Stiri pe scurt 5 Mai 2017

Stiri pe scurt 5 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 5 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 5 mai. In anul 2006, a încetat din viaţă academicianul Zoe Dumitrescu Buşulenga, una dintre figurile marcante ale ştiinţelor umane din România (n. 20 august 1920)

Studenţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca pot să îşi aducă animalele de companie, câinii şi pisicile, la cursuri şi învaţă, astfel, să înţeleagă mai bine şi să descifreze comportamentul acestora. Prezenţa animalelor de companie la cursuri a dus la o creştere a implicării studenţilor în procesul educaţional. Profesorul a subliniat că beneficiile prezenţei animalelor la cursuri se constată şi la nivelul personalului administrativ al facultăţii, în condiţiile în care angajaţi ai instituţiei vin să interacţioneze cu câinii şi pisicile aduse de studenţi.

Un bucureştean trăieşte, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât restul locuitorilor. În Satu Mare, există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2015. Un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare speranţă de viaţă din România. Pe lângă Bucureşti, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi Sibiu (76,2 ani).

La polul opus, în Satu Mare există cea mai mică spe­ranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională şi cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bucureşti. În clasamentul judeţelor cu cea mai redusă speranţă de viaţă se mai află Călăraşi (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) şi Olt (74 ani). În ceea ce priveşte durata medie a vieţii pe sexe, statisticile arată că, în medie, femeile au o speranţă de viaţă de aproape 79 de ani, în timp ce bărbaţii au o durată medie a vieţii de 72 de ani.

La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani. Speranţa de viaţă, indicatorul care arată starea de sănătate a populaţiei unei ţări, a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a specialiştilor în demografie, care avertizează asupra faptului că guvernele trebuie să îşi facă planuri pentru creşterea duratei medii a vieţii, dar şi pentru recuperarea mai rapidă a decalajelor faţă de statele dezvoltate, pentru că în prezent progresul tehnologic o permite. De altfel, România are un decalaj de 7 – 8 ani la speranţa de viaţă faţă de alte state din Europa de Vest.

Bucureştiul are un nou logo. Primăria Capitalei anunţă că, în urma descalificării lucrării declarate iniţial câştigătoare, juriul a desemnat un nou câştigător pentru realizarea unui logo reprezentativ al Bucureştiului, acesta fiind Alexandru Mihai Nenciu, a cărui propunere de logo era următoarea clasată în funcţie de punctaj. Narcis Teodor Lupou, designerul de 32 de ani, din Timişoara, descalificat din concursul logo-ului Bucureştiului din cauza asemănării cu cel al Taipei, că nu a ştiut de existenţa acelui logo şi că a fost „total surprins” să vadă că există similitudini. Primăria Capitalei anunţă că în prezentarea materialului propus spre jurizare, Alexandru Mihai Nenciu susţine că a pornit de la ideea de a crea un logo care să condenseze, grafic şi vizual, „un cumul de valori reprezentative pentru bucureşteni –istorice, culturale, sportive şi economice”.

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, le-a transmis liberalilor, pe grupul de comunicare internă al partidului, că va candida la şefia PNL. Cristan Buşoi a mai spus că îşi va anunţa candidatura vineri la ora 12:00. Actualul secretar general interimar a afirmat că săptămâna viitoare va prezenta obiectivele şi direcţiile de acţiune, iar până în data de 16 mai va depune moţiune şi va anunţa echipa alături de care va candida.

Marfarul care a deraiat, la începutul lunii aprilie, între Băniţa şi Merişor, din Hunedoara, ar fi rămas fără frâne în Defileul Jiului, unde a oprit circa cinci minute pentru a efectua mai multe manevre faţă-spate, arată datele din anchetă. Surse apropiate anchetei demarate după ce doi oameni şi-au pierdut viaţa în accidentul feroviar produs la începutul lunii aprilie, când un tren de marfă a deraiat între Băniţa şi Merişor, din Hunedoara, au declarat, că marfarul a oprit, pentru circa cinci minute, într-o zonă de pe Defileul Jiului, unde a efectuat mai multe manevre.

Manevrele de la Strâmbuţa ar fi putut reprezenta o încercare de aerisire a sistemului de frânare. Deocamdată, anchetatorii nu au încă toate datele pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Până în prezent, au răspuns întrebărilor anchetatorilor toţi impiegaţii de mişcare de pe ruta Slatina-Merişor, dar şi reprezentanţii operatorului de transport, Unicom Tranzit. Pe de altă parte, în cadrul anchetei desfăşurate de inspectorii de muncă, aproximativ 15 persoane au fost interogate, în Timiş, unde a fost mutat dosarul, deoarece la ITM Timiş există un expert pe probleme feroviare.

O româncă a fost rănită în explozia de lângă capitala Spaniei şi este internată într-un spital. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall, aflată în vizită oficială la Madrid, s-a interesat de starea de sănătate a acesteia. Este vorba de o tânără de 22 de ani care a suferit o fractură de bazin şi care este în afara oricărui pericol. Mai multe explozii au fost înregistrate la o fabrică de tratare a deşeurilor industriale din localitatea Arganda del Rey, aflată la 27 de kilometri de Madrid, cel puţin 15 persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind în stare gravă. Cauza exploziilor nu este deocamdată cunoscută.

Traficul se desfăşoară alternativ, pe o bandă, vineri, pe DN 7 – Valea Oltului, între judeţele Sibiu şi Vâlcea, după ce au căzut mai multe pietre de pe versant. În zonă a plouat, iar partea carosabilă este umedă. Pentru că există riscul ca şi alte pietre să se desprindă din versant, poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să mărească distanţa în mers şi să reducă viteza, pentru a putea face manevre de evitare în caz de pericol.

Un incendiu a avut loc pe 21 ianuarie în clubul Bamboo din Capitală, în urma căruia localul a fost distrus. Nicio persoană nu a fost rănită grav. Poliţia a deschis o anchetă pentru a se stabili cauzele incendiului. Adrian Simionescu, cunoscut drept Adrian Minune, a fost audiat, ca martor, în dosarul deschis după incendiul care a avut loc în luna ianuarie în clubul Bamboo din Capitală, acesta aflându-se în seara respectivă într-un salon de lângă club.

Pavel Năstase, ministerul Educaţiei, susţine că nu poate interveni în cazul profesoarei Cristina Tunegaru, dată afară de la şcoala la care preda după ce cursurile ei au fost preluate de un dascăl titular, ministrul precizând că nu poate schimba metodologia. Profesoara Cristina Tunegaru, care anunţa ieri că a fost dată afară de la şcoala la care preda fără să fie înştiinţată, critica, într-o postare pe Facebook, sistemul de repartiţie a profesorilor. De asemenea, dascălul spune că afirmaţia inspectoratului şcolar potrivit căreia ar fi afectat imaginea primarului Capitalei este „halucinantă”, în condiţiile în care nu a făcut trimitere la edil.

Camera Deputaţilor intenţionează să achiziţioneze 25 de maşini pentru protocol şi transportul delegaţiilor care vor sosi la Bucureşti la AP NATO, eveniment ce va avea loc în luna octombrie, valoarea estimată a autoturismelor fiind de un milion de euro, fără TVA. Camera Deputaţilor a lansat, astfel, o procedură de achiziţie, prin licitaţie deschisă, pentru achiziţionarea a 3 loturi de autoturisme în vederea organizării de către Parlamentul României a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO la Bucureşti. Furnizarea de autoturisme va fi defalcată pe 3 loturi, astfel: lotul 1 – autoturisme protocol (3 bucăţi); lotul 2 – autoturisme delegaţii (19 bucăţi); lotul 3 – autoturisme pentru transportul a mai puţin de 10 persoane (3 bucăţi)

Tipul procedurii este licitaţie deschisă, criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, data limită de depunere a ofertelor fiind 29.05.2017. Palatul Parlamentului va găzdui în octombrie 2017 sesiunea de toamnă a Adunării parlamentare a NATO. La eveniment sunt invitate 800 persoane, printre acestea numărându-se şi parlamentari din cele 28 de state membre NATO. De asemenea, la eveniment vor participa secretarul general al NATO şi preşedintele AP NATO. România a mai organizat astfel de sesiuni în octombrie 1997 şi octombrie 2011.

Specialiştii în securitate cibernetică ai Bitdefender au identificat Netrepser, o ameninţare cibernetică personalizată, destinată spionajului cibernetic, care poate fi găsită în instrumente gratuite aflate pe internet şi care ţinteşte agenţiile şi instituţiile guvernamentale. Netrepser foloseşte mecanisme de phishing (tehnici de înşelăciuni informatice) şi are misiunea principală să colecteze informaţii pe care să le sustragă în mod sistematic. Specialiştii Bitdefender spun că Netrepser nu a vizat grupuri mari de persoane, ci a afectat un număr limitat de terminale aparţinând unor adrese IP marcate ca ţinte sensibile, majoritatea victimelor fiind agenţii sau instituţii guvernamentale.

Netrepser foloseşte diverse metode pentru a fura informaţii, de la interceptarea tastelor până la furtul de parole şi de cookie-uri (informaţii salvate local de un calculator la navigarea în Internet), şi este mascată într-un set de aplicaţii legitime, dar controversate, furnizate de compania NirSoft. Aplicaţiile NirSoft sunt folosite de regulă pentru recuperarea parolelor şi pentru monitorizarea traficului din reţea. De mult timp însă, companiile de securitate informatică au avertizat că instrumentele dezvoltate de NirSoft reprezintă potenţiale riscuri de securitate şi pot fi modificate cu uşurinţă pentru a dezvolta ameninţări informatice şi, deci, pot comite abuzuri.

Veniturile şi profitul companiei Facebook au crescut în primul trimestru din 2017, cu 49%, respectiv 76%, faţă de acelaşi trimestru de anul trecut, datorită diviziei de reclame pe telefoane mobile care se dezvoltă rapid. Compania este aşteptată să genereze venituri globale din reclame, în 2017, în valoare de 31,94 miliarde de dolari, cu 42,1% mai mult faţă de anul trecut, potrivit firmei de cercetare eMarketer. Astfel, Facebook ar avea o cotă de 22,6% din piaţa mondială a reclamelor pentru telefonia mobilă, liderul fiind Google, cu o cotă de 35,1%, potrivit eMarketer. Numărul utilizatorilor Facebook a crescut cu 17%, ajungâng la 1,94 miliarde, la 31 martie.

Profitul atribuit acţionarilor Facebook a crescut la 3,06 miliarde de dolari sau la 1,04 dolari pe acţiune, în primul trimestru, de la 1,73 miliarde de dolari sau 60 de cenţi pe acţiune, anul trecut. Venitul generat de reclamele de pe telefoanele mobile a reprezentat 85% din venitul total generat de reclame, în valoare de 7,86 miliarde de dolari, în primul trimestru care s-a finalizat la 31 martie, comparativ cu 82%, anul trecut. Directorul financiar David Wehner a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că veniturile generate de reclame vor scădea în restul anului 2017, pentru că s-a atins o limită a reclamelor, adică a numărului de reclame pe care le poate introduce pe pagina unui utilizator înainte de a-l deranja.

Gama Dacia se extinde cu o nouă serie limitată transversală numită Explorer, disponibilă pe modelele Sandero, Logan MCV, Dokker, Lodgy şi Duster. În plus, oferta Duster include în premieră o versiune cu cutie de viteze automată EDC. funcţia de demaraj specific (crawling) „asigură un plus de confort în traficul aglomerat şi facilitează manevrele delicate (cum ar fi parcarea). Totodată, optimizarea algoritmului de schimbare a vitezelor garantează prestaţii excelente în toate regimurile de turaţii ale motorului, oferind un consum redus şi un nivel scăzut al emisiilor de CO2. În plus, costurile de utilizare sunt comparabile cu cele ale unei cutii manuale”.

Gama Dacia se extinde în această primăvară cu o nouă serie limitată transversală. Intitulată „Explorer”, aceasta este disponibilă pe modelele Sandero, Logan MCV, Dokker, Lodgy şi Duster. „La exterior, gama Explorer se remarcă prin noile nuanţe propuse: Gris Islande şi Orange Ocre (aceasta din urmă disponibilă doar pe modelul Sandero), dar şi prin jantele specifice, de 16”. Interiorul beneficiază, la rândul său, de o serie de elemente menite să dea un plus de personalitate noii serii limitate. Clienţii vor remarca, fără îndoială, conturul în culoarea cuprului al consolei centrale şi al aeratoarelor, dar şi tapiţeria specifică şi noile covoraşe din material textil”.

Departamentul de Justiţie din SUA a iniţiat o anchetă penală în legătură cu utilizarea de către Uber Technologies Inc. a unui soft care i-a ajutat pe şoferi să se sustragă autorităţilor locale de reglementare în domeniul transporturilor, au spus două surse apropiate situaţiei. Uber a recunoscut că software-ul, cunoscut sub numele de „Greyball”, a ajutat la identificarea şi evitarea funcţionarilor guvernamentali care încercau să blocheze Uber în zone în care serviciul său nu fusese încă aprobat, cum ar fi Portland, Oregon. Compania a interzis utilizarea lui Greyball în acest scop, spunând că programul a fost creat pentru a verifica solicitările de transport tocmai pentru a preveni frauda şi a proteja şoferii.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară, la nivelul de 1,75% pe an, dar şi a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, la 8%. Consiliul a decis, de asemenea, şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 8% de la 10%, începând cu perioada de aplicare 24 mai -23 iunie 2017.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut în primul trimestru al anului la toate categoriile, cea mai semnificativă fiind la categoria autoturisme cu 74,4%, de la 86.211 anul trecut la 150.397 unităţi. În aceeaşi perioadă au fost înmatriculate 1.182 mopede şi motociclete, faţă de 1.132 unităţi în primul trimestru al anului trecut, precum şi 643 de autobuze şi microbuze, faţă de 627 anul trecut.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor a fost înregistrată creṣtere cu 17,9% la categoria „autocamioane” (16.850 în primul trimestru din 2017 faţă de 14.293 anul trecut) ṣi scăderi la categoriile „remorci şi semiremorci” ṣi „autotractoare” cu 17,2%, respectiv cu 8,7%. Faţă de trimestrul IV 2016, în trimestrul I 2017 înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 47,6%, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor cu 7,4%.

Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a declarat, joi, că este aproape sigur că Suveranul Pontif va efectua anul viitor o vizită în România, când va avea loc şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici, martiri care şi-au pierdut viaţa în timpul regimului comunist. Întrebat, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă există detalii despre vizita Papei Francisc în România, Ioan Robu a spus că Suveranul Pontif a fost invitat în România de Conferinţa Episcopilor Catolici, de Preşedinţie şi de Patriarhie. Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat la rândul său în aceeaşi conferinţă de presă că beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici va avea loc „cât de curând”.

Volumul tăierilor ilegale în fondul forestier de stat administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a scăzut cu 20,86% în primul trimestru al anului, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. În primele trei luni ale acestui an s-a înregistrat un volum al tăierilor ilegale de 8.533 metri cubi, faţă de 10.782 metri cubi în primul trimestru din 2016. Prejudiciul provocat de tăierile ilegale este în scădere, la 2,27 milioane de lei, faţă de 3,2 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut. Volumul tăierilor ilegale în fondul forestier privat administrat de Romsilva s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu 20,14%, înregistrându-se 4.408 metri cubi tăiaţi ilegal.

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 16,27% a volumului tăierilor ilegale în fondul forestier de stat, adică un volum total de 47.788 de metri cubi. Potrivit Romsilva, au crescut de patru ori agresiunile îndreptate împotriva personalului silvic, în primele trei luni fiind înregistrate 12 cazuri de agresiune, faţă de 3, în perioada similară a anului trecut. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează o suprafaţă de 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietate publică a statului şi, pe baze contractuale, aproximativ 1 milion de hectare fond forestier al unor unităţi administrative sau aflat în proprietate privată.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a oferit, joi, un cec de aproximativ 60.000 de dolari pentru bisercile fortificate din judeţul Sibiu. La selecţia internaţională au participat proiecte din toată Europa, iar cel românesc a fost câştigător. Ambasadorul SUA a venit, într-o vizită în satul Movile, din Sibiu, la biserica fortificată, monument din secolul la XIII-lea şi i-a oferit Excelenţei Sale, Reinhardt Guib, episcopul Bisericii Evanghelice din România, un cec în valoare de 59.300 de dolari pentru lucrări de reabilitare la trei cetăţi fortificate din judeţul Sibiu. Klemm a mai spus că episcopul Bisericii Evanghelice din România şi echipa sa au intrat în competiţie cu alte proiecte din întreaga Europă.

Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a anunţat joi că Italia va găzdui o conferinţă internaţională pe tema migraţiei, care va avea loc pe 6 iulie. Alfano a anunţat organizarea evenimentului în Camera Deputaţilor, în cadrul unei sesiuni comune a comisiilor pentru Afaceri Externe. Şeful diplomaţiei italiene a precizat că „situaţia imigranţilor este în continuare o prioritate pentru acţiunea diplomatică italiană bazată pe centralitatea identităţii mediteraneene, care a contribuit, printre altele, la o nouă postură a NATO către sud”

Haider al-Abadi, premierul irakian, negociază cu Administraţia Donald Trump pentru păstrarea prezenţei militare americane în Irak, chiar şi după ce lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic s-a încheiat. Potrivit oficialilor de ambele părţi, discuţiile sunt în curs şi nu s-a luat încă o decizie, dar acestea se îndreaptă către un acord către care tind ambele Guverne, şi anume prelungirea prezenţei militarilor americani în Irak pentru a asigura prevenirea unei insurgenţe. Oficialii au vorbit în condiţii de anonimitate.

Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a declarat că vizita ce urmează a preşedintelui american, Donald Trump, va consolida cooperarea dintre SUA şi statele musulmane în lupta împotriva extremismului. Donald Trump se va deplasa la sfârşitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită şi în Israel, în efortul de a „uniformiza eforturile de combatere a terorismului” şi de a limita influenţa Iranului, a transmis Preşedinţia Statelor Unite. Adel al-Jubeir a afirmat că Trump are o mare probabilitate de a reuşi să securizeze acordul de pace cu palesttinienii şi israelienii, datorită abordării sale. Arabia Saudită va fi prima oprire în călătoria internaţională ca preşedinte.

Opoziţia siriană armată a respins planul Rusiei de a crea zone de securitate în Rusia, pe care l-a catalogat drept o ameninţare la integritatea teritorială a ţării, adăugând că nu va recunoaşte Iranul ca garant pentru niciun tip de acord de încetare a ostilităţilor. Rusia, Turcia şi Iran au semnat joi un memorandum privind crearea a patru zone de securitate în Siria, în timpul discuţiilor de la Astana. Acţiunea a fost salutată de ONU, dar a fost întâmpinată cu scepticism din partea SUA. El a mai spus, de asemenea, că există o ”discrepanţă imensă” între promisiunile Siriei, care a intervenit militar în 2015 şi a oferit susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad. Următoarea întrunire de la Astana, privind criza siriană, va avea loc la jumătatea lunii iulie, precedată de consultările experţilor în Turcia.

Liderul Stat Islamic din Egipt a avertizat musulmanii să evite evenimente ale comunităţii creştine, precum şi de facilităţi guvernamentale, militare şi ale poliţiei, sugerând că gruparea militantă va continua să întreprindă atacuri asupra ”ţintelor legitime”. În aprilie, două atacuri sinucigaşe revendicate de SI au ucis 45 de persoane în două biserici din Alexandria şi Tanta. Militanţii islamişti vizează tot mai mult minorităţile religioase. Preşedintele Abdel Fattah al Sissi a cerut instaurarea stării de urgenţă după atentatele comise în timpul slujbei de Florii, acesta a promis de asemenea că va proteja minorităţile în faţa extremismului.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat joi legislaţia pentru a întări sancţiunile asupra Coreei de Nord, vizând industria sa navală şi companiile care fac afaceri cu statul. Votul a fost de 419 la 1. Iniţiatorii au declarat că prin acest pachet legislativ intenţionează să transmită „un mesaj puternic” Coreei de Nord, pe fondul îngrijorării internaţionale privind escaladarea programului său nuclear. Măsurile legislative vor trebui aprobate de Senat, pentru a fi trimise ulterior la Casa Albă, iar preşedintele Donald Trump să le promulge.

Miliardarul american Warren Buffett, care controlează fondul de investiţii Berkshire Hathaway, a declarat la televiziunea CNBC că a vândut „pentru o sumă rezonabilă” un pachet de acţiuni deţinut la International Business Machines (IBM). Acţiunile IBM au atins pragul de 180 de dolari pe 14 februarie şi au ajuns la un maxim de 182,78 dolari în timpul tranzacţionării din 16 februarie, după care au intrat într-un declin relativ accentuat şi au închis joi la preţul de 159,05 dolari, pe Bursa din New York. Warren Buffett a deţinut aproximativ 81 de milioane de acţiuni ale IBM la sfârşitul anului 2016 şi a vândut aproximativ o treime în primul şi al doilea trimestru al anului 2017.

Cumpărătorii din Marea Britanie sunt avertizaţi că începând de vineri, 5 mai, vechea bancnotă de hârtie de 5 lire sterline „va înceta să mai fie mijloc legal de plată”. Cei care încă mai deţin astfel de bancnote le pot preschimba la banca centrală. Conform ultimelor estimări ale Băncii Angliei, mai mult de 50% din bancnotele vechi au fost deja returnate pentru a fi distruse, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de milioane de lire mai sunt încă în circulaţie. Un purtător de cuvânt al grupului financiar-bancar Barclays a declarat că în urma retragerii statutului de mijloc legal de plată, clienţii Barclays pot continua să depună în cont bancnote vechi de 5 lire şi chiar o monedă veche de o liră. Iar un purtător de cuvant al RBS a spus că după ce vechea bancnotă va ieşi din circulaţie clienţii vor putea încă să-şi aducă vechile cupiuri de 5 lire pentru schimb la una dintre filialele băncii.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (social-liberală), ar urma să câştige scrutinul prezidenţial din Franţa cu 61%, distanţându-se de Marine Le Pen, candidatul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional, potrivit unui sondaj realizat după dezbaterea televizată. Potrivit sondajului de opinie realizat de Institutul Ifop-Fiducial la comanda Paris Match, CNews şi Sud-Radio, Emmanuel Macron este creditat cu 61% din intenţiile de vot (+1% faţă de miercuri), în timp ce Marine Le Pen este la nivelul de 39% (-1%). Sondajul de opinie a fost efectuat după dezbaterea electorală televizată desfăşurată miercuri seară.

Fostul preşedinte american Barack Obama şi-a anunţat susţinerea oficială pentru Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, centru) la alegerile prezidenţiale din Franţa. Fostul preşedinte american, al cărui mandat a fost în perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2017, a subliniat că este un admirator al lui Macron, cel care „a susţinut valorile liberale, şi-a prezentat viziunea asupra rolului important jucat de Franţa în Europa şi în întreaga lume, s-a angajat într-un viitor mai bun pentru poporul francez şi apelează la speranţele oamenilor, nu la temerile lor”. Barack Obama şi-a încheiat discursul cu mesajele „En Marche” (numele mişcării politice a lui Macron) şi „Vive la France”.

Mai mulţi militanţi ai organizaţiei nonguvernamentale Greenpeace au fost văzuţi vineri dimineaţa instalând pe Turnul Eiffel un steag pe care erau scrise mesaje împotriva partidului de extremă dreapta, Frontul Naţional. Pe platforma de socializare Twitter au apărut mai multe fotografii în care patru activişti încercau să instaleze stegaul galben pe care se putea citi: „Libertate, egalitate, fraternitate. #Rezist”. În cadrul unui articol, făcut public pe 30 aprilie de publicaţia Le Journal du Dimanche, peste une 60 de asociaţii, printre care şi Greenpeace, au solicitat cetăţenilor francezi să se mobilizeze în cel de-al doilea scrutin prezidenţial în faţa ”celor care susţin retragerea Franţei din UE”.

Guvernul de la Berlin nu ar trebui să aprobe votul în Germania în cadrul posibilului referendum pe tema reintroducerii pedepsei capitale în Turcia, a declarat Martin Schulz, candidat la funcţia de cancelar german şi fost preşedinte al Parlamentului European. În urma tentativei eşuate de lovitură de stat din luna iulie 2016, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat că se gândeşte să propună un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea, măsură criticată de Germania şi alte state din Uniunea Europeană. Ministerul german de Externe a indicat că autorităţile guvernamentale trebuie să aprobe organizarea pe propriul teritoriu a acţiunilor suverane ale altor state, inclusiv referendumuri.

După scandalul în care un pasager a fost bruscat şi târăt pentru a fi dat afara din avion, United Airlines este acum în centrul unei noi dispute. Compania şi-a prezentat public scuze, calificând incidentul prin care o femeie a ajuns în San Francisco, în loc să aterizeze la Paris, drept inacceptabil. Lucie Bahetoukilae, care nu vorbeşte engleza, a fost indrumată greşit chiar de angajaţii United Airlines spre un alt zbor. Ea a prezentat biletul la îmbarcare, iar după ce acesta a fost scanat a urcat în avion şi a vrut să îşi ocupe locul rezervat: 22C. Cum scaunul era ocupat deja stewardesa i-a verificat tichetul şi i-a repartizat alt alt loc, fără să o întrebe nimic.

Femeia nu a realizat niciun moment că United Airlines a a schimbat poarta de îmbarcare spre Paris în ultima clipă. Angajaţii nu făcut anunţul în limba franceză şi nici nu i-au trimis vreo notificare prin prin e-mail. Deci, în loc să ajungă de la Newark la Paris, un zbor de 7 ore, Lucie Bahetoukilae a zburat în direcţia greşită, spre San Francisco. Acolo, după 11 ore alte ore petrecute în aeroport, a reuşit să primească un loc într-o cursă spre Franţa. „Coşmarul” s-a terminat după 28 de ore. Compania aeriană şi-a recunoscut vina şi a numit incidentul, pentru care a acceptat un proces confidenţial, „un eşec oribil”. De asemenea, un reprezentant al companiei a declarat că se vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete în viitor.

Un avion militar de tip MC-130 a lansat la începutul lui aprilie o bombă GBU-43, în cursul unui raid aerian efectuat în estul Afganistanului. Atacul a vizat o reţea de peşteri utilizate de militanţi Stat Islamic, în districtul Achin, situat în provincia Nangarhar, în apropierea frontierei Afganistanului cu Pakistanul. În timpul preşedinţiei sale, echipa lui Karzai a fost acuzată pe scară largă de capitalism clientelar şi de corupţie, acuzaţii pe care acesta le dezminte cu fermitate ca fiind o ficţiune a SUA. Filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic a anunţat că nu a suferit pierderi în urma bombardamentului masiv lansat de Statele Unite.

Hamid Karzai, fostul preşedinte al Afganistanului, a declarat într-un interviu că Daesh, care în mod clar este de origine străină, a apărut în timpul prezenţei americane. Karzai a fost preşedinte al Afganistanului din decembrie 2004 până în septembrie 2014. El şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la bomba de mare putere lansată de SUA în estul Afganistanului, ce a vizat poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Conform acuzaţiilor fostului preşedinte, citate de Fox News, aceasta a fost o operaţiune comună a SI şi SUA.

SPORT

Jucătoarea de tenis Simona Halep, aflată pe locul 4 WTA, a câştigat „Tie Break Tens”, un turneu organizat în scop caritabil la „Caja Magica” din Madrid, iar organizatorii i-au oferit un premiu fabulos, dar şi titlul de „cea mai rapidă jucătoare a lumii”. Halep a câştigat „Tie Break Tens” desfăşurat pe zgură, după ce a învins-o, în finala competiţiei, pe rusoaica Svetlana Kuzneţova, scor 10-6, într-un meci care a durat 14 minute. Turneul, la care au participat opt jucătoare, a avut loc în sistem eliminatoriu. Partidele s-au jucat în formatul unui singur tie-break până la 10 – asemenea super tie-break-ului din partidele de dublu.

Halep a învins-o mai întâi pe britanica Johanna Konta (locul 7 WTA), scor 10-2, în 11 minute de joc, în sferturile de finală. În penultimul act al competiţiei, jucătoarea în vârstă de 25 de ani a trecut de sportiva portoricană Monica Puig (42 WTA), scor 10-5, după un meci de 12 minute. În urma câştigării turneului, Simona Halep a obţinut un premiu de 200.000 de dolari, din care va dona jumătate unei asociaţii caritabile.

Poliţia din Roma a descoperit, lângă Coloseum, manechine spânzurate îmbrăcate cu tricourile echipei AS Roma, alături de un mesaj de ameninţare la adresa jucătorilor. Ofiţerii de poliţie au fost atenţionaţi de către trecătorii speriaţi care s-au plimbat noaptea pe străzile de lângă Coloseumul din Roma. Trei dintre cele patru manechine purtând tricourile clubului din capitala Italiei au fost recunoscute ca fiind ale fotbaliştilor Daniele De Rossi, Mohamed Salah şi Radja Nainggolan. Deasupra manechinelor atârnate pe o pasarelă era şi un banner cu mesajul „Un sfat, fără supărare: dormiţi cu lumina aprinsă”.

Jurnaliştii italieni ridică multe semne de întrebare asupra acestui mesaj, nefiind încă clar dacă este din partea suporterilor Romei sau ai lui Lazio, echipa românului Ştefan Radu. În ultima etapă din campionatul Italiei, AS Roma a pierdut, duminică, scor 1-3, derby-ul capitalei cu Lazio şi poate pierde locul secund în clasament, cu patru etape înaintea finalului de sezon. Roma se află pe locul doi, cu 75 de puncte, la nouă în spatele liderului Juventus, urmată de Napoli, echipa românului Vlad Chiricheş, cu 74. Keita Balde, în minutele 12 şi 85, Dusan Basta, în minutul 50, respectiv Daniele De Rossi, în minutul 45, din penalty, au înscris golurile confruntării de pe Stadio Olimpico.

UEFA şi IFAB (International Football Association Board) vor să schimbe fotbalul. Mai exact, va fi schimbat modul în care se vor executa loviturile de departajare în încercarea de a oferi şanse egale ambelor echipe. Modificarea a fost pusă în discuţie după ce s-a observat, din punct de vedere statistic, că echipa care execută prima are şanse extrem de mari de a se califica mai departe sau de a câştiga trofeul pus în joc. Noul sistem de executare al loviturilor de departajare este supranumit ABBA şi reprezintă o practică asemănătoare cu cea folosită în tenis la tie-break. Astfel, echipa A execută primul penalty, apoi echipa B execută de două ori la rând, continuă echipa A cu alte două execuţii şi tot aşa până se termină seria de cinci penalty-uri.

Discuţiile cu privire la înlocuirea lui Laurenţiu Reghecampf pe banca FCSB se înteţesc acum, cu două etape înainte de finalul playoff-ului. Chiar dacă în mod oficial nu a primit oferte din străinătate, Reghecampf nu a demontat zvonurile cu privire la o posibilă plecare de la echipă, iar Gigi Becali a lăsat să se înţeleagă faptul că viitorul actualului antrenor este incert. Fie că va reuşi să câştige titlul, fie că va eşua în acest demers, Laurenţiu Reghecampf are şanse minime să continue pe banca echipei şi finanţatorul FCSB a început deja să discute despre potenţialii săi înlocuitori.

Cosmin Contra a dezvăluit că Getafe nu vrea să activeze clauza de cumpărare a lui Paul Anton, iar fostul căpitan din Ştefan cel Mare are şanse „de 98%” să îmbrace tricoul lui Dinamo începând cu sezonul viitor. Unul dintre cei mai buni fotbalişti ai lui Dinamo sezonul trecut, Anton a fost împrumutat la Getafe în schimbul a 200.000 de euro şi promisiunii că spaniolii vor achita 700.000 de euro pentru a-l cumpăra, dar, chiar dacă mijlocaşul a avut evoluţii apreciate în Segunda Division, şefii clubului madrilen nu sunt convinşi să-l cumpere definitiv. Întrebat la conferinţa de presă de dinaintea meciului cu CFR despre situaţia lui Anton, Contra a dezvăluit că „are informaţii din interior”, iar preşedintele lui Getafe, club pentru care „Guriţă” a jucat ani buni, i-a mărturisit că Anton nu mai reprezintă o opţiune.

Dinamo a răspuns ofertei lui Gigi Becali pentru Adam Nemec, iar managerul Ionel Dănciulescu a transmis un mesaj cât se poate de clar la conferinţa de presă susţinută, vineri, alături de Cosmin Contra şi Steliano Filip. Într-un moment foarte important al sezonului, cu Liga 1 aflată în faţa a două etape cruciale, Gigi Becali a anunţat public că oferă un milion de euro pentru slovacul Adam Nemec, pe care-l consideră înlocuitorul perfect pentru Denis Alibec, iar intenţia finanţatorului vicecampioanei vine la doar câteva luni după ce Gnohere a luat drumul FCSB-ului. Cu lecţia învăţată, Dănciulescu vorbeşte de pe poziţii de forţă şi anunţă că Dinamo nu e interesată de oferta lui Becali, punând totul pe seama unei strategii adoptate de finanţatorul FCSB.

Kylian Mbappe ar urma să ajungă în vară la Real Madrid, susţine Marca, spaniolii anunţând cu surle şi trâmbiţe transferul puştiului de 18 ani pe Santiago Bernabeu. „Mbappe a ales Real Madrid” e mesajul cu care Marca, ziarul de casă al madrilenilor, deschide ediţia din 5 mai, jurnaliştii spanioli notând că francezul lui AS Monaco e transferul galactic pe care Florentino Perez îl va face în vară pentru a se asigura că mai câştigă un mandat de preşedinte al grupării blanco.

Real Madrid ar urma să-i plătească lui Monaco o sumă care ar depăşi 100 de milioane de euro, Zidane fiind un mare fan al atacantului care a înscris 24 de goluri pentru monegasci în acest sezon. Mai mult, spaniolii susţin că Zidane l-a dorit pe Mbappe încă de când era antrenor la echipa a doua a clubului, iar prezenţa lui „Zizou”, compatriot al lui Mbappe, pe banca Realului ar fi unul dintre argumentele cu care „galacticii” vor lua faţa celorlalţi granzi care-l doresc pe puştiul de 18 ani.

Organizatorii turneului WTA de la Madrid, de categorie Premier Mandatory, au afişat, vineri, pe site-ul oficial, tabloul principal al întrecerii la care vor participa patru sportive din România. Conform tragerii la sorţi, Simona Halep (4 WTA), cea mai bine clasată jucătoare română în ierarhia mondială, o va înfrunta pe Krystina Pliskova (Cehia, 58 WTA), în timp ce Monica Niculescu (29 ani, 48 WTA) o va întâlni pe daneza Caroline Wozniacki (26 ani, 11 WTA), iar Irina Begu (26 de ani, 29 WTA) va juca în primul tur cu rusoaica Elena Vesnina (14 WTA).

Aflată pe cealaltă parte a tabloului, Sorana Cîrstea, locul 64 în clasamentul WTA, beneficiara unui wild card, va juca în manşa inaugurală cu Madison Keys (10 WTA). Ana Bogdan (111 WTA), care a primit un wild card pentru a evolua în calificările turneului madrilen, o va întâlni, vineri, pe Jennifer Brady (SUA, 76 WTA). Turneul de la Madrid este dotat cu premii totale în valoare de 5.439.350 de euro la feminin.

Simona Halep este campioana en-titre a turneului deţinut de Ion Ţiriac, după ce a învins-o în finala de anul trecut pe slovaca Dominika Cibulkova, scor 6-2, 6-4, iar cele mai importante adversare de pe partea sa de tablou sunt Johanna Konta, cu care poate juca în „sferturi”, Garbine Muguruza şi Karolina Pliskova.

Usain Bolt, starul jamaican al atletismului, cunoscut şi pentru că-i place să petreacă, pariază că nu „va face burtă” în primii doi ani după ce se va retrage din activitate la încheierea Mondialelor 2017 de la Londra. Atletul de 30 de ani nu a precizat dacă, pentru a reuşi acest lucru, are de gând să reducă viaţa sa extrasportivă foarte bogată, cu numeroase petreceri.

Turneul demonstrativ Tie Break Tens, câştigat de Simona Halep, a oferit multe faze interesante atât în teren, cât şi în tribune. Cele mai savuroase imagini i-au avut în prim plan pe Maria Şarapova şi Grigor Dimitrov, dar şi pe Simona Halep. Şarapova şi Dimitrov au format un cuplu în trecut, dar relaţiile dintre rusoaică şi bulgar au rămas foarte apropiate. Grigor şi Maria au urmărit meciurile împreună, întreţinându-se minute bune chiar în faţa Simonei. Mai mult, cei doi sportivi care s-au reîntâlnit după doi ani de la despărţire, au flirtat şi au lăsat impresia că se simt excelent unul în compania celuilalt.

Fetele de la CSM Bucureşti au ajuns în Ungaria. Hotelul Aquincum le-a purtat noroc handbalistelor de la CSM anul trecut. Un hotel de lux, cu vedere la Insula Margareta, situat la 5 minute de mers cu autocarul de sala in care se vor disputa duelurile din Final Four. Si de data aceasta, fetele vor fi cazate in aceeasi locatie de 5 stele. Mai mult, pentru a repeta performanta de anul trecut, handbalistele au apelat si la superstitii: vor sta in aceleasi camere. Pentru a câştiga din nou trofeul Ligii Campionilor, CSM Bucureşti trebuie să găsească aceeaşi reţetă de anul trecut, adică să câştige două jocuri într-un interval de 24 de ore. De la terminarea semifinalei cu Vardar (începe la 18:45 şi se termină cel mai devreme la 20:15) şi până la startul finalei mari, pe care şi-o doreşte handbalul românesc (ora 18:45) sunt mai puţin de 24 de ore.

Turneul Final 4 al Ligii Campionilor se desfăşoară sâmbătă şi duminică în Papp Laszlo Arena din Budapesta, CSM Bucureşti urmând să joace în prima zi, în semifinale, cu Vardar Skopje. În celălalt meci se întâlnesc Gyor şi Buducnost, echipa Cristinei Neagu. La ediţia de anul trecut, CSM Bucureşti a dispus în semifinale de Vardar cu 27-21, iar Gyori Audi ETO KC s-a impus la limită în duelul cu Buducnost, 21-20. În finala mică, Vardar a trecut de Buducnost cu 30-28, iar CSM Bucureşti a câştigat trofeul, după ce a învins-o pe Gyori Audi ETO KC cu 29-26, după prelungiri şi aruncările de departajare.

Primul meci al etapei a noua din play-out se va juca vineri, de la ora 18:00, între FC Voluntari şi ACS Poli Timişoara, iar confruntarea din Ilfov poate aprinde lupta pentru locul al şaptelea. Gazdele au trei victorii şi un egal în ultimele patru meciuri, iar punctele aduse odată cu venirea lui Claudiu Niculescu i-au făcut pe ilfoveni să spere la ocuparea primului loc în play-out. În acest moment, FC Voluntari are 27 de puncte, iar un succes cu ACS Poli ar duce-o la egalitate cu Gaz Metan şi la un punct distanţă de CSM Poli Iaşi. De partea cealaltă, ACS Poli are 22 de puncte, e la cinci puncte în faţa Pandurilor şi pare scăpată de grijile retrogradării. Totuşi, un insucces la Voluntari şi o victorie a gorjenilor la Iaşi ar complica foarte mult calculele.

După succesul reputat la Brăila, la Campionatul European pentru tineret (două medalii de aur), boxul românesc se pregăteşte de un nou eveniment de gală: Centura de Aur 2017. Readus la viaţă, tradiţionalul turneul care a dat boxului mondial mai multe nume mari a ajuns la ediţia a 42-a şi va avea loc în acest an la Iaşi. Începând de miercuri, 10 mai şi până duminică, aproximativ 100 de pugilişti din 14 ţări se vor întrece în Sala Polivalentă, iar organizatorul – preşedintele FR Box Vasile Câtea, promite un show de excepţie. Pe lângă ţara noastră, la turneu vor fi prezenţi şi pugilişti din Rusia, Ucraina, Italia, Irlanda, Spania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Tunisia, Moldova, Serbia, Croatia şi Belgia. România se va prezenta cu echipa naţională din care nu vor lipsi campionul mondial APB, Mihai Nistor, precum şi proaspeţii campioni europeni Robert Jitaru şi Andrei Arădoaie.

Generaţia tânără, din tenisul mondial, „Next Gen20”, a primit o nouă lovitură. După o cădere accelerată în clasament, cauzată în parte de probleme fizice, Belinda Bencic a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Printr-o criză asemănătoare trece, de 18 luni, australianul Thanasi Kokkinakis (21 ani), operat la umăr şi sâcâit de alte accidentări musculare. Tenisul feminin mai pierde un nume pentru următoarele luni: la 20 de ani, Belinda Bencic, ajunsă în afara Top 100 WTA, iese din circuit pentru cel puţin o jumătate de an, după ce a decis să se opereze la încheietura mâinii stângi. Bencic este jucătoare de mână dreaptă, dar execută reverul cu două mâini.

Astfel, cariera uneia dintre cele mai promiţătoare tinere jucătoare, care rupea barierele Top 10-ului la doar 18 ani, este serios zdruncinată, pusă sub semnul întrebării chiar, având în vedere faptul că orice operaţie implică riscuri, iar recuperarea este mai mult decât anevoioasă – cel mai bun exemplu în acest sens fiind argentinianul Juan Martin del Potro, un alt adolescent-minue al tenisului, care s-a operat la încheietură înainte de a împlini 22 de ani.

Xavier Pascual a pierdut primul meci oficial pe banca tehnică a naţionalei României, 22-23 cu echipa Serbiei în preliminariile Campionatului European din 2018, dar a ieşit la final tot ca un învingător. Antrenorul spaniol a avut la final un discurs demn, a recunoscut superioritatea adversarilor, şi-a lăudat în acelaşi timp jucătorii că au fost până în ultima secundă la egalitate cu puternica reprezentativă a Serbiei, nu a dat în niciun moment vina pe alţi factori externi meciului, cum ar fi problema cu lumina în sală care a întrerupt jocul pentru aproape 20 de minute. Echipa României a pierdut în ultima secundă în faţa Serbiei, dar a jucat curajos până la final. În ultimele 10 minute, selecţionerul a evoluat în atac cu un om în superioritate.

Chike Onyejekwe a fost una din surprizele lui Xavier Pascual în prima partidă cu Serbia (22-23), contând pentru preliminariile CE 2018. Extrema stângă a început ca titular, iar în partea secundă a înscris trei goluri foarte importante. După reuşita handbalistului de la HC Odorhei din minutul 49, România a restabilit egalitatea, 18-18, după multe minute în care a alergat după adversar, fiind condusă şi la 4 goluri diferenţă. În ciuda înfrângerii de joi seara cu Serbia de la Baia Mare, România este în continuare în cărţi pentru calificarea la Campionatul European din 2018. Tricolorii au şi ocazia revanşei, duminică, la Kragujevac.

Man Utd a câştigat prima manşă a semifinalei Europa League împotriva celor de la Celta Vigo. Singurul gol al meciului de pe Balaidos a fost înscris de Marcus Rashford în minutul 67. Englezul a bătut perfect o lovitură liberă. Partida a fost controlată în mare parte de echipa lui Jose Mourinho atât la capitolul ocazii cât şi la cel al posesiei. În prima repriză tot Lingard, Rashford şi Mkhitaryan l-au pus la grea încercare pe Alvarez, dar portarul advers nu s-a lăsat învins. United a dominat şi în a doua repriză, iar singura ocazie notabilă a spaniolilor a venit prin Iago Aspas.

Ajax a câştigat manşa tur din cealaltă semifinală, scor 4-1 cu Olympique Lyon. Zlatan Ibrahimovic s-a accidentat în turul precedent al competiţiei, în confruntarea cu Anderlecht, şi este indisponibil. Mourinho are însă parte şi de veşti bune: Pogba, Mata, Bailly, Jones şi Smalling au fost recuperaţi şi pot fi folosiţi. Celta Vigo nu traversează cea mai bună formă. Spaniolii au pierdut ultimele trei partide şi au câştigat doar două din ultimele opt meciuri. De partea cealaltă, United este neînvinsă de 11 partide, englezii câştigând şase dintre acestea.

PROGNOZA METEO
5 Mai 2017

Vremea va fi în general instabilã, iar valorile termice vor marca o scãdere și în centrul, sudul și estul teritoriului. Vor fi înnorãri temporar accentuate și se vor semnala averse și descãrcãri electrice, în cea mai mare parte a țãrii. Ploile vor avea și caracter torențial și îndeosebi la deal, la munte, în Oltenia, Transilvania și Muntenia, cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp. Pe arii restrânse va cãdea grindinã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri mai ales în timpul averselor, când poate lua aspect de vijelie. Excepție vor face regiunile sud-estice, unde cerul va avea înnorãri trecãtoare, iar manifestãri specifice instabilitãții atmosferice vor fi pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 27 de grade, iar cele minime între 6 și 14 grade.

Bucuresti

Deși valorile termice vor fi ușor mai scãzute decât în intervalul precedent, vremea se va menține caldã pentru aceastã datã. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimã va fi de 11…12 grade. Ziua vor fi înnorãri trecãtoare, iar probabilitatea pentru ploi de scurtã duratã și descãrcãri electrice va fi mai ridicatã spre orele serii. Noaptea cerul va fi mai mult noros, iar averse și fenomene electrice vor apãrea temporar. Vântul va sufla slab și moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *