Stiri pe scurt 5 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 5 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 5 iulie. In anul 1833, a murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul). Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce. (n. 7 martie 1765).

Absolvenţii de clasa a XII-a din rândul minorităţilor naţionale susţin, proba scrisă la Limba Maternă. În total, 137.344 de absolvenţi de clasa a XII-a din promoţia curentă, dar şi din promoţiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat, care se vor susţine în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, lucrările vor fi corectate în 87 de centre de evaluare.

Probele scrise de la Bacalaureat au început luni, 4 iulie, cu testul de la Limba şi Literatura Română, urmând ca miercuri (6 iulie), candidaţii să susţină proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar vineri va avea loc proba la alegere în funcţie de profilul liceal absolvit, care se susţine la una din 10 materii: geografie, chimie, fizică, biologie, informatică, filosofie, logică, psihologie, sociologie şi economie.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au depus contestaţii la Evaluarea Naţională 2016 află marţi care sunt rezultatele finale. Acestea vor fi afişate la avizierele şcolilor şi pe platforma evaluare.edu.ro. În total, 111.510 candidaţi (75%) au obţinut medii peste 5 la Evaluarea Naţională de anul acesta, în timp ce 37.137 (25%) de candidaţi au obţinut medii sub 5. Un număr de 241 de candidaţi au obţinut media generală 10 (cei mai mulţi, în judeţul Iaşi – 23). Pe tranşe de medii, cele mai multe (13.533) sunt cuprinse în intervalul 8 şi 8,49. Rata de participare a fost de 96,7%: 148.647 de candidaţi prezenţi, dintr-un total de 153.673 înscrişi.

Un jaf armat a avut loc, la o bancă din municipiul Bistriţa, unde un bărbat a intrat în sediul sucursalei unei bănci şi a furat o sumă de bani, după care a fugit. Potrivit poliţiştilor aflaţi la faţa locului, un bărbat cu un pistol în mână a intrat, marţi, în sediul sucursalei din Bistriţa a unei bănci şi a furat o sumă de bani. Suma nu a fost dată, deocamdată, publicităţii. Ulterior, bărbatul a ieşit din bancă şi a fugit. Poliţiştii spun că în urma jafului armat nu sunt răniţi. Municipiul Bistriţa este împânzit, la ora transmiterii acestei ştiri, de filtre, poliţiştii căutând autorul jafului.

Autorul jafului, are în jur de 30 de ani, iar în momentul jafului purta ochelari de soare şi o şapcă trasă peste faţă. Bărbatul a ameninţat-o pe casiera de la un ghişeu, după care a furat o sumă de bani. Alexandra Veresejan a afirmat că angajaţii băncii au reuşit să acţioneze butonul de panică. Poliţiştii au fost alertaţi şi de vânzătorea unui chioşc din apropiere, care a declarat că a fost informată, la rândul ei, de o clientă a băncii. Potrivit vânzătorei, o femeie care se afla în bancă şi încerca să îşi plătească rata a venit în fugă şi i-a spus că un bărbat înarmat a intrat în sediul sucursalei şi a ameninţat o casieră să-i dea banii din seif. Clienta băncii a reuşit să fugă şi să ceară ajutorul vânzătoarei de la chioşc, care la rândul ei a sunat forţele de ordine.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,la Palatul Parlamentului, că proiectul de ţară trebuie să aibă în vedere un model de dezvoltare economică sustenabilă, o guvernare responsabilă, decuplarea clientelei de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei. Preşedintele a mai spus că România a depăşit cu bine tranziţia, procesul de aderare la UE şi criza economică, astfel încât acum, la zece ani de la aderare, se impune mai mult ca oricând un proiect de ţară, care să se bazeze pe un model de dezvoltare economică sustenabilă. Preşedintele a declarat că, din perspectiva proiectului de ţară, România are nevoie de „o guvernare responsabilă, realistă, consecvenţă pe cale reformelor, transparenţă, decuplarea clientelei de la banul public, prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei”. Şeful statului a mai afirmat că proiectul de ţară trebuie să includă şi regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean.

A fost lansată prima aplicaţie gratuită de mobil din România pentru programări online, adresată pacienţilor şi clinicilor medicale, numită Dispensar, şi este disponibilă atât pe Android, cât şi pe iOS. Dispensar doreşte să vina în ajutorul celor care au nevoie de o programare la medic, la analize medicale sau care doresc să apeleze la un serviciu de ambulanţă. Profilul utilizatorului este reprezentat de persoane cu vârsta între 25 – 55 de ani, femei şi bărbaţi, posesori a unui smartphone. Studiile arată că mai mult de 75% dintre români utilizează un smartphone. De aceea, aplicaţia a apărut din necesitatea de a răspunde nevoilor oricărui pacient: nu mai pierde timp căutând un medic sau un laborator de analize medicale; nu mai aşteaptă la telefon zeci de minute pentru a face o programare.

Volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul s-au majorat în primele cinci luni cu 18,4%, ca serie brută, respectiv cu 16,8%, raportat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Creşterea a fost susţintă de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+26,5%), de produse nealimentare (+16,3%) şi de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,9%).

În luna mai, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,6%. Faţă de aceeaşi lună de anul trecut, afacerile au crescut cu 15,8% ca serie brută şi cu 15,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cei aproximativ 100.000 de credincioşi de confesiune islamică din România sărbătoresc, începând de astazi, timp de trei zile, Ramazan Bairamul, care marchează sfârşitul celor 30 de zile de post aspru, în care nu au avut voie să mănânce sau să bea apă de la răsăritul soarelui şi până la apus. În a noua lună a anului islamic, considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna postului, a fericirii, a iertării – Ramazan, credincioşii s-au abţinut de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite „mukabelle”, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor. La aceste slujbe pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate. La încheierea postului şi începerea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizează slujbe ce vor fi oficiate de imami în toate geamiile din România. Apoi, potrivit tradiţiei, în timpul Ramazan Bairamului credincioşii musulmani vor merge în vizită la rude şi prieteni pentru a sărbătorii.

Traficul rutier este oprit pe Autostrada Soarelui, după ce în zona kilometrului 68, pe sensul de mers spre Constanţa, un autocar a intrat într-un tir, impactul fiind soldat cu un mort şi trei răniţi. Accidentul s-a produs la ora 04.35, în zona kilometrului 68, un autocar lovind din spate un tir. Maşinile au fost deviate pe rutele Drajna (DN3A) -Lehliu-A2 şi Drajna-Călăraşi(DN21) -(DN3)Lehliu pentru trafic greu.

Dacă unii români vorbesc încă despre „visul american”, alţii au ajuns să trăiască „visul britanic”. Sunt tineri şi au plecat din ţară cu aşteptări mari, hotărâţi să arate de ce sunt în stare, departe de casă, în instituţii de învăţământ de top. Ştefania nici nu a împlinit 24 de ani şi deja se poate mândri că a ajuns la una dintre cele mai importante companii media din Marea Britanie, Sky, urmându-şi astfel pasiunea pentru televiziune.

Răzvan visează să lucreze în securitate şi-şi vede viitorul în Marea Britanie. Carmen învaţă tainele geneticii în unele dintre cele mai performante laboratoare şi vrea să facă lumea mai bună. Ei sunt doar trei dintre românii care au plecat din România şi au reuşit să-şi găsească o „nouă familie” pe tărâm britanic şi să le arate celor din Regat că românii nu-s chiar atât de răi pe cât au fost prezentaţi, de-a lungul timpului, în tabloidele britanice: cerşetori, hoţi şi infractori.

O echipă de cercetători şi cartografi a afirmat că a descoperit un tunel secret, ce pare a fi săpat cu mâna de către 80 de evrei, care voiau să evadeze din lagărul de exterminare nazist. Situl din Lituania, Ponar, deţine un număr masiv de gropi funerare şi morminte. Peste 100.00 de oameni au fost omorâţi, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune sau arse în timpul Holocaustului.

Folosind radarul şi undele radio, specialiştii au scanat nivelul subteran al pământului şi au descoperit un tunel lung de 38 de metri la doi metri adâncime. În 2004, o echipă de cercetători a încercat să descopere structura, dar nu au găsit decât o intrare, însă noile descoperiri dezvăluie întreaga structură a tunelului, de la intrare până la ieşire. De asemenea, s-au descoperit probe ale efortului prizonierilor de a evada.

Stratul de ozon din zona Antarcticii, care protejează Terra de raze ultraviolete nocive, arată semne de refacere, spun cercetătorii americani. Specialiştii atribuie acest fenomen implementării măsurilor menţionate în ,,Protocolul de la Montreal privind Substanţele Chimice ce Distrug Stratul de Ozon” (1987), prin care a fost interzisă producerea unor substanţe precum clorofluorocarburile sau halonii. Stratul de ozon este un scut format din gaze care protejează viaţa de pe Terra împotriva razelor ultraviolete. În momentul în care stratul de ozon este slăbit, aşa cum s-a descoperit pentru prima dată în anul 1985, razele UV pătrund în atmosfera terestră şi afectează toate organismele vii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat,la Palatul Parlamentului, referitor la afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis privind menţinerea cotei unice, că rămâne de văzut dacă mâine, peste doi ani sau peste cinci va fi nevoie de modificarea ei. Liderul PSD a spus că este nevoie de o analiză atentă cu privire la menţinerea cotei unice. Preşedintele Klaus lohannis a declarat, în cadrul dezbaterii privind strategia guvernamentală România competitivă, că va trebui păstrată cota unică.

Lira sterlină a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul, depăşind scăderea de după votul pentru Brexit. În raport cu euro, lira s-a depreciat la cel mai jos nivel din 2013 înaintea conferinţei de presă a guvernatorului Băncii Angliei, în care ar putea anunţa mai multe mecanisme de atenuare a efectelor negative ale Brexitului. Lira a scăzut în contextul în care economia Marii Britanii pune la încercare puternic încrederea investitorilor. Standard Life Investment, o firmă din scoţia, a suspendat tranzacţiile făcute de fondul de 3,8 miliarde de dolari, după ce a fost asaltată de investitori din cauza „incertitudinii Marii Britanii” ca piaţă.

Membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) intră în grevă, timp de o oră de la începutul programului de lucru. Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe lună).

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, în cadrul celei de-a doua zile a Forumului Administraţiei Publice Locale, că ”procedura prin care stabilim indemnizaţiile şi prestaţiile trebuie schimbată”, deoarece există situaţii paradoxale-”persoane nevăzătoare care au permis de conducere”. Pîslaru a arătat că Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) fac doar un control de documente în ceea ce priveşte potenţialii beneficiari de indemnizaţii sau prestaţii sociale şi că cel mai important rol în filtrarea corectă a acestora îl au primăriile. „În acest moment, AJPIS-urile au o situaţie paradoxală, în sensul că ele primesc dosarele de la dumneavoastră, de la primării.

Dosarele vin şi, practic, AJPIS face doar un control de documente, dumneavoastră sunteţi cu controlul primar şi acesta e lucrul pe care trebuie să îl îmbunătăţim şi să îl schimbăm, tot programul legat de serviciile sociale integrate, în care să avem asistent social, asistent medical, consilieri şcolari în comunităţi. Începem de la cele marginalizate, pleacă de la ideea să ştim cu adevărat vulnerabilităţile oamenilor. După ce că nu avem bani, cei pe care îi avem îi cheltuim prost”, a mai adăugat Pîslaru. Ministrul Muncii le-a mai spus aleşilor locali că „administraţia centrală şi administraţia locală sunt în aceeaşi echipă şi dacă vom economisi bani la beneficii, vor exista bani la alte lucruri”.

Traficul este îngreunat pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală, la intersecţia cu Calea Floreasca, pe sensul de mers către Piaţa Victoriei, după ce s-a produs o surpare în carosabil. Traficul este îngreunat, aceştia recomandând evitarea zonei şi deplasarea pe rute ocolitoare.

Un studiu al Colegiului Medicilor din Bucureşti arată că 58% din medici se confruntă cu blocări ale sistemului cardului de sănătate cel puţin o dată pe săptămână, iar 62% din medici consideră că sistemul informatic ar putea fi îmbunătăţit. Din cauza blocajului, 50% din respondenţi spun că nu pot consulta, în medie, unul – cinci pacienţi, iar 27% spun că nu pot consulta cinci – zece pacienţi. De asemenea, studiul mai arată că 49% din medicii respondenţi nu pot elibera reţete şi trimiteri pentru unul – cinci pacienţi, iar 30% pentru cinci – zece pacienţi, din cauza sistemului informatic al cardului de sănătate. În medie, validarea cardului durează cinci minute, spun jumătate din respondenţi.

Un număr de 16 persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier care a avut loc pe DN1H între localităţile Vârşolţ şi Hereclean, judeţul Sălaj, după ce o autoutilitară a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un microbuz care s-a răsturnat într-un şanţ. Soferul unei autoutilitare, într-o curbă la dreapta, din cauza neatenţiei, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un microbuz transport persoane. Ambii şoferi au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Un susţinător al echipei islandeze de fotbal a fost grav rănit cu două lovituri de cuţit, la scurt timp după ce s-a încheiat meciul dintre Franţa şi Islanda. Agresiunea a avut loc pe strada Dunkerque din Paris, situată în cel de-al zecelea arondisment, în jurul orei locale 23.30. Bărbatul, un poliţist englez care susţinea echipa de fotbal a Islandei, a fost lovit la nivelul abdomenului. Acesta a fost transportat la spitalul Pitié –Salpêtrière şi a fost operat. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, viaţa sa nu mai este în pericol.

Informaţiile obţinute după analiza datelor înregistrate de cutiile negre ale avionului rus Ilyushin-76, care s-a prăbuşit pe data de 1 iulie în regiunea Irkutsk în timp unei operaţiuni de stingere a unui incendiu, relevă faptul că aeronava nu avea probleme tehnice. Experţi din cadrul Comitetului Aviatic Interstatal şi anchetatori din cadrul Comisiei de Investigaţie examinează circumstanţele prăbuşirii avionului. Vineri, un avion rus de tip Ilyushin 76, care participa la o misiune de stingere a unui incendiu în apropiere de oraşul Irkutsk din Rusia, nu a mai putut fi localizat cu ajutorul radarelor, când se afla la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri.

Forţele aeriene elveţiene au trimis, avioane de vânătoare pentru a escorta o aeronavă de pasageri israeliană care era vizată de o ameninţare cu bombă. El Al care zbura din New York (SUA) spre Tel Aviv (Israel). În timp ce avionul Boeing 747 zbura deasupra Elveţiei a fost escortat de aeronave de vânătoare de tip F-18, potrivit Autorităţii aeronautice israeliene. Avionul a aterizat în siguranţă pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv.

Ministrul de Finanţe britanic, George Osbrone, şi-a propus să reducă impozitul pentru companii la 15%, într-un efort de a păstra investiţiile business-urilor în Marea Britanie, în condiţiile în care regatul se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană. Osbrone, care a susţinut rămânerea în UE, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că acceptă rezultatul referendumului din 23 iunie şi că acum doreşte să minimizeze impactul economic. În prezent, Marea Britanie are un impozit de 20% pentru business-uri, iar acesta este programat să scadă la 19% în aprilie şi la 17% în 2020.

Autorităţile ungare au instituit controale suplimentare antiimigraţie, pe raze de opt kilometri, în zonele frontierelor cu Serbia şi Croaţia. Imigranţii extracomunitari intraţi ilegal în Ungaria şi surprinşi în zone situate la opt kilometri de frontiere vor fi trimişi automat în centre speciale din străinătate. Practic, imigranţii surprinşi în aceste zone vor fi trimişi în centre din Serbia şi Croaţia. Noile măsuri de securitate intră în vigoare marţi.

Cel puţin patru ofiţeri de securitate au murit, iar cinci au fost răniţi, în urma atacului terorist sinucigaş comis la Medina, unul din cele mai sfinte locuri pentru musulmani. Atacatorul ar fi detonat un dispozitiv explozibil după ce ar fi fost oprit în apropiere de Moscheea Profetului, se afirmă într-un comunicat. Alan Johnston, editor al BBC World Service pentru Orientul Mijlociu a declarat că suspiciunile în legătura cu acest atentat se îndreaptă spre reţeaua teroristă Stat Islamic. Atacuri teroriste au mai avut loc luni şi în alte două oraşe din Arabia Saudita.

Francois Hollande şi Angela Merkel au dat asigurări liderilor statelor din Balcani care aspiră la aderarea la UE că rezultatul referendumului din Marea Britanie nu va ameninţa eventuala extindere a Blocului comunitar în această zonă. Liderii Franţei şi Germaniei au încercat să liniştească îngrijorările cu privire la stabilitatea proiectului european la summitul Balcanilor, organizat luni la Paris, unde s-au întâlnit cu ministrul italian de Finanţe, cancelarul Austriei şi lideri din Albania, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. După ce săptămâna trecută UE a amânat discuţiile de aderare cu Serbia, Hollande a insistat luni că „Decizia britanică nu pune sub semnul întrebării angajamentele luate în faţa ţărilor din regiunea balcanică. Acestea vor fi respectate”.

Parlamentarul britanic laburist Keith Vaz le transmite românilor că sunt în continuare bineveniţi în Marea Britanie, chiar dacă Regatul părăseşte Uniunea Europeană. Rezultatul referendumului a arătat, potrivit lui Vaz, diviziunile existente la nivelul poporului britanic şi al Marii Britanii în întregimea sa. De asemenea, parlamentarul consideră că problema migraţiei a fost folosită în mod abuziv şi exagerat în discursurile din campania celor din tabăra Leave şi că aceasta nu reprezintă o ameninţare atât de mare pe cât se vrea să pară. Keith Vaz a declarat că românii aduc o contribuţie valoroasă Marii Britanii şi consideră campania „Romanians adopt Remainians” un mod „fabulos” de a arăta lumii că britanicii nu vor să-şi părăsească vecinii europeni, în ciuda rezultatului votului din 23 iunie.

Preşedintele Janos Ader a stabilit data referendumului iniţiat de guvernul ungar privind sistemul UE al cotelor obligatorii de imigranţi pentru 2 octombrie. În cadrul referendumului, alegătorii din Ungaria vor avea posibilitatea să răspundă la întrebarea: „Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”. Planul de a organiza un referendum a fost anunţat de prim-ministrul Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxellesul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor ţară.

Ministrul austriac de Interne a anunţat că propune data de 2 octombrie pentru organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după anularea, a acestui scrutin pe fondul unor neregularităţi. Wolfgang Sobotka a declarat că va prezenta propunerea Guvernului şi că ar aceasta ar trebui, în mod normal, acceptată. Decizia, anunţată de preşedintele Curţii Constituţionale din Austria, Gerhart Holzinger, marchează un moment în care pentru prima dată în istoria postbelică a Austriei are loc repetarea unui scrutin la nivel naţional. Totodată, aceasta reprezintă o victorie pentru Partidul Libertăţii, o formaţiune de extremă-dreapta, care a contestat rezultatul turului doi al scrutinul prezidenţial pierdut de candidatul său în faţa independentului Van der Bellen.

Washingtonul ar fi ajuns la un acord de cooperare militară mai strânsă cu Moscova în Siria, această înţelegere fiind parte a eforturilor americane de a limita efectele crizei siriene, după eşuarea negocierilor de pace. Înţelegerea, ar fi fost semnată pe 27 iunie, presupune ca forţele americane să facă schimb de informaţii cu forţele ruse şi să lanseze raiduri aeriene comune împotriva poziţiilor organizaţiei teroriste Jabhat al-Nusra, iar în schimb, Rusia ar trebui să înceteze bombardamentele care vizează zonele ocupate de forţele rebele moderate. Pentru Washington, obiectivul cel mai important în Siria a fost întotdeauna distrugerea reţelei teroriste Stat Islamic, iar acest obiectiv rămâne prioritar.

SPORT

Ieşirea din insolvenţă îi dă prilejul lui Ionuţ Negoiţă să încerce reconstrucţia pe o bază solidă a clubului Dinamo, iar pentru stabilitatea financiară dorită este nevoie şi de un departament de marketing performant, unul care să poată specula uriaşul potenţial al clubului. În acest sens, Ionuţ Negoiţă a aprobat la finalul lunii trecute deplasarea unei delegaţii de lucru în Grecia, la PAOK Salonic, club considerat a fi un model din acest punct de vedere. Dinamoviştii au fost la acest schimb de experienţă pentru a vizita birourile departamentului de marketing al grecilor şi pentru a vizita cele două fan shop-uri ale lui PAOK.

Vlad Chiricheş devenea în vara lui 2013 cel mai scump transfer din istoria Ligii 1, după ce Tottenham plătea 9,5 milioane de euro pentru a-l achiziţiona de la Steaua, iar toţi se aşteptau ca fundaşul să aibă o carieră spectaculoasă în Premier League. După un start bun la Tottenham, Chiricheş a intrat însă în dizgraţie odată cu venirea tehnicianului Mauricio Pochettino, iar în vara lui 2015 era vândut de londonezi în Serie A, la Napoli, pentru 7 milioane de euro. Clubul din Premier League şi-a recuperat în acel moment o bună parte din suma cheltuită pentru aducerea lui Chiricheş, iar internaţionalul român spera ca mutarea în Italia să reprezinte un restart pentru cariera sa.

Chiricheş nu a reuşit însă să se impună ca titular nici la Napoli, iar în sezonul recent încheiat a prins doar 17 meciuri, dintre care 9 în Europa League şi Cupa Italiei, unde Maurizio Sarri a folosit în special echipe din care făceau parte multe rezerve. Acest lucru s-a resimţit în mod direct şi în cota de piaţă a românului, care este în continuă scădere din vara lui 2014 şi până în prezent. Acum, Vlad Chiricheş e cotat de Transfermarkt.de la 5,5 milioane de euro, cu 6,5 milioane mai puţin decât nivelul maxim atins în 2014, când încă juca la Tottenham (11 milioane de euro). În acest moment, cota lui Chiricheş a ajuns la nivelul din 2013, când încă juca pentru Steaua. În momentul în care a fost vândut la Tottenham, Chiricheş era cotat de Transfermarkt la 8 milioane de euro, o sumă apropiată de cea plătită într-un final de gruparea din Premier League pentru transferul său.

Răzvan Marin, jucătorul Viitorului, este foarte aproape de un transfer la AS Roma. Potrivit celor de la Corriere dello Sport în aceste zile se poartă negocieri intense între cele două părţi pentru o trecere a mijlocaşului român în Serie A. Impresarul Pietro Chiodi a avut o întrevedere cu oficialii clubului AS Roma pentru a discuta în amănunt transferul fotbalistului în vârstă de 20 de ani. Marin a fost dorit în această vară şi de Steaua, dar Gică Hagi a declinat oferta precizând că atăt Răzvan Marin, cât şi Florin Tănase se vor transfera la echipe din afara ţării. AS Roma a terminat stagiunea trecută de Serie A pe locul 3 şi va juca în preliminariile UEFA Champions League.

Federaţia Română de Fotbal va prezenta joi noul selecţioner, iar cel mai probabil acesta va fi germanul Christoph Daum. Tehnicianul în vârstă de 62 de ani nu a negat că s-ar afla în discuţii cu FRF, dar a precizat că a fost contactat şi de alte federaţii. Antrenorul german spune că are cunoştinţe despre fotbalul românesc şi a urmărit cu atenţie jocurile naţionalei noastre de la Campionatul European.

Jose Mourinho a fost prezentat oficial la Manchester United, iar portughezul a făcut show la conferinţa de presă. „The Special One” s-a contrat cu ofiţerul de presă al clubului anunţând un nou transfer pe „Old Trafford” şi l-a atacat pe Arsene Wenger. Până în acest moment, United a anunţat oficial doar două transferuri: Zlatan Ibrahimovic şi fundaşul Eric Bailly. Cea de-a treia mutare la care a făcut referire antrenorul portughez este cea a lui Mkhitaryan. Armeanul nu a fost anunţat oficial de United, deşi Borussia Dortmund a postat pe site un mesaj prin care îi urează succes lui Mkhitaryan la United.

Lotul cu care Dinamo Bucureşti va aborda grupele Ligii Campionilor din această toamnă începe să prindă contur. După ce i-a achiziţionat pe internaţionalii iranieni Allahkaram Esteki (28 de ani) şi Sajad Esteki (26 de ani), pe Alin Şania şi Daniel Bera, campioana României a realizat un transfer şi mai important: Bogdan Criciotoiu! Interul dreapta în vârstă de 26 de ani a semnat pe un sezon cu gruparea din Ştefan cel Mare, astfel că după o pauză de aproximativ 4 ani va juca din nou în grupele Ligii Campionilor. Handbalistul a evoluat pentru ultima dată în această fază a competiţiei în sezonul 2012-2013, sub tricoul lui HCM Constanţa, echipă cu care a câştigat şi trei titluri de campion naţional.

Lotul echipei FC Botoşani a plecat astăzi în al doilea stagiu de pregătire unde va disputa patru meciuri amicale. Pe data de 7 iulie, FC Botoşani va juca cu Dinamo Kiev, pe 9 iulie cu FK Jablonec, pe 11 iulie cu Valenciennes şi pe 14 iulie cu Sparta Praga. Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Botoşani aşteaptă cele patru jocuri amicale în urma cărora speră să stabilească un prim 11 cu care să abordeze prima etapă a noului sezon competiţional, programată în week-end-ul 22-24 iulie.

Cine crede că Halep nu este o jucătoare spectaculoasă ar trebui să vadă punctul de mai jos! Jurnaliştii americani de la tennisworldusa.org au titrat „Simona Halep e extraterestră” după schimbul câştigat de româncă în faţa compatrioatei lor Madison Keys, iar asta spune totul. Halep a reuşit o execuţie rar întâlnită pe terenul de tenis în meciul din optimile de la Wimbledon contra americancei Keys. Într-un moment extrem de important al setului inaugural, la scorul de 4-4, Simona a câştigat prima minge de break a meciului după un punct fantastic.

Halep a scos cu greu un atac violent trimis de Keys în colţul terenului, apoi americanca a atacat mingea la fileu şi a expediat-o în celălalt colţ, dar constănţeanca a reuşit un lob câştigător din alergare, dintr-o poziţie imposibilă. Imediat după ce a făcut punctul zilei la Wimbledon, luptătoarea Simona a strâns pumnul, reacţia spectatorilor fiind pe măsură. În pofida faptului că a făcut show pe Terenul 1 de la All England Club, Simona Halep a pierdut primul set cu Madison Keys, scor 7-6(5). Dar jucătoarea antrenată de Darren Cahill a revenit superb şi a obţinut calificarea după două ore de joc, scor 6-7, 6-4, 6-3.

Aeroportul din Marsilia a fost evacuat în această dimineaţă. Autorităţile franceze au luat decizia de a evacua aeroportul după ce au descoperit un bagaj suspect. Toţi cei aflaţi în acele momente în incinta aeroportului au fost îndepărtaţi din zona cu probleme, iar poliţia cercetează acum fiecare metru pătrat pentru a se asigura că nu mai există şi alte pachete suspecte. La Marsilia se va juca joi semifinala dintre Germania şi Franţa. Aeroportul se află la 27 de kilometri de centrul oraşului.

Sfârşitul sezonului din Premier League (2015-2016) i-a găsit fără contract pe cinci fotbalişti importanţi care au evoluat în insulă. Emmanuel Adebayor (32 de ani) a jucat ultima oară pentru Crystal Palace, formaţie care a terminat pe locul 15 în sezonul trecut de Premier League. Togolezul a marcat doar o dată pentru formaţia sa, în şapte meciuri, iar sfârştiul sezonului i-a adus şi încetarea colaborării cu Palace. 2.5 milioane de euro a ajuns să valoreze atacantul

Victor Valdes (34 de ani), fostul portar al Barcelonei, s-a transferat în 2015 la Manchester United, dar mutarea nu a fost de bun augur pentru spaniol. A fost lăsat în afara lotului de către Louis van Gaal, după o ceartă şi a ajuns în cele din urmă la Standard Liege împrumut. După ce i-a expirat împrumutul în Belgia, Valdes s-a întors pe “Old Trafford”, dar a fost lăsat fără contract. Cota lui Valdes a ajuns la 3.5 milioane de euro, iar Manchester City este favorită de a-l lua din postura de jucător liber de contract.

Gaston Ramirez (25 de ani) a fost împrumutat de Southampton la Middlesborough, în Championship, unde fotbalistul a avut cifre bune: 7 goluri, în 18 meciuri. Contractul său cu “sfinţii” a luat sfârşit, iar gruparea la care a fost împrumutat sezonul trecut este interesată să-l achiziţioneze definitiv. 5 milioane de euro este cota de piaţă a lui Ramirez

Martin Demichelis (35 de ani) nu intră în planurile lui Pep Guardiola. Spaniolul doreşte să revitalizeze defensiva “cetăţenilor”, iar vârsta lui Demichelis reprezintă principalul impediment al colaborării dintre cele două părţi. Trei ani a petrecut Demichelis pe „Etihad Stadium”. 2 milioane de euro a ajuns să valoreze argentinianul. Stephane Sessegnon (32 de ani). Fotbalistul din Benin a jucat în ultimul sezon pentru West Bromwich Albion, iar cele două părţi au ales să nu mai colaboreze pe viitor. 3 milioane de euro a ajuns să valoreze Sessegnon

Fotbalul românesc este pe marginea prăpastiei iar în această vară lucrurile pot deveni şi mai grave în cazul în care Steaua şi Astra nu reuşesc să intre în grupele Ligii Campionilor sau Europa League. Asta consideră Valeriu Iftime, finanţatorul echipei FC Botoşani. Au mai rămas mai puţin de trei săptămâni până la startul noului sezon de Liga I iar unele echipe încă nu ştiu dacă vor începe campionatul iar altele au mari probleme financiare. În această vară, cluburile din Liga I au achiziţionat foarte puţini jucători, majoritatea dintre ei venind liberi de contract. De asemenea, cluburile din România nu au mai vândut jucători la echipe din străinătate pe milioane de euro iar bugetele vor fi din ce în ce mai mici în următorul sezon.

Pilotul italian stabilit la Cluj, Simone Tempestini, lider în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop şi totodată lider în Campionatul Mondial de Raliuri rezervat juniorilor (JWRC) a solicitat cetăţenia română pentru a reprezenta tricolorul autohton în competiţiile internaţionale. Dacă birocraţia nu se va opune, atunci Tempestini ar putea fi primul cetăţean român care se impune în WRC, cea mai puternică competiţie de raliuri din lume. În prezent, pilotul în vârstă de 21 de ani este lider în WRC după ce a câştigat primele două etape, ultima chiar în weekend-ul trecut, în Polonia. De altfel, acesta şi-a vopsit deja tricolorul pe maşina de concurs.

A venit prima dată în România acum mai bine în deceniu. Era văzut doar ca un visător şi apelat cu sintagma „băiatul lui tata”. Între timp, prin talent şi muncă, a depăşit această barieră, iar acum lumea îl ştie drept campionul Simone Tempestini. La doar 21 de ani, Simone a devenit cel mai tânăr campion naţional din istoria României şi poate scrie o nouă filă de istorie pentru motorsportul tricolor dacă la finalul sezonului din WRC va încheia pe prima poziţie. Se simte român la volan, trăieşte româneşte şi vorbeşte româneşte. Iar toate astea l-au motivat să îşi dorească obţinerea cetăţeniei pentru ca la finalul unui nou sezon în dreptul său să fluture mândru tricolorul. Asta în timp ce multora dintre viitorii săi compatrioţi le este ruşine să-şi recunoască originile atunci când merg în lume.

Un grup de oameni de ştiinţă din Brazilia au descoperit o bacterie rezistentă la orice antibiotic în apele din Rio de Janeiro, cu doar o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară. ‘Superbacteria’ a pătruns pe căile navigabile ale oraşului atunci când apele reziduale care provin din spitalele locale au fost direcţionate spre golf. Anunţul vine în condiţiile în care Rio de Janeiro se pregăteşte să găzduiască mii de sportivi şi turişti, la Jocurile Olimpice. Printre plajele unde s-au semnalat probleme sunt cele din Flamengo şi Botafogo, care mărginesc golful unde navigatorii olimpici sunt programaţi să concureze. Cercetătorul brazilian Renata Picao este de părere că infrastructura sanitară fragilă este responsabilă pentru apariţia superbacteriei.

Pandurii Târgu Jiu va disputa, marţi, de la ora 19.00, un meci amical în compania formaţiei Steaua Roşie Belgrad, campioana Serbiei la fotbal, notează site-ul grupării gorjene. Va fi cea de-a treia partidă de pregătire din cantonamentul pe care Pandurii Târgu Jiu îl efectuează în Slovenia. Pandurii a remizat în primele două meciuri amicale: 0-0 cu formaţia croată Osijek, la primul meci pe banca tehnică a Pandurilor pentru Petre Grigoraş, şi 1-1 cu Dinamo Zagreb. Iată lotul Pandurilor deplasat în cantonamentul din Slovenia: Stanca, Bunoza, Piţian, Unguruşan, Acsinte, Mrzljak, Muntean, Nistor, Voiculeţ, Hora, Trifu, Lazar, Vasiljevic, Buleică, Pleaşcă, Grecu, Răuţă, Bărbuţ, Negrilă, David, Trocan, Şendroiu, Dodoi, Dănăricu, Pîrcălabu, Predescu, Amir, Erdei, Mărgărit.

Căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Andrei Pavel, a anunţat, marţi, că Marius Copil, Adrian Ungur, Horia Tecău şi Florin Mergea vor reprezenta România în întâlnirea cu Spania contând pentru turul al doilea al Grupei I, zona Europa-Africa, din cadrul Cupei Davis. Întâlnirea dintre România şi Spania va avea loc în perioada 15-17 iulie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Partida se desfăşoară după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Primele două meciuri de simplu se vor disputa vineri, 15 iulie, meciul de dublu va avea loc sâmbătă, 16 iulie, iar duminică, 17 iulie, celelalte două meciuri de simplu.

Fostele glorii ale clubului Petrolul Ploieşti au primit acceptul primăriei de a-şi prezenta proiectul “Petrolul 52” în sala de conferinţe a stadionului abia la o oră după ce evenimentul a început iar foştii jucători ai echipei şi-au expus ideile pe o alee situată lângă stadion.Foştii jucători ai echipei Petrolul au înaintat vineri o cerere către CSM Ploieşti, administratorul arenei, prin care solicitau să li se permită organizarea unei conferinţe de presă a stadionului. Printre iniţiatorii proiectului Petrolul 52 sunt Mircea şi Virgil Dridea, Eduard Iuhas, Şoni Pall, Vasile Cosarek, Gheorghe Mârzea, Ion Cojocaru, Decu Crângaşu, Sandu Pitulice, Nicolae Nuţă, Paul Guşă, Gabi Călin, Octavian Grigore, Nae Constantin, Sebi Tudor, Nicolae Ruse.

Oficialii FC Botoşani nu au stabilit încă obiectivul pentru următorul sezon de Liga I. Obiectivul va fi stabilit la finalul cantonamentului din Austria, împreună cu antrenorul Leo Grozavu şi componenţii lotului. Valeriu Iftime susţine că obiectivul depinde de transferurile care vor fi realizate. În momentul de faţă, conducătorii clubului nu se gândesc decât la menţinerea în Liga I dar spun că în cazul în care vor reuşi transferurile propuse e posibil ca FC Botoşani să atace play-off-ul.

Justin Gatlin (34 de ani) a înregistrat cel mai bun timp al anului (9.80 de secunde) la proba de 100 de metri sprint, la trialul Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio. Alături de Gatlin s-au calficat şi Trayvon Bromell (9.84 de secunde) şi Marvin Bracy (9.98 de secunde). Cu timpul pe care l-a stabilit, Gatlin a devansat alergători precum: francezul Jimmy Vicaut (9.86), jamaicanul Usain Bolt (9.88), Femi Ogunode din Qatar (9.91) şi turcul Jak Ali Harvey (9.92). Gatlin avea să declare la sfârşitul cursei în care stabilea cel mai bun timp al anului că a întâmpinat multe impedimente medicale în acest sezon, dar că a reuşit să treacă peste ele.

Naţionala de handbal feminin a obţinut a doua victorie la Campionatul Mondial de handbal tineret (sub 20 de ani) din Rusia, după ce s-a impus cu 23-17 (17-6) în faţa Argentinei. Spre finalul partidei, Sonia Vasiliu s-a accidentat destul de rău, fiind scoasă cu targa din teren. România se află în grafic la turneul final care se desfăşoară la Moscova, dar în jocul secund cu Argentina a avut un joc oscilant. În prima repriză, tricolorele au avut o evoluţie destul de sigură, cu o apărare bine aşezată, cu un joc în viteză şi cu o eficienţă foarte bună în faţa porţii. Primele 30 de minute au fost câştigate cu 17-6, perioadă în care selecţionerul Ion Crăciun a început să facă schimbări în primul ”7” încă de la mijlocul reprizei.

În partea a doua, naţionala s-a deconectat, a început să greşească foarte mult (17 erori în total), iar ”diferenţa” s-a diminuat substanţial. Problemele au fost în atac, unde România a reuşit să-i marcheze Argentinei doar 6 goluri, dintre care două au venit la ultimele atacuri. Evoluţia din partea secundă a venit ca un avertisment pentru echipa României, care nu-şi va permite o asemenea cădere şi în partidele cu adversari de alt calibru, întrucât s-ar putea să o coste decisiv. De altfel, antrenorul Ion Crăciun a luat imediat atitudine, iar la finalul jocului le-a băgat pe jucătoare într-o scurtă şedinţă, chiar pe teren. Evoluţia oscilantă a României a trecut pe finalul jocului în plan secund, având în vedere că Sonia Vasiliu a trecut prin câteva momente cumplite. În minutul 59, doctorii i-au făcut chiar manevre de resuscitare, iar după câteva minute de îngrijiri, handbalista a părăsit terenul pe targă.

Mark Cavendish (Dimension Data) a câştigat la sprint etapa a 3-a a Turului Franţei, desfăşurată luni între Granville şi Angers (223,5 kilometri). Bitranicul s-a impus la foto-finiş în faţa germanului Andre Greipel (Lotto Soudal) şi a scris, astfel, o nouă filă de istorie în Marea Buclă. Cavendish a obţinut a 28-a victorie şi l-a egalat pe Bernard Hinault, clasat pe locul 2 la victorii all-time. Practic, în faţa lui Cavendish mai este doar Eddy Merckx – 34 victorii de etapă. Pentru Mark Cavendish este a doua victorie de etapă în aceasă ediţie, după ce s-a impus şi în etapa inaugurală. Ciclistul britanic s-a impus la mare luptă în faţa lui Greipel, victoria fiind la un vârf de roată. De altfel, după ce s-a terminat etapa, Cav şi Greipel au ridicat împreună mâna în sus în semn de victorie. Iar confirmarea organizatorilor a venit după 2-3 minute, după ce s-au revăzut de câteav ori imaginile dela sosire. Tricoul galben – Peter Sagan a terminat pe locul 3.

PROGNOZA METEO
5 Iulie 2016

Vremea va fi în general frumoasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, însã, doar pe arii restrânse vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, în zona Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia, Transilvania, nordul Munteniei, iar în a doua parte a nopții posibil și în nordul Crișanei și în Maramureș. Valorile termice vor fi, în multe zone, ușor mai scãzute decât mediile climatologice specifice acestei perioade. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 30 de grade, iar cele minime între 8 grade în depresiuni și 21 de grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri la începutul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 27…28 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *