Stiri pe scurt 4 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 4 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  4  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 iulie. In anul 1833, a murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i–a fost atribuită în totalitate această descoperire («dagherotipul»). Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce. (n. 7 martie 1765).

Probele scrise de la Bacalaureat încept cu testul de la Limba şi Literatura Română. În total, 137.344 de absolvenţi de clasa a XII-a din promoţia curentă, dar şi din promoţiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat, care se vor susţine în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, lucrările vor fi corectate în 87 de centre de evaluare. Subiectele primite de elevi la proba scrisă de Limba şi Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016 vor fi rezolvate în direct, de la ora 13:00, de către profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional Tudor Vianu din Capitală.

Subiectele primite de elevi la proba scrisă de Limba şi Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016: în cadrul profilului real, la primul subiect elevii au avut de rezolvat cerinţe pornind de la un text la prima vedere, piesa de teatru ”Madona” de Tudor Muşatescu. La textul argumentativ de la subiectul al doilea, elevii au avut de scris despre rolul jocurilor de calculator în viaţa tinerilor. Subiectul al treilea, eseul, a fost despre viziunea despre lume şi viaţă dintr-un roman interbelic.

La profilul uman, elevii au avut un text la prima vedere din piesa de teatru ”Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu. La subiectul al doilea, au primit rolul lecturii în dezvoltarea personală, un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte. La al treilea subiect, eseul, elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic studiat. Peste 137.000 de candidaţi susţin, în săptămâna 4-8 iulie, probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2016.

Examenul va continua marţi cu proba la Limba Maternă, urmând ca miercuri, candidaţii să susţină proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar vineri va avea loc proba la alegere în funcţie de profilul liceal absolvit, care se susţine la una din cele 10 materii: geografie, chimie, fizică, biologie, informatică, filosofie, logică, psihologie, sociologie sau economie. Afişarea rezultatelor se va face pe 12 iulie, la avizierele liceelor şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, până la orele 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00. Rezultatele finale se vor publica în data de 16 iulie.

În 2015, în cazul a 55 de licee, în care studiau, în total, 450 de elevi, a fost înregistrată o rată de promovare de zero la sută, în timp ce, la polul opus, în 42 de licee, toţi cei 3.500 de elevi au obţinut note de trecere. În 2015, din totalul celor 159.715 absolvenţi de liceu care s-au prezentat la examen, au promovat, după soluţionarea contestaţiilor, 108.436 (67,9%) de candidaţi, cu 1,5% peste rata de la prima afişare a rezultatelor (66,41%). Rezultatul a fost superior cu peste şapte puncte procentuale celui înregistrat în prima sesiune a anului 2014 (60,65%) şi cu 11,5% faţă de 2013 (56,4%).

Strategia de dezvoltare teritorială a României prezentată de premierul Dacian Cioloş prevede că Valea Jiului, Roşia Montană şi Zona Moldovei vor avea programe specifice integrate de dezvoltare asemănătoare celui lansat în Delta Dunării. Şeful Guvernului consideră că similar Deltei Dunării, sunt şi alte zone ale României care pot fi tratate profitând de specificul local. In aceste zone, Valea Jiului, Moldova şi Roşia Montană proiectele trebuie să vizeze atât fondurile europene, cât şi cele de la buget. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Vasile Dâncu, a declarat luni că, în luna octombrie ar putea prezenta în Parlament Codul Administrativ al României care modifică integral cele 11 legi care guvernează administraţia centrală şi locală.

Ministrul Culturii Corina Şuteu a anunţat că îşi doreşte să se întâlnească în cursul acestei săptămâni cu primarul general al Capitalei, pentru a discuta despre evenimentele stradale din Bucureşti, după ce Gabriela Firea a declarat că vrea să pună capăt acestor activităţi de weekend. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că nu mai doreşte străzi din centrul Capitalei blocate cu activităţi stradale pe parcursul zilelor de weekend, precizând, de asemenea, că le va comunica oficial acest lucru directorilor din instituţie care au dat aprobări pentru astfel de evenimente stradale. Ministrul Culturii a anunţat pe pagina sa oficială de Facebook că va solicita o întâlnire cu primarul general al Capitalei pentru a împiedica concretizarea acestei decizii pe care Gabriela Firea a declarat-o public, argumentând că „evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş”.

11 gardieni de la Penitenciarul Rahova au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon şi sunt internaţi la spital după ce, un deţinut şi-a incendiat celula, bărbatul fiind şi el transportat la spital. S-a intervenit de urgenţă pentru stingerea incendiului. Au fost evacuaţi alţi 67 de deţinuţi, pentru a preveni alte evenimente. Ca urmare a acestui incident, deţinutul care a provocat focul a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova pentru examinare, iar ulterior internat la un spital din reţeau Ministerului Sănătăţii. Starea deţinutului şi a celor 11 gardieni este stabilă. Reprezentanţii Penitenciarului Rahova au informat judecătorul de supraveghere, dar şi poliţiştii de la Secţia 19 din Capitală, pentru continuarea cercetărilor.

Băncile au acordat în perioada ianuarie-mai credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 12 miliarde de lei, în creştere cu 50% faţă de acelaşi interval de timp din 2015, pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională. Defalcat, creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 miliarde de lei, în timp ce creditele noi de consum au depăşit 7 miliarde de lei, adică un avans de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

La nivelul lunii mai, creditele de consum au crescut cu circa 5%, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de mai 2015. Creditele imo­biliare au crescut însă cu 17% faţă de aprilie şi cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul total a atins 1,35 miliarde de lei în luna mai. Creditele de consum s-au apropiat de 1,6 miliarde de lei în luna mai.

Un exerciţiu sub egida NATO va avea loc în premieră în România, la Târgu Mureş, fiind simulat un accident soldat cu mii de victime, clădiri prăbuşite, zone contaminate sau clădiri în flăcări. Exerciţiul este organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România şi va presupune simularea computerizată a unei situaţii de urgenţă de mare amploare, soldată cu victime multiple şi evacuarea unui număr de mii de persoane. Acţiunea se va desfăşura între 4-7 iulie la Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare de la Târgu Mureş, iar printre participanţii din partea României sunt reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, ISU Mureş, Ministerul Apărării Naţionale şi Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD de la Spitalul Judeţean Mureş.

După ce mii de români s-au alăturat campaniei „Romanians adopt Remainians”, într-un gest de solidaritate cu britanicii care au ales să rămână în Uniunea Europeană, a venit rândul celor din Regatul Unit să le răspundă. Reuben, Linda, Charlotte, Tom şi Valeria le-au transmis românilor un mesaj printr-un filmuleţ în care au vorbit despre campania Gândul şi GMP Advertising/Websyler, dar şi despre problemele pe care cred ei că le va avea Marea Britanie dacă decizia de a ieşi din UE se va transforma în realitate.

Premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice sunt invitaţi la Palatul Cotroceni pentru a doua rundă de consultări pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniune, urmând ca preşedintele să propună înfiinţarea unui grup de lucru. Preşedinele va propune înfiinţarea unui grup de lucru, care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra ţării noastre, să identifice măsurile care se impun în acest context şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată. Iohannis va informa participanţii la consultări cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 28-29 iunie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că summitul NATO va fi un eşec pentru România, afirmând că ţara noastră ar fi trebuit să urmeze exemplul Poloniei şi să ceară trupe ale statelor NATO care să fie comandate de comandamentul de divizie înfiinţat după summitul din Ţara Galilor. Fostul şef de stat a criticat propunerea de a pune bazele unei flote NATO în Marea Neagră. Băsescu a afirmat că ar fi avut o altă abordare, trecerea sub pavilion românesc a unor bastimente NATO.

O tânără din Ploieşti a fost transportată la spital după ce a fost înjunghiată de mai multe ori, în interiorul cofetăriei în care lucrează. Incidentul s-a petrecut zona de nord a oraşului. Tânăra, în vârstă de 23 de ani, a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în stare conştientă. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz. Suspectul este în custodia poliţiei şi este audiat de poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti. Surse judiciare susţin că suspectul este fostul concubin al tinerei înjunghiate.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter a avut loc, în judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la ora locală 06:26 şi s-a produs la o adâncime de 129 de kilometri. Oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Focşani, Râmnicu Sărat, Tecuci, Adjud şi Mărăşeşti. Un alt cutremur, cu o magnitudine de 3,2 pe scara Richter, a avut loc pe 2 iulie, tot în judeţul Vrancea.

Institutul Cultural Român (ICR) organizează o sesiune de două săptămâni de instruire gratuită dedicată muzicienilor cu vârste între 18 şi 25 de ani, care s-au înscris până la data de 30 iunie, cursurile având loc la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 4-17 iulie. Sesiunea constă în două săptămâni de instruire în management personal, prezentare, audiţii şi tehnici orchestrale, pentru cei care s-au înscris până la data de 30 iunie. Pentru a putea participa la program, nu se puteau înscrie decât tinerii (18 şi 25 ani) cu studii muzicale (finalizate sau în curs) şi care cunosc limba engleză.

În cadrul sesiunii de pregătire, muzicienii selectaţi vor avea ocazie să participe la cursuri de consiliere vocaţională, ateliere de prezenţă scenică şi expresie corporală, social media skills şi personal branding. De asemenea vor avea şansa să lucreze cu dr. Peter Stark, directorul de repetiţii al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), care va susţine un workshop de tehnici orchestrale. Foşti şi actuali membri ai EUYO vor veni sa le împărtăşească mai tinerilor lor colegi din experienţa proprie, iar muzicieni români recunoscuţi internaţional – precum Răzvan Suma şi Mihaela Anica – vor oferi sesiuni de mentorat. Maestrul Marin Cazacu va prezenta activitatea Orchestrei Române de Tineret şi le va oferi posibilitatea unui dialog cu membrii acesteia în cadrul unei repetiţii generale la Ateneul Român.

Timp de trei zile, între 9-11 septembrie 2016, se vor desfăşura expoziţii de automate muzicale şi de valori de patrimoniu tehnic din colecţiile muzeului, spectacole ale flaşnetarilor, concerte, dans, animaţie, proiecţii video, workshop pentru specialişti. Proiectul cultural propune revitalizarea unui patrimoniu tehnic de excepţie, colecţia de automate muzicale a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, prin organizarea Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice (FIMM), manifestare unică în România ajunsă la a X-a ediţie. Muzica mecanică, prin întreaga ei paletă de instrumente (cutii muzicale, piane mecanice, orchestrioane, orgi de stradă, gramofoane ş.a), este liantul tuturor evenimentelor propuse.

Festivalul se va bucura de o participare prestigioasă atât din România, cât şi din Franţa, Germania, Cehia, Ungaria, Slovenia, Republica Moldova, Norvegia şi Austria. Se doreşte ca 10FIMM să fie un prilej de reîntâlnire între „veteranii” festivalului, colecţionari, cercetători din domeniu, muzeografi şi iubitori de muzică mecanică, scopul fiind acela de atragere de noi participanţi (flaşnetari amatori sau profesionişti) spre încântarea publicului şi valorizarea evenimentului deopotrivă.

Mai mulţi copii dintr-un sat din Alba s-au costumat, în personaje de basm şi au asistat la demonstraţii de luptă între daci, la cea de-a X-a ediţie a Carnavalului de la Limba, serbarea având loc în aer liber. Carnavalul de la Limba este un eveniment dedicat în special copiilor, organizat pentru a scoate în evidenţă originile dacice ale limbenilor şi bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi, potrivit organizatorilor. Pe vremuri, teritoriul satului Limba a fost locuit de daci. Noaptea Pricolicilor sau Noaptea Dacică a început cu o slujbă la biserica din satul Limba, iar apoi alaiul, condus de copii costumaţi în personaje de basm şi de daci, s-a deplasat în parcul situat în spatele Căminului Cultural. Bărbaţi costumaţi în luptători daci au prezentat, în special pentru copii, costumele, armele şi viaţa lor din timpuri, iar apoi au realizat o demonstraţie de luptă.

Videoclipul melodiei „Alma e Coração” („Suflet şi inimă”), imnul ediţiei din 2016 a Jocurilor Olimpice, interpretat de vedeta samba Thiaquinho, alături de rapperul Projota, a fost lansat duminică, videoclipul fiind nu doar o odă adusă Braziliei, ci şi un mesaj mobilizator pentru sportivi. Dacă melodia „Alma e Coração”, imnul oficial al Jocurilor Olimpice de la Rio, are toate ingredientele braziliene, videoclipul oficial al imnului este o odă adusă ţării care găzduieşte ediţia din 2016 a evenimentului sportiv de anvergură.

Videoclipul melodiei, cântată de artistul samba Thiaquinho acompaniat de rapper-ul Projota, a fost lansat duminică de Som Livre şi va oferi un start plin de energie Braziliei, care a utilizat fonduri însemnate pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice. Videoclipul se deschide pe ritmul tobelor pe fundal desfăşurându-se imagini superbe din Rio, ca apoi să se îndrepte spre o plajă unde patru copii brazilieni emană un curaj şi un entuziasm de-a dreptul contagios în timpul antrenamentelor lor. Versurile melodiei, traduse în engleză, în clipul de mai jos, generează bună dispoziţie, ascultătorul fiind prins în veselia mesajului, precum şi în muzica ritmată. De asemenea, mesajul videoclipului este că trebuie să transpiri, să îţi urmăreşti visul, să lupţi şi să învingi, să fii „Suflet şi inimă”.

Bilanţul dublului atentat care a avut loc la Bagdad, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a ajuns la 147 de morţi, peste 200 de răniţi, iar 35 de persoane sunt în continuare dispărute. Numărul victimelor a crescut întrucât multe persoane cu răni grave au decedat, iar noi cadavre au fost descoperite de serviciile de intervenţie. Primul atac, soldat cu cele mai multe victime şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic, a avut loc la miezul nopţii în districtul comercial Karrada, unde a fost detonat un camion frigorific, în timp ce locuitorii sărbătoreau Ramadanul.

Stat Islamic a susţinut că a fost vorba despre un atac sinucigaş. Un al doilea dispozitiv exploziv plasat pe marginea drumului a fost detonat într-o piaţă din districtul şiit al-Shaab, situat în nordul capitalei irakiene. Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a vizitat zona în cursul zilei de duminică, dar a fost întâmpinat de proteste furioase. Guvernul a anunţat ulterior că vor fi declarate trei zile de doliu, adăugând că premierul Abadi înţelege furia cetăţenilor.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a anunţat că va susţine candidatura Theresei May la funcţia de premier al Regatului Unit, fiind de părere că aceasta este destul de pragmatică pentru a obţine cea mai bună afacere pentru Marea Britanie în cadrul procesului de ieşire din UE. Hammond, care a militat pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, a declarat că, în urma votului din Marea Britanie de a părăsi UE, următorul premier va trebui să facă un compromis între accesul continuu la piaţa unică a Europei şi limitarea libertăţii de circulaţie.

Cel puţin doi ofiţeri de securitate au fost răniţi în urma unui atac terorist sinucigaş comis în apropierea consulatului SUA din oraşul saudit Jeddah, care a avut loc, de ziua naţională a Statelor Unite. Suspectul care a declanşat un dispozitiv exploziv în apropierea consulatului ar fi decedat, iar doi membri ai forţelor de securitate au fost răniţi.Comportamentul suspect al unui bărbat aflat în parcarea spitalului Dr. Suleiman Faqeeh, din apropierea consulatului SUA, a determinat intervenţia agenţilor de securitate. Văzând că agenţii de securitate se apropie, suspectul a detonat o centură cu explozibil. Un martor a declarat că zona a fost închisă de forţele de securitate.

Explozia ar fi avut loc la aproximativ 20 de metri de un punct de control exterior al consulatului. Martorul a mai declarat că după atentat au mai avut loc trei explozii în zonă, poliţia efectuând mai multe explozii controlate la faţa locului. Oficialii din cadrul Departamentului american de Stat au anunţat că au fost informaţi de explozie, adăugând că „poate confirma faptul că întregul personal aflat sub coordonarea şeful de misiune este în siguranţă”. Ambasada SUA din Arabia Saudită a emis un avertisment după atac, recomandând cetăţenilor americani să „rămână vigilenţi la evenimentele petrecute în împrejurimile lor şi să ia măsuri suplimentare de precauţie atunci când călătoresc în această ţară”. În 2004, un atac care a vizat consulatul din Jeddah s-a soldat cu nouă decese.

Ministrul de Finanţe britanic, George Osborne, şi-a propus să reducă impozitul pe profit la 15%, într-un efort de a păstra investiţiile business-urilor în Marea Britanie, în condiţiile în care regatul se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană. Osborne, care a susţinut rămânerea în UE, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că acceptă rezultatul referendumului din 23 iunie şi că acum doreşte să minimizeze impactul economic. În prezent, Marea Britanie are un impozit pe profit de 20% pentru business-uri, iar acesta este programat să scadă la 19% în aprilie şi la 17% în 2020.

Theresa May, candidata cu cele mai multe şanse să devină noul premier al Marii Britanii, a promis că va încerca să obţină un acord comercial cu UE care să conţină clauze prin care să fie limitată libertatea de circulaţie. Deşi a militat pentru rămânerea în UE, ministrul de Interne şi candidată la conducerea Partidului Conservator, Theresa May a declarat că va onora rezultatul referendumului şi a exclus convocarea de alegerile generale înainte de 2020.

Nigel Farage a anunţat că demisionează din fruntea partidului eurosceptic şi pro-Berxit UKIP. Farage a declarat despre perioada petrecută în politică că nu a dorit niciodată să fie un politician de carieră, adăugând însă că „Deşi uneori dură, a fost cu siguranţă ceva ce a meritat”. El a mai spus că este sigur că Marea Britanie va părăsi UE, dar ţara are nevoie de un prim-ministru care nu ne va „trăda”. Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) este o formaţiune eurosceptică şi antiimigraţie care a militat puternic pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

SPORT

Franţa a învins clar Islanda, scor 5-2, şi s-a calificat în semifinalele EURO 2016, după „dubla” lui Giroud şi golurile semnate de Payet, Griezmann şi Pogba. Ţara Galilor – Portugalia şi Germania – Franţa sunt cele două semifinale de la EURO 2016, prima urmând să se dispute miercuri, 6 iulie, iar a doua zi joi, 7 iulie.

Echipa naţională a Franţei a reuşit, scorul Campionatului European, 5-2 în faţa Islandei, iar Didier Deschamps îşi concentrează acum atenţia către meciul cu Germania, campioana mondială en-titre, programat în semifinalele competiţiei. Mijlocaşul francez Dimitri Payet susţine că nemţii nu vor avea de suferit din cauza absenţelor. Selecţionerul Joachim Low nu-i va avea la dispoziţie pe jucătorii Mario Gomez şi Sami Khedira, ambii accidentaţi, şi nici pe Mats Hummels, suspendat. Pe lângă cei amintiţi, Bastian Schweinsteiger ar putea lipsi şi el, din cauza unei accidentări.

Selecţionerul Islandei, Lars Lagerback (67 de ani), a sugerat că va lua o pauză de la antrenorat, după ce naţionala sa a fost eliminată în sferturile Campionatului European din Franţa, la finalul unui meci pierdut cu scorul de 2-5, chiar împotriva ţării organizatoare.

Hugo Lloris ar putea pleca de la Tottenham în această vară. Presa engleză notează că portarul naţionalei Franţei este dorit de Real Madrid. Căpitan la Tottenham, Lloris mai are trei ani de contract cu gruparea din Premier League, însă perspectiva de a lucra alături de compatriotul său Zinedine Zidane l-ar putea determina să accepte schimbarea. Real trebuie să plătească 35 de milioane de lire sterline pentru a-l lua pe Lloris. Madrilenii nu au în lot în rival pe măsură pentru Keylor Navas, iar Lloris este văzut drept un competitor ideal pentru goalkeeper-ul din Costa Rica. Lloris a venit la Tottenham în 2012 în schimbul a 10 milioane de lire sterline.

Mario Gomez, atacantul naţionalei Germaniei, va rata următoarele partide ale echipei lui Joachim Low la Campionatul European din Franţa, după accidentarea suferită în partida cu Italia din sferturile de finală, câştigată de Germania după executarea loviturilor de departajare. Mario Gomez nu va mai putea juca la Campionatul European din Franţa, după ce a fost diagnosticat cu ruptură musculară după meciul din sferturile de finală, jucat împotriva Italiei. Atacantul a fost înlocuit în minutul 72 de Julian Draxler, iar principalul marcator al Germaniei la Euro va rata partidele viitoare ale naţionalei lui Joachim Low în Hexagon.

De asemenea, mijlocaşul Sami Khedira va rata şi el meciurile următoare ale Germaniei de la Euro, după o accidentare la coapsa stânga, suferită tot în partida cu Italia. Mijlocaşul de 29 de ani al clubului Juventus Torino ar putea avea „cel puţin o leziune la aductorii de la coapsa stângă”. Khedira va fi supus mai multor teste medicale pentru a se stabili diagnosticul exact. În cazul în care Germania va ajunge în ultimul act, iar Khedira nu va juca, ar fi a doua finală consecutivă pe care mijlocaşul german o ratează, după cea din 2014, de la Campionatul Mondial din Brazilia, când s-a accidentat la încâlzire. Un alt absent important pentru naţionala lui Joachim Low în penultimul act va fi Mats Hummels, care a primit al doilea cartonaş galben în partida cu Italia, din sferturile de finală.

În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a fost publicată luni, 4 iulie 2016, notificarea că Rapid intră în procedura de lichidare. Anunţul oficial e făcut de Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al clubului, după ce pe 13 iunie Tribunalul Bucureşti a pronunţat falimentul societăţii. Din acest moment, Rapid intră într-o numărătoare inversă. Lichidatorul desemnat de instanţă l-a notificat pe administratorul special Adrian Diaconescu să predea parafa clubului şi cele 38 de bilete la ordin garantate de Azuga Waters, firma patronilor Valerii şi Violeta Moraru.

Săptămâna trecută, lichidatorul a dat dispoziţie ca puţinii angajaţi rămaşi să fie înştiinţaţi că, în timpul legal prevăzut, li se vor încheia contractele de muncă. Informaţiile concrete ale ProSport sunt că, până în acest moment, niciun leu nu a intrat în contul unic al clubului, în ciuda promisiunilor făcute vineri de patron. În acest timp, pe portalul Ministerului Justiţiei, unde sunt publicate online toate cauzele aflate pe rolul tribunalelor din România, nu figurează nicio cerere de suspendare a falimentului depusă de Rapid la Curtea de Apel Bucureşti. Două pot fi explicaţiile pentru această situaţie: 1) conducătorii clubului nu au depus cererea, deşi vineri au anunţat clar că au făcut acest pas; 2) cererea a fost făcută, dar angajaţii de la Curtea de Apel au uitat să o publice pe site.

Transferurile făcute de Steaua în această pauză competiţională nu au mulţumit fanii, chiar dacă echipa finanţată de Gigi Becali i-a adus pe doi dintre cei mijlocaşii care au impresionat în ultimele sezoane. Vlad Achim şi Adnan Aganovic sunt cei care se vor bate pentru un post de titular într-un compartiment median în care competiţia e acerbă, în timp ce Bojan Golubovic pare să aibă postul de titular asigurat de lipsa concurenţei. Chiar şi aşa, Laurenţiu Reghecampf antrenează în cantonamentele verii două sisteme de joc, astfel că pe lângă clasicul deja 4-2-3-1, vicecampioana poate fi pregătită şi pentru o trecere la 4-3-3.

Florin Andone a impresionat sezonul trecut la Cordoba, chiar dacă a evoluat în liga secundă din Spania, şi a avut o prestaţie apreciată şi la Campionatul European. Atacantul român a anunţat că nu doreşte să mai continue la Cordoba, iar din acel moment au început să curgă ofertele pentru vârful în vârstă de 23 de ani. Mai multe cluburi s-au interesat de serviciile românului, însă toţi pretendenţii s-au lovit de clauza de reziliere în valoare de 10 milioane de euro. Şefii Cordobei nu au fost până acum înduplecaţi să lase din preţ, însă Granada a găsit o cale de a „fenta” clauza.

Halep a ajuns în a doua săptămână a turneului de la Wimbledon, iar aventura ei continuă cu un meci de 5 stele! Simona joacă luni în optimile de finală ale turneului de Grand Slam de la All England Club, întâlnind-o pe Madison Keys (9 WTA), cea mai bună tânără jucătoare americană. În vârstă de 21 de ani, Madison se poate lăuda cu 8 victorii din tot atâtea meciuri disputate pe iarbă în acest sezon: 5 la Birmingham şi 3 la Wimbledon. Dacă Madison a convins per total în sezonul de iarbă, Simona e cea care a arătat o formă mai bună la Wimbledon, câştigând fără emoţii toate meciurile din primele trei tururi: 6-4, 6-1 cu Anna Schmiedlova, 6-1, 6-1 cu Francesca Schiavone şi 6-4, 6-3 cu Kiki Bertens. De partea cealaltă, Keys a trebuit să muncească pentru victorie în precedentele tururi: după ce a învins-o clar pe Laura Siegemund, scor 6-3, 6-1, americanca s-a chinuit cu Kirsten Flipkens, scor 6-4, 4-6, 6-3, dar şi cu Alize Cornet, scor 6-4, 5-7, 6-2.

Simona Halep ar putea atinge o bornă impresionantă în ceea ce priveşte „sferturile” atinse în cadrul turneelor de Grand Slam! Dacă trece de Madison Keys, românca va ajunge în al 6-lea sfert de finală major al carierei, după ce s-a mai calificat în respectiva fază şi la Australian Open 2014, Roland Garros 2014, Wimbledon 2014, Australian Open 2015 şi US Open 2015. Halep se va duela cu Keys pentru a treia oară în circuit, precedentele dueluri încheindu-se astfel: 6-1, 6-4 pentru Keys, în primul tur la Sydney 2014, şi 5-7, 6-0, 6-1 pentru Halep, în turul doi la Roma 2014. Meciul dintre Simona şi Madison, programat primul pe Terenul 1, poate fi urmărit în direct pe Digisport 1 şi LIVE BLOG pe www.prosport.ro. Învingătoarea va juca în sferturile de finală de la Wimbledon cu câştigătoarea meciului Angelique Kerber (Germania, 4 WTA) – Misaki Doi (Japonia, 49 WTA).

Naţionala feminină de handbal începe pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Rio, iar primul cantonament este programat la Ploieşti. Din lotul lărgit de 28 de handbaliste, staff-ul tehnic compus din Tomas Ryde, Costică Buceschi, Nicoleta Alexandrescu şi Jaume Fort Mauri s-a oprit la 19 jucătoare, dintre care se vor alege şi fetele care vor face deplasarea în Brazilia (5-21 august). Din lot fac parte toate jucătoarele cu mare experienţă care au dus greul în ultimul an la echipa naţională şi care au contribuit atât la câştigarea medaliei de bronz la Campionatul Mondial din Brazilia, cât şi la calificarea la Jocurile Olimpice şi la Campionatul European din 2016. Practic, din lotul care urca pe podium la Herning lipsesc doar două nume, Ada Nechita şi Luciana Marin-Popescu.

Răzvan Raţ, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, a declarat, că nu a fost consultat cu privire la numirea noului selecţioner, aşa cum s-a întâmplat atunci când a fost ales Anghel Iordănescu. Raţ a pierdut banderola de căpitan înainte de Euro 2016, care i-a revenit lui Vlad Chiricheş. Raţ consideră că neamţul Bernd Schuster, una dintre variantele vehiculate pentru postul de selecţioner al României, este un antrenor bun. Românul s-a aflat sub comanda tehnicianului la Şahtior Doneţk. Jucătorul cu 113 selecţii la prima reprezentativă a României a declarat că poate să fie competitiv în continuare, ca răspuns la afirmaţiile fostului internaţional Adrian Mutu, care este de părere că Răzvan Raţ ar trebui să se retragă de la echipa naţională.

Borussia Dortmund a anunţat oficial despărţirea de Henrikh Mkhitaryan şi plecarea acestuia la Manchester United. „Diavolii” nu au făcut publică nicio informaţie despre venirea mijlocaşului armean, însă Bild susţine că a aflat datele din contract. „Afacerea Mkhitaryan” îi va costa pe englezi aproximativ 100 de milioane de euro. Jucătorul va veni pe „Old Trafford” în schimbul a 42 de milioane de euro şi va primi un bonus de instalare în cuantum de 8 milioane. De asemenea, Mkhitaryan va primi un salariu de 12,5 milioane de euro în fiecare dintre cei patru ani pe care îi va petrece la United. Mkhitaryan a început fotbalul în ţara natală la Pyunik Erevan, a petrecut un sezon (2009-2010) la Metalurg Doneţk, iar în următoarele trei stagiuni a fost elevul lui Mircea Lucescu la Şahtior. Din 2013 a fost transferat de Borussia.

Ca etapă de pregătire pentru Campionatul Mondial de handbal junioare, programat în perioada 19-31 iulie în Slovacia, naţionala antrenată de Mariana Tîrcă participă în aceaste zile la Open-ul European de la Goteborg, un fel de Campionat European pentru jucătoare până în 18 ani. România a debutat în competiţie, într-o partidă cu naţionala Norvegiei. Reprezentativa nordică s-a impus cu 19-17 (9-7). Echipa naţională a aliniat următoarea echipă: Hosu, Nagy, Kelemen – portari; S. Tîrcă 6, Petruş 5, Bucur 4, Popescu 2, Badea, Banciu, Berbece, Creţu, Lăcătuş, Mihart, Muntean, Tecar, Verde. România a fost repartizată în Grupa C, cu Norvegia, Muntenegru, Islanda şi Elveţia. La start s-au aliniat 18 reprezentative, iar cu excepţia Ungariei sunt prezente toate naţiunile importante. Primele două din fiecare grupă se în grupele principale. În următorul meci, România înfruntă Islanda luni, cu începere de la ora 16:00.

Chris Smalling, jucătorul lui Manchester United, a ajuns la spital după ce a suferit un accident în timpul vacanţei sale din Bali. Smalling a căzut de pe placa de surf şi a fost înţepat de o meduză. Jucătorul lui United a fost transportat imediat la cel mai apropiat spital. Jucătorul în vârstă de 26 de ani a fost surprins oferind un autograf unui brancandier, ceea ce înseamnă că problemele sale medicale nu sunt chiar atât de grave în ciuda faptului că i-a fost pus un guler cervical şi are mâna stânga bandajată.

Trei reprezentanţi ai României au evoluat la Wimbledon, în proba de dublu-mixt, însă niciunul dintre ei nu a reuşit să treacă în a doua săptămână a prestigiosului turneu. Horia Tecău, Florin Mergea şi Raluca Olaru au fost eliminaţi alături de partenerii lor într-o zi care în mod normal trebuia să fie de odihnă la All England Club.

Raluca Olaru, la primul meci jucat împreună cu argentinianul Maximo Gonzalez în carieră, s-a recunoscut învinsă în faţa perechii Julian Knowle/Shuai Zhang (Austria/China). În ciuda faptului că Raluca (locul 57) şi Maximo (locul 62) erau mai bine clasaţi la dublu decât adversarii lor, numărul 68 mondial, respectiv numărul 456 WTA, românca şi argentinianul au cedat în minimum de seturi, scor 7-6(3). 6-4.

Tot în primul tur al competiţiei de dublu-mixt a pierdut şi Florin Mergea împreuncă cu austriaca Tamira Paszek. Cuplul româno-austriac avea prima şansă în faţa echipei Artem Sitak/Laura Siegemund (Noua Zeelandă/Germania), dar meciul s-a încheiat cu un scor neverosimil: 3-6, 2-6! Florin se consolează însă cu gândul că va continua aventura la dublu masculin, în echipă cu Rohan Bopanna (India).

Horia Tecău nu s-a simţit în largul său la această ediţie a turneului de la Wimbledon! După ce a ieşit din turul I la dublu, Horia părăseşte şi concursul de dublu-mixt, în turul secund. Horia Tecău şi Coco Vandeweghe (SUA), favoriţi 3 şi finalişti la Australian Open, au pierdut în mod neaşteptat în faţa perechii columbiene Juan Sebastian Cabal/Mariana Duque-Marino, cu scorul de 5-7, 6-3, 3-6!

În a doua săptămână a turneului de Grand Slam de la Wimbledon au mai rămas doi români: Simona Halep (5 WTA), care va juca la simplu împotriva americancei Madison Keys (9 WTA), într-un meci programat în optimi de la ora 15:00, şi Florin Mergea, calificat în optimi la dublu masculin în echipă cu indianul Rohan Bopanna.

Campionatele Naţionale de Gimnastică, desfăşurate în acest weekend la Cluj, s-au încheiat cu finalele pe aparate. Performerii ultimei zile au fost Cătălina Ponor, Andrei Muntean şi Marian Drăgulescu, sportivi care au cucerit câte două medalii de aur. În concursurile feminine, întreaga atenţie a fost ”centrată” pe duelul dintre Cătălina Ponor şi Larisa Iordache, în contextul în care cele două sportive se află într-o luptă directă pentru locul disponibil al gimnasticii feminine la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august). Cele două mari sportive ale României au fost concurente doar în finala de la bârnă. La paralele nu a participat Cătălina Ponor, în timp ce la sol s-a retras Larisa Iordache, după ce a acuzat ceva probleme medicale, în urma evoluţiei în finala de la paralele.

În finala de la bârnă, victoria a fost obţinută de Cătălina Ponor, care a fost notată cu 15.166, faţă de Larisa Iordache, care a încheiat concursul cu 14.433. Situaţia a fost total inversă faţă de calificări, unde Larisa a intrat în finală de pe prima poziţie cu 15.100, iar Cătălina – 14.366. Până la desfăşurarea finalei de la bârnă, Larisa Iordache a cucerit medalia de aur la paralele cu 13.800. Ponor şi-a dublat medalia de aur în finala de la sol, unde a a avut o execuţie notată cu 15.000. A patra medalie de aur a zilei a fost cucerită de Denisa Golgotă, la sărituri.

La masculin, Marian Drăgulescu şi-a reconfirmat valoarea la cele două aparate la care speră să cucerească medalii şi la Jocurile Olimpice, adică la sărituri şi sol, unde a obţinut două medalii de aur. Andrei Muntean a reuşit ”dubla” la inele şi paralele, la acest aparat fiindnotat cu 15.500! Cristian Băţagă a devenit campion naţional la cal cu mânere – 14:350, iar Andrei Groza a câştigat la bară fixă

Lionel Messi ar putea reveni asupra deciziei şi se gândeşte să se întoarcă la echipa naţională. Startul argentinian plănuieşte să revină la prima reprezentativă în noiembrie, în preliminariile pentru Cupa Mondială. Dacă informaţiile publicaţiei din Argentina sunt corecte, atunci Messi va rata meciurile din septembrie din campania de calificare pentru WorldCup. Obiectivul jucătorului în vârstă de 29 de ani este câştigarea Campionatului Mondial din 2018, din Rusia. Messi a început să se gândească la o revenire la echipa naţională după ce a văzut cât este de iubit în Argentina. 100.000 de fani au mărşăluit pe străzile din Buenos Aires pentru a-l convinge să se întoarcă, iar preşedintele Argentinei l-a sunat personal pe starul Barcelonei pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

Poliţia din Brazilia a deschis, o investigaţie împotriva federaţiilor sportive locale pentru deturnare de fonduri alocate Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Poliţia suspectează faptul că federaţiile din Brazilia au deturnat fonduri destinate cumpărării de echipamente sportive şi îmbunătăţirii zonelor de antrenament înaintea Jocurilor Olimpice. Autorităţile vor să stabilească dacă fostul ministru al sportului Ricardo Leyser ştia de această metodă frauduloasă. Guvernul brazilian şi-a asumat să investească aproximativ 277 de milioane de euro începând din 2013, pentru a îmbunătăţi şansele la medalii ale sportivilor locali. Brazilienii au cucerit 17 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Investigaţia poliţiei este cel mai recent semn negativ pentru prima ediţie a Jocurilor Olimpice care se va desfăşura în America de Sud. Recesiunea din Brazilia, cea mai gravă din 1930, are ca efecte creşterea infracţionalităţii şi tensionarea finanţelor publice, precum şi la greve anunţate ale poliţiştilor. Jocurile Olimpice de vară de la Rio 2016 (5-21 august) ar fi trebuit să expună ascensiunea Braziliei ca putere mondială, dar va veni în schimb pe un fundal de recesiune, tulburările politice şi îngrijorare cu privire la un focar al virusului Zika.

Antrenorul spaniol Pep Guardiola (45 de ani) a fost prezentat, duminică, oficial la Manchester City, în faţa a 7.000 de suporteri britanici, cărora le-a promis că va face tot ce ţine de el să ajute formaţia de pe Etihad Stadium să progreseze. Pep Guardiola a semnat un contract pe trei ani cu Manchester City şi va avea un salariu de 15 milioane de lire sterline. Guardiola a fost pus în dificultate de unul dintre suporterii prezenţi la eveniment. Fanul lui City l-a întrebat direct dacă are de gând să-l cumpere pe Messi ţinând cont forţa financiară impresionantă a echipei.

Cea de-a treia ediţie a concursului naţional de înot „Camelia Potec. În căutarea viitorilor campioni” va avea loc în perioada 9-10 iulie, în Bucureşti, la Stejarii Country Club. Competiţia este adresată copiilor cu vârste între 9 şi 11 ani, băieţi şi fete, membri ai unui club de înot înregistrat la Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern. Înscrierile se realizează până marţi, 5 iulie. În urma concursului, vor fi selecţionaţi cei mai talentaţi copii, a căror evoluţie va fi monitorizată pas cu pas de către campioana olimpică, Camelia Potec. De asemenea, aceştia vor beneficia de două cantonamente de câte o săptămână, la Stejarii Country Club.

PROGNOZA METEO
4 Iulie 2016

Instabilitatea atmosfericã va fi accentuatã în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali, unde, îndeosebi în cursul zilei, vor fi perioade de timp cu înnorãri, local averse ce vor avea și caracter torențial, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului și izolat grindinã. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și punctiform 35…40 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spații mici. Valorile termice vor fi mai scãzute decât în intervalul precedent în majoritatea zonelor, astfel cã cele maxime se vor încadra între 22 de grade în estul Transilvaniei și nordul Moldovei și 31…32 de grade în sudul Olteniei, iar cele minime între 7…9 grade în depresiuni și 19…21 de grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã în cursul zilei. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse ce vor putea avea și caracter torențial, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã, în scãdere fațã de zilele precedente, se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimã va fi de 17…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *