Stiri pe scurt 5 Iunie 2017

loading...

Stiri pe scurt 5 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 5 iunie. La data de 5 iunie 1871 s-a născut, la Botoşani, Nicolae Iorga. Acesta a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Economia României va înregistra o creştere de 4,4% în acest an, comparativ cu 3,7% că se estimase în luna ianuarie. În raport, se estimează că, în 2018, creşterea economică a României va fi de 3,7%, iar în 2019 de 3,5%. În documentul Băncii Modiale se precizează că: “Ţările din partea estică a regiunii vor beneficia de refacerea economică a Rusiei, deşi creşterea în Belarus este frânată de constrângerile de natură fiscală necesare pentru a finanţa rambursarea datoriei publice.
Creşterea salariului minim pe economie din 2012 încoace, de la 700 de lei brut la 1.250 de lei în 2016 şi 1.450 de lei din februarie 2017, a fost cea mai bună decizie economică luată de guvern – Ponta(promotorul acestei măsuri), Cioloş, Dragnea, Grindeanu. Dublarea salariului minim în 5 ani a revigorat piaţa muncii şi a dus la creşterea economică de care se bucură România în acest moment. Deşi creşterea salariului minim este criticată de analişti, de companiile private, de asociaţiile profesionale de business, utilitatea acestei majorări se vede din plin în economie, şi nu numai în creşterea consumului, ci şi în numărul de locuri de muncă create.

Teza conform căreia companiile mici şi mijlocii româneşti nu vor rezista acestei creşteri salariale nu se vede în datele statistice. Nu numai că această creştere nu a dus la desfiinţarea locurilor de muncă, ci dimpotrivă a contribuit la crearea a aproape 500.000 de joburi în plus în toată această perioadă. De asemenea, şomajul a fost în scădere, iar rata de ocupare în creştere. O treime din angajaţii din România sunt plătiţi la salariul minim pe eco­no­mie, ceea ce arată ce impact are în eco­nomie creşterea lui. Economia României, companiile, fir­mele private pot acomoda o creştere mai mare a salariului minim, chiar mai mare de 1.450 de lei brut (1.065 lei net), cât este acum. Salariul mediu este de 2.350 de lei net.

Creşterea salariului minim a redus din tensiunile sociale care s-au acumulat în criză, când angajaţii s-au confruntat cu scăderi salariale, tensiuni la locurile de muncă, având în vedere incertitu­dinile din economie şi din cadrul com­paniilor, la care s-a adăugat şi stresul legat de plata creditelor la bancă. La polul opus, comaniile, per total, au avut afaceri în creştere, fără să mărească mult preţurile. În ultimii cinci ani, inflaţia a fost extrem de redusă în România, de doi ani economia condruntându-se chiar cu deflaţie.

Cei mai vehemenţi împotriva creşterii salariului minim pe economie prin hotărâre de guvern au fost investitorii străini, prin asociaţiile profesionale, cu toate că ei au puterea de a absorbi cel mai bine această creştere. Businessul lor nu a avut deloc de suferit, ci dimpotrivă, a crescut mult mai mult decât cel al firmelor româneşti.

În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puţin la creşterea economică în România, va exercita presiuni asupra deficitelor publice şi externe”. În ceea ce priveşte creşterea economică globală, Banca Mondială prognozează că, în 2017, aceasta va atinge 2,7%, mizând pe o creştere a producţiei şi a comerţului, dar şi a încrederii pieţei şi stabilizarea preţurilor materiilor prime, care să permită reluarea creşterii pe pieţele emergente exportatoare de mărfuri şi a economiilor în curs de dezvoltare.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a cerut, primarului Capitalei, Gabriela Firea, să prezinte lista persoanelor care au participat la ultimele şedinţe al CGMB, cerându-i să lămurească dacă poliţişti locali vin în civil pentru a ocupa locurile destinate cetăţenilor. Liberalul precizează că a depus un proiect de lege prin care autorităţile publice locale să fie obligate să aloce un anumit număr de locuri cetăţenilor şi societăţii civile la şedinţele de consiliu local, potrivit unor principii transparente.

Florin Morariu este descris ca un erou în presa internaţională, după ce l-a lovit cu o ladă mare de pâine în cap pe unul dintre atacatorii din Londra, înainte de a oferi adăpost în brutăria în care lucra la 20 de oameni îngroziţi de ce se întâmpla pe străzi. A văzut când a ieşit afară cum doi indivizi îi înjunghiau pe alţii. Mai întâi a îngheţat de frică şi nu ştia ce să facă. Apoi a luat o ladă şi a lovit unul dintre atacatori. A văzut cum oamenii fugeau disperaţi. A lăsat 20 dintre ei să intre în brutarie şi a tras obloanele.

CCR dezbate, în şedinţa de marţi, excepţia de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, în dosarul în care acesta este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, a invocat, la un termen din luna martie, o excepţie de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu.

Excepţia de neconstituţionalitate vizează dispoziţiile art. 248 din Codul penal din 1969, art. 297 alin.(1) din Codul penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Avocatul acesteia a precizat, în sala de judecată, că se impune trimiterea excepţiei spre CCR pentru că, în cazul Bombonica Prodana, prejudiciul este sub 50.000 euro şi nu ar intra sub incidenţa penală. Cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost susţinută de către toţi avocaţii din cauză, inclusiv cel care îl reprezintă pe Liviu Dragnea.

Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă a vorbit pentru prima oară cu un jurnalist, Dan Andronic, despre cum a fost prins de poliţiştii din Serbia, perioada petrecută în arest, dar şi despre faptul că nu a cerut azil politic. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă, nu a fost aşa cum a fost prezentată în presa românească. Ghiţă a fugit din România pentru că se temea că se va atenta la integritatea sa fizică şi psihică şi a fost prins într-un restaurant mic din Blegrad, cu specific pescăresc.

Fostul deputat i-ar fi povestit jurnalistului şi despre condiţiile de detenţie din Închisoarea Centrală din Blegrad, unde Ghiţă a stat de pe 13 aprilie până pe 26 mai. A fost repartizat într-o zonă protejată, într-un bloc special în care erau cei cu statut politic special, supuşi procedurilor de extrădare. Sebastian Ghiţă a spus că, acolo, condiţiile sunt aproape la nivelul unui spital din România. Avocatul lui Sebastian Ghiţă i-a spus jurnalistului că acesta nu a cerut azil politic şi că mandatul european de arestare se judecă încă. De altfel, fostul parlamentar locuieşte în Belgrad într-o casă închiriată de apărătorul său.

Atentatele de la Londra au un efect temporar asupra deprecierii lirei sterline, monedă care va cunoaşte mari oscilaţii până pe 8 iunie, data alegerilor din Marea Britanie. Variaţiile lirei vor influenţa indirect euro. Claudiu Cazacu spune că atentatele de la Londra au avut un effect temporar în ceea ce priveşte deprecierea lirei sterline. Cazacu susţine că oscilaţia lirei sterline are efecte complicate asupra monedei unice europene.

În funcţie de perioada aleasă, preţurile pentru un pachet de servicii care include transportul cu avionul pornesc de la 329 de euro/persoană (în Malta) şi pot depăşi o mie de euro în Grecia, în vârf de sezon la un hotel de patru stele. Cosmin Marinof, director naţional de vânzări TUI, spune că bugetul mediu pentru o vacanţă în străinătate este de aproximativ 450 de euro/persoană, un nivel constant comparativ cu 2016. Reprezentantul TUI menţionează că, în acest an, se simte o orientare a turiştilor către agenţiile şi hotelurile din lanţuri hoteliere cunoscute în toată lumea, care oferă servicii de calitate, cele care aparţin unui brand puternic, dar şi cumpărarea tot mai din timp a vacanţei dorite şi creşterea aşteptărilor de la pachetul de servicii achiziţionat.

De exemplu, la TUI TravelCenter, un sejur de şapte nopţi în Turcia, la un hotel de cinci stele din Antalya, în sistem All Inclusive, costă în luna august 550 de euro/persoană, cu bilet de avion inclus. Iar în Grecia, în Corfu, o vacanţă de şapte nopţi, la un hotel de patru stele, cu mic dejun şi bilet de avion, costă 960 de euro/persoană.

O vacanţă de şapte nopţi în Malta, la un hotel de trei stele, prin Marshal Turism costă de la 329 de euro/persoană în luna iunie şi ajunge la 375 de euro în vârf de sezon. Separat se plăteşte taxa de aeroport (95 de euro) şi trasnferul de la aeroport la hotel şi retur (15 euro/persoană). Iar pe insula portugheză Madeira, pachetul de servicii pentru şapte nopţi de cazare, cu mic dejun, la un hotel de trei stele, plus transportul cu avionul, costă de la 730 de euro/persoană.

În Spania, pe Costa Brava, o vacanţă de şapte nopţi cu demipensiune la un hotel de trei stele începe de la 498 de euro/persoană, cu bilet de avion. Iar, compania Czech Airlines are o ofertă specială pentru perioada 19-23 iulie, ce include vizitarea oraşului Praga şi a oraşului medieval Cesky Krumlov. Preţul începe de la 339 de euro/persoană pentru un hotel de trei stele şi ajunge la 559 de euro la unul de cinci stele. Pe lângă cazare, în preţ sunt incluse: un tur panoramic în Praga cu ghid vorbitor de limba română, excursie de o zi la Cesky Krumlov cu masa de prânz şi biletul de avion.

Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) acordă, în 2017, 50.000 de euro nerambursabil, iar documentele de înscriere se pot depune până la 31 iulie. Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/conducători unici ai unei exploataţii agricole. Sprijinul nerambursabil, de maximum 50.000 de euro, va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Valorile de trafic pe DN 1, între Predeal şi Comarnic, au început să crească din cauza numărului mare de maşini care se deplasează dinspre staţiunile montane către Capitală. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza numărului mare de autovehicule care se deplasează dinspre staţiunile montane către capitală, valorile de trafic pe DN 1, între Predeal şi Comarnic au început să crească, iar în orele următoare ne aşteptăm să fie din ce în ce mai mari, atât pe DN1, cât şi pe autostrada 2.

Poliţiştii recomandă folosirea rutelor ocolitoare, astfel dinspre Braşov: DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti, A3 Ploieşti – Bucureşti; din zona Bran – Moieciu: DN73 – DN72A – DN 71 – DN7, respectiv traseul Braşov – Valea Mare-Pravăţ – Stoenesti – Targovişte – Bâldana – Bucureşti sau DN73 – A1, respectiv Braşov – Piteşti – Bucureşti. De asemenea, automobiliştii care părăsesc litoralul Mării Negre şi se deplasează către capitală şi oraşele din provincie, pot folosi rutele alternative DN2: Constanţa – Hârşova – Slobozia, DN2A: Urziceni – Bucureşti; DN2A: Constanţa – Hârşova – Giurgeni, DN3B – Chirana (intersecţie cu DN2A), DN3A: Feteşti – Drajna şi DN3: Lehliu – Fundulea – Bucureşti.

Ministerul Public anunţă că şi-a propus ca intensificarea luptei împotriva infracţiunilor privind mediul, a celor silvice, privind patrimoniul natural şi cultural naţional să constituie un obiectiv pentru acest an prin operaţionalizarea şi specializarea reţelei de procurori. Ministerul Public transmite că infracţionalitatea contra mediului se plasează, la nivel mondial, pe locul patru în cadrul activităţilor ilicite internaţionale, generatoare de profit criminal, după traficul de stupefiante, contrafaceri şi traficul de fiinţe umane. Mesajul a fost transmis având în vedere că este Ziua Mondială a Mediului.

O casă de circa 200 de metri pătraţi a fost distrusă complet, ca urmare a unui incendiu provocat de un trăznet, care a lovit acoperişul de lemn al clădirii, focul fiind favorizat şi de faptul că imobilul avea mulţi pereţi din rigips. Casa de tip vilă dintr-un cartier rezidenţial privat din comuna Vladimirescu, de lângă municipiul Arad, a fost lovită de un trăznet, luni dimineaţa, în timpul unei furtuni cu tunete şi fulgere. La faţa locului au ajuns două echipaje cu opt pompieri.

În momentul sosirii forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat, violent la acoperişul clădirii, favorizat de materialele de construcţii şi de vântul puternic, incendiul violent favorizat de materialul de contrucţie al casei, rigips, fără planşee de beton despărţitoare între mansardă şi restul clădirii. S-a intervenit circa o oră pentru limitarea şi izolarea incendiului şi circa două ore şi jumătate, pentru stingere. A ars acoperişul clădirii în totalitate şi au fost degradaţi pereţii casei, de asemneea, a ars în totalitate mansarda.

Traficul rutier se desfăşoară îngreunat luni dimineaţa, pe autostrada Bucureşti – Constanţa, din cauza ceţii. Vizibilitatea este sub 150 de metri. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, luni dimineaţa traficul rutier se desfăşoară îngreunat pe autostrada Bucureşti – Constanţa, din cauza ceţii, între kilometrii 35 şi 116, respectiv între localităţile Brăneşti şi Cernavodă. Aici, ceaţa reduce vizibilitatea sub 80 – 150 de metri. Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie şi cu viteză redusă, să foloseaască luminile de întâlnire pentru a evita reducerea de evenimente rutiere.

Peste 10 milioane de lire au fost adunate prin concertul caritabil al Airanei Grande, One Love Manchester, organizat pentru ajutorul victimelor atacului petrecut pe 22 mai, pe Manchester Arena. Banii vor merge către Fondul de Urgenţă We Love Manchester. Ariana Grande a organizat un eveniment de proporţii, pe stadionul de cricket Emirates Old Trafford din oraşul Manchester, cu scopul de a colecta fonduri pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de atacul terorist de la Manchester, care a dus la moartea a 22 de oameni, peste 100 find răniţi. Suma a fost strânsă prin vânzarea biletelor, produse promoţionale şi alte donaţii, 2 milioane de lire provenind doar din donaţiile prin SMS în Marea Britanie, linia telefonică fiind deschisă în timpul celor trei ore de concert.

Cântăreaţa în vârstă de 23 de ani a urcat pe scenă alături de trupe şi cântăreţi precum Black Eyed Peas, Robbie Williams, Take That, Justin Bieber, Coldplay, Niall Horan, Miley Cyrus, Katy Perry, Pharrell Williams, şi Little Mix, fanii fiind surprinşi şi de apariţii -surpriză a fostului solist al trupei Oasis, originar din Manchester, Liam Gallagher. La eveniment au participat 50.000 de oameni, printre aceştia numărându-se şi mulţi dintre fanii care au participat la concertul Arianei Grande când s-a petrecut atacul terorist. În plus, Ariana a relansat melodia sa hit ‘One Last Time’ pe iTunes pentru a colecta din nou fonduri pentru organizaţia caritabilă Fondul de Urgenţă We Love Manchester, creat cu ajutorul Crucii Roşii din Marea Britanie.

Aflată într-o călătorie spirituală în India şi Tibet, Loredana a ajuns până în oraşul în care locuieşte Dalai Lama, Dharamshala, unde l-a întâlnit pe liderul spiritual şi s-a fotografiat cu el, după cum a mărturisit aceasta pe pagina sa de Facebook. Cea mai titrată artista din România, Loredana a postat luni dimineaţă pe pagină să de Facebook o fotografie în care ea şi Dalai Lama se ţin de mâna. Loredana a povestit în multe interviuri despre preocupările sale pentru o educaţie spirituală susţinută, fiind o frecvenţa practicantă de yoga şi o promotoare a unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Întâlnirea cu Dalai Lama era unul dintre marile sale visuri care a devenit realitate.

Peste 10.000 de persoane au asistat, la concertul artistei britanice Amy Macdonald, cap de afiş al Festivalului Blaj aLive 2017, organizat pe Câmpia Libertăţii din Blaj pe o scenă acoperită de un cort gigant. Primul sau album, „This is the life”, a intrat pe primul loc al clasamentelor din cinci ţări şi a câştigat discul de platină în 12 ţări, fiind vândut în peste trei milioane de exemplare. Având în vedere că anii trecuţi a plouat la Blaj aLive, organizatorii au acoperit scena principală cu un cort gigant, de peste 14 metri înălţime, care a avut însă deschideri laterale, astfel încât oamenii să se bucure de natură şi aer curat. Pe lângă Freedom Stage, Festivalul Blaj aLive a mai găzduit două scene – Zona Reggae şi Zona Electronică, dar şi spaţii de lounge si relaxare food court, parc de distractii şi seminarii creative.

Participanţii la festival s-au putut odihnii în hamace ori beanbag-uri în zonele de lounge şi relaxare. De asemenea, pe iarbă, nu departe de scenă, au fost puşi mai mulţi baloţi de paie, care ţineau în loc de tabureţi. Totodată, amatorii de adrenalină şi tinerii energici s-au putut antrena pe timpul zilei în Fun Park-ul Blaj aLive. Aici, participanţii la festival şi-au petrecut câteva ore într-un mod foarte activ, completând energia concertelor live şi buna dispoziţie cu senzaţiile oferite de maşinuţe, balerine, de trenuleţul electric, toboganul gonflabil sau de carusel. Festivalul a început duminică la prânz şi s-a încheiat luni dimineaţa, preţul unui bilet fiind 60 de lei, însă participanţii şi-au putut achiziţiona mai multe bilete la preţuri reduse.

Anul acesta, festivalul a comasat energia celor două zile tradiţionale de concerte într-una singură deoarece Câmpia Libertăţii din Blaj, locul unde în 1848, la Marea Adunare Naţională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”, este în reabilitare, proiectul fiind de 5,2 milioane de lei. Ajuns la cea de-a cincea ediţie, festivalul Blaj aLive, organizat în fiecare an pe Câmpia Libertăţii, promovează libertatea, educaţia şi inovaţia ca suport tehnologic pentru dezvoltarea culturală şi găzduieşte iniţiativele tinerelor organizaţii, parte din noua revoluţie culturală. Ideea acestui festival a apărut în 2013, inspirată de încărcătura istorică a Câmpiei Libertăţii şi de rolul important pe care Blajul l-a jucat în formarea României de azi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat categoric că ar ar avea informaţii compromiţătoare despre omologul său american, Donald Trump, în contextul anchetei din Statele Unite privind presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Trump cu Rusia. Putin a afirmat că deşi Trump a vizitat Rusia de mai mult ori în calitate de om de afaceri, totuşi nu are nicio legătură cu el şi nu s-a întâlnit vreodată cu acesta. Cei doi au discutat telefonic de câteva ori după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Liderul rus a mai explicat că în acest moment în Rusia sunt lideri a zeci de firme americane.

Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat că ruperea legăturilor diplomatice între mai multe ţări arabe şi Qatar nu va afecta lupta împotriva terorismului şi a făcut un apel la rezolvarea neînţelegerilor. Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au anunţat luni că vor sista legăturile cu Qatarul, acuzând Doha de sprijinirea terorismului. Evenimentul reprezintă o ruptură fără precedent între statele din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului. Acţiunea statelor arabe riscă să escaladeze şi mai mult tensiunile provocate de sprijinul Qatarului pentru mişcarea islamistă Fraţia Musulmană.

Christine Archibald, tânăra care a murit în braţele logodnicului ei, este prima victimă identificată din atentatul care a avut loc la Londra, relatează The Independent. Christine era originară din British Columbia, Canada, şi urma să se căsătorească cu Tyler Ferguson. La rândul lor, membrii familiei au transmis o declaraţie publică prin care îşi exprimă suferinţa în urma pierderii „frumoasei şi iubitoarei lor fiice şi surori”. Premierul canadian Justin Trudeau a transmis şi el condoleanţe familiei îndurerate.

Cel puţin şapte persoane au murit şi aproape 50 au fost rănite, după ce o dubă a intrat în plin într-un grup de pietoni, în centrul Londrei, pe London Bridge, în jurul orei locale 22:00 (0.00 ora României). Câteva sute de metri mai încolo, înspre Borough Market, din dubă au coborât trei bărbaţi care au început să atace trecătorii cu cuţite de vânătoare. Mai mulţi martori au declarat că aceştia au stricat „Allah akbar” şi şi-au anunţat victimele că o fac „în numele Islamului”. Poliţia a confirmat faptul că cei trei bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în cel mult 8 minute de la primul apel de urgenţă, împotriva lor fiind trase cel puţin 50 de gloanţe.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, că informaţia potrivit căreia doi cetăţeni români au fost reţinuţi în legătură cu atentatele din Londra, din noaptea de sâmbătă spre duminică, nu se confirmă, iar Poliţia Metropolitană nu deţine astfel de date. Totodată, reprezentanţii misiunii diplomatice române de la Londra recomandă cetăţenilor români care au informaţii în legătură cu acest incident să pună la dispoziţie autorităţilor britanice toate informaţiile pe care le deţin.

Presa britanică a anunţat duminică seara că Poliţia a efectuat percheziţii în apartamentul în care locuiau doi cetăţeni români şi un somalez. Informaţia a fost dată de publicaţia The Guardian, iar un martor spunea că autorităţile britanice au percheziţionat un apartament situat în zona Barking, în cartierul East Ham din Londra, dar nu se ştie dacă românii sunt consideraţi suspecţi. Tot duminică seara, cotidianul The Telegraph susţinea că românii au fost reţinuţi.

Statele Unite şi aliaţii ei vor continua să lupte împotriva extremiştilor islamici a declarat Jim Mattis, secretarul american al Apărării, adăugând că atacurile comise de terorişti nu vor speria statele occidentale. Aceste declaraţii vin în contextul atacurilor comise sâmbătă seară în centrul Londrei, soldate cu şapte morţi şi peste 48 de răniţi. Cei trei presupuşi autori ai atentatului au fost împuşcaţi mortal de agenţii serviciilor de securitate. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile în mai puţin de 24 de ore, a anunţat Institutul american SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Marvin Goodfriend şi Randal Quarles, numele alese de preşedintele american Donald Trump pentru două locuri libere în Consiliul de Guvernatori al Rezervei Federale ar putea aduce presiuni mai mari pentru înăsprirea politicii monetare dacă acestea sunt acceptate de Senat. Trump îi va nominaliza pe Marvin Goodfriend, profesor la Universitatea Carnegie Mellon şi pe Randal Quarles, fost angajat al Departamentului de Trezorerie, spun surse apropiate situaţiei.

Alegerile conservatoare vin în contextul în care preşedinta Fed Janet Yellen continuă să majoreze lent dobânzile şi să facă planuri pentru debarasarea unei părţi din obligaţiunile de mii de miliarde de dolari cumpărate pentru a repune economia pe picioare după criza financiară. Goodfriend este sceptic în privinţa programelor de achiziţii de obligaţiuni ale Fed, spunând că astfel de operaţiuni sunt prea apropiate de politica fiscală. El a cerut băncii centrale americane să adopte reguli mai simple pentru luarea deciziilor de politică monetară.

Mai multe persoane au fost reţinute în urma unor descinderi ale poliţiei în estul Londrei, acţiuni efectuate în cadrul anchetei privind atacurile comise sâmbătă seară în centrul capitalei britanice. Duminică, forţele de securitate au reţinut 12 persoane în districtul Barking din estul Londrei, iar noi descinderi au fost efectuate luni dimineaţă la două adrese din Newham şi Barking, a anunţat poliţia, care a indicat că au fost reţinute „un număr de persoane”. Luni, premierul britanic Theresa May va prezida o reuniune a comitetului de urgenţă a Guvernului în cadrul căreia urmează să se discute măsurile necesare în urma atacului terorist comis cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative anticipate de joi.

Atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei s-au soldate cu şapte morţi şi peste 48 de răniţi, dintre care 21 sunt în acest moment în stare critică. Cei trei presupuşi autori ai atentatului au fost împuşcaţi mortal de agenţii serviciilor de securitate. Opt agenţi de poliţie au tras zeci de focuri de armă pentru eliminarea autorilor atacurilor teroriste din Londra, anunţă autorităţile, care verifică cine a organizat atentatul. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile în mai puţin de 24 de ore, a anunţat Institutul american SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Un tânăr de 23 de ani, reţinut în urma atentatului terorist de la Manchester, a fost eliberat de poliţie, care a precizat că alte unsprezece persoane rămân în continuare în custodia autorităţilor în legătură cu acest caz. Şapte alţi suspecţi reţinuţi după atentatul din data de 22 mai au fost eliberaţi anterior fără să fie inculpaţi. Poliţia încearcă să determine dacă teroristul a fost ajutat de o presupusă reţea extremistă.

Pe 22 mai, un terorist islamist s-a aruncat în aer în sala Manchester Arena, la finalul unui concert al artistei americane Ariana Grande. Douăzeci şi două de persoane au fost ucise în atentatul revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Atacul sinucigaş a fost comis de Salman Abedi, un britanic de origine libiană. Poliţia încearcă să determine dacă teroristul a fost ajutat de o presupusă reţea extremistă.

Peste 800 de cetăţeni britanici au plecat din ţară pentru a se alătura ISIS în Siria şi Irak Circa 350 dintre ei s-au întors în Regat, iar o cincime dintre ei ar pune la cale atacuri teroriste. Premierul britanic Theresa May spune că extremismul este „mult prea tolerat“, că s-a atins o limită şi a promis o bătălie contra „pre­di­­ca­torilor urii“. Premierul May a lăsat să se înţeleagă că cel mai recent atac este picătura care a umplut paharul. Discursul său de după tragedie a fost descris ca fiind cea mai dură retorică folosită de un şef de guvern britanic contra atacurilor teroriste de când Tony Blair a declarat ca reacţie la atentatele cu bombe din 2005 din Londra că „regulile jocului se schimbă.

May are motive să schimbe tonul. Atacul vine cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, programate pentru joi. Forma­ţiunea sa politică, Partidul Conservator, este considerată mai dură cu terorismul decât principalul rival, Partidul Laburist. Avantajul conservatorilor în faţa laburiştilor s-a redus cu şase puncte în cele mai recente sondajele de opinie. Laburiştii au urcat rapid. Aceleaşi sondaje arată că rata de aprobare pentru premierul May s-a prăbuşit. Experţii în terorism cred că atacatorii s-ar putea să se fi folosit de campania electorală pentru a creşte publicitatea atacurilor lor.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuză autorităţile de la Doha că sponsorizează terorismul şi extremismul. Această măsură „decisivă” a fost luată ca urmare a „încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani”, se mai anunţă în comunicatul autorităţilor saudite. O hotărâre asemănătoare a fost luată şi de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar şi de Bahrain, care a acuzat Doha că ar încerca să „submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării”. Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.

SPORT

Simona Halep o învinge fără drept de apel pe Carla Suarez Navarro, scor 6-1, 6-1, şi merge în sferturi la Roland Garros după trei ani! Simona joacă mai bine de la meci la meci, ajunge un nivel fantastic şi nicio adversară nu îi poate sta în faţă în acest moment. Spanioloaica se anunţa o nucă tare pentru Halep, dar jucătoarea noastră nu i-a oferit nicio şansă, impunându-se după o oră de joc. Urmează Svitolina sau Martic în sferturi.

Simona Halep s-a declarat mulţumită de evoluţia avută în faţa jucătoarei spaniole Carla Suarez Navarro, pe care a învins-o, scor 6-1, 6-1, în optimile de finală ale turneului de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului, dar a precizat că va continua să se pregătească. Jucătoarea de tenis Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 3, s-a calificat, luni, în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului, după ce a învins-o, scor 6-1, 6-1, pe sportiva spaniolă Carla Suarez Navarro, locul 23 WTA şi cap de serie numărul 21.

Un litigiu între lichidatorul judiciar al SC FC Rapid şi Clubul Sportiv Rapid e pe cale să blocheze un al doilea stadion din lista celor patru care ar trebui reconstruite în Bucureşti înaintea meciurilor de la Euro 2020 programate în România. Arena din Giuleşti a picat la mijloc între lichidatorul Mihai Florea, care vrea să inventarieze şi să recupereze bunurile echipei de fotbal intrate în faliment anul trecut, şi Vali Ionescu Caciureac, şefa CS Rapid. Aceasta din urmă spune că nu există niciun act care să demonstreze că acele bunuri reclamate de FC Rapid i-ar aparţine. Este vorba de diverse bunuri, îmbunătăţiri pe care conducătorii FC Rapid spun că le-au făcut de-a lungul anilor: aparate de aer condiţionat, tabela de marcaj, porţi, fotolii la tribuna oficială etc.

Pilotul Andrea Dovizioso a reuşit să producă surpriza în cursa MotoGP de la Mugello. Italianul de la Ducati a câştigat cursa după o cursă abordată impecabil şi a produs astfel o bucurie uriaşă numărului mare de fani ai constructorului din Bologna care au venit la circuit. Surprizele de la Mugello au continuat cu Danilo Petrucci. Pilotul de la Octo Pramac Racing a reuşit să fie pe toată durata cursei în plutonul fruntaş, alături de Dovizioso, Vinales şi Rossi, şi a reuşit să îl depăşească pe final pe ”Il Dottore” pentru un podium emoţionant.

Valentino Rossi a reuşit să ducă la final cursa după problemele fizice serioase pe care le-a avut în ultimele zile, probleme cauzate de un accident suferit într-un antrenament de motocross. Italianul a terminat al patrulea la Mugello. Cursa italiană produce noi modificări în clasamentul general de la MotoGP. Maverick Vinales este lider cu 105 puncte, urmat de Andrea Dovizioso cu 79 şi de Valentino Rossi cu 75 de puncte. Îi urmează piloţii Repsol Honda, Marquez şi Pedrosa, fiecare cu 68 de puncte.

CFR Cluj îl aşteaptă pe Dan Petrescu cu contractul pe masă. Iuliu Mureşan, preşedintele clubului ardelean, a anunţat că s-a ajuns la un acord cu tehnicianul în vârstă de 49 de ani şi chiar dacă actele nu sunt semnate încă sunt şanse minime ca Petrescu să se răzgândescă. Printre jucătorii noi care se vor afla la reunire vor fi şi Hoban, Vlad şi Coman. Nu este vorba despre jucătorul lui Hagi, ci despre un tânăr atacant de la Academica Clinceni. În ceea ce-l priveşte pe Miriuţă, şi acesta este aşteptat la club pentru a-şi negocia viitorul. Miriuţă are şi varianta de a antrena la echipa a doua a clubului dacă nu doreşte să-şi rezilieze contractul.

ACS Poli Timişoara a prins in-extremis o şansă în plus de a rămâne în Liga 1. Bănăţenii au ajuns în barajul pe care îl vor juca împotriva celor de la UTA Bătrâna Doamnă după golul din minutele de prelungiri reuşit de Botoşani în meciul cu Pandurii. Partida celor de la ACS cu Gaz Metan se încheiase, iar fotbaliştii lui Ionuţ Popa au aşteptat pe teren finalul confruntării de la Botoşani. Tehnicianul bănăţenilor a continuat duelul său cu oficialii care conduc fotbalul românesc şi a propus ca meciul de baraj cu UTA să se dispute mâine, la ora 12:00, aluzie la programările de care a avut parte ACS Poli Timişoara în partea a doua a sezonului.

Lionel Messi se implică intens în „aranjarea” lotului Barcelonei pentru sezonul următor. După ce Realul a dominat atât campionatul Spaniei, cât şi Europa, decarul catalanilor vrea să aducă ajutoare. Conaţionalul său, Di Maria, este în vizorul starului argentinian. Nu este pentru prima dată când se vorbeşte de un transfer al lui Di Maria la Barcelona. Mijlocaşul lui PSG a fost în discuţii cu vicecampioana Spaniei şi în 2010, înainte să semneze cu Real Madrid. Potrivit publicaţiei Le Parisien, conducerea blaugrana îl doreşte mai mult ca oricând pe argentinian pentru că ar fi o variantă perfectă pentru a îl înlocui pe Arda Turan.

Echipa de pe Nou Camp merge pe două fronturi pentru a rezolva mutarea: l-a delegat pe Messi să îl convingă pe Di Maria, iar staff-ul Barcelonei va negocia PSG. Angel Di Maria a jucat în Primera Division la Real Madrid timp de 4 sezoane, 2010 – 2014, în 2014-2015 a evoluat în Premier League pentru Manchester United, iar în ultimii doi ani a făcut parte din campionatul Franţei, Ligue 1, la Paris Saint Germain. Cu Real Madrid a câştigat un titlu de campion (2011-2012), de două ori Cupa Regelui (2013-2014, 2010-2011), o Supercupă a Spaniei (2012-2013) şi un trofeu Champions League (2013-2014).

Cel mai bine cotat pilot român de drift, Călin Ciortan, s-a impus în cea de-a doua etapă din Campionatul Naţional, desfăşurată pe circuitul de la Prejmer, Braşov, acolo unde au luat startul 44 de piloţi din România şi Bulgaria, anunţă Romanian Drift Community. Dublu campion naţional în 2012 şi 2013, campion continental King of Europe, Ciortan se află la primul succes pe plan intern în ultimii trei ani. În finala de la Prejmer, acesta l-a învins pe Traian Buşe, campionul naţional din 2010.

Podiumul de la Prejmer a fost completat de veteranul Sorin Ene, cel care a câştigat finala mică în faţa unuia dintre exponenţii noii generaţii, Vlad Stănescu. Una dintre marile surprize ale etapei a fost debutantul Ionuţ Niţu, cel care a eliminat doi foşti campioni în battle-uri, pe Istvan Szabo (Top 32) şi pe Cătălin Olteanu (Top 16), fiind eliminat în cele din urmă de Ciortan. În total, peste 5.000 de spectatori au fost prezenţi în cele două zile de competiţie, printre aceştia numărându-se şi ministrul tineretului şi sportului, Marius Dunca, acesta luând parte şi la Drift Experience chiar din dreapta câştigătorului Călin Ciortan.

Halep are spectatori de lux la Roland Garros, nu doar în timpul meciurilor, ci şi la antrenament! Campionul en-titre Djokovic a luat loc pe banca de odihnă aflată în cadrul arenei pe care exersa Simona, urmărind antrenamentul coordonat de Darren Cahill. Novak s-a antrenat înaintea Simonei pe respectivul teren, însă a dorit să rămână şi în timpul sesiunii de pregătire a româncei. E cunoscut faptul că echipele celor doi sportivi au o relaţi strânsă: Darren Cahill a fost mentorul lui Andre Agassi, cel care a devenit noul antrenor al sârbului. La antrenamentul româncei au mai asistat şi alte nume grele: Virginia Ruzici, managerul sportivei, s-a întreţinut minute bune cu Patrick Mouratoglou. Francezul nu a venit să o spioneze pe Halep, pentru că eleva sa, Serena Williams, nu participă la această ediţia a turneului parizian.

Pe 1 iulie se deschide oficial perioada de transferuri în campionatele importante ale Europei. Se pot efectua mutări până la sfârşitul zilei de 31 august. În România, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit perioada de mercato intern pentru intervalul 13 iunie – 4 septembrie. Având în vedere că se apropie finalul de sezon în majoritatea campionatelor, zvonurile cu privire la transferurile de jucători au început să circule în lumea fotbalului.

CS Ştiinţa Municipal Bacău continuă seria marilor victorii în handbalul intern juvenil. După ce a câştigat titlul la juniori I, Centrul coordonat de Gabriel Armanu a pus mâna pe trofeu şi la juniori 3. De asemenea, clubul este calificat şi la turneul final de juniori 2. La turneul final de la Sighişoara rezervat juniorilor 3, formaţia coordonată de Gabriel Armanu şi Valeriu Rugină a avut în componenţă numai 3 sportivi născuţi în 2002, ceilalţi fiind mai mici de vârstă (n. 2003-2004). Chiar şi în aceste condiţii, Ştiinţa a înregistrat victorii pe linie. Până la marea finală cu LPS Vaslui, echipa din Bacău a înregistrat următoarele rezultate: 33-31 cu CSU Suceava, 23-17 cu CSŞ Galaţi, 34-29 cu CSŞ Dinamo Braşov (meciuri în faza grupelor), 21-18 cu CSM Bucureşti (semifinale).

În finala turneului de la Sighişoara, Ştiinţa şi-a măsurat forţele cu LPS Vaslui şi s-a impus cu 28-23. Prima repriză s-a încheiat la egalitate, 11-11, după care gruparea băcăuană a început mai bine a doua jumătate a meciului (16-12 min. 31) şi s-a menţinut la conducere până spre final. Adversarii au reuşit să se apropie de două ori la un singur gol (21-20 min. 39, 22-21 min. 43), dar băcăuanii au gestionat mai bine ultimele minute şi s-au desprins decisiv (26-21 min. 44), cucerind astfel medaliile de aur. Medalia de bronz a fost câştigată de CSS Galaţi, care a învins CSM Bucureşti în finala mică, scor 30-27

Eden Hazard s-a accidentat destul de serios la antrenamentele echipei naţionale a Belgiei. Fotbalistul lui Chelsea şi-a fracturat glezna dreaptă şi deocamdată nu se ştie când va putea reveni pe teren, a fost anunţul făcut de Federaţia Belgiană de Fotbal prin intermediul contului de Twitter. Din primele investigaţii rezultă că jucătorul în vârstă de 26 de ani are o fractură la glezna dreaptă.

În mod sigur va rata partida amicală cu Cehia, precum şi meciul cu Estonia din preliminariile Campionatului Mondial din Rusia. Potrivit presei engleze, Hazard ar putea sta departe de teren între două şi trei luni. Hazard a fost unul dintre jucătorii importanţi ai lui Chelsea în sezonul recent încheiat, stagiune la finele căreia „Albaştrii” au câştigat titlul în Premier League. Belgianul a jucat în 36 de meciuri şi a marcat 16 goluri. Hazard mai are trei ani de contract cu gruparea londoneză, dar este dorit şi de Real Madrid.

PROGNOZA METEO
5 Iunie 2017

Vremea se va menține caldã, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21…22 de grade pe litoral și 30 de grade în regiunile sudice și estice. În vestul, centrul și nordul țãrii, precum și în zona montanã, instabilitatea atmosfericã se va manifesta, în special în a doua parte a zilei, prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Vor fi condiții de grindinã, iar izolat, cu precãdere la munte, cantitãțile de apã pot depãși 15…20 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploi slabe, de scurtã duratã, vor fi posibile doar izolat. Temperaturile minime se vor încadra între 9 și 19 grade.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și caldã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 13…14 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *