Stiri pe scurt 5 August 2017

loading...

Stiri pe scurt 5 August 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 5 august. In anul 1963, a fost semnat, la Moscova, Tratatul cu privire la interzicerea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă (de către Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică şi Marea Britanie). In anul 2000, a murit, în Germania, Ştefan Berindei, interpret de jazz, realizator de rubrici în cadrul emisiunilor de divertisment ale TVR, dedicate popularizării jazz-ului; în 1975 s-a expatriat, stabilindu-se în Germania (n. 22 mai 1942).

Se împlinesc 100 de ani de la luptele de la Mărăşeşti – dacă armata română n-ar fi rezistat aici, în vara anului 1917, ofensivei declanşate de Puterile Centrale, despre România nu s-ar mai fi vorbit decât la trecut. Pentru a slăvi memoria ostaşilor români căzuţi în acele bătălii, au fost ridicate, numai în judeţul Vrancea, patru mausolee: la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani. Un alt mausoleu dedicat memoriei ostaşilor români morţi în primul război mondial a fost ridicat la Mateiaş, în judeţul Argeş.

Primăria Capitalei desfăşoară, între 30 iulie şi 9 septembrie, o serie de şcoli de vară, pe litoralul românesc, destinate studenţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cărora le achită şase nopţi de cazare şi trei mese în fiecare zi. Şcolile de vară finanţate de Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (CTMB), se desfăşoară în staţiunile Eforie Nord şi Neptun, timp de şase săptămâni. Începând cu data de 30 iulie, când prima serie a plecat deja pe litoral, în fiecare săptămână, pe datele de 6, 13, 20, 27 august şi 3 septembrie, un grup de cel mult 100 de tineri va pleca în staţiunea Neptun, în timp ce alţi maximum 190 de studenţi vor merge în tabăra din Eforie Nord.

Ceea ce vor face tinerii în cadrul acestor şcoli nu este foarte clar explicat. În formularul de înscriere se cere aplicantului să precizeze care sunt domeniile sale de interes. Astfel, are de ales între „Muncă şi antreprenoriat”, „Educaţie non-formală şi cultură”, „Sănătate, sport şi recreere” şi „Participare şi voluntariat”. Odată ce a completat formularul online, pe mail va primi detalii privind şcoala de vară la care a fost repartizat şi activităţile pe care le va face. Această iniţiativă nu este considerată oportună, însă, de toată lumea.

Parada cu „pensiile incredibile ale unora”, urmată de un „linşaj mediatic al generalilor” şi-a atins scopul, rezultatul fiind de felul „a murit şi capra nesimţiţilor…dar nu era cea grasă”, a comentat pe pagina sa de Facebook, generalul (r) cu patru stele Ştefan Dănilă, fost şef al Armatei Române. Generalul (r) cu patru stele Ştefan Dănilă a fost şef al Statului Major General (SMG) al Armatei în perioada 2011-2014. Fost pilot de MIG 21, MIG 21 LancerR şi C-130 Hercules, Dănilă a fost primul general din aviaţia militară care a ocupat funcţia de şef al Armatei.

Guvernul a aprobat în această săptămână o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu vor mai fi actualizate în funcţie de nivelul salariului şi că acestea nu vor mai putea depăşi media salariilor din anii de activitate. Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat, că va depune un proiect de lege care protejează dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice, urmând ca interzicerea acestui drept să fie sancţionat cu amendă, afirmând că obiectivul este de a împiedica „un comportament discriminatoriu”. Ovidiu Raeţchi a afirmat că este necesară sancţionarea unor eventuale comportamente discriminatorii, precizând că au existat cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii pentru că îşi alăptau copilul.

Raeţchi susţine că durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum şi periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social şi profesional mama, iar alternativa oferită mamelor care sunt nevoite să îşi alăpteze copiii „mergeţi la toaletă” este „total inadecvată”. Cât priveşte comentariile care vorbesc despre „decenţă”, liberalul susţine că „nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrană şi sănătate”. Deputatul PNL a precizat că legea aparţine unui grup de iniţiativă.

Circulaţia pe sensul către litoral, dinspre Capitală, pe Autostrada A2, este foarte intensă, fiind înregistrate aproximativ 50 de autovehicule pe minut. Conducătorii auto care se deplasează pe această rută sunt sfătuiţi de poliţişti să manifeste prudenţă sporită la volan, să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu se hazardeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic. De asemenea, IGPR recomandă acestora să plătească taxa de trecere a podului Feteşti – Cernavodă la benzinăriile autorizate de pe autostradă sau prin sms la numărul 7577.

Angajaţii din penitenciare cer demisia ministrului Justiţiei şi majorarea salariilor de bază cu 15%, acuzând Guvernul că discriminează salariaţii din închisori. Angajaţii din ANP consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este principalul vinovat pentru această formă de discriminare salarială a celor din penitenciare. Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea a activităţii penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată. Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.

Salariile poliţiştilor vor fi majorate cu 10%, iar cele ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu 15%, după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind veniturile bugetarilor, conform Ministerului Muncii. Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri în şedinţa de Guvern prevede majorarea cu 10% a salariului brut al poliţiştilor. În acelaşi act normativ aprobat este prevăzută şi creşterea cu 15 procente a salariului brut al personalului civil din instituţiile publice de apărarte, ordine publică şi securitate naţională, aici nefiind inclus personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa.

Un incendiu puternic a izbucnit, la un transformator electric aflat în apropierea unui complex comercial din Timişoara, după ce bazinul de ulei, de aproximativ 15.000 litri, a luat foc, flăcările fiind stinse după trei ore şi jumătate. Timp de aproximativ zece minute, a fost decuplat curentul pentru aproximativ 30% din populaţia oraşului. Au fost afectaţi 23.295 de consumatori. La locul intervenţiei s-au deplasat patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, doi ofiţeri, 20 de subofiţeri şi o ambulanţă SMURD din cadrul celor două detaşamente de pompieri Timişoara. Intervenţia a durat aproximativ trei ore şi jumătate şi, din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Guvernul a adoptat, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că sumele de bani încasate de stat pentru taxa de poluare pentru autovehicule şi timbru de mediu vor fi restituite plătitorilor începând cu 1 ianuarie 2018, până la finalul lunii martie 2019. Măsura se va aplica contribuabililor care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 şi timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013.

Beneficiarii vor fi nevoiţi să completeze o cerere care va fi aprobată prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile. Restituirea sumelor se va realiza astfel: pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Poliţia elveţiană a anunţat că sute de cadavre ale alpiniştilor dispăruţi în munţii Alpi în ultimul secol ar putea ieşi la lumină în următorii ani în urma topirii gheţarilor din cauza încălzirii globale. Autorităţile din Alpi au înregistrat un număr semnificativ al rămăşiţelor umane descoperite în ultima lună, trupul unui bărbat dat dispărut în urmă cu 30 de ani fiind ultima descoperire. Echipele de salvare din valea Saas, din cantonul Valais, au fost chemate de către doi alpinişti ce zăriseră o mână şi doi pantofi ce ieşeau din afara gheţarului Hohlaub.

Salvamontiştii au petrecut două ore încercând să spargă gheaţa. Experţii criminaliştii au identificat ADN-ul trupului descoperit cu cel al unui cetăţean german dispărut la 11 august 1987. Această descoperire are loc la mai puţin de o săptămână după descoperirea unui cuplu elveţian, dat dispărut în urmă cu 75 de ani. Gheţarii din Elveţia se topesc cu o viteză fără precedent, pierzând aproape un km cub de gheaţă în ultimul an, sau aproximativ 900 de miliarde de litri de apă.

Venitul mimin, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire vor putea fi obţinute mai uşor de către cetăţeni, după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, un proiect care simplifică documentaţia necesară obţinerii acestor beneficii sociale. Hotărârea prevede existenţa unui singur formular de cerere pentru toate cele trei beneficii menţionate, precum şi introducerea unuia simplificat pentru solicitarea unui nou drept, în cazul în care persoana interesată primeşte deja unul dintre venituri. De asemenea, va fi eliminată condiţia unei copii legalizate, documentele doveditoare fiind valabile doar în copie simplă.

Noul act normativ prevede şi reglementarea schimbului de informaţii între primării şi agenţiile pentru ocupare forţelor de muncă pentru verificarea întrunirii obligaţiilor în vigoare de către persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. Totodată, vor fi introduse unele condiţii şi criterii privind acordarea ajutoarelor de urgenţă, care vor atesta situaţia deosebită a solicitantului, aspect ce va asigura uniformizarea în elaborarea propunerilor la nivel teritorial. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la sfârşitul lunii iunie 2017 erau înregistraţi 230.699 de beneficiari de venit minim garantat.

O ”Şcoală pentru mame” funcţionează în cadrul Spitalului de Copii din Braşov, proiectul pornind de la două asistente. Mămicile învaţă reguli elementare de igienă, în condiţiile în care majoritarea provin din medii defavorizate, dar primesc informaţii şi despre actele de care au nevoie bebeluşii. Proiectul ”Şcoala mamei” a fost iniţiat de două asistente din cadrul Spitalului de Copii Braşov, iar mamele pot învăţa cum să-şi îngrijească copiii sau cum să-i ferească de boli. Cea mai mare parte dintre cursante sunt minore ori femei care provin din medii defavorizate.

‘Despacito’, melodia lui Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a devenit cel mai vizionat videoclip de pe Youtube, după ce luna trecută a devenit cel mai ascultat cântec la nivel mondial pe platformele de streaming. Youtube a anunţat vineri că melodia lui Luis Fonsi şi Daddy Yankee, ”Despacito”, a strâns peste trei miliarde de vizualizări, depăşind vechiul record deţinut de hitul lui Wiz Khalifa, ”See you again”, ce a fost şi coloana sonoră a filmului ”Furios 7”.

”Despacito” a devenit rapid un hit international în acest an, ajungând în topul graficului Billboard Hot 100. Recordul de vizualizări al videoclipului de pe Youtube nu include şi remixul cu Justin Bieber, versiune ce a adunat peste 460 de milioane de vizualizări. ”Despacito” devine primul videoclip ce atinge cifra de trei miliarde de vizualizări pe Youtube. În plus, acest videoclip a primit şi cele mai multe aprecieri pe Youtube din istorie. Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero, cunoscut ca Luis Fonsi, născut în 1978, este un cântereţ, compozitor şi actor de telenovele portorican.

Rapperul Prodigy, din grupul Mobb Deep, a murit la 20 iunie înecându-se cu un ou. Anunţul a fost făcut de medicul legist ce a efectuat o investigaţie pentru a determina cauza decesului rapperului Prodigy. Acesta s-a stins din viaţă la 20 iunie, la doar 42 de ani, însă până acum nu a fost stabilită cauza morţii. Decesul a fost determinat de faptul că Prodigy s-a înecat în mod accidental”. Prodigy, pe numele său real Albert Johnson, a fost mai întâi spitalizat pentru a beneficia de tratament pentru siclemie, o boală pe care o avea de la naştere, la câteva zile după ce a cântat împreună cu partenerul său din Mobb Deep, Havoc, în Las Vegas, în cadrul turneului „Art of Rap”, alături de Ghostface Killah, Onyx, KRS-One şi Ice-T.

Pompierii din Mehedinţi se luptă cu incendiul din Parcul Domogled pentru a treia zi consecutiv, intervenţia fiind îngreunată de caniculă. Reprezentanţii ISU Mehedinţi au fost nevoiţi să cheme pompierii la lucru din timpul liber. Incendiul izbucnit joi în Parcul Naţional Domogled, care a cuprins aproximativ 10.000 de metri pătraţi de pin şi vegetaţie uscată, nu a fost stins, operaţiunea fiind îngreunată de temperaturile ridicate. Reprezentanţii ISU Mehedinţi au fost nevoiţi să cheme pompierii la lucru din timpul liber, pentru a continua lupta cu flăcările, acţionând cu un elicopter al unităţii de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne.

Incendiul se manifestă în continuare în zonele alpine din Parcul Naţional Domogled. Se acţionează neîntrerupt cu elicopterul IGAv, dotat cu dispozitiv special de stingere, însă acţiunea este zădărnicită de temperaturile extreme, peste 40 de grade. Pompierii supraveghează baza versantului pentru a elimina riscul de propagare în pădurea de foioase. ISU Mehedinţi a fost foarte solicitat în ultimele 48 de ore cu incendii de intensitate foarte mare, în multe locuri pe perioade lungi de timp şi care au necesitat aducerea de acasă a turelor libere. Temperaturile extreme vor continua şi în zilele următoare.

Medicii pediatrii şi specialiştii în microbiologie explică faptul că cea mai întâlnită reacţie adeversă a vaccinării este febra, dar mai pot apărea şi alte efecte cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau mărirea ganglionilor, toate fiind se scurtă durată şi uşor tratabile. Medicii specialişti precizează că reacţiile adverse greve cum ar fi coma sau convulsia sunt foarte rare, iar între autism şi vaccinare nu există vreo legătură dovedită de vreun studiu făcut în acest sens. Alexandru Rafila a precizat că, în urma demersurilor făcute de Ministerul Sănătăţii, mulţi copii neimunizaţi au recuperat vaccinarea, explicând că în continuare există mulţi părinţi, care au refuzat.

La începutul săptămânii, Ministerul Sănătăţii a făcut publică forma finală a legii vaccinării, lucru care a stârnit nemulţumirea persoanelor care luptă pentru scoaterea obligativităţii imunizării. Costel Stanciu a explicat că sancţiunile pentru părinţi cuprinse într-un capitol al proiectului legii vaccinării sunt foarte mari în comparaţie cu veniturile pe care le au românii, menţionând că acest lucru ar putea duce la vaccinarea copiilor de frica amenzilor. În urma epidemiei de rujeolă, care a izbucnit în toamna anului trecut, în România, 32 de persoane a murit (opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Bucureşti), iar peste 8.400 de persoane sunt bolnave de rujeolă.

Un militar român a fost rănit uşor la antebraţ, în timpul unei misiuni de patrulă, în Afganistan, el primind îngrijiri medicale, iar rana nepunându-i viaţa în pericol. O echipă de militari români care executa misiuni de patrulă de transport şi escortă a unei echipe a coaliţiei de instruire a forţelor de securitate Afgană (SFAAT- Security Force Advisory and Assistance Team) în Camp JRAC (Join Regional Afghan Center-Centrul Regional de Instruire a Militarilor Afgani), de lângă Kandahar, au fost nevoiţi să răspundă cu foc.

In jurul orei 9.35, ora României, la atacul unor insurgenţi în ţinuta poliţiei afgane. În urma schimbului de focuri, un insurgent a fost omorât, un altul a fost rănit, iar un militar român a fost rănit uşor la antebraţ. Militarului român i s-au acordat primele îngrijiri medicale la locul incidentului, ulterior fiind transportat la cea mai apropiată unitate spitalicească. Starea luptătorului este bună, iar rana nu i-a pus viaţa în pericol.

În prezent, militarul s-a întors în cadrul subunităţii, alături de colegii săi. Militarii români fac parte din Batalionul de Infanterie şi Protecţie a Forţei din Iaşi, denumiţi şi Lupii Negri, fiind desfăşuraţi în Afganistan începând cu luna februarie. În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support Mission din Afganistan cu 626 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE. În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului, conform MApN. Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor. România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan în cadrul misiunii NATO, RSM. Efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.

Un tânăr din Azuga, Andrei Pintenaru, îşi petrece vara pe pârtie, făcând schi pe iarbă. El vrea să breveteze o tehnică de predare a acestui sport, despre care spune că poate corecta poziţia pentru schiul de iarnă. Anul viitor, el vrea să reprezinte România la campionatul mondial de schi pe role. Andrei Pintenaru are 29 de ani şi este din Azuga. De mic a iubit muntele, poate tocmai de aceea a ajuns acum să fie monitor de schi şi ghid montan şi să fie pasionat de ceea ce face. Tânărul avea numai 1 ani şi 8 luni atunci când s-a urcat, pentru prima data, pe schiuri.

Şi tocmai pentru că iubeşte nespus schiul, a vrut să-l practice şi vara, ajungând să fie pe pârtie şi în sezonul estival, cu schiuri pe role. Schiurile le-a cumpărat folosite, de pe Internet. Echipamentul constă în clăparii şi beţele de iarnă, dar schiurile sunt special concepute pentru alunecarea pe iarbă. În rest, doar “pantaloni scurţi, tricou şi o cască de protecţie”. Costul unui echipament este între 350-500 de euro. Andrei Pintenaru consideră că o oră de mişcare în aer liber nu strică nimănui, iar schiul pe iarbă este o activitate plăcută. Acum, tânărul lucrează la o tehnică nouă de predare pe care vrea să o breveteze. Iar când nu este pe pârtie, Andrei se află pe traseele montane pentru că este ghid autorizat şi organizează drumeţii, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Forţele alianţei kurdo-arabe, care luptă împotriva militanţilor Stat Islamic (SI) cu sprijinul coaliţiei internaţionale coordonate de SUA, controlează aproximativ 45% din oraşul sirian Raqqa, principalul bastion al reţelei teroriste. Brett McGurk, reprezentatul Statelor Unite în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Stat Islamic a mai declarat că se estimează că în oraş se mai află aproximativ 2.000 de militanţi Stat Islamic, care „cel mai probabil vor muri în Raqqa”. Alianţa kurdo-arabă Forţele Siriene Democratice (SDF) a lansat anul trecut o ofensivă care are drept scop să elibereze oraşul Raqqa. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că în Raqqa mai locuiesc între 20.000 şi 50.000 de civili.

Statele Unite au redactat o rezoluţie ce va fi înaintată Consiliului de Securitate al ONU ce vizează reducerea cu trei miliarde de dolari a veniturilor Coreei de Nord din export, prin interzicerea comerţului cu cărbune, fier, minereuri de fier, plumb şi fructe de mare. Această acţiune a SUA reprezintă o reacţie la dezvoltarea programului nuclear al regimului de la Phenian. Un vot pe marginea acestei rezoluţii ar urma să aibă loc sămbătă în Consiliul de Securitate, iar SUA speră că nu vor întâmpina opoziţia Chinei sau Rusiei, care pot bloca rezoluţia prin veto. Pentru ca rezoluţia să treacă este nevoie de votul a nouă membri ai Consiliului de Securitate şi de nici un veto din partea membrilor permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie).

Această mişcare a Washingtonului are scopul de a determina Phenianul să intre la masa negocierilor. Testul nord-coreean efectuat la 4 iulie demonstrează că Phenianul se află în posesia unei rachete balistice intercontinentale, aspect ce reprezintă o ameninţare pentru securitatea mondială. La 28 iulie, Phenianul a efectuat un alt test similar. Diplomaţii americani au precizat că rezoluţia vizează limitarea exporturilor nord-coreene, în mod special pe cele de fier şi plumb. Dacă rezoluţia va fi pusă în aplicare, economia Coreei de Nord va suferi pierderi de aproximativ trei miliarde de dolari anual.

În plus, conform textului rezoluţiei, navele Coreei de Nord le va fi interzisă intrarea în porturile oricărei ţări, dacă Phenianul ar viola normele prevăzute de ONU. Încă de la începutul lunii iulie, Statele Unite negociază cu Beijingul impunerea unor sancţiuni severe regimului de la Phenian. După primul test nuclear nord-coreean din 2006, ONU a impus şase rânduri de sancţiuni Coreei de Nord, dintre care două, anul trecut, mult mai dure decât precedentele.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a purtat o conversaţie telefonică de aproximativ o oră cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în care au discutat cele mai presante probleme internaţionale. Cei doi lideri au discutat despre problemele din Ucraina sau Siria, dar şi despre Venezuela sau problema nord-coreeană. Într-un comunicat emis de Casa Albă se arată că Trump şi Macron au ”explorat modalităţile de creştere a cooperării în gestionarea crizelor din Siria şi Irak şi pentru a contracara influenţa nefastă a Iranului”.

În ceea ce priveşte criza pe care o traverseaza Venezuela, cei doi preşedinţi împărtăşesc aceeaşi viziune, convenind că preşedintele Nicolas Maduro trebuie să redea drepturile poporului venezuelean. În pofida criticilor internaţionale, Adunarea Constituantă din Venezuela a desfăşurat vineri şedinţa inaugurală. Tot vineri, Macron a anunţat că îşi doreşte o mediere a crizei din această ţară. Cei doi lideri au abordat şi problema nord-coreeană, SUA şi Franţa având interese comune în acest dosar. În privinţa conflictului din Ucraina, în comunicatul emis de Casa Albă se precizează că ”este important ca toate părţile să respecte Acordurile de la Minsk pentru a se ajunge la o reglementare paşnică a crizei”.

Un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a lovit, Insula Mindanao din Filipine. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 34 de kilometri de oraşul General Santos, ce are o populaţie de aproximativ 600.000 de oameni. Până în acest moment nu au fost raportate victime sau daune produse de mişcarea telurică. Seismul s-a produs la adâncimea de 74 de kilometric, însă agenţia europeană de care monitorizează cutremurele (EMSC) a precizat că mişcarea seismică s-a produs la doar 10 kilometri adâncime. Cutremurul a avut loc la ora locală 08.30 (02.30, ora României).

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a declarat, că noile sancţiuni împotriva Rusiei sunt mai mult decât problematice şi este de părere că SUA folosesc instrumentul sancţiunilor pentru a înlocui gazul rusesc din UE cu cel american. ”Proiectul de lege (n.red.: privind sancţiunile) arată clar că ei urmăresc doar interese economice, iar noi considerăm acest lucru inacceptabil. Combinând în mod agresiv aspecte de politică externă cu interese economice, americanii vor să scoată gazul rusesc de pe piaţa europeană ca să vândă aici propriul caz. Asta este ceva ce cu siguranţă nu putem accepta”, a declarat Sigmar Gabriel.

Administraţia Trump a emis, prima înştiinţare scrisă în care a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, după ce Donald Trump a făcut publică această intenţie încă din luna iunie. Este vorba de prima înştiinţare formală referitoare la planul Administraţiei de la Washington de retragere din Acordul climatic Paris, semnat în 2015 şi susţinut de aproape 200 de naţiuni. În notificarea trimisă de către Departamentul de Stat al SUA se precizează că Washingtonul va rămâne în procesul de discuţii pe marginea schimbărilor climatice.

FBI a monitorizat reţelele de socializare în ziua alegerilor prezidenţiale şi legislative din Statele Unite într-un efort de a depista „ştirile false” promovate de presupusa campania de dezinformare rusă. În lunile premergătoare alegerilor, reţelele de socializare au fost inundate de „ştiri” care promovau diverse teorii ale conspiraţiei şi informaţii false, multe dintre acestea vizând-o pe candidata democrată Hillary Clinton. În ziua scrutinului, zeci de analişti şi agenţi FBI au fost mobilizaţi la sediul din Washington al agenţiei pentru a monitoriza posibile ameninţări de securitate, inclusiv ameninţări cibernetice. De asemenea, un grup de analişti de contraspionaj cibernetic au monitorizat reţelele de socializare. FBI a refuzat să comenteze informaţiile date publicităţii de postul CNN.

SPORT

FCSB a obţinut calificarea în play-off-ul UEFA Champions League după ce i-a eliminat pe cehii de la Viktoria Plzen, iar acum principalul obiectiv al echipei este câştigarea campionatului. Nicolae Dică, antrenorul roş-albaştrilor, a precizat că obţinerea titlului în Liga 1 este pe primul loc în topul priorităţilor, confruntarea cu Sporting Lisabona din play-off-ul Ligii Campionilor fiind în plan secund. Dică speră ca până la ora meciului tur cu gruparea portugheză să aibă un nou fundaş central şi să se poată folosi şi de serviciile lui Budescu. Mijlocaşul venit de la Astra s-a accidentat în meciul tur cu Plzen şi a revenit astăzi la antrenamente, însă va mai trece o perioadă până când va putea reveni pe teren.

Simona Halep a abandonat în sferturi la turneul de la Washington. Decizia sportivei din Constanţa a fost motivată de temperatura ridicată de la Washington, în timpul partidei cu Ekaterina Makarova înregistrându-se 34 de grade Celsius. La conferinţa de presă, Halep a declarat că le-a cerut organizatorilor să-i programeze partidele la alte ore, însă solicitarea sa nu a fost luată în calcul. Halep a disputat trei partide la turneul de la Washington, toate disputându-se cu începere de la ora 14:00, ora locală. O posibilă explicaţie pentru acest fapt ar fi că organizatorii au dorit să atragă cât mai mulţi spectatori la meciuri programând principala favorită pentru meciurile de deschidere ale zilei.

Formaţia FCSB a anunţat, sâmbătă, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, că de luni vor fi puse în vânzare, online, biletele pentru meciul cu Sporting Lisabona, din play-off-ul Ligii Campionilor. Cel mai ieftin tichet pentru suporterii care vor asista la meciul cu Sporting costă de 30 lei, la peluză, inelul trei. De partea cealaltă, fanii care vor să stea în zona VIP a Arenei Naţionalei vor fi nevoiţi să plătească 300 de lei pentru un bilet. Programul caselor de bilete va fi anunţat ulterior, conform celor scrise de către oficialii „roş-albaştrilor”.

Fotbaliştii Ousmane Dembele, Inigo Martinez şi Philippe Coutinho au acceptat ofertele Barcelonei, care s-a apucat să inveastească banii primiţi de la PSG pentru transferul lui Neymar, se arată, sâmbătă, pe prima pagină a cotidianului catalan Sport. Oficialii fostei campioane a Spaniei i-au convins pe cei trei să accepte mutarea pe Camp Nou, însă jurnaliştii iberici scriu că mai rămâne ca Barcelona să se înţeleagă şi cu cluburile celor trei asupra sumelor de transfer. Dembele e în proprietatea Borussiei Dortmund, Martinez este jucătorul celor de la Real Sociedad, format în Ţara Bascilor, în timp ce Philippe Coutinho a fost declarat netransferabil de către FC Liverpool.

Simona Halep (2 WTA) se va bucura de câteva zile libere după ce s-a retras în sferturi la Washington, a doua jucătoare a lumii benefiiciind de bye în prima manşă a turneului Premier 5 care urmează la Toronto! Halep va juca cel mai probabil miercuri, 9 august, contra câştigătoarei meciului dintre Madison Keys (SUA, 21 WTA) şi Mirjana Lucic-Baroni (Croaţia, 30 WTA). Simona este campioană en-titre la Rogers Cup, turneu dotat cu premii în valoare de 2,5 milioane de dolari, aşa că miza este una uriaşă pentru româncă! Halep poate recupera cele 900 de puncte care i s-au scăzut deja din cauza faptului că turneul canadian s-a jucat mai devreme anul trecut, însă constănţeanca nu va avea un start uşor! Adversara Simonei se va alege dintr-un meci în care se confruntă două jucătoare cu serviciu redutabil, recunoscute şi pentru loviturile năucitoare pe care le expediază: Madison Keys (21 WTA) şi Mirjana Lucic-Baroni (30 WTA).

Gigi Becali consideră, din nou, că se află pe o poziţie de forţă în fotbalul românesc. După ce i-a ironizat, alături de Mihai Stoica, pe rivalii de la Dinamo, finanţatorul FCSB şi-a găsit timp, între două poante nereuşite şi un show de prost gust al lui MM, să vorbească şi despre Viitorul lui Gică Hagi, pe care l-a ironizat pentru înfrângerea în faţa lui APOEL Nicosia. În conferinţa de presă susţinută după tragerea la sorţi pentru play-off-ul Ligii Campionilor, Becali nu l-a menajat pe naşul său şi şi-a exprimat public surprinderea pentru eliminarea Viitorului în faţa unei echipe „de doi lei”.

Dragoş Balauru, portarul celor de la FC Voluntari, a fost eliminat în minutul 89 al partidei cu FC Botoşani, meci pierdut de ilfoveni, scor 1-3. La finalul confruntării, Balauru a susţinut că a fost eliminat fără motiv. Goalkeeper-ul celor de la Voluntari a declarat că nu l-a înjurat pe arbitrul asistent, ci şi-a vărsat nervii pe colegii săi. Claudiu Niculescu, antrenorul echipei din Voluntari, recunoaşte că echipa sa a făcut un meci un slab şi nu dă vina pe arbitraj pentru scorul înregistrat.

Clubul francez Paris Saint-Germain a vândut, vineri, în prima zi a lui Neymar ca jucător al echipei din capitala Franţei, 10.000 de tricouri cu numele celui mai scump fotbalist din istorie. Este vorba despre tot stocul pus la dispoziţie în magazinul clubului după oficializarea transferului lui Neymar. Mai mult, jurnaliştii francezi notează că toate tricourile s-au vândut într-un interval de şase ore, iar stocul va fi supliemntat. Preţul unui tricou a fost, în medie, 100 de euro, de unde rezultă că PSG şi-a recuperat deja un milion de euro din suma plătită pe Neymar. Fotbalistul brazilian de 25 de ani va purta tricoul cu numărul 10 la Paris, care i-a fost cedat de către argentinianul Javier Pastore.

Transferul lui Neymar de la Barcelona la PSG a stabilit un nou record în materie de transferuri. Clubul francez a activat clauza de reziliere de 222 de milioane de euro, la care se adaugă şi anumite taxe, mutarea brazilianului detronând transferul lui Pogba de la Juventus la Manchester United din vara trecută, tranzacţie cotată la 105 milioane de euro. Mino Raiola, agentul lui Pogba, anunţa în septembrie anul trecut că în trei-patru ani se va realiza un transfer de 200 de milioane de lire (221 milioane de euro). Premoniţia impresarului lui Pogba a prins contur după doar un sezon: PSG a realizat un asemenea transfer. Raiola a greşit doar în ceea ce priveşte clubul care poate perfecta o asemenea mutare, el susţinând în septembrie 2016 că numai o formaţie de top din Premier League ar dispune de suficient capital pentru transfer.

Tatăl lui Neymar nu va primi comisionul de 26 de milioane de euro, stabilit în 2016, atunci când brazilianul a semnat prelungirea contractului cu Barcelona. Tatăl lui Neymar le ceruse şefilor de la PSG să confirme transferul după data de 31 iulie ca să poată încasa comisionul de 26 de milioane de la Barcelona, plus cel din partea francezilor, în valoare de 36 de milioane de euro. În octombrie 2016, după ce Neymar a semnat prelungirea contractului cu Barcelona, tatăl lui Neymar a încasat un comision de 14 milioane de euro, iar a doua tranşă, cea de 26 de milioane de euro, trebuia achitată în această vară.

Nici nu a început bine noul sezon de Liga 2, iar una dintre echipe a şi ieşit în evidenţă. În sens negativ. Este vorba de Foresta Suceava care a încasat nu mai puţin de 16 goluri în deplasarea de la Timişoara. Ripensia a deschis scorul pentru prima dată după 30 de secunde, Adrian Zaluschi transformând o lovitură de la 11 metri. Mihai Hecsko, Adrian Ungureanu, Florin Nanu, Bobină, Adrian Popa (2 goluri), Andrei Dumiter (3 goluri), Ndiaye Mediop (6 goluri) au marcat pentru gazde. Startul de sezon al celor de la Foresta Suceava aminteşte de un alt episod neplăcut petrecut în stagiunea precedentă. Şoimii Pâncota a început sezonul cu un neverosimil 0-16 în deplasarea de la Afumaţi, iar într-un final echipa s-a retras din campionat.

Patru formaţii din Liga Naţională, Craiova, Vâlcea, Zalău şi Cisnădie, au participat în perioada 3-4 august la un turneu de pregătire în ”Zăvoi”, organizat de HCM în Sala Sporturilor Traian. Două dintre participante, SCM Craiova şi HC Zalău, sunt calificate în viitoarea ediţie a cupelor europene. Echipa pregătită de Bogdan Burcea a câştigat turneul, obţinând trei victorii în tot atâtea jocuri. Antrenorul Vâlcii, Aurelian Roşca încearcă să omogenizeze rapid echipa sa, la care au venit în această vară 10 jucătoare noi. Portarul echipei HCM, Marina Razum este la prima sa experienţă în străinătate şi are ca obiectiv calificarea în cupele europene.

Jucătorul elveţian de tenis, Stanislas Wawrinka (locul 4 ATP), a anunţat că nu va mai juca niciun meci în 2017, din cauza unei accidentări la genunchi ce necesită o intervenţie chirurgicală. De-a lungul carierei, eleveţianul în vârstă de 32 de ani a cucerit trei turnee de grand slam US Open, Australian Open şi Roland Garros, dar şi medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2008, în proba de dublu, alături de Roger Federer.

PROGNOZA METEO
5 August 2017

Vremea canicularã va persista, iar disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, astfel cã indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãși în continuare pragul critic de 80 de unitãți în zonele joase de relief. Temperaturile maxime se vor încadra de la 32…33 de grade pe litoral pânã la 40…42 de grade, local în vestul, sud-vestul și centrul țãrii, iar cele minime vor fi cuprinse între 18 și 28 de grade, mai scãzute doar în depresiuni spre 14 grade. Cerul va fi mai mult senin, exceptând regiunile nordice și nord-estice, precum și cele montane, unde dupã-amiaza și seara vor fi unele înnorãri și izolat averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului.

Bucuresti

Vremea se va menține canicularã, iar disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat. Cerul va fi mai mult senin și vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 38…39 de grade, iar cea minimã de 21…23 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *