot pe care le are tehnicianul Gheorghe Mulţescu reprezintă un alt plus pentru liderul play-off-ului. Chiar şi aşa, antrenorul Craiovei încă speră la titlu.

Sportivul român Dumitru Captari a cucerit două medalii de aur şi una de argint la categoria 77 kg, miercuri, la Campionatele Europene de haltere de la Split (Croaţia), iar Răzvan Martin a câştigat o medalie de argint şi două de bronz. La stilul smuls, Captari, care a concurat în Grupa B, a obţinut argintul, cu 160 kg, fiind devansat la ultima tentativă a stilului de albanezul Daniel Godelli, cu 161 kg. Martin a luat bronzul, cu 158 kg. Captari s-a impus clar la stilul aruncat, cu 200 kg, argintul a fost obţinut de albanezul Erkand Qerimaj, cu 193 kg, în timp ce Răzvan Martin s-a mulţumit cu medalia de bronz, cu 190 kg, după ce a ratat ultima încercare, la 194 kg. La total, Captari a ocupat primul loc, cu 360 kg, fiind urmat de Răzvan Martin, 348 kg, şi de Qerimaj, cu 348 kg (albanezul a avut o greutate corporală mai mare, 76,85 kg, faţă de 76,75 kg — Martin).

România a ajuns la un bilanţ de 17 medalii la Split, şase de aur, patru de argint şi şapte de bronz. La cat. 48 kg, Monica Csengeri a obţinut o medalie de aur (smuls) şi două de argint (aruncat, total), iar Elena Andrieş, două de bronz (smuls, total). Ilie Constantin Ciotoiu a cucerit două medalii de bronz, la aruncat şi total, în limitele categoriei 56 kg. Mădălina Molie a luat bronzul la cat. 58 kg (total), iar Loredana Toma a luat trei medalii de aur la cat. 63 kg. la cat. 77 kg, Dumitru Captari a obţinut două medalii de aur (aruncat, total) şi una de argint (smuls), iar Răzvan Martin una de argint (total) şi două de bronz (smuls, aruncat).

Delegaţia României la Campionatele Europene din Croaţia e formată din 13 sportivi: feminin — Monica Csengeri (cat. 48 kg), Elena Ramona Andrieş (48 kg), Mădălina Bianca Molie (58 kg), Irina Lăcrămioara Lepşa (58 kg), Florina Hulpan (63 kg), Loredana Toma (63 kg), Andreea Aanei (+90 kg); masculin — Ilie Ciotoiu (56 kg), Ionuţ Ilie (62 kg), Florin Croitoru (62 kg), Răzvan Martin (77 kg), Dumitru Captari (77 kg), Nicolae Onica (94 kg). Obiectivul delegaţiei noastre a fost câştigarea a şase medalii.

Brazilianul Marcelo, 28 de ani, l-a egalat pe legendarul Alfredo Di Stefano la numărul de partide jucate în tricoul „blanco”, bifând aseară contra lui Leganes jocul 396 pentru galactici. În actualul lot al madrilenilor, numai căpitanul Sergio Ramos are mai multe jocuri disputate pentru Real decât Marcelo, şi anume 508. Acum aprope 10 ani, Real Madrid aducea un puşti de 18 ani de la Fluminense, în schimbul a 6,5 milioane de euro. Astăzi, acel puşti a devenit o adevărată legendă pentru iberici şi a intrat în hall-of-fame-ul grupării de pe Santiago Bernabeu. În cele 11 sezoane petrecute la Madrid, Marcelo a câştigat 13 trofee: trei campioante, de două ori Liga Campionilor, două Cupe ale Regelui, două Supercupe ale Europei, două Supercupe ale Spaniei şi două Campionate Mondiale ale Cluburilor.

Astazi erau programate alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Tenis, însă evenimentul a fost anulat, cu câteva ore înainte, dintr-un motiv greu de imaginat. Dintre cei 346 de membri, doar 54 mai au drept de vot ca urmare a unei decizii a instanţei, astfel că actuala conducere a FRT a fost nevoită să amâne alegerile până la „lămurirea situaţiei”. FR de Tenis a amânat pe ultima sută de metri alegerile, la sugestia Ministerului Tineretului şi Sportului, până la o dată necomunicată încă! S-a ajuns la această situaţie neverosimilă după ce 85% din cluburi au rămas fără drept de vot printr-o hotărâre judecătorească. Deşi decizia poate fi atacată, şefii MTS i-au cerut lui George Cosac, preşedintele în funcţie al FRT, să amâne Adunarea Generală.

292 de membri dintr-un total de 346 au rămas fără drept de vot după o acţiune înaintată de Marius Vecerdea, principalul contracandidat al lui George Cosac la preşedinţia FRT. Proprietarul turneului Sibiu Open a reclamat faptul că majoritatea membrilor cu drept de vot nu au o activitate în domeniul sportului. Instanţa i-a dat câştig de cauză, iar Vecerdea susţine pentru sursa citată că problema forului condus de Cosac ar fi mult mai gravă.

Situaţia juridică încălcită de la FR de Tenis implică şi alte nereguli, ţinând cont că la alegerile din februarie 2013, atunci când a fost stabilită actuala conducere, au votat 220 de cluburi, deşi eligibile sunt doar 54. Până acum, Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârile luate în ultimele trei Adunări Generale ale federaţiei, inclusiv cea în care au fost aleşi cei doi vicepreşedinţi. În cursa pentru alegerile la preşedinţia FRT din 2017 s-au mai înscris Răzvan Itu şi Dumitru Hărădău, cei doi fiind consideraţi oamenii lui Cosac – aruncaţi în luptă pentru a ciupi din voturile lui Vecerdea.

Final spectaculos de sezon în Premier League. Tottenham îşi continuă cursa de urmărire a liderului Chelsea, după ce a reuşit să întoarcă scorul partidei cu Swansea în minutele de final şi s-au impus cu 3-1, deşi în minutul 88 gazdele conduceau cu 1-0. Lipsită de golgheterul Harry Kane, încă accidentat, Tottenham s-a văzut nevoită să alerge după egalare încă din debutul meciului cu Swansea, după ce Routledge a deschis scorul în minutul 11. Aflată înaintea etapei la şapte puncte în spatele liderului lui Chelsea, trupa lui Pochettino ştia că doar o victorie o mai poate menţine cu şanse reale în lupta pentru titlu.

Iar salvarea pentru Spurs a venit în minutele de final ale partidei. Dele Alli a restabilit egalitatea în minutul 88, iar Son a înscris pentru 2-1 trei minute mai târziu (90+1). Nu a fost însă scorul final deoarece danezul Eriksen şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor după alte trei minute (90+4). Cum şi Chelsea s-a impus în derby-ul cu Manchester City, scor 2-1, Tottehnam rămâne la 7 puncte în spatele echipei lui Conte, cu opt etape înainte de final.

Raliul Braşovului 2017, câştigat de Simone Tempestini, a fost un antrenament potrivit pentru provocarea pe care pilotul român o va avea între 6 şi 9 aprilie. Pilotul va lua startul în Turul Corsicii, etapă de campionat mondial şi totodată prima etapă din acest sezon care va conta în clasamentul WRC 2. Este al treilea start pe care Simone Tempestini îl va lua în 2017 în Campionatul Mondial de Raliuri, după Monte Carlo şi Suedia, însă este primul raliu în care pilotul va avea ocazia să lupte pentru puncte. Turul Corsicii este prima etapă dintr-o serie de şapte în care Tempestini va putea să adune puncte, alături de Raliul Portugaliei, Raliul Finlandei, Raliul Germaniei, Raliul Spaniei şi Raliul Marii Britanii. Simone Tempestini va participa şi la Raliul Poloniei, însă această rundă nu va puncta în clasamentul WRC 2.

Obiectivul lui Simone Tempestini în acest sezon este să termine raliurile şi să obţină puncte, iar Raliul Braşovului a fost ocazia perfectă, antrenamentul potrivit pentru ca pilotul să se acomodeze cu maşina Citroen DS3 R5. Turul Corsicii se desfăşoară în periaoda 6 – 9 aprilie, pe parcursul a 10 probe speciale care însumează nu mai puţin de 316,76 kilometri. Startul oficial se va da din Ajaccio, iar parcul de service va fi localizat în Bastia.

Napoli, cu Vlad Chiricheş integralist, a câştigat, miercuri, cu scorul de 3-2, meciul retur disputat împotriva formaţiei Juventus Torino, pe Stadio San Paolo, în semifinalele Cupei Italiei, dar a ratat accederea în finala competiţiei, după 4-5 la general. Hamsik, în minutul 53, Mertens, în minutul 61, şi Insigne, în minutul 67, au marcat pentru Napoli, în partida retur, în timp ce pentru oaspeţi a înscris Higuain, în minutele 32 şi 59. În finală, Juventus va întâlni Lazio, care a trecut în semifinale de rivala AS Roma, scor 4-3 la general (2-0 în tur, 2-3 în retur).

PROGNOZA METEO
6 Aprilie 2017

Vremea va fi în general instabilã și va deveni mai rece decât în mod obișnuit în aceastã perioadã în majoritatea regiunilor. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate. Vor fi ploi, mai ales averse, însoțite de descãrcãri electrice și pe arii restrânse vor fi condiții de grindinã. La munte, treptat, vor predomina ninsorile, iar noaptea, în Transilvania, se vor semnala precipitații mixte. Local cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare în toate zonele, viteze mai mari urmând a se înregistra în sud-vestul țãrii și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 19 grade, iar cele minime între 0 și 9 grade. Noaptea vor fi condiții de brumã, în nord-vestul și centrul teritoriului.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã. Temporar vor fi înnorãri accentuate și în special spre searã și la începutul nopții se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ și descãrcãri electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 17…18 grade, iar cea minimã de 5…7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *