Stiri pe scurt 4 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 4 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  4 Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 martie. In anul 1977, a încetat din viaţă Savin Bratu, critic, istoric şi teoretician literar („Ipoteze si ipostaze”; „De la Sainte Beuve la noua critica”; „Ibraileanu – omul”; „Mihail Sadoveanu”. „A literary production biography” (în colaborare cu criticul şi istoricul literar Zoe Dumitrescu Busulenga); „Ion Creanga”, etc.)(n. 1925).

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, a lovit România în urmă cu 40 de ani. Mulţi dintre cei care au scăpat teferi se gândesc cu groază la acele momente, spunând că au reuşit cu greu să accepte că ceea ce se întâmplase era real. Aproape un minut a durat cutremurul (56 de secunde) care, pe 4 martie 1977, a curmat peste 1.500 de vieţi omeneşti. Alte 11.000 de persoane au fost rănite. Cei care au supravieţuit povestesc cu durere despre cele întâmplate, iar mulţi au incercat să uite. Epicentrul cutremurului din 1977 a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, iar unda de şoc s-a simţit în toţi Balcanii. În Bulgaria, în oraşul Şviştov, de pe malul Dunării, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit.

Cel mai afectat de cutremur a fost oraşul Zimnicea, situat în cel mai sudic punct al ţării. Autorităţile de la acea vreme au anunţat că oraşul a fost afectat în proporţie de 80 la sută, fiind practic ras de pe faţa pământului. Există însă şi o legendă urbană care spune că pagubele nu ar fi fost atât de mari şi că autorităţile au dărâmat cu buldozerele clădirile care au rămas în picioare, după ce Nicolae Ceauşescu a anunţat că va vizita oraşul. De altfel fostul dictator a dat ordin ca oraşul să fie reconstruit, în sprijinul locuitorilor venind oameni din nouă judeţe ale ţării. O bună parte din banii pentru reconstrucţie au fost donaţi de Germania şi Austria. 10 ani mai târziu, noua infrastructură se deteriorase puternic datorită lucrărilor de slabă calitate. Multe clădiri începute au rămas până în ziua de azi neterminate, astfel că zone întregi din Zimnicea sunt încă nelocuite.

Fizicienii care studiază seismele au observat în 2017 o intensificare a activităţii seismice pentru cutremurele cu valori între 2 grade şi 3 grade. Cele mai multe cutremure din acest an au avut loc în data de 26 februarie. Totodată, fizicienii au observat un lucru neobişnuit, un cutremur de 2,6 grade în judeţul Sălaj, o zonă care nu este cunoscută pentru activitate seismică. În ceea ce priveşte zonele cele mai vulnerabile, acestea sunt situate pe o axă orientată nord-est sud-vest care trece prin Vrancea. Mai precis, este vorba despre Bucureşti, Focşani, Buzău, precum şi Ploieşti, Târgovişte, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galaţi, Brăila, Iaşi, Vaslui şi Bârlad. Clădirile din aceste oraşe se pot prăbuşi la un cutrebul de anvergura celui din 1977. Zona Vrancea este caracterizată de o activitate seismică ridicată, în care se deosebesc două mari zone: zona subcrustală, unde se produc cutremure intermediare, la o adâncime mai mare de 70 de kilometri şi zona crustală, caracterizată de cutremure situate la adâncimi cuprinse între 0 şi 70 de kilometri.

BPN PNL a respins, în unanimitate propunerea de relaxare a criteriilor de integritate şi s-au opus propunerii care sancţiona filialele cu cele mai slabe scoruri la alegerile parlamentare. Liberalii din Biroul Politic s-au opus şi propunerii potrivit căreia „ultimelor 12 clasate organizaţii la alegerile parlamentare li se retarge dreptul de a desemna parlamentari”. Consiliul Naţional al PNL va adopta prin vot, modificările aduse Statutului.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, că salariul minim brut aferent lunii februarie va fi de 1.450 de lei, conform HG 1/2017, însă sindicaliştii sunt nemulţumiţi că sporurile pe bază de pontaj rămân la nivelul din decembrie 2009 şi ameninţă cu proteste. Potrivit unui comunicat de presă, salariaţii care au beneficiat până în prezent de salariul de bază în cuantum de 1.250 de lei şi cei care în urma analizei drepturilor salariale aferente lunii februarie au salariul de bază între 1.250 şi 1.450 de lei vor avea salariile mărite la 1.450, conform Hotătârii de Guvern 1/2017. Noile salarii ar urma să fie plătite în luna martie. Potrivit Art. 1 din HG 1/2017, începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră.

Condiţiile de trai din închisorile din România rămân în continuare aspre şi nu întrunesc standardele internaţionale, susţine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat. Abuzul autorităţilor asupra deţinuţilor continuă să fie o problemă în închisorile din România. Gardienii asaltează prizonierii, aceştia fiind de asemenea atacaţi şi abuzaţi de alţi deţinuţi. În luna martie, Guvernul român a adoptat noi reglementări pentru închisori şi pentru perioada de detenţie premergătoare proceselor, în scopul aducerii legilor în conformitate cu legislaţia penală, aflată în vigoare din anul 2014.

Potrivit cifrelor oficiale, suprapopularea închisorilor reprezintă o altă problemă, în mod special faptul că nu este împlinit standardul Comitetului Consiliului European pentru Prevenirea Torturii, de aproape patru metru pătraţi destinaţi fiecărui prizonier. În iulie 2016, în puşcăriile din România erau deţinute 28.278 de persoane, deşi închisorile aveau spaţiul necesar numai pentru 18.826 dintre acestea. În timp ce s-au remarcat anumite îmbunătăţiri precum reparaţii şi reamenajare, îndeosebi în spaţiile deja existente, condiţiile rămân în continuare aspre în cadrul sistemului de detenţie.

România este din nou criticată pentru discriminarea minorităţilor, dar şi pentru nivelul de corupţie din instituţiile statului. În raportul anual privind drepturile omului realizat de Departamentul american de Stat, majoritatea problemelor legate de respectarea drepturilor omului includ abuzul şi hărţuirea jandarmilor şi poliţiei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, corupţia la nivelul instituţiilor statului rămânând în continuare o problemă. În anul 2014, în România au avut loc alegerile prezidenţiale, în care observatorii electorali au remarcat abateri, inclusiv secţii de votare insuficiente pentru marile comunităţi din diasporă. Eforturile Guvernului de a se adresa sistemic corupţiei au continuat, dar aceasta a rămas o problemă majoră.

Românii sunt optimişti cu privire la situaţia lor profesională în 2017, aşteptându-se la o schimbare în carieră sau la creşteri salariale. Astfel, 52% dintre români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, as­pi­rând la o situaţie profesională mai bună şi la veni­turi mai mari. Optimismul vine pe fondul evoluţiei pozitive a pieţei muncii în 2016, atât din punctul de vedere al numă­rului de locuri de muncă, cât şi al salariilor, trend care se va menţine şi în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie – 17 februarie 2017, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.350 angajaţi. Aproape jumătate (47%) dintre români cred că numărul locurilor de muncă va creşte în următoarele 12 luni. Un procent semnificativ dintre respondenţi (69%) consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forţă de muncă specializată. În ceea ce priveşte uşurinţa cu care ar putea să-şi găsească un job, bărbaţii sunt mai încrezători decât femeile, 52% dintre bărbaţi cred că le va fi uşor să-şi găsească un job în 2017, versus 46% dintre femeile care au răspuns la acest studiu. Studenţii şi tinerii sunt cei mai optimişti că-şi vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% mizând că vor face acest lucru cu uşurinţă.

Litoralul românesc a început să fie vândut în proporţie de 10-15% încă din lunile octombrie – noiembrie pentru sezonul estival următor, spun jucătorii din piaţă. Ei nu precizează cu cât sunt mai ieftine vacanţele în această perioadă, însă, reducerile pot ajunge şi la 30-40%. În anul 2016 aproximativ un milion de persoane au vizitat litoralul românesc în sezonul estival, dintre care 950.000 au fost turişti români şi restul de 50.000 turişti străini, potrivit unei estimări a Fe­de­raţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). „Litoralul românesc este într-un vârf de formă. Este interesant cum au evoluat vânzările în ultimii ani, dacă în urmă cu zece ani vânzările pentru litoral începeau din lunile martie – aprilie, acum cele mai multe vânzări se fac în ianuarie şi februarie“, spune Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Există însă şi rezervări încă din anul anterior.

Noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o cincime din comerţul extern al României este cu Germania, economia germană fiind un „partener pe termen lung”, care investeşte şi cere, la rândul său, transparenţă şi predictibilitate. Ambasadorul Cord Meier-Klodt a spus, în conferinţa de la presă de la Consulatul German din Sibiu, că firmele care activează în România au oferit locuri de muncă pentru circa 250.000 de oameni. Cord Meier-Klodt a adăugat că economia germană sprijină proiecte fanion, proiecte pilot pe care el le consideră „reţeta secretă a succesului economic al companiilor mici şi mijlocii din Germania”.

Încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%), ea scăzând însă semnificativ faţă de momentul aderării, când înregistra un procentaj de 65%. Românii îşi păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă şi aceasta a înregistrat o scădere faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (faţă de 69% – media europeană). Încrederea în Parlamentul naţional a crescut de la 19% la 22% în România, respectiv a scăzut pe plan european de la 43% la 32%, în ultimii 10 ani. În ceea ce priveşte guvernele naţionale, în România, gradul de încredere a crescut de la 19% la 29%, în timp ce pe plan european acest indicator a scăzut de la 41% la 31%, în aceeaşi perioadă.

Comparativ cu celelalte state membre, obiectivul care a primit scorul cel mai mare de evaluare în România a fost cel care vizează scăderea numărului de cetăţeni europeni care trăiesc sub pragul de sărăcie. Doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial şi se declară în favoarea unei politici externe comune. Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană, în viziunea românilor, sunt drepturile omului (38%), democraţia (32%) şi pacea (27%). Nu în ultimul rând, românii apreciază că geografia este cel mai bun liant pentru sentimentul de comunitate dintre cetăţenii europeni (23%), aceasta fiind urmată de valori ca respectarea statului de drept, solidaritatea cu regiunile mai sărace (18%) şi de sistemul de îngrijire a sănătăţii, educaţia şi pensiile (17%).

Natalie Portman şi soţul ei Benjamin Millepied au adus pe lume o fetiţă, Amalia Millepied, în data de 22 februarie. Astfel se explică de ce Portman nu a particpat la Gala Premiilor Oscar din data de 26 februarie, chiar dacă a fost nominalizată în categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal. În 2011 actriţa a mai născut un băieţel numit Aleph.

Cofondatorii Snap Inc, Evan Spiegel şi Bobby Murphy, şi-au sporit averile cu 1,6 miliarde de dolari după ce acţiunile aplicaţiei de mesagerie Snapchat au ajuns la 24,48 dolari, la şedinţa de joi a bursei din Statele Unite, cu 44% mai mult decât preţul de listare. Investitorii interesaţi de listarea acţiunilor Snap au generat creşterea valorii averilor celor doi cofondatori, acestea ajungând la 5,3 miliarde de dolari, astfel încât Spiegel ocupă locul 26, iar Murphy locul 28, cu 150 de locuri mai sus, în Indexul Miliardarilor realizat de Bloomberg, un clasament zilnic al celor mai bogaţi 500 de oameni din lume.

Potrivit Bloomberg, prima zi de tranzacţionare nu este definitorie pentru ceea ce se va întâmpla cu averile celor doi fondatori. Acţiunile Twitter Inc. au ajuns la 73% peste cotaţia din oferta publică iniţială în prima zi de tranzacţionare, iar în prezent se tranzacţionează la 15,67 de dolari, cu 40% mai puţin decât preţul din oferta publică iniţială. Snap a strâns 3,4 miliarde de dolari în urma ofertei publice iniţiale de miercuri când a vândut un pachet de 200 de milioane de acţiuni, la preţul de 17 dolari fiecare. Compania cu sediul în Venice, California, are o valoare de piaţă de 28 de miliarde de dolari, în ciuda raportării unei pierderi de 515 milioane de dolari, anul trecut.

Traficul rutier va fi restricţionat, pe mai multe străzi din Capitală, pentru desfăşurarea în bune condiţii a unor procesiuni religioase care vor avea loc la Biserica Icoanei la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi. La Biserica Icoanei din Capitală va avea loc, sâmbătă şi duminică, cea de-a zecea ediţiei a manifestării religios culturale intitulată „Icoana – Fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieriea Sector 2 din Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2. Programul de sâmbătă va începe la orele 14.00 prin Slujba Vecerniei la Biserica Icoanei. La orele 18.00 va avea loc „Procesiunea Lumina Ortodoxiei”, preoţii, oficialităţile şi credincioşii urmând să plece într-o procesiune religioasă cu lumânări aprinse din curtea Bisericii Icoanei spre Parcul Grădina Icoanei.

După terminarea procesiunii, participanţii vor asculta un scurt concert de cântări religioase în Parcul Grădina Icoanei. Ceremoniile vor continua şi duminică, cu începere de la orele 10.00, când va avea loc Sfânta Liturghie pe o scenă instalată în curtea Bisericii Icoanei. De la orele 12.30, grupurile de credincioşi se vor deplasa de la bisericile din sector spre Parcul Grădina Icoanei şi vor forma o coloană pentru pelerinaj. La orele 13.00 va avea loc „Pelerinajul Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, la care vor participa peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi.

Şcoala din localitatea Rebra, grav afectată de inundaţiile din februarie, nu mai poate fi folosită cei 410 elevi din comună, care şi-ar pune viaţa în pericol trecând peste un pod distrus de apele care s-au revărsat în curtea şcolii şi au afectat sălile de clasă. Inundaţiile de la începutul lunii februarie au afectat zeci de locuinţe din comuna Rebra, judeţul Bistriţa. Apele au distrus parcul din comună, terenurile de sport, curtea şcolii şi parterul instituţiei de învăţământ, pagubele din comună fiind evaluate la 1,6 milioane de lei, fără a lua în calcul afectarea podului care face accesul în zona unde se află şcoala din localitate, acesta fiind grav afectat de zăpoarele de gheaţă şi nemaiputând fi folosit, singura soluţie fiind demolarea lui şi construirea altuia nou.

Mai multe depozite de mobilă din Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti au fost sancţionate cu aproape 200.000 lei de poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4, acestea fiind depistate că funcţionau fără o parte dintre avizele necesare. Instituţia anunţă că rezultatele controlului vor fi trimise Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cincisprezece persoane au fost executate în Iordania, 10 dintre acestea fiind acuzate că ar fi întreprins acţiuni teroriste, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mohammad al Momani. Printre cei executaţi se afla o persoană care a fost în anul 2016 condamnată pentru un atac asupra unui complex al serviciilor de informaţii, în urma căruia au decedat cinci persoane. Cinci alţi condamnaţi la moarte au fost implicaţi într-un asalt asupra forţelor de securitate într-un adăpost al militanţilor din oraşul Irbid, ce a provocat moartea a şapte militanţi şi un ofiţer de poliţie. Celelalte persoane au fost executate pentru violuri şi agresiuni sexuale, unele dintre acestea datând chiar din anul 2003.

Angela Merkel, cancelarul german, a respins acuzaţiile Turciei care au fost făcute după anularea a două evenimente ale susţinătorilor preşedintelui Recep Tayyp Erdogan şi a criticat încălcările faţă de libertatea presei din statul turc. Ankara a acuzat Berlinul că încearcă să ajute la înfrângerea preşedintelui turc în cadrul referendumului despre extinderea puterilor sale executive, după anularea celor două întâlniri ce urmau a avea loc în Germania şi la care ar fi trebuit să participe miniştri turci. Merkel a denunţat la rândul său încălcările libertăţii presei în ţara turcă, în mod special în cazul corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, Deniz Yuel, ce a fost plasat în detenţie pentru ”propagandă teroristă”.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat vineri seară Germania de susţinerea „terorismului”, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale din cauza situaţiei unui jurnalist cu cetăţenie germană, arestat de autorităţile turce şi considerat de Ankara „terorist şi agent secret german”. Relaţiile dintre Berlin şi Ankara, afectate deja de refuzul Germaniei de a condamna vehement complotul militar produs în Turcia în iulie 2016, continuă să se înrăutăţească.

Regimul Recep Tayyip Erdogan este furios şi pentru că autorităţile germane au interzis participarea unor miniştri turci la evenimente electorale organizate pentru comunitatea turcă din Germania înaintea referendumului pe tema introducerii sistemului prezidenţial în Turcia. Criticii susţin că Recep Erdogan, acuzat oricum de tendinţe autoritariste, încearcă să modifice Constituţia Turciei pentru a avea atribuţii executive depline. După ce Guvernul cancelarului Angela Merkel a interzis participarea unor miniştri turci la evenimente de campanie pe teritoriul german, ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a denunţat o „abordare fascistă”.

Hillary Clinton a fost surprinsă vineri după-amiază citind o ştire despre scandalul adresei de email private a vicepreşedintelui american Mike Pence. Fosta candidată la preşedinţia Statelor Unite se afla la bordul unui avion comercial American Airlines şi călătorea de la Boston către New York. Alături de ea, pe scaun, se află un ziar cu titlul „Pence a folosit un email personal la muncă“. Democrata a fost si ea implicată într-un scandal asemănător. Hillary Clinton a folosit un server privat în timp ce era secretar de Stat, în locul unui cont guvernamental, situaţie care i-ar fi permis să evite monitorizarea comunicaţiilor oficiale. Retroactiv, Departamentul de Stat a stabilit că mii de emaluri aveau caracter de informaţii clasificate.

Mike Pence, vicepreşedintele american, a apărat utilizarea unui cont de mail privat în activităţi oficiale în perioada în care a fost guvernator al statului Indiana, spunând că ”nu există niciun fel de comparaţie” între situaţia sa şi controversa din jurul mailurilor private ale lui Hillary Clinton. Pence a utilizat emailul personal AOL pentru a discuta chestiuni precum reinstalarea refugiaţilor sirieni. Contul a fost vizat de hackeri prin intermediul unei infracţiuni virtuale.

În cadrul unui schimb de emailuri din septembrie 2014, Pence i-a solicitat consilierului său pentru securitate, John Hill, ”o reactualizare asupra unei investigaţii din Columbus (Indiana) asupra unui act de vandalism, într-o zonă de biserici, inclusiv asupra ”bisericii în care acesta a crescut”. Într-un alt email din noiembrie 2015, Pence a comunicat angajaţilor ce se ocupă de comunicaţii să promoveze un articol de opinie al fostului senator Dan Cots, despre lupta statului Indiana de a împiedica venirea refugiaţilor.

Marea Britanie ar putea ieşi din Uniunea Europeană în 2019 fără să plătească suma propusă de liderii europeni de aproape 60 de miliarde euro, a comunicat Camera Lorzilor, într-un raport ce ar putea stârni tensiuni cu Bruxellesul în negocierile cu privire la Brexit. Guvernul britanic nu are nicio obligaţie legală de a plăti 60 de miliarde de euro pentru a ieşi din UE, subiect ce este dezbătut de Comisia Europeană.

Comitetul britanic susţine că Guvernul Marii Britanii are un temei juridic puternic dacă alege să părăsească UE fără efectua vreo plată la bugetul Blocului comunitar, adăugând că Bruxellesul nu are nicio o şansă realistă de a primi suma de bani solicitată. Membrii Camerei Lorzilor subliniază, însă, că în cazul în care Guvernul va dori să obţină beneficii din partea statelor membre ale UE şi un acord în privinţa accesului la pieţele europene, acordul asupra bugetului va fi important.

SPORT

Patru echipe se bat pentru trei locuri în play-off-ul Ligii 1 duminică, 5 martie, în ultima etapă a sezonului regulat. După ce Astra a câştigat vineri, 2 martie, restanţa disputată în deplasare cu CSM Iaşi, scor 3-2, numărul formaţiilor care şi-au asigurat deja prezenţa în turneul pentru stabilirea campioanei şi a echipelor calificate în Europa League a urcat la trei. Viitorul (51 de puncte), FCSB (46 de puncte) şi Astra Giurgiu (41 de puncte) nu mai joacă în ultima etapă a sezonului regulat decât pentru mărirea bagajului de puncte cu care vor intra în play-off. În schimb, alte patru echipe, CFR Cluj (40 de puncte), CSU Craiova (40 de puncte), Gaz Metan Mediaş (30 de puncte) şi Dinamo (38 de puncte), merg pe sârmă fără plasă de siguranţă. Una dintre ele va cădea sigur în hăul play-out-ului.

Costel Gâlcă, fost antrenor la FCSB şi Espanyol, a lăsat o impresie bună în perioada petrecută ca antrenor în Spania şi ar putea reveni în Peninsulă. Almeria, ultima echipă din cariera de jucător a lui Gâlcă, este clubul care-l doreşte pe antrenorul care a cucerit trei trofee cu FCSB în sezonul 2014/2015. În acest moment, formaţia iberică ocupă ultima poziţie a clasamentului în Segunda, cu 25 de puncte. Almeria s-a despărţit de Fernando Soriano şi acum este în căutarea unei soluţii pentru a-l înlocui. Jurnaliştii spanioli scriu că Gâlcă se află şi el pe lista lui Raul Lozano, noul director sportiv al clubului. Acesta încearcă să-l convingă pe antrenorul lui Al-Taawon să revină în Spania. Costel Gâlcă a debutat în cariera de antrenor la Almeria, ca antrenor la formaţia secundă a andaluzilor. Lozano şi Gâlcă au împărţit acelaşi vestiar la Almeria şi au o relaţie foarte bună.

Fostul acţionar dinamovist Vasile Turcu (62 de ani) a ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca în stare gravă, în cursul zilei de miercuri, după o tentativă de sinucidere ce a avut loc în locuinţa sa din Bucureşti. Afaceristul ar fi fost găsit spânzurat de soţia sa, iar echipajele SMURD au intervenit extrem de rapid. Turcu a fost resuscitat şi transportat la Spitalul de Urgenţă, unde acum e intubat, în stare stabilă, dar în continuare gravă. Vasile Turcu ar fi încercat să se sinucidă din cauza problemelor financiare. Starea de sănătate a lui Vasile Turcu rămâne, în continuare, neschimbată, după ce medicii nu au reuşit să-l trezească din coma indusă. Fostul acţionar al lui Dinamo este încă sub efectul sedativelor şi rămâne de văzut când îşi va reveni,

Atacantul Romeo Surdu, în vârstă de 33 de ani, a semnat, un contract cu formaţia belgiană R.W.D. Molenbeek, aflată pe primul loc în clasamentul ligii a patra. R.W.D. Molenbeek a anunţat înţelegerea prin intermediul unei postări pe contul oficial de Facebook. Molenbeek este o echipă de tradiţie în Belgia, a câştigat campionatul primei ligi în 1975 şi a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în 1977. În 2002, clubul a intrat în faliment. În 2003, mai mulţi suporteri au creat o nouă echipă, iar în 2015 un grup de investitori belgieni au preluat clubul, cu denumirea RWDM 47, încercând să reinstaureze tradiţia.

Jose Manuel Pinto, fostul portar al Barcelonei, s-a retras din activitate în vara anului 2014, iar dacă unii fotbalişti se gândesc la apusul carierei să continue ca antrenori sau într-o funcţie administrativă, alţii aleg să se reprofileze. Pinto a fost rezerva perfectă la Barcelona, iar acum şi-a ales o nouă cale în viaţă activând ca producător muzical. Se pare că fostul portar se descurcă de minune în noua carieră, una de succes am spune, în condiţiile în care piesa produsă de Pinto, „Havana”, a ajuns deja în lista de redare a celebrei serii Fast and Furious.

Dinamo dispută duminică, de la 20:30, meciul de a fi sau a nu fi în play-off, în faţa celor de la Pandurii Târgu Jiu, iar după ce Ioan Andone a fost schimbat cu Cosmin Contra, imediat „câinii” au câştigat cele trei meciuri care au urmat: două victorii în campionat şi returul semifinalelor Cupei Ligii, cu FCSB. Contra e cunsocut ca un antrenor cu personalitate, iar acum fotbaliştii recunosc că simt o schimbare de atitudine în jocul lor de pe teren. Sărbătoritul zilei, Maxi Oliva, care a împlinit 27 de ani, are o contractură şi nu va putea juca în meciul cu Pandurii, dar le ţine pumnii strânşi colegilor săi.

Antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, Cosmin Contra, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că meciul cu Pandurii Tîrgu-Jiu, în etapa a 26-a din Liga 1, va fi mai greu decât confruntările cu CS U Craiova şi FC Steaua Bucureşti. Tehnicianul grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare s-a referit şi la afirmaţia făcută după eliminarea echipei FC Steaua Bucureşti din Cupa Ligii, atunci când a spus că şi-ar dori ca finul său, Laurenţiu Reghecampf, să câştige campionatul cu steliştii. Dinamo Bucureşti se află pe locul 7 în clasament, cu 38 de puncte, în timp ce Pandurii Tîrgu-Jiu ocupă poziţia a 12-a, cu 19 puncte (penalizare de 6 puncte).

Deşi are doar 18 ani, Martin Odegaard este unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători puşti ai Europei, iar după ce s-a afirmat prin talentul său, în Norvegia, ţara natală, la Strømsgodset, a fost cumpărat de Real Madrid pentru aproximativ 3 milioane de euro. Tânărul norvegian a prins câteva meciuri la echipa mare a lui Real Madrid, ca mai apoi să fie împrumutat la începutul acestui sezon, în Olanda, la Heerenveen. Iar gruparea blanco doreşte să se asigure că Odegaard va creşte la noul club, astfel că în contractul semnat de tânărul scandinav a fost strecurată o clauză specială.

Clubul din Eredivisie este obligat să-i acorde lui Odegaard cel puţin un minut de joc, în fiecare meci, în caz contrar vor fi nevoiţi să-i plătească „gigantului” din Spania nu mai puţin de 40.000 de euro pentru nerespectarea clauzei din contract. În acest sezon, Odegaard a evoluat în toate partidele de la venirea la Heerenveen, timp în care nu a reuşit să marcheze, dar a reuşit să ofere o pasă de gol în meciul câştigat de echipa sa, scor 3-0, împotriva lui Roda.

Costel Pantilimon a avut apariţii sporadice în poarta lui Watford, echipa la care s-a transferat în iarna anului 2016, de la Sunderland, iar ultimele veşti ar putea prelungi situaţia din acest moment. Echipa pentru care evoluează Pantilimon plănuieşte să-l cumpere, din vară, pe Rui Patricio, campionul european cu Portugalia, din 2016. Aşadar, mutarea ar putea fi o adevărată “lovitură” pentru portarul român, care nu este tocmai pe placul lui Walter Mazzarri, antrenorul principal al lui Watford.

Watford şi-a trimis deja emisari în Portugalia, la Sporting Lisabona, acolo unde evoluează Rui Patricio, care este văzut drept înlocuitorul perfect pentru Heurelho Gomes, titularul din acest moment, în vârstă de 36 de ani, iar în acest sezon a avut câteva accidentări care l-au ţinut departe de gazon. Clubul englez a mai avut două tentative de a-l înlocui pe Gomes, în această iarnă, dar Tim Krul şi Asmir Begovic nu au mai ajuns la echipă.

Echipele de polo CSM DIGI Oradea şi Sportul Studenţesc Corona au anunţat că jucătorii vor evolua cu un plasture alb pe umărul stâng şi vor întârzia în mod intenţionat dubla etapă de sâmbătă şi duminică, în semn de protest faţă de noua conducere a federaţiei. În etapa a 10-a din returul Superligii Naţionale 2016-2017, CSM DIGI Oradea va întâlni în deplasare la Braşov pe Sportul Studenţesc Corona, sâmbătă şi duminică. Cele două adversare vor întârzia în mod intenţionat partidele până la limita timpului regulamentar de 15 minute. Şase cluburi au depus deja împreună un memoriu către Ministerul Tineretului şi Sportului, în care acuză mai multe nereguri majore la ultimele alegeri ale forului de specialitate. Principalele acuze sunt legate de existenţa unor aşa-zise cluburi fantomă, care nu înregistrează în realitate activitate sportivă (dar au votat) şi apariţia peste noapte a altor entităţi sportive în preajma alegerior de acum două săptămâni.

Călin Găvruş, în vârstă de 49 de ani, a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Polo, în locul lui Liviu Răducanu, care a refuzat să mai candideze pentru un nou mandat. Găvruş, fost campion naţional cu Dinamo, l-a învins cu 20-16 pe contracandidatul său, Bogdan Giambaşu. La meciul de sâmbătă dintre orădeni şi braşoveni şi-ar putea face apariţia inclusiv noul ministru al Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, aflat la Braşov alături de Mihai Covaliu (preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român) la o conferinţă internaţională. CSM DIGI Oradea, calificată în finala LEN Euro Cup, unde va întâlni pe Ferencvaros (22 martie şi 5 aprilie), este alături de iniţiativa adversarilor din bazin. Prin vocea antrenorului Kalman Kadar, vicecampionii afirmă că îşi doresc linişte în polo-ul autohton, iar focusul să fie pe investiţii în juniori, care să asigure în anii următori revirimentul naţionalei de seniori.

FCSB dispută un meci facil la prima vedere, în ultima etapă a sezonului regulat, dar rămâne de văzut cum se vor descurca Reghecampf & Co, după ce ultimele zile au fost presărate cu acuzaţii grave în sânul echipei, cu acte de indisciplină şi cu o revenire de urgenţă, în ţară, a finanţatorului echipei, Gigi Becali, pentru a rezolva lucrurile. Aparent, celebrele substanţe galbene ale fostului preparator fizic al FCSB-ului, Thomas Neubert, au fost înlocuite de altele de neacceptat de Gigi Becali, aşa cum declara chiar latifundiarul, la întoarcerea din Moscova.

În această seară, având în faţă un meci facil, cu ultima clasată din Liga 1, Laurenţiu Reghecampf l-ar putea forţa şi pe Marian Pleaşcă, fotbalist care ar prinde primele minute în echipă, după ce a avut nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se pune la punct cu pregătirea fizică. Totuşi, antrenorul nu se va putea baza pe trei titulari: Florin Niţă, Gabriel Enache şi Gabriel Tamaş, suspendaţi. De cealaltă parte, ASA Târgu Mureş nu pare dispusă să vină ca mielul la tăiere, pe Arena Naţională, şi va lupta pentru cel puţin un punct, aşa cum declara chiar antrenorul echipei de pe ultimul loc, Ilie Stan.

Astra Giurgiu a prins pe ultima sută de metri play-off-ul campionatului, în urma victoriei din deplasare, cu CSM Poli Iaşi, scor 3-2. Intrat în primele şase echipe al campionatului, Şumudică a devenit mai relaxat şi promite că va păstra armonia din cadrul echipei până la finalul campionatului, atunci când, aşa cum anunţa, va pleca de la club. Şumudică a recunoscut că se teme de ritmul din play-off, în condiţiile în care are una dintre cele mai mature echipe din campionat, dar le promite jucătorilor că dacă vor da acelaşi randament le va face toate poftele. Astra a avut un parcurs excelent pe finalul campioantului, timp în care a avut şapte victorii ceonsecutive şi şi-a asigurat o nouă calificare în competiţiile europene, fiind şi unul dintre obiectivele lui Marius Şumudică.

Perchea formată din Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer va juca, finala turneului ATP 500 de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, desfăşurat pe suprafaţă dură, împotriva dublului Rohan Bopanna/Marcin Matkowski (India/Polonia). Horia Tecău (32 de ani, locul 19 ATP la dublu) şi Jean-Julien Rojer (35 de ani, 25 ATP) au şansa de cuceri primul trofeu după o pauză de aproape 10 luni. În semifinale la Dubai, Tecău şi Rojer (favoriţi 4) au trecut de principalii favoriţi, finlandezul Henri Kontinen şi australianul John Peers, cu scorul de 7-6 (8), 6-3. De cealaltă parte, Bopanna (37 de ani, 24 ATP) şi Matkowski (36 de ani, 30 ATP) au câştigat meciul cu dublul Guillermo Garcia-Lopez/Leander Paes (Spania/India), scor 6-3, 3-6, 10-6. Partida de astazi va reprezenta un moment special pentru indianul Rohan Bopanna. Fostul partener de dublu al lui Florin Mergea a împlinit 37 de ani şi vrea să-şi treacă în palmares cel de-al 16-lea titlu din carieră.

Bopanna a mai fost finalist în alte 23 de rânduri la dublu. Horia Tecău este la un pas de cucerirea celui de-al 30-lea trofeu ATP din carieră şi al 13-lea alături de olandezul Jean-Julien Rojer. Totuşi, cei doi n-au mai câştigat un titlu din mai 2016, când s-au impus pe zgura de la Madrid, într-o finală cu Rohan Bopanna şi Florin Mergea. În acest an, Tecău şi Rojer s-au oprit în optimi la Openul Australiei de la Melbourne, în semifinale la Rotterdam şi în sferturi la Sydney şi Sofia. Românul şi olandezul se află pe locul 5 în clasamentul pentru Turneul Campionilor de la Londra, de la finele sezonului 2017. Câştigătorii turneului de la Dubai vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 157.570 de dolari şi 500 de puncte în ierarhia mondială. Finala de dublu a competiţiei din Emiratele Arabe Unite va fi urmată de cea de simplu, în care se vor înfrunta britanicul Andy Murray, liderul clasamentului mondial, şi spaniolul Fernando Verdasco, locul 35 ATP.

Momentan, conflictul dintre Laurenţiu Reghecampf şi Victor Piţurcă are loc la nivel declarativ, iar după ce fostul selecţioner l-a criticat în termeni extrem de duri pe antrenorul FCSB-ului, acum a venit rândul tehnicianului „roş-albastru” să iasă la înaintare. Piţurcă l-a acuzat pe Reghe, printre altele, că a „îngropat” echipele pe la care a antrenat şi l-a condamnat pentru episodul de la Zurich, acolo unde alături cu Mihai Stoica ar fi petrecut cu alcool, înainte de un meci important din Europa League. Pentru FCSB, toate aceste controverse vin într-un moment în care echipa dispută ultimul meci din sezonul regulat, împotriva lui ASA Târgu Mureş, şi înainte de startul unui play-off în urma căruia se va decide următoarea campioană a României.

Spaniolul Rafael Nadal şi americanul Sam Querrey vor juca finala turneului de tenis de la Acapulco, Mexic, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale în valoare de 1.469.745 de dolari. Rafael Nadal (locul 6 în clasamentul mondial) a trecut de croatul Marin Cilic (locul 8 ATP), scor 6-1, 6-2, după o oră şi 25 de minute. Spaniolul a servit trei aşi şi nu a cedat niciodată serviciul, pentru a izbuti patru break-uri. De cealaltă parte, Cilic a avut probleme mari la serviciu (61% dintre puncte câştigate cu prima minge, 38% cu a doua) şi a pierdut un meci care se anunţa echilibrat.

În cea de-a doua semifinală de la Acapulco, australianul Nick Kyrgios (locul 17 ATP) a cedat surprinzător în faţa americanului Sam Querrey (40 ATP), scor 6-3, 1-6, 5-7. Pe durata celor 95 de minute, Kyrgios a reuşit 11 aşi, dar şi-a pierdut serviciul de patru ori. În schimb, Querrey a reuşit 13 aşi şi a cedat serviciul de două ori, de fiecare dată în primul set. Nick Kyrgios (21 de ani) era considerat favorit după ce îl eliminase în runda precedentă pe sârbul Novak Djokovic, aflat pe locul 2 în clasamentul mondial. De cealaltă parte, Sam Querrey (29 de ani) i-a lăsat în afara competiţiei pe campionul de anul trecut, austriacul Dominic Thiem (9 ATP), şi pe belgianul David Goffin (11 ATP), care a reuşit în 2017 un sfert de finală la Openul Australiei şi finale la Sofia şi Rotterdam.

Rafael Nadal şi Sam Querrey se vor înfrunta pentru a cincea oară. Precedentele patru meciuri au fost câştigate de către iberic, la Cincinnati 2006, US Open 2008, Cupa Davis 2008 şi Madrid 2016. Americanul şi-a depăşit cea mai bună performanţă la Acapulco, după ce anul trecut s-a oprit în semifinale. Câştigătorul întrecerii din Mexic va primi 500 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 321.290 de dolari, în timp ce învinsul va fi recompensat cu 300 de puncte ATP şi 157.510 dolari.

Girondins de Bordeaux a remizat, pe teren propriu cu Olympique Lyon, scor 1-1, în etapa a 28-a din campionatul Franţei. La Bordeaux, în faţa a peste 30.000 de spectatori, gazdele au deschis scorul în minutul 16, prin argentinianul Valentin Vada. Oaspeţii au egalat în minutul 79, prin argentinianul Emanuel Mammana. În urma acestui rezultat, Bordeaux se află pe locul 5 în clasament, cu 43 de puncte, în timp ce Lyon se menţine pe poziţia a patra, cu 47 de puncte şi un meci mai puţin disputat.

Antrenorul echipei CSM Bucureşti, Aurelian Roşca, a declarat, vineri, că jucătoarele sale au fost conştiente de importanţa partidei cu Krim Ljubljana, lucru care le-a ajutat să se impună, scor 28-26, şi să se califice matematic în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. CSM Bucureşti, deţinătoarea trofeului, a învins formaţia slovenă Krim Ljubljana, scor 28-26, vineri, în Sala Polivalentă din Capitală, în penultimul meci din grupa a doua principală a Ligii Campionilor la handbal feminin şi a obţinut matematic accederea în sferturile de finală ale competiţiei.

Federaţia Engleză de Fotbal (FA) intenţionează să testeze asistenţa video pentru arbitri în sezonul următor al Cupei Angliei, anunţul fiind făcut, în cadrul şedinţei anuale a forului responsabil cu legile fotbalului (IFAB). Tehnologia video ar urma să fie testată începând cu partidele din turul trei al competiţiei. În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a stabilit ca antrenorii să aibă posibilitatea să efectueze şi a patra schimbare, în timpul prelungirilor, chiar din sferturile de finală ale acestei stagiuni a Cupei Angliei. Asistenţa video pentru arbitri a fost folosită pentru prima dată într-o competiţie FIFA în cadrul Campionatului Mondial al Cluburilor din 2016, care s-a desfăşurat în perioada 8-18 decembrie, în Japonia.

PROGNOZA METEO
4 Martie 2017

Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorãri – în centrul și estul țãrii, în prima parte a zilei, iar la sfârșitul intervalului, în extremitatea vesticã și de nord-vest. Pe arii restrânse, în orele dimineții și mai ales noaptea, în zonele joase de relief, va fi ceațã. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, dar local și în Dobrogea, Câmpia și Dealurile de Vest. Regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult peste cele obișnuite la începutul lunii martie, în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 19 grade, iar minimele între 1 și 11 grade, mai coborâte în depresiuni, spre -5 grade.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã și deosebit de caldã, la aceastã datã. Cerul va fi mai mult senin în cursul zilei și în prima parte a nopții, apoi vor fi condiții de înnorãri și ceațã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 2…4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *