Stiri pe scurt 5 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 5 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5 Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 5 martie. In anul 2013, a murit Hugo Chávez, al 52-lea preşedinte al Venezuelei. A fost preşedintele Venezuelei din 2 februarie 1999 până la moartea sa de pe 5 martie 2013. El a fost anterior liderul partidului politic Mişcarea a Cincea Republică de la înfiinţarea sa din 1997 până în 2007, atunci când a fuzionat cu mai multe partide pentru a forma Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV), pe care l-a condus până la moartea sa. Urmând propria ideologie politică de Bolivarianism şi „socialism al secolului XXI-lea”, el s-a concentrat pe implementarea unor reforme socialiste în ţară ca o parte a unui proiect social, cunoscut sub numele de Revoluţia Bolivariană, care prevedea punerea în aplicare a unei noi constituţii, consiliile democraţiei participative, naţionalizarea mai multor industrii-cheie, creşterea fondurilor publice de îngrijire a sănătăţii şi educaţiei şi reducerea semnificativă a sărăciei, după datele guvernului.

Eugenia Manole, mama fostei mari artiste Mădălina Manole, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani. Aceasta suferea de mari probleme de sănătate, având probleme în ultimii ani atât la inimă, plămâni, cât şi la coloană. De asemenea, ea a a fost supusă la finalul lunii februarie unei intervenţiei chirurgicale de aproximativ 6 ore la Spitalul Militar pentru că avea dureri mari din cauza herniei de disc. Problemele acesteia de sănătate s-au agravat după moartea fiicei sale. Mădălina Manole a murit chiar în ziua în care împlinea 43 de ani, în 14 iulie 2010. Cântăreaţa a fost găsită decedată în locuinţa ei din Otopeni, legiştii stabilind că Mădălina s-a sinucis înghiţind un pesticid foarte toxic, Furadan. În ultimii ani părinţii Mădălinei Manole au fost implicaţi în mai multe scandaluri şi procese cu soţul artistei privind custodia nepotului.

Potrivit reglementărilor Ministerului Educaţiei, în prezent, şcolarii au o serie de drepturi şi responsabilităţi prevăzute în Statutul elevului. Deşi activitatea profesorilor ar trebui reglementată în aceeaşi manieră, acesta lucru nu se întâmplă. Codul de etică pentru profesori urmează să fie pus la punct de Ministerul Educaţiei după ce a tot fost dat la o parte de mai multe conduceri ale instituţiei. Prima dată, un astfel de cod de etică a fost pus în dezbatere publică în anul 2013. În decembrie 2016 a fost pus din nou spre consultare de către fostul ministrul al Educaţiei Mircea Dumitru, dar fără finalitate. Reprezentanţii elevilor speră ca acest cod să se materializeze cât mai repede deoarece se simte din ce în ce mai mult nevoia lui în şcoala românească. De anul trecut, elevii au propriul cod de etică prin „Statutul Elevului”, pentru care s-a aşteptat mai bine de cinci ani. Prin acest document sunt reglementate drepturile şi libertăţile elevilor în timpul orelor de curs.

Luni încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate privind legea salarizării unitare, salariile de până la 4.000 lei urmând a fi dublate, iar cele care depăşesc acest prag vor fi majorate cu 45 %. Ministrul Muncii nu îşi doreşte niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării, deşi sindicaliştii au anunţat că vor anumite modificări, dar a spus că ministerul este deschis pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguţa Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuţii cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la data de 1 iulie 2017. Olguţa Vasilescu a mai precizat că punctul de pensie va creşte la 1.000 de lei începând cu data de 1 iulie.

Poliţiştii Secţiei 23 din Capitală au depistat două femei suspectat de comiterea mai multor furturi din locuinţă, prin împrietenire, sub pretextul oferirii de produse promoţionale, prejudiciul fiind de 60.000 lei. Una dintre suspecte este arestată preventiv, cealaltă fiind sub control judiciar.Cele două femei, una în vârstă de 20 de ani, cealaltă având 27 de ani, au fost depistat de poliţişti, pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, fiind duse la secţia de poliţie. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Secţiei 23 Poliţie, sub aspectul comiterii a şase infracţiuni de furt calificat, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Venitul lunar net de minimum 1.000 de lei, cel puţin un an vechime în muncă şi minimum trei luni vechime la actualul angajator, fără întreruperi mai mari de o lună în ultimul an. Acestea sunt câteva din condiţiile impuse de bănci pentru eliberarea unui card de credit. Aceştia explică că pe cardul de credit se poate obţine o limită între 1.000 de lei şi 35.000 de lei, maximum trei venituri lunare nete. Credit Europe Bank oferă două posibilităţi pentru cei ce doresc un card de credit: CardAvantaj şi Optimo Card.

CardAvantaj este un card de cumpărături în rate fără dobândă. Acesta permite achiziţii cu până la 24 de rate în peste 9.500 de magazine partenere din domenii foarte diverse, cum ar fi:nelectronice/electrocasnice, IT&C, mobilă, construcţii, bricolaj şi amenajări interioare, sănătate, turism etc. Cardul se poate obţine pe loc, dacă sunt întrunite condiţiile de eligibilitate şi după verificările necesare în baza ANAF, fără alte acte necesare. Limita de credit standard este de până la valoarea a trei salarii nete ale deţinătorului. Optimo Card este un produs care le permite posesorilor să cumpere online, dar şi în magazin cu un număr extins de rate, de până la 36, la o dobândă de 19%.

Modul în care este construit şi felul în care funcţionează Facebook-ul transformă această reţea de socializare într-un loc în care oamenii sunt încurajaţi să aibă dispute şi să sufere adevărate traume la nivel emoţional. Aceste lucruri au fost dezvăluite de profesorul Glenn Sparks de la Universitatea Purdue. Sparks afirmă că site-ul îi forţează pe oameni să vorbească fără nicio grijă şi să nu se asculte unii pe alţii, o problemă fiind şi faptul că fiecare persoană ajunge să aibă un număr impresionant de „prieteni”. Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că site-ul nu permite oamenilor să îşi exprime sentimentele şi crezurile politice sau cele referitoare la alte subiecte sensibile în mod corespunzător şi, inevitabil, aceste lucruri se tranformă în dispute.

Beyonce a afişat la petrecerea Harvey Weinstein, ce a fost organizată dupa ceremonia de decernare a premiilor Oscar, bijuterii de peste 100.000 de dolari. Artista a purtat şi un inel creat la comandă de Narcisa Pheres, o creatoare de bijuterii născută în România. Piesa, care avea un diamant uriaş sub formă de inimă, a fost estimată la 15.000 de euro. Bijuteriile Narcisei Pheres sunt astăzi achiziţionate de numeroase celebrităţi din Statele Unite. Michelle Obama a optat pentru un inel realizat din aur alb şi Ice Diamonds, gri şi verzi, pe care l-a purtat la ultimul discurs al lui Barack Obama în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

Beyonce, Michelle Obama, Chrissy Meitz, Marcia Gay Harden, Tori Kelly sau Tracee Ellis Ross sunt însă doar câteva dintre personalităţile ce au ales să îi cumpere creaţiile. Narcisa Pheres s-a născut în România, dar a reuşit să îşi facă cunoscut numele atât în Japonia, cât şi America, iar asta datorită bijuteriilor gândite de ea. Narcisa este directorul de creaţie al unei firme de bijuterii japoneze şi locuieşte între Hong Kong şi Tokyo. Pheres vine o dată pe an în România, în general vara. Crede că tot acest succes pe care îl simte astăzi se datorează gândirii ei pozitive.

Operatorul aerian croat Croatia Airlines va opera începând cu luna mai zboruri din Bucureşti spre Zagreb, Split, Pula, Dubrovnik şi Zadar (ultimele patru cu zbor prin Zagreb). Primul zbor va avea loc pe 19 mai. Odată cu intrarea pe piaţă, compania aeriană lansează şi o ofertă promoţională astfel că zborurile pe ruta Zagreb-Bucureşti încep de la 149 de euro, în timp ce pentru celelalte rute preţurile încep de la 179 de euro. Oferta este valabilă pentru zboruri în perioada 19 mai – 13 octombrie (luni, miercuri şi vineri) şi include transport dus-întors, mâncare şi băuturi la bord, dar şi bagaj de cală în limita a 23 de kilograme. Croatia Airlines intră astfel pe piaţa românească, una dominată de jucători low-cost precum Wizz Air, Blue Air şi Ryanair. Compania aeriană croată transportă anual circa 2 milioane de pasageri şi are o flotă de 12 avioane (două Airbus 320, patru Airbus 319 şi şase aeronave Dash 8-Q400).

Un poliţist din Prahova reuşeşte să facă portrete robot care îi ajută pe colegii săi la găsirea persoanelor dispărute cu mulţi ani în urmă, pentru el îmbătrânirea facială fiind o pasiune pe care a descoperit-o în timpul liceului. Subofiţerul Claudiu Călin, anagajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, din 2016, are 22 de ani şi este încadrat la Serviciul Criminalistic, după ce a absolvit Academia de Poliţie din Bucureşti, el având ca pasiune portretul robot şi îmbătrânirea digitală. Subofiţerul s-a apucat să face schiţe sau portrete încă din timpul liceului, acesta fiind absolvent al Liceul de Artă din Slobozia, profil uman.

Primele portrete robot, Claudiu Călin le-a realizat pentru lucrarea de licenţă, iar în prezent îşi poate ajuta colegii în prinderea infractorilor sau în depistarea persoanelor dispărute în urmă cu mult timp, realizând îmbătrânire facială. Colegii îl apreciază munca şi spun că este de un real folos ceea ce face Claudiu Călin, mai ales că îşi poate imagina cum arată în timp o persoană dispărută. Claudiu Călin îşi doreşte să se specializeze în artă digitală şi chiar a început să înveţe singur. Subofiţerul are realizate, până în prezent, peste 100 de schiţe.

Nave militare din şapte ţări membre NATO, echipe de scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice, dar şi elicoptere Puma şi avioane MIG 21 LanceR participă, timp de o săptămână, la Exerciţiul Multinaţional „Poseidon 2017”, în Vestul Mării Negre. Peste 1.500 de militari, din şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, participă, începând de duminică, la un amplu exerciţiu organizat de Forţele Navale Române ce va avea loc timp de o săptămână, până în 13 martie, în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din Vestul Mării Negre. La exerciţiul organizat de Forţele Navale Române vor lua parte o grupare navală NATO, dar şi elicoptere şi avioane de luptă.

Potrivit organizatorilor, obiectivul principal al acestui exerciţiu este acela de a creşte nivelul de interoperabilitate între forţele participante, în domeniul luptei anti-mină şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din Forţa de Răspuns Întrunită a NATO (eNRF) pentru anul 2018. Forţele Navale Române participă la exerciţiu cu două dragoare maritime, Lt. Lupu Dinescu şi Slt. Alexandru Axente, corveta CAm. Eustaţiu Sebastian, navele maritime pentru scafandri Grigore Antipa şi Venus, remorcherele maritime Grozavul, Vârtosul, Voinicul şi Vânjosul, nava maritimă hidrografică Cpt. Cdor. Alexandru Cătuneanu şi un elicopter Puma Naval.

Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor din Mediterana (SNMCMG-2) va fi prezentă la Constanţa cu patru nave, respectiv cu nava de suport logistic ORP K.X. Czernicki (Polonia), nava comandant a Grupării şi cu vânătoarele de mine ESPS Duero (Spania), TCG Alanya (Turcia), FGS Rotweill (Germania). Totodată, la exerciţiu vor mai participa şi vânătorul de mine HS Evropi, din Grecia, dragorul maritim BGS Priboy din Bulgaria şi vânătorul de mine TCG Anamur din Turcia. Forţele Aeriene Române vor participa cu două a aeronave MIG 21 LanceR de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Primăria Capitalei anunţă decizia de a înfiinţa o societate comercială pe acţiuni care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic, locatarii care doresc să îşi consolideze imobilele putând să se mute în locuinţele de necesitate puse la dispoziţie pe perioada lucrărilor. Activitatea noii societăţi comerciale înfiinţată la nivelul Primăriei Capitalei se va axa exclusiv pe soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucureşti şi va avea în componenţă specialişti în domeniu. În prezent, în Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public şi 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public.

Duminică, 5 martie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc după ce la tragerile loto de joi, 2 martie, Loteria Romana a acordat 10.999 de castiguri in valoare totala de 526.967,08 lei. Loteria Romana organizeaza duminica, 5 martie, Tragerile Speciale Loto ale Primaverii. Pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker si Loto 5/40, cu acelasi bilet se va participa la doua trageri: tragerea principala si tragerea suplimentara, jucatorii avand astfel sanse duble de castig. Pentru tragerea suplimentara, jocurile Loto 6/49, Joker si Loto 5/40 vor beneficia de suplimentari importante ale fondului de castiguri al categoriei I: 100.000 de lei la Loto 6/49, 50.000 de lei la Joker si 25.000 de lei la Loto 5/40. Pentru jocurile Noroc, Noroc Plus si Super Noroc nu se organizeaza trageri duble.

La Loto 6/49, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 2,36 milioane de lei (peste 520.000 de euro). La Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 2 milioane de lei (peste 447.000 de euro). In urma tragerii Joker de joi, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 3,53 milioane de lei (peste 780.000 de euro), iar la categoria a II-a aproximativ 157.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro). La Noroc Plus a ramas in joc, la categoria I, un report in valoare de peste 48.000 de lei (peste 10.700 de euro). Loto 5/40 inregistreaza la categoria I un report de peste 202.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro). La jocul Super Noroc, reportul categoriei I este de peste 20.000 de lei (peste 4.500 de euro). Numerele câştigătoare la extragerile Loto 6 din 49, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc si Noroc de duminică, 5 martie 2017.

Cântăreţul trupei One Direction, Louis Tomlinson, a fost încătuşat şi arestat pe Aeroportul Internaţional Los Angeles, după ce ar fi intrat într-o altercaţie cu un fotograf insistent, incident pe care avocatul cântăreţului l-a descris ca fiind „provocat” de paparazzi. Incidentul s-a petrecut, după ce cântăreţul britanic în vârstă de 25 de ani Louis Tomlinson, care a aterizat în urma unui zbor alături de prietena sa, Eleanor Calder, l-a rugat pe un fotograf să se oprească din a le face poze. După o scurtă încăierare, fotograful a căzut pe jos şi s-a lovit la cap. Ulterior, el a făcut plângere la adresa lui Tomlinson.

Poliţiştii au intervenit şi l-au luat pe cântăreţ în arest. Acesta a fost încătuşat şi dus în arest la un sediu din apropiere al Departamentului de Poliţie din Los Angeles. El a fost eliberat ulterior, fiind obligat să se prezinte în faţa instanţei pe 29 martie. Martin Singer, avocatul cântăreţului, a menţionat într-o declaraţie că paparazzii „au provocat şi au fost cauza altercaţiei” şi că Tomlinson a sărit în apărarea prietenei sale după ce aceasta fusese „atacată”.

Un membru al comunităţii sikh a fost împuşcat în oraşul american Seattle de un bărbat care i-a spus ”să se întoarcă înapoi în ţara de unde a venit”. Victima, în vârstă de 39 de ani, a fost împuşcată în zona braţului. Bărbatul sikh a declarat că se afla în apropierea aleei casei sale atunci când a fost abordat de un străin. După ce străinul i-ar fi recomandat să se întoarcă înapoi în ţara sa natală, bărbatul sikh a fost împuşcat de acesta. Incidentul este investigat drept un posibil atac motivat de ură rasială. Atacatorul, ale căror semnalmente au fost făcute publice, este în prezent căutat de poliţie. Membrii comunităţii sikh au mai fost în trecut vizaţi de atacuri pe teritoriul SUA din cauza asemănării portului lor vestimentar cu cel al unor lideri terorişti precum Osama bin Laden.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a admis uciderea a cel puţin 220 de civili în atacuri aeriene contra reţelei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak. Organizaţiile umanitare au avertizat că numărul total al civililor ucişi ar putea fi mult mai mare, grupul de monitorizare Airwars declarând uciderea a cel puţin 2.400 de bărbaţi, femei şi copii, ucişi în cadrul campaniei de bombardare a reţelei Stat Islamic. Centrul de comandă al SUA a confirmat moartea a 21 de civili în nouă incidente recente. Investigatorii umanitari exemplifică mai multe atacuri mortale, începând din luna decembrie, ce au avut loc asupra civililor. Într-unul dintre cazuri, aceştia au descoperit într-o clădire opt persoane, ”ucise neintenţionat” în urma unei operaţiuni ce viza militanţi Stat Islamic.

Peste 100 de persoane au murit de foame în ultimele 48 de ore, într-o regiune din Somalia, afectată de secetă. Marţi, statul somalez a declarat stare de dezastru. Au existat anterior avertizări de foamete în Yemen, Somalia şi nord-estul Nigeriei. ONU estimează că cinci milioane de persoane din Somalia au nevoie urgentă de ajutor. Mii de persoane au ajuns în ultimele zile în capitala Mohadishu pentru a căuta ajutoare alimentare, 7.000 de oameni strămutaţi pe plan intern cazându-se într-un centru pentru a avea acces la hrană. Aproximativ 360.000 de copii subnutriţi au nevoie urgentă de tratament, 71.000 dintre aceştia afându-se într-o stare gravă. Guvernul a comunicat că foametea creşte vulnerabilitatea oamenilor în faţa exploatării, abuzurilor drepturilor omului, reţelelor infracţionale şi teroriste.

Cea mai bună prietenă şi confidenta Primei Doamne a Statelor Unite trăieşte la New York şi este sora mai mare a Melaniei Trump despre care nimeni nu ştia nimic. Chiar dacă este ruda celui care a ajuns preşedintele SUA, Ines nu s-a bucurat de atenţie din partea presei. Ines Kauss pare să trăiască sub atentă supraveghere şi doar pe pagina ei de Facebook putem observa mici detalii legate de personalitatea ei şi îi putem vedea chipul. Una dintre pozele cele mai relevante este cea în care apare alături de creatoarea de modă Luisa Beccaria la nunta Melaniei şi a lui Donald Trump.

Noua Zeelandă a găsit soluţia perfectă pentru a atrage străinii să vină la ei în ţară pentru interviuri de angajare, le plăteşte transportul şi cazarea. Industria IT din oraşul Wellington căută experţi IT din toată lumea şi autorităţile sunt pregătite să le plătească vacanţele celor care se dovedesc că merită. Programul prin care acest lucru este posibil se numeşte Locksee Wellington şi este un parteneriat dintre Wellington Regional Economic Development Agency (WREDA) şi Workhere New Zealand, care le va plăti celor 100 de candidaţi zborurile, dar şi cazarea (3 nopţi).Candidaţii vor trebui să vină la interviuri de angajare cu companiile IT din WEllington, dar şi să participe la întâlniri şi trasee turistice prin oraş, apoi companiile le vor face o ofertă de angajare celor mai buni candidaţi. Cei care doresc să aplice trebuie să o facă până 20 martie, iar călătoria şi interviurile vor avea loc în perioada 8-11 mai.

Un avion de vânătoare, presupus a aparţine forţelor aeriene siriene, s-a prăbuşit în apropierea frontierei dintre Siria şi Turcia. Pilotul sirian a fost recuperat de o echipă de salvare. Binali Yildirim, premierul turc, a declarat că o operaţiune de căutare a pilotului este în curs, presupunându-se că acesta s-a catapultat. Ahrar al-Sham ce luptă împotriva Guvernului sirian a comunicat că avionul de vânătoare a fost doborât. Gruparea islamistă a postat pe Twitter o înregistrare în care era vizat avionul. Purtătorul de cuvânt al grupării a fost citat de agenţia de ştiri Anadolu spunând că avionul Guvernului bombarda provincia din nordul Siriei, Idlib, în momentul în care a fost vizat de forţele de opoziţie.

Barack Obama, fostul preşedinte al Statelor Unite, nu a ordonat niciodată ascultarea telefoanelor vreunui cetăţean american, a declarat purtătorul său de cuvânt, dezminţind, astfel, acuzaţiile preşedintelui Donald Trump potrivit cărora el ar fi fost ascultat de predecesorul său înaintea alegerilor. De asemenea, Lewis a adăugat că exista o regulă în Administraţia Obama ca ”niciun oficial de la Casa Albă să nu intervină în vreo investigaţie independentă a Departamentului de Justiţie”. Declaraţia lui Lewis a lăsat să se înţeleagă că ar avea loc o investigaţie juridică. Ben Rhodes, consilierul pe politică externă al lui Obama a ţinut să-i scrie şi el preşedintelui Trump, spunând că ”Niciun preşedinte nu poate ordona supravegherea unui cetăţean şi că aceste restricţii există pentru ca oamenii să fie protejaţi de cineva precum Trump”.

Aceste precizări au apărut după ce preşedintele Donald Trump a acuzat fosta Administraţie de la Casa Albă că ar ”fi interceptat convorbiri telefonice” din biroului magnatului imobiliar, înaintea alegerilor din 2016. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost îndemnat să aducă dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile cu privire la supravegherea telefonică ordonată de Obama înaintea alegerilor prezidenţiale. Ben Sasse, senator Republican, a spus că afirmaţiile preşedintelui Trump sunt ”serioase” şi că acesta ar trebui să dea mai multe detalii cu privire la acest subiect şi să precizeze cum a aflat aceste informaţii.

Românii care au participat la o petrecere de botez într-un restaurant din Bembibre, în nord-estul Spaniei, după care au părăsit localul fără să plătească nota de 2.000 de euro, nu se află la prima faptă de acest fel, aceştia obişnuind să acţioneze astfel. Mai mulţi patroni băgubiţi din regiunea Bierzo, împreună cu angajaţii lor, au pus cap la cap întâmplările din ultima perioadă şi au aflat că faptele sunt comise de un grup de români de etnie romă, proprietarii unor maşini scumpe şi care nu plătesc pentru petrecerile de familie. Poliţia din Spania continuă cercetările, după ce patronii au reuşit să-i identifice pe făptaşi pe Facebook şi au dat publicităţii înregistrări şi fotografii pe care românii le-au publicat pe reţele de socializare.

SPORT

Bănel Nicoliţă, mijlocaşul echipei ASA Târgu Mureş, a declarat la finalul partidei cu FC Steaua, încheiată la egalitate, scor 1-1, că formaţia ardeleană a arătat foarte bine din punct de vedere fizic, chiar dacă a venit la Bucureşti cu autocarul, în ziua meciului. Golul marcat din penalty de Marius Constantin a fost primul pentru ASA Târgu Mureş în 2017, în Liga I. Fostul fundaş al Rapidului a marcat, totodată, şi primul său gol în tricoul ardelenilor în acest campionat, chiar în ultima etapă din sezonul regulat.ASA Târgu Mureş se află pe ultimul loc în clasament, cu 12 puncte. Formaţia antrenată de Ilie Stan a început campionatul cu o penalizare de nouă puncte.

Denis Alibec a ratat un penalty în partida pe care FC Steaua a terminat-o la egalitate, scor 1-1, pe Arena Naţională, cu ASA Târgu Mureş, iar la finalul partidei a declarat că nu este o soluţie demiterea antrenorului Laurenţiu Reghecampf, chiar dacă în acest moment, echipa joacă foarte slab. Denis Alibec a ratat un penalty în minutul 25. Atacantul venit de la Astra a avut şansa să înscrie al patrulea său gol în tricoul vicecampioanei. La final, Alibec a făcut o analiză a prestaţiei Stelei din ultimele etape.

Marius Şumudică, antrenorul echipei Astra Giurgiu, a declarat că problema la FC Steaua nu o reprezintă pregătirea fizică, aşa cum susţine finanţatorul George Becali, care consideră că formaţia antrenată de Laurenţiu Reghecampf nu mai arată la fel ca pe vremea preparatorului Thomas Neubert. George Becali l-a atacat din nou pe Laurenţiu Reghecampf, după ce FC Steaua a făcut doar egal cu ASA Târgu Mureş, scor 1-1, iar patronul vicecampioanei a spus că Thomas Neubert a fost, probabil, secretul succesului lui Reghecampf în primul său mandat la FC Steaua Bucureşti.

CFR Cluj primeşte o veste uriaşă, înainte de ultima etapă din sezonul regulat, care poate duce clubul din Ardeal în play-off, în cazul în care nu va pierde, azi, de la 20:30, meciul cu liderul campionatului, Viitorul Constanţa. Preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a confirmat încă o dată că omul de afaceri Marian Băgăcean a cumpărat 62% dintre acţiunile clubului, iar în aceeaşi interveţie pe care a avut-o la DigiSport a anunţat că echipa antrenată de Miriuţă e mai aproape ca oricând să iasă din insolvenţă. După ce Iuliu Mureşan a anunţat că CFR e doar la o semnătură distanţă de ieşirea din insolvenţă, doar trei cluburi rămân să se mai lupte cu problemele insolvenţei: Gaz Metan, Pandurii şi ASA Tîrgu Mureş.

CSM Bucureşti va suferi câteva transformări importante pentru sezonul următor. Linnea Torstensson (33 ani), una din cele mai importante handbaliste ale clubului în cei 3 ani cu rezultate la cel mai înalt nivel, a anunţat diriguitorii CSMB că va pleca la sfârşitul sezonului la o echipă din Franţa. Cel mai probabil, interul stânga se va transfera la Brest Bretagne, echipă la care activează Melinda Geiger şi Allison Pineau. După Cristina Vărzaru şi Oana Manea, Linnea Torstensson a fost una din primele jucătoare aduse la CSM Bucureşti pentru a construi Dream Team-ul care în 2016 a câştigat Liga Campionilor.

Suedeza a fost în primul rând stâlpul apărării formaţiei bucureştene, iar alături de Ekaterina Vetkova a alcătuit cuplul de apărători centrali care a reuşit să blocheze HCM Baia Mare în sezonul 2014-2015, când CSM Bucureşti a obţinut primul titlu din istorie. Sezon care avea să ”deschidă” drumul către Budapesta în 2016. Chiar dacă pe parcurs a mai înregistrat probleme medicale şi a absentat perioade însemnate, Torstensson a fost unul din liderii vestiarului, cu o contribuţie însemnată şi la câştigarea Ligii Campionilor.

Finanţatorul FCSB-ului, Gigi Becali, s-a întors de urgenţă în ţară, după ce a aflat de actele de indisciplină din cadrul echipei, care i-au avut drept protagonişti pe Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica. “Episodul” Zurich este cel care a dus tensiunea la cote înalte la FCSB, iar la finalul unui meci în care FCSB a călcat din nou strâmb, scor 1-1, împotriva ultimei clasate, ASA Târgu Mureş, Gigi Becali a ieşit din nou în faţă şi a anunţat că va face curăţenie la echipă. Principalii vizaţi sunt Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica, acesta din urmă recunoscând în primă instanţă că s-a intersectat cu alcoolul în deplsarea din Elveţia, ca mai apoi, la câteva zile distanţă, să dea vina pe o posibilă indigestie cauzată de brânza elveţiană

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au câştigat primul titlu de dublu din acest sezon, după 4-6, 6-3, 10-3 cu Rohan Bopanna/Marcin Matkowski, iar organizatorii de la Dubai le-au pregătit o festivitate pe măsură. Horia şi Julien au fost chemaţi să primească trofeele într-o atmosferă fantastică, la aceeaşi ceremonie în care a urcat pe podium şi Andy Murray, liderul din ATP! Dacă românul şi olandezul au triumfat într-o finală tensionată (4-6, 6-3, 10-3 în faţa indianului Bopanna şi a polonezului Matkowski), Andy s-a impus fără emoţii în ultimul act de la simplu: 6-3, 6-2 contra lui Fernando Verdasco (Spania).

Înainte ca Horia, Julien şi Andy să se fotografieze împreună, organizatorii turneului de categorie ATP 500 au programat un spectaculos foc de artificii! Pentru Tecău a fost al 30-lea titlu al carierei şi al 13-lea adjudecat în tandem cu Rojer! Cei doi nu mai câştigaseră vreun trofeu în circuit din luna mai 2016, atunci când au trecut în finala de la Madrid de Florin Mergea, care a jucat în echipă cu acelaşi Bopanna, scor 6-4, 7-6(5).

Jugurtha Hamroun, fotbalistul împrumutat de FCSB la Al-Sadd, a avut câteva ieşiri în perioada sa la echipa vicecampioană. După ce a i-a minţit pe oficialii clubului că merge la Paris pentru a-şi rezolva câteva probleme personale, când el de fapt era în Elveţia unde-şi negocia un contract cu o echipă din zona Golfului, acum un alt episod a ieşit la suprafaţă, unul în care fotbalistul algerian a adus o prezenţă feminină în cantonamentul echipei. Hamroun urmează să se întoarcă la FCSB, în vara acestui an, atunci când îi expiră împrumutul de la echipa din Qatar, Al-Sadd.

Borussia Dortmund s-a impus cu scorul de 6-2 în partida cu Bayer Leverkusen, din etapa a 23-a a campionatului Germaniei, însă a suferit o pierdere importantă înaintea duelului cu Benfica Lisabona din optimile Ligii Campionilor, după ce Marco Reus s-a accidentat. Marco Reus, unul dintre cei mai buni jucători ai echipei Borussia Dortmund în ultima lună, a suferit o accidentare importantă în meciul cu Bayer Leverkusen, din Bundesliga. Atacantul a fost schimbat în minutul 44 al disputei de pe Signal Iduna Park, cu Christian Pulisic. Astfel, Marco Reus va rata meciul de miercuri, cu Benfica, din returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor. În manşa tur, portughezii s-au impus cu scorul de 1-0.

FC Barcelona a învins, scor 5-0, formaţia Celta Vigo, într-un meci din etapa a 26-a din La Liga şi a revenit pe primul loc în clasament, la un punct peste rivala Real Madrid, care are un meci în minus. Argentinianul Lionel Messi a deschis scorul în partida cu Celta Vigo, la capătul unei frumoase acţiuni personale, finalizate cu un şut de la marginea careului. Brazilianul Neymar a dublat avantajul echipei antrenate de Luis Enrique cu cinci minute înainte de pauză. În partea a doua a jocului, catalanii au mai punctat de trei ori în şapte minute. Rakitic, Umtiti şi Messi au stabilit rezultatul final, 5-0 pentru Barcelona, care rămâne pe primul loc în clasament, cu 60 de puncte, cu unul mai mult decât Real Madrid, însă formaţia pregătită de Zinedine Zidane are şi un meci în minus.

Trofeul Carpaţi va avea, în premieră, o competiţie destinată junioarelor, ce va avea loc în perioada 17-19 martie în sala “Traian” din Râmnicu Vâlcea, iar preşedintele Alexandru Dedu a declarat că doreşte să transforme Trofeul Carpaţi „într-un brand internaţional”. După succesul înregistrat la Cluj în ultimii doi ani, când puternicele reprezentative ale Braziliei, Germaniei, Suediei, Ungariei şi Olandei au putut fi văzute pe viu de fanii români, Trofeul Carpaţi se va desfăşura şi la nivel de junioare. Evenimentul este organizat de Federaţia Română de Handbal în colaborare cu HCM Râmnicu Vâlcea şi Primăria Râmnicu Vâlcea. La prima ediţie a Trofeului Carpaţi pentru junioare participă, alături de echipa României, puternicele naţionalele ale Norvegiei (fostă campioană europeană), Rusiei (triplă campioană europeană de junioare) şi Poloniei.

Federaţia Română de handbal şi-a propus să organizeze anual acest turneu pentru junioare şi să extindă competiţia la toate grupele de vârstă, iar Trofeul Carpaţi să devină cel mai puternic brand din sportul românesc la nivel internaţional. Preşedintele Federaţiei, Alexandru Dedu, speră ca, odată cu acest proiect, Vâlcea să reintre cât mai repede în rândul handbalului de elită. Proiectul este susţinut de fosta glorie a Oltchimului, Steluţa Luca, cea care coordonează loturile de junioare şi cadeţe ale României, dar supervizează totodată şi Centrele de Excelenţă de la Vâlcea şi Braşov.

După evoluţiile de la Trofeul Carpaţi se va face selecţia pentru ediţia a 12-a a Jocurilor Mediteraneene, care se vor desfăşura în perioada 26 martie – 2 aprilie la Nabul în Tunisia. România va participa în premieră la competiţia la care şi-au mai anunţat deja participarea: Franţa, Muntenegru, Italia, Turcia, Tunisia, Algeria şi Egipt. Urmează apoi pe 3-4 iunie două jocurile bilaterale la Michalovce (Slovacia), chiar în sala unde se va desfăşura Campionatul European în perioada 10-20 august. În iulie, tricolorele vor avea un alt examen important la FOTE 2017 la Gyor (Ungaria), 22-30 iulie.

Finala turneului ATP 500 de la Acapulco a fost una de coşmar pentru Rafael Nadal (6 ATP), spaniolul pierzând cu 6-3, 7-6(3) în faţa outsiderului Sam Querrey (40 ATP). Nadal era mare favorit în ultimul act de la Acapulco, dar spaniolul aflat într-o revenire de formă a clacat în mod inexplicabil! E adevărat că şi Querrey s-a autodepăşit şi a servit nu mai puţit de 19 aşi, învingându-l pe „matadorul” spaniol pentru prima oară în carieră. Americanul a triumfat după o oră şi 36 de minute, 6-3, 7-6(3), pentru ca scorul întâlnirilor directe cu Rafa să devină 1-4.

Querrey a ajuns în finală după ce a ieşit cu bine dintr-o jumătate de tablou presărată cu „bombe”. Însuşi Sam a detonat patru dintre ele, eliminându-i pe rând pe Goffin, Thiem, Kyrgios – omul care l-a învins pe favoritul principal Djokovic în „sferturi”, şi Nadal. Marea realizare a americanului este reprezentată de victoria la Rafa Nadal, finalistul de la Australian Open 2017.

Sam a fost impresionant într-un prim set în care a cedat doar patru puncte cu serviciul, reuşind un break alb la scorul de 4-3. În manşa secundă, Nadal a avut mai multe şanse la retur, însă le-a irosit pe toate. S-a mers în tie-break, iar spaniolul a pierdut controlul după mai multe erori comise din spatele liniei de fund. Querrey a convertit prima minge de meci, la 6-3, adjudecându-şi titlul şi un cec de 321.290 de dolari.

Radu Petrescu va arbitra la centru partida dintre CSU Craiova şi Gaz Metan Mediaş, programată duminică, în etapa a 26-a din Liga 1, în timp ce la meciul CFR Cluj-Viitorul a fost delegat Istvan Kovacs, iar jocul Pandurii Târgu Jiu-Dinamo va fi condus de Adrian Cojocaru. CS U Craiova – Gaz Metan Mediaş, ora 20:30, stadion „Nicolae Dobrin”, Piteşti.

PROGNOZA METEO
5 Martie 2017

Vremea va fi mult mai caldã decât în mod normal la aceastã datã, în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 20 grade, iar cele minime între 2 și 10 grade, mai scãzute în estul și sud-estul Transilvaniei, spre -4 grade. Ziua cerul va fi variabil, mai mult noros în Banat, Crișana și Maramureș, unde pe arii restrânse va ploua slab, iar în zonele joase de relief din restul țãrii, dimineața, izolat, va fi ceațã. Pe parcursul nopții nebulozitatea și ploile se vor extinde treptat în jumãtatea de vest a țãrii, iar la munte, la altitudini mari, trecãtor, vor fi și ninsori slabe sau lapovițã. În restul teritoriului, înnorãrile vor fi temporare, iar în zonele joase de relief, pe spații mici se va forma ceațã. Vântul va sufla slab și moderat, local, cu intensificãri la munte, în Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea și doar izolat în restul teritoriului.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de caldã, cu o temperaturã maximã care se va situa în jurul valorii de 17 grade și o minimã de 2…4 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri și condiții de ceațã, dimineața și noaptea. Vântul va sufla în general slab.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *