Stiri pe scurt 5 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 5 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 5 octombrie. In anul 2000, a încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, fotbalistul dinamovist Cătălin Hâldan. A jucat pe postul de mijlocaş, având numărul 11 pe tricou. De la debutul său în Divizia A, în 2 octombrie 1994, a jucat 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri. Este supranumit de fanii săi „Unicul Căpitan”. În memoria sa, una din peluzele Stadionului Dinamo se numeşte „Peluza Cătălin Hâldan”.(n. 1976).

Autoritatea Naţională pentru Turism a retras licenţele a 1.384 de agenţii care nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor sau pachetelor de servicii turistice. Un comunicat al ANT precizează că este interzisă, potrivit prevederilor legale, „desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

Circulaţia pe Transalpina, pe sectorul de drum cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului, a fost închisă, pentru autovehiculele care nu sunt echipate corespunzător pentru iarnă, din cauza ninsorilor şi a viscolului, zăpada depusă pe carosabil ajungând la cinci centimetri. Două echipaje din Gorj şi două din Vâlcea intervin, chiar dacă vântul este foarte puternic. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, cei care vor încălca măsura şi vor fi depistaţi circulând pe Transalpina fără să aibă maşinile dotate corespunzător vor primi sancţiuni cuprinse între 9 şi 20 de puncte de penalizare, fiind reţinute şi certificatele de înmatriculare.

România va avea o creştere economică de 5% în 2016, cea mai puternică din Europa. De asemenea, România va fi în fruntea clasamentului european al creşterii economice şi în 2017, când avansul PIB este prognozat la 3,8% (la fel ca al Islandei), arată ultimul raport. Tot pentru 2016 prognoza FMI preconizează o inflaţie negativă de minus 1,5%, un deficit de cont curent de 2% din PIB şi o rată a şomajului de 6,4%, în scădere cu 0,4 puncte faţă de 2015. In privinţa lui 2017, prognoza FMI este că avansul PIB va fi de 3,8%.

Este însă o prognoză mai bună decât cea din aprilie – 3,6%. Şi această creştere pentru România ar urma să fie cea mai puternică din UE (creştere de 3,8% mai înregistrează în prognoza amin­tită doar Islanda). Pe medie, UE va creşte în 2017 cu 1,8%, iar „Europa emergentă“ cu 3,1%. În privinţa inflaţiei, pentru 2016 estimările FMI au fost revizuite de la minus 0,4% în aprilie la minus 1,5%. Din 2017 însă, inflaţia va reveni pe plus: 1,7%. În privinţa deficitului de cont curent, acesta ar urma să fie în 2016 de 2% din PIB, faţă de 1,7% cât prognoza instituţia în raportul din aprilie.

Cercetările au fost reluate în dosarul Romgaz – Interagro, în care sunt vizaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi Adriean Videan, după ce rechizitoriul a fost infirmat de procurorul ierarhic superior celui care l-a instrumentat; fostul ministru Adriean Videnu, audiat la DIICOT. În dosar, omul de afaceri Ioan Niculae este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. În cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, DIICOT a obţinut aviz pentru începerea urmăririi penale de la preşedintele României pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Aproximativ 80 de angajaţi ai Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara, în care sunt închişi peste 900 de deţinuţi, au protestat, în faţa instituţiei, ei fiind nemulţumiţi de inechităţile salariale şi solicitând demisia ministrului Justiţiei. Protestatarii cer şi plata orelor suplimentare şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru „nepăsare şi incapacitate profesională”. În Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara sunt închişi peste 900 de deţinuţi.

Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac (jud. Sibiu), din Munţii Făgăraş, măsoară 15 centimetri, iar în zonă sunt anunţate ninsori şi temperaturi negative. In Sibiu erau 6 grade Celsius înregistrate în staţa de la Aeroport, iar la Bâlea Lac erau minus 4 grade Celsius şi ninsoare. Meteorlogul a prognozat o tempertură minimă de minus 1 grad în cursul nopţii în Sibiu, minus 5 grade la Păltiniş şi minus 8 grade la Bâlea Lac.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, de 226.485,88 lei, între averea dobânditã şi veniturile realizate în perioada 23 iulie – 17 decembrie 2012 de Cătălin Iulian Marin, fost director general al Agenţiei Domeniului Public Bucureşti. Inspectorii precizează că acesta a fost anunţat de declanşarea procedurii însă nu a depus la ANI niciun punct de vedere.

Traian Băsescu a ajuns, la instanţa supremă, citat într-un dosar în care în anul 2007 a fost reclamat de o persoană că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona; fostul şef de stat şi-a enumerat dosarele, spunând că „să acuzi un fost preşedinte de spălare de bani e jignitor”. În cadrul şedinţei de judecată, atât procurorul de şedinţă cât şi avocatul lui Traian Băsescu au solicitat declinarea cauzei la Judecătoria Sectorului 5, precizând că respectiva instanţă este competentă să ia o decizie. Judecătorii urmează să stabilească dacă vor trimite dosarul Judecătoriei Sectorului 5.

DNA face,16 percheziţii la vameşi şi poliţişti de frontieră, precum şi la sediul Poliţiei de Frontieră Constanţa, Biroul Vamal şi Căpitănia Portului într-un dosar vizând mită primită de funcţionari cu ocazia controlului navelor. Surse judiciare au declarat că instituţiile publice vizate de percheziţii sunt Biroul Vamal, Sediul Poliţiei de Frontieră Constanţa, sediul Căpităniei zonale şi sediul cabinetului Medico-sanitar de Frontieră Constanţa şi Vaccinuri Internaţionale. Aceleaşi surse au precizat că sunt vizate fapte de luare de mită de către funcţionari în legătură cu activităţi de control al navelor, fiind în desfăşurare percheziţii la locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră.

Bărbatul care la data de 6 septembrie ar fi accidentat mortal doi copii în Galaţi şi a fugit din ţară a fost adus în România, sub escortă, acesta fiind arestat preventiv pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, a fost adus din Italia, acolo unde s-a ascuns după producerea accidentului. După ce a fost identificat, instanţa a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui, fiind dat în urmărire. Acesta a fost introdus într-un centru de reţinere şi arestare preventivă al Poliţiei Române.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că invitarea lui Mike Tyson în Senat nu este una onorantă pentru instituţia Legislativului, afirmând că cei care l-au invitat ”nu au stat să se gândească prea mult”. El a spus că-i preferă pe marii sportivi care au avut o conduită ireproşabilă şi în viaţa privată. Fostul campion mondial la box profesionist Mike Tyson va veni la Senat, americanul intenţionând să viziteze clădirea Palatului Parlamentului şi să participe, ca invitat, la şedinţa plenului Senatului.

Netratate corespunzător, bolile copilăriei îşi pot pune amprenta asupra întregii existenţe a oamenilor, pentru că unele dintre ele afectează sistemul nervos. Bolile eruptive ale copilăriei, care se caracterizează prin anumite leziuni tegumentare asociate febrei de debut a bolii, sunt combătute în prezent prin vaccinare. Evoluţia lor nu poate fi influenţată prin tratament medicamentos, pentru că se pot complica şi pot lăsa sechele permanente sau pot duce chiar la deces. Unele dintre ele afectează sistemul nervos central (pojarul, rujeola), provocând infecţii serioase şi deces.

La copiii supravieţuitori, urmările sunt grave: encefalopatie (afectarea ţesutului nobil al creierului) cu deficit cognitiv care nu se poate recupera (adică dintr-un copil inteligent devine un copil cu intelect afectat, care nu se va dezvolta corespunzător vârstei, riscând să devină inclusiv un adult asistat social). Alte boli ale copilăriei produc o afectare a sistemului nervos periferic, cum este poliomielita, cel mai evident fiind că membrul afectat rămâne subdezvoltat, mai scurt şi mai subţire, provocând şchiopătarea. Copilul va suferi pentru imaginea sa, dar nici nu se va putea juca sau va fi restricţionat în alegerea unei profesii mai departe, în adolescenţă.

Compania Yahoo Inc a creat în secret, în anul 2015, un program informatic care permite verificarea în emailurile clienţilor a unor informaţii specifice, la solicitarea serviciilor de spionaj americane. Compania s-a conformat astfel unei directive clasificate a Administraţiei SUA, scanând sute de milioane de conturi Yahoo mail la solicitarea Agenţiei pentru Siguranţa Naţională (NSA) şi a Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI), afirmă doi foşti angajaţi şi o a treia sursă care cunoaşte situaţia.

Conform unor analişti, acesta este primul caz în care se află ca o companie online americană acceptă solicitarea unei agenţii de informaţii de a verifica toate mesajele primite în inboxurile emalurilor. Nu este clar ce informaţii au solicitat agenţiile de spionaj, ori dacă au cerut Yahoo să verifice doar anumite cuvinte-cheie ori tipuri de ataşamente. În septembrie, compania americană a dezvăluit că hackeri angajaţi probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puţin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. Compania cu sediul Sunnyvale, California, are aproximativ un miliard de utilizatori în întreaga lume.

În prezent pe piaţă funcţionează legal 1854 de agenţii de turism, care îndeplinesc cele trei condiţii necesare. În fapt, este vorba de 1290 de agenţii, restul până la 1385 fiind oficii care funcţionau în baza unor anexe la poliţele încheiate de agenţiile mamă. Lista poate crea confuzie, într-o oarecare măsură, pentru că ANT nu a operat modificările venite de la agenţii, de genul schimbărilor de sedii sau chiar a încetării funcţionării unora. Pe reţelele sociale au apărut informaţii venite din partea unor agenţii de turism care apar pe lista ANT dar care fie susţin că respectă prevederile legale, fie reclamă că nu au primit notificările ANT nici prima oară, în luna martie, nici a doua oară.

Aproape toate fondurile oferite până acum prin planul de investiţii de 315 miliarde de euro elaborat de Uniunea Europeană au fost alocate celor mai bogate 15 state membre UE, în primul rând Italiei, Spaniei şi Marii Britanii, în detrimentul ţărilor estice. Planul de investiţii, lansat la jumătatea anului 2015, are rolul de a atrage fonduri private pentru finanţări, părţile cele mai riscante fiind acoperite prin Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), folosindu-se 21 de miliarde de euro din bugetul public.

Până la sfârşitul lunii iunie 2016, într-un an de la implementarea planului care se va încheia în 2018, au fost făcute investiţii de 104,75 de miliarde de euro din totalul de 315 miliarde de euro, a comunicat Banca Europeană pentru Investiţii (BEI). Cu toate acestea, BEI exprimă preocupare că cele mai multe investiţii FEIS au fost efectuate în 15 cele mai bogate ţări membre UE, în detrimentul celorlalte 13 ţări mai sărace.

Procurorul şef al DNA a declarat că în ultima perioadă se duce o campanie de hărţuire şi decredibilizare a instituţiei, susţinând că s-au plătit sume mari de bani şi comisioane de succes pentru aceasta; precizările, după ce Victor Ponta a declarat că a văzut-o la crama lui Sebastian Ghiţă. Declaraţiile au venit ca răspuns al declaraţiei făcute de fostul premier Victor Ponta la un post de televiziune, acesta susţinând că s-a întâlnit cu Kovesi în anul 2011 la o cramă care îi aparţinea lui Sebastian Ghiţă. Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ la Parchetul General în care susţine că el, alături de mai mulţi demnitari ai statului, a participat în anul 2012 la măsluirea raportului comisiei tehnice care a analizat teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Ulterior depunerii sesizării, Ghiţă a precizat că ar fi încălcat legea pentru că era prieten cu actualul procuror şef al DNA.

Poliţiştii de frontieră din Jimbolia au depistat, doi cetăţeni sirieni, între care un adolescent, care încercau să treacă ilegal frontiera din Serbia. Poliţiştii şi jandarmii din Timişoara au prins cele două persoane şi le-au transportat la sediul Poliţiei de Frontieră. Persoanele respective nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor s-a stabilit că sunt cetăţeni sirieni, un minor în vârstă de 17 ani şi un adult în vârstă de 33 ani, care au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

O persoană a murit şi alte trei au fost rănite grav în urma unui accident care a avut loc pe Drumul Naţional 14, în judeţul Sibiu, între Şeica Mare şi Mediaş. Accidentul a avut loc pe DN 14, în Şeica Mare, între un camion şi un autoturism. Patru persoane au rămas încarcerate în maşină, fiind nevoie de intervenţia a două echipaje de Descarcerare. O persoană este decedată, alta este inconştientă şi alte două persoane au politraumatisme. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Ramona Nistor, a declarat că din cauza accidentului traficul este blocat pe DN 14, între Şeica Mare şi Mediaş.

Peste 40 de percheziţii au loc, în locaţii din Câmpulung şi alte trei localităţi din Argeş, la persoane suspecte că au obţinut peste 3 milioane de euro după ce au determinat 80 de femei să se prostitueze în străinătate. Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Unităţii Teritoriale de Analiza Informaţiilor Argeş.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 – 2016, persoanele vizate ar fi determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către 80 de femei, în state ale Uniunii Europene. Din activitatea infracţională, aceştia ar fi obţinut peste 3.000.000 de euro. Un număr de 45 de persoane vor fi conduse la sediul Poliţiei Municipiului Câmpulung pentru audieri. De asemenea, în cauză s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Primul copil al unui cuplu de refugiaţi relocaţi din Grecia în România s-a născut,la Maternitatea Rădăuţi. Mattia este primul copil refugiat născut în România. Tatăl irakian şi mama iraniancă se află în România din luna august, perioadă în care au parcurs procedurile privind acordarea unei forme de protecţie internatională, cererile lor fiind soluţionate prin acordarea statutului de refugiat. După spitalizare, Mattia împreună cu mama lui se vor întoarce în centru, unde sunt aşteptaţi de tată, nou-născutul urmând a fi înregistrat drept cel mai tânăr solicitant de azil din România. Centrul Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi are o capacitate de 116 de locuri, iar gradul de ocupare este de aproximativ 25%.

Google a prezentat, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în San Francisco, noua serie de smartphone-uri Pixel, care sunt dotate cu un asistent virtual şi un speaker care se activează vocal. Anul acesta, compania a lansat smartphone-urile Pixel, în locul Nexus, cele două modele prezentate fiind Pixel şi Pixel XL. Acestea includ serviciul Google Assistant, asemănător programului Siri lansat de Apple, precum şi programul Home speaker care poate fi folosit fără să fie nevoie de touchscreen, asemenea serviciului Echo al Amazon. Difuzorul Wi-Fi este activat prin cuvintele „OK Google” şi poate controla tot ce este conectat la internet, poate seta alarme sau crea liste de cumpărături. De asemenea, porneşte muzica din aplicaţii precum Spotify, YouTube Music sau Google Play Music.

Printre avantajele Google Assistant faţă de sistemele rivale se remarcă menţinerea unei conversaţii, prin faptul că o întrebare sau o comandă se construieşte în funcţie de cea anterioară şi faptul că apelează la baza de date a Google’s Knowledge Graph, care conectează mai mult de 70 de miliarde de informaţii, de mai bine de patru ani. Mai mult, programul poate sugera activităţi utilizatorilor, precum filmele care rulează în cele mai apropiate săli de cinema.Totuşi, compania americană va trebui să dovedească utilizatorilor că un asistent virtual este mai avantajos decât o aplicaţie individuală. Google foloseşte deja programul Assistant ca parte a aplicaţiei de mesagerie Allo, dar software-ul a fost instalat pe puţine telefoane.

Tombili, motanul rotofei iubit de locuitorii cartierului Ziverbey din Istanbul, a fost comemorat de autorităţile oraşului, după ce localnicii au cerut să i se aducă tribut. Poveştile despre iubirea pe care Instanbulul o poartă pisicilor este bine documentată: oraşul adăposteşte mulţi maidanezi. Viceprimarul din Kadıköy a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare a statuii pisicii Tombili că 17.000 de oameni au pledat pentru o sculptură memorială.

Pisica a devenit celebră în lumea largă la începutul acestui an, după ce o fotografie în care apare culcat în locul său preferat de pe trotuar a fost distribuită de mii de ori în social media. Mulţi utilizatori au editat imaginea cu mesaje glumeţe sau pahare de alcool suprapuse în Photoshop sau alte obiecte pentru a ilustra caracterul vicios, frivol şi dezinvolt al motanului. Pisica a devenit faimoasă la vârstă înaintată. A murit în luna august, după o boală misterioasă, spun proprietarii felinei.

Televiziunea AXN va difuza primul sezon al noului serial (realizat în 2016) „Minţi criminale: Dincolo de hotare/ Criminal Minds: Beyond Borders”, spin-off-ul celebrei serii („Minţi criminale”), începând cu 6 octombrie, în fiecare joi, de la ora 21:00. Borders” (sezonul 1, 2016) aduce în toamna aceasta pe AXN seri de joi pline de suspans şi acţiune. Rolul principal în noua producţie poliţistă este jucat de Gary Sinise, cunoscut mai ales pentru rolul din „CSI: NY”, un actor distins cu premiile Emmy şi Globul de Aur.

Un militar american a fost ucis în provincia afgană Nangarhar, în timpul unor operaţiuni contra reţelei teroriste Stat Islamic. Reţeaua teroristă Stat Islamic a atras sute ori chiar mii de militanţi în Afganistan şi Pakistan, ocupând teritorii în provincia afgană Nangarhar. Statele Unite au iniţiat o anchetă în cazul incidentului. Conform datelor oficiale, 1.832 de militari americani au fost ucişi în Afganistan începând din anul 2001, când armata SUA a invadat ţara pentru a înlătura regimul taliban.

Premierul irakian Haider al-Abadi a avertizat Turcia asupra posibilităţii izbucnirii unui „război regional” în cazul în care nu-şi retrage trupele din nordul Irakului, Bagdadul reacţionând după ce Parlamentul de la Ankara a prelungit mandatul ce permite desfăşurarea de operaţiuni în Irak şi Siria. Ankara a comunicat că a desfăşurat anul trecut trupe la o bază din nordul Irakului, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar avea drept rol să pregătească forţele irakiene pentru confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a luat decizia de a prelungi cu încă un an mandatul ce permite operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste aflate pe teritoriul Siriei şi Irakului.

O fetiţă de cinci ani a criticat-o, într-o înregistrare video publicată de mama ei pe YouTube, pe şefa Guvernului britanic Theresa May pentru modul în care gestionează problema persoanelor fără adăpost. Înregistrarea video a fost postată pe YouTube de către mama sa, Holly Mathews. Holly Matthews, care a apărut în show-ul de televiziune Byker Grove în anii ’90, a scris într-o postare pe blog că problema persoanelor fără adăpost a marcat-o recent pe fiica sa.

Peste 22 de imigranţi au murit, majoritatea asfixiaţi, într-o ambarcaţiune din largul coastelor Libiei unde erau înghesuiţi o mie de pasageri, a constatat un fotograf AFP care a putut urca la bord. „Era o ambarcaţiune de lemn, erau o mie de persoane pe trei etaje. Am urcat la bord, am numărat 22 de morţi, dar mai erau şi în zona de bagaje”, a explicat acesta.

Jumătate sudică a statului Haiti, regiunea cea mai afectată de uraganul Matthew, era izolată de restul ţării după prăbuşirea unui pod. Drumul Naţional 2 este întrerupt înainte de comuna Petit-Goave după prăbuşirea podului La Digue. O reuniune de criză are loc pentru a restabili accesul, dar nu va fi uşor de găsit o rută ocolitoare. Această rută era singura axă care făcea legătura între capitala Port-au-Prince şi partea de sud a ţării.

Democratul Tim Kaine şi republicanul Mike Pence, candidaţi la vicepreşedinţia SUA, au participat la singura dezbatere televizată de acest fel înainte de alegerile de pe 8 noiembrie, ei lansând, pe rând, atacuri la adresa lui Donald Trump, respectiv Hillary Clinton.Tim Kaine l-a atacat agresiv pe Mike Pence cu privire la atitudinile şi declaraţiile lui Donald Trump. Pence a evitat să comenteze criticile la adresa republicanului cu privire la comentariile umilioare ale acestuia despre femei, la îndoielile pe care le-a afişat cu privire la veridicitatea cetăţeniei lui Barack Obama şi alte chestiuni legate de temperamentul său.

Confruntarea a durat peste 90 de minute şi s-a desfăşurat la Universitatea Longwood din Farmville, în statul Virginia. Pence a încercat să proiecteze o imagine liniştitoare care să diminueze din efectele discursului exagerat al lui Trump, în timp ce Kaine a încercat să îi îndepărteze pe votanţi de miliardarul republican şi să o prezinte pe Hillary Clinton drept o persoană mai demnă de încredere decât contracandidatul ei Pence a prezentat o agendă detaliată cu privire la politica fiscală, drepturi şi imigraţie. El a fost mai pregătit, oferind răspunsuri mai detaliate decât a făcut-o Donald Trump în prima dezbatere prezienţială de săptămâna trecută.

SPORT

România se pregăteşte pentru dubla cu Armenia (8 octombrie) şi Kazahstan (11 octombrie), din preliminariile CM 2018, iar fundaşul Romario Benzar spune că obiectivul naţionalei e obţinerea celor şase puncte. După remiza cu Muntenegru, scor 1-1, tricolorii sunt conştienţi că nu-şi mai permit paşi greşiţi în disputele cu formaţiile cotate cu şansa a doua în lupta pentru calificare şi anunţă că vor trata foarte serios cele două partide. Fundaşul de la Viitorul nu a vrut să dezvăluie planul tactic gândit de selecţionerul Daum pentru cele două meciuri, dar a dat asigurări că tricolorii vor juca la victorie.

Ambros Martin este noul selecţioner al naţionalei de handbal feminin, antrenorul spaniol semnând un contract pe 4 ani cu Federaţia Română de Handbal. Tehnicianul iberic a ajuns miercuri noapte la Bucureşti, joi dimineaţă a fost prezentat oficial într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia a şi semnat contractul, iar apoi a plecat direct la aeroport, pentru a efectua deplasarea cu prima reprezentativă la turneul din Olanda. Din lotul convocat iniţial pentru turneul din Olanda au rămas acasă Alina Ilie, Yulia Dumanska, Mădălina Zamfirescu şi Cristina Nan

Astăzi se împlinesc 16 ani de la dispariţia tragică a lui Cătălin Hîldan, iar galeria dinamovistă va marca momentul într-un eveniment special. Pe 5 octombrie 2000, căpitanul de atunci al „câinilor” se prăbuşea pe teren în timpul unul meci amical, iar medicii pronunţau decesul la scurt timp după nefericitul eveniment. De atunci, Cătălin Hîldan a rămas în memoria suporterilor roş-albi drept „Unicul Căpitan”, iar ziua de 5 octombrie e una de doliu pentru toată suflarea dinamovistă. Suporterii din Peluza Cătălin Hîldan anunţă organizarea unui eveniment, pe Stadionul Dinamo, în care va fi comemorat fostul mijlocaş.

Accidentările îi dau bătăi de cap lui Christoph Daum înaintea meciurilor cu Armenia şi Kazahstan. Steliano Filip şi Iasmin Latovlevici au acuzat probleme medicale şi s-au antrenat separat. Fundaşul lui Dinamo a fost supus unor investigaţii amănunţite şi a fost diagnosticat cu miozită, o inflamare a ţesutului muscular. Filip se va antrena separat în cursul zilei de astăzi, în sală, şi va reveni de mâine la antrenamente. Chiar dacă accidentarea nu este una serioasă, fundaşul stânga are şanse mici de a juca în primul meci, cel de sâmbătă cu Armenia. Cel mai probabil, Latovlevici va începe titular meciul de la Erevan, iar Toşca va fi varianta de rezervă pentru flancul stâng al apărării.

Paul Papp a început în această vară o nouă etapă a carierei, după ce a semnat cu gruparea elveţiană FC Wil, ce evoluează în liga secundă. Fundaşul de 26 de ani s-a văzut nevoit să părăsească Steaua după doar două sezoane, după ce a intrat în dizgraţia patronului Gigi Becali. Fundaşul recunoaşte că sezonul 2015-2016 a fost unul slab pentru el, în care a ratat inclusiv lotul pentru Euro 2016, deşi fusese folosit constant în preliminarii. Papp consideră că momentul „de minim” pentru el a fost meciul cu Dinamo, scor 1-1, din play-off-ul sezonului trecut, când Eric Bicfalvi a marcat golul egalizator chiar de lângă el.

Deşi Paul Pogba a devenit această vară cel mai scump juicător de pe planetă, după ce Manchester United a plătit în schimbul său 105 milioane de euro, francezul prinde la limită un TOP 10 al celor mai buni fotbalişti ai momentului, în funcţie de cota de piaţă. Conform site-ului de specialitate Transfermarkt.de, care evaluează jucătorii luând în calcul extrem de multe variabile şi de multe ori a „anticipat” corect preţul de transfer al unui fotbalist, cel mai valoros jucător al momentului este argentinianul Lionel Messi, cu o cotă de 120 de milioane de euro, adică la nivelul atins în urmă cu 4 ani. Locul doi este ocupat de Cristiano Ronaldo, 110 milioane de euro, în scădere faţă de maximul atins în perioada 2014-2015, iar podiumul este completat de brazilianul Neymar, cu o cotă de 100 de milioane de euro.

Dinamovistul May Mahlangu a vorbit în ţara natală despre alegerea făcută în această toamnă, când a semnat cu Dinamo Bucureşti deşi a fost concatcat de mai multe formaţii din Africa de Sud. Mijlocaşul a debutat în tricoul lui Dinamo în urmă cu două săptămâni, în înfrângerea cu Concordia Chiajna, scor 0-1, iar Ioan Andone speră ca în scurt timp acesta să devină titular în echipa sa. Mahlangu (27 de ani), care are 16 selecţii în naţionala Africii de Sud, spune că mai are „multe de oferit fotbalului din Europa” şi speră ca Dinamo să fie doar un pas în cariera sa.

Răzvan Lucescu ar putea pleca din Grecia în Arabia Saudită. Antrenorul român este dorit de Al Hilal, club ce îi oferă 4,5 milioane de dolari şi un contract pe două sezoane. Xanthi este pe loc retrogradibil în prima ligă din Grecia, poziţia a 15-a cu 2 puncte după 4 etape. Lucescu jr a mai antrenat în zona arabă în perioada 2012-2014, la El Jaish. Al Hilal a mai fost pregătită de doi român: Cosmin Olăroiu (2007-2009) şi Laurenţiu Reghecampf (2014-2015).

U-BT Cluj şi CSM Oradea, cele două echipe româneşti care marţi seară au evoluat în turul doi preliminar al Basketball Champions League, au pierdut la doar 3 puncte partidele din deplasare, urmând ca joi, pe teren propriu, să forţeze calificarea în grupe. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a scos un rezultat mare pe terenul turcilor de la Usak Sportiv, pierzând greu, scor 93-90. Favoriţii au dominat prima jumătate în faţa a 1.500 de spectatori, scorul la pauza mare fiind de 45-38.

Clujenii au revenit în joc prin mai multe combinaţii spectaculoase, reuşind chiar să conducă la un moment dat cu 72-71! Finalul de meci a fost unul incendiar: U-BT a avut ultimul atac, dar a ratat şansa egalării prin Pustozvonov, acesta neputând înscrie de 3 puncte. De la echipa română s-au remarcat Kyndall Dykes, cu 22 de puncte, 6 pase decisive şi 5 recuperări, şi Aleksandr Rasic, jucător care a înscris de asemenea 22 de puncte, reuşind 7 pase decisive şi 3 recuperări.

Tomas Ryde nu mai este selecţionerul echipei feminine de handbal a României, fiind înlocuit cu spaniolul Ambros Martin (48 ani), antrenorul echipei Gyor. Tehnicianul care a câştigat bronzul la CM 2015 cu selecţionata feminină şi-a explicat decizia de a părăsi naţionala României într-un text publicat pe blogul personal, precizând că şi-a dorit să se implice mai mult în conducerea firmei de consultanţă pe care o deţine în Suedia. Ryde a lăudat însă decizia FRH a a-l numi pe Ambros Martin la conducerea echipei naţionale. Ambros Martin a mai fost în discuţii cu FRH înaintea numirii lui Tomas Ryde, însă colaborarea a căzut după ce toate detaliile erau puse la punct. În cariera lui Ambros Martin a mai pregătit formaţia spaniolă Itxako, cu care a jucat, de asemenea, o finală de Liga Campionilor în 2011.

Transferul lui Alibec la Steaua a fost pus pe „hold”. Şumudică a anunţat că preţul atacantului este de două 2,5 milioane, iar oferta roş-albaştrilor este cu un milion mai mică. Contextul s-ar putea schimba însă în perioada de transferuri din iarnă, totul depinzând de situaţia financiară a clubului din Giurgiu. Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF, este de părere că o eventuală trecere a jucătorului sub comanda lui Reghecampf ar reprezenta o sabie c două tăişuri, atât pentru Alibec cât şi pentru Steaua.

Înfrângerea cu Steaua a lăsat urme adânci în orgoliul componenţilor echipei CS U Craiova, după ce vicecampioana a câştigat dintr-un penalty acordat eronat de brigada condusă de centralul Radu Petrescu. Tehnicianul Gheorghe Mulţescu a povestit că s-a simţit umilit în timpul meciului, în special din cauza atitudinii superioare afişată de arbitri. Mulţescu spune că echipa sa a fost „ciupită” şi înainte de faza care a decis partia, dar a ţinut să-şi laude jucătorii pentru atitudinea arătată la final. Acesta a dezvăluit ce le-a spus căpitanul Vătăjelu colegilor săi, imediat după meci.

Campionul mondial la categoria grea în versiunile WBA, WBO şi IBF, britanicul Tyson Fury a spus în cadrul unui interviu acordat revistei Rolling Stone că trece prin momente groaznice după ce a fost depistat pozitiv la cocaină în luna septembrie, la un control de rutină. În noiembrie 2015, Tyson Fury l-a învins la puncte pe Vladimir Klitschko (40 de ani) şi l-a deposedat de centurile WBA, WBO şi IBF. De atunci, Fury a amânat de două ori partida revanşă, stabilită iniţial pe 9 iulie, apoi pe 29 octombrie. Pe 22 septembrie 2016 fost depistat pozitiv cu cocaină.

Federaţia Italiană de Fotbal a fost amendată cu suma de 30.000 de franci elveţieni (27.000 de euro) pentru comportament discriminator şi neadecvat al unui grup de fani veniţi din „cizmă”, la deplasarea din Israel, în timpul imnului naţional al ţării gazdă. Meciul din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal 2018, dintre Israel şi Italia, scor 1-3, a fost martorul unui moment neplăcut, după ce un grup al fanilor azzurri a făcut semne naziste în timpul intonării imnului naţional al Israelului. FIFA a anunţat că a amendat federaţia din Italia pentru “comportament neadecvat şi discrimiatoriu al suporterilor”, potrivit articolelor 58 şi 67 din Codul Disciplinar al FIFA.

PROGNOZA METEO
5 Octombrie 2016

Vremea va fi rece pentru aceastã datã, chiar deosebit de rece în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului. Cerul va fi temporar noros. Va ploua în regiunile vestice, nordice și centrale, unde punctiform se vor depãși 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse și în restul teritoriului. În zona de munte vor predomina ninsorile, iar precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare ar putea sã mai aparã trecãtor și în Dealurile de Vest, Maramureș, nordul Moldovei, precum și în nordul și estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificãri în cea mai mare parte a țãrii, îndeosebi în prima parte a intervalului și va avea viteze mai mari în regiunile sud-vestice și la munte, cu precãdere la altitudinile mari, unde la rafalã se vor depãși 60…70 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 7 și 17 grade, iar cele minime se vor situa între -3 grade în depresiuni și 11 grade în nordul litoralului. Noaptea, vor fi condiții de brumã pe arii restrânse, îndeosebi în nordul și centrul teritoriului.

Bucuresti

Vremea va fi rece pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va prezenta intensificãri temporare ziua, apoi va slãbi treptat în intensitate. Temperatura maximã va fi de 17…18 grade, iar minima se va situa în jurul valorii de 5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *